Vitorlázógép - I. rész

A tegnapi napon szerváltam egy brushless motorosított J. Perkins Albatross vitorlázógépet. Régen nekem is volt egy, de sajnos frekvenciaütközés miatt zuhantam vele és tropára ment a törzse, szárnya.

Az új szerzemény a fóliázását leszámítva gyári állapotban van, nagyon megérte a pénzt, amit adtam érte. Kaptam a gép mellé egy 1000Kv-s külső forgórészes brushless motort és hozzávaló szabályzót, légcsavart, minden más pedig van hozzá itthon. A fóliázásán van egy kisebb lyuk, egy nagyobb repedés, ezeket befoltozva gyakorlatilag lehetne is vele repülni. Ennek ellenére én úgy döntöttem, hogy veszek hozzá a nyár folyamán rendes* Oracover fóliát és az egészet szépen átfóliázom, s vadonatúj állapotában fogom majd megreptetni.

A "felújítás" első fázisaként szétkaptam az egész gépet, ablaktisztítóval szépen áttöröltem, hogy csillogjon-villogjon mindene, majd nekiláttam az elektromotor kábeleinek újraforrasztásának.

A történet a következő: A kedves kínaiak úgy oldották meg a rézvezetékek szigetelését, hogy egy elnagyolt szilikoncsövet húztak rájuk, ami rendesen lötyögött rajtuk, kézzel fel lehetett tűrni és máris ott volt a csupasz kábel. Ezt nem tudom viccnek szánták-e vagy komoly szándék vezérelte őket, de ez így ebben a formában nem maradhatott.

Szóval a gyári vezetékeket levágtam, a szilikoncsövek helyére rendes zsugorcsövet raktam, kaptak egy hosszabb kábelt és a végükre egy-egy 3.5mm-es aranyozott csatlakozót.

A motor ezzel le is van tudva, a következő részben valószínűleg a fóliázásról lesz szó, majd lesz egy rész az összerakásról és az első reptetéséről (remélhetőleg videóval).

A csillaggal megjelölt részhez: Szóval az úgy van, hogy régebben a J. Perkins jó minőségű Oracover fóliát használt ehhez a géphez. Ilyen volt az én gépemen is, amit sok évvel ezelőtt vásároltam. Újabban viszont áttértek valami kínai gagyira (ilyen van a most beszerzett gépen), ami mind a színében, mind a minőségében hagy némi kívánni valót maga után (ebből származtak a repedések is).

Következő rész: Vitorlázógép - II. rész

Hozzászólások

Igyekszem iparkodni, de egyelőre még nem sikerült sem a hazai forgalmazótól, sem a gyártótól megtudakolni, hogy pontos milyen színárnyalatú fóliát használtak a géphez gyárilag. Most azt próbálom elérni egy modellező boltnál, hogy küldjenek le borítékban legalább egy-egy pár centis darabot a kapható színárnyalatokból, hogy be tudjam lőni melyik kell nekem. Majd hétfőn kiderül hogy mit szólnak a dologhoz. :-)

csak szivfajditas miatt: csavar + akksi?