Notebook, laptop, mobiltelefon ...

Laptop zárolása lopás, hálózati inaktivitás esetén

Sziasztok!

A következő feladatot kaptam, amihez szívesen fogadok megvalósítási ötleteket.

- Meg kell akadályoznom, hogy a Windowsos laptopot használó felhasználó gépen tárolt adatatokat lopás/elvesztés esetén más is érhesse el.
Erre egy titkosított merevlemez elegendő is lenne.

- Meg kell akadályoznom/tudnom kell róla, hogy a felhasználó a gépéről milyen fájlokat másolt ki és hova, illetve felügyelet alatt kell tartanom, hogy mely I/O eszközöket használhatja.
Erre az eagleeyeos jónak is tűnik.

- Most jön az érdekesebb. Amennyiben egy adott ideig nem jelentkezik a felhasználó, akkor a gép automatikusan zárolja magát, és csak a központban, vagy pl. telefonon megadott jelszóval lehessen életre kelteni. Itt a zárolás az elsődleges cél.
Ehhez gondolom egy kliens program kellene, ami kapcsolódna egy szerverhez és ha nem sikerül X ideig, akkor lezárja a gépet.

update: A feladat esszenciája, hogy ha nem tudjuk mi van a géppel (elveszett, a felhasználója sem jelentkezik - nincs életjel, stb), akkor minden körülményt figyelembe véve az adatok biztonságban legyenek, akár helyi adatvesztés árán is (backup van a központban).

Vázlatos elképzelések, minden ötletet örömmel fogadok. Köszönöm!

Milyen okostelefont vegyek ? (Android vs. a többiek)

Sziasztok,

Kedves főnököm úgy döntött, választhatok magamnak egy okostelefont a Pannon kinálatából. Igazából 3 versenyzőre redukáltam a mezőnyt:
1. Nokia N97 mini (Symbian)
2. Motorola Milestone (Android 2.1)
3. Samsung Omnia II (Windows Mobile 6.5)

Most N95 tulaj vagyok, ugyhogy a Symbian lehetőségeit elég jól ismerem. Szeretnék a másik két lehetőségre pro-kontra érveket hallani olyanoktól akik a gyakorlatban is esetleg használják az emlitett készülékeket.
Amire használni szeretném a telefont (kb. fontossági sorrendben):
1. telefonálás :)
2. Email ( exchange és gmail főleg)
3. Naptárfunkciók (Google Calendar támogatás fontos)
4. Webböngészés
5. Navigáció (gyalogos és esetleg autós)

Segitsetek döntésre jutni :)
vagy ha valaki tud jó kis belső infót, hogy milyen telefonok várhatóak Pannonnál közeljövöben, az is jöhet :) akkor várok kicsit még :)

Cherrypal Africa mini-laptop

Sziasztok!

Napokban rám jött újra a netbook láz, ideje lenne beszerezni egyet, hogy ne mindenhova a régi két kilós (és nagy) notit hurcolásszam. Igazából két példányt néztem ki (Asus EEE PC 700X2G 7", és Cherrypal Africa mini-laptop (a $99-es)), méretük és aksi idejük tökéletesen megfelel arra, hogy ha valami gond van bárhonnan ránézhessek a szervergépekre.
Előbbiről ugyan rengeteg információt/véleményt találni, utóbbiról viszont csakis a gyári hivatalos leírást találtam (illetve mindenhol csak az alapján írtak cikket).
Esetleg valakinek van tapasztalata ezen Cherrypal termékkel kapcsolatban? Elsősorban az érdekelne, hogy beépített memória (DDR és flash) cserélhető-e, illetve véleményeket is szívesen várok.

Üdv.: Ádám

"Találtak egy iPhone HD prototípust?"

"Az Engadget bloggerei egy olyan telefont tartottak a kezükben, mely a következő iPhone, az iPhone HD prototípusa lehet. Egy San Jose-i bárban vesztette el korábbi tulajdonosa, egy 3G-s tokban. Sok információjuk nincs a mobilról, annyi bizonyos, hogy a mobilban van egy elülső kamera is videótelefonáláshoz, valamint 80GB-os tárhely van benne. A legújabb OS fut rajta, bár másodszorra már nem tudott bebútolni az iPhone."

a blogbejegyzés itt olvasható.

Notebook CPU Upgrade [MEGOLDVA] +eredmények

Üdv!
CPU upgrade-ra készülök és arra kérném a hozzáértőket hogy erősítsenek meg abban hogy működni is fog az új cpu a gépemben.

Jelenlegi cpu-m:

T2390

Erre cserélném:

T6600

A lap amibe menne: Dell Inspiron 1720

Intel pm-965

Az új cpu fsb-je 800, a gépben van 2x2 gb 667Mhz ram.

Én 90%-ban biztos vagyok benne hogy vinni fogja. Köszönöm a válaszokat előre.

15" kisebb notebook asztali gép helyett is

Az asztali gépem nem egy mai darab már: Athlon XP 2000+, 1GB ram, Geforce 4200 Ti.
Ennek kiváltására (na jó, azért nem bánnam ha ennél gyorsabb lenne) keresek 15"-nál kisebb (max 2kg) notebook-ot. Itthon külső monitor, egér, billentyűzettel használnám, mobilitás szempontjából meg jól jön a kis méret. Videókártyától annyit várnék el, hogy a QuakeLive és a WoW tűrhetően menjen rajta.
Kb 150.000Ft-ot szánnék rá, de nagyon úgy néz ki kevés lesz ha használható gépet szeretnék :\
Linux kompatibilitás nem feltétel, de előny. Valaki tud ajánlani ilyen gépet?
Eddig egyet találtam ami talán jó lenne, de teljesítménnyel kapcsolatban nem tudom megfelel-e:

LENOVO Edge. 13.3 HD .AMD Athlon Neo X2 Dual-Core L325 1.5GHz. 2x2GB. 320GB. ATI HD3200. USB3. Win 7 HPrem 64bit. 4cell. Fekete
http://www.laptopszalon.hu/webshop/3968/lenovo__edge_133_hd_amd_athlon_…

Alienware M11x - Best of CES 2010

Lassan itt az ideje egy gépcserének, és egy valamennyire desktop-teljesítményt kiváltó, de mobil gépet keresek. Tehát ezt úgy is lefordíthatnánk, hogy azt a legkisebb notit keresem, amelyikben már van dedikált videókártya. A legnagyobb kijelzőméret, amit elfogadnék az 13,3", és mindenképp fontos szempont a hosszú üzemidő. Szeretném az olvasók véleményét kérni, mit gondoltok erről a "drágaszág"-ról?

http://www.alienware.com/microsite/m11x/m11x.aspx
http://www.notebookcheck.net/Review-Alienware-M11x-Subnotebook.26453.0…

Alternatív megoldásként, 11"-12" -osok körében egyetlen notit találtam, ez pedig az Acer Ferrari One 200, de olyan harmatgyenge belsővel rendelkezik, ami kétlem, hogy használhatóvá tenné 3D-s feladatokhoz. A következő kategória a 13" lenne, ott pedig van jó-néhány jelentkező:
- Asus UL30VT-UL30JT-U30JC
- Acer Timeline

XP-s laptopok kikapcsolnak

Nemrég (kb. 1-1,5 hónapja) fogta magát a ThinkPad-em (T41) és se szó, se beszéd kikapcsolt. Aztán napi 1-2 alkalommal megcsinálta még párszor, utána nyugi lett.
Ami furcsa, hogy szintén nemrég szólt apám, hogy meg kéne nézni anyám laptopját, mert munka közben csak úgy kikapcsol. Majd 2 napja ugyanevvel a dumával állított be keresztapám, most meg egy haver.

Ami közös: Mindegyik notebook és mindegyiken (magyar) XP fut.

Gyanakodtam HW hibára, melegedésre, de ezeket igyekeztem ellenőrizni és tenni ellenük, de nem látszott összefüggés, viszont 4 gép már kicsit sok a véletlenekből.

Kezdek valami XP frissítés és ACPI kezelés dologra gyanakodni, de a gyanúnál tovább nem jutok.

Tapasztalt valaki mostanában hasonlót? És ötlete esetleg van-e?