A Windows 10 bajai

<!-- nem csávolyi -->

Feltettem egy merevlemezre a Windows 10-et kipróbálni, hogy megéri-e frissíteni rá.

A telepítést pendriveról végeztem el, köbö 10 perc alatt feltelepült. Az első indítás után nekiállt a háttérben feltenni a drivereket, amikkel futottam egy plusz kört. Ugyanis az történt, hogy feltelepítette a videokártyámhoz a drivert (nvidia), de valami nem stimmelt vele, mert 1024x-es volt a választható legnagyobb felbontás, így manuális feltelepítettem az nvidia oldaláról valót. Ennek telepítése után az alapértelmezett kijelző a projektor lett, azt vezérlőpultban még át kellett állítanom. Ez történik, ha DVI-re csatlakoztatom a másodlagosnak szánt kijelzőt... :-) A másik dolog, hogy ameddig buzgón telepíti a drivereket nekem a Windows, addig nem tudom a sajátaimat telepíteni, ami egy kicsit zavaró.

A következő lépés a programok és egyéb dolgok feltelepítése volt, aztán elszörnyülködtem rajta, hogy a start menü tele van hányva áruházos appokkal, hasonlóan, mint a Windows 8-nál. Ezeket mérlegelés nélkül letöröltem, nekem nem kellenek. Az egyetlen amit sajnálok, hogy a számológép is ilyen app lett, így az is ment a levesbe. Egyébként nem lenne ilyen problémám, ha legalább a start menün belül egy külön mappába lennének rendezve, mert a fő problémám velük az, hogy be vannak hányva a rendes programok közé és akkor most döntsem el, hogy az áruházos app-e vagy nem.

A start menüvel kapcsolatosan itt bele is futottam két bugba. Manuálisan (értsd.: fájlkezelőből) átrendezgettem a start menüt, hogy ne össze-vissza feelingje legyen, azonban megmakacsolta magát és beragadt. A fenti példaképen az Adobe-s programoknak az "Adobe" mappában kéne lenniük, de a start menü nem így mutatja. Érdekesség, hogy ha kitörlöm azt a mappát, akkor a start menüből nem törlődik ki, viszont ha új mappát hozok létre és azt törlöm, akkor az látszódik a start menüben. A fórumok szerint ezt korábban javították már, de ennek ellenére mások is belefutottak ebbe a végleges verzióban.

A másik bug már régi ismerősöm, korábbi Windows verziókban is találkozni lehetett vele, hogy néhány programnak hiányzik az ikonja.

Aztán vannak itt meglepetések is. A bekeretezett hivatkozásokat fájlkezelőben nem találtam meg, olyan, mintha fixen be lennének kódolva a start menübe. Kár, mert szerettem volna egy mappába rendezni az összkép kedvéért. Egyébként valahol (reményeim szerint) biztosan megtalálhatóak, csak jól elrejtették őket, szóval még fogok futni néhány kört ezzel.

Érdekességképpen a ProgramData\ turkálása közben találtam egy parancsikont, ami a Windows 8-ból ismert oldalsávos keresőt nyitotta meg. Eddig máshonnan nem sikerült előhozni a régi oldalsávot, szóval nem igazán értem, hogy miért hagyták ezt benne (táblagép módban lenne használatban?).

Ami kifejezetten nem tetszik, hogy a beállításokat két felületről lehet elérni. Van a vezérlőpult, ahol néhány gépházból állítható opció nem érhető el és fordítva. Lásd pl. a színeket. Az alap fekete szín nekem nem igazán jött be, mert sötétben nagyon zavaró tud lenni. Vezérlőpultból ez nem állítható át, csak gépházból (vagy asztal jobb klikk -> személyre szabás, ami ugyebár a gépházba visz). Ugyanez van a profilképpel is. Szerintem vagy legyen állítható minden egy helyről vagy ha két felületet akarnak, akkor mindkettőből lehessen elérni ugyanazokat, ne egyik helyről a másikra küldözgessük az usereket, már ha értitek a hasonlatot. :-)

Egy napos használat után így hirtelen ennyit találtam jónak szóvá tenni. Igazából Windows 8 után ez a túlzottan letisztult dizájn nekem szokatlannak hat, de használat közben nem zavaró. A start menüben kifejezetten tetszik az ABC szerinti csoportosítás, ezzel nincs probléma. A fenti kellemetlenségeket leszámítva úgy összességében tetszik, de szeptemberig azért várok a frissítéssel.

Hozzászólások

A számológép app és minden más is visszatölthető a Windows Store-ból. A későbbi alkalmazás elérésről pedig itt egy cikk: idővel minden app elérhető lesz a store-ból, megfordítva: tetszés szerint törölhető lesz. Jegyezzük meg: az univerzális app-ok most is törölhetők - ahogy azt te meg is tetted.

Üdv:
Lepenye Tamás

> Ezeket mérlegelés nélkül letöröltem, nekem nem kellenek.

Egyebkent ennek a szemelyes preferencian kivul van oka? En pl. kifejezetten orulok, hogy a bloatware desktop Adobe Reader helyett van universal app, ami minden szukseges funkcionalitast hoz, csak eppen jelentosen kisebb footprinttel.

Ugyanez a szamologep appra: tulajdonkeppen szamit barmit is, hogy universal app lett belole? Meg ha fullscreen-only lenne (Win 8), ertenem a problemat, de igy nem igazan.

És arra mi a megoldás, ha a MediaCreationToolx64.exe végez, újraindul a gép, majd egy szomorú smiley társaságában közli a W10, hogy nem sikerült, keressek rá arra, hogy CRYPTO_LIBRARY_INTERNAL_ERROR? Mellé még a rendszer visszaállítása után egy 0xC19000101 0x200017-es hibakódpárost is kapok.

Konkrétabban mi volt a megoldás és főleg milyen proci?

Brix i3 4010u-ra nem megy fel valami Intel microcode nyav*lya miatt.

Közben Brix 4010u-ra van megoldás, a Gigabyte BIOS-t frissített (visszafele kell olvasni): http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-windows_ins…

31-ei dátum, két nap nem semmi reakcióidő.

Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem, hogy a Total Commander-t miért nem lehet kitűzni a tálcára? "Ablak bezárása" lehetőség jön csak elő jobb klikknél. Emlékeim szerint Win 8-nál tudtam rögzíteni a tálcára.
Egy másik érdekesség, hogy ha a Skype-ot tűzöm ki a tálcára, akkor felbukkan mellette még egy Skype ikon. :)

Egyébként tök jó ez a Win+SZÁM kombó, mindig tanul valami újat az ember fia. :D

Asztalról indított programokat nem lehet rögzíteni. Nemrég jöttem rá, csak nem voltam netközelben. :-)
A Skype-re még mindig nincs ötletem, nekem rögzített állapotban megkettőzi az ikonját.

Szerk.: Frissítettem egyet a Skype-on, a friss verzióval már nincs ilyen probléma.

Ezek az appok inkább érintőképernyőre vannak kiélezve, én pedig, mint mezei számítógépet akarom használni egérrel. Windows 8-nál is azért töröltem a metros appokat, mert nem volt rájuk szükségem; Ha tapizósat akarok használni, akkor ott a telefonomon. A Windows 10-es számológépnél például kifejezetten zavaró, hogy hatalmasak a gombok és a szendvicsmenü is idegennek hat PC-n. Nincs ilyenre szükségem.

Windows Update-n keresztül szerettem volna frissíteni 8.1-ről. Egy hiba miatt nem tudott frissíteni, ez azt vonta maga után, hogy a letöltött fájlokat rendre azonnal törölte is...

Ez nemtommi. A Win98 óta nem láttam ilyesmit. Bizonyára valami új OS a microsofttól.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

A telepítés mérete jól látom, fele a Win8.1-hez képest?
10GB-ot mutat friss Win10, a régi ha jól rémlik 20GB volt.

Hyper-V szerver 2012R2 manage-elese nem megy 10 alatt.

Nem, másoknak sem, elvileg tudtok róla. Plussz még a fentiekhez, hogy a szerver és kliens nincs is tartományban.

Egyelőre erre a témára marad egy Win8.1, de majd próbálkozom még. Egyébként meg vagyok elégedve vele, az új tanévet egy új Win10-es laborral indítjuk. Szerencsére sikerült pont addig húzni a beszerzést hogy már épp megjelent a 10 és már kapható is volt az OEM (júli 30 vagy 31.-én)