HUP

CI/CD kimaxolva

Címkék

Május 24-25-én két CI/CD fókuszú online esemény is lesz a HWSW free! sorozat keretein belül. Kedden Vígh Zoli (Codefactory) tart egy hosszabb deepdive-ot a Tektonról, ami egy Kubernetes natív CI/CD megoldás. Szerdán pedig a hagyományos formában jelentkezünk, 5 CI/CD előadással, köztük a 2 hónapja bejelentett Dagger bemutatójával, ami a Docker alapítójának forradalminak ígért pipeline víziója. További részletek »

CI/CD, avagy hogyan tudunk napi 10+ alkalommal új verziót kitelepíteni

Címkék

Az elmúlt 10 évben az alkalmazások új verziójának automatikus telepítése egy nagyon nagy fejlődésen ment keresztül.

A fent említett jelenségre szokás CI/CD-ként hivatkozni, ami egy kicsit félrevezető elnevezés, mert már rögtön három folyamatot foglal magába: Continuous Integration (CI), Continuous Delivery (CD) és Continuous Deployment (szintén CD). Megyesi Péter (LeanNet) a HWSW free! meetup-sorozat novemberi CI/CD tematikájú állomásán elhangzott és alább megtekinthető előadásában bemutatta, honnan eredetek ezek a rendszerek, hogyan szokás őket használni, és mit tekintünk manapság state-of-the-art-nak.

Érdekel a téma? Gyere el a HWSW következő ingyenes CI/CD meetupjára vagy a modern CI/CD alapjait bemutató online képzésére, ahol Péter vezetésével tanulhatsz.

AWX: központosított Ansible alapú automatizáció webes felületről

Címkék

Az AWX az Ansiblehez elérhető web-alapú "grafikus" felület, azonban sokkal több, mint egy GUI.

Az AWX tulajdonképpen egy automatizáció menedzsment eszköz. Használatával különböző jogosultságokat adhatunk a különböző felhasználóknak, csoportoknak, auditálhatjuk és hibakeresést végezhetünk az Ansible playbookok futtatása során, valamint automatizálhatjuk időzítéssel és workflow kialakításával az Ansible alapú feladat végrehajtásokat. Deim Ágoston (Kockaképző) a HWSW free! meetup-sorozat Ansible állomásán elhangzott és alább megtekinthető előadásában röviden bemutatja az AWX működését.

Tanulnál Ágostontól? Gyere el a HWSW 2022. május 17-én induló, 8 alkalmas, 24 órás, "Bevezetés az Ansible alapú automatizációba" című online képzésére, ahol Ágoston vezetésével tanulhatsz. A tanfolyam órái utólag felvételről bármikor visszanézhetők.

AWS költségoptimalizálás a gyakorlatban

Címkék

A FinOps, vagyis a cloud költségszempontú menedzselése a DevOps gyakorlatból kinőtt módszertan. Pár szemléletes példával bemutatjuk mindezt.

Tabajdi Péter (Cheppers) a HWSW free! meetup-sorozat FinOps állomásán elhangzott és alább megtekinthető előadásában pár gyakorlati példán keresztül bemutatta, hogyan tudtuk csökkenteni akár ügyfeleink, akár saját fejlesztői csapatunk cloud-költségeit. Többek között szó lesz egy-egy betű 5-10%-os költségcsökkentő hasznáról, egy multi-AZ Redis cluster és a GitLab runnerek optimalizációjáról, illetve dedikált ez irányú AWS szolgáltatásokról és trükkökről is.

A fenti meetupon "FinOps: mi ez az egész?" címmel a felhős költségoptimalizálás módszertani és elméleti hátterét is áttekintettük, a FinOps teljes megértéséhez érdemes azt is megtekinteni.

Érdekel a téma? Gyere el a HWSW 2022. május 18-án induló, 6 alkalmas, 18 órás, "FinOps, avagy a felhős költségoptimalizálás alapjai" című online képzésére. Az első hazai FinOps tanfolyam órái utólag felvételről bármikor visszanézhetők.

Ansible alapú automatizáció: hogy a kreatív feladatokkal foglalkozhass

Címkék

A modern informatikában fontos az automatizáció, a rendszerek kialakítása és üzemeltetés sem kivétel ez alól.

Az alkalmazás fejlesztések felgyorsulásával és az infrastruktúrák növekedésével egyre többször kell új - teszt, éles - környezetet építeni, akár a nulláról, változásokat eszközölni és mindezt egyre kevesebb idő alatt. Az egyetlen megoldás tehát, hogy automatizációt használunk. Az elérhető eszközök közül mára az Ansible lett az, mely egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből, amikor automatizációról beszélünk. Könnyen tanulható, rengeteg rendszer és alkalmazás támogatásával rendelkezik, és folyamatosan fejlődik. Deim Ágoston (Kockaképző) a HWSW free! meetup-sorozat Ansible állomásán elhangzott és alább megtekinthető előadásában röviden bemutatja az Ansible-t, és elmondja miért éppen ez az ideális választás.

Tanulnál Ágostontól? Gyere el a HWSW 2022. május 17-én induló, 8 alkalmas, 24 órás, "Bevezetés az Ansible alapú automatizációba" című online képzésére, ahol Ágoston vezetésével tanulhatsz. A tanfolyam órái utólag felvételről bármikor visszanézhetők.

"Bizalmatlanság övezi a menekülő orosz IT-sokat"

Címkék

Padlót fogott az orosz IT-szektor, miután a szakemberek tízezrével hagyták el az országot. Az orosz kormányzat minden bevet: SZJA-mentesség, kedvezményes hitel, sőt még büntetés-végrehajtásból is toborozni fognak. Az orosz szakemberekkel szemben nagy a bizalmatlanság, és mondanunk sem kell, nem itt fognak lecsapódni.

A teljes cikk itt olvasható.

Olyan egyszerű a felhőben a potikat felcsavarni ...

Címkék

Bárki, aki már dolgozott felhős környezetben, pontosan tudja milyen egyszerű a problémákat újabb és újabb erőforrások betolásával megoldani. Az eredmény ismert: pénzégetés. Erre válaszul született meg a FinOps (szervezetileg a Linux Foundation égisze alatt), vagyis a felhős költség optimalizálás, mely azokat a praktikákat, mérési és devops módszereket fogja össze, mellyel kontroll alatt tarthatók a cloudos költségek. Május 18-án elindul az első hazai FinOps képzés 6 alkalomban, 18 órában, a szokásos online formátumban, munkaidő után.

Ugyanitt 8 alkalmas, 24 órás online Ansible alapozó is keresi gazdáját. További részletek »

Vége a médiazajnak, indulunk

Címkék

Lecsengett a Covid és a választás is, elérkezettnek láttuk az időt, hogy újraindítsuk az HWSW free! meetup-sorozatot. Április végére rögtön 3 alkalmat is kiírtunk, lesz üzemeltetés automatizálás Ansible-lel és Terraformmal, cloudos költségoptimalizálás, és egy igazi one-man-show is. További részletek »