Ajánljatok jó laptop szervizt Budapesten pls.
A címben adott a kérés. Olyan szervizt keresek, amely nem marha drága és azért megbízható is. Köszi előre is.
- Tovább (Ajánljatok jó laptop szervizt Budapesten pls.)
- 4052 megtekintés
A címben adott a kérés. Olyan szervizt keresek, amely nem marha drága és azért megbízható is. Köszi előre is.
Üdv,
Tudom nem kimondottan PDA az eszköz, de jobb helyet hirtelen nem találtam neki. A jelenség a következő. A mobilon beállítottam a T-mobile net gprs kapcsolatot a leírás alapján. Sikerül is csatlakozni, a felső sorban megjelenik, hogy az eszköz csaklakozott hsdpa-n. Ellenen ha indítok egy opera-t vagy explorer-t, vagy active sync-et, azok nem tudnak kapcsolódni az internetre. Van egy lehetőség, hogy megosszam a notebookom számára a telefon internetcsatlakozását. Ehhez össze kell kötni USB-n a laptopot a telefonnal, majd a telefonon el kell indítani egy programot és kész. A laptopon XP fut. Mikor a telefonon elindítom a megosztó programot, a windows feltelepített egy új hálózati kártyát és kapott is egy IP címet. Láss csodát a laptopon működik a telefonon csatlakoztatott net (ezt a post-ot is így írom). Korábban nem volt még ilyen vagy ehhez hasonló telefonom, így lövésem sincs hol keressem a hibát. Próbáltam egy factory defaults visszaállítás, majd utána csak a gprs kapcsolatot beállítva is ugyan ez a jelenség. Hol kereshetném a hibát a telefonon? Előre is köszönöm!
Vételeztem egy a címben szereplő nagy aksit az eeepcmhez hogy birja sokáigmeg jól. De sajnálatomra azt kkell tapasztalnom, hogy nem müxe.
Feltöltődik 100% ra. aztán elkezdi ki-be kapcsolni a töltést.
Ha lehúzom a töltőt, a százalékjelző visszaesik 30% ra és onnan merül,
átlag 40% os CPU terhelés melett kb 2:30 alatt. Ami nagyjából a neten olvasott teljesítményértékeknek a 30% a.
Most akkor én nem tudok valamit amit kéne, avagy átbactak a palánkon?
Gondoltam nyitok egy témát ennek a netbook-nak, hogy tapasztalatainkat megoszthassuk egymással és aki ilyen linuxos gépet vesz, egy helyen megtalálja hozzá az összes információt.
Már régóta nézem a különböző netbookokat, de idáig még nem jött el az a pillanat, hogy meg is vegyek egyet.
Most viszont sikerült megtalálnom a megfelelő "jelentkezőt" egy linuxos Toshiba NB100-at. Sajnos összehasonlítási alapom nem volt, csak felületes megtekintés és több internetes cikk alapján döntöttem. Hogy mik voltak a fő szempontjaim, hogy ezt választottam?
-Fontos volt, hogy minél kisebb legyen, ezért 10"-os képátlójúak már nem-igen jöhettek szóba
-Legyen olcsó. A linuxos NB100 ára 69000Ft bruttó.
-Kizárt, hogy Windows-os netbookot vegyek, mikor nem fogok Windowst használni...
-Kiváló fényerejű kijelző. Ezt magam is felfedeztem az áruházakban járva, de sok külföldi cikkben is olvastam
-Hosszú akkumulátoros üzemidő. Hiszen azért kell, hogy magammal vigyem oda, ahol nincs áram, valamint ne kelljen tápegységet sem cipelni
-Későbbiekben lehessen bővíteni. Mivel az nb100 normál 2.5-ös 80GB-os harddisket tartalmaz, ezt akár egy 400GB-osra, vagy a későbbiekben (ha majd olcsó lesz) egy SSD-re lehet cserélni. A memóriája 512MB, a Windows-osé a duplája, ezt 6000 ezer forintért érdemes egy 2GB-osra bővíteni, a régi modul sajnos nem használható, mert egy hely van.
-És lehetőleg ne fekete legyen a fedele, mert az kellemetlen lehet nyáron, ha rásüt a nap egy autóban mondjuk.
Megrendeltem, 2 nap múlva megérkezett. Először frissítés nélkül próbálgattam a gyárilag telepített Ubuntu Netbook Remix rendszert.
Első tapasztalataim:
-Nincs skype alapból telepítve, és kattintással nem is lehet telepíteni, tehát a kezdők izzadnak vele
-A fekete gombokon található sötét betűk félhomályban olvashatatlanok
-A hátul kicsit kilógó akkumulátor egy egyáltalán nem zavaró, nem csúnya, segítségével a gép 3 órát bír folyamatos internetezés (WIFI) mellett
-A gépen összesen egy db szellőzőnyílást látok, ami nagyon furcsa ahhoz képest, hogy más gépek alja szitává van lyuggatva (ahogy különböző cikkekben láttam). A ventillátor mégis elég csendes és a gép nem igazán melegszik. A ventilátor két fokozata gombokkal állítható, alapból csendes, a másik fokozat először sokkal erősebben fúj, majd az is lecsendesedik. Nem tudom mi a különbség a fokozatok között.
-A jobb oldali shift helyett mindig a felfele nyilat nyomom meg. A többi gomb helyzete egész megfelelő, a nulla az esc mellé került, a hosszú í-t pedig csak az Fn gomb megnyomásával lehet elérni (illetve természetesen ALTGR+J), de ezekkel nincs bajom.
-A gépre nem i386, hanem lpia kernel és csomagok vannak telepítve, ami miatt több programot (2-3) nehezebb telepíteni. Egyik módszer a "dpkg -i --force-architecture csomagnév", a másik pedig egy interneten megtalálható konverter program, vagy mi magunk is átírhatjuk az i386-os csomagok egyes bejegyzéseit, ezt nem próbáltam, nekem az első megoldás teljesen jól bejött.
-A WIFI nagyon jó, 11 hálózatot lát, míg más gépek amelyekkel ugyaninnen próbálkoztam 4-6-ot
-A rendszer tűrhetően működik a kezdő felhasználóknak is, viszont haladó felhasználók számára még sok program telepítésére van szükség. Sajnos rendszerfrissítés után a hang nem működik, alább megtalálható hogyan lehet kijavítani.
A géppel nagyon meg vagyok elégedve, főleg, ha látom a Windows-os gépeket 120 ezerért. A 80GB-os tárral elégedett vagyok, sokára fog betelni, a memóriát érdemes 2GB-ra bővíteni, a bluetooth-hoz, akinek kell ajánlanám a világ legkisebbjének reklámozott TRUST BT-2400P USB bluetooth adapterét, amely gyönyörűen működik, 2-3 ezer forint. (Az új Ubuntu Netbook Remitx-et érdemes feltelepíteni, minden sokkal jobban megy vele, hosszabb üzemidő, gyorsabb 3d és minden csomag használhatóvá válik.)
Az alábbi képek egy 15.4-es átlagos notebook mellett mutatják az apróságot:
Akinek ilyen gépe van, vagy elakadt valahol, jó lenne ha itt írna. Nekem pl. gondjaim vannak az alábbi dolgok futtatásával (igaz nem sokat próbálgattam őket):
second-life - csak az érdekesség kedvéért tettem fel, elindul a 3d felület, de aztán kikapcsol a képernyő
#####################################################################
Jegyzetek (egyébként köszönet sok külföldi fórumozónak is, sajnos nem tudnám már leírni a neveiket):
Az eredeti rendszer helyett érdemes az Ubuntu Netbook Remix Jaunty változatát telepíteni, minden remekül működik vele, sokkal jobban mint az eredetivel. (A hozzá nem értők kedvéért: Ha a /home könyvtárat átvisszük az új rendszerre, minden beállítás megmarad.)
A Medibuntu repo segítségével a skype és a google earth is telepíthető. Ezt így kell feltenni:
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/`lsb_release -cs`.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list; sudo apt-get -q update; sudo apt-get --yes -q --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring; sudo apt-get -q update
Ha zavar az F1-re help, kapcsoljuk ki (saját tipp):
ALT+F2 > beírni: gconf-editor + Enter
Ide megyünk: /desktop/gnome/url-handlers/ghelp
Itt a "command" elé biggyesztünk valamit, hogy ne induljon el, pl így nézzen ki:
"echo gnome-help "%s""
És az enabled mellett legyen pipa.
Hőmérő a panelre:
apt-get install computertemp
Utána hozzáadni a panelhez.
Root akarsz lenni, hogy ne kelljen sudo (bármelyik az alábbiak közül):
"sudo bash", "sudo su", vagy "sudo su -" (ez a környezetet is átállítja)
Az eredeti rendszer problémáinak javítása:
A rendszerbetöltés gyorsítása:
sudo gedit /etc/init.d/rc
Ezt: "CONCURRENCY=none" erre kell cserélni: "CONCURRENCY=shell"
A programok betöltési idejének gyorsítása (legalább 1GB memória szükséges):
apt-get install preload
Ha valakinek hibernate/suspend problémái vannak (mondjuk memória bővítés miatt):
2GB-os swap file létrehozáséra példa:
# dd if=/dev/zero of=/swap bs=1024 count=2097152
# mkswap /swap
# echo -e "/swap\tnone\tswap\tsw\t0 0" >> /etc/fstab
# swapon -a
Gauake lenyíló terminal F12-re (mint a yakuake):
felveszzük az alábbi csomagforrást:
deb http://ppa.launchpad.net/misery/ppa/ubuntu hardy main
És már lehet telepíteni (pl. apt-get update && apt-get install guake)
Google-Earth telepítés ha nem megy (eredeti rendszer esetén):
sudo sh ./GoogleEarthLinux.bin
sudo mv /opt/google-earth/libcrypto.so.0.9.8 /opt/google-earth/libcrypto.so.0.9.8-backup
A Google-earth-ben az atmoszférát ki kell kapcsolni ahhoz, hogy normális sebességgel fusson, különben iszonyű lassú...
Ha egy programcsomag nem telepítődik mert rossz architektúrára panaszkodik (i386 LPIA helyett):
dpkg -i --force-architecture csomagnév
vagy az alábbi csomaggal lehet kovertálni i386-ból LPIA csomaggá:
http://www.gazlap.hu/deb2lpia_en.sh
A 3G modemek használatához a network managert updatelni kell, az alábbi csomagforrás használatával (az /etc/sources.list-be):
deb http://ppa.launchpad.net/network-manager/ubuntu hardy main
majd apt-get update és apt-get upgrade.
Ha még gond van, akkor az /etc/modprobe.d/blacklist fájlba a következőt kell felvenni:
blacklist airprime
Ezután reboot.
Ha az első update után nincs hang, akkor a javítás:
sudo mv /lib/modules/2.6.24-19-lpia/updates/sound ~/sound
sudo depmod -a
majd reboot.
#####################################################################
Linkek:
http://mogorvamormota.hu/2009/01/10/toshiba-nb100-teszt/ (egy jó leírás)
http://prohardver.hu/teszt/toshibak_legkisebb_nb100/nyomtatobarat/telje… (nagyon jó cikk)
http://www.itextreme.hu/index.php?q=tesztek/311 (leírás)
http://ce.computers.toshiba-europe.com/innovation/hu/series/Toshiba-NB1… (Toshiba féle összehasonlító táblázat)
http://www.trustedreviews.com/notebooks/review/2009/02/23/Toshiba-NB100… (angol teszt)
http://www.argep.hu/product_851365.html (vásárlás)
http://www.depo.hu/toshiba/netbook_nb100-10x_pll10e-00w00hhu (vásárlás)
http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/message.jspa?messageI… (hard disk csere)
Sziasztok! Ezt a két laptopot néztem ki hosszas fórumolvasgatás után. Szerintem mindkettő elég jó lehet, bár van aki azt mondja, hogy a Dellt vegyem. Most tőletek szeretném megkérdezni, hogy használtok-e ilyen laptopokat és milyen véleménnyel vagytok róluk? Ubuntut mindenképp fel szeretném tenni, már 5 éve használok linuxot. A vistáról nem sok jót írnak, szóval ahelyett xp menne fel, de úgy olvastam, hogy szinte egyikre sem lehet feltenni a driverek miatt. Erről valmi tapasztalat?
Amúgy a HP-ban 3GB ram és Nvidia 9600M GT 512mb van 250GB hhd-vel, a Dellben Ati Radeon 3450 256mb és 2GB ram 160GB HDD-vel.
Mindkét noti olyan 220 körül van, ennél többet nem adok ki, szóval nem tudom mi legyen...
Kérlek segítsetek, ha tudtok! Köszönöm.
Van a gépemben egy dvb-t tuner (Pavilion dv5), egészen mostanáig nem sikerült felélesztenem.
A drivert beforgattam, firmware-t letöltöttem, minden létező digitális tv vételére alkalmas prgogi látja, de használni nem tudom.
Kaffeine szereti a legjobban, készítettem neki egy hu-Budapest frekvenciasávot, ott keres, talál is mindent (terminálból látszik), de egyik csatornát sem hajlandó felvenni a listába.
Scan gombra kattintva a kimenet:
Using DVB device 0:0 "Afatech AF9013 DVB-T"
tuning DVB-T to 610000000 Hz
inv:2 bw:0 fecH:9 fecL:9 mod:6 tm:2 gi:4 hier:4
...... LOCKED.
Transponders: 1/1
scanMode=1
it's dvb 2!
Reading SDT: pid=17
Autonomia_h264: sid=1
Int Table: sid=500
m1_h264: sid=2
m2_h264: sid=3
DunaTV_h264: sid=4
ESG: sid=5
hirtv_h264: sid=6
atv_h264: sid=7
Reading PAT: pid=0
Reading PMT: pid=150
Reading PMT: pid=50
Reading PMT: pid=250
Reading PMT: pid=350
Reading PMT: pid=450
Reading PMT: pid=1100
Reading PMT: pid=550
Reading PMT: pid=650
Reading NIT: pid=16
Frontend closed
Using DVB device 0:0 "Afatech AF9013 DVB-T"
tuning DVB-T to 650000000 Hz
inv:2 bw:0 fecH:1 fecL:1 mod:0 tm:1 gi:3 hier:0
...............
Not able to lock to the signal on the given frequency
Frontend closed
dvbsi: Cant tune DVB
Transponders: 2
dvbsi: The end :)
Channels found: 0
Semmis sem történik. Már mindent kipróbáltam, de nem tudok előre jutni.
Ubuntu 8.10
Sziasztok!
Holnap érkezik az új kütyüm, egy Asus EEE701SD személyében. Sok kérdésem van, de elsősorban a mindennapi használat során felmerülő problémákat szeretném elkerülni azzal, hogy előre felkészülök. Nem új számomra a gép, mert Valentin-napra vettem barátnőmnek egyet, de arra nLite-olt WinXP került, amit SD-kártyáról telepítettem.
Kérdéseim:
-Szomorúan vettem észre, hogy kb. egy hónapnyi használat után már 1%-on van az akksi elhasználódása az Everest szerint. A T61-em lassan 1 éves, és még mindig teljes kapacitást nyújtja. Gondolom ez an miatt van, hogy a Power Managerben beállítottam, hogy az akksi élethosszát részesítse előnyben töltéskor. Ilyet tud a gyári Xandros, vagy valamelyik "nem-gyári" Linux?
-Windows XP alatt semmilyen 3D gyorsítást nem tapasztaltam. Az összes driver fent van a CD-ről. Viszont Trey beszámolójában a Compiz-kocka úgy forgott, hogy öröm volt nézni. Ez csak az XP-s driverek csökevényessége?
-Milyen fájlrendszert javasoltok, ha esetleg lecserélem a Xandrost? Olvastam, hogy a naplózó fájlrendszerek csökkentik az élettartamot. Ext2 ideális lenne, vagy valami mást kéne használnom?
Illetve jöhet bármilyen hozzászólás, ami a gép és Linux kapcsolatának megkönnyítéséről szól.
Üdv, Amilo 1730gwl, egy olyan jelenség megy rajta (káb fél éve), amilyet még sosem láttam.
A bios órája pontosan be van állítva. Eltelik pár nap, és mint a régi jó Casio kvarcórák, elkezd késni. Egyre többet. Egy hét alatt feltornázza magát jó negyedórás lemaradásra.
Teszi mindazt annak ellenére, hogy a xubuntu alatt a szerveres szinkronizálás be van kapcsolva. A bios elem zsírúj, merthogy első körben erre gyanakodtam. Cooler pasztát nemrég cseréltem, a noti alulról kapja a plusz hűtést, és a jelzett hibán kívül más gond nincs semmi, minden gyönyörűen megy.
hello,
Van valakinek mar Mo.-on Android telefonja? Melyik szolgaltatotol? Mennyiert? Mik a tapasztalatok?
koszi,
Üdv Mindenkinek!
Van 1 noname 1 gb-s pendrive-om, ami egyik pillanatról a másikra írásvédetté vált.
Hogy tudnám az egész pendriveot resetelni, írásvédettséget levenni róla?
Adatok lementve, tehát a legbrutálabb módszerek is jöhetnek.
Van az oldalán 1 kis mikorkapcsoló, de hiába kapcsolgatom, nem reagál rá.
Próbáltam törölni a partíciót, de azt sem engedte.
Megtisztelő válaszotokat előre is köszönöm:
Sanyi