Motiváció hiánya

 ( mgabor | 2019. január 1., kedd - 15:45 )

Sokszor érzem azt, hogy lenne valami jó ötletem, talán lehetne belőle 15 perc hírnév vagy pár forint, de nem jutok el a megvalósításig. Ha el is kezdem, akkor addig próbálom tökéletesíteni az ötletet, hogy a végén rájövök ezt kb lehetetlen megcsinálni annyira bonyolult. Talán nincs elég önbizalmam, hogy meg tudnám csinálni. Nem tudom mit kellene tennem, hogy ne adjam fel. Eddig mindig azzal nyugtattam magam, hogy amíg egész nap dolgozok, miután hazaérek jó hogy nincs már kedvem semmihez, csak pihenni. Ennek viszont szeretnék véget vetni, egy életem van, minden elmulasztott perc vagy óra az álmaiból vesz el. Talán lehetne ez egy új évi fogadalom :) Nem lesz az. Változtatnom kell. Nemet kell mondanom az időrabló dolgokra ("jajj léccci telepítsd újra a gépem..." stb...) és csak magammal kell foglalkoznom. Mert megérdemlem.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem szarabb a helyzetem, en annyi mindent kitalaltam mar, aztan kiderult, hogy mar letezik. Mintha hallgatoznanak a fejemben :))

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az nem számít, hogy létezik.

+1
Maga az otlet igazabol semmit sem szamit jo idoben jo helyen lenni vele es megtalalni a celkozonseget ugy ,hogy fenntarthato legyen a termek eladhatosaga na az mar muveszet :)

Nem az ötlet a lényeg, hanem a kidolgozás. Jobbat, olcsóbban. RedBull vs Hell, Coca vs Pepsi, Apple vs Microsoft, etc...

Szerintem kell egy terület ami érdekli az embert és azt látja vagy gondolja, hogy ő sokkal ügyesebb és okosabb mint a piac jelenlegi szereplői.

Ez a stratégia nem rejt magában nagy kockázatot, hisz a modell működik, már csak jobbat kell jobban csinálni. Téves elképzelés az újdonság hajszolása, mert azzal lehet igazán nagyot bukni.

+1
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez nekem is erzesem idonkent.
Kollektiv tudattalan mar csak igy mukodik.
Gyikemberek a megmondhatoi.

Miert is nem rajuk gondoltam egybol :D

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

próbáltad már árnyékolni a gondolataidat ... ???
kukucs: https://mcphee.com/products/tin-foil-hat
:)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Minek, mar a gyikembereknel elbaszarintottam :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Tudom miről beszélsz, én is hosszú évekig vegetáltam ebben az állapotban. Ez idő alatt nagyon hosszú lista gyűlt össze azokról a dolgokról, amit egyszer meg akarok valósítani. Ha őszinte akarok lenni magamhoz, akkor semmi nem valósult meg (legalábbis nem úgy, ahogy szerettem volna).
Az volt a kifogásom, hogy munka és család mellett nem fér bele az időmbe, közben végig tudtam, hogy ez hazugság. Ha csak heti egy órát foglalkoztam volna a témával, akkor is lett volna előrehaladás.

Én a következő kérdéseket teszem fel magamnak, mielőtt belevágok valamibe:
1.a Mit nyerek azzal, ha megcsinálom?
1.b Mit nyernek mások azzal, ha megcsinálom?
2. Kb. mennyi időt vesz igénybe a megvalósítás?
3. Az első kérdésekre adott válaszok tudnak-e akkora motivációt adni, hogy ennyi ideig kitartson?

Ha ezek után is úgy gondolom, hogy belekezdek, akkor apró részekre bontom a nagy egészt, a lehető legpontosabban megtervezek minden részletet.
Így már lesznek olyan kis egységek, amik rövid idő alatt megvalósíthatóak. Ahogy haladok előre a részfeladatok listáján, úgy látom a közeledést a végcélhoz is.

És ami a legfontosabb: a naptáramba be van írva, hogy mely napokon, milyen időpontban KELL ezzel foglalkoznom és elkötelezem magam, hogy azt az időt erre szánom.

Az emberek többsége azért nem vállalkozik, mert fél a bukástól. Viszont a titok az, hogy a kudarc csak akkor lesz bukás, ha a kudarc után feladod. Igazából, ha valamire kicsi az esély, akkor kiszámolható, hogy hányszor kell probálkozni a sikerhez. Persze nem ész nélkül, a kudarcot ki kell értékelni és, ha kell akkor változtatni a módszereken. Ez az utóbbi módszer a teljes életciklus alatt fenn kell, hogy maradjon. Ugyanis, ha a vállalkozás bealszik az is a vég.

Én is feltaláltam már a TV tuner kártyát még 1992-ben :) (untam a számtech szakkört, és jó lett volna TV-t nézni CGA monitoron :D ), valamint felvetettem egy tanáromnak 2005 környékén, hogy kellene egy olyan neurális háló alapú cucc, ami dúdolás alapján felismer egy dalt. Szerinte hülyeség volt, a Shazam szerint meg nem az :D

Hetvenes évek közepén-végén, apró gyerekként rajzoltam olyan autóbelsőt, ahol a sebességváltáshoz csak előre meg hátra kell mozdítani egy kart, és fel/le váltás mindenestől megtörténik, nem kell pedát nyomni, meg nem kell pozícióba húzni-vonni a kart. Igen, a robotizált váltó... :-)

Ne töprengj annyit, inkább válassz ki egyet a témáid közül, és mondjuk 30 napon át foglalkozz vele fókuszáltan fél órát. Nincs ebben semmi titok, just do it.
Ajánlom megnézésre, motivációra: https://www.ted.com/talks/matt_cutts_try_something_new_for_30_days?language=hu

-----------------
-activer
document.write(new Date().getFullYear()+1) will be the year of Linux on the desktop!

Nekem 4-5 ilyen project-em volt. Altalaban addig jutottam veluk, hogy a legnagyobb kihivasokat megoldottam es csinaltam egy proof of conceptet rajuk de kesz termekig egyik sem jutott.

Tavaly sikerult attorest elernem es vegigvittem egy project-et eloszor, amivel mellesleg eleg szep jutalmat sikerult nyerni egy "versenyen".
2 dolog volt ami motivalt, hogy vegig csinaljam. Ezek fontossagi sorrendben:
1) 3-an voltunk a csapatban es nem volt pofam abbahagyni es a masik 2 sracot hoppon hagyni (en csinaltam az infrat, a CI/CD reszt docker-rel meg 2 back-end et). Soha nem csinaltam meg csapatban sajat otletet de nagyon elveztem es a csapatban mindenki profi volt abban, amit csinalt. Ez is tovabb motivalt, mert ha egyedul csinaltam volna, nem lett volna olyan mint amilyet szerettem volna (ossze tudtam volna takolni hoszabb ido alatt de nem vagyok full time developer es nagyon messze van tolem a front-end web szoval nagyon gyenge lett volna)
2) volt hatarido (a verseny palyazati hatarideje). Ez sokat segitett mindannyiunknak. Enelkul sosem keszult volna el, ebben biztos vagyok.

Iszonyat sokat tanultam kozben es igy utolag visszagondolva, meg akkor is megerte volna ha nem kaptunk volna semmit. Sajnos par napot elvett a gyerkocoktol (munkaidon kivul csinaltuk) es nehany napon stresszesebb is voltam a kelletenel. Ez az egyetlen, ami miatt nem nagyon eroltetem a folytatast, amig meg nem nonek picit :)

Sikerült változtatni azóta? Én csak napi 5 percet szeretnék sportolni naponta, de eddig még nem sikerült.

Pedig ez egyszerű

1. Eldöntőd
2. Megtervezed
3. Végrehajtod
Sleep 24*3600
Goto 3

Edzeni én eljárok heti 2x 1 órát. Azóta sikerült távol tartanom magam az időrabló szívességektől :)
A mozgást szerintem erőltesd, amióta eljárok kicsit, sokkal jobb a közérzetem is, a testtartásom is javult és nem halok bele egy kis lépcsőzésbe se :)

Hát, én elég sok ötletet (hobby projektet) viszek. Van olyan ami egyszerű és van olyan ami bonyolult (1 éve fut lassan).
Van pár egyszerű trükk, hogy megvalósítsd őket:
- Ne add fel még az indulás előtt!
- Írd le a projektet, a megvalósítást bontsd lépésekre. Addig szedd szét kisebb darabokra amíg a bonyolult problémából, egyszerű (rész)feladatok nem lesznek.
- Ne az egészet próbáld megoldani egyszerre. :) Mindíg csak az adott részfeladara koncentrálj!

Továbbá én szoktam naplót is vezetni arról, hogy melyik projekt hogy halad. Nem rossz dolog, főleg egy olyan projektnél ami egy éve fut. :D

Hajrá és sok sikert!!

Addig eljutottam, hogy elég részletesen megterveztem és a kivitelezésbe is belefogtam. Most egy kicsit kevesebb időm van szabad (meló miatt), de nemsokára újra többet tudok foglalkozni a dolgaimmal. Ez a napló vezetés lehet hogy nekem is beválik, talán megpróbálom.
Ebben a részfeladatos dologban teljesen egyet értek, most például már több amolyan prototípusom van egyes részekhez, ezeket fogom tovább csiszolni majd a kész verzióhoz.
Szóval úgy tűnik nem adtam fel, köszi! :)