mgabor blogja

Normális fülhallgató, nem "cuppanós" :)

 ( mgabor | 2019. július 20., szombat - 19:43 )

Szomorúan tapasztalom, hogy már nem divat (nekem) normális fülest gyártani? Mindenhol ez az agyba dugható verzió van. Nagyon nem szeretem. Inkább ilyesmire vágynék. Nincs valami jó tippetek mit kéne vennem? Valami jó minőségre vágyom.

windows server cryptomalware

 ( mgabor | 2019. március 5., kedd - 7:41 )

Fogtam egy Windows Server 2016 STD-t (ez volt kéznél), megváltoztattam az rdp portot 3388-ra, jelszónak meg beállítottam, hogy "Windows2016Server". A rendszert teljesen up-to-date-re frissítettem. Semmi plusz szolgáltatás nem volt telepítve rá, csak egy ms sql szerver 2017. Csak az rdp volt kitéve a netre és 4 nap múlva már egy "titkosítós" vírus áldozatává vált. Kép Szóval lehet, hogy érdemes normális jelszót választani, nem gondolnám, hogy másképp "jöttek be".

Csupa jó hír

 ( mgabor | 2019. január 9., szerda - 19:42 )

Egy jó féle Windows upgrade itt, egy csodás megvalósítás ott.

Motiváció hiánya

 ( mgabor | 2019. január 1., kedd - 15:45 )

Sokszor érzem azt, hogy lenne valami jó ötletem, talán lehetne belőle 15 perc hírnév vagy pár forint, de nem jutok el a megvalósításig. Ha el is kezdem, akkor addig próbálom tökéletesíteni az ötletet, hogy a végén rájövök ezt kb lehetetlen megcsinálni annyira bonyolult. Talán nincs elég önbizalmam, hogy meg tudnám csinálni. Nem tudom mit kellene tennem, hogy ne adjam fel. Eddig mindig azzal nyugtattam magam, hogy amíg egész nap dolgozok, miután hazaérek jó hogy nincs már kedvem semmihez, csak pihenni.

Felhívott ma a BSA

 ( mgabor | 2018. november 5., hétfő - 20:16 )

Felhívtak, hogy megkaptam -e a levelet amit küldtek és hogy még nem küldtem vissza és vissza fogom-e?. Mondom, hát ezt eljátszuk már minden évben, most már elmondhatná mi értelme. Hát ööö izé, ő azért van csak hogy felhívjon mindenkit, hogy vissza küldi-e, de most már akkor rákérdez, hogy miért kell(szerintem azért ez elég baj, hogy fogalma sincs róla miért telefonál, de mindegy). A levélen amúgy csak pár sor van, hogy "mi kizárólag jogtiszta szoftvert használunk... cégnév,aláírás,cégjegyzékszám,ügyvezető.

digi - műsor - óraállítás

 ( mgabor | 2018. október 28., vasárnap - 13:33 )

Azt vettem észre, hogy az óraállítás miatt a digi műsorújságja rossz műsorokat mutat. A tv-n jó az idő, csak épp nem az a műsor megy aminek kéne a kiírás szerint, hanem még az egyel korábbi. Azt hittem náluk is automatikus az átállás, de akkor ezek szerint meg kell várni míg holnap valaki munkába áll náluk.

elementary os 5.0 juno

 ( mgabor | 2018. október 16., kedd - 21:11 )

tölteném de nem megy.... kicsinálta az új megjelenés :)

KB4074588 avagy isten veled összes usb port Win10-en

 ( mgabor | 2018. február 26., hétfő - 22:27 )

Ha ez a frissítés felment windows 10 alá, akkor esélyed van rá hogy semmilyen usb nem működik. Eddig 2 gépen szívtam meg. Szupi. F.sz.m a kényszerfrissítős tudományba. Elnézést.

info

Ubuntu 18.04 (2)

 ( mgabor | 2018. január 27., szombat - 18:44 )

Továbbra is használom, eddig nem volt vele bajom. Ja de, .Net Core-t nem lehet development verzióra feltelepíteni.
Kicsit mintha a gnome laggolna.
Feltettem pár alkalmazást amiket használok: VS Code,CodeBlocks,VLC,Rails,Chrome,Firefox,Gimp,Zenmap(wayland alatt nem működik, erről jut eszembe**)
Minden nap update-elek, ha van mit.

** Ezt nemrég láttam. Hát van itt kérem aztán előrelátó tervezés.

Ubuntu 18.04

 ( mgabor | 2018. január 20., szombat - 18:54 )

Úgy gondoltam a laptopomon lecserélem a 17.10-et és elindulok egy 18.04 daily build-el. Annyira csak nem lehet még rossz állapotú, hogy egy ssh meg böngészés ne menjen rajta. Na jó igazából mást is használnék még, de ennyi a minimál elvárásom. Igaz, hogy munkára is használom sokszor, de hátha nem lesz gondom vele. Tudom erősen alfa (Tudom ez mit jelent Alfa Romeo 156-om van :)) ) még, de uccu neki, max pár nap múlva idegrohamot kapok és telepítek mást. Ez egy ilyen nap.

kb4054517 - win10pro - update failed...

 ( mgabor | 2017. december 27., szerda - 23:45 )

Komolyan mondom az agyam szétszáll már a windows update-től. Most ez az update nem képes feltelepülni épp és a t.köm tudja miért. Mondjuk más sem tudja. Jönnek a szokásos nevezd át a softwaredistribution mappát, wua restart, stb... Jó dolog ez a force update, tényleg, ja nem.
Ez a windows update egy vicc.

big data

 ( mgabor | 2017. augusztus 20., vasárnap - 19:57 )

Adott egy projekt. Nagyon sok adatot kellene tárolnom "real time". Óránként képződhet akár 5-6Gb is. Kereshetővé is kéne tenni. MongoDB-ben gondolkodom egyelőre. C# a nyelv amivel kellene dolgoznom, ez nem gond, az adatbázis miatt jobban aggódom. Csak gyűlik az adat orrba-szájba, nekem meg gyűjtenem kell és később kereshetővé/elemezhetővé tennem. Izgulok. Mi lesz ebből. Távirat vége. Stop.

WoW, LoL

 ( mgabor | 2017. augusztus 14., hétfő - 20:39 )

Elkapott a gépszíj :)
Valamivel el kell tölteni azt a kis időmet ami van erre a célra. WoW-nak nekifeküdtem önállóan, de egyelőre kínai. A LoL-t a lányom tolja expert, nem is értem :)
Nem baj, jobb mintha szipuzna a lakótelepen egy bokorban. De hát mi lesz velem WoW-ban, azt se tudom merre az arra :D

Visual Studio 2017 - MySQL data provider 1:0

 ( mgabor | 2017. március 19., vasárnap - 20:59 )

Eddig VS2015-el dolgoztam (c#), de már vártam, a 17-et, gondoltam biztos szuper lesz, frissebb,lágyabb,jobb. Most hogy megjelent feltettem, hogy megnézzem, használgassam. Miután feltettem szembesültem vele, hogy nem látja a data provider-ek közt a mysql-t, pedig van 2 fontos munkám is amiben azt használok. Megnéztem, hogy van-e már újabb connector hozzá, de egyelőre még nyoma sincs sajnos. Még jó hogy nem a melós gépemen telepítettem, most mehetne vissza. Nem baj, talán az oracle is hamarosan kiadja, akkor lejebb megy a vérnyomásom is kicsivel.

hp 250 g5 piece of shit

 ( mgabor | 2016. november 30., szerda - 19:20 )

Vettem magamnak egy ilyen csodás terméket. Nem kellett volna. Én nem tudom a hp hogy tervezte ezt a laptopot, de állandóan megy benne a ventillátor.
3 nap után meguntam, bejelentettem garanciában. Alaplapot cseréltek állítólag. Ventillátor már 2x kikapcsolt, többször nem sikerült neki. cpu 31C.
Az előző gépem egy dell latitude e5430 volt, nem is emlékszem mikor ment benne a venti. Ügyfélszolgálaton azt mondják ó ez üzleti széria, hívjam a másik számot.

My way

 ( mgabor | 2016. október 10., hétfő - 19:10 )

Nem rég arra adtam a fejem,hogy elkezdek Rails-ezni, tetszett a rendszer, hasznosnak éreztem. Ahogy próbáltam haladni vele egyre jobban azt éreztem, hogy jó lesz ez .... egyszer. Kicsit nagynak gondolom az egészet kezdéshez. Nemrég azonban rátaláltam a Sinatra nevű frameworkre (én csak mini railsnek hívom) és ámulva tapasztaltam, hogy ez mennyire egyszerű rails szerűség. Tanuláshoz szerintem tökéletes és azt írják kisebb projektekhez optimális, de szerintem azért nagyobbak esetében is megállná a helyét. Így hát Frank nincs más hátra, csapassuk......

google chrome directwrite

 ( mgabor | 2016. július 21., csütörtök - 18:41 )

Óh hogy rohadna le a google dereka. Az stable ágból kiszedték a directwrite tiltásának lehetőségét.
Ahogy nézem a fórumokat senkinek nem tetszik a lépés.

warez vagy nem warez

 ( mgabor | 2016. július 15., péntek - 17:34 )

Sok alkalommal belefutok a letöltöm vagy megveszem (játékokról beszélek kizárólag) dilemmába. Felmerül ugyebár, hogy mennyibe is kerül egy-egy játék. Azzal egyet tudok érteni, hogy egy éppen aktuálisan megjelenő játék ára horror (pl Fifa 2017 ) és hát valljuk be egyáltalán nem ér ennyit. Ha a fejlesztő szemszögéből nézzük, nyilván szeretne a munkájáért pénzt kapni, ez is érthető. Én az elmúlt időszakban nem tagadom sok féle játékot letöltöttem, megnéztem.

foobar-ék neheztelnek :)

 ( mgabor | 2016. július 3., vasárnap - 19:17 )

Ruby on Rails

 ( mgabor | 2015. december 9., szerda - 10:49 )

Elkezdtem érdeklődni iránta. Megnéztem pár video-t róla és nagyon megtetszett.
Kár, hogy időm az elég kevés van rá, hogy intenzíven foglalkozzam vele.
Mennyi idő alatt lehetne megtanulni, hogy biztonsággal eligazodjon benne az ember?
Van esetleg valaki aki dolgozik benne vagy foglalkozik vele?