Előtelepített XP biztonsági mentése
Sziasztok!
Ez a téma olyan értelemben folytatása lenne az előző laptopos témámnak,hogy az arra a gépre előtelepített, és azóta programokkal felvértezett, majdnem készregyártott XP-ről szeretnék egy olyan biztonsági mentést készíteni, ami szükség esetén visszaállítható. Kaptam ehhez bitvadasztól egy jó kis linket segítségül, de szeretnék további információkhoz jutni, ha lehetséges. Néztem már, van még ilyen téma itt is, de nem derültek ki számomra maradéktalanul a részletek, így témát nyitottam.
A lemezem "gyárilag" két partícióból áll, egy kb. 25 Gb-os rendszerpartícióból (kb. 8 Gb foglalt), ill. a maradékból, amire a programokat raktam fel úgy általában (kb. 273 Gb-ból kb. 6 Gb foglalt). Mindkettő (természetesen) ntfs.
A géphez nincs operációs rendszer telepítőanyag sem és rejtett rendszervisszaállító partíció sem (de legális az XP-m, amint az a fenti linkből ki is derül).
A gépre linuxot is akarok rakni, de előtte biztonságban szeretném tudni az eddig a gépen szereplő adatokat úgy, hogy azok visszaállíthatók legyenek, ha baj van.
Tervezett lépések, amikhez tanácsokat kérek:
1. A két partíció adatainak visszaállítható módon történő mentése DVD-re (a komplett operációs rendszeré is). Melyik az a program, ami tud DVD-re is írni, illetve onnan helyreállítani NTFS partíciót? (Partimage, dd, g4l stb.)
2. A nagy partíció feldarabolása a linux számára (ezt nem merem biztonsági mentés nelkül meglépni)
3. Linux (valószínűleg Frugalware vagy Ubuntu) telepítése az XP mellé duál-bútos megoldással.
4a Ha elindul mindkét rendszer -> örülök
4b Ha nem indul -> a mentésből az eredeti állapot visszaállítása -> 2. ponttól újra
Köszönettel:
eReL
- Tovább (Előtelepített XP biztonsági mentése)
- 3476 megtekintés