HOVD 2015 - Kedvenc multimédia lejátszó

Címkék

amarok
2% (17 szavazat)
audacious
4% (40 szavazat)
clementine
3% (25 szavazat)
console-os lejátszók (mpg321, mpg123, mplayer, ffplay, moc, cmus stb.)
5% (47 szavazat)
kmplayer (http://kmplayer.com)
1% (8 szavazat)
mpd
2% (15 szavazat)
mpv, mplayer + frontend-ek
16% (142 szavazat)
spotify, play music, apple music, youtube music, egyéb webes/okostelefonos lejátszók
10% (94 szavazat)
vlc
46% (421 szavazat)
xbmc, kodi
11% (100 szavazat)
Összes szavazat: 909

Hozzászólások

Azért ez nem ennyire egyszerű.
Nem mindegy a videokimenet (ettől függ a hardveres támogatás is), hogy be van-e kapcsolva a deinterlacing, ha igen akkor milyen módon, pl. 2.0 vagy 5.1-e a hang, milyen kimeneten játssza le...
Nekem az a tapasztalatom, hogy ugyanolyan feltételek mellet semmi különbség nincs, ami miatt én is variálom, az a kényelem.
--
The Community ENTerprise Operating System

Egyeb: rhytmbox
(audacious-ra szavaztam, ezek kozul az)

Hangra audacious, videóra vlc.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

zenére: clementine, videora egy newrunner: bomi

A sok hozzászólást olvasva jövőre lehet érdemes lenne a szavazást kettészedni kedvenc audio és kedvenc video programra. Bár mintha már tavaly is felmerült volna.

Segitek: azert nem lett ez ket kulon kategoria, mert a kategoriaszavazaskor nagyon nehez 10 jeloltet osszehozni. Ez foleg a videonezo programok eseteben van igy, hiszen a legtobb cucc az valamilyen frontend, es irrelevanssa teszi a szavazast, vagy nem azt meri, amit kellene (KMplayer/SMplayer pl). Videoban amugy a VLC-MPlayer-Totem triaszon kivul nem igazan van semmi.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Mobilon is a VLC-t hasznalom videora, zenere/audiobookra/hangra meg a beepitett lejatszot hasznaltam (aztan amikor a frissitesek felfujtak marhasagokkal, letoltottem az AOSP valtozatat).

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Elfogadom, hogy ez így van, viszont torzítja a szavazást, hogy össze van rakva a két eltérő funkció. Akkor legyen az, hogy a video lejátszókról egyáltalán nem szavazunk - elvégre a kedvenc menstruációs naptár alkalmazásról sincs önálló kategória -, s legyen csak kedvenc audio lejátszó alkalmazás a kategória elnevezése.

Így ugyanis ha van két emberünk, akiknek ugyanaz a kedvencük, például VLC és mpd, az egyikük az egyikre, a másikuk a másikra szavaz, azzal nem kerültünk közelebb ahhoz, hogy az audio lejátszók között az mpd kedveltsége milyen súlyú.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, lehetne azt csinálni, hogy a VLC audio és video lejátszó kategóriában is indul. Összevonva a két funkcionalitást média lejátszóvá viszont nagyon nem az a kép rajzolódik ki, ami a valóság, mert kinek az audio, kinek a video a fontosabb. Én is szavazhattam volna a VLC-re, mert videóra azt szeretem, de akkor tőlem az audacious nem kapott volna szavazatot, holott audióra pedig az a kedvencem. Persze, most az audacious kapott tőlem egy szavazatot, a VLC meg nem, ami szintén nem felel meg a valóságnak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Itt mondjuk, lehet hogy akár el is lehetne szakadni attól, hogy konkrétan linuxos/PC-s audiólejátszó sw-eket sorolunk csak fel.
Én pl. ha Zenét (és nem "audiót") akarok hallgatni, akkor #1 a Dune.
Van egy öregecske HD Max-om, és bár a videólejátszás közbeni kezeléséből hiányzik az a robosztusság, ami az mplayerben adott, de zenét hallgatni tökéletes.
Pedig itt is vannak hiányok featureben, amik pl. egy Foobar2000-nek alap (pl. sacd.iso lejátszás, gapless play, etc.)
de hangminőségben meg ver mindent, amit eddig PC-ből értelmesen össze tudtam rakni.
(Összehasonlításul: ugyanarra az erősítőre+hangrendszerre van kötve a PC is!)

"Videoban amugy a VLC-MPlayer-Totem triaszon kivul nem igazan van semmi."

Ott van még a Kodi, ami egy teljesen más koncepció, talán ez még a video player kategóriában sem állja meg annyira a helyét. Ha már a totemet említetted én említeném a KDE videolejátszóját (nem ismerem, feltételezem, hogy van neki).

Emellett én a különböző frontendeket se venném egy kalap alá. User experience szempontjából nagyon különbözőek, tudnak lenni. Hasonlíts csak össze egy gnome mplayert, vagy egy smplayert.

Egyébként tényleg nincs sok lejátszó, és egy tizes listát talán nem lehetne összeállítani. Kell 10-nek lenni? Mi van, ha csak hat közül lehet választani?

Igen, én voltam az a szemétláda aki miatt összevonódott a kettő, még mindig tartom az érvet, miszerint minden videolejátszó képes zenelejátszásra is stb.
Az meg már külön röhelyes, hogy a leváltott kategóriát is megfúrták azóta valami számomra irreleváns, alig valakit érdeklő kategóriára, így semennyire nincs lelkiismeretfurdalásom. Eleve értelmetlen a tizes lista azzal az érveléssel, hogy ha több lenne, akkor sok idő lenne a végeredményt összesíteni, mert évek óta nincs összesítés, vagy legalább egy cikk a nyertesekről. (Mondjuk az első helyezetteket már most látatlanul fel tudnám sorolni, a többi lenne inkább az érdekes. Bár már annyira nem érdekel a szavazás sem, pedig terveim között volt egy alternatív HOVD is a kimaradt dolgokkal.)

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Azt értem, hogy video lejátszó is tud audiót, de ebből nem következik, hogy ki-ki ugyanazt használja a két feladatra. Én például az audacious-t az autostart scriptem által bejelentkezéskor az értesítési területre dokkolom, az egyik lejátszó listájában a gépen lévő offline zenék, a másikban egy online rádió. VLC-t meg akkor indítok, ha filmet nézek.

Az alkalmazások használatában részemről sokszor kényelem is szerepet játszik. A conky által, illetve a képernyővédővel kiíratom az éppen aktuálisan lejátszott zene címét, de fogalmam sincs, ezt vlc-vel hogyan lehet megcsinálni. Nem kétlem, hogy megoldható, csak nem érdekel, ha tudom, hogy az audacious-hoz van egy audtool kliens, amellyel lehet utasítani a lejátszót, lekérdezni, van az audacious-nak MPRIS2 szervere.

Most nézem a doksit, a vlc-nek is van ilyenje, ám fogalmam sincs, hogyan kell használni.

http://specifications.freedesktop.org/mpris-spec/latest/

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem ez volt a lényege annak amit írtam. Én sem ugyanazt használom videó és zenelejátszásra.
A(z értelmetlenül) fix szavazási listából ezt tudtam összevonni, kivetetni. Aztán az enyémet is sikerült kivetetni, ez meg így maradt. Amúgy a Rhytmbox sincs benne, nekem az a kedvencem, most kb. Clementine az amelyik használatban van nálam és itt is van a listában. Viszont leginkább telefonról hallgatok zenét offline, ami meg sosem volt megemlítve szavazásokban, úgyhogy ne érezzétek magatokat annyira kirekesztve :)

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Zene: Deadbeef
Videó: Bomi

Linux Mint 17.2 "Rafaela"

Van olyan DVD lejatszo megoldas, ami X meg DE nelkul megy? Mondjuk framebufferes es parancssoros? mplayer, ugy emlekszem, tudott X nelkul videot lejatszani, csak DVD menuket nem kezelt (akkor, amikor legutoljara hasznaltam). Szoval ilyesmi kellene, de kifejezetten DVD-hez. Szoval inditsa el szepen a menut, kezelje azt, hogy valasztok egerrel vagy billentyuvel valamit, es aztan a valasztott nyelven, valasztott felirattal jatsza le a linux framebufferen a filmet.

Zene: spotify, soundcloud, mixcloud, youtube.
Podcast: player.fm.
Film, sorozat: PopcornTime. Ha lenne netflix, akkor szerintem azt hasznalnam.
Egyeb video: youtube, ted, coursera.

Ritkan fordul elo, hogy meg kell nyitnom egy klasszikus lejatszot. Nagyon megvaltozott a multimedias tartalomfogyasztasom az elmult 1-2 evben.

zene: deadbeef
videó: mostanában mpv, mert vlc-nek állandóan baja van a nas-ról lejátszott filmekkel

egyéb: ffplay. Nem nagyzási hóbort, csak ha már úgyis van fent ffmpeg...

PC-n zenelejátszásra, videónézésre és netrádió hallgatására SMPlayer2, a TV mellett az RPi 2-n Kodi. Egyikre sem szavaztam, mert fele-fele arányban használom őket.
Felmerült bennem a kérdés a hozzásólásokat olvasva, hogy vajon a VLC nem tud zenét lejátszani, hogy az a rengeteg fan "mind" mást használ zenelejátszásra? :)

Audió: Amarok
Videó: VLC

Amarokra szavaztam.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Potplayer-t használok windows alatt. Második lejátszó pedig a VLC.

Zenére már csak google music, meg néha youtube. Mennyivel egyszerűbb így, hogy nem kell annyi helyen tárolni zenéket :) Najó, néha a telefonomon van valami mp3, de ez minimális.

Zenére általában amarok, clementine (mindegy mert ugyan olyan)
Videóra vlc
Ha viszont nem a gépnél ülök vagy filmezünk akkor inkább xbmc/kodi, mert az ellentétben a többivel rendesen kezeli az alvást, illetve a távoli megosztásokról a folyamatos lejátszást.

KDE-t használok más nem is nagyon érdekel mert dolphin nélkül nem igazán vagyok el. A clementine a régi amarokokból jött legalábbis az ui, nagyon hasonló a két app, de mivel az amarok alapból benne van a distróban linuxon azt használok.

Időközben a vlc-t lecseréltem dragon playerre, mert itt alapból van vsync ha a kde-n van.

zenére: Deadbeef
videóra: SMPlayer

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."
Instant Coelho

Zenére audacious, videora mplayer vagy mpv.

Kodira áttértem VLC-ről filmeknél, könnyebb a kezelhetőség Lirc-el, bár az meg a Twinview-vel nincs nagy haverságban, de így is kedvenc lett. Emiatt zenére is sokszor Kodi, amúgy VLC vagy újabban böngészőből bandcamp.com, netrádió, Youtube csak ha muszáj.