Közösségi kerekasztal

Segítség: webes fejlesztés/hosztolás árazása.

Webes munkát szeretne egyik ismerősöm elvégeztetni, és evvel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, hogy az alább megadott paraméterek alapján mi lenne szerintetek reális ár. Sajnos elég hiányos a rendelkezésre álló információ, örömmel veszem, ha kérdésekkel tudtok segíteni meghatározni a fontos részleteket.

Fejlesztés:
Teljes megoldás kellene, webes felület, back-end, database. A UI kb. 10 különböző "nézettből" áll.

Hosztolás:
A jövőben szükség lenne az oldal hosztolására is. Ez utóbbiról semmi infóm sincs (várható látogató szám, adatbázis méret, nemzetközi vagy magyar látogató közösség).

Előre is köszönöm!

Hiteles elektronikus archiváló rendszer - kell nekem ilyen?

Kérdés azokhoz, akiknek meg kell őrizniük számviteli bizonylatokat 8 évig, elektronikus formátumban: ti használtok hiteles elektronikus archiváló rendszert?

Háttér: 

2000. évi C. törvény a számvitelről

166. § (1)  Számviteli bizonylat minden olyan a gazdálkodó által kiállított, készített, illetve a gazdálkodóval üzleti vagy egyéb kapcsolatban álló természetes személy vagy más gazdálkodó által kiállított, készített okmány (számla, szerződés, megállapodás, kimutatás, hitelintézeti bizonylat, bankkivonat, jogszabályi rendelkezés, egyéb ilyennek minősíthető irat) - függetlenül annak nyomdai vagy egyéb előállítási módjától -, amely a gazdasági esemény számviteli elszámolását (nyilvántartását) támasztja alá.

(2) A számviteli bizonylat adatainak alakilag és tartalmilag hitelesnek, megbízhatónak és helytállónak kell lennie. A bizonylat szerkesztésekor a világosság elvét szem előtt kell tartani.

[...]

(6) A számviteli bizonylatokon az adatok időtállóságát a 169. §-ban meghatározott megőrzési időn belül biztosítani kell.

[...]

(5)  Számviteli bizonylatként alkalmazható az elektronikus dokumentum, irat, ha megfelel e törvény előírásainak. Az elektronikus dokumentumok, iratok bizonylatként történő alkalmazásának feltételeit, hitelességének, megbízhatóságának követelményeit más jogszabály is meghatározhatja.

 

És még ezt találtam, gondolom ez lehet az a "más jogszabály", amit az előző bekezdés említ:

1/2018. (VI. 29.) ITM rendelet a digitális archiválás szabályairól

1. § (1) Ha törvény iratnak vagy okiratnak a megőrzését, illetve eredeti példány megőrzését írja elő, a megőrzési kötelezettséget elektronikus úton e rendelet szerint kell teljesíteni.

[...]

3. § (1) A megőrzésre kötelezett a megőrzési kötelezettség lejártáig folyamatosan köteles biztosítani, hogy az elektronikus dokumentum megőrzése olyan módon történjen, amely védi az elektronikus dokumentumot a törlés, a megsemmisítés, a véletlen megsemmisülés, az utólagos módosítás és sérülés, valamint a jogosulatlan hozzáférés ellen.

(2) A megőrzésre kötelezett köteles biztosítani, hogy az őrzött elektronikus dokumentum értelmezhetősége, olvashatósága - például a dokumentum megjeleníthetőségét lehetővé tevő szoftver- és hardverkörnyezet biztosításával - a megőrzési kötelezettség időtartama alatt megmaradjon.

[...]

5. § (1) Ha a megőrzésre szánt elektronikus dokumentumot legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással látták el, a megőrzésre kötelezett a megőrzéssel bizalmi szolgáltatót is megbízhat.

(2) Ha a legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentum megőrzéséről a megőrzésre kötelezett nem bizalmi szolgáltató útján gondoskodik, akkor a 3. § (1) bekezdése szerinti utólagos módosítás és sérülés elleni védelem érdekében köteles az elektronikus aláírás érvényességét ellenőrizni, és a megőrzési kötelezettség időtartama alatt köteles gondoskodni az elektronikus aláírás érvényességének fenntartásáról.

 

Pl. a NetLocknak van ilyen hiteles elektronikus archiváló szolgáltatása: https://netlock.hu/elektronikus-archivalas/

Itt azt írja, hogy "Az archiválás kötelező minden olyan felhasználó részére, akit a törvény archiválásra kötelez."

Magyarul ha jól értem, mindenkinek kötelező archiválnia, aki számviteli bizonylatokat őriz meg elektronikus formátumban?

Viszont ha ez így van, akkor meg ugye az a gond, hogy ilyen külső hiteles elektronikus archiváló szolgáltatás nélkül elég bonyolult megfelelni a jogszabályoknak, ahogy látom. 

Pl. ha jól látom, ez a NetLock dokumentációja a szolgáltatáshoz, laza 65 oldal: https://www.netlock.hu/docs/dokumentumok/tervezet/NETLOCK%20Bizalmi%20Szolg%C3%A1ltat%C3%A1si%20Rend%20Min%C5%91s%C3%ADtett%20Archiv%C3%A1l%C3%A1s%20szolg%C3%A1ltat%C3%A1sra.pdf

 

Ha jól értem, akkor nem kötelező ilyen külső szolgáltatót igénybe venni, de ha saját magad végzed az archiválást, akkor hasonló részletes dokumentáció kell, ráadásul bizonyítani kell tudnod, hogy tényleg működik az általad használt rendszer.

A másik meg ha valaki nem használ semmi ilyesmit, akkor meg nem az a gond, hogy nem fogja tudni bizonyítani hitelt érdemlően, hogy a megőrzési idő alatt az elektronikus bizonylatok hitelessége, adatok időtállósága nem sérült?

Még azt nem értem, hogy mi van azokkal a számviteli bizonylatokkal, amik elektronikusak ugyan, de nincsen, nem is volt rajtuk sosem digitális aláírás, se időbélyegző? Pl. ha valaki igénybe vesz web hosting szolgáltatást USA cégtől, akkor erről kap egy számlát az USA cégtől, amit le tud tölteni PDF formátumban egy https felületről, de a PDF-en nincsen digitális aláírás és időbélyeg, mert az USA számlázási szabályok alapján ez nem kötelező. Vagy még olyan is lehet, hogy adott online szolgáltatás ÁSZF-jét le kell menteni a könyvelés miatt PDF-be, ezen sincsen digitális aláírás, időbélyeg.

Ilyen bizonylatokkal mi a helyzet, ezeket hogyan kell tárolni? Ki kell nyomtatni papíron és úgy tárolni 8 évig?

Jogosulatlan FB belépés Szegedről?

A mai nap folyamán egyszercsak random szólt a Facebook, hogy lockolva lett az accountom, mert jogosulatlan belépés történt egy Windowsos Chromeból (tehát tudták a jelszavamat). Az IP-t queryztem egy geoip db-ben, és akkor lepődtem meg igazán: nem kína, vagy oroszország, hanem egy szegedi Digis cím volt. Teljesen kizárt, hogy valami ismerősöm legyen, és nem tudok róla, hogy ez a jelszavam kiszivárgott volna valahonnan, bár tény, hogy sok helyen használtam (nyilván rögtön lecseréltem). Történt már mással is ilyen?

 

(remélem jó fórumba posztolok, nem tűnik annyira szakmai kérdésnek, hogy network seces fórumba tegyem)

Beléptetőrendszer

Sziasztok!

Egy egyszerű beléptetőrendszert kellene megvalósítanom. Sima elektronikus ajtózárral, jogosultságokkal, hogy ki hol mehet be és jöhet ki. Ebből kellene valamiyen kiementi adatot nyerni munkaidő nyilvántartás számára.

A kérdéseim az, hogy van esetleg olyan ingyenes szoftver(ek), ami részenként, vagy egyben lekezeli(k) a három megkövetelt funkciót? Vagyis a felhasználók kezelését, a munkaidő nyilvántartás generálását és egy esetleges riportolást a fehasználókról?

Ha nincs ilyen, akkor aki csinált házilag tudna tanácsot adni esetleg, hogy merre induljak el benne? Milyen adatbázis, monitorozási környezet, kommunikációs protokoll az eszközök között, stb, ami esetleg eszembe sem jutott.

 

Köszönöm és üdv:

spgabor

Android kamera képének módosítása

Szóval, napok óta töröm a fejem rajta hogyan lehetne megvalósítani de mivel nem jutottam semmire gondoltam megkérdezem.

A cél az lenne hogy az előlapi és/vagy hátlapi kamera képét "meghamisítsam",
mégpedig oly módon hogy mondjuk egy videó fusson és ezt úgy értelmezze mint ha az lenne a kamera által látott kép, ezt mutassa messenger vagy skype videó hívás közben..
Évekkel ezelőtt windows-on simán megoldható volt, de hogy ezt androidon hogyan lehetne, teljesen elakadtam.

Root, TWRP, Magisk van, gondolom szükséges lesz szóval ez nem probléma.
 

Polar klíma nem működik

Sziasztok!

Adott egy Polar klíma (SIEH0035SAX), aminek a kültéri egységét a (panel)ház szigetelése miatt levettük.

Szakember segítségét kértem a visszaszereléshez, de nem sikerült neki: a beltéri egység nem kapcsol be.

Áram alatt van, a vezetékek épek, kimértük. Ennek ellenére semmilyen állapotjelző nem világít, a légterelő lapát nem áll alaphelyzetbe, sem gombnyomásra, sem távirányítóra nem reagál. Ránézésre olyan, mintha nem kapna áramot, fekete az egész.

Felvettem a kapcsolatot az importőrrel, ki fog jönni tőlük is egy szakember. Akármikor...

 

Nincs valakinek valamilyen ötlete?

Köszi

Vodafone és UPC

Mikor meghallottam a hírt, én örültem, mert elégedett voltam a vodafone-nal éveken át, reméltem hogy rendbe rakják azt a szarkupacot, amit a UPC összerakott.

Nos, így pár hónap után az látszik, hogy fordítva történt, és a UPC szintjére kezd süllyedni a vodafone.

Lejárt a szerződésünk, egyeztettünk a hosszabbításról. Röviden annyi a lényeg, hogy minden tekintetben rosszabb ajánlatot kaptunk. Egy katasztrófa a szerződés ahogy kinéz, full átláthatatlan, egy fél óra minimum amíg átnézed és megérted, hogy mi van benne, és nem is az volt, amit egyébként megbeszéltünk. Hab a tortán, hogy az ügyintéző aki hívott a központi "rögzített" vonalról, egyszerűen annyira halk és szar minőségű volt, hogy alig lehetett érteni.

Egyik ügyfélnél nemrég üzemeltek be vodafone-os üzleti előfizetést... Az egyik ok, amiért váltottunk a helyi UPC-gerincet használó kis szolgáltatóról, hogy UPC-nél van régóta az a jelenség úgy globálisan, hogy vagy nem sikerül pl. a kapcsolódás valahova, vagy random kapcsolatokat egyszerűen eldob menet közben RST-tel. És... Most a vodafone-os üzleti nettel is úgy tűnik hogy ugyanez a helyzet, úgyhogy cseberből vederbe? Cserébe legalább 10x annyiba kerül.

Tapasztalatok az Újratervezés Programmal?

Hali,

 

Amikor indult a fenti program, azt hiszem itt is volt róla szó.

Nyilván az itt jelenlévő emberek jellemzően nem célcsoportja az említett programnak, viszont talán vannak ismerősök, kollégák akik részt vesznek benne.

Kíváncsi lennek - tekintve, hogy már kb. féltávnál tart a dolog - hogy kinek milyen tapasztalatai vannak vele kapcsolatban?

Itt nem flame jellegű dolgokra gondolok (különösen nem politikai szempontból), de persze az belefér, hogy milyen negatívumokat, nehézségeket tapasztaltak a résztvevők - viszont érdekelne, hogy szerintetek kinek szól (bolti eladó vs. már programozó, de nem ezen a területen (webes fejlesztés)), mennyire teljesíthetőek az elvárások (milyen szint az, ahol érdemes volt belevágni), hányan adták fel menet közben, ilyesmi.

Úgy látom, a beharangozóban fel volt sorolva jó néhány dolog (ez nem is fedi 100%-ban azt ami végül lett belőle), valamint az volt kivehető, hogy bárki jelentkezhet - ami technikailag igaz is volt - de számomra úgy tűnik nem tudja mindenki abszolválni, ha nincs már megfelelő "előképzettsége" hozzá.

Mókás volt olvasni valamelyik fórumon egy nagy arccal rendelkező ember hozzászólását, miszerint ő kevesebb mint egy nap alatt hibátlanra megcsinálta az egészet, szóval nem ér semmit az egész - nyilván ezek szerint nem neki szól.

 

Mi a véleményetek az Újratervezés Programról?