HUP Olvasók Választása Díj 2015

Hozzászólások

Lesz ebben, azaz már a jövő évben ünnepélyes eredményhirdetés?
Tavaly ez elmaradt. Nem kell pezsgő meg konfetti, de legalább egy összefoglaló díjkiosztó cikk jó lenne.

alapjában véve a várt eredményt hozta, a kedvenc linux szerver mint ubuntu és virtualizációs techn. mint virtualbox esetében sírhatnékom támadt

A kedvenc virtualizációs technikát kicsit sántának érzem én is. Itt van jópár ember aki a munkája részeként virtualizál, és kipróbált már sok megoldást, ezek alapján jelöl.

A legtöbben viszont virtualizálás alatt annyit értenek, hogy van egy szoftver, ami nem megy linuxon/windowson és ezért feltesznek EGY azaz EGY virtuálizált windowst/linuxot. Ez utóbbira tökéletesen elég a virtualbox (mi több, pofon egyszerű, next-next finishes kattintgatós, érteni sem kell hozzá), míg egy kvm-qemu pároshoz nincsen ilyen eyecandy.

Szóval desktop virtualizációra bőven jó, kényelmes és gyors (sőt, szerintem vmware-nél reszponzívabb is) a virtualbox. Ezért nem annyira csodálkozom a dominanciáján.

Ez most olyan, mintha egy targoncának azt rónád fel, hogy nem jó személyautónak... Parallelsben az az üzleti érték, hogy OSX-en tud Windowst jól és a két rendszert lehetőleg minél jobban összehúzva virtualizálni. (Ld. Windows Application menü, ha valamire Windowsos program van, akkor azt indítja, Composite mód, Windows telepítéshez gyakorlatilag csak egy CD kulcsot kér, Users könyvtárak összefésülése, stb. stb. stb.)

Tud persze mást is, csak arra minek Parallels. Mondhatni céleszköz.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ezek nagy reszet (vagy lehet mindegyiket, a legutolso 4 verzioval nem vagyok kepben) tudja a VMware is - mindharom platformon. Ami specko, az az OS X support, de azt OS X-tol eltero hoston nagyjabol semmi nem tamogatja.

Raadasul a Player (ami a VMware celeszkoze) tok ingyen elerheto - a Parallelsrol nem lehet ugyanezt elmondani.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Mikor utoljára néztem a VMWare Workstationt, negyedét nem tudta annak. Volt ugyan valami seamless módot emuláló valami, de nagyon bárgyú volt a Parallelshez képest. (Az akkori "asztalkitakarós" virtualboxot meg ne is említsük...)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ezekre en nem virtualis gepet hasznalok, mert ezekre a feladatokra nem optimalis. Elkepzelheto, hogy akar mukodesre is lehet birni, de egy valos hardverhez kepest nem fog olyan jo teljesitmenyt adni.

Ami a compositingot illeti, virtualis gepen ha lehet, a legegyszerubb grafikus feluletet hasznalom (ha valamiert nagyon kell), pl IceWM-et.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"Elkepzelheto, hogy akar mukodesre is lehet birni, de egy valos hardverhez kepest nem fog olyan jo teljesitmenyt adni."

Nyilván van egy kisebb overheadja, de azért ezt így ilyen formában kijelenteni elég meredek. Főleg, miután a gyakorlatban teljesen jól működik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

kvm-qemu win7 desktop-ot virtualizálni annyira nem fasza.
Össze kell hozzá vadászni mindenféle kókányolt drivereket, körülményes a telepítés és nem hozza a vbox teljesítményét még 2D-vel sem.
Vbox pedig már ott tart, hogy többé-kevésbé a 3D is megy.

vmware ingyenes?
Mármint a player igen, de az elég desktopra?

Ezt meg kell cáfoljam. Debian gazda, Windows 7 vendég, kvm-qemu virtualizáció. Virt-manager-el nem nehezebb feltenni, mint Virtualbox-ban. Driver-ek? Virtio kell, semmi más. QXL videóval használom AutoCAD-hez, semmivel sem lassabb, mint a natív Windows-os telepítés, sőt!
De egy-egy alkalmazás miatt virtualizálni desktop-ra szerintem teljesen mindegy.

Meglesem majd megint.

Amikor én próbálkoztam vele, akkor egyrészt telepítésnél már kell a driver, mert anélkül nem látja a diszket, de ez még annyira nem is gáz. Miután minden fent van (egyesével), nekem határozottabban lassabbnak tűnt, mint vbox-szal. Natív windows telepítésnél erősen kétlem, hogy gyorsabb tudna lenni, de meglátjuk.

Save/restore szimplán nem ment. Képtelen volt visszaállni.

Kimaradt a fooldalrol a kedvenc kommunikacios protokol es mennek korbe a regiek a fooldalon. Why?