Megérkezett az ifjú hölgy - II. rész

Az előző részben ígértek alapján, íme az összerakott hajó:

Április 24-én megérkezett az elektromotor, egyenesen Németországból:

Erre aztán rögtön rá is került a vízhűtés:

Az előző bejegyzésben elfelejtettem képeket felrakni az akkumulátorokról, ezt a hiányosságot most itt pótolnám:

Közben nagyjából kész lett a hajótartó is, melyet 4mm-es fából vágtam ki lombfűrésszel és amit két darab farúd tart össze. Még hátravan a késztermék lakkozása és a felső részére még kerülni fog egy vékonyabb filcréteg, de már mostani állapotában is egész pofásan néz ki:

Az elektronika elrendezésénél elég nagy bajban voltam, mert a légkamrák falaitól szinte sehogy nem fért el úgy a cucc, ahogyan én azt előtte kigondoltam.

A motor berakása már önmagában kínszenvedés volt, mert az imbuszkulcsot egyszerűen sehogy nem tudtam rendesen elforgatni azon a szűk kis helyen. Plusz a motor is éppen hogy befért a helyére, de a vezetékeit már előre kellett hajtanom, mert közvetlenül mögötte ugye ott volt a légkamra fala. Az agyfaszt tetézte, hogy miután beszereltem, rájöttem, hogy fordítva kellett volna (felülre a vezetékeket)... Ezután jött egy újabb fél óra tökölés, mire kikaptam a csavarokat és újra visszatekertem őket.

Ezután a szabályzót raktam a helyére. Ezt is jól ki kellett gondolni, hogy hova kerüljön. Eredetileg bal oldalra akartam rakni, de ott nem fért a nagysága miatt. Jobb oldalt középtájon (a súlypont miatt) sem volt jó helyen, mert akkor a második akkumulátor nem fért el. Végül jobb oldalt előre raktam be, így viszonylag kényelmesen elfér mindkét akkumulátor a bal oldalon, viszont a súlypont így nem biztos, hogy tökéletes lesz (az ajánlottnál előrébb van). Max. a hátuljába kerül egy kis ólom, ha szükség lesz rá.

Az akkumulátorokkal különösebb gond nem volt, az egyik fektetve, a másik az oldalára állítva simán elfért. A vezetékeit viszont szépen levagdaltam, hogy feleslegesen ne dzsungelezzék be nekem a gépteret.

Ezek után a vezetékek összedugdosása már szinte gyerekjáték volt. A lényeg az egészben, hogy az egyik akkumulátor és a szabályzó piros vezetéke a vészmegszakítóra van kötve. A másik akkumulátor fekete vezetéke a szabályzó fekete vezetékéhez van kötve. A maradék piros-fekete kábel pedig egymásba van dugva (akkumulátorok sorba kötése). A maradék kábelt, amit nem említettem, azok nyilván a megfelelő helyekre (motorhoz, vevőhöz) lettek dugdosva.

Csatlakozóból mindenhova 4mm-es került, mert az 5.5mm-es csatiknak sokalltam a súlyát.

És akkor a várva várt képek:Az akkumulátorokra még kell raknom tépőzárt, azok most csak úgy teszt jelleggel kerültek a helyükre. Viszont az biztos, hogy mindkét akkumulátort szét kell majd kapni súlycsökkentés céljából, mert jelenleg 1000 gramm a hajó össztömege, de ebben nincs bent a tető és az opcionálisan behelyezendő ólmok súlya.

A hajó beúsztatása májusban lesz, megpróbálok majd videót is készíteni róla.

Hozzászólások

Nice!
Mennyivel fog ez repeszteni kb.?