Éljen az archive.org (megint)

Most éppen a nyitóoldalukon nem kérik, csak egy Donate gomb mögé rejtve, de decemberben aki teheti, dobjon pár dolcsit az Internet Archive-nak. Lapozás után egy újabb indok...

1996-ban az egyik hazai kiadó a "modern" kor vívmányainak megfelelően kiadta az 1990 és 1994 közötti országgyűlési naplókat. A "modern" kor vívmányainak megfelelően egy kezelőprogrammal megnyitható adatbázist vehetett kézbe, aki megvette, amiben teljes szavas keresés is működött - természetesen a CD-n (a hatalmas, 320 MEGAbájtos mérete miatt) előre indexált adatbázis van. Ugorjunk előre 24 évet, amikor egyik rokonnak kellett volna ez az anyag...

Semmi gond, könnyen és gyorsan megtaláltam a CD-gyűjteményben a lemezt (apró közbevetett megjegyzés: a karantén egész jó alkalmat ad arra, hogy a régi CD-gyűjteményeket iso-ba mentve archiválgassuk lemezre). Gépbe be, "Ez az alkalmazás nem fut az Ön gépén". Picsába.
Oh, 16 bites alkalmazás. Semmi gond, DOSBox bekészít, archive.org-ról Windows 3.1 letölt, Windows telepít, CD felmountol és... "A file vagy egy része nem található. Ellenőrizze, hogy az elérési út és a filenév helyes-e, és elérhető-e minden szükséges DLL".  Picsába^2.
Semmi gond, 1997-ben ugyanez a kiadó ugyanezzel a technológiával kiadta az előző két év összes Magyar Hírlapját, lehet, hogy azzal majd meg lehet nyitni. Az fel is települ, létre is hozza a saját ikonját, el is indul, majd "Fájlreteszelési" hibára hivatkozva nem nyitja meg az országgyűlési naplót. Picsába^3.

Viszont legalább a programnak a nevét (Folio) már látom, így tudok keresni. Innen egy lépés, hogy az archive-team (függetlenek, de kötődnek az archive.org-hoz) oldalán megtaláljam a formátum leírását: http://fileformats.archiveteam.org/wiki/Folio_Infobase Ezen a ponton tűnt fel a CD-ken levő Folio INFOBASE logó, az egyiket a Version 3.0 szöveggel, ami a másikról hiányzik, mert a kiadó szerint láthatóan jó ötlet az egy évvel később megjelent kiadványnál a régebbi fájlformátumot használni... no comment.

Szerencsére az oldal alján feltűnt egy rövid link: "Sample Folio file with viewing software". Az archive.org szoftver szekciójában elérhető Herb Master (lol) iso-ra mutat, letöltve, telepítve, kaptam egy 32 bites, 4.20-as verziójú Folio Views for Windowst.

Valószínűleg máshol is találtam volna olyan megjelenítőt, ami megnyitja ezt a (gyártója által) réges régen elfeledett proprietary szemetet, vagy tudtam volna emulálni olyan környezetet, amin elindul az eredeti programjával (amihez egyébként a Windows 95 telepítőt szintén az archive.org-ról szereztem volna be :) ), viszont az archive.org és az archive-team fontos és hasznos munkát végeznek, hogy elérhetővé és használhatóvá teszik negyed évszázad után is ezeket a doksikat/programokat is, amikkel senki más nem foglalkozna.

Hozzászólások

> > Herb Master
> 4.20 -as verzió

lol

Wow, köszi a linkeket (a parlament.hu-s részben meg volt, de csak a jelenlegi ciklus és az annak az alján levő "Archívum" link, ami meg csak az előző ciklus volt), a hungaricanast nem tudom, hogy nem sikerült megtalálnunk (mondjuk gyorsan megnéztem egy Google találati oldalt, onnan nekem az 1861-1990-es időszakot dobja csak ki, lehet ezért ugrottuk át).

Átküldtem a linkeket, meglátjuk, mennyire lesznek kényelmesen használhatóak r=1-nek (ha azok, akkor az ötszörös adatmennyiség nagyon jól fog jönni - szerencsére a keresője nem próbál semmit kezdeni a toldalékokkal, mert a kutatás tárgyánál ez fontos, azt keresi, hogy időben haladva néhány hasonló kifejezést hogyan alakítottak magukra pártok)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

A Hungaricana-t az Arcanum csinálja, baromi jó szolgáltatás és ingyenes is. Egy hónapig ingyenes volt a teljes Arcanum adatbázis is, én nagy kíváncsisággal lapozgattam a régi magyar hírlapok híradásait az 1-II. vh-ról, Csernobilról, a holdraszállásról, Gagarinról, a rendszerváltásról, a rendszerváltás utáni évekről, a NATO csatlakozásról stb.

Kutató ismerősödnek talán érdemes megfontolnia az Arcanum előfizetését, most egy évre akciósan 15E forint. Több, mint 24 millió szkennelt oldal, nagyon impresszív.