Kocka a konyhából: lazac alufóliában rozmaringos tepsis burgonyával

Huh, de régen jelentkezett a rovat (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ...)! Itt az ideje az új számnak! Ma menü: lazac alufóliában rozmaringos tepsis burgonyával

Kocka a konyhából: lazac alufóliában rozmaringos tepsis burgonyával #1

Hozzávalók:

  • 1 kg friss lazac (kb. egy fél lazac)
  • 1 kg krumpli
  • 400 gramm gomba
  • 1 kisebb padlizsán
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • citrom
  • 10 koktélparadicsom
  • só, bors, rozmaring, kakukkfű, friss petrezselyem
  • olívaolaj
  • alufólia
  • 2 tepsi

A kilós lazacot 5 részre vágom. Tépek 5, kb. 40-50 centiméteres alufólia darabot. Az egyik alufóliára locsolok egy kis olívaolajat, ráhelyezem a kb. 200 grammos lazacszeletet. Ízlés szerint sózom, borsozom. A padlizsánt felkarikázom. A lazacszelet mellét teszek 1-2 karika padlizsánt, 1-2 félbevágott gombát, 1-2 félbevágott koktélparadicsomot, 1-2 karika vöröshagymát, az egész tetejére egy szelet citromot. Ízlés szerint rozmaringot és még sót, borsot szórok a tetejére, majd meglocsolom olívaolajjal.

Az alufóliából - amiben benne vannak az előbb felsoroltak - egy légmentesen záródó batyut készítek. Megismétlem az összes lazacszelettel. A batyukat egy tepsire teszem, mennek majd a sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt megpárolódik a lazac a batyuban keletkezett gőzben. Tálaláskor mindenki a saját batyuját bontja ki a tányérján.

Kocka a konyhából: lazac alufóliában rozmaringos tepsis burgonyával #2

A tepsis burgonyához egy sütőpapírt teszek a tepsibe. <közben ügyelünk arra, hogy torkunk ne száradjon ki, kávé- és tojáslikőrrel öntözzük> A krumplik héját eltávolítom, felkarikázom őket, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket. Meglocsolom olívaolajjal, sózom, kakukkfűvel megszórom. Ráteszem a megmaradt padlizsán és hagymadarabokat.

Kocka a konyhából: lazac alufóliában rozmaringos tepsis burgonyával #3

Alufóliával letakarom és megy a sütőbe. Ha puhul, az alufóliát leveszem és úgy sütöm tovább.

Jó étvágyat!

(PS: ti mit főztök szentestére?)

Hozzászólások

Nem rossz, nálunk a gyerek nem enné meg (nála sem a zöldségek, sem a párolás, sem a lazac nem menne), de nem rossz.

Én mindent nagyon szeretek párolva, csak nagyon oda kell figyelni a fűszerezésre.

Nálunk halászlé lesz, főfogásnak gesztenyével töltött csirke.
Karácsonyra meg ananászos, sajtos csirkemell tepsiben felénk hagyományosan Horty lepénnyel desszertnek.

Nálunk már el is fogyott. A gyerek is megette, pont miatta volt leginkább hal. A párolt izék is ízlettek neki. Pont most van abban a korban, amikor egyre több mindent megeszik és egyre kevésbé válogat.

"Horty lepénnyel desszertnek"

Mifelénk ezt hatlaposnak hívják. Persze ha öt lapból állt, akkor is csak hatlapos volt a neve :))

--
trey @ gépház

Hamarosan születik a harmadik lányom, így az első kettő ellátása mellett nincs idő a főzésre, de rendeltem előre készételeket egy futárcégtől.
---
Mostly Harmless

tegnapi menü:
húsleves anyósom módra (a környéken verhetetlen)
rántotthús feleségem módra - én csak így nevezem, amikor egy kis tejfölös mártást ken a kisütött husira, majd sajtot reszel rá, be a tepsibe, ezt meg a sütőbe. általában púposra zabálom magamat.

mai menü:
marhahús leves (szintén zenész)
csirkemell filé pörkölt módjára elkészítve, majd kivajazott tepsibe bacon szalonna, erre rá a kész csirkehusit (a lé felével kb), aztán erre szintén tejfölös mártás (fogalmam nincs mi van benne, állítólag meg kell ölniük ha megtudom), majd ismét egy réteg bacon, sajtot ráreszelni, sütőbe 20 percre kb.
(perverzebbek egyéb szalonnát is dobhatnak mellé/közé, az ízbomba hatása nem fog elmaradni.
ez utóbbit most csinált előszöra a kedves, én pedig igazi finnyásként álltam hozzá. de qrva finom lett.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

A padlizsant fozes elott illendo besozni, 15 percet pihentetni, majd lemosni. Eredmeny: nem lesz keseru.

A menu:

Gongyolt marha - marha hasa alja (matambre), tojas, paprika, repa, sonka, sajt, fuszerek. Felgongyolve, kotozve, preselve, sutoben kisutve.
Gongyolt csirke - lasd fentebb, csak csirkebol - sajat borebe szoktak csvarni.
Son sult csirke - durva so, kb 1 kilo a tepsibe. Csirke, egeszben fuzerezve ra, majd sutbe vele. Ne felejtsuk el a csirket megsozni!!
Francia salata - krumpli, repa, borso, kukorica, sok majonez
Fejes salata
Koktel paradicsom
Kenyer

Kalacs
Gyumolcssalata