Notebook, laptop, mobiltelefon ...

Notebook: melyiket válasszam

Tudom hogy már van néhány hasonlo téma de a kérdés konkrétsága miatt gondoltam nyitok egy ujat.

Sztori: Sajnos az elmult héten szegény öreg T22-es Thinkpad-em az örök bitmezőkre távozott, ezért kényszerülök szívem fájdalmának enyhitésére egy másik drááágasszággal.
Nézelődtem a netem mit hol mennyiért lehet kapni és most nem igazán tudok dönteni. Persze a zseben igencsak szükreszabott igy egy uj Thinkpadet nemigen engedhetek meg magamnak. Persze fontos a megbízhatóság, linux kompatibilitás, DVD író, tartósság.

Kérdés:
Véleményetek szerint melyiket válasszam az alábbiak közül:
1. IBM Thinkpad T43 kb 140000.- (használt)
(zsebemhez mérten valami ilyesmit tudnék venni)

Centrino / 1,86 Ghz
512 Mb / DDR2
60 Gb / 5400 Rpm
DVD Író / DL
ATI Radeon X300 / 64 MB
15" (1024x768)

2. IBM Thinkpad R60 kb 150000.- (használt némi garanciával)
Intel Core 2 Duo 1666 Mhz T5500 CPU
15.1" xga TFT kijelző
DVD-író
Intel GMA 950 vga
1024 Mb ddr Ram
60 Gb (5400) SATA Hdd
pont elkelt :-(

3. HPQ NX6325 új 144000.-
bár ez AMD ettől kicsit félek
http://www.notebook.hu/notebook/compaq/nx6000/nx6325_ey352ea

4. HPQ NX6310 új 174000.-
ez meg már majdnem sokba kerül
http://www.notebook.hu/notebook/compaq/nx6000/nx6310_rh329ea

Gondolkoztam Lenovo-n is de nekem nem igazán jön be, érveket emellett is elfogadok. Meg persze mindem más mellett is olyan 200000-ig bezárólag.

Köszönöm a tanácsokat!!
Üdv!
Btunyo

Újabb a teritéken

5. IBM ThinkPad T42 2374-VDX

Memóriát, de milyet?

FS Amilo Pro v2055-be készülök memóriát venni, igaz, hogy már meg is rendeltem (1024MB DDR2 667MHz SODIMM), de bizonytalan vagyok abban, vajon megfelelő Hz- számon rezeg-e? A Bios-ból nem derült ki a kínja, win alatt egyedül az Everest-re hagyatkozhattam, de az meg számomra nem egyértelmű tájékoztatást adott.

PDA szinkronizálási gondjaim

Megpróbálkoztam összehozni a pda-mat (FS n520) a linuxommal (Feisty), hogy végre tudjam normálisan kezelni a dolgaimat win nélkül is. Elsősorban sunbird-el használnám, de ha evolution lesz belőle, hát abba is bele fogok törődni. Próbáltam többféle módon is, végülis oda jutottam, hogy a synce lenne a befutó, ha menne. Felraktam a wiki-jük alapján a 0.10-es csomagokat, eljutok oda hogy csatlakoztatni kell a pda-t. Ott pedig ez vár:

root@Zeni:~# odccm -f
** (process:8977): DEBUG: PDA network interface discovered! udi='/org/freedesktop/Hal/devices/net_80_00_60_0f_e8_00'

Itt ugye egy registering sornak kellene következnie, és akkor már él a kapcsolat, de ez sosem jön el nálam:

** (process:13124): DEBUG: PDA network interface discovered! udi='/org/freedesktop/Hal/devices/net_80_00_60_0f_e8_00', device='rndis0'
** (process:13124): DEBUG: device_info_received: registering object path '/org/synce/odccm/Device/_7A37B965_2F39_EAE1_17C6_9D5F3FD484DC_'

A honlap erre firewall gondot emleget, kikapcsolom, a hiba ugyanaz marad. Keresgéltem a fórum archívumukban, de semmi. Belefutott már valaki ebbe, tud rá valami megoldást?

notebook aksi

Sziasztok!

Erdeklodni szeretnek, h mi a legmegfelelobb eljaras arra, h egy notebook aksija minnel tovabb megorizze azt a jo tulajdonsagat, h a rola valo hasznalat idointervaluma nagy legyen. Hallotam mar olyan tippeket, h amikor halozatrol hasznalom, vegyem ki az aksit, h ne toltse, ill. olyat is, h minden alkalommal, amikor feltoltott, vegyem le a halozatrol, es meritsem le.
Otleteket, javaslatokat, es legfokeppen tapasztalatokat varok, es kernem nem flame-be tenni a temat.

Valaszaitokat elore is koszonom!

Udv

Fuji FinePix A610

Hi!

Az lenne a kerdesem, hogy a Fuji FinePix A610 fenykepezogep tamogatott-e Linux alatt, es ha igen, akkor milyen formaban.

Itt:
http://www.gphoto.org/proj/libgphoto2/support.php
Es itt:
http://www.teaser.fr/~hfiguiere/linux/digicam.html
nem emlitik ezt a tipust, de A310-ig mindegyik A-s sima mass storage, de az A330-nal mar van valami kavaras, attol fuggoen, hogy mi a vendor/product ID, es az E, F sorozat is mass storage.

Tud valaki biztosat mondani?
Errol a geprol van pontosan szo:
http://www.fotomarket.hu/product.php?pid=15651

By(t)e
TBS::Antiemes

ASUS F3Jc nem minden működik - openSUSE 10.2

Sziasztok!

Tegnap feltelepítettem egy openSUSE 10.2-t a gépemre.
3 dolog van (egyenlőre) ami nem nagyon megy:
[ * ] nagyon bosszantó: nem jön ki hang a dobozból
--- A kártyát felismeri, minden 100%-on van, be is állítottam a "model = 3stack"-ot, de így sem megy

[ * ] nem tudom feltenni a "Syntek USB 2.0 Video Camera" beta driverjét:
--- dani@steindani:~/Desktop/acpi4asus-0.41/driver> make
grep: /usr/src/linux-2.6.18.2-34-obj/i386/default/include/linux/autoconf.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
grep: /usr/src/linux-2.6.18.2-34-obj/i386/default/include/linux/autoconf.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Kernel configuration :
CONFIG_BACKLIGHT_CLASS_DEVICE : [ ]
CONFIG_LEDS_CLASS : [ ]
make -C /usr/src/linux-2.6.18.2-34-obj/i386/default SUBDIRS=/home/dani/Desktop/acpi4asus-0.41/driver modules
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.18.2-34-obj/i386/default'
make[1]: *** No rule to make target `modules'. Stop.
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.18.2-34-obj/i386/default'
make: *** [default] Error 2

[ * ] próbáltam feltenni az acpi4asus-t is, de az sem akart felmenni, hasonló hibákkal

Kérlek segítsetek, és úgy írjátok, hogy egy kezdő linuxos is megértse!

Köszönöm

Régi laptop betört képernyővel -- esélyek?

Üdv!

Felnéztem a monitorból, és megláttam a polcon a régi laptopomat, aminek be van törve a képernyője (baleset érte). Azon kívül egy _teljesen_ működőképes szerkezet, csak monitort kell rácsatolni, hogy lássak valamit, ami nem kényelmes.
A cucc egy Siemens-Scenic Mobile 300-as, Pentium procival (180DX), 16 MB EDO rammal, infrával és minőségi kasznival. Nem találtam sehol a neten hasonlót, ami mondjuk rossz lenne, és alkatrésznek akarnák eladni. Egy van itt, de most nincsen annyi pénzem, meg sajnálnám szétberhelni (az enyémben erősebb a proci, a merevlemez kisebb csak (1.4 GB)).
Valakinek van valami ötlete, hogy lehetőleg max pár ezer forintért mit lehetne tenni vele? Esetleg valaki szervizesnek nincsen valami ebbe jó panelja elfekvőben, ami már a kutyának se kell?

Acer notebook WLAN engedélyezése szofveresen

Egy Acer TravelMate 4200-as notebookot használok Ubuntuval. A gépben egy Intel PRO/Wireless 3945 adapter is van, ami gond nélkül és bármilyen kiegészítő szoftver telepítése nélkül kiválóan működik egy telepített Ubuntuval, csupán engedélyezni kellett a hardvert a gép elején található gombbal. Sajnos ez a gomb (ami egyébként elég nehezen használható, mivel oldal irányba kell csúsztatni, és folyton lecsúszik róla az ember keze) most elromlott, így a WIFI használhatatlan.

Van erre valamilyen mód, hogy szoftveresen engedélyezzem a vezeték nélküli kártyát? Úgy emlékszem, hogy amikor még Windows volt a gépen, az alapból mindig bekapcsolta, szóval ott meg a kikapcsolás miatt kellett szenvedni a gomb tologatásával. Tehát elvileg gondolom, lehetséges ezt szoftverből kapcsolgatni.

Ennyiért érdemes?

Hali!

A nővérem munkaszerződése lejárt, de a használatra kapott noteszgépet felajánlották neki mgevételre. Mivel nincs fogalmam a használt notesz árakról ezért gondoltam itt megkérdezem érdemes-e megvenni.
A gép másfél éves, adatai:

Acer Aspire 3616LC
Celeron M 1.5GHz
256 MB RAM
40 GB HDD
Combo
Integrált Intel hang, videó
Wi-Fi nincs

Aksi a végét járja (kb. 20 percet bír), a kijelző nagyon nehezen mozog (egy kis repedés el is indult)

Elég sokat ment, de jobbára asztalon, nem sokat volt hurcolva.

Mindezért 92 000 ft-t kérnének.

Megérné?

Készenléti idő növelése

Üdv!

Felröppennek mostanában hírek affelől, hogy bizonyos újításokkal meg lehet növelni a laptop készenléti idejét. Engem ez nagyon érdekelne, mert a 2.5 órát kicsit kevesellem.
A kaszniban egy Core Solo-nak szánt Celeron van. Modulba raktam az összes elérhető cpufreq drivert, és a p4-clockmodra reagált valamit:

samurai cpufreq # modprobe p4-clockmod && dmesg | tail
NOHZ: local_softirq_pending 08
agpgart: Found an AGP 3.5 compliant device at 0000:00:00.0.
agpgart: Device is in legacy mode, falling back to 2.x
agpgart: Putting AGP V2 device at 0000:00:00.0 into 0x mode
agpgart: Putting AGP V2 device at 0000:01:00.0 into 0x mode
p4-clockmod: P4/Xeon(TM) CPU On-Demand Clock Modulation available

A /proc/cpufreq nem jött létre, de helyette van ilyen, hogy:

samurai ~ # find /proc/ /sys/ /dev/ | grep -i cpufreq
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/stats
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/stats/trans_table
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/stats/time_in_state
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/stats/total_trans
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_cur_freq
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_cur_freq
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_driver
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/affected_cpus
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_min_freq
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_max_freq
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_min_freq

Erre még be is izzítanám a powersaved-t. Elég ez, vagy még hiányzik valami?

A másik dolog: nézegettem a powertopot és a legtöbb ticket megszakítások adják (videókártya, billentyűzet). Ennek a csökkentésére van valami megoldás? A videóhoz betöltöttem egy modult, erre ezt írta a dmesg:

ACPI: Video Device [VGA] (multi-head: yes  rom: no  post: no)

Olvastam még, hogy az USB suspenddel is értékes perceket lehet megtakarítani. Be van fordítva a kernelbe a támogatás. Automatikusan megcsinálja, vagy kell hozzá valami userspace tool?

Ha ezek meglennének, akkor már csak a kopete csinálna megszakításokat, de azt meg úgyis lelövöm, ha net nélkül vagyok.