Közösségi kerekasztal

Otthoni vezetékes internetet nem hajlandó bekötni a szolgáltató, mik a fogyasztói jogaim ilyenkor?

Beszállnék az internetbe, mint Vágási Feri. Megrendeltem már 35 napja az otthoni vezetékes internetet, de sajnos még mindig nem történt semmi azóta, nincsen bekötve az internet. Csak visszaigazolták, hogy megkapták a megrendelést, de azóta semmi sem történt, szerződést sem küldtek.

Az ügyfélszolgálat szerint technikai hiba van, és 35 napja hárítják el éppen a technikai hibát, és nem lehet tudni, hogy mikorra lesz jó, ha egyáltalán bármikor megjavul. De a honlapjuk szerint elérhető nálam a szolgáltatás, és az optikai kábel is megvan, működik a hálózat, csak nem kötik be.

Jelenleg mobilinternetet használok, de ez nagyon lassú és ahhoz képest nagyon drága, és limitálva van az adatkeret.

Megnéztem, és nálam csak 1 db szolgáltató érhető el a vezetékes internet kategóriában, ahol nincsen adatkeret. Tehát mondhatni, hogy ez az 1 db szolgáltató monopol helyzetben van. És szerintem vissza is élnek a monopol helyzetükkel, hiszen nem törik magukat, hogy bevezessék végre az internetet. Nyilván ha lenne piaci verseny, akkor nem ülnének 35 napja a problémán, hanem összekapnák magukat, hiszen különben átmegyek másik szolgáltatóhoz. De mivel monopol helyzetben vannak, ezért tudják, hogy úgysincs más választásom, mint várni.

Esetleg valaki nem tudja, hogy ilyenkor milyen jogaim vannak, mint magánszemély fogyasztónak? Ugye az a gond, hogy még nincsen aláírt szerződésem. De törvényes-e az, hogy már 35 napja nem hárítják el a technikai hibát, és nem kötnek velem szerződést? Ha ez szabálytalan, akkor esetleg ez melyik jogszabályban van leírva, hogy tudjak rá hivatkozni, amikor panaszt nyújtok be hozzájuk? Illetve ez nem visszaélés a monopol helyzettel?

IT-s főállású egyéni vállalkozó éves bevétel

Szóval ez az első fórumtéma amit nyitok, remélem a jó fórumba teszem. Az érdekelne hogy főállású egyéni vállalkozóként kinek mennyi a nettó bevétele mondjuk 1 évre vetítve? vagy akár nézhetjük átlagosan az elmúlt 2-3 évet. 

Valszeg egy szavazódoboz is jó lenne, de nemtom hogy kell ide betenni :D

Aki szégyenlős az írhatja hogy pl:

5-10 millió

10-15 millió

15-20 millió

20-25 millió

stb....

Az én átlagom 20 millió per év.

Előre is köszönöm mindenkinek!

Külföldi bankszámla. Jó ötlet?

Előrebocsátom nem túlzottan értek a pénzügyekhez, inkább csak hangosan gondolkodom. Segítsetek nekem kérlek!

Szóval azon töprengek, hogy érdemes-e külföldön bankszámlát nyitni. Ha igen hol? És milyen pénznemben. És a legfontosabb kérdés persze: mi az az összeg aminél érdemes elgondolkodni? Most azon tűnödök, hogy konkrétan fognék 500.000 forintot és azt valahol EUR, vagy GBP valutában tárolnám. Ez persze egyáltalán nem sok (persze tudom, mihez képest),de egy esetleges devalváció esetén azért komoly vésztartalékként funkcionálhat. Esetleg havonta/esetenként lehetne rá utalni és ez lehetne egyfajta befektetés is. Vagy nem? Mi a helyzet a magyar törvényekkel? Van ennek szabályozása? Adóügyi vonatkozása? Bár, ha az adózott pénzemből viszek külföldre annak semmi akadálya nincs.  Igazából csupán egyfajta biztosítékot szeretnék, ha esetleg itthon elszabadulnának a piaci folyamatok, akkor legyen egy stabil értékálló hely ahová nyúlhatok...

Figyelem! Nem a flame kategórába helyeztem a topikot. Kérek mindenkit, ne menjünk el abba az irányba, hogy mennyire jó vagy rossz a jelenlegi gazdaságpolitikánk. Köszönöm mindenkinek!

[Elkelt] [Elviheto] UV levilagito

Elviheto ez a csoda: https://drive.google.com/drive/folders/1rZpi2RrjKs7qOEaFo8HgdcFsnDACqA67

PCB-ket vilagitottam le vele, van rajta idozito is. Anno amikor kellett gyorsan prototipust csinalni akkor jo volt, mostmar nem hasznalom, foglalja a helyet ...

27x16cm a max meret ami belemegy az uveg ala.

Ha valakit erdekel, csokiert cserebe viheto!

Budapest IX

Létezik ilyen? - smart watch/fitness karkötö

Üdv.

A kerdesem, letezik-e olyan fitnessz karkötö vagy okosóra ami passzol az alabbi igenyekhez:

  • nincs benne kamera
  • van benne telefon (sim kartyas) meg ha csak 1-2 elore eltarolt szamot lehet vele hivni
  • nem lehet appokat telepiteni ra 
  • nem jelenti le GPS koordinatakat Kinaba.
  • birja 3-4 napig 1 feltoltessel
  • legyen benne alarm, timer, lepes szamlalo

 

Mire kellene?

Egy 10 ev koruli gyereknek, hogy el lehessen engedni otthonrol okos telefon nelkul, de azert ha baj van, tudjon hivni illetve ra lehessen telefonalni hogy jojjon haza ebedre/vacsorara :)

Gondolkodtam buta telefonon is, de kiesik a zsebbol, szinte a legegyszerubbeken is van jatek, mp3 vatevör..

Nemreg nagyszuloktol kapott egy ilyen "smart watch for kids" kinai csodat. Ennek nem egy hanem millio baja van: kb 8 ora uzemido 1 toltessel. Feltoltos telefonkartyat egyenleget lezabalja, nem akarok erre a celra korlatlan adat/sms forgalmat fizetni. A hozza adott androidos program egy rakas f****, meg egyebkent is nem akarom a gyereket allandoan monitorozni (ha nem indokolt).

 

Okostelefon kiesik a jatekok, youtube stb. miatt.

Tulajdonkeppen egy sima fitnessz trackert keresek ami tud telefonalni es lehet hivni ugy, hogy nem kell okostelonak az 5 meteres korzetedbe lenni.

 

Letezik ilyen? Vagy csak nekem vannak ilyen elvetemult igenyeim?

Egészségügyi dokumentumok listájának lekérése - Breakglass

Az EESZT-ben tiltottam mindenféle illetéktelen lényeknek, hogy az egészségügyi adataim között csemegézzen. Szúrópróbaszerűen belenéztem, s nem is régen egy orvos szépen lekért rólam mindent - talán évekre visszamenőleg - annak ellenére, hogy azt kifejezetten megtiltottam. Nem voltam rosszul, nem szállított mentő, nem kellett újraéleszteni, tehát jelen pillanatban azt gondolom, hogy elég markáns jogsértés történt.

Mi ilyenkor a teendő? Ügyvédet kell szereznem, és pereljem az orvost, majd úgyis kimagyarázza, hogy COVID, meg vészhelyzet, én meg buktam egy rakás pénzt és időt? Forduljak a betegjogi képviselőhöz? Ti mit tennétek? Azok véleménye érdekel, akik számára fontos a privacy, szóval akit nem érintene meg, nem dúlna fel, hogy szenzitív személyes adatai között turkál egy idegen, azok véleménye nem érdekel.

Elérhetetlen az fsf.org és a gnu.org. Tud valaki valamit ? - Infok

Szasztok,

Elérhetetlen az fsf.org és a gnu.org. Tud valaki valamit ?

Köszönöm a válaszokat, most már helyrejött, igazából az okára voltam kíváncsi miért nem volt elérhető!

Infok az üzemzavarról:

Az egyik ceph szerverük rossz csomgokat küldözget és időnként leállást produkál, ez a jelenség a fő oka a leállásnak.

Legújabb hír hogy egy a wd hdd-k firmwire-jében lévő bug okozhatja a jelenséget.

Itt követhető a tech csapat munkája, még dolgoznak a teljes megoldáson, használható az fsf.org jelenleg:

https://hostux.social/@fsfstatus

"Online Média...Kft" avagy trükkös behúzás

Sziasztok!

Gondolom megosztom:

Az Online Média **** Kft. díjbekérőt küld postai úton a cégeknek ahol több 100.e. Ft ot szeretnének bekérni "Hirdetési szolgáltatás szerződés szerint" -i tételmegnevezéssel természetesen semmi komoly.

Ez a bánat a joo-web.hu címen is elérhető.

Új év új szokások, de gondoltam szólok, vigyázzatok a silány cégjegyzékesekkel mert nem tűntek el.

Szoftver vásárlás nem Mo-i címmel Mo-ról

Sziasztok!

Magánszemélyként vennék szoftvert az USA-ból, de ha fizetéskor Mo-ot adom meg, akkor vidáman rákerül a 27% áfa.
De ha az USA-t adom meg, akkor az áfa 0%.

A kérdésem, hogy

  1. megtehetem-e, hogy más országot adok meg ilyenkor
  2. illetve van kint ismerősöm, az ő nevére is megvehetem, de fizetni meg az én kártyámmal fizetnék.

Van-e itt bármelyik megoldással probléma? Esetleg vki jár(t) hasonló cipőben?