Mind elfogyott. Hamar.

Szóval nekiálltam tiramisut készíteni. Sose készítettem még, de ahogy néztem, az elkészítése nem tűnt bonyolultnak. Kb. 25-30 perc alatt összeállítottam. Az eredmény:

Az első tiramisu Az első tiramisu

--

A recept:

Hozzávalók:

  • 500 g mascarpone (pl. Szarvasi)
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 dl erős feketekávé
  • 2 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag babapiskóta
  • 3 evőkanál rum vagy rumaroma
  • kakaópor

Elkészítés módja:

Készítünk 4 dl erős feketekávét, majd félretesszük, hogy kihűljön. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 4 evőkanál cukorral és a vaníliáscukorral robotgéppel habosra keverjük. Ezután apránként (evőkanalanként) hozzáadjuk a mascarpone-t és kemény, habos krémmé keverjük. A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk - nehogy a hab összetörjön - a tojássárgájából elkészített krémbe.
Az előzőleg elkészített, már kihűlt kávét egy kis tejjel, kevés cukorral és a rummal (illetve aromával) ízesítjük. A babapiskótákat a tejeskávéba merítjük egy másodpercre. Éppen annyira, hogy csak érje a kávé! Nem szabad, hogy nagyon megszívja magát, mert akkor szétesik. A bemártott piskótákat egy négyszögletes tál (lásd kép fent) aljába tesszük. Amikor azt befedte, ráöntünk egy adag krémet. Ezután megint egy réteg bemártott piskóta következik, majd a tetejére ismét egy réteg krém. Ha elfogyott az alapanyag, akkor a tetejét kakaóporral megszórjuk. Ezután 3-4-5-6-7 órára hűtőbe tesszük.

( Gyakorlatilag ez a "gyári" recept - az alapanyagok megduplázása mellett -, amely megtalálható a mascarpone dobozán. Patch jöhet hozzá :D )

--

Aki megkóstolta, annak nagyon ízlett. Gyakorlatilag egy komplett jénai tálnyi tiramisu lefogyott 1 óra alatt. Követelték, hogy rövid időn belül legyen újra. Rövid idő = még ezen a héten. A receptet - hogy később is meglegyen - hamarosan közzéteszem.

Hozzászólások

Bakker. Izé. Baker!
Nagyot nőttél a szememben.
Várom a receptet.

Jol nez ki. ,) Mi hortobagyi palacsintat csinaltunk hetvegen. A szar idot jo inyencsegekkel kompenzalni.
(Most meg het agra sut a nap)

Mutterom csinalt multkor hamis tiramisut - persze csak utolag lett kozolve hogy hamis. Mascarpone helyett natur party vajkrem kellett bele meg meg valami (neten fellelheto a recept). Sokkal olcsobb, es szinte ugyanaz az iz - amig nem mondta, senkinek sem tunt fel a kulonbseg.

jól néz ki! Grat!
a mienk másnaposság ellen is jó, teszteltem vasárnap :-P

sne

Ráharaptam a kijelzőre...
Kár, hogy nem lehet replikálni, megettem volna. :-)
+1 trey, szép munka!
--
Powered by Áram

Apu is profi benne :). Mmmmm...

"terjed a linux, mint a bunozes" by selli

Szerintem a babapiskótán múlik 50%-ban, miket mi próbáltunk:
- Tescos átlátszó csomagolásos: a kis kávétól nagyon hamar szétmálik és a kávé az edény alján gyűlik össze
- Tescos színes zacskós: kb. két éve nem használtam akkor elég megfelelő minőségű volt
-Lidl: mostanában ez válik be a legjobban, igaz mintha egy kicsit vastagabb lenne a többinél
Hol és milyet vettél?

A Szarvasi Mascarpone alap hozzá, viszont a Lidl-ben kapható sem rossz. Egyébként mascarponéból elég jó gyümölcs krémeket/habokat lehet készíteni(pl. eper).

Sima Tesco-s. Nem is volt más az áruházban, pedig hyper Tesco-ban voltam cuccért, nem kis putriban. Viszont nem mállott szét. A titka valószínűleg az, hogy 1.) hideg kávéba kell mártani 2.) csak egy pillanatra 3.) én egy kis tejet is tettem a kávéba, így annak az állaga egy kicsit sűrűbb volt.

Teljesen frankó volt, egyáltalán nem jött ki belőle a kávé.

--
trey @ gépház

Várjuk a receptet GNU FDL mellett. :-)

Gusztán néz ki. Székelykáposzta mellé desszertnek megy? :) Mert ahogy nézem, túl sok hús nincsen benne.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

faja lett.

mi azt tapasztaltuk, hogy minimum fel nap hutoben allas KELL neki - de inkabb tobb. babapiskotanak eleg az egyik felet martani kaveba, azt is csak egy pillanatra, nagyon gyorsan felszivja a nedvesseget. mezzel szoktuk csinalni, erezhetoen jobb az ize, mint cukorral. a tetejet teljesen be szoktuk fedni kakaoval, esztetikusabb es szerintem finomabb is. az egyik leggyorsabban elkeszitheto, es legfinomabb nyalanksag.

grat a sikerhez.

szerk.: ja es jot tesz neki egy kis rum is. :)

Jól néz ki! Azt hiszem hétvégén csinálunk mi is.