Notebook, laptop, mobiltelefon ...

Samsung SGH-I900

Üdv,

Tudom nem kimondottan PDA az eszköz, de jobb helyet hirtelen nem találtam neki. A jelenség a következő. A mobilon beállítottam a T-mobile net gprs kapcsolatot a leírás alapján. Sikerül is csatlakozni, a felső sorban megjelenik, hogy az eszköz csaklakozott hsdpa-n. Ellenen ha indítok egy opera-t vagy explorer-t, vagy active sync-et, azok nem tudnak kapcsolódni az internetre. Van egy lehetőség, hogy megosszam a notebookom számára a telefon internetcsatlakozását. Ehhez össze kell kötni USB-n a laptopot a telefonnal, majd a telefonon el kell indítani egy programot és kész. A laptopon XP fut. Mikor a telefonon elindítom a megosztó programot, a windows feltelepített egy új hálózati kártyát és kapott is egy IP címet. Láss csodát a laptopon működik a telefonon csatlakoztatott net (ezt a post-ot is így írom). Korábban nem volt még ilyen vagy ehhez hasonló telefonom, így lövésem sincs hol keressem a hibát. Próbáltam egy factory defaults visszaállítás, majd utána csak a gprs kapcsolatot beállítva is ugyan ez a jelenség. Hol kereshetném a hibát a telefonon? Előre is köszönöm!

10400 mah Asus eee aksi gondok.

Vételeztem egy a címben szereplő nagy aksit az eeepcmhez hogy birja sokáigmeg jól. De sajnálatomra azt kkell tapasztalnom, hogy nem müxe.
Feltöltődik 100% ra. aztán elkezdi ki-be kapcsolni a töltést.
Ha lehúzom a töltőt, a százalékjelző visszaesik 30% ra és onnan merül,
átlag 40% os CPU terhelés melett kb 2:30 alatt. Ami nagyjából a neten olvasott teljesítményértékeknek a 30% a.

Most akkor én nem tudok valamit amit kéne, avagy átbactak a palánkon?

Toshiba NB100 netbook topic

Gondoltam nyitok egy témát ennek a netbook-nak, hogy tapasztalatainkat megoszthassuk egymással és aki ilyen linuxos gépet vesz, egy helyen megtalálja hozzá az összes információt.

Már régóta nézem a különböző netbookokat, de idáig még nem jött el az a pillanat, hogy meg is vegyek egyet.
Most viszont sikerült megtalálnom a megfelelő "jelentkezőt" egy linuxos Toshiba NB100-at. Sajnos összehasonlítási alapom nem volt, csak felületes megtekintés és több internetes cikk alapján döntöttem. Hogy mik voltak a fő szempontjaim, hogy ezt választottam?
-Fontos volt, hogy minél kisebb legyen, ezért 10"-os képátlójúak már nem-igen jöhettek szóba
-Legyen olcsó. A linuxos NB100 ára 69000Ft bruttó.
-Kizárt, hogy Windows-os netbookot vegyek, mikor nem fogok Windowst használni...
-Kiváló fényerejű kijelző. Ezt magam is felfedeztem az áruházakban járva, de sok külföldi cikkben is olvastam
-Hosszú akkumulátoros üzemidő. Hiszen azért kell, hogy magammal vigyem oda, ahol nincs áram, valamint ne kelljen tápegységet sem cipelni
-Későbbiekben lehessen bővíteni. Mivel az nb100 normál 2.5-ös 80GB-os harddisket tartalmaz, ezt akár egy 400GB-osra, vagy a későbbiekben (ha majd olcsó lesz) egy SSD-re lehet cserélni. A memóriája 512MB, a Windows-osé a duplája, ezt 6000 ezer forintért érdemes egy 2GB-osra bővíteni, a régi modul sajnos nem használható, mert egy hely van.
-És lehetőleg ne fekete legyen a fedele, mert az kellemetlen lehet nyáron, ha rásüt a nap egy autóban mondjuk.

Megrendeltem, 2 nap múlva megérkezett. Először frissítés nélkül próbálgattam a gyárilag telepített Ubuntu Netbook Remix rendszert.
Első tapasztalataim:
-Nincs skype alapból telepítve, és kattintással nem is lehet telepíteni, tehát a kezdők izzadnak vele
-A fekete gombokon található sötét betűk félhomályban olvashatatlanok
-A hátul kicsit kilógó akkumulátor egy egyáltalán nem zavaró, nem csúnya, segítségével a gép 3 órát bír folyamatos internetezés (WIFI) mellett
-A gépen összesen egy db szellőzőnyílást látok, ami nagyon furcsa ahhoz képest, hogy más gépek alja szitává van lyuggatva (ahogy különböző cikkekben láttam). A ventillátor mégis elég csendes és a gép nem igazán melegszik. A ventilátor két fokozata gombokkal állítható, alapból csendes, a másik fokozat először sokkal erősebben fúj, majd az is lecsendesedik. Nem tudom mi a különbség a fokozatok között.
-A jobb oldali shift helyett mindig a felfele nyilat nyomom meg. A többi gomb helyzete egész megfelelő, a nulla az esc mellé került, a hosszú í-t pedig csak az Fn gomb megnyomásával lehet elérni (illetve természetesen ALTGR+J), de ezekkel nincs bajom.
-A gépre nem i386, hanem lpia kernel és csomagok vannak telepítve, ami miatt több programot (2-3) nehezebb telepíteni. Egyik módszer a "dpkg -i --force-architecture csomagnév", a másik pedig egy interneten megtalálható konverter program, vagy mi magunk is átírhatjuk az i386-os csomagok egyes bejegyzéseit, ezt nem próbáltam, nekem az első megoldás teljesen jól bejött.
-A WIFI nagyon jó, 11 hálózatot lát, míg más gépek amelyekkel ugyaninnen próbálkoztam 4-6-ot
-A rendszer tűrhetően működik a kezdő felhasználóknak is, viszont haladó felhasználók számára még sok program telepítésére van szükség. Sajnos rendszerfrissítés után a hang nem működik, alább megtalálható hogyan lehet kijavítani.

A géppel nagyon meg vagyok elégedve, főleg, ha látom a Windows-os gépeket 120 ezerért. A 80GB-os tárral elégedett vagyok, sokára fog betelni, a memóriát érdemes 2GB-ra bővíteni, a bluetooth-hoz, akinek kell ajánlanám a világ legkisebbjének reklámozott TRUST BT-2400P USB bluetooth adapterét, amely gyönyörűen működik, 2-3 ezer forint. (Az új Ubuntu Netbook Remitx-et érdemes feltelepíteni, minden sokkal jobban megy vele, hosszabb üzemidő, gyorsabb 3d és minden csomag használhatóvá válik.)

Az alábbi képek egy 15.4-es átlagos notebook mellett mutatják az apróságot:

Akinek ilyen gépe van, vagy elakadt valahol, jó lenne ha itt írna. Nekem pl. gondjaim vannak az alábbi dolgok futtatásával (igaz nem sokat próbálgattam őket):
second-life - csak az érdekesség kedvéért tettem fel, elindul a 3d felület, de aztán kikapcsol a képernyő

#####################################################################
Jegyzetek (egyébként köszönet sok külföldi fórumozónak is, sajnos nem tudnám már leírni a neveiket):

Az eredeti rendszer helyett érdemes az Ubuntu Netbook Remix Jaunty változatát telepíteni, minden remekül működik vele, sokkal jobban mint az eredetivel. (A hozzá nem értők kedvéért: Ha a /home könyvtárat átvisszük az új rendszerre, minden beállítás megmarad.)
A Medibuntu repo segítségével a skype és a google earth is telepíthető. Ezt így kell feltenni:
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/`lsb_release -cs`.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list; sudo apt-get -q update; sudo apt-get --yes -q --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring; sudo apt-get -q update

Ha zavar az F1-re help, kapcsoljuk ki (saját tipp):
ALT+F2 > beírni: gconf-editor + Enter
Ide megyünk: /desktop/gnome/url-handlers/ghelp
Itt a "command" elé biggyesztünk valamit, hogy ne induljon el, pl így nézzen ki:
"echo gnome-help "%s""
És az enabled mellett legyen pipa.

Hőmérő a panelre:
apt-get install computertemp
Utána hozzáadni a panelhez.

Root akarsz lenni, hogy ne kelljen sudo (bármelyik az alábbiak közül):
"sudo bash", "sudo su", vagy "sudo su -" (ez a környezetet is átállítja)

Az eredeti rendszer problémáinak javítása:

A rendszerbetöltés gyorsítása:
sudo gedit /etc/init.d/rc
Ezt: "CONCURRENCY=none" erre kell cserélni: "CONCURRENCY=shell"

A programok betöltési idejének gyorsítása (legalább 1GB memória szükséges):
apt-get install preload

Ha valakinek hibernate/suspend problémái vannak (mondjuk memória bővítés miatt):
2GB-os swap file létrehozáséra példa:
# dd if=/dev/zero of=/swap bs=1024 count=2097152
# mkswap /swap
# echo -e "/swap\tnone\tswap\tsw\t0 0" >> /etc/fstab
# swapon -a

Gauake lenyíló terminal F12-re (mint a yakuake):
felveszzük az alábbi csomagforrást:
deb http://ppa.launchpad.net/misery/ppa/ubuntu hardy main
És már lehet telepíteni (pl. apt-get update && apt-get install guake)

Google-Earth telepítés ha nem megy (eredeti rendszer esetén):
sudo sh ./GoogleEarthLinux.bin
sudo mv /opt/google-earth/libcrypto.so.0.9.8 /opt/google-earth/libcrypto.so.0.9.8-backup
A Google-earth-ben az atmoszférát ki kell kapcsolni ahhoz, hogy normális sebességgel fusson, különben iszonyű lassú...

Ha egy programcsomag nem telepítődik mert rossz architektúrára panaszkodik (i386 LPIA helyett):
dpkg -i --force-architecture csomagnév
vagy az alábbi csomaggal lehet kovertálni i386-ból LPIA csomaggá:
http://www.gazlap.hu/deb2lpia_en.sh

A 3G modemek használatához a network managert updatelni kell, az alábbi csomagforrás használatával (az /etc/sources.list-be):
deb http://ppa.launchpad.net/network-manager/ubuntu hardy main
majd apt-get update és apt-get upgrade.
Ha még gond van, akkor az /etc/modprobe.d/blacklist fájlba a következőt kell felvenni:
blacklist airprime
Ezután reboot.

Ha az első update után nincs hang, akkor a javítás:
sudo mv /lib/modules/2.6.24-19-lpia/updates/sound ~/sound
sudo depmod -a
majd reboot.
#####################################################################
Linkek:
http://mogorvamormota.hu/2009/01/10/toshiba-nb100-teszt/ (egy jó leírás)
http://prohardver.hu/teszt/toshibak_legkisebb_nb100/nyomtatobarat/telje… (nagyon jó cikk)
http://www.itextreme.hu/index.php?q=tesztek/311 (leírás)
http://ce.computers.toshiba-europe.com/innovation/hu/series/Toshiba-NB1… (Toshiba féle összehasonlító táblázat)
http://www.trustedreviews.com/notebooks/review/2009/02/23/Toshiba-NB100… (angol teszt)
http://www.argep.hu/product_851365.html (vásárlás)
http://www.depo.hu/toshiba/netbook_nb100-10x_pll10e-00w00hhu (vásárlás)
http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/message.jspa?messageI… (hard disk csere)

Dell Studio 1535 vs. HP Pavilion dv5 1180eh

Sziasztok! Ezt a két laptopot néztem ki hosszas fórumolvasgatás után. Szerintem mindkettő elég jó lehet, bár van aki azt mondja, hogy a Dellt vegyem. Most tőletek szeretném megkérdezni, hogy használtok-e ilyen laptopokat és milyen véleménnyel vagytok róluk? Ubuntut mindenképp fel szeretném tenni, már 5 éve használok linuxot. A vistáról nem sok jót írnak, szóval ahelyett xp menne fel, de úgy olvastam, hogy szinte egyikre sem lehet feltenni a driverek miatt. Erről valmi tapasztalat?

Amúgy a HP-ban 3GB ram és Nvidia 9600M GT 512mb van 250GB hhd-vel, a Dellben Ati Radeon 3450 256mb és 2GB ram 160GB HDD-vel.
Mindkét noti olyan 220 körül van, ennél többet nem adok ki, szóval nem tudom mi legyen...
Kérlek segítsetek, ha tudtok! Köszönöm.

[MEGOLDVA]dvb-t kaffeine-nel nem megy, de majdnem

Van a gépemben egy dvb-t tuner (Pavilion dv5), egészen mostanáig nem sikerült felélesztenem.
A drivert beforgattam, firmware-t letöltöttem, minden létező digitális tv vételére alkalmas prgogi látja, de használni nem tudom.
Kaffeine szereti a legjobban, készítettem neki egy hu-Budapest frekvenciasávot, ott keres, talál is mindent (terminálból látszik), de egyik csatornát sem hajlandó felvenni a listába.
Scan gombra kattintva a kimenet:
Using DVB device 0:0 "Afatech AF9013 DVB-T"
tuning DVB-T to 610000000 Hz
inv:2 bw:0 fecH:9 fecL:9 mod:6 tm:2 gi:4 hier:4
...... LOCKED.
Transponders: 1/1
scanMode=1
it's dvb 2!
Reading SDT: pid=17
Autonomia_h264: sid=1
Int Table: sid=500
m1_h264: sid=2
m2_h264: sid=3
DunaTV_h264: sid=4
ESG: sid=5
hirtv_h264: sid=6
atv_h264: sid=7
Reading PAT: pid=0
Reading PMT: pid=150
Reading PMT: pid=50
Reading PMT: pid=250
Reading PMT: pid=350
Reading PMT: pid=450
Reading PMT: pid=1100
Reading PMT: pid=550
Reading PMT: pid=650
Reading NIT: pid=16
Frontend closed
Using DVB device 0:0 "Afatech AF9013 DVB-T"
tuning DVB-T to 650000000 Hz
inv:2 bw:0 fecH:1 fecL:1 mod:0 tm:1 gi:3 hier:0
...............

Not able to lock to the signal on the given frequency
Frontend closed
dvbsi: Cant tune DVB
Transponders: 2
dvbsi: The end :)
Channels found: 0

Semmis sem történik. Már mindent kipróbáltam, de nem tudok előre jutni.
Ubuntu 8.10

Asus EEE701SD tanácsokat szeretnék

Sziasztok!
Holnap érkezik az új kütyüm, egy Asus EEE701SD személyében. Sok kérdésem van, de elsősorban a mindennapi használat során felmerülő problémákat szeretném elkerülni azzal, hogy előre felkészülök. Nem új számomra a gép, mert Valentin-napra vettem barátnőmnek egyet, de arra nLite-olt WinXP került, amit SD-kártyáról telepítettem.
Kérdéseim:
-Szomorúan vettem észre, hogy kb. egy hónapnyi használat után már 1%-on van az akksi elhasználódása az Everest szerint. A T61-em lassan 1 éves, és még mindig teljes kapacitást nyújtja. Gondolom ez an miatt van, hogy a Power Managerben beállítottam, hogy az akksi élethosszát részesítse előnyben töltéskor. Ilyet tud a gyári Xandros, vagy valamelyik "nem-gyári" Linux?
-Windows XP alatt semmilyen 3D gyorsítást nem tapasztaltam. Az összes driver fent van a CD-ről. Viszont Trey beszámolójában a Compiz-kocka úgy forgott, hogy öröm volt nézni. Ez csak az XP-s driverek csökevényessége?
-Milyen fájlrendszert javasoltok, ha esetleg lecserélem a Xandrost? Olvastam, hogy a naplózó fájlrendszerek csökkentik az élettartamot. Ext2 ideális lenne, vagy valami mást kéne használnom?

Illetve jöhet bármilyen hozzászólás, ami a gép és Linux kapcsolatának megkönnyítéséről szól.

Bios óra késés

Üdv, Amilo 1730gwl, egy olyan jelenség megy rajta (káb fél éve), amilyet még sosem láttam.

A bios órája pontosan be van állítva. Eltelik pár nap, és mint a régi jó Casio kvarcórák, elkezd késni. Egyre többet. Egy hét alatt feltornázza magát jó negyedórás lemaradásra.

Teszi mindazt annak ellenére, hogy a xubuntu alatt a szerveres szinkronizálás be van kapcsolva. A bios elem zsírúj, merthogy első körben erre gyanakodtam. Cooler pasztát nemrég cseréltem, a noti alulról kapja a plusz hűtést, és a jelzett hibán kívül más gond nincs semmi, minden gyönyörűen megy.

pendrive írásvédetlenné tétele

Üdv Mindenkinek!

Van 1 noname 1 gb-s pendrive-om, ami egyik pillanatról a másikra írásvédetté vált.
Hogy tudnám az egész pendriveot resetelni, írásvédettséget levenni róla?

Adatok lementve, tehát a legbrutálabb módszerek is jöhetnek.

Van az oldalán 1 kis mikorkapcsoló, de hiába kapcsolgatom, nem reagál rá.
Próbáltam törölni a partíciót, de azt sem engedte.

Megtisztelő válaszotokat előre is köszönöm:
Sanyi