A900X fülpárna csere

Bevezetésképpen, amit tudni kell, hogy a fejhallgató 2013 Júliusában került hozzám Japánból és azóta napi 6-8 órát van használatban.

Az egész fejhallgató történet egy Audio-technica ATH-M30-assal kezdődött, és egy ATH-M50-el folytatódott. A váltás oka egyszerű volt: Nem voltam megelégedve az M30 hangzásával és nyomta a fülemet. Az M50-re váltás egy újabb fejezetet nyitott, kényelmesebb volt viselni, a hangok is sokkal jobbak lettek, de valami még mindig hiányzott... Úgy éreztem, hogy a magas hangokat kiemeli és hosszú viselés után néha még ennél is előfordult, hogy törte a fülemet.

Olyan jó másfél év után elkezdtem nézelődni direkt hifi fejhallgatók után és végül egy ATH-A900X-nél kötöttem ki. A célom az volt, hogy a következő 5-10 évben ne kelljen fejhallgatót vásárolnom. Eleinte azért voltak kételyeim, hogy nem nyúltam-e mellé a vásárlással, de szerencsére az első használat után ezek elmúltak. Sőt! Végül annyira bejött nekem, hogy hacsak valami javíthatatlan sérülést nem szenved, az biztos, hogy nem fogok megválni tőle. Egyébként majdnem egy Beyerdinamic lett az M50 utódja, de végül az összehasonlító tesztek/fórum posztok visszatereltek az A900X-hez.

Ez persze azt is jelentette, hogy a fejlődés a fejhallgató oldalán megakadt, így a hangkártyára terelődött a figyelem. Ha az alaplapi Realteket és az olcsó *censored* nem számítom, akkor egy ASUS Xonar DX volt a kezdet nálam. Ezt upgradeltem egy évvel ezelőtt egy ASUS Essence STX-re, amit rögtön úgy indítottam, hogy akkor nosza rendeljünk a Texas Instruments-től opampokat hozzá tesztelni (direkt szempont volt a vásárláskor, hogy a hangkártyában cserélhető legyen). Így most jelenleg a gyári LME helyett két OPA2132 szolgáltatja a meghajtást. Az egyik kedvencem, amivel még anno teszteltem: Paradox Music - Is This The End. Azt már előre látom, hogy szívfájdító lesz megválni tőle a következő számítógép cserekor, mert ahogy nézem egyre inkább eltűnik a PCI az alaplapokról. :-(

Szóval így közel két év használat után elérkezett az ideje, hogy új fülpárnákat kapjon a fejhallgató. A régi párnákon annyira kikopott a bőrborítás, hogy nem tudtam már mit csinálni vele, folyamatosan hullottak le a darabjai.

Az új fülpárnákat ebay-ről rendeltem meg. Lehet, hogy egy kicsit drága volt a 7000 Ft. érte, de legalább biztos, hogy eredeti gyári darabbal van dolgom. Néztem más kínálatát is, olcsóbban is hirdettek, de az volt a bajom, hogy a képek ránézésre nem gyárinak tűntek és nem akartam bekockáztatni. Ha ez is kibír két évet, akkor nem lehet rá panaszom. Egyébként elképesztő, hogy Japánból kétszer is kevesebb, mint egy hét alatt megérkezett a nem elsőbbségi csomag, míg Kínából ugyanez legalább egy hónapig eltart.


A régi párnákat leszedtem...


Új vs. régi. A fejhallgató egyik érdekessége, hogy a hangszórói meg vannak döntve.


Felszereltem az új párnákat. A régieket elraktam, hátha jó lesz még valamire a szivacs.

Érdemes megfigyelni a képeken, hogy a szövetborítás a vezetéken mennyire jó állapotban van. Eddig akárhány eszközön szövetborítást láttam, azon kevesebb egy év alatt minimum kiszőrösödött, ha nem rosszabb. Ezen meg köszöni szépen, máig gyári állapotában tündököl (ezt most gyorsan le is kopogom).

Ezzel egyidejűleg rendeltem még egy új külsőt is az egeremnek, mondván akkor cseréljük már azt is le, de arról már egy másik bejegyzésben lesz szó. :-)

Hozzászólások

Én egy Shure SRH1540-est vásároltam kb. másfél éve. Kicsivel drágább füles, de nem sokkal.
http://www.digitaltrends.com/headphone-reviews/shure-srh1540-review/
Nagyon kényelmes, amit eddig tapasztaltam a legkényelmesebb füles. A hangja se akármi.
A dobozban két pár kábel volt és egy tartalék fülpárna. Ilyet még nem is láttam más fülesnél.
Jelenleg egy Focusrite Scarlet 2i4 hajtja. Linux alatt hibátlanul működik.

Mindkettőt szívesen kipróbálnám. :-) Xonar DX-ről váltásnál gondolkodtam én is egy komolyabb külső hangkártyán, mert ugye azt tudnám használni több géphez is, de az árakat nézegetve inkább maradtam a belső hangkártyánál. Ha jól emlékszem olyan 30 ezer Ft.-ból jött így ki az upgrade (a DX-et eladtam és a helyére az STX-et vettem használtan).

A fülesbe nem tudok bele kötni semmilyen oldalról. Tényleg egy igen jó darab és tartósnak is gondolnám, nézve az anyag felhasználását és a hozzá adott tartalék párnát és kábelt. Másfél év azért nem kis mennyiségű használata után mondhatni meg se látszik rajta hogy használták. A fülpárnája se az az anyag fajta ami majd hamar szét fog mállni. A hangja és a kényelme is nagyon magas szintű. Amikor megvettem 100.000 Ft-ban húztam meg az ár határt magamnak. Ez a Shure végül 150-be került. De nem tudtam mást választani, megláttam és úgy döntöttem nekem ez kell. Nem bántam meg. A hangja nekem még a 350.000 Ft környéki Audio Technica, 650.000 Ft-os Audeze fülesek mellett is tetszett.
A Focusrite cuccot már annyira nem tudom feltételek nélkül dicsérni. Jól működik, jól szól, jól hajtja meg a Shure fülest, jók a profi funkciói. Viszont egy profi eszköztől igényesebb szabályzókat várnék el és egyenletesebb csatorna együtt futást mikor a jelszinteket tekerem rajta. Azon érződik hogy azért igen spórolós alkatrészek kerültek bele és nem volt túl szigorú a minőség ellenőrzés se. De a hangja szerintem igen jó. Az alaplapi hang kimenethez képest óriási javulás hallható minőségben. 57.000 Ft körül van ez a típus itthon.

En H340-esekhez keresek fulplarnat, hol lehet ilyet beszerezni?
Basszus, az is van ebay-en, rendelek is.
Kosz a tippet:)