Notebook, laptop, mobiltelefon ...

MP4 lejátszót nem tudom felcsatolni

Sziasztok!

Tegnap az Underground-ban vettem egy MyAudio Predator "márkájú" MP4 lejátszót (1 GB belső memória, SD kártya hely, 2.2" 260k színes kijelző, MP3 zene, MP4 video, FM rádió, JPEG képnézegetés, Li akksi, konnektorba dugható USB töltő, ár 16 kHUF alatt, szóval nekem tetszik). A gondom csak az vele, hogy Linux (Debian etch) alatt nem tudom felcsatolni. Az lsusb mutatja, de a /dev alatt nem jön létre neki az eszköz (/dev/sdb (/dev/sda a merevlemez)). SD kártya olvasó és USB kulcs simán működik, kernel modulok megvannak. Ja, a gyerek Windows XP-je alatt is csont nélkül megy, de hát nem akarok rászorulni :-) Ha valakinek esetleg lenne tapasztalata, ötlete, szívesen venném.

Előre is köszi!

Miért Sípol? Acer Aspire 3100

Hugom vett pár hónappal ezelőtt egy Acer Aspire 3100as notit. A felmerült probléma az, hogy miután bejelentkezel a win-be sípol. Nem folyamatosan hanem néha néha. Nem látom, hogy bármivel is összefüggésben lenne mert bármilyen műveletnél előfordulhat, hogy sípol egyet majd pedig minden megy tovább...
Az egyedüli probléma amit észrevettem, hogy néha magától kikapcsolja a háttér világítást, de ilyenkor nem sípol.

Valakinek van bármi ötlete, vagy szépen vigyük vissza az MMbe? Ahonnan valszeg elhajtanak minket...

LCD szalagkábel

Van egy CLEVO D41EV gépem (Albacomp Mobil Power 5). Az lcd panel szalagkábele valamiért összesült azon a ponton, ahol a fedél csukódik. Volt már szervízben, ahol állítólag kicserélték a szalagkábelt, és amikor visszakaptam működött is. Viszont fura dolgokat művelt, ezért szétszedtem, és meg kellett állapítanom, hogy lóf@szt se csináltak vele, max megmozgatták a kábeleket. Kérdésem, honnan lehetne ilyet beszerezni?
Kösz előre is.
A kábel tipusa?: 43-D4001-141

dell: laptop teto becsuk-kinyit es csak ujrainditassal kapcsol vissza a screen:(

hali, van egy dell inspiron laptopom, wifi-t leszamitva egeszen linux kompatibilis.
Egy probleval viszont fogalmam nincs merre induljak el:
Mind X alatt, mind konzolbol, ha lecsukom a laptop tetejet, majd felnyitom: nem jon feny a monitorbol.
a linux termeszetesen nem fagy meg, csak nem kapcsolja vissza a screen-t valamiert.
neha (TENYLEG!), ha fut az xscreensaver, akkor neha visszajon, de erre se jottem ra, mikor igen, mikor nem.
oszinten szolva azt se tudom, hogy merre kellene elindulnom, en log-ot nem talaltam, a kernelt sajat magam forditgatom, lehet kihagyok belole valamit???
en a log-okban sem talaltam semmi kulonoset, bar tenyleg fogalmam sincs mire kene keresni

2.6.19-es kernelem van, a laptopban ilyen interl8XX valami kartya.
es debian etch-et hasznalok.

cpu freq scaling és speedstep

Üdv!

Celeron-M 1,66GHz-es procim van, és akármit forgatok a kernelbe, nem akar menni a speedstep és az órajel állítgatás.

# ls /sys/devices/system/cpu/cpu0/
cache  crash_notes  microcode

nincsen cpufreq mappa, pedig kellene lennie...
a reveláns részek a kernel configból:

# zcat /proc/config.gz | grep CPU
CONFIG_X86_CPUID=y
CONFIG_SPLIT_PTLOCK_CPUS=4
# CPU Frequency scaling
CONFIG_CPU_FREQ=y
CONFIG_CPU_FREQ_TABLE=y
CONFIG_CPU_FREQ_DEBUG=y
CONFIG_CPU_FREQ_STAT=y
CONFIG_CPU_FREQ_STAT_DETAILS=y
# CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_PERFORMANCE is not set
CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_USERSPACE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_PERFORMANCE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_POWERSAVE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_USERSPACE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_ONDEMAND=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_CONSERVATIVE=y
# CPUFreq processor drivers
CONFIG_X86_ACPI_CPUFREQ=y
# CONFIG_X86_CPUFREQ_NFORCE2 is not set
CONFIG_X86_ACPI_CPUFREQ_PROC_INTF=y

# zcat /proc/config.gz | grep SPEEDSTEP
CONFIG_X86_SPEEDSTEP_CENTRINO=y
CONFIG_X86_SPEEDSTEP_CENTRINO_ACPI=y
CONFIG_X86_SPEEDSTEP_CENTRINO_TABLE=y
# CONFIG_X86_SPEEDSTEP_ICH is not set
# CONFIG_X86_SPEEDSTEP_SMI is not set
# CONFIG_X86_SPEEDSTEP_LIB is not set

értelmes mp3 lejátszó kerestetik

Hali!

Már egy jó ideje googlizok ez ügyben, de eddig nem leltem olyan ~1GB kapacitású hordozható mp3 lejátszóra, amit nyugodt szívvel megvennék, mert biztosan tudom, hogy teljesíti a következő kritériumokat:

• stabilan elérhető Linux alatt USB 2.0 mass storage deviceként
  • képes könyvtárakat kezelni (playlisteket nem használok, ID3 tag hiányába ne haljon bele)
  • megelégszem a közepes hangminőséggel, de valami normális fülest azért szeretnék
  • sokáig megy aksiról
  • képes lejátszani bármilyen (értelmes) bitrátájú mezei MP3-t és WMA-t
  • az olcsóbb kategóriába tartozzon

aminek örülnék, de nem létszükséglet:

• kikapcsolás után képes onnan folytatni a lejátszást, ahol abbahagytam (hosszú mixeket elég uncsi mindig az elejéről hallgatni)
  • AA (ceruza, és nem AAA) elemmel megy
  • nem kell hozzá + miniUSB<->USB kábel, hanem egyszerűen be lehet pluggolni

ami fölösleges:

• rádió
  • mikrofon
  • MP4
  • nagy display
  • csilli-villi iHype design
  • MediaCenter(C)(R)(TM) software a használatához

Akár Ausztriában vagy Németországban is meg tudom oldani a házhozszállítást, sőt, inkább kivárom, hogy a tengerentúlról ideérjen, mintsem hogy Zámbó Dzsimmi (szellemi és egyéb) örököseinek fizessem az artiszjusz sarcot.

Nekem eddig ezek tűntek a legszimpatikusabbaknak:

Nektek milyenek a tapasztalataitok? Valaki ismer egy jó és megbízható modellt?

durva acer noti törés

helló

adott egy elég rendes rendes ügyfél, akinek van egy ~7-8 éves p2 acer notija. rajta érzékeny adatok. a noti bekerült a szervízünkbe. ezt most speciel én vállaltam, mivel én szoktam a töréses meg a nagyon durva "kasztnis" dolgokat javítani.

az eszköz nyitó részénél páratlanul durva törések, mind a két oldalon. az történhetett, hogy a készüléket nem használták egy ideig, a két nyitószem pedig valahogyan párát kapott és elkezdett rozsdálni. amikor a kütyüt kinyitották, a két szem megfeszült, és a felső (tft) rész alsó két nyitó idomját egyszerűen kitépte, mindenestül.

kb 2 óra alatt sikerült életet lehelnem a gépbe, meg szétbombázni úgy, hogy ne essen komolyabb baja. a két nyitószemet kioperáltam, használhatatlanok. a kasztni törését fel tudom építeni epoxigyantából és vissza tudom festeni. de:

a két szem mozgó részeinél finom korrodálás, belül valószínűleg a rozsda eszi mint az állat. próbáltam finom fuser olajjal felnyomni, eredmény semmi. ha két fogóval kezdem el tekerni, akkor egyes pontokon úgy szorul, hogy !króm-vanádium fogón nyomot nagy! :(

kérdésem: a két szemet hogyan lehet szétszedni? valaki találkozott már ilyennel? edzett betéttel próbáltam kiütni tengelyestül, eredmény zéró. satuban ki lehet ezt a belső részt nyomni belőle? (ha igen, akkor kioperálnám a szorító lemezeket, és visszatenném úgy, hogy 0 erővel lehessen nyitni-zárni, a kijelző adott ponton rögzítésére meg kitalálnék valamit). a két szem képe itt, erről hadoválok.

(ui: a "ne javítsd", "vegyen az ügyfél másik gépet" megoldás nem járható)

köszi
kzs