Közösségi kerekasztal

Ajánljatok Solr/Elastic Search tanfolyamot

Sziasztok!

 

Kollégáimat szeretném megismertetni a szabadszöveges keresés örömeivel. Tudtok ajánlani jó képzést a témában? Árban 300-500e +áfa sávba be kéne férjen. On-site tantermi preferált, de online is lehet viszont dedikált oktatóval mindenképpen. (Mostanában volt konzultációs tréning aminek az a lényege, hogy mindenki videózott de más-más témában és aztán lehetett kérdezni. Ez a visszajelzések alapján annyira nem volt eredményes.)

 

Köszi!

[Megvan, köszönöm!] Billentyűzet és egér felajánlásokat kérek

Iskolában sajnos sorban mennek tönkre az input eszközök. Használt egeret, billentyűzetet (magyar nyelvű!) szeretnénk kérni felajánlásban. Lehet usb, de simán jól jönnek a ps2-es eszközök is! SNI, fogyatékos gyerekeknek kellene.

Helyileg Egerben.

Köszönöm mindenkinek!

erős ügyfél-hitelesítés (PSD2/SCA) elmulasztása

(Annyi banki téma van mostanában, hogy lassan érdemes lenne egy külön fórumot létrehozni nekik... Ha már van, csak nem találtam meg, akkor bocsánat.)

A PSD2/SCA szerint a netes fizetésekhez többfaktoros hitelesítés kell (például, de nem feltétlenül, 3D Secure). Ezzel szemben a közelmúltban háromszor is tudtam sikeresen úgy fizetni a neten kártyával, hogy nem kellett a hard token-t használnom; elég volt a kártyaadatokat megadnom. (Mindhárom esetben magyarországi kereskedőről van szó.) Van valakinek ötlete, hogy ez miért szabályos? Más szóval: tudja valaki, hogy miért nem sérti a PSD2/SCA-t, hogy a bank elfogadta a kereskedőtől a terhelést, anélkül, hogy a kereskedő a szokásos 3D Secure folyamatot kezdeményezte volna? (Megkérdeztem a bankot is, de az írásbeli válaszadás ideje 30 nap, és kíváncsi vagyok mások tapasztalatára.)

Lefordított anyagok

Hala,

Van 40-50db munkám (esetenként 2-7 oldalnyi webes tartalom), melynek angol és német nyelvű fordítására igény mutatkozik. Az angollal (talán) még elbánnék, a német az már homály. Az angollal elbánás legnagyobb ellensége a szabadidőm, kisebb ellensége, ahogy tizenéve nem voltam rászorulva a használatára. A német legnagyobb ellensége a komoly szívesség kérése.

Adja magát a G translate, ami

- alkalmanként éktelen nagy baromságokat ferdít.
-mégis tökjó lenne, mert a kimenetének linkjét beszúrnám a weboldalak végére és voálá, nem kell nagyon belenyúlni a webes szerkezetbe a többnyelvűsítéshez

S elérkeztünk a kérdéshez ennyi rizsa után:

Lehetséges-e a G translatet úgy használni, hogy a kimenetébe belepiszkálok ahol kell, majd egy automatikusan generált link a mókolt fordításra mutasson? Nekem időt spórolna angolnál, szívességkérést enyhítene németnél, és webes melót spórolna egészében. 

Nem ragaszkodom a G-hez: ha bármi ötleted lenne, ne tartsd magadban kérlek. A lényeg, hogy gépi fordítást kapjak élőben-gyorsan, bele tudjak nyúlni, és a végső kimenetre legyen egy link ami mögött ott az eredeti oldal képekkel stb, de már a kért és megvariált nyelven. Uhh remélem érthetően fogalmaztam.

Nagyon köszönöm!

Hol vannak a szakkönyvek?

A kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején a könyvesboltok tele voltak jobb-rosszabb szakkönyvekkel, Linux, C++, Delphi, C, Photoshop, Visual Basic és még megannyi mással. Az Amazonon látni, hogy ugyanugy léteznek, meg is lehet rendelni párhetes szállítással, de itthon kb kihalt mind a magyar mind az angol nyelvü. Ha van is cég aki foglalkozik vele, az is úgy rendeli meg. Eltekintve pl a Libri alsó polcától ahol árválkodik pár Zs kategoriás IT könyv, semmi sehol. Ennyire kicsi piac vagyunk, vagy ennyire rossz helyen keresem?

Torrent misztikum

Sziasztok!

Kipróbáltam egy rahedli torrent klienst, az összes beállítást és annak ellenkezőjét is, portokat nyitottam a routeren a torrentező gép felé, de a probléma továbbra is fennáll:
Van néhány torrent (kb. 50 db), ami akár hónapokig is áll 0 - 99% között. Nem tölt semmit, pedig van néhány seeder. Olyan is többször előfordul, hogy több napos/hetes várakozás után megjelent egy új leecher, a kliensem azonnal csatlakozott hozzá és amit ő letöltött a seederektől, azt tőle tudtam szedni. Ahogyan nála nő az elérhetőség %-a, nálam is úgy nő a letöltési %.
Vagy, ha elkezdek letölteni valami mást, ami elindul, akkor ebből a kb. 50 torrentből is megindul néhány darab nem túl nagy sebességgel és tölt addig, amíg az újonnan kezdett letöltés be nem fejeződik. Ekkor megint minden megáll és akár hónapokig is várakozik.

KTorrentet használok elsődlegesen, de próbáltam Deluge, rTorrent, kBitTorrent (van ilyen?), QBitTorrent, Transmission libTorrent és a jó ég tudja még, hogy milyen klienssel nem. A probléma minddel ugyan ez volt. Gyári, alap beállításokkal.

Próbáltam a DHT-t ki-, bekapcsolva, TCP/µTP (kényszerítve is) protokolt, a kliensben talált UDP/TCP portokat kinyitottam és átirányítottam a routeren a gép IP címére, stb... A µTP-re/ről váltáskor is néha megindul 1-1 régóta várakozó cucc, és szépen lejön végig.

Mi lehet a problémára a megoldás?

Természetesen Linux ISO-król van szó! :D

Szerk.: A szolgáltatóm a Telekomtól bérli a vonalat, publikus IP-m van, proxy nincs.

MBH API, OpenBank?

Sziasztok!

Felmerölt az igény a késve fizető Ügyfelek automatikus üzenetben történő ba*ogatására emlékeztetésére.
A számlázó sqlite adatbázisából ki tudom nyerni a szükséges adatokat (kiállítás-, lejárat dátuma, fizetendő összeg, ...), de az MBH-tól hogyan tudom megszerezni a számlatörténetet? (A banknál rákérdeztem, felsoroltam néhány opciót a menyecskének, de csak dülledtek a szemei...). Egyenleg nem elegendő, mert olyan is előfordult, hogy utaltak, de elqrták az összeget néhány ezressel.

Fizetni csak a munkámmal (és a Tiétekkel :) ) szeretnék. Nem veszek Elektrát és nem fizetek SMS értesítésért.

Az OTP mobilappja tud egy un. OpenBank kapcsolaton keresztül számlaegyenleget és számlatörténetet is lekérdezni. Ehhez az MBH honlapjára dob, a sikeres bejelentkezés után kiválaszthatom a figyelni kívánt bankszámlákat, majd egy SMS-ben kapott EIB kóddal hitelesítem. Az engedélyt 3 havonta meg kell újítani.

Tudtok erről az OpenBank ( - , vagy más, működő - megoldásról dokumentációt ajánlani?
Bármilyen építő ötletet előre is köszönök!

(A téma besorolását a moderátorokra bízom, nem tudom, hol lenne a legjobb helyen)

Személyi igazolvány szám versus lakcím igazolvány szám

Sziasztok!

Egy érdekes problémával szembesültem: van egy halom 123456AA formátumú igazolványszám.
Van valamilyen módszer arra, hogy megállapítsam, hogy az adott szám milyen igazolványhoz tartozik? Ugyanis mindkét igazolvány száma ugyanolyan formátumú...

Gábor

Update:

Köszönöm mindenki hozzászólását! A konklúzió az, hogy nem tudom rutinból megmondani a számról, hogy milhez tartozik.
Az, hogy van-e szóköz a szám és betű között, nem számít, mert ettől független az, hogy az üfsz hölgyemények szóközzel vagy a nélkül rögzítik a rendszerünkben. Az se feladatom, hogy validáljam az értékeket, egyrészt azért, mert nem ez a cél, illetve lehet, hogy most érvénytelen már az igazolvány, de a rögzítés időpontjában még érvényes volt, harmadszor pedig lehetőségem sincs ilyenre. Kicsi valószínűségét látom annak, hogy ilyen kis halaknak, mint amik vagyunk (értsd nem állami szervezet), lenne valid hozzáférése ilyen szolgáltatáshoz.

A feladatom csupán annyi volt, hogy az egy mezőbe rögzített két igazolványszámot szétdobjam két különböző mezőbe...

Legendás/ismert/nagyobb volumenű szoftver(es) hibák

Sziasztok!

Egy kicsit nagyobb lélegzetvételű kutatómunkát végzek, amihez gyűjtögetem az olyan eseményeket, amik szoftverekhez, bennük található hibákhoz, tervezési hibákhoz vezethetőek vissza.

Eddig a lentieket gyűjtöttem össze és ennek a listának a kibővítésében szeretném kérni a segítségeteket. Mint a listából is látszódik igen változatos a felhozatal, így most még kb mindent elfogadok a bővítéshez és majd később mazsolázok.

 

 • 1962 - Mariner 1: Programozási hiba miatt indítás után meg kellett semmisíteni
 • 1965 - Gemini 5: Visszatéréskor manuális korrekcióra volt szükség, mert a szoftver rossz adattal számolt és így 130 km-el a tervezettnél távolabb értek földet
 • 1971 - Eole 1 műhold: Programhiba miatt az adatküldési parancsot önmegsemmisítő parancsként értelmezte
 • 1978 - Nimbus 7: Az elemzőszoftver az Antarktisz feletti ózonlyukat mérési hibaként értékelte és kijavította azokat
 • 1979 - Atomreaktor leállás: Öt amerikai atomreaktor állt le földrengés következtében
 • 1979 - NORAD rendszer hiba: A NORAD rendszere 2020 támadó szovjet rakétát jelentett, mert felesleges biteket rakott a küldött adatokba
 • 1982 - HMS Sheffield: A falklandi háborúban elsülyesztették, mert a szoftver Safe módba kapcsolta a fegyverrendszert
 • 1982 - Szovjet gázvezeték robbanás: Egy szibériai gázvezeték felrobbant a nyomásvezérlő szoftver hibája miatt. Feltételezhetően az USA által szabotált a szoftver.
 • 1982 - Vancouver Stock Exchange
 • 1983 - Szovjet műhold meghibásodás: Egy szovjet műhold szoftvere légköri fényvisszaverődéseket érzékelt 5 interkontinentális rakétaként
 • 1985-1987 - Therac 25: A sugárkezelő orvosi műszer túl magas sugárdózist alkalmazott
 • 1987 - Wallstreet leállás: Egy tőzsdei szoftver nem bírta elég gyorsan feldolgozni az eladásokat és 500 milliárd dolláros veszteséget okozott
 • 1988 - USS Vincennes: Az Aegis-rendszer ellenségnek azonosított egy Airbus utasszállítót
 • 1988 - Phobos 1: Az utasításokat ellenőrző szoftver hibájából a földi irányítás olyan utasítást adott, ami miatt a szonda a szabályzó fúvókákat kikapcsolta
 • 1990 - at&t telefonhálózat leállás: Egy rosszul alkalmazott break parancs a teljes telefonhálózatot leállította 9 órára
 • 1991 - Patriot rendszer: A szoftver hibájából fakadóan a védelmi rendszer eltéveszt egy támadó Scud-rakétát
 • 1992 - Lockheed YF-22 lezuhant
 • 1994 - Intel FDIV bug: A korai Pentium processzorok FPU-ja hibás eredményeket adott számításoknál. A cégnek 475 millió dollárjába került a processzorok visszahívása és cseréje
 • 1994 - Chinook helikopter
 • 1995 - Denveri reptér átadás: A reptér poggyászrendszere a kihasználtság miatt összeomlott
 • 1996 - Ariane 5: Az Ariane 4-es szoftverét nem teljesen igazították az új rakétához, így kilövés után letért a pályáról és megsemmisítették
 • 1997 - Pentium FooF bug: Tervezési hiba miatt több Intel Pentium processzor is egy megfelelő instrukció hatására felmondták a szolgálatot újraindításig.
 • 1997 - Cyrix coma bug: A Cyrix 6x86 processzor és korai változatainak a tervezési hibája, ami az Intel FooF-hoz hasonlóan megakasztja a processzort egy instrukció hatására. Azaz végtelen ciklusba kényszeríti, ahonnan csak újraindítással szabadítható ki.
 • 1997 - Mars Pathfinder
 • 1997 - USS Yorktown: Divide by Zero
 • 1999 - Mars Climate Orbiter: A Lockheed Martin és a NASA szoftvere nem azonos mértékegységben számolt így a szonda elégett a Mars légkörében
 • 1999 - Mars Polar Lander: A szonda a landolólábak kinyitását földetérésként értelmezte és landolás közben leállította a hajtóművet és a szonda becsapódott a Marsba
 • 2000 - Y2K (és variánsai)
 • 2000 - Zenit 3SL
 • 2000 - RTP/2
 • 2000-2015 - British Post Office scandal
 • 2003 - USA és Kanada áramszünet: Az energiamenedzsment-szoftver riasztófunkciója nem lépett működésbe és túlterhelődött a hálózat
 • 2003 - SQL Slammer
 • 2004 - Hartz IV/A2LL: A német ellátórendszer több jogosultja nem kapja meg a pénzét, mert a szoftver rossz oldalról töltötte fel nullákkal a számlaszámokat
 • 2004 - Spirit rover
 • 2004 - Viewtiful Joe 2 demo disc
 • 2005 - CryoSat-1
 • 2005 - Airbus A380 tervezés: Az óriásjet fejlesztése és tervezése 5 milliárd euróval átlépik a költségvetést és a határidőt sem bírták tartani, mert a tervezők a tervezőszoftver két különböző verziójt használták
 • 2005 - WoW Corrupted Blood incidens: A World of Warcraft-ban nem megfelelő feltételvizsgálatok miatt szerver méretű pandémia alakul ki a játékosok között (COVID-19 járvány vizsgálatánál is párhuzamba vonták)
 • 2005 - Sony BMG copy protection
 • 2006 - Mars Global Surveyor
 • 2006 - RuneScape: Falador Massacre
 • 2007 - F-22 Raptor navigációs hiba
 • 2007 - Eve Online Trinity patch
 • 2007 - Guitar Hero II update
 • 2007-2009 - Heartland Payment Systems breach
 • 2008 - Medtronic peacemaker remote attacks
 • 2008 - Debian OpenSSL
 • 2009 - BNP Paribas: A bank szoftvere egyes tranzakciókat x2-x3 is elvégez
 • 2009 - Google: Minden weboldal fertőzött jelzés
 • 2012 - Knight Capital Group: Rosszul elvégzett szoftver frissítés következtében a tőzsdei szoftver 4 millió olyan tranzakciókat hajtott végre, amiket nem kellett volna és 400 millió dolláros veszteséget könyvelt el a cég
 • 2013 - Toyota ETCS hibák
 • 2013 - HealthCare.goc indulás
 • 2014 - 512k day: Régebbi, nem frissített Gateway-ek elérték az 512.000-es BGP tábla limitjüket ezzel kiesést okozva a netes forgalmakban.
 • 2014 - Heartbleed
 • 2014 - Apple goto fail bug
 • 2014 - GNUTLS goto fail
 • 2015 - Steam scary!
 • 2015 - iPhone karakter küldés
 • 2015 - Boeing 787 reboot in 248 days
 • 2016 - Hitomi szatelit
 • 2016 - DAO bug
 • 2017 - BKK e-bérlet botrány (csak hogy legyen hazai vonatkozás is)
 • 2017 - Equifax adatszivárgás: Az Apache Struts frissítésének halogatása miatt, az Equifax adatbázisából 150 millió ügyfél személyes adatai szivárogtak ki, köztük bankkártya adatok is
 • 2017 - WannaCry
 • 2017 - GitLab database incident
 • 2017 - Cloudflare memory leak
 • 2018-2019 - Boeing 737 Max szoftverhiba (MCAS): Az MCAS rendszer hibájából fakadóan lezuhan a Lion Air Flight 610 és az Ethiopian Airlines Flight 302
 • 2018 - GitHub database self-destruct
 • 2019 - Beresheet
 • 2019 - Airbus A350 reboot in 149 hours
 • 2019 - Lime fékezés
 • 2019 - Cloudflare outage
 • 2020 - SolarWinds
 • 2020 - Animal Crossing: New Horizons Camera bug: "It's Not a Bug, It's a Feature." tökéletes esete. Az új Animal Crossing-ban a játékosok felfedezték hogyan tüntethetik el a HUD-ot a játékbeli Camera App segítségével. A Nintendo többszöri próbálkozásra, hogy javítsa a hibát feladta és az 1.4-es verzióban hivatalos featureként berakták a játékba.
 • 2020 - Boeing 737 NG Blackout
 • 2020 - Bombardier CRJ-200
 • 2021 - Log4Shell

 

szerk.: 02.01 10:30 Frissítettem a listát. Az új tételekhez nem írtam már magyarázószöveget

Most nyirják ki teljesen a digi mobilt

A Digimobil 1830 helyett 2990 Ft lesz.

Emellett:

A nemzetközi irányú hívások díja az 1. díjzónában 5 Ft/percről 76,- Ft/percre módosul.
2024. 03. 01-től a „Roaming 1.” díjzónából indított hívások percdíja az alábbiak szerint módosul:

 helyi hívás (a hívásindítás országával azonos országba irányuló) és „Roaming 1.” díjzónán
belüli országokba irányuló hívások díja 5,- Ft/percről 10,- Ft/percre; és

 hívások Magyarországra 4,- Ft/percről 10,- Ft/percre.