Jimmy Wales NFT-ként árulja az első Wikipedia szerkesztését

Jimmy Wales, a Wikipedia társalapítója NFT-ként árusítja a legelső Wikipedia szerkesztését. A licit december 3-tól 15-ig folyik a Christie's aukcióháznál.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 12. 03., p – 17:49

Hmm, el kéne adnom a HUP első postját NFT-ként! Hátha adna valaki érte egy pár ezer forintot.

trey @ gépház

Majd 20 év múlva hogy fognak megcsodálni egy nft lóf@szt? Egy 5.25 floppyt is csak hardcore skacok tudnak olvasni napjainkban.

Az ugye megvan, hogy harminc-negyven éves floppy-s lóf@szokat manapság d64 és adf formátumból olvasunk, akár az eredeti vasakon, annak ellenére, hogy te esetleg nem tudsz róla?! ;)

Többet láttál a kérdésembe, mint amennyit gondoltam :) De remélem emlékezni fogok erre a trükkre ha esetleg beleütközöm.

Amit mondani akartam: 30-40 év múlva nem vagyok biztos abban hogy lesz "usb2061" csatlakozós floppy drive...(beépített konverterrel vagy nélküle) vagy közkézen forgó feléleszthető mai pc, aminek a közbeiktatásával át lehet majd konvertálni az aktuális adatformátumra. Persze az is jó kérdés, hogy milyen olyan adat lehet, ami ennyi év távlatából fontos lehet és disk-en volt csak tárolva? A Corel 1.0-áért nem hinném, hogy ekkora erőfeszítést tenne túl sok ember. A nagyobb formátumoknál (cd/dvd/bd) már látom az okot, mert számos médiatartalmat mentettek rájuk (családi fotók), aminek a 90%-a ugyan e-szemét, de a 10%-áért simán fáradoznának többen is.

Amikor a telefonjaink messze lepipálják (már most) a 20 éves technológiákat, és tart minden a vezetéknélküliség felé, úgy néznek majd az emberek az usb csatlakozóra, mint ahogy a gyerekeim énrám, amikor a VHS-ről, vagy a tárcsázós telefonról magyarázok nekik :D

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

amikor 2000 evek kornyeken boldog-boldogtalan a 100Ft-os philips cd-re archivalt mindent (is), akkor is sokan mondtak hogy felesleges, 20 ev mulva nemlesz olvaso, meg amugy is szethullik a disk. aztan meg iro is van: https://www.argep.hu/kat3-352.html

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Dehogy lesznek, ahhoz a könyvtáros fajnak ki kéne húznia a fejét a valagából :( A könyvtáros a mai napig ott tart, hogy ostoba szervezeti hierarchiákat építsen ki és ahol lehet, a "metaadatokat" kötelezővé tegye (persze csak saját maga által szerkeszthetően...), egyszerűen azért, mert feleslegessé váltak a kis indexszekrényeikkel és kártyáikkal, megújulni képtelenek, inkább az érdemi munka helyett másokat akadályoznak.

Természetesen ez az én véleményem és tisztelet a kivételnek (olyat is láttam már...).

De ha már: ilyen már most is van, nézz fel az archive.org-ra: el tudsz indítani a telefonodon egy JS-ben futtatott emulált gépet, megkapod a jó kis DOS-t/Windows 95-öt/... akármit, rajta a programmal, amit használni szeretnél - nem kell hozzá speckó gép, nem kell hozzá könyvtár. (és igen, volt már, hogy az archive.org-ról kukázott programmal tudtam csak megnyitni régi cuccot: https://hup.hu/node/168872)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Az Amigámban CF/SD kártya olvasó van, a C64-embe meg pendrive-ot, vagy SD kártyát tudok dugni (1541 Ultimate II). A floppy-t berakod az adott gép drive-jába és átkonvertálod PC-n fogyasztható formátumra, vagy akár vissza.