HUP Olvasók Választása Díj 2011 - eredményhirdetés

 ( trey | 2012. január 16., hétfő - 15:25 )

Az immár sorozatban kilencedik alkalommal megrendezett HUP Olvasók Választása Díj (HOVD) szavazás 2011. december 10-től 2011. december 31-ig tartott. Hagyományosan 20 kategória 10 jelöltjére lehetett leadni a voksokat. Nézzük, hogy tavaly kik voltak a regisztrált HUP olvasók kedvencei:

Kedvenc kommunikációs program

HOVD 2011 - Kedvenc kommunikációs program
A "kedvenc kommunikációs program" kategóriában holtverseny született az első helyen. A nép kedvence a "Pidgin, Adium" és a "Skype" lettek. A "Pidgin, Adium" gyakorlatilag maradt ugyanott, ahol 2010-ben volt. A Skype erősödött fel mellé. A kategóriában hosszú évek óta nincs meglepetés.

Kedvenc audiólejátszó

.HOVD 2011 - Kedvenc audiólejátszó
Az elmúlt években az Amarok volt a kategória királya. Idén lenyomta az Audacious. Igaz, csak egy szavazattal. A konzolos lejátszók továbbra is jól szerepelnek.

Kedvenc BSD rendszer

HOVD 2011 - Kedvenc BSD rendszer
A "kedvenc BSD rendszer" kategória nem hozott soha meglepetést. Most sem. Első a FreeBSD, második az OpenBSD és harmadik a NetBSD. Mint mindig.

HOVD 2011 - Kedvenc webböngésző

HOVD 2011 - Kedvenc webböngésző
A webböngészők között a Firefox az úr. Ahogy tavaly is, a Chrome és származékai követik. Csökkent a Chrome lemaradása. Jövőre vagy utána akár helyet is cserélhetnek. Majd meglátjuk!

HOVD 2011 - Kedvenc programnyelv

HOVD 2011 - Kedvenc programnyelv
PHP, Java, C++ - Gyakorlatilag ez az egyik kategória, ahol soha semmi sem változik.

HOVD 2011 - Kedvenc szerver operációs rendszer

HOVD 2011 - Kedvenc szerver operációs rendszer
Ugyanaz a helyzet, mint tavaly. Első helyen a Linux-alapú operációs rendszerek végeztek. A második a FreeBSD, míg a harmadik helyen a Windows-ok állnak.

HOVD 2011 - Kedvenc e-mail kliens

HOVD 2011 - Kedvenc e-mail kliens
A Thunderbird maradt a kategória királya. A frissen bekerült "webes levelező" kliensek sikeresen landoltak a második helyen. Az Evolution éppen elcsípte a harmadik helyet.

HOVD 2011 - Kedvenc desktop környezet

HOVD 2011 - Kedvenc desktop környezet
A GNOME elsősége vitathatatlan. A GNOME2 önmagában is elverte a mezőnyt, de ha hozzávesszük az újabb GNOME származékokat, akkor még egyértelműbb a győzelem. A KDE-k a második helyen, az Xfce a harmadik helyen végzett.

HOVD 2011 - Kedvenc videólejátszó

HOVD 2011 - Kedvenc videólejátszó
Volt, amikor az MPlayer volt a kategória királya. Tavaly éppen lecsúszott az első helyről. Idén viszont kezdett leszakadni az első VLC-ről. A többi lejátszó részesedése gyakorlatilag elenyésző. A Media Player Classic Home Cinema 5%-os részesedéssel tudott a harmadik helyen végezni.

HOVD 2011 - Kedvenc verziókezelő rendszer

HOVD 2011 - Kedvenc verziókezelő rendszer
2011 a git éve volt. Tavaly még a Subversion mögött végzett, idén viszont a Subversion már csak a git hátát nézhette, miután az elrobogott mellette. Harmadik helyen a Mercurial végzett. Az egykor sokkal szebb napokat látott CVS lassan eltűnik a távolban.

HOVD 2011 - Kedvenc cloud szolgáltató/szolgáltatás

HOVD 2011 - Kedvenc cloud szolgáltató szolgáltatás
Új kategória volt idén, így nincs mihez viszonyítani. Úgy tűnik, hogy a Google és az Amazon mellett nehéz labdába rúgni. Harmadik helyen a Red Hat cloud megoldása végzett.

HOVD 2011 - Kedvenc virtualizációs technológia

HOVD 2011 - Kedvenc virtualizációs technológia
Virtualbox az első. Második a VMware. Harmadik helyen a KVM, QEMU páros végzett. Akárcsak 2010-ben.

HOVD 2011 - Kedvenc programfejlesztést segítő eszköz

HOVD 2011 - Kedvenc programfejlesztést segítő eszköz
Az Eclipse és tsai verhetetlen. 2010-ben is az élen végzett. Második helyen az "Emacs, Vi" páros. Netbeans a harmadik.

HOVD 2011 - Kedvenc HTTP szerver

HOVD 2011 - Kedvenc HTTP szerver
Az Apache uralja a kategóriát. A második az nginx. A harmadik a lighttpd. A második és harmadik helyen helycsere jött létre a 2010-es eredményhez képest.

HOVD 2011 - Kedvenc smartphone OS

HOVD 2011 - Kedvenc smartphone OS
A HUP olvasók kedvence az Android. Ehhez kétség sem férhet. Második az iOS. A 2010-ben második helyen végző Symbian már lassan sehol sincs. Így múlik el... A Maemo, Meego harmadik helyezése akár meglepetésnek is tekinthető.

HOVD 2011 - Kedvenc adatbázis-kezelő

HOVD 2011 - Kedvenc adatbázis-kezelő
MySQL, PostgreSQL, SQLite. Akárcsak 2010-ben.

HOVD 2011 - Kedvenc Linux disztró

HOVD 2011 - Kedvenc Linux disztró
Az Ubuntu még mindig az első. Viszont a Debian erősíteni látszik és jóval közelebb tudott kerülni hozzá. A harmadik helyen az Archlinux végzett.

HOVD 2011 - Kedvenc fájlrendszer

HOVD 2011 - Kedvenc fájlrendszer
Az ext fájlrendszerek magasan vernek mindent. Az NTFS feljött a második helyre, letaszítva a ZFS-t a dobogó harmadik fokára.

HOVD 2011 - Kedvenc web framework

HOVD 2011 - Kedvenc web framework
A RoR sikeresen megvédte bajnoki címét. A Django lett a második, a harmadik helyen pedig a Zend végzett. A második és harmadik helyen helycsere történt.

HOVD 2011 - Kedvenc monitoring rendszer

HOVD 2011 - Kedvenc monitoring rendszer
Friss kategória, így nincs mivel összehasonlítani. Tudomásul vesszük, hogy 2011-ben a HUP olvasók kedvenc monitoring rendszere a Munin lett.

A 2010-es év eredményei megtalálhatók itt. A korábbi évek eredményei itt.

Gratulálunk a győzteseknek!

A kategóriák első helyen végzettjei jogosultak használni a Hungarian Unix Portal Olvasók Választása Díj hivatalos emblémáját :-)Jövőre új szavazás!

(Többször is ellenőriztem, de ennek ellenére előfordulhat hiba az összesítésben. Ha valaki hibát lát benne, az kérem jelezze a trey () hup ! hu email címre. Köszönöm!)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A győztesek kapnak valamilyen értesítést, hogy tudják nyertek egy ilyen díjat?

Nem. Ilyenkor trey keres egy hibat a weboldalukon, feltori, es eroszakkal kilinkeli a kepet, ha akarjak ha nem. Volt mar olyan, hogy sikerult.

--
Yesterday I set my wifi's name to "Hack this if you can".
When I checked it today, it was called "Challenge accepted".

win! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Az Mplayer-nél ez nem meglepő. De azoknál a projekteknél ahol magyarul sem tudnak és nem olvassák a Hup-ot rendszeresen...

Olvassanak HUP-ot.

--
trey @ gépház

Akkor lehetne kétnyelvű az eredményhirdetés. Vagy tanuljanak meg magyarul is?
:-)

Tanuljanak meg :)

Viszont ahogy alakultak az idei dolgok, szerintem örülj, hogy magyarul volt.

----------------
Lvl86 Troll

Ott a google fordítóm, használják :D

Gondolom, ha valaki ezt fontosnak érzi, akkor dob egy levelet a project megfelelő emberének/levlistájára egy linkkel erre a cikkre; és nyilván max 3 sorban lefordítja a lényeget.

számomra mi érdekes, meglepő volt:
- gyakorlatilag senki nem használja a gyárilag szállított videó lejátszókat
- az xfce előrébb végzett, mint a gnome 3 vagy a unity
- audacious verte a media library-s lejátszókat
- archlinux harmadik helye

(szerintem firefox maradni fog első. a viszonylagos függetlensége szerintem nagy vonzerő.)

a használat nem azt jelenti, hogy kedvenc is. Elméletileg a szavazás pedig arról szól, melyik a kedvenc. Nekem pl a vlc a kedvenc, de a totemet használom legtöbbször.

elore arch! o/

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

már a szavazás indulásakor az eredmény hatására tértem át 5 év kubuntu után. Medium szopás volt mindenféle nyavalyámat ráerőltetni de megérte, nem váltanék vissza.

Érdekes amit mondasz, én sem értem pl. a Totem sok helyen való alapértelmezett jelenlétét. Talán a kevés opciója miatt a VLC-hez képest (és így hülye biztosabbnak gondolják)?

vlc-hez kell a Qt, amivel egyutt mar nagy egy liveCD-re, egyebkent valoban erdekes a felvetes, hogy senki nem hasznal default videolejatszokat, ugyanis mplayerre vannak kifejezetten jo gtk-s guik is. Amugy Linux Mint a GNOME-mplayer-t szokta berakni tudtommal defaultnak

Engem az Anjuta tök utolsó, s a Kdevelop utolsó előtti helye lepett meg. Az Xfce harmadik helye nem meglepő azok után, hogy a Gnome-ot, KDE-t állandóan felforgatják. Az Xfce gyors, kicsi, ugyanakkor nyújt szolgáltatásokat, nem teljesen fapad, és nem borítják meg az egészet állandóan.

Az Arch Linux biztos jó, egyszer játszottam vele, ugyanakkor komplettebbnek érzek egy Fedorát, SuSE-t, Debiant, Ubuntut. Az Arch szerintem ad egy hacker feelinget, s az a gyanúm, ezért szeretik.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az Xfce sem olyan gyors, mint amilyen lehetne. Előnye a Gnome/KDE párossal szemben, hogy "nem forgatják fel állandóan". Nekem pl. egyre jobban bejön az LXDE, mert az viszont tényleg látványosan gyorsabb.
Az Archinux-szal kapcsolatban hasonló a tapasztalatom, elég sokáig használtam elsődleges rendszerként. Jó a rendszer rugalmassága, viszont valóban nem érzi az ember a használata közben azt a fajta integráltságot, amit pl. az általad említett rendszereknél.
Ubuntu-t sosem használnék, viszont a Lubuntu jól integrálja az LXDE-t és gyors.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

KDevelop engem is meglepett. Szerintem pont illik rá, hogy egyszerű, de nagyszerű. Először nem értettem a Session bevezetést, de aztán rájöttem, hogy nagyon kényelmes, ha az ember több projectet is fejleszt egyszerre. Nem tudom, hogy ilyen van-e Eclipse/NetBeans-ben.

Én Arch-ot használok, már több, mint egy hónapja. Szerintem a nagy előnye a rolling-release. Nem kell x időnként upgrade-lni, azt napokig állítani helyre a dolgokat, hogy rendesen működjön a rendszerem tovább.

Bár először furcsa volt, hogy nem apt csomagkezelője van, hanem pacman, de meglehet szokni.
---------------------------
Oszt jónapot!

<troll on>
Nekem az apt is furcsa lenne a yum után. ;)
</troll on>


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudom... Én valahogy úgy vagyok ezzel, hogy nem szeretem ha a számítógép mondja meg, hogy mi a jó nekem. A túl okos zene lejátszók a halálom. Ide most írtam egy hosszút, de töröltem mert jobb a békesség.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

nagy +1

félig off:
Hivatalos Audacious library plugin készül.

ami szamomra kellemes meglepetes volt: Maemo,Meego 3. hely

meg hogy evek ota megy a php java C++ sorrend, de egy-ket szavazattal volt lemaradva a python es a C

1. ponthoz nem tudok hozzászólni.
2. nekem is meglepetés
3. mi az a media library-s lejátszó?
4. némileg ezen is meglepődtem; a RedHat-vonal (meg egyáltalán bármi, ami rpm-et használ) komolyabb helyezésére számítottam (nem, nem az rpm miatt) - bár az is igaz, a maradék 7 helyől 6 ide tartozik.

Szerintem nem annyira meglepő az Arch-harmadik hely.
Sok disztrót próbáltam már, de eddig ez nagyon meggyőzött. Jó, az előző nemtommennyi disztróra is ezt mondtam, amit aztán hosszabban is használtam :)

Ha 70% az első, és 7% a következő, akkor az inkább harmadik, mint második.

Valamit elnéztem? Hol és mit pontosan?

--
trey @ gépház

nem neztel el semmit, csak a kollega a Forma-1-ben sem hirdetne masodikat, ha az elso lekorozte a masodik leggyorsabb versenyzot

(es valoszinuleg nem zavarna ot ez az arany, ha nem az ntfs lenne a masodik)

Ez kb. ilyen:

Papp Zsolt a tanulmányi BME-s háziversenyekről beszél.
-Volt egy gyerek a BME-n, aki általában megnyerte ezeket a versenyeket. Két éve például megnyerte a digitet is, a matekot is... a fizikát nem nyerte meg, azon harmadik lett, mert én állítottam össze a feladatsort, és abban az évben nem osztottak első és második díjat.

(mondjuk en Fustosshoz jartam)

--
Yesterday I set my wifi's name to "Hack this if you can".
When I checked it today, it was called "Challenge accepted".

> (es valoszinuleg nem zavarna ot ez az arany, ha nem az ntfs lenne a masodik)

Leírom kicsit részletesebben:

freebsd: 53% openbsd: 18% netbsd: 8% pc-bsd: 7% freenas: 6% dragonfly: 4% pfense: 3%

Szerintem: freebsd -- első, második hely nincs betöltve, openbsd -- harmadik, netbsd pc-bsd freenas -- negyedik, dragonfly pfense -- ötödik

Ha 8% a bsd-ék között negyedik helyre elég, akkor a freebsd se lehet második, tehát:

linux: 79% freebsd: 7%
linux: első, második - harmadik hely nincs betöltve, freebsd: negyedik

mindegy hogy egy orrhosszal nyersz, vagy egy felpalyaval, ha nyersz, nyersz, ugyanez a kikapasra es a masodik helyre is ervenyes

> ha nyersz, nyersz, ugyanez a kikapasra es a masodik helyre is ervenyes

Ennyit a sort is tud. A hiányt sokkal nehezebb észrevenni. A 70%-os nincs versenyben a 7%-ossal, hiányzik közülük pár versenyző.

Nem, nem hiányzik. Olyat nem tudsz csinálni, hogy az első 70%-kal nyer, a második 50%-ot kap, a 3. meg 30%-ot, mert ez már önmagában 150% lenne, és akkor még hol van a többi 7 versenyző.

Gondolom te ezt a képet sem tudod értelmezni.

És akkor még Oroszország be sem szállt!

:D :D

Kevered az osztályzatokat a helyezésekkel.

Kevered az osztályo(záso)kat az osztályzatokkal.

Számomra az lxc-openvz páros az érdekes. Talán 2009 vége felé lehetett olyasmiket olvasni, hogy az lxc lesz a fő operációs rendszer szintű virtualizáció linuxon, merthogy az openvz nem a mainline kernel része. Ehhez képest a huposok körében nem változik az arány...
Openvz feljődik, több 2012-es hír is van az oldalon, lxc-nél 2011 áprilisi az utolsó.

Nagyon egyszerű az indok: Az LXC szar. Ennyi. Hónapokig próbáltam a baromságaival együtt élni, de mindig csak szívás volt vele, ha egyáltalán működött.

lxc jó dolog, de igazából azért nem használtam nagyon mert openvz-vel semmi problémám. Nem cserélném le sehol, újnál meg lxc t nem akarom bevállalni. LXC talán ha tényleg nagyon speckó kernel kell akkor mint alternatíva tök jó.

Köszi mindenkinek, aki szavazott, és köszi, trey, hogy összesítetted, dolgoztál vele! Jó ez a mazsolázgatás az eredményekben :)

+1
Pont ilyesmit akartam én is írni. :)

+1

Örülök hogy kezd oszlani a "dikkmán az mpchc nem is érhető el binuxra" felfogás. Remélem folytatódik a trend. :)

--
http://neurogadget.com/

Mé, elérhető?

Akkor már inkább KMPlayer.

+1.

The KMPlayer, a pontosság kedvéért, mielőtt valamelyik KDE fan nekiugrana ;)

----------------
Lvl86 Troll