Folyik az első Patek luxusóra NFT árverés

A kriptovaluták mellett ma az egyik nagy durranás (vagy lehet, hogy pukkanás) a Non-Fungible Token, vagy röviden NFT:

Vannak olyan tárgyak, amik helyettesíthetetlenségét a fizikai világban természetesnek vesszük. De mi a helyzet az online térben? Ez itt már nem annyira egyértelmű, hiszen egy képet vagy egy emailt másolni, sokszorozni pofonegyszerű. Azonban a blokklánc technológiának hála megjelentek a non-fungible, vagyis a nem helyettesíthető tokenek.

[...]

Az NFT tokenek első tulajdonsága, amit fontos kiemelni, az az egyediség. Minden NFT esetében a létrehozás során kell egyedileg meghatározni, hogy pontosan mi a célja, mitől lesz az adott digitális eszköz különleges. Ezt úgy képzelhetjük el, mint például egy festményhez tartozó papírokat, amik leírják az olyan adatokat, hogy honnan származik, ki az alkotó. Egy NFT esetében ezt meta-adatoknak nevezzük. Permanens, megváltoztathatatlan adatokról van szó, amik nélkül nem létezhet egy ilyen token.

Az NFT-k másik fontos tulajdonsága, hogy korlátozott mennyiségben érhetőek el, mivel a fejlesztőknek lehetősége van arra, hogy erősen korlátozott, például néhány tucatos darabszámmal indítsanak útjára egy tokent.

Ezek mellett fontos kiemelni az ilyen tokenek oszthatatlanságát is.

[...]

Számos dologból lehet NFT, aminek segítségével tulajdonná válhat az, ami korábban könnyen kicsúszott a kezeink közül a digitális térben való másolhatósága miatt.

Kézenfekvő példa egy digitális művészeti alkotás, vagy egy belépő egy koncertre, vagy bármilyen olyan eseményre, ahol a hamisítás, mint probléma felmerül.

Azok, akik szeretik a videojátékokat szintén értéket kaphatnak az NFT-ktől, hiszen egy-egy játékban elhelyezett tárgy is válhat NFT-vé, ilyen lehet például egy egyedi fegyver, vagy a karakterünk öltözete.

De ami igazán nagy értéke lehet az NFT világának az az, hogy akár egy fizikai tárgy, például egy festmény, vagy egy ingatlan is tokenizálható.

tovább »

A Patek Philippe Nautilus egy olyan óra, amihez szinte képtelenség hozzájutni, főleg "nem viselt" állapotban. Ára állapottól függően 40-130 millió forint közt mozog. Ezért az egyik NFT aukciósház most egy korabeli Patek Philippe Nautilus 5711/1A-010 óra NFT-jét és NFA-ját árverezi. Az óra árverés alatt álló digitális darabjai egy virtuális galériában tekinthetők meg.

Részletek itt.

Hozzászólások

Mi van? Gyakorlatilag egy (ronda) óráról készült (szar minőségű) fotókat akarnak elárverezni?

Hát ez nagyobb átbaszás mint a Bitcoin :)

Mi van? Gyakorlatilag egy (ronda) óráról készült (szar minőségű) fotókat akarnak elárverezni?

Illetve fizikai darabkáinak egyedi digitális lenyomatát. Szokd a jövőt :D

Ami azonban azért elgondolkodtató:

Az NBA egyes csapatai már használnak NFT-ket például kosárlabda kártya létrehozására és árusítására, de megemlíthetjük a 2018-ban útjára indult Crypto Kitties játékot is, amiben digitális macskákat gyűjtögethettünk. A Nike is hozott már létre digitális cipőket NFT alapon. Ezeket adhatjuk-vehetjük, cserélhetjük, ahogy tehetjük azt fizikai tárgyakkal is. Az egyik legértékesebb NFT, amit eddig eladtak egy Formula 1-es autó digitális változata volt, ami bő százezer dollárért kelt el.

Szerinted egy félig ledarált Banksy képen mi a holdkóros fasz kerül 7,87 milliárd forintba? Annyiért ment el.

trey @ gépház

Az a félig ledarált kép (ha vigyáznak rá) évzázadok múlva is az lesz. A tulaj ük-ük-ükunokája is ki tudja akasztani a falra, tud villogni vele a haveroknak.

Az NFT-vel valószínűleg párszáz év múlva az örökösök kitörölhetik. Ja, még azt sem, hiszen csak egy számsor foszlányai valahol egy hulladéktelep mélyén heverő szilíciumlapkán.

Az NFT is megmaradhat. Pont úgy kell rá vigyázni, mint egy képre. Bár, szerintem egy képre vigyázni többe kerül.

Lazán kapcsolódik: pont most láttam, hogy milyen körülményeket kell biztosítani a világ legnagyobb könyvének, hogy az nem menjen tönkre. Padló és falfűtés, klimatizálás, fényvédelem stb.

Hogy az NFT-knek mi lesz a sorsa, az nagyban függ a gondolkodásmód megváltozásától.

BTW: ha elégne a Mona Lisa, de te rendelkezel az egyetlen digitális lenyomatával? Mit érne az szerinted? Önmagában nekem a Mona Lisa is csak egy apró szar festmény. Az ad neki értéket, hogy az emberek értékesnek gondolják.

trey @ gépház

Pont úgy kell rá vigyázni, mint egy képre.

Az, hogy hogyan kell vigyázni egy képre (vagy bármilyen fizikai dologra) egy alapvetően ismert dolog, és a restauráció sem ördögtől való. De egy NFT-re hogyan vigyázol? A valódiságot önmagában nem tudod igazolni, kell a mögöttes infrastruktúra, nem? Annak a biztonságát az NFT tulajdonosa hogyan szavatolhatja? Vagy tán félreértek valamit a technológia kapcsán?

ha elégne a Mona Lisa, de te rendelkezel az egyetlen digitális lenyomatával? Mit érne az szerinted? 

Nem én rendelkeznék az egyetlen digitális lenyomatával. Digitális lenyomata végtelen másolatban létezhet. Maximum én rendelkeznék az egyetlen tokennel, amely igazolja, hogy fizettem azért a digitális lenyomatért. Na, ez a különbség a fizikai tárgy birtoklása és egy virtuális tárgy birtoklásának igazolása között.

Önmagában nekem a Mona Lisa is csak egy apró szar festmény.

Azt az apró szar festményt kitehetem a falra. Önmagában is képvisel értéket (nem feltétlen pénzben kifejezhetőt). A digitális lenyomata mire jó? Legalább megnézhetem a képernyőn, vagy csináltathatok belőle falméretű giclée nyomatot. Ámuldozhatok rajta, milyen szép, örömmel tölt el a látvány. És a tokennel mit csinálhatok? Semmit. Egyszerűen van.

Hogy az NFT-knek mi lesz a sorsa, az nagyban függ a gondolkodásmód megváltozásától.

Nos, elolvastam az Elbandi által linkelt cikket, sőt a folytatását is, és inkább onnan idéznék egy releváns választ:

Alapvetően nagyon nehéz megközelíteni ezt a kérdést objektív módon, hogy az NFT minden létező értelmes megközelítés szerint egy felesleges dolog… pont úgy, mint megannyi dolog az életünkben, amiket csak gyűjtögetünk sokszor ész és értelem nélkül.

Tehát igen, sokban függ a gondolkodásmód megváltozásától. Ha nem áll meg a fejlett nyugati világ infantilizálódása, az ükunokáink már egy nagyon szar világban fognak élni.

A valódiságot önmagában nem tudod igazolni, kell a mögöttes infrastruktúra, nem?

Ahogy egy képnél is.

Maximum én rendelkeznék az egyetlen tokennel, amely igazolja, hogy fizettem azért a digitális lenyomatért.

Erre céloztam.

Azt az apró szar festményt kitehetem a falra.

Persze. Vagy a hamisítványát, ahogy azt jó páran meg is tették. 

A digitális lenyomata mire jó? Legalább megnézhetem a képernyőn, vagy csináltathatok belőle falméretű giclée nyomatot. Ámuldozhatok rajta, milyen szép, örömmel tölt el a látvány. És a tokennel mit csinálhatok? Semmit.

Amit egy befektetéssel. Eladhatod. Értéket pedig pont az ad neki, mint egy festett képnek. 

Ha nem áll meg a fejlett nyugati világ infantilizálódása, az ükunokáink már egy nagyon szar világban fognak élni.

Az egyetlen dolog, amiben hosszú idők óta egyetértünk. 

trey @ gépház

A valódiságot önmagában nem tudod igazolni, kell a mögöttes infrastruktúra, nem?

Ahogy egy képnél is.

Egy kép eredetiségének bizonyítási lehetősége nem vész el még akkor sem, ha az összes most élő művészettörténészt egyszerre elüti a villamos. Értsd: maga a hitelesítéshez szükséges ismeretanyag nem vész el, újra előállítható. Az NFT esetében ez definíció szerint sem lehetséges.

Maximum én rendelkeznék az egyetlen tokennel, amely igazolja, hogy fizettem azért a digitális lenyomatért.

Erre céloztam.

Aki arra veri, hogy fizetett valamit egy kvázi random bithalmazért, konkrétan nem tartom normálisnak.

Azt az apró szar festményt kitehetem a falra.

Persze. Vagy a hamisítványát, ahogy azt jó páran meg is tették. 

Most lehet, hogy újat mondok, de bizony még egy hamisítvány is több valós értékkel bír, mint egy átutalási bizonylat.

Értéket pedig pont az ad neki, mint egy festett képnek. 

Az, hogy semmire sem tartod a művészetet, az már világos, nem kell ragozni, már megértettem, nem kell ragozni.

A műkincsek vásárlása semmi más, mint adócsalás. Mármint tényleg erre való ez a piac.

Megveszik a festményeket, majd adományozzák egy saját maguk által létrehozott alapítványnak, így le tudják írni az adóból.

Miért, te mit gondoltál, miért fizetnek ennyit érte? 

Dehogyis átbaszás. Van egy körités mellé hogy ez mitől annyira végtelenül egyedi és utánozhatatlan és másolhatatlan. És igazuk is van, tényleg az.

Aztán az hogy ezt mennyiben sikerül készpénzre váltani, az már az eladói oldal ügyessége. A rolex sem ér semmivel többet a tiko time-nál meg a három dolláros aluljárós óránál abban a tekintetben hogy mindkettő ugyanazt az időt mutatja, de a rolexesek sikersen elmesélték egy csomó embernek az idők során, hogy ez egy érték. Az emberek elhiszik, megveszik, és azért az érték fent van.

Nem, a hozzáadott érték az a számtalan szabadalom, amivel a gyártó rendelkezik, illetve az a tudás és munkaóra, amit a képzett szakemberei beletesznek minden egyes darab elkészítésébe. Ezen felül, ami még megkülönbözteti a Tiko Time-tól az, hogy olyan anyagokat használ, amit a Tiko Time az életében nem használt.

trey @ gépház

Persze, ez nem is kérdés. De a rolex attól is rolex, hogy van egy felépített brandje, alacsony szériaszámmal. Vagyis, akinek van egy rolexe, annak van egy ritka és értékkel felruházott tárgya. Az nem elég hogy szabadalmai és minősége van. Az van egy volkswagennek is :)

Arról volt szó, hogy azért van várólista, mert

  • vannak, akik újat vennének (amennyi és amilyen minőségű hamisítvány van, nem tudom őket ezért kárhoztatni)
  • vannak, akik nem akarnak felárat fizetni

Hogy én hogy jövök ide, aki mindegyiket listaáron vettem, hivatalos butikban, azt nem tudom.

trey @ gépház

"Van egy körités mellé hogy ez mitől annyira végtelenül egyedi és utánozhatatlan és másolhatatlan. És igazuk is van, tényleg az."

Miért az? A file-t simán le tudod másolni, ahányszor szeretnéd. Oké, nem lesz tiéd az eredeti, viszont van egy pontosan megegyező másolatod. Innentől kezdve még szarabb a helyzet, mint egy fizikai mű esetén.

Így van:

NFTs (or “non-fungible tokens”) are a special kind of cryptoasset in which each token is unique — as opposed to “fungible” assets like Bitcoin and dollar bills, which are all worth exactly the same amount. Because every NFT is unique, they can be used to authenticate ownership of digital assets like artworks, recordings, and virtual real estate or pets.

Mivel egyedi, használható digitális művek (videó, számítógépes grafika stb.) eredetiségének igazolására:

You can think of NFTs as being kind of like certificates of authenticity for digital artifacts.

Pl. egy Banksy mű eredetiségét nagyon nehéz igazolni, hiszen a szerző ismeretlen. A Banksy művek eredetiségét jelenleg a Pest Control nevű weboldal végzi:

https://pestcontroloffice.com/faq.asp

De, lehetne erre NTF-t használni. Nem kizárt, hogy tesztelték is ezt:

https://www.cnbc.com/2021/09/01/banksy-website-promotes-fake-nft-in-app…

trey @ gépház

"Mivel egyedi, használható digitális művek (videó, számítógépes grafika stb.) eredetiségének igazolására"

Ez a fajta eredetiseg nem ekvivalens es nem is lesz ekvivalens a jogi "eredetiseg" fogalmakkal.

Leginkabb ez egy crypto token kombinalva egy sajat PGP signature-rel, hogy "ez az enyem".

Minden mas marketing bullshit.

"De, lehetne erre NTF-t használni. Nem kizárt, hogy tesztelték is ezt"

Lehetne, vagy peldaul koncertjegyekre is. De a valosagban az utobbi a gas fee miatt semmikeppen nem eri meg. Elobbi meg semmivel nem nyujtana tobbet Banksy-nak egy PGP-nel. Annyi, hogy azt a PGP alairt muvet cirkulalja egy P2P networkon is (Ethereum) mindemelle, a gas fee-ert cserebe.

Oke, visszaolvastam magam:

"Leginkabb ez egy crypto token kombinalva egy sajat PGP signature-rel, hogy "ez az enyem"."

Ez alapjan tenyleg ugy tunhet. Jogosan :)

Amit mondani szerettem volna ket fogalmazas egyes kozt, az az, hogy amikor felhozzak, hogy elmeletileg "mire jo az NFT", azon problemak megoldasara 10-bol 9x egy sima digitalis alairas is eleg szokott lenni technikailag.

Aki pedig el tudja hinni, hogy ez nem csak "atveres es lufi", viszont ez tl;dr, annak roviden osszefoglalva:

  • egy NFT pont annyit er, amennyi a banyaszati munka mogotte. Ami afolotti erteket ereztetne, az "marketing bullshit".
  • az NFT egy bizonyitek, hogy tied az a tipusu "egyetlen pointer egy fajlra". Amolyan "nem enyem a copyright-ja, de meg enyem lehet az NFT-je" feeling minden jogi kovetkezmeny nelkul. Te tulajdonlod, ez nem jelenti azt, hogy masnak nem lehet egy ugyanugy kinezo png vagy mp4 peldanya. Csak az Ethereum networkon tied az ahhoz kapcsolodo "elvileg egyetlen" (legelso?) token.
  • ha nem ertesz hozza, a kereskedesen valszeg visszakezbol bukod a gas fee-t a tranzakciokert, ami a varhato nyeresegeidet nem fedezi. Csak nagyban eri meg "marketing bullshitelni"
  • amit a nemzetkozi sajto osszehord rola, az ugy hulyeseg, ahogy van
  • a leggyakorlatiasabb hasznalata a magaserteku NFT artnak a penzmosas

Az NFT annyit ér, amennyiért el tudják adni. Mint szinte minden ma a jelenlegi gazdasági rendszerben.

A második pontot nem sikerült értelmeznem. Az NFT-nek akkor van értelme, ha a tranzakció felein kívül is mindenki elismeri a tranzakciót. Ennek a bizalomnak a felépüléséhez idő kell, de mivel igény van rá, ezért igen jó eséllyel ez meg fog történni.

"Az NFT annyit ér, amennyiért el tudják adni. Mint szinte minden ma a jelenlegi gazdasági rendszerben."

Pontositsunk:

NFT eladasi ertek = NFT mogotti banyasztjesitmeny + marketing bullshit

P(Marketing bullshitet bevevo vasarlot talalsz | arra raszant penz, hogy a marketing bullshitet bevegyek < $10000 ) < 0.01

"A második pontot nem sikerült értelmeznem. Az NFT-nek akkor van értelme, ha a tranzakció felein kívül is mindenki elismeri a tranzakciót."

Akkor semmit nem ertesz (lasd vilagsajtos pont, az ujsagirok se ertik). A tranzakciot az es pontosan az ismeri el, aki elismeri az Ethereum networkjenek a validacioinak helyesseget elismeri.

Mennyi mogotte a banyaszati teljesitmeny? Maga a token hany ETH-t ero fungable tokenre lenne becserelheto?

Felreertettem, azt hittem a Bansky NFT a pelda.

Azert egy NFT token kibanyaszasa dragabb, mint egy ecset meg egy papir hozza. :)

Egyebkent festmenyeknel is legtobbszor a szerzo mogotti tortenetet veszed meg.

Es ez a kulonbseg a Whiskey-fanok es a penzsgofanok kozt: utobbiak nem az izert, hanem a termelo torteneteert fizetnek.

OK, Boomer. :D

Azert tegyuk hozza, hogy mig a draga festmenyeket 20-30% veszi azert, hogy "majd tobbet er", 70-80% meg "otthon kiakasztja a trofeagyujtemenyebe", addig NFT-t 99% azert vesz, mert keresni akar rajta, 1% meg kiakasztja a trofeagyujtemenyebe penzt mos, amibol sztorit lehet csinalni, ami miatt egy keves ember elhiszi, hogy tenyleg van annyival tobb erteke, amennyivel tobbet a masik keresett rajta.

Nagyon nem mindegy. :) Viszont ezzel megboomerebb lettem. :D

Szerintem nem marketing bullshit van mögötte, hanem bizalmi rendszer. Ugyanaz, mint mondjuk az arany, vagy a részvényárak mögött. 

Az Ethereum kötöttség nyilván adott, de ez csak egy technikai részletkérdés, de a blockchain technológia (elvben) alkalmas arra, hogy tanúsítson egy NFT tranzakciót (vagy bármilyen más eseményt). Az NFT-re meg elég régóta nagy igény van szerintem. Szerintem ezzel nem mondtam semmi hülyeséget. 

Nagyon ugy tunik, hogy fogalmad sincs alapdolgokrol se. Az egyetlen dolgot, amivel validalhatnad, hogy valoban mennyit er, "technikai reszletkerdesnek" hivod.

De kapsz egy eselyt.

Szerinted hogy lehet keresni NFT-n?

Hogyan es honnan veszed/szerzed be/banyaszod?

Mennyit nyersz rajta? Ahhoz hasonlitva mintha siman egy Ethereum networkot hasznalo coint hasznaltal volna?

Hogyan adod el? Hol? Kinek? Az az illeto miert veszi meg? Nala van valodi erteke, amiert megtartja, vagy abba a 99%-ba tartozik, aki majd tovabb akarja adni annal is dragabban, es keresni akar rajta?

Köszönöm az esélyt, élnék is vele. :)

Szóval nem mindegy, hogy hogy adom el, hogy veszem? Technikai részletkérdés. Az illető azért veszi meg, mert bízik benne, hogy a jövőben sokat fog érni. írsz valami "valódi érték" koncepcióról, de nincs ilyen. De az szinte borítékolható, hogy lesznek virtuális terek, ahol "ki lesznek állítva" a művek, és ott lesz a tulajdonos neve mellette. Ez az az eset, amikor megtartja, tkp ezért tartja meg. Ez nyilván egy erősen formálódó rendszer, hiszen alig pár éves, de azt gondolom, hogy az NFT-re erős igény van. "Egyedileg megkülönböztethető digitális tartalom" ez az utóbbi évek legnagyobb dobása, milyen régen kellene már ez. 

"Szóval nem mindegy, hogy hogy adom el, hogy veszem?"

Nem

"Technikai részletkérdés."

Nem

Amugy van NFT-d? Hol es hogyan jutottal hozza? Hol validaltad, hogy MOST mennyit er?

Azt ertem, hogy miert hiszel abban, hogy SZERINTED mennyit FOG erni. (A sajatod?) Az az egyetlen resze, amit replay loopolsz.

Ha ennyire hulye valaki, hogy ezekutan sem erti, hogy miert nem mindegy, akkor mindegy.

Majd jol atbasznak. Akkor is, ha masok amugy keresnek NFT tradingen. Te ilyen hozzaallassal igen valoszinu, hogy nem fogsz, bukni rajtuk annal inkabb.

Lasd meg: melyik valto ad valodi cryptot es melyiknel van az, hogy "csak fogadsz az arfolyamara" (CFD es tarsai). Es ez meg a jobbik eset, mert az utobbi peldan meg mindig boven lehet nyerni.

De mar olyan NFT-k is vannak, amik azota 404-es url-re mutatnak. Az ilyen hype-eater hozzaallasuak, mint te meg pont azt erdemlik, hogy az ilyeneken bukjanak.

Tehát ha jól értem, az NFT-ket azoknak a csóró proliknak szánják, akiknek nincs rongyos 130 millió forintja egy tisztességes karórára? :)

"Folyik az első Patek luxusóra NFT árverés"

Átverést olvastam elsore :D

Ez nem véletlenül valami pótlék az igazi helyett? Csak kérdezem, mivel amúgy semmit nem értek belőle.