Ubuntu 18.04 LTS will use GNOME as its default desktop environment, not Unity.

 ( mgabor | 2017. április 5., szerda - 19:22 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

HR döntés volt, gondolom. A cloudban van pénz, a mobilpiac viszont áttörhetetlen, még piaci veteránok is belerokkantak (BlackBerry OS), nem csak az új próbálkozók buktak el (WebOS, Firefox OS).

Ez persze nyilván azt is jelenti, hogy a Mir is látogatást tesz a /dev/null izgalmas világában.

kar hogy a cloudhoz meg nem ertenek kanonikalek

na vegre

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Wow azóta használok KDE-t mióta a Gnomet lecserélték az Unityre illetve a Gnome3-at bevezették. De rég is volt már...

Aki most meglepődött, az azért elég optimista és/vagy csukott szemmel járt. Nem lehet ennyire szembe menni az árral.

Azért az Ubuntu Phone-ért kár... meg úgy az egész konvergencia ötlet nagyon jó volt. Csak hát fejlesztő erőforrás, meg nagy cégek támogatása nélkül (hardware, telefon)... esélytelen volt sajnos.

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Nem örülök. Az Unity 8 lehet nem volt a legjobb irány a Mir-rel együtt, de az Unity desktop önmagában elég szimpatikus volt nekem. Tudott néhány dolgot, amit más DE-kben nem találtam meg, és hiányozni fog.

Talán nem áll le teljesen a fejlesztése. Pontosan milyen funkciókra gondolsz?

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Sok apróság. Indikátorok, multi monitor támogatás (panel/dock ugyanaz minden monitoron), ablakfejéc beépülése a panelbe, Unity 8-ból az értesítések kezelése (mint Windows 10-ben a notification area, vagy Androidban az értestősáv).

Ezek jóságok. Plusz szimplán kézre áll.

Az Unity 7-nek nem igazán jósolok jövőt. Az egész egy compiz plugin, gondolom nem nagy élete lesz, ha mindenhol waylandet kezdik el nyomni.

Az Unity 8-ba pedig csomó fejlesztés bele lett ölve, de messze nincs kész, és az egész Mir-re épül, szintén nem igazán folytatható.

A "panel/dock ugyanaz minden monitoron" mióta számít normális multi monitor támogatásnak? Pont az a multimonitor támogatás lényege, hogy ne lássak minden szart mindenhol, nem? Bőven elég 1x, ahol épp akarom. A többiről minek venné el a helyet? Ablakfejléc beépülése panelbe: a legvisszataszítóbb fejlesztés, a global menüvel egy szinten.

"A "panel/dock ugyanaz minden monitoron" mióta számít normális multi monitor támogatásnak?"

Nem számít annak. Az már inkább, hogy meglegyen ez is opcióként. Számomra ez a kényelmes, és ezt a felállást más DE alatt nem tudtam, vagy csak körülményesen tudtam volna megoldani.

"Pont az a multimonitor támogatás lényege, hogy ne lássak minden szart mindenhol, nem?"

Ez igények kérdése. Az én igényem az, hogy ha a három monitorom közül a jobb oldalin dolgozom épp, ott az egerem, akkor ne kelljen átegereznem másik monitorra csak azért, mert rákattintanék az indikátorok közül valamire, vagy alkalmazást váltanék.

" Ablakfejléc beépülése panelbe: a legvisszataszítóbb fejlesztés"

Szintén szubjektív megítélés kérdése. Furcsa volt, megszoktam, most Gnome alatt a hiánya furcsa. Nyilván ezt is meg tudnám szokni.

+1

Teljesen egyetértek veled.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Én a Mir-re fogadtam volna, hogy az lesz a nyerő. A Wayland készen van már?

"Én a Mir-re fogadtam volna, hogy az lesz a nyerő. "

A Mir legnagyobb problémája, hogy amíg az egész világ a Wayland-re fogadott, Canonical megpróbált szembemenni ezzel, és nekiállt a saját megoldásának, amit senki nem támogat, egyik másik DE-vel sem használható, szóval onnantól, hogy a Canonical lemond róla és az Unity 8-ról, nem hinném, hogy volna értelme akárkinek is foglalkoznia vele.

"A Wayland készen van már?"

Nem követtem a Wayland alakulását, de azt hallottam, hogy bizonyos disztrók már azt szállítják alapértelmezettként. Például a Fedora 25. Feltételezem, hogy ez azt jelenti, ha nem is készen, de mindennapi használatra alkalmas állapotban van.

Igen, én is így látom, hogy a Mir ezzel felejthető. Pedig technikailag nekem jobban tetszett kicsit a Waylandnál, bár elismerem, hogy nagyon nem ismerem őket, csak amit olvastam.

Wayland: kész nyilván sosincs egy szoftver. Illetve dehogynem: amikor abandonware-ré válik. Ha így nézzük, a Mir épp most lett kész :-). Meg az XP is készen van. Csak sajnos nem tartják karban, hogy 386-oson netezhessünk :-(.

MINDEZ CSAK AZÉRT VAN...,

A "mamutok" minden lehetséges eszközzel monopolizálják, kisajátítják az felhasználók elérését, mert monopolizálják az ingyeneséget is és a legjobb fejlesztőket is. A felhasználók számára ezáltal, a még nem monopolizállt ingyeneség az értéktelenség szinonimájává degradálódik. Mindezt nem hátráltatta, sok fejlesztő, a felhasználókat évtizeden keresztül semmibe vevő, kitűzött fejlesztési céljaival.

Másként is lehetett volna, csak elment a "hajó". Az ígéreteket be kell tudni váltani felhasználókra, (v. pl. szavazókra.) A G. szívós munkával és sok pénzzel megcsinálta ezt. A többiek meg hoppon maradtak, mert a félkész, bugos fejlesztésekkel értelemszerűen nem teremhet babér, (felhasználó) a számukra.

Még szerencse, hogy open-source, így a közösség a Canonical támogatása nélkül is viheti tovább az egészet.

:-). Arra fogdnék, hogy ezt nem fogja a közösség továbbvinni. Hacsak nem hajbazer visszaportolja XP-re GDI támogatással.

unity8.org
Majd meglátjuk.