Pénzvilág

Felvennél tízmillió forint hitelt, ha...?

Címkék

Akarsz venni egy lakást tízmillióért. A bank két ajánlatot ad neked.

  1. Kapsz 10M-et 10 évre annuitásos fizetéssel, az éves kamat 4,95%, tehát a havi törlesztő 105821 forint. (Ez a klasszikus lakáshitel, nem kell túlgondolni.) A végén 2 698 554 forinttal többet fizettél be, mint amennyit az elején kaptál.
  2. Kapsz 10M-et rugalmas futamidőre, az éves kamat 0,5% az egész összegre. A rugalmas futamidő miatt a havi törlesztőt minden hónapban te határozhatod meg, de a kamatot mindenképpen fizetni kell (4166 forint per hó) - amit ezen felül fizetsz, azzal a tőkét törleszted. Kamatot az egész összegre fizetsz. Ha pl. ugyanakkora havi összeget fizetsz mint az előző esetben, két évvel korábban vissza tudod fizetni a hitelt. Vagy éppen nem fizetsz semmit a havi 4166 forinton kívül, ebben az esetben két hamburger árából életed végéig lakhatsz a házban, de az sosem lesz a tiéd. Úgy is dönthetsz, hogy minden évben félre rakod a tőkére szánt pénzt, és amikor elég összegyűlt, egyben kifizeted.

Melyiket választanád? (Ez egy matekfeladat, nem a hitel a lényeg benne. Ezt figyelembe véve szavazzatok, nem kell a "sosem vennék fel hitelt", stb. duma. Akkor ne szavazz.)

1. opció
13% (55 szavazat)
2. opció
87% (356 szavazat)
Összes szavazat: 411

A fizetésem a COVID-19 okozta intézkedések miatt (például: Home Office) ...

Címkék

Sokaknak csökkent a fizetése, elsősorban nem IT területen. Nálunk mi a helyzet?

... csökkent ~20%-kal.
5% (61 szavazat)
... csökkent ~30%-kal.
2% (28 szavazat)
... csökkent ~40%-kal.
1% (11 szavazat)
... csökkent ~50%-kal.
1% (17 szavazat)
... csökkent több mint 50%-kal.
2% (28 szavazat)
... nem változott.
78% (938 szavazat)
... nőtt 10%-kal.
2% (30 szavazat)
... nőtt 20%-kal
1% (17 szavazat)
... nőtt több mint 20%-kal.
3% (34 szavazat)
ideiglenesen csökkent, de már azóta visszaállt az eredeti szintre.
1% (16 szavazat)
... egyéb, kommentben leírom.
2% (21 szavazat)
Összes szavazat: 1201

Elon Musk az elmúlt napokban ...

Címkék

elvesztette a felügyeletet a Twitter fiókja felett, azon illetéktelenek garázdálkodtak.
1% (3 szavazat)
a gerillamarketing eszközeihez nyúlt.
16% (39 szavazat)
figyelemre vágyott.
8% (20 szavazat)
csak trollkodott.
10% (24 szavazat)
megőrült.
3% (7 szavazat)
megint beszívott.
20% (49 szavazat)
semmi extrát nem csinált, csak hozta a formáját (negatív felhang).
18% (44 szavazat)
semmi extrát nem csinált, csak hozta a formáját (pozitív felhang).
19% (46 szavazat)
Egyéb, leírom.
6% (16 szavazat)
Összes szavazat: 248

"Elbukta a különadó-pert a Vodafone"

Címkék

Nem különböztették meg a külföldi piaci szereplőket hátrányosan az előző évtized elején alkalmazott ágazati különadók bevezetése során, így sem a Vodafone Magyarország, se ma Tesco nem számíthat arra, hogy az államkasszába befizetett több tízmilliárd forintnyi adót visszakapja.

"Éjfélkor élesedett az azonnali fizetés - Minden magyar bankszámláját érinti"

Címkék
Az azonnali fizetési rendszer március másodikán, azaz hétfőn nulla óra nulla perckor startolt el, mi pedig az indulás időpontjában ki is próbáltuk, milyen pár másodperc alatt utalni. Egyelőre a technikai átállás zajlik, úgy tudjuk, a bankoknál nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy az átállás sikerrel megtörténjen.

Valami történik

Megpróbáltunk azonnali átutalást indítani úgy, hogy ellenőrizzük azt is, az ellenoldali számlán valóban másodperceken belül jóvá is írják-e a küldött összeget, ez azonban eddig csak félig sikerült.

Egy OTP-s számláról az elutalt összeg a számlatörténet alapján "végrehajtva" jelölést kapott valóban másodperceken belül, ugyanakkor a fogadó oldalról nem tudtuk ellenőrizni, hogy valóban megérkezett az összeg. Ugyanis a fogadó oldali számla egy K&H bankos számla volt, a bank netbankja és mobilbankja pedig a tájékoztatás szerint az átállás miatt hajnali három óráig nem lesz elérhető, így ez majd később fog kiderülni.

Összességében úgy tűnik, hogy az "átkapcsoló gombot" megnyomták, a bankoknál dolgoznak, de egyelőre még a technikai átállás zajlik, a reggeli órákban talán már okosabbak leszünk.

Részletek itt.

"A GVH 1,8 milliárd forintra bírságolta a Telenort"

Címkék
A GVH megállapította, hogy a Telenor Magyarország Zrt. jogsértést követett el egyes reklámjaival, mert több mint egy évig nem tájékoztatta a fogyasztókat arról, hogy 0 Ft-osnak vagy kedvezményes árúnak hirdetett készülékei díjának egy részét beépítette az előfizetői díjba, amely így magasabb lett, mint az azonos tartalmú és idejű elköteleződéssel járó előfizetéseké, derül ki a Versenyhivatal közleményéből.

A teljes cikk itt.

"Fordulat a 4iG - T-Systems üzletben"

Címkék
Meglepő fordulattal zárultak a 4iG és a Magyar Telekom közt idén nyáron kezdődött, a T-Systems Magyarország adásvételével kapcsolatos tárgyalások. A vevő visszatáncolt, a lépést egyik fél sem indokolta konkrétan. [...] Az érintett felek által közösen kiadott sajtóközleményből mindössze annyi derült ki, hogy az adásvétel a 4iG kezdeményezése alapján hiúsult meg. Konkrét indoklás egyik fél részéről sem hangzott el, a HWSW ugyanakkor bennfentes iparági forrásoktól úgy értesült, hogy a 4iG nem tudott hitelezőket megnyerni a százmilliárd forintos éves árbevételű T-Systems felvásárlásának támogatásához.

Részletek itt.

Kedvezmény(ek)ért engednél PSD2 (open banking) cégnek betekintést a bankszámládba, bankszámlatörténetedbe?

Címkék

Témaindító:

tl;dr:

A szeptember 14-én életbe lépett PSD2, az új európai fizetési és ügyfél-azonosítási rendszer nyomán egy rakás híres külföldi szolgáltató jelentkezett be a magyar piacra. [...] Amennyiben egy ügyfél harmadik félnek is megengedi, hogy az betekintsen a számlatörténetébe, akkor kedvezőbb pénzügyi ajánlatokat kaphat. Eleinte biztosan erős lesz az idegenkedés, rizikósnak fogjuk ezt tartani, de utána akár érdemben is erősödhet a verseny, és az ügyfelek sokat spórolhatnak. [...] De miért egyezne bele bárki abba, hogy egy addig számára ismeretlen szolgáltató is belelásson a pénzügyeibe? Természetesen anyagi előnyért, megtakarításért, vagyis pénzért. Mi lehet itt az ügyfélhaszon?

  • Ha egy külsős szolgáltató látja, hogy az adott ügyfélnek milyen banki költségei voltak, kedvezőbb, illeszkedőbb, költséghatékonyabb számlacsomagot tud ajánlani neki.
  • Ha egy, a különböző banki ajánlatokat összehasonlító, okos integrátoroldal azt látja, hogy az ügyfélnek milyen vásárlási szokásai voltak, erre praktikus hitelkártyát, vagy testre szabott személyi kölcsönt kínálhat.
  • Ha egy okos fintech-cég irracionális pénzügyi lépéseket vél felfedezni az ügyfélnél, személyes pénzügyi tervező applikációt (personal finance manager szolgáltatást) javasolhat.
  • Vagy csak egyszerűen, egy okos számlarendező programmal valaki segíthet az ügyfélnek gördülékenyebbé tenni a közüzemi számlák fizetését.

Igen
9% (31 szavazat)
Nem
46% (150 szavazat)
Még nem tudom (inkább igen)
13% (42 szavazat)
Még nem tudom (inkább nem)
29% (97 szavazat)
Egyéb, leírom
1% (4 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
2% (5 szavazat)
Összes szavazat: 329

Ha 100 000 forintba kerül valami újonnan ...

Címkék

... akkor mennyiért vennéd meg használtan? Garancia, számla van, látszólag tökéletes állapot.

>90.000 Ft
1% (3 szavazat)
80.000-90.000 Ft
9% (27 szavazat)
70.000-80.000 Ft
30% (95 szavazat)
60.000-70.000 Ft
27% (85 szavazat)
<60.000 Ft
26% (80 szavazat)
Soha nem veszek semmit használtan.
7% (22 szavazat)
Összes szavazat: 312