Windows 11: társíthatatlan kiterjesztés

Ha belefutnál abba a hibába, hogy feltelepíted a kedvenc fotó- és videónéző alkalmazásodat, de akármit csinálsz, a drágalátos Microsoft Windows 11 Pro nem engedi hozzátársítani a médiafájlokat, akkor a következő registry fájl lefuttatása a megoldás.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\AppX43hnxtbyyps62jhe9sqpdzxn1790zetc]
"NoOpenWith"=-

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\AppX6eg8h5sxqq90pv53845wmnbewywdqq5h]
"NoOpenWith"=-

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\AppX9rkaq77s0jzh1tyccadx9ghba15r6t3h]
"NoOpenWith"=-

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\AppXk0g4vb8gvt7b93tg50ybcy892pge6jmt]
"NoOpenWith"=-

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\AppXvhc4p7vz4b485xfp46hhk3fq3grkdgjg]
"NoOpenWith"=-

Eredetileg magam kezdtem el összeírni a listát, de rájöttem, hogy más is megcsinálta már ugyanezt, így álljon itt egy másik verzió is, kommentekkel kiegészítve (ugyanaz, csak a kommenteket nem húztam át belőle):
https://itectec.com/superuser/windows-10-automatically-changes-file-associations/

Mikor fordulj ehhez a megoldáshoz?

Ha... (ÉS kapcsolat a pontok végén)

  • Alapértelmezett alkalmazásoknál hiába keresel rá fájlkiterjesztés alapján a társítandó fájltípusra, nem dob fel semmit.
  • Alapértelmezett alkalmazásoknál hiába tallózod ki a telepített programot és az összes többi hasonló programot (ha pl. több videolejátszó is telepítve van), nem listázza ki a társítandó fájltípust egyiknél sem.
  • Jobb klikk, Társítás -> Másik alkalmazás választásánál hiányzik a "Mindig ez az alkalmazás nyissa meg ezt a fájltípust" opció.
  • Jobb klikk, Tulajdonságok -> Általános fülön nincsen "Társítás: {valami_program} [Módosítás]" gomb vagy sor (mindkettő előfordulhat).
  • Vezérlőpult -> Alapértelmezett programok összes almenüje a Gépház -> Alapértelmezett alkalmazások menüjébe irányít át.
  • Program újratelepítése; fájltípusok beállítása a programon belül sem oldja meg a problémát.

Összegezve: Ahogy olvasom, a hiba már Windows 10 alatt is fennállt, de lekopogom, én még nem futottam bele. Nem egyértelmű, hogy szándékos-e, de mindenesetre a jelenlegi legfrissebb hivatalos Windows 11 képfájlból telepítve a rendszert nálam ez a hiba előjön az összes pc-men. A két program egyébként az MPC-HC és a IrfanView.

Ha lehet hinni a redditen a kommentelőknek, akkor a kijelzők kezelésén is változtattak, ami érinti az általam is használt madVR-t. Ezzel is elment egy jó idő, mire rájöttem, hogy nem én vagyok a hülye. :)

Hozzászólások

Ha az van amire én is gondolok akkor belefutottál abba hogy kiterjesztésenként akarsz hozzárendelni megjelenítőket.

A win10-ben van olyan hogy "default képnézegető" és "default videólejátszó". Ha azokat átütöd irfanview/mpchc -re akkor nem kell a kiterjesztésekkel bajlódni.

Pontosan ez a helyzet, mert Windows 11-ben csak egyesével lehet állítani, kiterjesztésenként. Windows 10 alatt én is az "alapértelmezett xy"-nál böktem át a megfelelő szoftverre, soha nem is volt gond belőle. Nem értem, hogy miért szüntették meg ezt a lehetőséget.

Mikor fordulj ehhez a megoldáshoz?

Ha adminisztrátor jogod van. Ha nincs akkor szopjál tovább :)

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Szerkesztve: 2021. 11. 08., h – 09:34

"Minden alkalommal, amikor vissza kell mennem, nyissa meg az "Alapértelmezett alkalmazások kiválasztása fájltípus szerint" képernyőt, várja meg, amíg a lista betöltődik, és módosítsa a típusokat. Valamilyen módot kell találni ennek a javítására. Az őrületbe kerget."

Azért, az 1511-es, (nekem első tartósan használt Win 10-es,) óta ez fennálló probléma. Soha nem javították és csak szándékos lehet, mert van annak értelme, hogy az összes "modern UI app" priorizálva van az alapértelmezettség szintjén. (Miért is dolgoznának a fejlesztők, mondjuk egy kép-megjelenítőn, ha a kutya sem használja?

Megoldották, hogy időnként random visszalövik, hátha muszáj lesz használni valakinek, aki nem tudja a beállításokat hol keresse, ellenőrizze.) Persze aki mondjuk, "képnézni", képeket menedzselni LightRoom-ot, használ annak ez elég gyorsan kiderül!

Azt a kérdést soha nem teszik fel maguknak, miért nem elégedett a felhasználók jó része a saját fejlesztésű megoldásaikkal. Éppen nem nekik kéne a legjobb szoftvereket fejleszteni Windows-ra, - hiszen ha valakinek az MS fejlesztőinek, ismernie kell a rendszer által kezelt erőforrások legjobb, leggyorsabb elérhetőségét. Miért is nem megy ez nekik? (Igaz, akkor mi lenne a külsős, fizetős szoftver fejlesztésekkel? Mondjuk azok készítenének funkció-gazdagabb fejlesztéseket. - Mert az oprendszer-gazda fejlesztéseinek talán elég ha gyors és stabilan használható a némiképp fapados a "cucca". De legalább gyors legyen és korrekten működjön. Lehet sokunknak elég lenne és nem kéne akkor pl. ACDsee-re cserélni, vagy persze vannak jobb ingyenes alternatívák is.)

Miért csak a "design-rongálás" van napirenden kb. 5 éve már, - de legalább az következetesen, - funkció-frissítésenként?

Vagy felejtsék a "sallangokat" és mondják ki azt, hogy ők csak az oprendszer erőforrás-kezelésével foglalkoznak! (Nekem ez elfogadhatóbb lenne végre, mert azt soha nem éreztem, hogy optimalizáltabb lenne a következő "fejlesztett" verzió.., de soha.)

A 24 szálon dolgozó munkaállomás-"erőgépeken" sem látom évek óta a Windows "mozgékonyságát" javulni, - a kevés szálon dolgozókéhoz képest, - azaz, számomra a "látványos" fejlesztőmunkát. - A "látványos" alatt ők mindig a designt értik, valaki felvilágosíthatná a csapatot e hibás felfogásról végre. (Pusztán a látványelemek változása talán a színpadi művek megjelenítésénél, az artban vagy filmeknél  jelenthetnek valódi fejlődést, nem a szoftvereknél.)

Azzal a jelenséggel én is találkoztam már, hogy néhanapján elfelejti mivel társítottam adott fájltípusokat, de olyannal még nem, hogy nem engedi tartósan hozzátársítani az általam használt programhoz.

Kíváncsiságból az elmúlt napokban kísérleteztem virtuális gép alatt W10-el és arra jutottam, hogy ez a társíthatatlan verzió akkor jön elő, ha telepítve van a gyári app, ami "lefoglalja magának" a kiterjesztéseket vagy nem tudom hogyan lehetne ezt jobban megfogalmazni. A lényeg, hogy ameddig nincsen kitörölve a rendszerből az app, na, olyankor tényleg elő tudom hozni azt az állapotot, hogy gondol egyet és nem engedi máshoz rendelni a fájlokat. Nálam valószínűleg azért nem jött elő éles használatban eddig, mert én ezeket az előtelepített Store-os appokat elvből ki szoktam gyomlálni, ne szemetelje már tele a rendszert nekem, ha egyszer úgysincs igényem rá. - Na, a probléma a W11-el pedig itt van - mint utólag kiköveztetettem -, hogy hiába törlöm az előtelepített alkalmazásokat, az általuk "lefoglalt" kiterjesztések beragadnak, "nem engedi el" és erre segít rá az említett registry-s workaround.

Egyébként a tapasztalatom az, hogy Windows 11 már erősebben támaszkodik a Store-ra, mert Windows 10 esetén csak a számológépet kellett meghagynom és minden más megvolt az alaprendszerben, addig Windows 11-ben már meg kell hagynom a paintet, a jegyzettömböt (ha nem akarja az ember az alaprendszerben lévő változatban a sárga notify sávot olvasgatni, hogy Store-ból elérhető frissebb verzió), Xbox-al kapcsolatos appok közül néhányat (ha nem akarom működésképtelenné tenni a vezérlőpult Xbox menüpontját). Ennek én részben örülök, hogy a kiegészítő programokat központi tárolóba emelik át, mert így legalább egy helyről menedzselhető minden, de ameddig ugyanúgy manuálisan kell frissíteni a 3rd party programokat (notepad++, chrome, total commander, stb.), mert nincsenek feltéve store-ba, addig mi értelme van az egésznek? Plusz azt a design döntést sem teljesen értem, hogy amit valaha egyszer telepítettem Store-ból, az utána fixen ott marad a könyvtárban. A régi Store-ban legalább el lehetett rejteni ezeket az alkalmazásokat, az újban már nincs meg ez a lehetőség.