Kocka a konyhából: Zellerkrém leves

Szeretem a levest. Minden fajtáját. A krémleveseket is. De nem a zacskóst. Sokan nem is tudják, hogy majdnem ki lehet hozni egy zacskós krémleves árából egy azzal semmiképpen sem egyenértékű, hanem jobb házi készítésűt. Sok időt sem vesz igénybe. Most például egy zellerkrém levest ütöttem össze.

Hozzávalók:

  • egy nagyobb zellergumó
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 húsleves kocka
  • só, bors, szerecsendió
  • 2 dl főzőtejszín
  • reszelhető sajt (akár füstölt)

1-1,2 liter vízből és a két leveskockából elkészítem az "lét". A zellergumót meghámozom, majd felkockázom kisebb darabokra. Étolajon megfuttatom az apróra kockázott vöröshagymát, majd amikor már üveges, beledobom a felkockázott zellert. Kicsit megkevergetem rajta, majd beleteszem az apróra vágott fokhagymát. A közben elkészült levesből 1-2 merőkanállal szedek a hagymán dinsztelődő zellerre. Fedőt rá, majd addig párolom, amíg a zeller meg nem puhul. Ha kell még alá lé, akkor a levesből mehet rá. Ha a zeller puha, dobok rá két evőkanál lisztet, jól elkeverem, egy kicsit pirítom. Majd ha már csomómentes, a maradék levessel felöntöm. Ízlés szerint sózom (én nem szoktam mert a leveskocka elég sót tartalmaz), borsozom, majd teszek bele egy kis őrölt (vagy frissen reszelt) szerecsendiót. Az egészet felforralom, majd beleöntöm a 2 dl főzőtejszínt. Botmixerrel megfelelő "finomságúra" turmixolom. Még egyet forralok rajta és kész.

Tálaláskor reszelt sajtot és pirított zsemle- vagy kenyérkockákat kínálok hozzá (végső esetben levesgyöngyöt).

Most lett kész. Jó étvágyat!

Hozzászólások

A zacskós levesnek van egy előnye: lényegesen hamarabb készen van. Néha ez is számí.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Csak eppen az izuk pocsek.

Ellenben erdekessegkeppen: a boltokban kaphato egy vietnami (vagy thaifoldi, nem tudom), talan Venom markaju zacskos leves, ara kb 90 HUF es ahhoz kepes, hogy "zacskos" egesz jo ize van, legalabbis nekem izlik. Osszehasonlitasul kaphato hasonlo "kategoriaju" Knorr ill. Smack leves is, melyek bar kb 3-4x annyiba kerulnek, megis 10x rosszabb, "muanyag" izuk van.

Viszont ez a kremleves izletesnek hangzik, kiprobalasra valo! :-)
---
"A legjobb dolgok az életben nem dolgok."

Es ezzel elhangzott a zacskos levesek elonyenek hosszu listaja. En azt utalom bennuk, hogy masnapra a fuszerek igy egy csomoba osszeallnak, es sosem oldodnak fel igazan. Ez egy igazi levessel sosem fordul elo.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

2 húsleves kocka

vegeta, husleves kocka. Minden levesbe berakhatok, es a levesek jobbak lesznek toluk. Nekem konkretan mar a hatamon jonnek ki, mert minden levesnek ugyanolyan izt kolcsonoznek (az izt ugyanabba az iranyba modositjak). Peldaul az egyetemi menzan levo osszes levest (kremleves, husleves, paradicsomleves stb) ugyanolyan izunek erzem, mig az otthon keszitett marhahusleves minden egyes implementacioja mas es mas izu.

Ez a recept véleményem szerint egy egészséges továbblépés az acskós leves szintről. Nyilván nem Michelin-csillagos. Az utóbbira nem törekszem, de ennek legalább friss zöldség tartalma van. :) A kocka nyugodtan kihagyható ha nem szereted az ízét. Sima vízzel érdemes akkor csinálni.

--
trey @ gépház

Valóban előre lépés a zacskós dolgokhoz képes. Környezetemben mindenkit próbálok lebeszélni a műkajákról. Viszont egyetlen előnyük van: lehet belőle egy adagot készíteni és nem kell egy héten át mindennap ugyanazt enni, ha esetleg egyedül él az ember.

Eszembe jutott egy történet: cimborámmal nagyon szeretjük a bolognai spagettit. Egyszer áthívott kajálni, hogy majd ő főz bolognait.
Néztem, hogy csinálta: hagyma megpirít, rá darált hús és azt is megpárolni/sütni. Majd felöntötte vízzel és rá valami instant bolognai port. Megkérdeztem, hogy ha már ennyit szenvedett vele, nem lett volna egyszerűbb, hagyományosan elkészíteni? Időben ugyanannyi lett volna, csak víz helyett paradicsom, por helyett fűszerek (oregano, bazsalikom, só, bors, cukor... ki hogy szokta). Azt válaszolta, hogy így szereti. Menthetetlen...

Ez egy ízfokozó. Egyébként az ázsiai konyha egyik alapvető kelléke. Egyszer volt a Spektrum-on egy film a japán konyháról. Abban egy ún. "umami"-ról beszéltek. Egy egy - a film szerint - megfoghatatlan valami. Ha benne van az ételben az umami, akkor jó az étel, de ha hiányzik, akkor az nagy baj. A nátrium-glutamát egyfajta mesterséges umami. A jó szakács természetesen nem nátrium-glutamátból állítja elő az umami-t. Volt egy híres francia séf, aki csak azért ment el japánba tanulni az ottani mesterektől, hogy ennek az egy íznek az előcsalását meg tudja jól tanulni.

--
trey @ gépház

A nátrium-glutamátról, az ízfokozóról, ami szinte mindenben benne van, csak annyit, hogy nagyobb mértékben agykárosító hatású, mint az alkohol. Természetesen bizonyos mennyiség felett. Viszont ezt a mennyiséget könnyedén elérheted, ha reggelire eszel egy felvágottas kenyeret, tízóraira egy chipset, ebédre zacskós kaját, uzsonnára roppogtatnivalót, vacsorára ismét szendvicset. És természetesen benne van a "márkásabb" kechup-ben, mustárban, majonézben, fűszerkrémekben, szószokban, lassan majd mindenben. És persze a hatás évek alatt összeadódik, mint az alkoholistáknál. A mostani korosztály, aki ezeken a szarokon nő fel, 50 éves korára szépen el fog hülyülni. Lesz nyolcmillió értelmi fogyatékos, 70-es IQ-val rendelkező nyugdíjasunk...

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

De nem ekkora mértékben. Gyerekkoromban még csak a vegeta(1967-től magyarországon), és a leveskocka tartalmazta, és elég keveset használták a szüleim(megkérdeztem), tehát az akkori hetente pár milligramm még elenyésző volt. Ma meg már szinte mindenben benne van, készételekkel, zacskósételekkel, rágcsákkal lazán gramm feletti lehet a napi bevitel. És ez a nem mindegy.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mi több, most, hogy utánanéztem, a távol-keleti konyha régóta alkalmazza, 1907-ben csak izolálták. Ráadásul természetes anyag, a szójában is van belőle. Tényleg lehet agykárosító hatása, a vegák tonnaszám tolják a szóját... :)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

A reggelire felvágott az még rendben. De chips, zacskós leves, ropogtatnivaló? Étkezz rendesen. Ha máshogy nem megy, tanulj meg főzni, és nem fogsz szemetet enni. Ha nem tudsz a rendes étkezésre időt szakítani, akkor szervezd át az életedet. Ha nem olyan fontos az egészséges életmód, hogy átszervezd az életedet, akkor pedig ne panaszkodj.

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

szerintem nem kellene ennyire satanizalni a natrium-glutamatot. Sehol, semmifele eredmenyt nem olvastam, ami alatamasztana, amit irsz. elvileg az engedelyezett elelmiszeripari osszetevok meg tartos, hosszu idon keresztuli fogyasztasa sem okoz kimutathato hatranyt. Olyanrol van szo, ha a engedelyezett dozis 100 szorosa korul eszik az ember, akkor annak vannak hulye hatasai, de az ajanlott menyiseg 100-szorosa eleg sok, pl napi 2 liter viz helyett 200 liter eseten siman meghalsz.

A 'halmozodik, hatas osszeadodik' egy nagyon komoly kijelentes, illene legalabb egy kicsit alatamasztanod.

Ok, majd kikérem a Sote II. Anatómia kutatásának eredményét, ha megtehetem. Remélem, sikerül.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

ugy szoktak ezt, hogy huslevest tesznek bele alapkent, nem leveskockat.
nyilvan trey azert tette bele a leveskockat, mert nem akart emiatt huslevest is fozni, illetve nem volt neki fagyasztva huslevese a hutoben.
de amugy egyetertek, de trey-el is, hogy a zacskos levesnel azert ez mar fenyevekkel jobb.

És ha zacskóban fagyasztod le akkor lesz zacskós levesed.
(mi módszerünk: zacskót beletesszük szögletes ételhordóba vagy margarinos dobozba, levest beleöntjük és bekötjük. Lefagyasszuk dobozostól és mikor már meg van fagyva, ki lehet venni a dobozt: zacskós leveskocka:), könnyebb rendezgetni a hűtőben)

Én a lite verziót szoktam csinálni, abból sokszor kimarad a hagyma, az olaj és a liszt. De majd kipróbálom ezt a verziót is.

egy szakács ismerősöm mesélte, hogy tanonc korában minden nap azzal kezdődött a konyhán, hogy egy jó nagy kondérban megcsinálták az aznapi húslevet (csontos marhahúsból) és mindennek ez adta az alapját. így kihagyható volt a leveskocka.

van egy nagyon jó receptem kemencés töltöttkáposztára. amikor azt készítünk előző nap mindig marhahús leves az ebéd, hogy legyen mivel másnap felőnetni cserépedényt. :-) annó a szüleim mindig abalével csinálták a töltöttkáposztát, de sürübben van húsleves mint disznótor.

Onnantól, hogy leveskockát teszel bele, nem vagy túlzottan távol a zacskós levestől...
Amúgy a leírás alapján nagyon jól hangzik, biztos finom volt. :)