Notebook, laptop, mobiltelefon ...

Notebook kerestetik

Sziasztok!

Munkához (webfejlesztés) szeretnék egy hordozható gépet vásárolni. Fontos lenne a mobilitás, vagyis minél kisebb méretű és súlyú legyen, illetve minél hosszabb üzemidővel rendelkezzen, viszont ha szükséges, nagy teljesítményre legyen képes, akár virtualizációra is.
Igazából olyan 12-15'' környékén gondoltam a kijelzőt, mert az elég kis méretű, de talán munkához el lehet férni rajta. A gépet Ubuntu Linuxszal használnám, szóval jó lenne, ha támogatná ezt a rendszert.
Mit ajánlatok? Érdemes most ilyen gépet vásárolni, vagy inkább várjak egy kicsit?

[MEGOLDVA] Linux-barát notebook

Sziaszok,

Notebookot szeretnék vásárolni a közeljövőben, amit mindenképp Linux operációs rendszerrel szeretnék használni. Nem igazán találtam olyan oldalt, ahol megbízható információ lenne arról, hogy melyik típusok kompatibilisek teljesen Linux rendszerekkel. A notival szembeni elvárások a következők lennének:
- maximum 150.000 Ft-os vételár
- Intel Core 2 Duo vagy Intel Celeron® Dual-Core proci
- minimum 1 GB DDR2 RAM (minimum 667 MHz)
- 1366x768 vagy 1280x800 felbontás
- 6 cellás, 4000 - 4400 mAh akkumulátor
- beépített wifi

A nagy válogatásban sem találtam olyat, ahol a chipset-et, a grafikus vezérlőt, a hálózati csatolót, és a wifi-t vizsgálva 100%-ig biztos lettem volna benne, hogy a dolog teljesen Linux-kompatibilis (amúgy Ubuntu 9.04 és utódai lennének használva rajta). Leginkább egy HP-re gondoltam, de nem zárkózom el semmilyen más márka elől sem!
Remélem vannak jó Linux-tapasztalataitok ilyen kategóriájú notebookokkal, és tudtok ajánlani párat!

Update:
Köszönöm a sok segítő szándékú hozzászólást!
Sikerült vásárolnom egy HP ProBook 4510s (NX435EA) noteszt! Ubuntu Linux 9.04 oprendszerrel a telepítés után majdnem tökéletesen működött! Egyedül a hang elővarázsolásához kellett a /etc/modprobe.d/alsa-base.conf végére beírni ezt:

alias snd-card-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=mobile
alias sound-slot-3 snd-hda-intel

Ezen kívül minden működött alapból.

Leejtett akksi

Sziaszotk, Pavilion zv6009ea notebook akksiját leejtettem ~1 méter magasról parkettára. Működik, de az illesztésnél vékony sávban folyadékszivárgást láttam. Nem ömlik, csak odakerült.
Kérdés az lenne hogy ez szerintetek jelent-e veszélyt (robbanás, tűz, szétmarja a gépet, stb.)?
Persze így nem hagyom majd felügyelet nélkül a gépet egy jó ideig.

Asus M51A

Üdv, az alábbi laptopról szeretném kikérni a véleményeteket: Asus M51A-AP082X Egy olyan gépet keresek ami 4-5 évig megfelelne internetezésre, filmnézésre és hasonlókra. Ha ez az Asus szerintetek nem megfelelő, akkor tudnátok ajánlani valami mást? A ráfordítható keret max. 150 000Ft

Előre is köszönöm a segítséget!
Klepet

Compaq Armada E500 - uj HDD-t nem kezeli

Compaq Armada E500-as laptopban szeretném kicserélni az IBM Travelstar 12,07 GB-os merevlemezt egy uj Hitachi Endurastar-ra, ami 30 GB-os. A csere oka: az IBM-en már van jópár bad-sector.A problémám az, hogy ha berakom az uj HDD-t akkor a laptop nem hajlandó bebootolni az eszközről, az alábbi üzenetet írja ki, amikor a HDD következne a boot sorrendben:
Non-System disk or disk error
replace and strike any key when ready

A jumper-t 4 féle módon lehet feltennia a 4 tüskére, plussz amikor nincsen jumper, mind az 5 esetben a fenti üzenet.

Gentoo LiveCD-vel dmesg kimenetéből ezt bogarásztam ki:
Probing IDE interface ide1...
hda: max request size: 512 KiB
hda: 58605120 sectors (30005 MB) w/7512KiB Cache, ...
.
.
.

Tanácstalan vagyok... Segítségeteket kérem!

ARM cloudware?

Itt a HUP-on is volt már róla szó különböző hírek formájában, hogy az ARM be óhajt törni a kislaptopok piacára. Ez nekem nagy örömöt okozna, mert amit ezek a laptopok (netbookok, smartbookok, nevezdd aminek akarod) kinálnak kb fedik az igényeimet amit egy ilyen eszköztől elvárnék (kicsi (mind méretben, mind teljesítményben), kevés energiát eszik, sokáig tart az aksi, ..., linux kompatibilis, ...).Aztán a Computex-en annyi igéret elhangzott, hogy - gondoltam - ha a tizede bejön, akkor is a lesz a piacon jó néhány arm-es note/net/smartbook ...
Aztán azóta is időről időre jönnek a hírek hogy majd jól kiveri az Intelt a piacról, meg a demo-videók, hogy mennyire jók, de a boltokba a note/netsmartbookok nem jönnek ....

... hol vannak Ők ...?

k

Intel speedstep megbolondult

Memória upgrade-t csináltam a héten a laptopomon (dell inspiron 6400, xpsp3 core 2 duo T5600 1,8ghz, előtte 2x512MB 533mhz -> most 2x1GB 800 mhz@667) de csak ma vettem észre, hogy mintha pont a csere óta az intel speedstep nem működne megfelelően.

Eddig ha a max. telepet választottam energia gazdálkodásnál, 900mhz körül ment folyton a gép, és alig melegedett. XP rendszer tulajdonságoknál is azt írta: original speed T5600 1,833 ghz, 900mhz. Ha átváltottam "Mindig bekapcsolva" sémára, akkor mindkét érték 1,833ghz volt.

Most viszont akár a max telep akár a mindig bekapcs aktív, 1,83ghz a 2 érték, és jobban melegszik, a ventilátor sokkal sűrűbben kapcsol be. Próbáltam biosban letiltani majd újraengedélyezni a speedstepet, de semmi hatás. Mi történhetett?

Még annyit tennék hozzá, h. a core fesz is érdekesen ugrál 1,363 és 1,063V között Everest szerint.

Találtam egy utilityt: chrystalcpuid a neve, ezzel ideiglenesen tudom force-olni az órajel megfelezést, és a fesz levételét 1,063V-ra, de ezt minden system restart után újra el kell végezni.

ACPI+ventillátor kérdés

Nemrég vettem jóáron egy régi NEC Versa LX laptopot, amibeb csodák-csodájára ACPI-képes BIOS van. Kernelforgatáskor a megfelelő ACPI modulokat kiválasztva most le tudom kérdezni a ventillátor állapotát.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e arra módom, hogy ventillátor működését esetleg kézzel befolyásolhassam valamely /sys vagy /proc alatti fájlon, vagy egyéb interdészen keresztül Linux alól?

Laptop nem bootol

Lenne egy FuSi Amilo Li 2727-es masina, mellyel nem tudtam bebootolni semmilyen OS-t.
Első hibajelenség, hogy az eddig működő Xp váratlanul nem bootol, a /Win*/system32/config fájlra panaszkodva. Alapvető próbálkozások után (másik gépről oda másolás, javítás, újratelepítés, formázás majd reinst, újraparticionálás majd reinst ...) is fennállt a hiba, történt badblock ellenőrzés, mely nem vezetett eredményre, Seatools szerint hibátlan a lemez.
A jelenlegi helyzet, XP install eljut a rebootig, majd lemezről töltve nem sokkal a BIOS után fekete képernyő, bal felső sarokban villogó kurzor fogad, mely nem változik idővel. Lemeztevékenység nincs alatta, cd áll.
Ha linux live CD-t próbálok bootolni (Ubi 9.04, 8.4), miután a Kernel betöltés című kis progressbar végigmegy, ugyanaz fogad, mint fentebb.
BIOS-t simán tudtam frissíteni, nem oldotta meg.

Szerintetek mi lehet a baja, ilyet még nem láttam.
Előre is köszi a válaszokat.

További érdekesség, bár nem a témához kapcsolódó, hogy a gépnek szinte semmi sincs a BIOSában. Ilyennel még nem találkoztam. Jelszót lehet beállítani, meg boot sorrendet, s kb vége.