Tiramisu projekt - reloaded

Szeretek jókat enni, szeretek főzni (elég gyakran művelem ezt a tevékenységet) és állítólag tudok is, de ezt már megtárgyaltuk. Újabban a keleti ételeket kotyvasztom. Ennek érdekében vettem is nemrég egy komolyabb wok-ot. A családban mindenki megeszi amit készítek benne (még a kölök is, aki nem tudom, hogy kitől örökölte a válogatós fajtáját... tőlem biztos, hogy nem), így olyan rossz nem lehet a főztöm.

Szóval főzni tudok. Sütni is próbáltam már (például Rákóczi túrós) és állítólag azt sem csinálom rosszul.

Hétköznapokon a közeli csehóban eszünk minden nap a spanjaimmal, akik egyben a munkatársaim is. Ebéd után rendszerint (öt napból négyszer, mert hétfő szünnap) beugrunk Győr egyik legjobb nevű cukrászdájába. A Tiramisu marha jó náluk (ebben egyetértünk Imrével és Sancho-val, pedig ritka, hogy mi valamiben egyetértünk), de sajnos csak ritkán van. Többnyire hétvégén, de mi hétköznap dolgozunk, így ez sucks.

Elterveztem, hogy ma összeütök egy Tiramisu-t. Régóta akarok csinálni, de valahogy mindig elmaradt... De majd most :) Az egyik kedvenc receptoldalamon ki is néztem a forráskódját. Első körben nem sütök hozzá piskótát, hanem babapiskótából csinálom. Ha azzal jó lesz, akkor ezt még lehet finomítani.

Rumot nem említ a forrás, de az szerintem musthave, így azt is veszek. Egy kétdekásat. Ha elkészült, beszámolok az eredményről ;)

Hozzászólások

Ha van rá igény, szívesen bekommentelek ide egy jó tiramisu-receptet, nekünk bevált. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Nem akartam feleslegesen offolni, ha minek... szóval a Tiramisu

Hozzávalók:
50 dkg mascarpone, 4 tojás, 8 kanál cukor, 1 rumaroma (vagy egy kanál rum/konyak), 3 dl feketekávé, 1 csomag babapiskóka, 2 csomag bourbon vaníliás cukor

Elkészítés:
A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot elkeverjük. Belerakjuk a mascarpone -t, és óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. A kávét és a rumaromát összekeverjük. A piskótát egy pillanatra belemártjuk a kávéba, és egy tálba szorosan egymás mellé rakjuk. Rá a krém felét, majd a következő réteg piskótát, és végül a maradék krémet.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, utána pedig kakaóval (nem nyuszis) megszórjuk a tetejét.

Nekünk annyira bevált, hogy az asszony elég csúnyán nézett, hogy megosztom a receptjét, de hát opensource... :) A receptet mi is úgy kaptuk, szóval nem tudom, hogy eredetileg honnan származik.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

A rum szinte mindenbe jó (vagy hoz, hez, höz), valószínűleg ezért is nem említi a legtöbb recept, mivel evidens... :)

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

Jó minőségű babapiskóta kell hozzá, mármint olyan ami a kávé felszívása után megtartja az állagát nem pedig szétázik. Én olyan cseleket szoktam bevetni, hogy idősebb eladó hölgyektől megkérdezem melyik is lenne jó tiramisuhoz.

Pont ma csinált a csajom. Igazából nem sok hétvége van, hogy nem csinál, mert nagyon szeretjük, de nálunk is elfogy 1-2 nap alatt.
Majd képet linkelj már be, kivéncsi vagyok milyen lesz :-P

sne

Hú, most rohanok, de később én is leírom, hogy hogy szoktam csinálni :) Illetve pont tegnap láttam valamelyik főzős csatornán egy nagyon gyorsan készíthető azonnal iható(!)/ehető tiramisu receptet, azt is leírom :)

Anya szokott csinálni, de ő a receptet a mascarpone dobozarol olvassa. :)

Szívesen olvasnék wokos történeteket. :)

:)

nem tom melyik mascarpone fedelének a belsején van recept. Az egész jó, kb egy hónapja csináltam meg.