Elektronika

Whirpool klíma -> begerjednek a hangrendszerek

Fórumok

Sziasztok!

Előzetesen: igen bánatos dolog, hogy az illető Whirpool klímát vett, de ezen már nem lehet segíteni.
A jelenség: a klímagép bekapcsolására az összes hangsugárzással bíró készülék sípolásba kezd. Az eszközök hangerőszabályozásával a sípoló hang ereje is változik, avagy a hangszórókat ki lehet zárni.

A klíma garanciális.

A következő kérdéseim vannak a szakértő kollégákoz:

Ez a jelenség mennyire róható fel a készülék hibás működésének? (Avagy ki lehet-e emiatt hívni a szerelőket garanciális javításra?)
Mit lehet tenni házilag a jelenség megszüntetésére?

Köszönöm szépen a válaszokat.

Beépíthető sütő panelba

Fórumok

Szóval hamarosan lejár az előtakarékosságom és egy konyhafelújítást terveztem nyár végére. Új konyhabútor, burkolatok, beépíthető elektromos sütő és gáz főzőlap. Jelenleg egy alu vezetékes elavult hálózat van. Tipikus 40 éves panel. Nem tervezem az egész lakás áthuzalozását, mert ez nem fér bele anyagilag. De az elektromos hálózat jelenleg is erősen alulméretezett. Pl egy porszívózásra már leold a kismegszakító a lakáson belül. A konyhában 1 (igen egy!) db konnektor kiállás van. Ezért arra gondoltam,  hogy  bővíteni szeretném a kismegszakító táblát. Egy új kör a konyhának, új megfelelő méretezésű réz kábellel falon kívül. Nem szép, de nem kell szétvésni a lakást. Mondjuk nem tudom lehet-e olyat csinálni, hogy a konyháig falon kívül és ott már lehet vésni, hisz úgy is szét lesz verve. Gondolom érdemes lenne egy ÁVK (fi relé) beszerelésében is elgondolkodni, ha már hozzányúlunk a biztosítéktáblához. 

Kérdéseim:

- a már említett falon kívül, majd falon belül vezetés kivitelezhető?

- a lakáson belüli vezetékelést/fejlesztést be kell jelenteni a szolgáltatónak?

- gondolom két külön konnektorra lesz szükségem, a sütőhöz és a gáz főzőlap piezójához?

- egyéb mire ügyeljek még jótanácsok?

Minden ötletet szívesen fogadok és köszönök.

usb power type-a to type-c

Fórumok

Család meglepett egy IKEA LAGERGÅNG usb lámpával az asztali gépemhez. Az asztali gépemen csak type-a aljzatok vannak, a lámpának csak type-c csatlakozója van. Mivel telefonom szintén type-c, így van egy powerbankem, aminek van type-c kimenete, egyelőre erről megy a lámpa, ami nekem megfelelne a látottak alapján, ha a tápot az asztali gépről meg tudnám oldani. Az asztali gépen 2.0 és 3.0 type-a csatlakozók vannak. A neten 400-4000 forint tartományban találok type-c2type-a adaptereket. Az IKEA nem kényeztet adatokkal azt illetően, hogy milyen tápfeszültséget használna és mekkora a teljesítménye, így lövésem sincs, hogy érdemes-e bepróbálkoznom egy adapterrel. Érdekes, hogy az adaptergyártók sem szószátyárok, hogy mi a különbség az árspektrum egyik és másik oldala között. Én arra számítanék, hogy mivel nekem csak delej kell, így talán a legolcsóbb is megteszi, ami miatt hezitálok, hogy a lámpának van egy érintőkapcsolója és világítási módokat vált, és nem tudom, hogy ehhez másmilyen delejt kéregetne-e a type-a újdonságai által, amik így lehet nem fognak működni.

Konstruktív hozzászólásokat köszönöm. (persze ha az 5000 forintos lámpához 4000 forintos adapter kell az is érdekes gondolatokat vetne fel :D)

AC öntöző szelep vezérlés

Fórumok

Forgatok magamban egy öntöző rendszer vezérlő tervet. Készen is lehet kapni ilyesmit, de egyik sem szimpatikus.

Az egyik érdekes/kérdéses pont a szelepek kapcsolása. A legegyszerűbb az szokványos elektromechanikus relé - nem szeretem őket, csattog/kattog és aztán összeég vagy éppen elfogy a pogácsa. Mondjuk egy ilyen szelep ck. 300mA vesz fel, nem vészes kivéve a tranziens állapotot.

Csak próbaképpen kipróbáltam egy G3MB-202P relé sort https://www.hestore.hu/prod_10036810.html pl. itt is kapható.
Működik, viszont papírforma szerint a minimum AC 100V.

Lehet valamit félreértek/értelmezek?
Végül is a triac-nak sokkal fontosabb hogy legyen nulla közeli feszültség ahhoz hogy kikapcsoljon, viszont ez lehet akár 20-30v is.
Ugyanakkor itt is gond lehet a tranziens állapot, ráadásul, amit eddig találtam dokumentumok nem javasolják a "null átmeneti" kapcsolást (a G3MB-202P pedig ilyen.

Javítva :)

Napelem akksival

Fórumok

Most Fronius inverter van, amire azt mondja az ember, h nem tud akksit kezelni. Ha akksit karok, akkor invertert kell cserélni.

 

Ezt javasolja:

https://napelem-inverter.arukereso.hu/huawei/lifepo4-luna2000-5kw-c0-p8…

https://napelem-inverter.arukereso.hu/huawei/luna2000-5-e0-p869275530/

https://napelem-inverter.arukereso.hu/huawei/sun2000-10ktl-m1-10-kw-p85…

 

Ő a tipusszámot adta meg nekem, az árukereső link már tőlem van, ha abba akarna vkin belekötni. Remélem, nem írtam el.

 

Annyi témába vágó ember van itt, érdekel, h mások szerint is helyes választás lenne-e a fenti, v. ha nem. akkor miért, milyen jobb alternatíva javasolt, mire kell figyelni?

 

A lényeg lemardt. Most klasszik, hálózatra táplálós megoldás van és hibrid rendszert szeretnék, tehát töltse fel az akksit és tápláljon a hálózatra is.

Retro gép órajelváltozása az időjárás függvényében

Fórumok

A kérdés tömören: egy kb 40 éves működő számítógépnek az órajele mennyire változhat környezeti hatásokra?

Részletesebben: van egy PRIMO számítógépem, amire írtam egy időkritikus programot, ami kívülről érkező jeleket dolgoz fel. A program jól és stabilan működött, több gépen is. Majd pár hónapra félretettem, és amikor újra elővettem, már hibásan működött ugyanaz a kód, mindegyik gépen. A hiba megoldása az volt, hogy 2 db NOP utasítással kb 3us-mal lelassítottam a kódot. Azóta megint rendben fut mindegyik gépen.

Tudom, hogy több oka is lehet a hibának, ezért először a hardveres okot szeretném megérteni vagy kizárni.

Lehetséges, hogy egy ilyen régi, de működő gép órajelének valamilyen külső hatás eredményeként ilyen érezhető sebességváltozása legyen? Mivel a hőmérséklet 2-3 fokos tartományon belül kb azonos volt minden esetben, és a tápegység nem a gépbe van építve, ezért leginkább páratartalomváltozásra gondolnék.

Innentől azonban az okosabbak véleményét várnám. Kizárható a hardveres ok, és valami más áll a háttérben, vagy egy ilyen gép sebessége ennyire nem stabil, és ez a későbbiekben is változhat?

UPS support napelemmel

Fórumok

Van itthon a tetőn napelem, meg a szerverszekrényben egy nagyobbacska UPS (80Ah, 12V)

Ma is volt áramszünet, felmerült bennem a kérdés:

Hogyan lehetne olcsón-jól megcsinálni azt hogy legalább amikor süt a nap akkor supportáljuk az akkut (12V):

- meglevő stringről lehozom a DC-t és abból csinálok AC-t és azt tolom rá az UPSre (milyen eszközzel kb mennyi?)
- veszek még panelt és DC-DC illesztéssel rátolom az aksira

A meglevő panelek-inverter közé garanciális okokból nem piszkálnék bele semmivel, a komplett stringhez viszont szépen hozzá lehet egyben férni.

LED világítás tápegység csere

Fórumok

Sziasztok! 

Szeretném a segítségeteket kérni LED tápegység cserében! Nem igazán az én asztalom a LED-es világítás.

Anno vásárolta egy LED-es lámpát az előszobába, egy év után átment stroboszkóp! Voltak előjelek, az utóbbi időben cicergett.

Ez volt a régi táp:

https://ibb.co/ftvp4hK

 

Tudnátok kérlek segíteni, hogy pontosan milyen tápot kellene vennem a régi helyett és hogy honnan?

Félek, hogy a kis méret miatt nem fogok találni!

UPDATE: hossz 115mm,  magasság: 30mm, szélesség: 47mm

Köszönöm!