HUP

A szoftver tegnap a világot ette meg, mára az infrastruktúrát rágcsálja

Címkék

Kollár László (OTP Bank) előadása a HWSW free! meetup-sorozat 2022. április 27-i üzemeltetés automatizálás állomásán hangzott el. A nyilvános felhő fejlődésének egyik - egyelőre alulértékelt - mellékhatása az IaC látványos fejlődése, amelynek hosszú távú hatásai alól az on-prem infrastruktúrák gazdái sem vonhatják ki magukat. Az előadás a gondolkodásmód változásának igényére koncentrál. A mottó: "attól még lehet tűzfal valami, mert nincs doboza!"!

Begyűrűzik az IT leépítési hullám Magyarországra?

Címkék
A legfrissebb kraftie! adásban megpróbáltuk leépíteni a leépítési hype-ot.

A HWSW podcast! második kraftie adásában a tech iparágban tapasztalható látványos elbocsátási hullámnak mentünk utána. Némi külföldi kitekintés után a hazai helyzetet is vizsgálgatta állandó műsorvezető csapatunk, akikhez most először egy vendég is csatlakozott, Fincza András (Emarsys) alias draven személyében. Aggodalomra semmi ok, nem kell a székekbe kapaszkodni, hallgassátok szeretettel!

Az adásban hivatkazott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten és a Google Podcasten.

Az orosz-ukrán kiberháború előzményei, történései és lehetséges következményei

Címkék
Az orosz-ukrán kiberhadviselés menete egyrészt sok tekintetben illeszkedik a korábbi mintákra, másrészt olyan új események tűntek fel, amelyek elemzése mindenképpen érdekes.

Erdei Csaba (ACPM IT) a HWSW Sysadminday 2022 rendezvényén elhangzott és alább megtekinthető előadásában hackitizmusról, protestware-ről, fake news-ról, és kapcsolódó fogalmakról elmélkedett, miközben arra kereste a választ, milyen következményei lehetnek ennek a kiberháborúnak.

Virtual Kubernetes Clusters (vcluster)

Címkék
Papp Lajos előadása a HWSW free! meetup-sorozat 2022. október 20-i KUBERNETES tematikájú állomásán hangzott el.

A Kubernetes alapvetően namespace-eket használ egy clusteren belüli izolációs doboz biztosításához, ezért fejlesztőként egy clusterhez gyakran csak pár kiválasztott, vagy akár csak egyetlen egy namespace-en férünk hozzá. Hogyan tudok egy ilyen környezetben kipróbálni (helm-mel telepíteni) egy olyan eszközt, ami cluster szintű jogosultságokat kér? Például egy másik ingress controllert (traefik / nginx), vagy tesztelném valamelyik service mesh-t (istio / linkerd2), vagy csak játszanék a cert-managerrel. Erre is jó a vcluster!

Üzemeltetőként pedig ahelyett, hogy sok kis clustert üzemeltetnék (több ügyfélnek vagy dev/qa/pre környezetek), egy fizikai clusteren tudok olyan hatást kelteni, hogy aki a vclustert használja, azt fogja gondolni, ő cluster-admin, azonban a külső clusteren valójában csak podokat tud futtatni.

Ismerjük meg a vcluster különböző felhasználási eseteit, és azt is, hogyan működik.

Biztonságos internet? Felejtsük már el az IPv4-et!

Címkék
Pfeiffer Szilárd (Balasys) előadása a HWSW 2022. július 15-i SYSADMINDAY rendezvényén hangzott el.

Több mint 26 éve fejlesztették ki az IPv6-ot, a világ azonban még mindig az elavult IPv4-et használja. Előadásomban bemutatom, hogyan válhatna pillanatok alatt egy sokkal jobb, nyugodtabb, biztonságosabb hellyé az internet, ha a nagy cégek abbahagynák az ellene való lobbizást, és világszerte bevezetnék az IPv6-rendszert.

Szövegből kép generálás a gyakorlatban (Stable Diffusion)

Címkék
Litkei Péter (Deepnetworks) előadása a HWSW free! meetup-sorozat 2022. október 19-i MACHINE LEARNING tematikájú állomásán hangzott el.

Szeptemberben nagy port kavart az a hír, hogy egy mesterséges intelligencia által generált képpel nyertek meg egy művészeti versenyt. Emiatt a text-to-picture, azaz a szövegből kép generálás AI segítségével nagy média figyelmet kapott az elmúlt időszakban.

Mindez a gépi tanulás területén megjelent új megközelítésnek, a deep learning tömeges megjelenésének köszönhető, amelynek a képgenerálás mindössze csak egy szemléletes felhasználási módja, a lehetőségek korlátlanok.

Előadásomban a deep learning megközelítést szeretném bemutatni a szövegből kép generálással. Ehhez a Stability.ai által publikált betanított hálózatot fogjuk használni, ami szemben az olyan megoldásokkal, mint a DALL-E 2, teljesen open source projekt, így képes akár saját eszközeinken vagy éppen saját szolgáltatásainkkal képek generálására. Mindezt egy Google Colab környezetben fogom szemléltetni.