thomasrc blogja

Windows 11: társíthatatlan kiterjesztés

Ha belefutnál abba a hibába, hogy feltelepíted a kedvenc fotó- és videónéző alkalmazásodat, de akármit csinálsz, a drágalátos Microsoft Windows 11 Pro nem engedi hozzátársítani a médiafájlokat, akkor a következő registry fájl lefuttatása a megoldás.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\AppX43hnxtbyyps62jhe9sqpdzxn1790zetc]
"NoOpenWith"=-

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\AppX6eg8h5sxqq90pv53845wmnbewywdqq5h]
"NoOpenWith"=-

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\AppX9rkaq77s0jzh1tyccadx9ghba15r6t3h]
"NoOpenWith"=-

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\AppXk0g4vb8gvt7b93tg50ybcy892pge6jmt]
"NoOpenWith"=-

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\AppXvhc4p7vz4b485xfp46hhk3fq3grkdgjg]
"NoOpenWith"=-

Eredetileg magam kezdtem el összeírni a listát, de rájöttem, hogy más is megcsinálta már ugyanezt, így álljon itt egy másik verzió is, kommentekkel kiegészítve (ugyanaz, csak a kommenteket nem húztam át belőle):
https://itectec.com/superuser/windows-10-automatically-changes-file-associations/

Mikor fordulj ehhez a megoldáshoz?

Ha... (ÉS kapcsolat a pontok végén)

  • Alapértelmezett alkalmazásoknál hiába keresel rá fájlkiterjesztés alapján a társítandó fájltípusra, nem dob fel semmit.
  • Alapértelmezett alkalmazásoknál hiába tallózod ki a telepített programot és az összes többi hasonló programot (ha pl. több videolejátszó is telepítve van), nem listázza ki a társítandó fájltípust egyiknél sem.
  • Jobb klikk, Társítás -> Másik alkalmazás választásánál hiányzik a "Mindig ez az alkalmazás nyissa meg ezt a fájltípust" opció.
  • Jobb klikk, Tulajdonságok -> Általános fülön nincsen "Társítás: {valami_program} [Módosítás]" gomb vagy sor (mindkettő előfordulhat).
  • Vezérlőpult -> Alapértelmezett programok összes almenüje a Gépház -> Alapértelmezett alkalmazások menüjébe irányít át.
  • Program újratelepítése; fájltípusok beállítása a programon belül sem oldja meg a problémát.

Összegezve: Ahogy olvasom, a hiba már Windows 10 alatt is fennállt, de lekopogom, én még nem futottam bele. Nem egyértelmű, hogy szándékos-e, de mindenesetre a jelenlegi legfrissebb hivatalos Windows 11 képfájlból telepítve a rendszert nálam ez a hiba előjön az összes pc-men. A két program egyébként az MPC-HC és a IrfanView.

Ha lehet hinni a redditen a kommentelőknek, akkor a kijelzők kezelésén is változtattak, ami érinti az általam is használt madVR-t. Ezzel is elment egy jó idő, mire rájöttem, hogy nem én vagyok a hülye. :)

HP QY776AA billentyűzet - 2 évet bírt

Előzmény: Új HP billentyűzet

Az úgy volt, hogy hajnali kettőkor nagyban gépeltem egy hosszabb jegyzetet. Természetesen a szoba sötétben volt, így nem sokat láttam a monitorból áradó fényeken kívül. Ekkor megszomjaztam, ösztönösen nyúltam a pohár után, amit általában az egérpad mellé szoktam lerakni. Igen ám, de most nem volt ott, hanem a billentyűzet felett! - Más sem kellett, rá is borult a pohár teljes tartalma a billentyűzetre.

Egy gyors szárítás és törölgetés után még úgy tűnt, hogy működik, csak aztán rájöttem, hogy a felső sor (qwertzu...) és a numpad fele nem működik. Szétbontottam gyorsan, hátha csak beázás, de egy csepp folyadékot nem láttam a belsejében, viszont a fólián látszott, hogy több helyen megpörkölődött az áramkör. Szóval ez így RIP.

Nem kívánatos forced felirat

Apró jegyzet magamnak, hátha elfelejtem:

Filmekben általában a forced felirat szokott lenni a default feliratsáv, amivel nem is lenne baj, ha nem eredeti nyelven néznék mindent, magyar felirattal. Ekkor a következő nem kívánatos helyzet szokott előállni: Van egy magyar forced és egy magyar teljes felirat a sávok között. Mivel a forced szokott lenni a default sáv, ezért a kettő lehetőség közül a lejátszó a forcedet válassza ki és nekem minden egyes ilyen alkalomnál kézzel kell átállítanom a feliratot.

Lássuk milyen megoldási lehetőség kínálkozik a lejátszóban:

Alvotech -> dogado

Nem hiszem, hogy sokakat érint, ezért csak egy gyors széljegyzet:

Most jött az email, hogy az Alvotechet átvette a dogado. Ahogy nézem nem sz@roznak, a weboldalon is kint van már a hír és 11-13 között költöztetik is át a szervereket a saját központjukba. Az ígéretek szerint, mint ügyfél számomra semmi nem fog változni. Na majd hosszú távon kiderül!

PHP request_order

Egy érdekes eset kapcsán kérték a segítségemet. Egy fórumot a tulajdonosai saját szerverre költöztettek és utána azt tapasztalták, hogy a beállításokat nem tudják megváltoztatni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az admin felületen átállítják pl. a fórum nevét és elküldés után minden marad a régiben.

Mivel a naplókban releváns bejegyzéseket nem találtam a hibát illetően, ezért első körben cache problémákra gyanakodtam, aztán kis fejvakarás után kiderült, hogy a php.ini-ben volt a probléma forrása.

Amit tudni kell, hogy a default php.ini-t használták, nem állítottak át benne semmit.

Új HP billentyűzet

Volt vala egy HP DT528 klaviatúra. Mindenki ismeri, látott már ilyet. Ha máshol nem, filmekben biztosan. Évente legalább kétszer meglocsoltam valamilyen folyadékkal, mert szerette, szépen kivezette alul és működött tovább. - Egészen mostanáig. Történt, hogy egyre több gombot nehézkesen érzékelt már és mikor felnyitottam, kiderült, hogy el van repedve a fóliája. Pontosan meg nem mondom mikor lett véve, de emlékeim szerint 7+ éve biztosan megvan már.

A900X fülpárna csere

Bevezetésképpen, amit tudni kell, hogy a fejhallgató 2013 Júliusában került hozzám Japánból és azóta napi 6-8 órát van használatban.

Az egész fejhallgató történet egy Audio-technica ATH-M30-assal kezdődött, és egy ATH-M50-el folytatódott. A váltás oka egyszerű volt: Nem voltam megelégedve az M30 hangzásával és nyomta a fülemet. Az M50-re váltás egy újabb fejezetet nyitott, kényelmesebb volt viselni, a hangok is sokkal jobbak lettek, de valami még mindig hiányzott... Úgy éreztem, hogy a magas hangokat kiemeli és hosszú viselés után néha még ennél is előfordult, hogy törte a fülemet.

A Windows 10 bajai

<!-- nem csávolyi -->

Feltettem egy merevlemezre a Windows 10-et kipróbálni, hogy megéri-e frissíteni rá.

A telepítést pendriveról végeztem el, köbö 10 perc alatt feltelepült. Az első indítás után nekiállt a háttérben feltenni a drivereket, amikkel futottam egy plusz kört. Ugyanis az történt, hogy feltelepítette a videokártyámhoz a drivert (nvidia), de valami nem stimmelt vele, mert 1024x-es volt a választható legnagyobb felbontás, így manuális feltelepítettem az nvidia oldaláról valót. Ennek telepítése után az alapértelmezett kijelző a projektor lett, azt vezérlőpultban még át kellett állítanom. Ez történik, ha DVI-re csatlakoztatom a másodlagosnak szánt kijelzőt... :-) A másik dolog, hogy ameddig buzgón telepíti a drivereket nekem a Windows, addig nem tudom a sajátaimat telepíteni, ami egy kicsit zavaró.

A YouTube ígéretéről

A YouTube Május eleje óta figyelmeztet, hogy 20.-ától megszüntetik a feliratkozásoknál a csoportokba/mappákba rendezés lehetőségét, mert valami újat és jobbat vezetnek be a helyére. Eljött a huszadika, semmi nem történt, átírták a figyelmeztetésben a dátumot 26-ára. Gondolom valami okból halasztották a dolgot.

Elmúlván 26-a, meg is történt a váltás. A mappák eltűntek, a feliratkozásaimat ismét ömlesztve látom az oldalsávon. Kerestem, hogy hol az ígért újítás; nem találtam meg. A feliratkozásaimat most már sehogyan nem tudom csoportokba rendezni. Szóval a kérdés, hogy ez miért volt jó nekem? Elsiklottam volna az új feature felett? Esetleg később vezetik be, várnom kéne még?

Vitorlázógép - II. rész

Előző rész: Vitorlázógép - I. rész

Lassan egy éve már, hogy nekiálltam a projektnek. Aztán el is tettem a fiók mélyére egy jó darabig. Most így Február elején ismét elővettem, mert jön a jó idő és úgy terveztem, hogy ebben a szezonban már repülni fog.

Az előző részt ott hagytam abba, hogy újra lesz fóliázva a gép. Ehhez készítettem egy dizájntervet a ROC-2000 alapján (találós kérdés: mi köze a ROC-2000-nek az Albatrosshoz?).

Internetes vásárlás 2014

Szerettem volna kipróbálni a török teát, amit sajnos elég nehéz beszerezni Magyarországon (fixme), így egy török boltra esett végül a választásom, ahol volt a kiszemelt teafajtából készlet.

Sajnos a webshopban nem találtam teafőzőt, így felhívtam őket, hogy esetleg forgalmaznak-e ilyet és ha igen akkor miképpen tudnám azt is megrendelni tőlük? - Van, van, hamarosan felrakják, mondjak nekik egy email címet, amire küldenek majd tájékoztató emailt ennek megtörténtéről. - Másnap jön is az email, nézem a webshopot, hát konkrétan úgy rakták fel, hogy teafőző {ára} a terméknév és semmi info, hogy hány milliliteresek vagy ilyesmi.

Vitorlázógép - I. rész

A tegnapi napon szerváltam egy brushless motorosított J. Perkins Albatross vitorlázógépet. Régen nekem is volt egy, de sajnos frekvenciaütközés miatt zuhantam vele és tropára ment a törzse, szárnya.

Az új szerzemény a fóliázását leszámítva gyári állapotban van, nagyon megérte a pénzt, amit adtam érte. Kaptam a gép mellé egy 1000Kv-s külső forgórészes brushless motort és hozzávaló szabályzót, légcsavart, minden más pedig van hozzá itthon. A fóliázásán van egy kisebb lyuk, egy nagyobb repedés, ezeket befoltozva gyakorlatilag lehetne is vele repülni. Ennek ellenére én úgy döntöttem, hogy veszek hozzá a nyár folyamán rendes* Oracover fóliát és az egészet szépen átfóliázom, s vadonatúj állapotában fogom majd megreptetni.

veszTED

Rövid bejegyzés lesz.

Dobtam egy hátast, amikor megláttam, hogy az UIP-Duna Film Hogyan rohanj a veszTEDbe címmel feltöltött a csatornájára egy filmklippet.

Konkrétan az A Million Ways To Die In The West magyar címéről van szó.

Hogyan sikerült ennek ilyen magyar címet adniuk? Ráadásul úgy, hogy a címben ki van emelve a TED szó, hogy mindenki értse, ami szerintem egy kicsit gáz.

// Egy olyan személy véleményét olvasták, aki csak belekötni tud a fordításba, de konkrét javaslata nincs.

Antibot?! A fenéket az!

Egy taliga aprómajommal kéne megköveztetni azt, aki kitalálta ezt a fajta antibot-ellenes fasságot, ami a képen van. Már itt próbálgatom tíz perce és képtelen vagyok rájönni, hogy mi a jó anyámat kellene nekem beírnom oda. Kis naivan azt hittem, hogy "narancs citrom lila fekete" lesz a megoldás, de nem fogadja el.

Szeretlek YouTube

Elképesztőnek tartom, hogy 2014-ben egyszerűen nem lehet megszüntetni egy YouTube fiókot és újat regisztrálni a helyére. Korábban ezt meg lehetett tenni. Most szépen rám rohad egy sok évvel ezelőtt beregisztrált felhasználónév, amivel én nem akarom használni a YouTube-ot. Mivel az email címemhez van kötve, ezért újat sem tudok regisztrálni a helyére. Egyetlen módszer az lenne, hogy törlöm a teljes, ismétlem a teljes Google fiókomat az összes használt szolgáltatásukkal együtt és újra kezdek mindent a nulláról. - Már ha ezt egyáltalán meg lehet náluk tenni, mert van egy olyan gyanúm, hogy ebben az esetben zárolná az email címemet, hogy ne tudjak vele újraregisztrálni a rendszerükbe... Meg persze ott van az Apps is, amit már nem tudnék ingyenesen igénybe venni.

Quake Live Standalone

Volt ez a hír novemberben, hogy az ID Software-es srácok kicsit megbuzerálják a Quake Live-ot és letölthető játékká válik. Na nézzük hogyan oldották ezt meg és milyen újdonságok vannak a letölthető verzióban.

A weboldalra tévedve egyből közli velünk a szöveg, hogy kijött a Standalone, töltsük le a klienst, ha játszani akarunk vele. Nem véletlenül klienst írtam, ugyanis csak egy közel 6MB-os telepítőről van szó, ami feltelepít a gépre egy Minecraft-hoz hasonló klienst, amibe be lehet jelentkezni és játszani vele. Első benyomásra az egész egy lebutított webböngészőnek tűnik login screenel.

Akkor álljunk neki!

Eljutottam egy olyan pontig, ahol már nem bírom hatékonyan megtalálni a múltban könyvjelzőzött weboldalakat. Pedig egy-két ilyen oldal fontos lenne néha, hogy előkerüljön. Persze én voltam hanyag, hogy több mint három és fél éven éven keresztül lusta voltam rendszerezni a felgyülemlett anyagokat, de sebaj, most nekiállok... Bár valószínűbb, hogy inkább csak megpróbálom előkeresni a fontosabb elemeket, kimentem őket és nullázok mindent. - Legalábbis ez volt az első gondolatom, mikor megláttam, hogy 4174 elemről (atyaisten!) van szó.

Ideje nekikezdeni. :-)

ispCP Omega: halott ötlet?

Jövő héten előfizetek egy VPS-re, amire szeretnék valami control panelt rakni. Hosszas keresgélés után az ispCP Omega mellett döntöttem, de a weboldaluk láttán kicsit elgondolkodtam rajta. Szerintetek fog fejlődni ez a project még? Bár egy januári hírben azt ígérik, hogy hamarosan kiadnak egy új verziót, de látszólag halott az egész közösség. A fórumon egy-két friss hozzászólás van, de jobban zavar a sok régi megválaszolatlan téma. Mintha sebtiben otthagyta volna mindenki az oldalt.

Szóval a kérdés, hogy fel merjem-e rakni az Omegát, hátha újból fellendül a projekt fejlesztése vagy alapból halott az egész? DirectAdmin még ami tettszett, de sajnos az fizetős és magáncélra lenne a szerver...

A lift rejtélye

"Kovács úr a huszonötödik emeleten lakik.
Mindennap, kivéve szombaton és vasárnap, reggel lemegy a lifttel a földszintre, és elmegy dolgozni.
Este, amikor megjön, felmegy a huszonnegyedik emeletre lifttel, és egy emeletet mindig gyalog tesz meg.

Miért száll ki minsif a huszonnegyedik emeleten, nem pedig a huszonötödiken?"

Mosolygenerátor - Helikopterrel zuhantunk

"Egyszer zuhantunk helikopterrel és elromlott a rotor, mindenki kiugrott de nekem már nem maradt ejtőernyő... Fogtam magam, egy kötéllel kilógtam a zuhanó helikopterből, meghegesztettem a rotort, majd visszamásztam, és szerencsére még épségben le tudtam tenni a gépet!"

"Egyszer egy KA-6D személyzete katapultált, amikor egy másik gépből figyelmeztették őket, hogy ég alattuk a tanker. Pilótánk szerint egy kissé túlreagálták a dolgot, mert csak az utántöltő konténer gyulladt ki, elég lett volna, ha csak azt dobják el, nem pedig az egész gépet..."