Lopott árammal töltik elektromos autóikat egy pláza garázsában (Magyarország)

Egy pláza garázsában, egyszerű konnektorról töltik elektromos autóikat élelmes sofőrök. A gond nemcsak az, hogy lopják az áramot, hanem az is, hogy komoly veszélynek teszik ki a saját és mások járműveit is. Azokat a csatlakozókat ugyanis nem gyorstöltésre fejlesztették ki, ezért a manőver rendkívül tűzveszélyes

[...]

Egy ügyvéd szerint a potyázók könnyen a rendőrségen találhatják magukat. „Ügyvédként nem javaslom az autósoknak, hogy bármilyen konnektort arra jogosulatlanul használjanak, hiszen akár büntetőjogi felelősség is felmerülhet a vonatkozásukban” – mondta Böröczky Kornélia ügyvéd.

Link: https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/01/05/veszelyes-jatekot-uznek-akik-lopott-arammal-toltik-e-autojukat/

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 05., sze – 15:23

Ezek nem élelmes sofőrök, hanem olcsójánosok. Elektromos autóra futja, töltést meg lopjuk hozzá?

trey @ gépház

autóra futja, de a gazolajat a céges autóból lopjuk? :)

vicces időket élünk, kiderült már hogy FIAT pénzeket nem lehetett bűncselekményekre használni, bezzeg a crypto! üzemanyagot lopni nem lehet, ellenben áramot igen. vicces. 

miert csinalsz úgy mintha ez valami újkeletű dolog lenne? hol a faszomba éltél eddig ? :D valami kibaszott rózsaszín teletabbi alom világba ?

Egyik pláza sem tett feljelentést emiatt. Hint: a plázás górék töltik az autóikat és persze, hogy nem akarnak erről lemondani. 

Tudnék mesélni magyar üzletláncok webshopjairól, ahol csodálatos módon éjjel 3 körül csak 10 percre 90% 95%-ra áraznak le nagy drága tévéket, notebookokat, mobilokat. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Másik, hogy megveszi a trendi elektromost, majd rájön hogy a panel előtt nincs töltőfej. Az autós meg nem fog 1 km-t gyalogolni a töltőfejtől a lakásáig és amikor csipog a telefonja, akkor meg vissza.
Persze vásárláskor még nem volt ennyi esze.

Mosolygok, amikor látom a panel 3. emeletéről kilógatott barkácsboltos hosszabbítót, amin megy a delej az ablak alá beparkolt autóhoz. Az még viccesebb, hogy mindezt egy általa rendszeresített földúton közelíti meg.
Mondjuk egyik barátom meg odáig vitte a témát, hogy az épület egyébként alulméretezett felszállóvezetékének túlterhelését okozta ezzel a lakásából fixen vételezett többlet árammal.

Lesz még gond az elektromos autókkal.

Mosolygok, amikor látom a panel 3. emeletéről kilógatott barkácsboltos hosszabbítót, amin megy a delej az ablak alá beparkolt autóhoz. Az még viccesebb, hogy mindezt egy általa rendszeresített földúton közelíti meg.
Mondjuk egyik barátom meg odáig vitte a témát, hogy az épület egyébként alulméretezett felszállóvezetékének túlterhelését okozta ezzel a lakásából fixen vételezett többlet árammal.

Én ilyenekkel csak viccelni szoktam, nem hittem, hogy ez valóság ... Képet! :D :D :D

trey @ gépház

Budapesten ezt az Örs Vezér tere környékén láttam egyik panelnél, amikor rendszeresen jártam arra. A klasszikus narancssárga hosszabbító. :)
De itt egy másik: https://www.vezess.hu/vezetunk/2017/04/23/na-igy-toltenek-elektromos-au…

Más, de ide kapcsolódik: németeknél nagyon erőltették a hibridet az autógyárak, mert mennyire környezetbarát (zöldbírság elkerülése a gyár részéről), hiszen az első 100 km-ben a felét villannyal teszi meg. Erre az első 100 km-re van a fogyasztási katalógusadat is.
Ez az elmélet. Viszont az ADAC (?) kimutatta, hogy nem tölti a legtöbb német hibrid tulajdonos, mert macerás a töltése, nincs a háza előtt töltő. Így valójában nem környezetbarátabb, sőt.

De, még mindig környezetbarátabb a 20 éves füstös lerúgott dízel kotláknál, mert rekuperál és elinduláskor, valamint gyorsításkor használja a fékezéskor egyébként kárbeveszendő energiát. Lényegében ugyanezt csinálják az új lágy hibridek, a fogyasztáson is meglátszik (városban kb. 1L mínusz) és nem drágította észrevehetően a jármű árát. Ellenben vannak pozitív hozadékai is mert elég a gyújtást ráadni és már tolja a meleget, nem kell járatni az autót alapjáraton órákig. Svájcban pl. ezért azonnali headshot jár, csak nálunk általános dolog. Lámpánál nem pöfogsz a gyalogosok képébe, mert szerintem mindegyik start-stopos de ha mégsem, akkor is ott az a tulajdonsága, hogy gyorsításnál kihasználja a villanymotor adta lehetőségeket. hol gyorsítasz? Zebra után, kereszteződések után, lámpák után. Kik szívják be a mocskot amit gyorsításkor eregetünk? Mindenki, aki az utcán a járművek környezetében tartózkodik. Ezen felül kevesebb fékport is ereget a környezetébe. Szóval de, van előnye még így is akármilyen hibridnek is. A Honda gyártott egy rakás hibridet, ami nem is plug-in. A priusból is van egy csomó olyan, de a hyundai is gyártott pl. az ioniq-ból is sima hibridet, plug-int és elektromosat. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ja, csak a plug-in hybridben jóval nagyobb kapacitású akksi van mint a hagyományos, nem plug-in hybridekben. Amit ha nem töltesz, akkor csak sima hibrid üzemmódban cipel magával egy kihasználatlanul nagy kapacitású nehéz akkut.

"Everything fails, all the time."

Ne ülj fel a barom "környezetbarátabb" dumának. Csak azért, mert nem az energiaelőállítás forrásánál szagolod, még ugyanúgy meg kell termelni az energiát a villanyautóhoz. Azt a hányadot, amit a megújuló források biztosítanak, az ellenállások és a tárolási veszteségek bőven elviszik. Avagy megmarad a fosszilis és az atomenergia. Mind a kettő környezetbarát, igaz?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Van amelyikben nincs is gyárilag mert olyan régi. Gondolj bele ez milyen jó akkor amikor motorral követek egy ilyet. Fel kéne jelenteni testi sértésért. Ebben az országban is csak papíron vannak a törvények. Svájcban meg ausztriában az ilyenért fejbe is lőnének.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Angliában álltam egyszer a McDonald's Drive Through-ban egy szakadt fehér furgon mögött, ami annyira büdösen füstölt, hogy az első perc után leállítottam a ventilátort ami a levegőt behúzta kintről, plusz több, mint egy autó hosszt hagytam mögötte. Amikor megkaptam az ennivalót, ahogy kikanyarodtam az útra, kinyitottam mind a 6 ablakot és úgy mentem pár pedcig 50-nel, hogy átöblítse a friss(ebb) levegő az autót.

Persze nem tudom, hogy pontosan mi miatt volt olyan büdös, de nagyon durva volt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Van amelyikben nincs is gyárilag mert olyan régi. Gondolj bele ez milyen jó akkor amikor motorral követek egy ilyet. Fel kéne jelenteni testi sértésért. Ebben az országban is csak papíron vannak a törvények. Svájcban meg ausztriában az ilyenért fejbe is lőnének.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

"Azt a hányadot, amit a megújuló források biztosítanak, az ellenállások és a tárolási veszteségek bőven elviszik."

Ezt ala tudnad tamasztani valamivel? Az EU-s energiamixek tobbsegevel joval kisebb a kilometerenkenti CO2 kibocsatas egy BEV eseteben, ezert is tudja ledolgozni az akku gyartasanal keletkezo tobbletet. A tobbi szennyezo anyagrol mar nem is beszelve.

Leírták lentebb a lényeget, de még annyival kiegészíteném, hogy az energiamixből itthon bőven 20%-ot az atomenergia ad (ez gyakorlatilag elég tisztának tekinthető, bár nem 100%-os), van valamennyi víz, ha süt nap akkor már bőven 10% feletti nap (ebben a házak tetején lévő nincs, az inkább fogyasztás csökkenés stagnálásként jelenik meg), és persze vannak gázmotorok, meg még a mátrai erőmű. Minimum 30-40% tiszta forrásból érkezik, és a maradéknál pedig iszonyat durva füstgáz szűrés van, és a nagy gázmotorok egész más hatékonysággal mennek.

A másik eset, hogy nagyon sokan töltenek otthon villanyautó a háztetőről, és ha effektív napsütésben teszik, akkor pláne tisztán tudják tölteni.

A harmadik történet, hogy az elektromos autók 70-80%-os hatásfokkal üzemelnek, és nem a 30% körüli belsőégésűvel.

"az energiamixből itthon bőven 20%-ot az atomenergia ad "

Az botrány lenne. Inkább 50% lesz az, ennyit ad paks.

Amúgy teljesen igazad van, nem is kérdés, hogy sokkal-sokkal tisztább az EV. De még, ha nem volna, akkor is megérné, mert a szennyezés helye nem az emberektől fél méterre történik és sokkal jobban szűrik és ezt a szűrést sokkal jobban ellenőrzik az erőműveknél.

A teljes hazai eromuvi termeles szuk 5GW, ennek a kb 40%-a paks.

A teljes hazai fogyasztas egy kevesbe hideg vasarnapon amikor meg nem egnek a lampak 6,8GW. Munkanapon es nyaron siman 7,5GW.

Ezek teljesen publikus adatok a mavir oldalan: https://www.mavir.hu/web/mavir/ver-forgalmi-adatok-aggregalt-adatok

A bo 20%-ot a fentiel fenyeben irtam es azert pakson  is vannak karbantartasok amikor epp kisebb a kimeno teljesitmeny. Rogton elorebocsatom, hogy meg a 25% is benne van a bo 20%-ban szerintem.

Azert kulon hamut szorok a fejemre, mert nem a milliwattra pontos erteket irtam, hanem csak ugy emlekezetbol ment.

Szoval a paks2 projekt sem veletlen, plane annak a fenyeben, hogy a zoldites a villamos energia igeny novekedeset jelenti.

2020-ban a hazai elektromos energia termeles kb. 34TWh volt, ebbol kb. 16TWh szarmazott nuklearis forrasbol, ami kizarasos alapon Paks. A trukk az, hogy te egy bizonyos idopillanatot neztel meg egy napon, Paks viszont alaperomu, szoval normal esetben nem sokat valtozik a teljesitmenye. Igy aztan ejszaka, amikor kevesebb az igeny joval nagyobb aranyban van ott a termelesben.

Az import megoszlasat nem tudom.

Na ezt nem néztem. Így mégjobb, mert attól is függ, hogy mikor töltesz. :)

Találtam egy ilyet: https://www.mavir.hu/web/mavir/brutto-energia-eves

Ha jól értem, és itt tényleg nem teljes világos a történet nekem, akkor 48TWh volt az éves 2021-es bruttó energia, ebből bő 10TWh (talán 12) volt import, és a maradék 36 TWh termelés itthon. A 48TWh-nak a kerek harmada paks.

"Mondjuk egyik barátom meg odáig vitte a témát, hogy az épület egyébként alulméretezett felszállóvezetékének túlterhelését okozta ezzel a lakásából fixen vételezett többlet árammal."

Ilyen allatnak nem kellene leteznie, ott vagy a villanyszerelo rontott el valamit, vagy amugy is volt egy meghibasodas, ami veletlenul pont az auto toltesekor elesedett, vagy valami buheralas volt a sztoriban. Sima dugaljbol 6-16A kozott szoktak tolteni az EVSE-k, ekkora terhelest hetkoznapi fogyasztokkal is barmikor lehet hosszabb idotartamra produkalni.

Házhálózat az 50 évvel ezelőtti terhelésre volt méretezve. Tudod, időnként egy Rakéta porszívó de egyébként semmi.
Azóta nincs fejlesztve, csak a lakások átlagos fogyasztása nőtt meg + erre jön rá egy vagy több 10 órás folyamatos autótöltéssel való fix terhelőáram emelés.

Akarmire is volt meretezve, biztositani csak kellett volna, hogy ne lehessen a vezetekeket tulterhelni. Ennek idealis esetben legfeljebb annyiban szabadna jelentkeznie, hogy a fogyasztonal lecsattog a kismegszakito.

Egyebkent az auto toltesevel boven osszemerheto terheles egy elektromos vizmelegito, egy villanytuzhely vagy egy hosugarzo, amiket jellemzoen szinten hosszabb ideig szokas uzemeltetni. Ezek barmelyike pont ugyanakkora veszelyt jelent a haz halozatara, mint egy autotolto.

Szerinted tényleg végponti elvi maxterhelésre méretezik a gerinchálózatokat (áramhálózat gerinc, internethálózat gerinc, vízvezeték gerinc, csatorna gerinc)?
Ebben az esetben tényleg nem lenne semmi gond, ha az egész utca ráakasztaná 17 órakor a villanyautóját a konnektorra.

Hát ezaz. Az elektromos autó töltése viszont nem a sok lakással statisztikailag számolható, hanem tartós többletterhelést ad a hálózatnak.
Lesznek még ebből problémák, ahogy terjedni fognak hazánkban is az elektromos autók.

Szerencsere eleg lassan terjednek, lesz ido meglepni a szukseges boviteseket, esetleg okositani a toltesi rendszert. Ettol fuggetlenul meg mindig igaz, ahonnan indultunk: ha egy epuletben valakinek az egy darab autojatol egett le az elektromos halozat, ott mar korabban is baj volt.

Csináltak erre egy kisérletet a közelmúltban. Egy lakótömbben adtak a lakóknak ingyenes elektromos autó használatot a teszt idejére. Mivel a lakók a kezdeti teljes feltöltés után már mindig csak az aznap kiautózott töltést pótolták vissza éjszakánként, így - bár a lakótömb energiafogyasztása nőtt valamelyest - de semmi drámai dolog nem történt. Az infrastruktúrát fejleszteni kell, de nem úgy kell elképzelni az elektromobilitást, hogy állandóan mindenki egyszerre 0-ról 100%-ra tölt.

Sőt, összességében az elektromobilitás még támogathatja is az infrastruktúrát, mert jelentős kapacitást visz be az amúgy kapacitásszegény rendszerbe. Lásd V2X-es, olcsón töltődő, drága áram mellett pedig visszatápláló EV-k. Ha lesz a lakosságnál az EV járműpark miatt egy hatalmas tárolókapacitás, azzal az időszakosan nem eleget termelő megújulókat ki lehet símítani, dinamikusan változó árazással.

:wq

Amit mondasz, az igaz, hogy az elektromos autó töltése nem volt benne a méretezésben. De a következménye a régi tervezés esetén sem szabadna, hogy az legyen, hogy a vezeték terhelődik túl. A biztosítót akkor is úgy kellett méretezni, hogy azt az áramot a vezeték tartósan elbírja, így csak a annak szabadott volna leolvadnia. Ha a vezeték terhelődött túl, akkor ott volt valami hibás kötés, meglazult csavar, vagy elöregedett kapcsoló. Nem véletlen persze, hogy fejlődött a kötések típusa, a csavar alól pl. a régi alumínium vezetékek szép lassan ki tudtak folyni. A régi kapcsolók felett is eljárt az idő, a ház főkapcsolója (Ganz) szüleim házában is elkezdett melegedni, szerencsére időben észrevették.

Azt persze nem mondom, hogy gond nem lesz belőle: egyrészt van egy csomó eleve nem szabványos vagy elöregedett hálózatú ház, illetve az sem egy öröm, ha folyton levág a bizti.

Igazad van! Meg ehhez adódik hozzá a mostani trend. Panelben ez eddigi gáz főzőlapot, elektromosra (indukciós, kerámia lapos) cserélik. Aki elég gyors még tudja bővíteni a lakáshoz tartozó mérőórát...

Lassan mindent elektromosan szeretnénk megoldani, a hálózatfejlesztés viszont nem megoldott, hasonló a helyzet az elektromos autókkal. Autó van, infrastruktúra nincs, ha lenne is, az éjszakai többlet terhelést (mindenki tölt) nem lesz egyszerű kigazdálkodni.

"az éjszakai többlet terhelést (mindenki tölt) nem lesz egyszerű kigazdálkodni."

Ha megnezed a MAVIR honlapjan a rendszerterhelesi adatokat, akkor latszik, hogy a reggeli es a delutani csucshoz kepest az ejszakai lenyegesen alacsonyabb, oda meg pont beferne par auto toltese. A gond inkabb az, hogy valoszinuleg mindenki delutan akar majd tolteni, hazaerkezeskor, hogy kesobb mar ne kelljen vele foglalkozni, meg reggel elomelegiteni. Ezek megoldhato problemak lennenek, csak kerdes, hogy akarat lesz-e ra.

A gond inkabb az, hogy valoszinuleg mindenki delutan akar majd tolteni, hazaerkezeskor, hogy kesobb mar ne kelljen vele foglalkozni, meg reggel elomelegiteni.

Én azt tervezem, hogy amikor elektromos autóm lesz, kérek a szolgáltatótól "éjszakai áramot". Nálunk ezt Economy 7-nek hívják (napi 7 órán keresztül ad áramot azon az órán át, olcsóbban). Magyarországon azt hiszem, vezérelt áram a neve.

Megjövök, feldugom az autót, a töltés meg majd valamikor este / éjszaka megindul, amikor a rendszer terhelése kiadja.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Elolvastam a cikket, és ez megütötte a szemem:

A vezérelt hálózat azonban csak akkor érheti el a célját, ha a távolról kapcsolt fogyasztó tényleg bekapcsol akkor, amikor többlet van a hálózaton, és leáll, amikor ez az állapot megszűnik. Emiatt a vezérelt áramról csak fixen bekötött fogyasztók üzemeltethetők, lekapcsolható, leválasztható (konnektorból kihúzható) eszközök nem.

Nem igazán értem a logikáját. Attól, hogy fixre be van kötve egy vízmelegítő vagy egy hőtárolós fűtőtest, attól még nem fognak ezek feltétlenül bekapcsolni csak azért, mert kap áramot. Pl. az előző lakásomban éjszakai áramra kötött hőtárolós fűtőtestek voltak, de nem csak márciustól novemberig tartottam ezeket állandóan kikapcsolva, de mondjuk ha télen elutaztam valahová pár napra, akkor is simán lekapcsoltam.

Ahogy a bojlert is kikapcsoltam, bár egy hét után hazatérve még mindig fürdésre teljesen alkalmas meleg víz volt benne, szóval ha nem kapcsoltam volna ki, akkor is valószínű a 9 órából (mert ott Economy 9 volt), esetleg fűtött volna 30 percet aztán a hőmérsékletet elérve kikapcsolta volna magát.

Szóval hiába van állandóra bekötve, nem számíthat arra a hálózat, hogy a fogyasztóim parancsszóra majd maxon fogyasztanak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem ez a szabaly inkabb azert lett kitalalva, hogy ne ugyeskedjen a fogyaszto azzal, hogy "nappalirol" jaratja a cuccait, aztan ahogy megjon az "ejszakai" atdugja, mert ebben a formaban nincs ertelme a dolognak. A fixen bekotott eszkozok valoban nem mindig jarnak vegig max teljesitmenyen, de altalaban, ha tenyleg hasznalatban vannak, sokaig. A futes kiesese a futesi idoszakon kivul tervezheto (es a csucsidoben jelentkezo fogyasztasbeli kulonbseg miatt lehet, hogy elonyos is), a vizmelegitoknel meg az a par ember, aki kikapcsolja vagy nem hasznal melegvizet eltunik az atlagban.

Az auto toltesenel szerintem ez kenyelmi okokbol nem lenne jellemzo, mert a tobbsegnek boven megfelelne, hogy valamikor ejszaka kapott egy kis toltest, felesleges lenne azzal szorakozni, hogy hazaerkezeskor feldugja normal tarifara, aztan at a vezereltre. Csak szabalyozas kerdese.

felesleges lenne azzal szorakozni, hogy hazaerkezeskor feldugja normal tarifara, aztan at a vezereltre.

Arról nem is beszélve, hogy egy fali dobozt simán be lehet konnektor nélkül egy kábellel közvetlenül bekötni, és akkor nem tudja a user átdugni.

Persze a sima 230V-ba dugható töltőkábellel továbbra is lehet tölteni az autót, csak éppen a fali doboznál mondjuk 2-4-szer lassabban

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem az ötlet az, hogy ha mindennap fürdesz, mosogatsz, akkor az egy fix hőmennyiség, amit a bojler megtermel a villanyból. Azt akarják ők megmondani, hogy ez mikor történik. Az belefér, hogy lecsavarod, ha elutazol egy hétre, de az nem, hogy amikor éppen kell meleg víz, akkor megnézed, hogy van-e éjszakai áram, és ha van, akkor arra kapcsolsz egy átfolyós bojlert, ha nincs, akkor meg a nappalira. Elvileg a villanyautó töltése, ha nagyjából ugyanannyit mész minden nap, és nem töltögeted máshol is, nagyon hasonló a bojler esetéhez. A kérdés csak az, hogy ez mennyire erős feltételezés, és mekkora és milyen gyakori eltéréseket akar az áramszolgáltató megengedni.

Azzal nincs is bajom, hogy ne lehessen nappalira is rákötni, ha ez a szolgáltatónak gondot okoz.

ha mindennap fürdesz, mosogatsz, akkor az egy fix hőmennyiség

Hát, azért ez se igazán fix. Az év nagy részében a napkollektorok felmelegítik a vizet annyira, hogy nem kell ráfűtenem. De még az sem igaz, hogy ezek szerint mondjuk májusban sose használom a bojlert, mert ha van 3 borús / esős nap, vagy ugyan hét ágra süt a nap, de épp nálunk alszik mondjuk 6-8 vendég, akik szintén fürdenek naponta minimum kétszer, akkor elfogy a nap által melegített víz, és rá kell durrantani a fűtéssel.

Az belefér, hogy lecsavarod, ha elutazol egy hétre, de az nem, hogy amikor éppen kell meleg víz, akkor megnézed, hogy van-e éjszakai áram, és ha van, akkor arra kapcsolsz egy átfolyós bojlert, ha nincs, akkor meg a nappalira.

Egyébként miért nem fér bele? Ha van egy éjszakai áramról működő fűtőtestem, de nappal fázom és egy kis fűtőszálas ventilátort bekapcsolok, az belefér. Ugye? Miben más ez attól, mintha a fűtőtestet kapcsolnám ilyenkor a nappali áramra? (A ventilátor úgy van méretezve, hogy a biztosíték által engedélyezett áramerősségnél egy kicsivel vesz fel kevesebbet, kb. 3kW a teljesítménye). Az éjszakai áramról működő radiátorban 3kW-os a fűtő rész.

Egyébként konkrétan az előző lakásom elektromos fűtése úgy volt megoldva, hogy két kapcsoló volt az elektromos radiátoron. Az első az az éjszakai áramot kapcsolta és állandóan be volt kapcsolva (fűtési szezonban), a másik a nappali áramot, és ritkán kellett használnom. Egy fűtőtest, a két kapcsoló a vezérlőpanelen egymás mellett szépen. (Nem Magyarországon, Angliában). 

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Itthon az atkapcsolhato futotested szerintem nem lenne  szabalyos.

"Miben más ez attól, mintha a fűtőtestet kapcsolnám ilyenkor a nappali áramra?" Szerzodeskoteskor vallalod, hogy nem teszed. Mindig vannak ilyen kiveteles esetek, de a tobbseg a hotarolos villanykalyhat ugy hasznalja, hogy a futobetet akkor fut, amikor a szolgaltato gondolja, es meg igy is van benne elegendo ho, hogy ne kelljen melle kiegeszito futes. Ha napkozben jaratod nappali aramrol, akkor esetleg nem hul vissza, mire a szolgaltato be szeretne kapcsolni.

Ebben teljesen igazad van. Amire itt gondoltam az az, hogy a tásasház hálózata mennyire bírja majd, hogy ha hazaérkezéskor/este tölteni kezdesz. Miközben az autód tölt te az indukciós lapon melegítesz egy kis ételt, majd a fürdőben bekapcsolod az infrapanelt hogy kellemes meleg legyen, vagy bekapcsolod a klímát hogy hideg legyen.  Ugye a szükséges energia jórészét gáz formában szerezték be a ház tervezésekor, legalabbis a régebbi ingatlanoknál, klímáról meg még szó sem volt.

"Az autós meg nem fog 1 km-t gyalogolni a töltőfejtől"

Nekem van egy M365 villanyroller a csomagtartóban ha esetleg messze lenne a töltő a végcéltól :) Volt már hogy benyaltam hogy a célhoz közeli töltő foglalt volt, 3km-re volt csak szabad. Jól jött.

Nekem az a több mint 40 évnyi megfigyelésem, hogy nagyon sok ember mindent, de szó szerint mindent ellop, amit csak tud. Annyira zsigeri, hogy szerintem a legtöbben már észre sem veszik, hogy azt nem kéne, mert az nem az övék, nem senkié, ez nem a "találtam az utcán" esete, hanem nettó lopás amit csinál. Ha van rá szüksége, ha nincs.

Az áram is ugyan ilyen. Aki így tölt, az szentül meg van róla győződve, hogy mennyire okos, mennyire életre való, hogy a többiek milyen hülyék, hogy egy ilyen lehetőséget nem használnak ki...

Az így spórolt összeg nagyságrendjéről meg az jut eszembe, hogy ez ugyan olyan, mint mikor bemondják, hogy szerdától 3 Ft-tal emelkedik az üzemanyag ára, és előző nap (szigorúan az emelés előtt, nem napokkal korábban) órákig tartó sorok kígyóznak a kutakon, hogy megspórolják azt az autónként nagyjából 150 Ft-ot (3 Ft x 50 liter).

Van, hogy én is megetetem a sorok között a gyerekkel (vagy inkább megitatom ha elhúzódott a bent tartózkodás) de nem spórolok vele semmit, max egy fél óra hisztit, mert a pénztárnál az üres dobozt ugyanúgy le lehet húzni mint a telit. Ilyen apró szarságok miatt pedig nem fogom a pár hónapos gyereket terrorizálni mert multiék profitja előrébb való mint bármi más a világon. Addig úgysem megyek ki, míg ki nem fizettem. Ha meg mégis, hát hágjanak meg azért a 150 Ft-ért. Komolyan magasról letojom. Nekem a lelki békém fontosabb az ilyen megfelelési kényszernél és balfasz feszengéseknél. Örüljön az a multi, hogy egyáltalán beteszem oda a lábeam, mert amúgy bőven van másik amiből lehet választani. Szerencsére egyébként soha sehol nem szóltak egy árva szót sem akkor, ha épp a gyerek kezéből vettem ki valamit a kasszánál, majd adták vissza azt leolvasás után. Sőt, eddigi emlékeim szerint mosolyogtak is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

+1, bár gondolom itt nem erről az esetről van szó, hanem amikor rendszeresen "elfelejtik" magukkal vinni a csokispapírt a pénztárhoz. :)

Egyébként nálunk a tescoban már hightech a gyerekétkeztetés, mert a mobiloddal beolvasod, aztán mehet a gyereknek, kifelé a pénztárnál már csak 1 db QR kódot kell szkennelni az appból, fel sem kell pakolni a szalagra.

Bizony, jó dolog ez. Két böszme szatyorba el tudod intézni a havi bevásárlást, ami már a bevásárlókocsiban van. Utána csak át kell emelni a csomagtartóba, mindenféle b@szkodás nélkül. Nem kell sorban állni a szalag mellett, nem kell kivárni, míg egyesével lecsipogja szegény pénztáros, nem kell mindent kipakolni és még egyszer vissza. Jobb ez így mindenkinek. Egy hátránya van, ha sokat csipogsz és törölsz is, akkor kaphatsz néha szúrópróba szerű ellenőrzést, ahol találomra lecsippantanak ők is öt tételt. Aztán win-win-go.

Elég gyakran látni is, teljesen nyugodtan csinálják (gyerekesre rászólni senki sem mer). Teljesen megdöbbentem, amikor láttam, hogy Svájcban is nyugodtan etetik a gyereket a Migros-ban. Aztán szépen kisimították a kaja papírját, és berakták a bevásárlókocsiba. (Őszintén bevallom, nem egészen értem, miért nem lehet kibírni azt a 15-20 percet kaja nélkül, amíg bevásárolsz. Amikor már akkora a gyerek, hogy nem cumisüvegből eteted, nem is biztos, hogy az össze-vissza, megszokott rutin nélküli etetés jó neki. Szülőknek persze kényelmes.)

Őszintén bevallom, nem egészen értem, miért nem lehet kibírni azt a 15-20 percet

Van egy olyan újdonsült szülői attitűd egyes szülőknél, miszerint minden körülötted és a kölköd körül forog. Főleg első gyerekes édesanyák szoktak ebbe a bűvkörbe beleesni. Ez a képzetük már a fogantatás pillanatától végigkíséri őket. Amikor ebben a epizódban vannak, akkor azt hiszik, hogy övék a világ, nekik mindent lehet, főleg ha a gyerekükről van szó.

trey @ gépház

"miért nem lehet kibírni azt a 15-20 percet"

Mert mondjuk 2 éves.

Mi is voltunk párszor így. Nem azért mert én vagy a gyerek vagyunk a világ közepe -senki nem gondolta így nálunk- de egy 2 éves gyereknek még nem lehet mindent elmagyarázni, és ha valami épp bekattan, akkor az be van kattanva. Onnantól 2 út van: vagy abban a 15-20 percben az egész bolt hallgatja hogy sír -rosszabb esetben valami komolyabb hiszti (nálunk szerencsére ilyen sosem volt, de másnál láttam földön fetrengve kiabáló gyereket)-, vagy adsz neki valamit, ami leköti. Egy kis kaja mindig beválik, a gyerekek ösztönlények. Ha rutinosan rákészültél, akkor előveszed amit vittél magaddal (keksz, akármi), ha elfelejtettél rákészülni, akkor rögtönzöl és kap pl egy fél friss kiflit. Így nyugi lesz, nem zavarsz senkit és be is tudod fejezni a vásárlást. Ha ilyen volt, akkor a pénztárnál jeleztem, hogy bocs, de 1 kifli elkopott út közben. Senki nem akart meglincselni érte. 

 

Foleg covid idejen. Ahelyett hogy az apuka elugrana gyorsan bevasarolni egyedul, meg a 80+-os nagymamat is elviszik (a sok kolok mellett).

Mi egyszeruen megoldottuk a boltban hisztizes temat (meg a covid elotti idokben). Megmondtam a gyereknek, hogy nem viszem el a boltba ha ott nyafog/hisztizni fog. Inkabb kibirta hiszti nelkul csak johessen.

"dac-/hisztikorszak idejen mar boven ertette a gyerek a beszedet"

Ennyi erővel egy 2 éves gyereknek elég lenne annyit mondani, hogy ne sírj, ésakkor nem sírna, mert érti a beszédet :D De egyszerű lett volna így :)
Az hogy érti a beszédet nem jelenti, hogy teljesen meg is érti, hogy mit/hogy kellene csinálnia, azt meg pláne nem jelenti, hogy az érzelmeit is tudja kezelni. 

"Nem kell a kölköt bevásárlásra hordani, mindenkinek jobb."

Ezt egyrészt nem mindig lehet megoldani, másrészt normális ember nem egy koloncként tekint a gyerekére. Az a gáz, amikor a 10+ éves gyerek nem tud viselkedni/megszólalni (köszönés, stb, csak néz mint a bamba), pont azért, mert mindig csak zavaró tényezőként kezelték.

Nem kéne, de van aki másképp nem tudja megoldani.

Feleségemnek nincs jogdíja, a csecsemőt meg nem lehet egyedül otthon hagyni. Van amit egyedül nem tudok megvenni. 0-tól 3 éves korig csecsemőről beszélünk aki leginkább eszik, iszik, kakil, pisil. Ha szomjas vagy éhes akkor sírni fog mert másképp nem igazán tud jelezni. Ha ez épp a boltban van és ott akar megenni/inni valamit akkor megkapja. Majd ha nagyobb lesz, nem fogja. Nyilván ez is ésszerű határokon belül mozog tehát egy üveg bort akkor sem kapna meg ha épp az tetszene. Játék soron volt már hiszti. Hagytam hogy nézelődjön, fáradjon és utána eljöttünk. Sírás volt de utána kapott egy valamit amitől megnyugodott. A gyereknek egyszerű igényei vannak. Legfőképp foglalkozni kell vele. Van amikor egy dobozzal vagy egy golyóval, szivaccsal fél napokat eljátszik. Nem kell tőle mindent megtagadni mert torz lesz a személyisége, ha nagyon terrorizálva van és soha nem kap meg semmi amit ő akar + nem is foglalkoznak vele csak kapja a halom bazárt akkor depressziós lesz. Soha nem adtam mindent a gyereknek főleg nem azonnal de amennyire lehet, hagyom szabadon élni, megismerni a világot. A shoppingolás pont nem a prioritások közé tartozik. Ráér később megtanulni hogy is van ez. Ha például a függönyt cibálja, rá szólok. Mindent a helyére visszatesz, összetakarít maga után, megkérdezi a legtöbb dolgot, megköszöni. Tud köszönni, civilizált, illemtudó sőt, számolni is tud. Ő még nem tudja mi az a pénz (tudja, hogy létezik) és nem tud különbséget tenni tárgyak között az értékük szerint. Ilyen az, aki másfél éve jött erre a világra. Van még ideje bőven tanulni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Jobb esetben. Attól, hogy rohangál és jár a szája még csecsemő egészen a 36. hónapig. Sok-sok idegi és biológiai esemény játszódik le bennük eddig a korig. Ott kezd el változni ez, majd következőre a serdülő korban. Ezt tanítják is nemcsak a kisujjamból vettem.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Apa, anya, kölkök. Ez volt a kiinduló pont. Ez bandázás. Aztán bemennek az élelmiszerboltba 2 kifliért meg egy doboz mackósajtért. Mert, ha már ott vannak a plázában egész nap bandázni (olcsó hétvégi program nagycsaládosoknak, addig sem kell fűteni/hűteni otthon, meg a kölköket nevelni, róják az üzleteket, feltúrnak mindent, venni csak nagy ritkán vesznek valamit), akkor csak megéheznek ... Tényleg azt akarod mondani, hogy ez nem létező tevékenység? 2 közeli hozzátartozóm dolgozik kereskedelemben, egyik a győri Árkádban ...

trey @ gépház

Biztos van ilyen de nem nálunk. Ha lehet rendelek amit lehet. Az más ha valaki ennyire nem tud mit kezdeni magával. Boltba is csak akkor megyünk együtt amikor mindenféle speciális dolog kell a kajákba vagy ha valakinek ajándék kell, stb. Fogorvoshoz, magán dokihoz is "bandázunk" mert ismétlem: arra a másfél órára nincs hova tenni a gyereket. Egyébként sokkal szívesebben játszom vele vagy kirándulunk. Nagyon nem szeretem ezeket a plázás, árkados korzós helyeket. Nyomasztó. Ott az a sok ember de lényegében nem történik semmi. A gyerek is unatkozik ott. Jellemzően ha lehet akkor úgy néz ki a dolog, hogy amíg anyuka bent van addig mi kint sétálunk, játszunk esetleg játszótéren és/vagy az autóban. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Akkor nem rólad beszéltem. Ez egy létező jelenség. Jómagam is lehúztam a kereskedelemben egy fél évtizedet '94 és '99 közt. Akkor ez még nem volt ennyire elterjedt, mert nem voltak bevásárlóközpontok. Amióta a plázák és árkádok megjelentek, egyesek rákaptak arra, hogy ott nevelik a kölkeiket. Értem, hogy nem tudja elvinni, de van gyerekmegőrző, van lehetőség arra, hogy az élelmiszerboltba ne öten menjenek be egy családból, csak fusson be az apa vagy az anya egy kifliért a gyereknek.

A boltban gyerekzabáltatás pedig amellett, hogy szürke zóna, COVID idején kurva meggondolatlan dolog. Meg amúgy is. Ne ott. Otthon. BTW: a plázákban vannak éttermek. Miért nem ott eteti a kölkét?

A tolvaj majszolókról meg, akiknek eszük árában sincs kifizetni, amit megettek ... pont illenek ebbe a topikba a plázában autót töltők mellé.

trey @ gépház

Valószínűleg létező jelenség. Én egy kiflit meg tudok venni egyedül is :D Mi csak akkor megyünk együtt ha nagyon muszáj. Sajnos itt nincsen semmilyen megőrző de szerintem még pici is a gyerek hozzá. A covid miatt pláne nem szeretem oda vinni ilyen helyre. Be szoktam kenni a bevásárló kocsi markolatát fertőtlenítővel hogy a gyerek ne nyalogassa mert az keserű. Ez nálunk havonta, másfél havonta egy alkalom. Ha elmegy oviba vagy bölcsibe akkor valószínűleg nullához fog konvergálni az esetek száma, bár oda megint a covid miatt nem szívesen viszem szóval ördögi kör ez. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nálunk, ahogy alább írtam ez gyakran úgy zajlott, hogy anya bement vásárolni, én meg a gyerekekkel a közeli játszótérre mentem, vagy egyszerűen csak elmentem a környéken sétálni velük.
Telefon hasznos volt, mert amikor anya végzett, rám csörgött és a megbeszélt helyen találkoztunk, az autóba való bepakolásnál már tudtam segíteni. Egyúttal a napi séta egy része is megvolt a gyerekekkel.

Nálam anno kapott kiflicsücsköt és a csonkított rokkantigazolványos kiflit telibe számoltattam.

Volt olyan is, egyik lányom nem akart továbbjönni velem, siettünk időre egy szórakoztatóközpontból és otthagyott valamilyen filléres vacakot. Elmagyaráztam neki, hogy időre megyünk és ez ottmaradt, kap másikat, de neki az kell és követelőzés és leült egy padra. Szépen elköszöntem tőle, hogy mi megyünk, a kisfiammal továbbmentünk és elbújtam egy oszlop mögé, hogy mit reagál. Utána pislogott nagyokat hol vagyunk, keresett minket, aztán szó nélkül jött, amint meglátott minket megint.

PS: A földön fetrengős gyereknél van értelme az abortusztablettának meg a sokkolónak. Szülői nevelés csúcsa az ilyen ivadék.

most mi a halalrol beszelsz amugy? mit faj neked hogy megeszi bent ha kifizeti? nincs lopas, nincs semmi.

en is siman odaadnam a gyereket ha igy lenne. az hogy te nem, ez van. ettol ne gondold hogy valami magaslovon ulsz, mert tevedsz.

azt, amit lent eloadtal, hogy oda jarnak bandazni, a plazazas utan az szepen mutatja miket vetitesz kifele. hianyzott gyerekkorodban hogy plazazz? meselj!

szamomra termeszetes az, hogy ha mondjuk elmentunk kirandulni, akkor utana meglepo modon csaladilag megyunk be a boltba. ez azert messze van a "bandazastol". ugyhogy abszolut magamra ismertem, persze.

en nem hagyom a boltban a gyereket enni, viszont ha valaki kifizeti (es en feltetelezem, hogy kifizeti, te meg feltetelezed, hogy nem...), akkor nem latok vele problemat. egy 2 eves gyereknek nem magyarazod meg, hogy varjon meg 20 percet mert te a majorannat keresed a fuszerek kozott es meg kell csirke a holnap levesbe.

az, hogy letezik olyan szelete a tarsadalomnak aki bemegy, megeszi, majd az ures csomagolast eldobja mashova, az szomoru, viszont e miatt ne iteljuk mar el azokat, akik nem igy tesznek.

Az a baj, hogy a kajalas pillanataban meg nem tudod eldonteni, hogy ki fogja fizetni, vagy "elfelejtkezik" rola. Nem hiszem, hogy ennek az lenne a megoldasa, hogy ilyenkor odaallitanak folejuk egy biztonsagi ort, aki a kasszaig kiseri a csaladot, es meggyozodik arrol, hogy valoban fizetnek. Ezert a tiszta megoldas az, hogy amit meg nem fizettel ki, ezert nem a te tulajdonod, azt nem kajalod meg.

Engem amugy nem zavar kulonosebben, de en kerulendo az esetleges felreerteseket inkabb nem csinalnam. Egy idoben volt egy laptopom, amire csipogtak a boltok kapui. Egyszer kipakoltattak miatta a taskamat, hiaba mondtam, hogy mi a helyzet. Kellemetlenul ereztem magam, nem akarom ismetelni a szituaciot.

Arrol nem is beszelve, hogy mennyire nem higienikus a kozeg, foleg igy covid idejen.

Beleteszik a gyereket a bevasarlokocsiba, aki vegigfogdossa (es/vagy vegignyalja) a fogojat, amit aznap mar x ember vegigfogdosott es rakohogott. Majd kezebe nyomjak a kiflit/stanglit, hogy betomjek a szajat. Az ilyen 2-3 evesek pedig nem a tisztan evesrol hiresek, hullajtjak a morzsat/csokidarabokat vegig a bolton.

Fogzó gyerek, folyik a nyála stb. Nem kell rá maszk. Felnőttre kell.

Értelmes ember nem viszi a beteg gyereket boltba a covid szezon közepén.

Ha meg tudja tenni, hogy COVID közepén nem viszi, onnan már csak akarás kérdése lenne, hogy egyáltalán nem viszi. 

trey @ gépház

"onnan már csak akarás kérdése lenne, hogy egyáltalán nem viszi. "

De vinni akarja. Miért ne vinné, ha akarja? A gyerek semmilyen problémát nem okoz. Innentől GOTO 10. 

Btw kurva sok felnőtt is nyugodtan otthon maradhatna inkább, kezdve mondjuk azokkal -ha már vásárlás-, akik a boltban nem tudnak közlekedni a bevásárlókocsival, és amikor valamiért megállnak, akkor 10-ből 10-szer keresztbe állítják a kocsit, hogy mások tuti ne férjenek el :D Meg akik megállnak kocsival a bejárat előtt. Meg kézzel fogdozzák a pékárut. Lehetne sorolni. A hétköznapi bosszúságaim 99%-át felnőttek okozzák.

Ezt írtad:

"Ha meg tudja tenni, hogy COVID közepén nem viszi, onnan már csak akarás kérdése lenne, hogy egyáltalán nem viszi. "

A mondatodat úgy értelmezem, hogy szerinted ha valaki covid alatt meg tudja oldani, hogy nem viszi a gyereket boltba, akkor máskor is -tehát covidon kívül, úgy általában- meg tudja oldani: csak akarás kérdése. Erre reagáltam.

Vagy csak a beteg gyerekre gondoltál? Az jogos! Ha lehet, a beteg gyereket ne vigye senki boltba. De a beteg felnőtt se menjen boltba/közösségbe.

Ha viszont nem csak beteg gyerekre gondoltál, hanem általánosságban, akkor tényleg GOTO 10, lehet elölről kezdeni. Mert akkor ezekszerint azzal mégsincs semmi bajod, ha egészséges ember egészséges gyerekkel megy bevásárolni (covid szezonon kívül - csak hogy kicsit leszűkítsük a belekötés lehetőségét)? Mert ugye miért ne tehetné meg, ha így látja jónak? Mert néhány házmesternek nem tetszik? Szerintem a házmesterek ne menjenek boltba.

Az a baj, hogy a kajalas pillanataban meg nem tudod eldonteni, hogy ki fogja fizetni, vagy "elfelejtkezik" rola.

Erre megoldás lehet, hogy nem foglalkozol vele. Miért érdekes nekem ez egyáltalán, mint egyszeri vásárló? Majd foglalkozik vele az áruház tulajdonosa, vagy akinek ezért az áruház tulajdonosa fizetést ad.

Egyszer kipakoltattak miatta a taskamat, hiaba mondtam, hogy mi a helyzet. Kellemetlenul ereztem magam, nem akarom ismetelni a szituaciot.

Imho ez ugyanaz a logika mint a fenti, csak fordítva. Ne foglalkozz vele, hogy a sok suttyó vásárló miket gondol rólad, úgysem találkozol velük soha többé. :)

"Erre megoldás lehet, hogy nem foglalkozol vele."

Engem nem is erdekel, csak az alkalmazottak es a biztonsagi szolgalat szempontjabol kenyes helyzet. Ha raszol az illetore, lehet, hogy balhet csap, ha hagyja, hogy lopjanak azbuzletbol, akkor meg lehet, hogy lecseszik. Sot, vannak olyan helyek, ahol vonjak az alkalmazottak penzebol a leltarhianyt.

"Ne foglalkozz vele, hogy a sok suttyó vásárló miket gondol rólad"

Bar nem tartom az osszeset suttyonak :), nem szoktam. Inkabb az volt a baj, hogy feltartottak, meg utana negyed oran keresztul rendezgettem a turazsakot, mire minden ujra belefert.

Fentebb említette valaki, hogy a bolt statisztikája az (persze lehet, hogy nem nálad Svájcban), hogy amit bent megzabálnak, az többnyire el van lopva. Akkor a statisztikának megfelelő valószínűséggel igaza van abban, hogy ha bent evést lát, akkor lopást gyanít. A világ meg már csak ilyen, hogy van ahol nem szabad bizonyos dolgokat csinálni (fürdőkádban hajat szárítani, benzinkútnál dohányozni, repcsin mobilozni és bombás vicceket mesélni, boltban legelni).

szamomra termeszetes az, hogy ha mondjuk elmentunk kirandulni, akkor utana meglepo modon csaladilag megyunk be a boltba. ez azert messze van a "bandazastol". ugyhogy abszolut magamra ismertem, persze.

Hiába magyarázkodsz, Trey szerint az a bandázás, ha együtt van a család. Szóval már a kirándulás is bandázás. Szégyelhetnéd magad :-D

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem értelek. Lehet egyetérteni azzal, amit mondok, lehet nem egyetérteni, de azt állítani, hogy azért, mert én mondom, miközben ez nem az én véleményem kizárólag, hanem számtalan más emberé is ... erre mit lehet mondani? Itt szerinted mi a bagoly mondja verébnek? Komolyan érdekel.

trey @ gépház

Lehet, hogy azt kellett volna mondanom, hogy más szemében a szálkát is észreveszi, a maga szemében a gerendát sem.

Leírtad a véleményedet. Én személy szerint ostobaságnak tartom, ezért viccet csinálok belőle: ráteszek egy lapáttal.

Te erre leírod, hogy ostobaság, amit írtam.

Igen. Valóban az. Mindkettő.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Most megint vegletek kozott ugralunk.

Nyilvan van kulonbseg akozott, ha kirandulas utan hazamenet beugranak egy gyors bevasarlasra egy boltba, es akozott, hogy az egesz napot supermarketekben/plazakban kruzolnak, ahol szetturjak a cuccot (ruhakat probalnak, amit vegul csak nem vesznek meg), lelegelik a gyumolcsos pultot (meg kell gyozodni mindenkepp arrol, hogy a szolo edes-e, van-e magja), felzabaljak a turorudikat/sajtos stanglikat.

Ugyanigy van kulonbseg ateren, hogy ha egy szabadon hagyott konnektorba bedugsz 5 percre egy mobiltoltot (senkit nem erdekel), vagy azzal probalod telitolni a kocsit (tenyleg nem arra valok a konnektorok, ha nincs felcimkezve, hogy az arra valo).

+1 mi soha semmit sem adtunk a gyereknek enni üzletekben, pedig kiskorától jött velünk mindenféle boltba. Be sem vittünk ennivalót neki. Vagy evett előtte vagy utána. Ezért nem értem azok álláspontját akik azzal védekeznek, hogy "legalább senkinek sem kellett hallgatni ahogy bömböl". Akkor az a gyerek rosszul van nevelve.

Sajnos de. Épp az a lényeg, hogy a kereteket gyerekkorban fekteted le nekik, és alakulnak a dolgok. Amit nem fizettünk ki, az nem a miénk, nem esszük, meg majszoljuk el félig a kiflit, hanem kassza után majd már tényleg saját belátás szerint lehet. Érdekes módon nálunk ebből nem, vagy minimálisan volt bármi, azt 20-30 percet amíg körbejártunk egy nagyobb boltot (és meg is találtuk ami kell) valahogy kibírták.

Nem, halistennek nem. És igen, ezeket gyerekkorban kell megtanulni, én sem tartom jónak ezt csinálni, de attól még ha egyszer-egyszer csinálod, mert pl beakadt a kétévesnek valami, vagy elbasztad az időt, attól egyrészt nem leszel bűnöző (igen, egy egészséges társadalomban ezek beleférenek), másrészt egyáltalán nem evidens, hogy nevezett két éves ezután mindig követelni fogja. Az én tapasztalatom az, hogy többnyire vagy egyáltalán nem, vagy a következő egy-két alkalommal teljesen normálisan elmagyarázható a dolog. Biztos van olyan gyerek, akivel utána nagyon nehéz ez, de messze nem mind ilyen (illetve nyilván segít, ha ismered a gyereked, és fel tudod mérni a várható reakciót) 

A csucs talan az, amikor hipermarketen belul igy aruljak a grillcsirket, es az ehesen vasarlo csalad igy vesz ott egy grillcsirket, es megeszi bent a huszadat. Es osszevesznek a boren.

De ha Nyugatabbra jossz, talalsz olyat, aki a csontjait is szetdobalja a folyoson. Otthon pont azert veszik meg igy, mert nincs pofajuk ures turorudis zacskot lehuzatni a penztarossal, meg bemondani, hogy 10 sos kiflit usson be a 8 helyet, mert "kettot mar megettem".

Hát, a videóban lévő GLC hibridre ez igaz is lehet, mert az még az NEDC szerinti oltári kamu eredmény alapján is csak 45 km-t tud elmenni tisztán villannyal, ergo csupán 10 kWh körüli akku lehet benne. Az sima 3.6 kW-os fali aljzatról kb. 3-4 óra alatt feltölthető.

Amit a plázákban a falon látsz konnektort, nagy eséllyel nem tud 3,6 kW-ot, mivel 10 vagy 16 amperes kismegszakítón lóg. De nem is ez a baj velük, hanem hogy nem arra vannak tervezve, hogy 4-5 órán át 10 vagy 16 amper csorogjon belőlük. Lehet, hogy az első használatot kibírja, de pár alkalom után elkezd olvadni, deformálódni a műanyag, és jó esetben zárlattal lecsapja az automatát, rosszabb esetben elfüstöl. Láttam már olyat, hogy a jóképességű nem bírta kirángatni a dugeszt a konnektorból, mert úgy összeolvadt.

Azért ez nem mindenkinél van így. Igen, a spórolás fontos rész, de padlóztál már le villanyverdát? Ha még nem akkor próbáld ki (ésszel) ;)

Ezen felül a csend ami nekem iszonyatos plusz. Konkrétan most amikor feltettem a téligumit azóta b.ssza a fülemet a surrogása, jövőre már esedékes lesz az új garnitúra, ott már kimondottan odafigyelek erre is. 1st world problems :)

Szélmalomharcot vívsz, mindenki tudja, hogy az EV tulaj ismérvei a következők:

- Hidegben szigorúan kabátban vezet, maximum 90-el.

- Melegben nincs kabát, de természetesen marad a 90, a klíma miatt olykor 70.

- 0%-al ér haza állandóan, az estéje abból áll, hogy töltőoszlopot keres vagy fantás hosszabbítót lógat ki, hogy reggelre meglegyen a 100%.

- Nyomaték és gyorsulás csak a videókban van, a 150km körüli hatótávból egy ilyen után 40-50km lesz, így valós körülmények között senki nem vezet dinamikusan ezekkel, mert nem tud.

- Egész nap aggódik rajta, hogy vajon hazaér e.

- Ha nem egy súttyó fillérbaszó (a többsége az, de van pár kivétel), akkor pedig DC villámtöltőt használ, ehhez alsó hangon 100km-eket utazik, 30-60 percet vár a sorára, és ha netán működik a töltő (ritka az ilyen), akkor kb. 10-15 liter/100km a konvertált fogyasztása, ezért fizet (természetesen minden nap, 0%-ról 100%-ra, éves szinten milliókat).

- Az akkuja tönkremegy pár év alatt, ezért sokkal jobban szennyezi a környezetet mikor kidobja, valamint 5-7 millióért rakat bele újat. Vagy amikor erre ráébred (időben kellett volna tájékozódni haló!), akkor kamerák előtt felrobbantja inkább, true story!

- Minden más is tönkremegy, a legkisebb tétel amit fizet, az 1.5 millió, mert senki nem tudja javítani ezeket, és a márkaszerviz komplett részegységeket cserél.

- Nem az a kérdés hogy az autó kigyullad e, hanem hogy mikor! Ilyenkor komplett társasházakat ránt a pokolba, gyerekekkel, nőkkel,  öregekkel.

De szerencsére még van lehetőségünk bőven normális, nem dodzsem autókat venni, és nevethetünk ezen az egészen. Komolyan én azon gondolkodom, hogy ha kicsit korrigálnak az árak, akkor veszek 2-3db szívó benzinest, és elrakom őket valahova, hogy még a gyerekemnek se kelljen a fentieket átélnie.

En is ismerem ezeket a sztereotipiakat.

Az 5-7 millios aksicsere ugy igaz, ahogy van. Meg kihagytad azokat, akik egyetlen (nem masodik) autonak veszik a 120km hatotavu elektromost es azzal mennek 1000km-rel arrebb nyaralni. Na azok tenyleg beszopjak altalaban.

De az aksis es a nagyritkan mukodo toltos keresos sztereotipia kivetelevel faszsag, vagy statisztikailag elhanyagolhato ritka esemeny az osszes pont.

Egyetértek. Azt amúgy kihagytam, hogy ezek a 2 évesen legatyásodott akkumulátorok nem hasznosíthatóak olyan formában, hogy megveszi valaki az autót beárazva az aktuális hatótávval, ami az ő használati szokásaihoz még bőven jó. Aztán a sor végén 15 év múlva bekerül egy off-grid napelem inverter alá.... Szép lenne, de mese habbal. Ezeknek az értékük nulla, és jellemzően iskolák, óvodák környékén szórják szét őket.

Nehezebb olyan vevot talalni, akinek "jo a csokkent hatotavu aksi", mint olyat, akinek "megfelel az euro 4 benzin 10L / 100km fogyasztassal".

Persze ettol meg a lo tuloldala: az ovoda/bolcsode melle elhajigalt hasznalt aksi is egy szalmabab. :)

Ugyanakkor amíg ez a "mentse meg más" az emberiség szemlélete, addig változás nem lesz.
Mindössze a pazarlásról kell leszoknunk. Ésszel kell élnünk. Ahova elég egy (akár elektromos) bringa, oda minek mozgatunk a 100 kilós testünkért további 1200 kilós felesleges tömeget?
Valójában semmivel sem előnyösebb, mégis a lustaság azt diktálja, hogy oda is autóval menjünk, ahova elég egy kis tömegű (akár elektromos) bringát előkapni és időben sem veszítünk vele.

Igen.
Akár a gyaloglást, akár a rollerezést, bringázást (elektromost is), akár a jó tömegközlekedés igénybevételét nézed, mind környezetkímélőbb.
Az autónál már csak a repülő a környezetszennyezőbb.

Ahova ezeknek a könnyű eszközöknek az igénybevétele nem jár nagyobb macerával, érdemes ilyen eszközöket is igénybe vennünk autó helyett úticélunk elérésére.
És tényleg nem az üzemanyag ár a valódi probléma, hanem a kibányászott és CO2-ként légtérbe juttatott szén, gáz, benzin. A villanyautóhoz is Európa legtöbb országában plusz szenes erőművek kellenek jelenleg, bármennyire próbálják mixként zöldíteni.

Az áruszállítás ésszerűsítése a másik problémás pont. Innen visszük a disznót nyugatra, nyugatról hozzuk a szeletelt sonkát keletre, stb.
Ha csak a kamionkilométerek 1/3-a megspórolható lenne, netán vasúti konténerszállítással kiváltható. Borzasztó pazarlóan élünk, főleg amíg a pénz fontosabb az utódainknak hagyott bolygónál.

Az áruszállítás ésszerűsítése a másik problémás pont. Innen visszük a disznót nyugatra, nyugatról hozzuk a szeletelt sonkát keletre, stb.
Ha csak a kamionkilométerek 1/3-a megspórolható lenne, netán vasúti konténerszállítással kiváltható.

Ha megéri a disznót nyugatra vinni, a sonkát pedig vissza, akkor az azt jelenti számomra, hogy vagy túl olcsó az üzemanyag, vagy valami rejtélyes oknál fogva sokkal hatékonyabb Németországban disznót vágni. Valahonnan az rémlik, hogy kb 1.6EUR/km áron lehet kamiont mozgatni. Tegyük fel, hogy egy kamionra felfér 40 disznó, ami 200kg tömegű, ebből a hús legyen 150kg. Ez 2x1000km-rel számolva 200Ft-tal drágítja a disznóhús kilóját. Ennyi tartalék szerintem nincs a disznóhús árában. Nyilván torzít a számítás, mert visszafelé sűrűbben lehet rakni az árut, cserébe hűteni kell.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy szerintem az ár az egyik legjobb metrika, csak nem feltétlenül van minden jól árazva. Ugyanis ha túl drága lesz a szállítás, akkor majd felhúznak ide is egy húsüzemet, de a jelenlegi üzemanyag árak mellett olcsóbb, vagy ha jobban tetszik környezet kimélőbb egy húsüzemet tartani Németországban. De azt se gondolja senki, hogy a húsüzem felhúzása itt nem jár extra környezetterheléssel. Az EU gyakran tökön szúrja magát a környezetvédelemmel, mert az outsource-olásra ösztönöz, ellehetetleníti az európai autógyártókat, stb, de legalább próbálkoznak a rendbetételével.

Pár hete vettem épületfát itt a csömöri fatelepen.
Kérlek szépen az ukrán fenyőt elviszik Ausztriába majd onnan hozzák a szőrös deszkát(!) a csömöri fatelepre.
A fatelep azért veszi Ausztriából a szőrös deszkát mert Mo-on nincs normális minőséget előállítani képes fatelep.
Lambériáról, egyebekről nem is beszélve.

Mondta az ember h próbálták a magyart, de nagyon szar volt. 

A magyar könnyűipar fejlesztésnek ée az európai környezetvédelemnek szerintem nagyobb csődje ennél nemigen van.
Ja és bemész obiba, bauhausba, mindenhol osztrák lécet kapsz.

Gábriel Ákos

Nekünk pont van egy fűrészüzemünk - igaz, épületfával alapban nem foglalkozunk, legfeljebb bérfűrészelés formájában.
Az áru jelentős részét (félkész termék) Franciaországba viszik tőlünk, hazai piacra nagyjából semmit - szinte csak az alkalmanként bérfűrészelt cuccot, de az hányadban viszonylag kicsi.

Kerestünk korábban hazai partnereket, de ezek a kapcsolatok gyakran volatilisnek bizonyultak. Ennek vélt és valós okait sokáig lehetne sorolni.

 

Ukrajna kevésbé támogatná a fatermelőt ha csak Magyarországra exporttálna vagy mire gondolsz? Vagy esetleg az osztrák állam támogatja jobban az exportot mint a magyar? Az adó/vám nyilván torzíthatja a dolgokat, de az EU-n belül vám nincs, az iparűzési adó pedig tudtommal itthon az egyik legalacsonyabb.

Most éppen a finom sonkára gondolok, amely a szálindító téma volt.

Egyébként az is elgondolkoztató, hogy a németek például sok disznót exportálnak Kínába. Kínából pedig jön sokminden. A hajóval való szállítás pénzügyileg gazdaságosnak mondható, Kínával a kereskedés pénzügyileg nagyon jó. Viszont a sok tengeri teherhajó már a bolygónk kimutatható CO2 terheléséért felel, egyúttal bolygónk bányászható erőforrásának elpazarlásához ez is hozzájárul.

Uniós szinten a tengeri szállításból eredő kibocsátás 48%-kal nőtt 1990 és 2008 között. 2015-ben a közlekedési ágazatból származó teljes uniós üvegház hatású gáz-kibocsátás 13%-a a tengeri szállítási ágazatból származott.

Amíg a pénz vezérli a világunkat és nem az ökológiai lábnyom csökkentés ... nem nélkülözés hanem a pazarlás felszámolása által. Tényleg véges a bolygónk erőforrása, mit hagyunk a dédunokáinkra és az utánuk következőkre?

- az elektromos autót átállítani más "üzemanyagra" (mindet, egyszerre!) meg lehet tenni
- az elektromos autó által okozott (szekunder) szennyezést központilag lehet csökkenteni
- az elektromos autó az öregedéssel nem szennyez jobban
- az elektromos autó sokkal egyszerűbb, kevesebb alkatrész kell hozzá. Nem kell bele olaj sem.
- az elektromos autó hidegen sem ereget más összetételt mint melegen
- az elektromos autóval "ki lehet pucolni" egy zsúfolt belváros levegőjét

Környezetvédelmi szempontból szerintem van benne ráció.
Viszont egyre inkább azt gondolom mégis a hidrogénes cucc lesz az igazán jó.
 

Gábriel Ákos

Modern uzemanyagcellas auto korabban volt, mint akkumulatoros, valamiert megsem terjedt el kulonosebben, amikor megjelentek az elso hasznalhato BEV-k, rovid ido alatt lekoroztek oket.

Ennek szerintem tobb oka is van: meg a nyilvanos toltoknel is ritkabb az infra, Europaban boven vannak olyan foltok, ahol nincs az autod hatotavjan belul toltoallomas, es itt meg az sincs, hogy vesz eseten bedugod egy konnektorba. Masreszt a hidrogen egyelore tobbnyire szurke, szenhidrogenekbol allitjak elo, ami CO2 szempontbol nem elonyos, csak a helyi emisszion javit, a zold hidrogen pedig nagyon draga es nagyon rossz hatasfokkal allithato elo majd alakithato vissza elektromos energiava, az akkumulatorok ebben sokkal jobbak. Harmadreszt nem csak megvenni, de uzemeltetni is dragabb jelenleg egy hidrogencellas autot, mint egy benzinest.

Ettol fuggetlenul ugy gondolom, hogy nehany evtizeden belul kifejlodik, elterjed, de ennek szerintem elofeltetele az olcso energia, amibol olcso hidrogent lehet csinalni. Akkor is elobb a teherfuvarozasban es a nagy tavolsagra jaro jarmuvekben fog nagyobb szamban megjelenni, nem a szemelyautokban.

"Modern uzemanyagcellas auto korabban volt, mint akkumulatoros, valamiert megsem terjedt el kulonosebben"

Ha ugyanannyit szantak volna a hidrogencellas autos marketingjere, mint a litiumos oriasaksisokra, legalabb ennyire elterjedt volna.

De a hidrogencella nem oldotta meg az autoipar egyik legnagyobb problemajat: a hasznaltauto piac nepszerusegenek csokkenteset. Igy nem erte meg a marketingjebe szazadannyi penzt sem olni, mint a Tesla vagy a Leaf kategoriajara. Az utobbi behozza az arat, amikor par ev vagy 100-200k km utan rajon a user, hogy szart se er a kocsija tobbmillios aksicsere nelkul.

"Ha ugyanannyit szantak volna a hidrogencellas autos marketingjere, mint a litiumos oriasaksisokra, legalabb ennyire elterjedt volna."

Arrol vannak szamaid, hogy melyikre mennyit? Ha mar ennyire hatarozottan allitod...

"a hidrogencella nem oldotta meg az autoipar egyik legnagyobb problemajat: a hasznaltauto piac nepszerusegenek csokkenteset"

Ez megint netto osszeeskuves-elmelet. Nem lehet, hogy a hidrogencellas auto azert nem fogyott, mert nem kellett senkinek?  Ha igazad van, miert nem tolta a GM annak idejen minden erejevel az EV1-et?

Ha nem hozok szamokat, akkor a Tesla meg a Nissan 0-t koltott a Model 3 meg a Leaf marketingjere? A Toyota meg szarrahirdette a Mirait?

Ne legyel mar ennyire gondolkodasra keptelen, es ne kerjel mar nyilvanvalo dolgokra bizonyitekot!

Az okot valid modon vitatod, bar a "netto osszeeskuveselmelet" szohasznalat szerintem kicsit eros, messze nincs ez annyira elrugaszkodva a valosagtol, mint a legtobb tervezett elavulasos elmelet.

"akkor megis mi a vernek fejlesztettek le?"

Hozzak arra is szamokat, hogy hany szazalekban szokott a kutatasi-fejlesztesi szakaszban ismeretlen lenni a kesobb terjesztesre szant marketingkoltseg, vagy kitalalod magadtol, hogy hogy tortenhetett?

Biztos vagyok benne, hogy lattal mar olyat, hogy egy kutatocsoport dolgozott valamin, es hirtelen kiderult, hogy van annal profitosabb megoldas, ezert azt mar nem terjesztettek annyira.

De ha megse lattal ilyet, errol akkor se lesz idom szamokat hozni. :P

"egy kutatocsoport dolgozott valamin, es hirtelen kiderult, hogy van annal profitosabb megoldas"

Az ironia az, hogy a valosagban pontosan ez tortent, de te azt allitod, hogy azert nem lett belole sikeres termek, mert nem eleg hatekonyan csokkenti a jarmuvek elettartamat. Marpedig ez nem menet kozben derul ki, ezt elore lehetett latni.

"akkor se lesz idom szamokat hozni"

Amikor elfogytak az ervek, akkor hirtelen olyan fontos ember lettel, hogy mar nincs kedved szajkaratezni. Classic.

"te azt allitod, hogy azert nem lett belole sikeres termek, mert nem eleg hatekonyan csokkenti a jarmuvek elettartamat"

Nem. Azt allitom, hogy a jol mukodo technologia akkor kerult fiokba, amikor priorizaltak a marketingkoltsegeket. Elotte csak szimplan jonak tunt. Csak volt olyan, ami a fo szam tekinteteben (uj autok eladasanak varhato erteke) jobbnak bizonyult vegeredmenyben. Akkor kerult az egyebkent technikailag teljesen mukodokepes alternativa egy olyan halmazba, hogy nem koltottek a marketingjere, hiaba mukodott.

"Amikor elfogytak az ervek"

Nem fogytak el, de olyanokra nincs idom, hogy olyan szamokat keresgessek csak a te kedvedert, amik legtobbszor csak "uzleti titok" cimszo alatt leteznek.

A hidrogén nem lesz szerintem sem személyautóban a közeljövőben elterjedt. Az ipar és az áruszálltás fogja felhasználni (még egy jó ideig - hiszen nem lesz elég zöld hidrogén). Legalábbis a nagy ipari szereplők akik a zöld hidrogénre tesznek azok így gondolják. Példa: https://www.power-technology.com/news/shell-hydro-hydrogen/ és https://www.hydro.com/en-HU/energy/hydrogen/

Modern uzemanyagcellas auto korabban volt, mint akkumulatoros...

Hááát én úgy tudtam, hogy már Henry Ford idejében (1800-as évek vége, 1900-as évek eleje) is volt akkus autó. Legalábbis én úgy emlékszek, hogy például a felesége valami olyannal furikázott, mert a belsőégésű akkoriban még macerásabb volt.

A gumidarabok pont úgy leválnak az abroncsáról, az abroncsát ugyanúgy fel kell majd dolgozni, ha lerúgta, a fékpor pont úgy a levegőbe kerül, az üzemeltetéséhez most beszéltük meg, hogy kell szén, gáz, kőolaj, atomenergia stb. stb. stb.

Az elektromos autózás az autózás zöldre festése. De nem zöld. A mezítláb gyaloglás. Az a zöld.

trey @ gépház

Nem kell hiper-szuper Euro7, hanem ha szokást változtatunk és megfelezzük az eddigi autóhasználatot, már tettünk a környezetért.
Tehát maradhat az Euro4 fele annyi kilométerrel, de mellé vegyél (eletromos) bringát, stb. és ami úticélt azzal kényelmesen elérhetsz, arra ne a kocsit vedd elő.

Persze ebben az irányban nyilván nem fog kampányolni az autóipar, csak abban az irányban, hogy vegyél új autót, mert az zöldebb.

Azt kihagytad hogy mindezt egy huszonéves lepukkant TDI-ből írják amivel naponta megjárják a koppenhága-peking távolságot egy seggel 6 literes átlaggal és természetesen zéró javítási költséggel :)

Amúgy jót röhögtem, köszi :D

Attól függ, hogy hőszivattyús e, illetve hogy mennyire hideg van kint. Ha már csak tartani kell a hőfokot (M1-en ragadás esetén ugye ez a szitu, hiszen nem ott parkoltál), akkor fagypont környékén a cekászos fűtés fogyasztása 1kW kb., a hősszivattyús 200-300W, ebbe beletartozik az akku temperálása is, de mivel előtte mozgott az autó, ráadásul autópálya tempóval, így erre elég sok óráig nem lesz szükség.

Szóval ha feltételezzük, hogy majd 130-al fogsz menni az esemény után, akkor (a hideg és a 130 miatt legyen mondjuk 25kWh/100km a fogyasztás) előtte minden óra állással kb. 4-6km hatótávot fűtesz el, feltételezve, hogy más rendszert nem használsz, tehát a hifi/multimedia, világítás, stb.. nem fogyaszt, és vacsorát sem készítesz a hátsó üléssornál levő 230V-os inverteres aljzaton (bár lássuk be, hogy erre a fenti számok esetén azért bőven van lehetőséged, ha akarod).

Találtam olyan tesztet amúgy, ahol egy régebbi Teslaval (nem hőszivattyús) 85kWh akkupakkal tesztelték ezt -7 fokban. 100%-os töltéssel indítva a fűtést, 72 óra után 20%-on volt még.

Déli határokon vannak néha 8-10 órás várakozások is. Az akár 60 km, ami azért elég jelentős. De nálunk szerencsére kevésbé jellemző hófúvás is produkál 6 órás kényszerparkolásokat. 

Autópályás áramszedő lesz a vége ha nem lesz technológiai ugrás az akkuknál :-D

“Az ellenség keze betette a lábát”

Nem hinném, hogy nagyobb szarban lennél vele mint egy belsőégésűvel. Ha a tulaj nem volt teljesen hülye, akkor értelmezhető töltéssel ment fel a pályára, azaz 60km nem fog számítani neki, ennyi puffert mindig hagy az ember hosszabb útra, főleg ha határt is át kell lépni (eleve maga az autópálya és a határátlépés is predesztinálja azt, hogy valamilyen "long range" EV-ről van szó, nem 100km-et tudó régi városi ingázós autóról).

Az ADAC szerint a belső égésűek hidegben, álló helyzetben 2 liter körül fogyasztanak átlagosan, azaz 10 órás várakozási idővel a tanknak valamivel kevesebb mint a fele elfogy. Illetve bennem még él egy olyan mondás, ami szerint nem tesz jót az autónak a helyben járatás ilyen hosszú ideig. Nem tudom ez a mai modern motoroknál mennyire igaz, minden esetre abban biztos vagyok, hogy kopás tekintetében sokkal drágább mulatság ezt játszani, mint egy EV-vel.

Szóval ha megint át kell ülni márciusban másik autóba, akkor én lehet hogy egy EV-t választanék, csendesebb is :)

A 2 litert én is sokallom. A Honda Jazz-em kapcsán kérdeztem egyszer a szakit, 0.6-0.7 liter körüli értéket mondott. Szerintem még klímával se menne 1.5 liter fölé. Ha lesz időm, akkor megkeresem majd az OBD adapteremet és megnézem.

Hát nem tudom, az OBD szerint már 80+ fokos volt a hűtés (coolant). Aznap még nem volt elindítva és a pár perc az esetemben kb. 5 percet jelent, nem mértem pontosan.

Az olaj (0W20) hőmérsékletét passzolom, azt sajnos nem találtam meg a listázott paraméterek között.

Pedig a kenéshez az olajnak kell melegnek lennie.

A legtöbb autónkban nincs olajhőmérő, abban, amiben van, viszont látszik, hogy a hűtővízhez képest sokkal tovább tart, amíg a 0 fok körüli hőmérsékletről úgy 40-50 fok körüli hőmérsékletet elér (és persze ilyenkor még nem üzemmeleg, csak már nem dermedt).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem. A motor vagy 0W20-hoz van tervezve, vagy 15W40-hez, így egy csípős reggelen egy 0W20-as és egy 15W40-es motorban is előáll a megfelelő kenés a tervezett időn belül. Arról nem is beszélve, hogy a két motor nem egy kor terméke, nem egyforma követelmények alapján tervezték őket, nem ugyanolyan minőségű anyagokat és felületkezeléseket használtak bennük. A két olaj motorolajként összehasonlíthatatlan, mert semennyire nem csereszabatosak egymással.

:)

"A motor vagy 0W20-hoz van tervezve, vagy 15W40-hez, így egy csípős reggelen egy 0W20-as és egy 15W40-es motorban is előáll a megfelelő kenés a tervezett időn belül."

Azért ez nem ilyen eccerű.

Eleve nem lehet egy olajra tervezni (az inkább ajánlás), pont azért, mert hogy az adott olaj jó-e, az a környezettől (vagy akár terheléstől) is függ. Japán és koreai autók könyvében szokás megadni a gyári ajánlás mellett tól-ig intervallumokat, pl azt mondják, hogy adott szabványon belül maradva de éghajlat (hőmérséklet tartomány) függően 0w30-tól 10w40-ig bármit bele tehetsz. Pl a kanári szigeteken -örök tavasz- jó az 10w40 (sosem kell -20 fokban indítani), Svédországban meg jobb ha 0w30 van benne, mert a 10w-s bele fog dermedni az olajteknőbe a reggeli -30 fokban.

A motornak az ideális állapot az üzemmeleg olaj, üzemmeleg viszkozitással (ezt adja meg ugye a második szám). Minden más állapot szuboptimális, vagy szélsőséges esetben egyenesen rossz. Ha egy motornak meg van adva melegoldali 40-es viszkozitás követelmény, akkor az a kérdés, hogy ezt milyen hamar éri el (addig gyakorlatilag nem ideális a kenése). Minél előbb, annál jobb, ez pedig attól függ, hogy milyen hideg van és milyen az olaj hideg oldali viszkozitása(xW). Ha -20 fokban mézzé sűrűsödik a 10wX-es olaj, akkor sokkal lassabban fogja elérni az optimális állapotot (méz sűrű állagot nem tud keringtetni a rendszer), mintha mondjuk eleve hígabb, 0wX-es lenne benne. 

 

Nem csak japán és korai autókhoz adják így meg, pl. a 3-as Golfnál is van ilyen táblázat, de egy jobb fajta (VW 500 000) 10W40-et adnak meg, ha a külső hőmérséklet -20 °C és +35 °C között van. Azért olyan helyen, ahol kemény mínuszok vannak, én váltanék a szintén megengedett 5W40-re (vagy, ha tudja a megfelelő VW 500 000 előírást, akkor 0W40-re).

Azért ez nem olyan bonyolult.

A motor nem egy olajra van tervezve, de nem is 0W20-15W40 tartományra. Az állítás kb. az volt, hogy a 0W20 azért jobb a 15W40-nél, mert alacsonyabb hőmérsékleten jobban folyik/ken. Ezzel szemben egy Kanári-szigeteken 15W40-es olajjal optimálisan működő motort Svédországban a 0W20-as olaj tönkretenné, függetlenül attól, hogy a téli indítás első két pillanatában jobb lenne a kenés. Ezért értelmetlen az összehasonlítás, és ezért nem jobb a 0W20 a 15W40-nél. Az meg a másik, hogy a 0W20 és a 15W40 olajok összetétele is különbözik, ezért általánosságban szintén nem csereszabatosak. Kb. mintha műszerolajat hasonlítanánk kenőzsírhoz: alig van átfedés a konkrét felhasználási helyeik között.

:)

"Ezzel szemben egy Kanári-szigeteken 15W40-es olajjal optimálisan működő motort Svédországban a 0W20-as olaj tönkretenné"
Jó, a 0w20 túlzás (mert a meleg oldal is nagyon híg), de pl 0w30 a 15w40 helyett bőven oké lenne.
Egyébként használat függő. A 0w20-asnak is van olyan állapota (ha pl nincs rendesen átmelegedve) amikor pont olyan, mintha 40-es lenne. Tehát pl állandó mínuszokban, és mondjuk relatíve rövid utakra használva nem biztos, hogy a 20-as rossz lenne ebben az elképzelt szituban. A 40-50 fokra felmelegedett 20-as olaj nem biztos, hogy hígabb, mint a rendesen 80 fokra felmelegedett 40-es olaj.

"függetlenül attól, hogy a téli indítás első két pillanatában jobb lenne a kenés."
Ez a pár pillanat sem igaz. -20 fok vagy méghidegebb indulásnál a 15w meg sem mozdul neked percekig, nemhogy eljusson a legkisebb kenési pontokra is. Csekk disz, tök jó videó, kicsit retró, de valódi motoron is mutatják, hogy mikor jelenik meg az olaj pl a vezérműtengelynél. Vastagabb olajjal percekig "szárazon" fut a motor, mert egyszerűen a sűrű cuccot nem képes a rendszer mindenhol átpumpálni, de ha át is jut végre, akkor sem biztos ,hogy megfelelően ken, ahhoz el kéne érnie a megfelelő (üzemi) viszkozitást.

"Az meg a másik, hogy a 0W20 és a 15W40 olajok összetétele is különbözik"
Ezért írtam, hogy azonos szabványon belül. Az összetételt és egyéb kritériumokat a szabvány adja meg. Elvileg azonos szabványból lehet 0w30-as meg 10w40-es is.

Ha egy motorba a gyártó 15W40-et ír elő -20°C esetén, akkor az a motor úgy van tervezve, hogy jól működjön -20°C-on az előírt 15W40-es olajjal. Ugyanez a motor károsodni fog 0W20/0W30-as olajjal -20°C-on (és magasabb hőmérsékleten is). Olyan meg nincs, hogy ugyanazon motornál a gyártó 15W40-et _vagy_ 0W30-at ír elő -20°C-ra. Továbbra is értelmetlen az összehasonlítás.

:)

Nem érted. Egy motor üzemi hőmérsékletre van tervezve. Kibír sokmindent, de az az ideális állapot (a kenésnek is) és az a cél, hogy azt minél előbb elérje. Ha Xw40-es olaj az előírás, akkor azt jelenti, hogy üzemi hőmérsékleten 40-es viszkozitás kell neki (ez sem kőbe vésett, de most a meleg oldalt hagyjuk). A hideg oldali x meg lehet 0w is (hidegebb éghajlaton), de lehet 15w is (melegebb éghajlaton, mert ott pl eleve mindig +20 fokról -környezeti hőmérséklet- kell felmelegednie és "felhígulnia" az olajnak az üzemi állapotra). 

Ha a hideg oldali viszkozitás minél alacsonyabb, azzal azt éred el, hogy hidegben is közelebb van az olaj viszkozitása az ideális üzemi állapothoz és így indítás után hamarabb éri el azt. Nem kell annyit melegednie.

Hülye példa: mintha adott (előírás) közel víz hígságú mézet szeretnél csinálni a vajaskenyérre csurgatáshoz és melegíted a rezsón. Nem mindegy, hogy tömbbé cukrosodott mézet kezdesz melegíteni (15w olaj -20 fokban) és már az elején (hidegben beindított motor) azzal próbálod perceken keresztül kenegetni a kenyeret (nem fog menni), vagy pedig eleve kicsit sűrű de azért szépen folyós állapotból indulsz ki (0w olaj szintén -20 fokban). 80 fokra melegítve már mindegyik jó lesz (eléri a kívánt 40es viszkozitást), mindegy miből indultál ki, de a cukrosodott méztömbnek (hidegen sűrűbb 15w olaj) sokkal több idő lesz elérni ezt az ideális állapotot és az elején extrémebb esetben ráadásul alkalmatlan a kenegetésre. Ennél jobban nem tudom elmagyarázni :) 

Btw nekem ez van a szervizkönyvben, mindamellett, hogy 0w30 az előírás:
https://i.imgur.com/BsbVDs8.png

Családban egy CR-V-nek meg nincs konkrét előírása sehol a könyvében, csak ez a táblázat:
https://i.imgur.com/Iqjof1Z.png

0w20-tól 10w40-ig bármi a megfelelő az adott szabvánnyal: válaszd ki te (vagy a szerviz), hogy a te éghajlatodon mi az ideális.

A motor nem egy olajra van tervezve, de nem is 0W20-15W40 tartományra.

A Honda Jazz-em 2006-os, a kézikönyve letölthető, 278. oldalon van egy diagram, mely szerint bármilyen (0W20 - 15W40) motorolajat tehetsz bele, figyelembe véve, hogy ha -20 Celsius fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, akkor csak 0W(20,30,40) vagy 5W(30,40) ajánlott. Illetve szerepel egy csillagos megjegyzés, miszerint a 0W20 csak az európai modellekbe önthető.

Az ADAC szerint a belső égésűek hidegben, álló helyzetben 2 liter körül fogyasztanak átlagosan

Mennyire megbízható ez az adat?

Az én autóm hidegen kb. 1,1 l/h-t ír, erre az első ablak fűtés rátesz még kb. 0,2l/h-t, amíg megy.

Ha már bemelegedett akkor álló helyzetben várakozva (mondjuk pirosnál), azt látom, hogy 0,5 és 0,7 l/h között ír valamit jellemzően. Az látható, hogy ha a ventilátor maxon megy, akkor akár 2 tizeddel is magasabb tud lenni a kijelzett fogyasztás. (Kikapcsolom, lemegy, bekapcsolom, felkúszik).

Szóval ennek alapján én arra számítottam volna, hogy ha elakadunk egy hófúvásban, akkor alapjáraton ketyegő motorral, a ventilátort lassan vagy közepesen járatva (az automata magától nem szokta maxra tenni) mondjuk 0,7l/h-nál nem lesz magasabb a fogyasztásom.

De akkor az ADAC szerint kb. háromszor ennyire kell számítanom.

Tankoláskor visszaszámolva az autó által számolt átlagfogyasztás jellemzően csak pár tizeddel szokott eltérni az általam számolttól, de mondjuk simán lehet, hogy az üresjáratban teljesen rosszul mér, csak az a kevés rossz mérési eredmény nem okoz túl nagy különbséget.

Illetve bennem még él egy olyan mondás, ami szerint nem tesz jót az autónak a helyben járatás ilyen hosszú ideig.

Ha a kenés megfelelő (vagyis alapjáraton van elegendő olajnyomás), akkor nem lenne szabad, hogy gondot okozzon.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

ami szerint nem tesz jót az autónak a helyben járatás ilyen hosszú ideig.

A tulajnak sem tesz jót az, hogy -5C-ban ücsörög a fűtetlen autóban az út szélén... az lehet, hogy az autónak nem tesz jót - de 8-12 óra járatás nem is szabadnak, hogy számottevően csökkentsen a várható futásidőn...

IRL tapasztalatokhoz tettem egy kis google keresést (hogy ne csak az én egyéni tapasztalatomat osszam meg), és az alapján írtam amit írtam. Nagy erőfeszítés amúgy nem kell hozzá, az autó is mutatja minden kis szar rendszerről tételesen, hogy aktuálisan mennyit fogyaszt, innét az IRL adat.

Illetve elnagyoltan ugyan, de használhatod a képzelőerőd is: gondolom láttál már/használtál már ilyen ventilátoros kis 1kW-s hősugárzót egy szobában, innét nem nehéz hozzáképzelni, hogy egy autó méretű térben, megfelelően becsövezve képes benne szinten tartani a meleget, még a sok üvegfelület és a kinti 0 fok, vagy az alatti hőmérséklet ellenére is. Szerintem mérések meg dokumentációk nélkül, csak ezt átgondolva is hihető a dolog, főleg hogy ha még azt is hozzáveszed hogy minimum egy ember ül a kocsiban, aki szintén ad le hőt. Innét meg elég egyszerű a képlet az akku kapacitásának ismeretében. Ja és ez ugye nem is hőszivattyú, hanem cekász.

Érdekes, hogy a te tapasztalataid nem esnek egybe mondjuk egy ismerősömével, aki rendelkezett elektromos autóval, aztán el is adta. Persze, találhatsz olyan elektromos autót, amiből ezeket az értékeket kiszeded, de azon nem a lelakott 5-10 éves technikák lesznek, amiből itthon nagy számban fut.

trey @ gépház

Nem vagyok gondolatolvasó, pl. eszembe se jutott hogy te olyan 10 éves autó kapcsán tetted fel a kérdést amik árulni se lett volna szabad, és megint az a B merci a viszonyítási alap, amit a gyártója is igyekszik letagadni. Persze, elhiszem hogy az egy fos volt ebben is, de ezt már megbeszéltük. Illetve eleve mi a francért menne valaki egy ilyen autóval pályára? Hol/mikor láttál 10 éves EV-t autópályán? Kivéve mondjuk egy Model S-t, ami akkor is és most is alkalmas volt erre. Ha ezt kivéve van is ilyen, nem egy mindennapos jelenségről van szó, én pl. még nem láttam ilyet. Az a pár darab autó újonnan is alig tudott 100-120km-et, mára suliba hordják velük a gyerekeket meg dolgozni járnak 20-30km-es körön belül, nem autópályán (de új korukban sem volt ez nagyon másképpen).

Egyébként ha tényleg érdekel, akkor eressz meg egy keresést az YT-n, külön "sport" ez, többféle típussal többen is teszteltek, hogy meddig bír fűteni álló helyzetben, mindenhol napok jönnek ki. Az sem véletlen, hogy a gyártók is ráéreztek erre, és több példányban van már "camp" mode, amikor kapsz fűtést, meg pár dolgot amire szükség van, de az autó rendszereinek a jelentős része sleep-ben van (mintha nem lenne rajta a "gyújtás"), így még több napra ki lehet tolni a használatot fűtéssel.

A dolog független ettől, max régi (6+ éves) autó esetén tudsz találni kivételt, elbaszott megvalósítás/szoftver miatt. Nem vagyok két lábon járó adatbázis, nincs információm minden gyártó minden modelljéről, de általánosan igaz amit írtam. A worst case a fűtőszálas megoldás, a hőszivattyút hagyjuk is, az mindig jobb lesz. Ez a technológia pedig 100+ éves, mindegyikben ugyanúgy működik, és a tér mérete és jellege is ugyanaz. Erre írtam, hogy 1kW-al ki lehet fűteni fagypont környékén, pontosabban szinten tartani benne a meleget. Ezt igazolja saját tapasztalat is, meg az a sok ráérő ember akik próbálgatják ezt, és videót csinálnak belőle és/vagy írnak róla. Ha citálsz egy példát egy olyan régebbi autóról, amiben valami szar szoftver, fűtésvezérlés, vagy egyéb elbaszott megoldások + mini akkumulátor miatt az idle fogyasztás ilyenkor mondjuk 3kW, és ez esetben mondjuk 10 órát bír csak fűteni álló helyzetben 2-3 nap helyett, hát én simán elhiszem neked, biztosan van ilyen is, de nem gondolnám hogy ezzel nagyon találkoznál 5-6 évesnél fiatalabb autó esetén.

Amúgy az ismerősöd csinált ilyen tesztet az övével, és pár óra alatt lemerült, vagy mi volt a gond? Nem csak arról van szó, hogy beleült a totál hideg autóba, a felfűtés/leolvasztás miatt jelentősen megnőtt a fogyasztása, ami az átlagot is jócskán megtolta az útvonalra vetítve, majd ebből extrapolálta, hogy ha most meg kellene állni az M1-esen, akkor fél órán belül fagyhalál lenne?

ha most meg kellene állni az M1-esen, akkor fél órán belül fagyhalál lenne?

Ilyenről szó sem volt.

Arra gondoltam, hogy elindulok Budapestről mondjuk Győrbe haza az M1-en télen, beragadok egy hóesés/baleset whatever miatt, ott rostokolok órákat, közben mennek az elektromos fogyasztók, hogy ne unatkozzak (rádió), meg ne fagyjak (fűtés/klíma), hogy kilássak (hátsó ablak fűtés), ablaktörlő (hogy előre kilássak), vészvillogó (hogy lássanak), a mobiltelefon töltése, az egész autó elektromos rendszere (mit tudom én, akku fűtő kör stb. mik vannak). Majd elhárul az akadály és még haza akarok érni mondjuk 80-90 kilométer távolságra.

Milyen autóval induljak ennek neki, hogy ne kelljen a végén egy trailerrel hazavitetnem magam?

trey @ gépház

Ha teljesen megallt a forgalom es ott kell allnod sokat es napokig nem mozdulnal, akkor egy fullra feltoltott model3-ban telen 50 orara eleg az aktiv futes + stb. Nagyobb autoval meg vmennyivel tobbre.

Ha lassan de biztosan mesz, akkor meg a fogyasztas kevesebb lesz, mint ha 130km/h val mennel haza. Tehat a dugok meg jot is tesznek a fogyasztasnak altalaban :)

Ott a KIA e-niro, amiben 1.75kW a hoszivattyu teljesitmenye es 40 vagy 64 kWh az akkuja. Ebbol a teljesitmenybol teljes kapacitason nyomathatod a futest folyamatosan, amire egy valos szituacioban nem lesz szukseg, mert ha egyszer felmelegedett a kabin, kisebb teljesitmennyel is melegen lehet tartani.

Vagy ott a PSA barmelyik e-CMP-s autoja, 50kWh-s akkuval, ami szinten hoszivattyuval fut, ha mozog a jarmu, akkor a motor es az akkupakk hulladekhojet hasznositva, igy meg az alacsony kornyezeti homerseklet sem feltetlenul vagja agyon a hatasfokot.

Egyebkent kitalaltal egy olyan esetet, amivel egy ember elete soran lehet, hogy talalkozik 2-3 alkalommal, es csak olyan megoldast fogadsz el jonak, ami ebben a helyzetben is tokeletes kenyelmet biztosit neked. Szvsz ez nem realis elvaras. Miert kellene hazaig kibirnia? Ha mar ilyen szerencsetlenul jartal, hat megallsz valahol tolteni. Benzines autonal nem fordulhat talan elo, hogy majdnem ures tankkal hajtasz fel az autopalyara, mert tudod, hogy 15km-en belul van egy kut, aztan a dugoban ragadva nem lesz eleg a folyamatos komfortos futesre?

Mindegy is, en nem akarlak meggyozni, de erre hivatkozva azt mondani, hogy marpedig ez egy szar technologia kicsit eros.

Egyebkent kitalaltal egy olyan esetet, amivel egy ember elete soran lehet, hogy talalkozik 2-3 alkalommal

Szakmai ártalom, hogy én a legrosszabb forgatókönyvre készülök mindig. Ebből kifolyólag, ritkán is ér kellemetlen meglepetés. Te mire készülnél IT üzemeltetőként?

Benzines autonal nem fordulhat talan elo, hogy majdnem ures tankkal hajtasz fel az autopalyara, mert tudod, hogy 15km-en belul van egy kut, aztan a dugoban ragadva nem lesz eleg a folyamatos komfortos futesre?

Nálam? Biztosan nem. :D

trey @ gépház

"Te mire készülnél IT üzemeltetőként?"

Attol fugg. En azt is meg szoktam nezni, hogy a legrosszabb esetre valo felkeszules a varhato kar ismereteben nem jar-e aranytalanul magas koltseggel, munkaval vagy lemondassal, es elkepzelheto, hogy ugy dontok, hogy nem erdekel, majd ha bekovetkezett, megoldom.

Egyebkent en is tudok ilyet. Megvannak meg azok a kepsorok, amikor az USA-ban kifliszacsiba tankoltak a nepek a benyat, meg az UK-ban orakon at hosszu sorok kigyoztak a benzinkutak elott csak azert, hogy a hatul levokkel kozoljek, hogy bocsi sracok, de nincs tobb nafta? Bezzeg az elektromos autot akkor is fel lehetett tolteni!!!44 Es ha aram sincs, akkor ugyse ad a kut se benzint!!!444

Felreertes ne essek, nem ez a tenyleges velemenyem :)

Nem teljesen értelek. Az előbb te fikáztad le a villanyautósokat, mert beraktak egy hosszabbítót a kocsijukba. Bezzeg a te autódban se vontatókötél, se üzemanyagkanna sincs. De azért a biztonság kedvéért teletankkal mész fel a sztrádára, nehogy baj legyen.

Miért baj az, ha valaki a váratlan esetekre máshogy készül?

Az én autómban van üzemanyagkanna, vontatókötél, bikakábel és még hólánc is. Biztos csicska vagyok, azonban nem járok folyton a benzinkútra.

Teletankkal megyek fel, mert egy hófúvás esetén nem tud megközelíteni a road assistance sem.

Minek hordanék ilyen szolgáltatás mellett vontatókötelet, meg bikakábelt? Meg minek hordanék az utastérben büdös kannákat, amikor az üa. helye a tankban van? 🤣😂

 Az elmúlt fél évben 4-szer voltam benzinkúton autóval.

Te hányszor?

trey @ gépház

Meg minek hordanék az utastérben büdös kannákat, amikor az üa. helye a tankban van?

Mondjuk ha nem öntöd mellé akkor nem lesz büdös a kanna.

Minek hordanék ilyen szolgáltatás mellett vontatókötelet, meg bikakábelt?

Tehát akkor te vagy a király, mert neked van road assistance-od, akinek nincs az nyilván félember. (Bár nem értem mi a truváj ebben, autómentót mindenki tud hívni. De inkább nevezzük road assistance-nak, az felvágósabb.) Aki pedig másképp gondolkozik, mert pótkereket, emelőt rak be a kocsijába és gyorsabban elhárítja az egyszerű hibákat mint hogy kijöjjön az assistance és megcsinálják ők, az nyilvánvalóan hülye.

Te hányszor?

Augusztus 29-e óta 4x. Azelőtt nyaralni voltam.

Én új autót veszek, ahhoz jár, ha nem fillérbaszóskodom a szervizzel. Pótkerekem nekem is van, azt fogom felrakatni a road assistance-szal (a rendes neve egyébként a VW csoportnál Mobilitás Garancia, ha már így firtatod és nem autómentő), amikor kiért. Egész Európában érvényes, még mielőtt ...

az egyszerű hibákat mint hogy kijöjjön az assistance és megcsinálják ők, az nyilvánvalóan hülye.

Ilyet senki sem mondott, te kezdtél el hepciáskodni, amikor kiröhögtem, hogy mik nincsenek egy villanyautó hátuljában. BTW: villanyautóhoz hatványozottan lenne road assistance-om, tekintve, hogy ha a villanyautó lemerül, ahhoz nem hozatsz 5 liter benzint, aztán mész tovább ... 

trey @ gépház

Nem hepciáskodtam, csak megint feltűnt az általad (nem először) alkalmazott kettős mérce. Ha más próbál a te megfogalmazásod szerint "IT üzemeltető" lenni és valamilyen eshetőségre megpróbál felkészülni, azt kineveted. Ellenben neked ugyanúgy megvannak a saját nünükéid.

Így már egyszerűbb: maga a fűtés és a felsorolt dolgok a 130km/h-s haladás fogyasztásának kb. a tizedét fogják produkálni álló helyzetben. Az autó életkorától függetlenül nagyon nagyon felkerekítve és fölé lőve direkt, ez 2kW-t jelent kb. álló helyzetben, nulla fokban.

Magára az útra kell 30kWh-nyi akku (120km táv, 130km/h-val, 25kWh/100km-el számolva, és ezt is fölé lőttem azért, hogy a régiek is beleférjenek). Szóval egy kicsinek számító 40kWh-s akkupakkal állhatsz uszkve 5 órát. Hőszivattyús fűtéssel (a régiekben is lehet, csak ritkább)  8-9-et.

Ez erősen worst case, vélhetően ennél csak jobb lesz a helyzet a gyakorlatban. Hogy melyik autóban van ekkora vagy nagyobb akku, használt vagy új, hány éves, hőszivattyús vagy sem, mennyibe kerül, stb... arra meg had ne írják listákat, a fentiek alapján lehet keresgélni. Nyilván ez se a 10 éves 24kWh-s Leaf, vagy i3,  vagy az elbaszott B Merci terepe, de azok nem is erre valók.

Hogy legyen egy nagyon egyéni példa is: 39kWh-s E-Niroval lazán mentem 210km-re karácsony előtt (70km pálya, 50km autóút, a maradék főtút), -5 fokban. 100%-ról indulva érkezéskor 45km hatótávot mondott még, a hozzá tartozó kapacitással 5-7 órát tudtam volna rostokolni valahol fűtéssel, ha beszoptam volna. De tudom, ez új, meg drága (bár a technológia 4-5 éves benne, mert az első Konára épül).

Oké, csak beidézted tőlem a "worst case" kijelentést, ami nagyon nem arra vonatkozott hogy 120km -et kell menni télen. Ennél kicsivel megyek csak kevesebbet naponta BEV-el pályán, 40 fokban meg -20 ban is, ha éppen nincs covid. Bebaszna ha worst case lenne neki :)

Jo, de akkor ennyi erovel hasonlitgathatnank a kocka LADA-hoz is az osszes tobbit. Egy mai elektromos autonal ez mar nem lesz athidalhatatlan problema.

Mint minden mas teruleten, itt is erdemes fenntartasokkal kezelni a csalodott emberek velemenyet, alapveto emberi tulajdonsag, hogy ha valamivel valaki elegedetlen, felnagyitva adja elo a hibakat.

Mikor nézegettem Treynek ezeket a teszteket (szinte mindenre lehet találni, nem csak Teslara), akkor a legtöbben ott rontották el, hogy nem ült az autóban senki. Pedig rohadt sokat számít. Mondjuk ezek a számok így is szépek, de a valós körülmények között (ül benne legalább egy ember), még szebbek.

Azért hosszabb téli utakkor a hófúvásra benzines autóval menve sem úgy szoktam készülni, hogy majd járatom a motort, hogy meleg legyen a kocsiban, hanem megfelelő számú, -20 °C-ra kalibrált hálózsákkal. Annak nem az a timeoutja, amikor kifogy a benzin, hanem amikor szomjan halsz benne.

Annak nem az a timeoutja, amikor kifogy a benzin, hanem amikor szomjan halsz benne.

Harminc centi hóban? :D Ennyi volt legutóbb az M1-en, amikor megállt az élet. Elég Bear Grylls-t néztem ahhoz, hogy havat olvasszak :D Aki 30 centi hóban szomjan döglik, az meg is érdemli :D

trey @ gépház

Teljesen. Eleve nagyobb a villanymotor nyomatéka, és a teljes tartományban rendelkezésre áll, nincs várakozás a turbóra, nem kell bemelegednie, nem kell X fordulatszámot elérnie Y sebességben hogy tudja a katalógusadatot, stb... Átlag elektromos autóval is földöntúli élmény tud ez lenni, amelyiknél nincs direkt visszafogva (Tesla és társai), az meg egyenesen ijesztő. Nyilván vannak különféle menetmódok mindegyikben, de alap eco/cruise/basic/akármi módban is tudnak okozni meglepetéseket annak, aki nem egy 200++ lóerős belsőégésűvel szocializálódott.

A speciben amúgy mindenhol 0-100-as adatok vannak, és ha megnézel egy olcsóbb példányt, akkor nem fogsz semmi mellbevágót látni a, 8-11 másodperceket fog írni. Viszont ezek is letépik a fejed úgy 50-70-ig, felette meg egy közepesen erős turbó nélküli ice érzetét hozzák. Tesla/Audi/Merci/BMW/stb.. -nél meg 2.x - 4 sec a 0-100, és 100-on túl is indokolatlan értékeket produkálnak.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy nem kellene ilyen teljesítményt adni az átlag söfőrök kezébe, ezzel teljesen egyet tudok érteni. Szerintem ez sokkal nagyobb probléma lehet, mint a biztoshogykigyulladó akkumulátor.

Szerintem ez a része pont nem számít. Igazából ez egy plusz azoknak, akiknek van agyuk, és szeretnek néha sportosan vezetni. Az hogy ezt alkalomszerűen és biztonságosan megcsinálják, nem fog a gumi élettartamán csökkenteni számottevően. Az általam eddig próbált autókra írtam ugyan, hogy még eco módban is fejletépősek, de ehhez le is kell padlózni őket. Normálisan használva semmivel sem tesznek rosszabbat a guminak mint egy átlag 1.2 literes akármi.

Viszont ennek ellenére én örülnék neki, ha korlátoznák ezt, vagy az átlag autókat lehúznák a mostani átlag belsőégésűek szintjére szoftveresen, egyszerűen nem való az emberek kezébe ez a dolog. Ez szerintem meg is fog történni, mert tényleg oda hangoljak szoftveresen ahova akarják, csak most még a mézesmadzag része, hogy lepadlózva beküld egy gyomrost az autó.

Azért a szökőévente egyszer megcsinálom sűrűséget ne keverjük a rendszeres idiótizmussal.

De, hát minden elektromos autós előhozza ezt, mintha ez lenne a mindennapos használat ... Ha nem ez a tipikus használat, hogy a nagy nyomaték minden gyorsításkor ki van maxolva, akkor minek van mindig idecitálva? 

Ha már F1, két kör alatt több gumitörmelék esik le ott mint nekem egész életemben fog kb emiatt.

Az F1 azért volt említve, mert ott rohadtul vigyáznak a gumira, kerülik a szarrá fékezést, ügyelnek a megfelelő kigyorsításra (nem húznak csíkot az aszfaltra optimális esetben), mégis elkopik a gumi. Nem kell ahhoz csíkot húzni, hogy az jobban kopjon mint értelmes használatban.

trey @ gépház

De, hát minden elektromos autós előhozza ezt, mintha ez lenne a mindennapos használat ... Ha nem ez a tipikus használat, hogy a nagy nyomaték minden gyorsításkor ki van maxolva, akkor minek van mindig idecitálva? 

A néha jól jön vs mindennapos használat között lényeges különbség van. Ennyi erőből minek csinálunk 30 lónál erősebb autókat? A-ból B-be elvisz, pályán tartja a 130-at, minek kell több? 0-100 gyorsulás évtizedek óta mérőszám amikor a villanyautó még sehol nem volt a hétköznapokban. Ez egy olyan tulajdonság ami vonzó és el lehet vele adni az autókat, ugyanakkor rohadtul nem fog jót tenni a hatótávnak, de ez nem csak villanyautóra igaz hanem bármelyikre, ha kened neki akkor zabálni fog, a mozgáshoz energia kell, a fizikát nem lehet megb.ni.

Annyi hogy a villanyhajtás hatékonyabb és mindig rendelkezésre áll a nyomaték, nem kell kinyomni a szemét hogy meglendüljön és ez nagyon sokszor kényelmes és hasznos, pontosan ahogyan bele tudsz kerülni necces helyzetekbe ugyanúgy ki is tud húzni belőle ha látod hogy közelgő baj van és gyorsan kell elugrani mert mondjuk valaki épp irányítását vesztette és feléd tart, vagy akár a már említett úgy tudsz kifordulni a főútra hogy a mögötted lévőnek ne kelljen fékeznie, kevésbé töröd meg a forgalom ritmusát.

F1-es példa pedig azért sántít mert ott azért egész más nagyságrendben van a nyomaték és fékhatás mint egy utcai autónál, illetve a pirelli direkt meg lett kérve hogy olyan gumiszerkezetet csináljon ami kopik hogy kerékcserék miatt izgalmas legyen a verseny.

Annyi hogy a villanyhajtás hatékonyabb és mindig rendelkezésre áll a nyomaték, nem kell kinyomni a szemét hogy meglendüljön és ez nagyon sokszor kényelmes és hasznos, pontosan ahogyan bele tudsz kerülni necces helyzetekbe ugyanúgy ki is tud húzni belőle ha látod hogy közelgő baj van és gyorsan kell elugrani mert mondjuk valaki épp irányítását vesztette és feléd tart, vagy akár a már említett úgy tudsz kifordulni a főútra hogy a mögötted lévőnek ne kelljen fékeznie, kevésbé töröd meg a forgalom ritmusát.

Ehhez nem kell 2022-ben villanyautó. 

F1-es példa pedig azért sántít mert ott azért egész más nagyságrendben van a nyomaték és fékhatás mint egy utcai autónál, illetve a pirelli direkt meg lett kérve hogy olyan gumiszerkezetet csináljon ami kopik hogy kerékcserék miatt izgalmas legyen a verseny.

Az arra volt példa - mondom még egyszer -, hogy gumi nem csak csíkhúzásnál kopik.

trey @ gépház

Jaj hagyjuk már ezt az autóversenyzés idekeverését. A pályán a gumik egy simán vett kanyarban is kopnak mégpedig az oldalgyorsulás miatt. A gumi kanyarban is csúszik tulajdonképpen.
Ha megfigyeled a páyán eleve van egy gumiréteg amit "odakoptattak". Na az eleve sokkal jobban tapad mint a pálya aszfaltja, közútról nem is beszélve.

Közúton közlekedni így nem tudsz mert akkor folyton ütköznél.Közúton 99.9% gördül a gumi.

Egy normál gumit pályán azért nem tudsz elkoptatni egy nap alatt mert előbb leesel a pályáról. Azért van a semi-slick, az való oda. Az minden mást kinyír az autón cserébe :)

Gábriel Ákos

Ah, szerintem értjük egymást. A nagy nyomaték jó dolog.
Persze van olyan autós aki folyton nyomja (és emiatt negyedannyit megy el egy gumival mint te).
Ebből a szempontból mindegy is hogy villany vagy másmilyen autó. 

És van a többség aki párszor kipróbálja aztán megy normálisan az esetek 99%-ban és csak nagy néha használja ki.

Gábriel Ákos

Nézd, ha valaki az előnyeit szeretné vázolni, akkor abban benne van ez is, mert szinte mindegyik tudja. Nem azért mert rengeteg pénzért meg tudod venni pluszban, hanem mert a hajtás a jellemzőiből adódóan ilyen mindegyik. Te sem 1db érvet hoztál fel az autód mellett gondolom amikor megvásároltad, és a listának van olyan elemei biztosan amit ritkán használsz, mégis jó érzéssel tölt el hogy tudja, örülsz neki. Illetve gondolom nem az elérhető legkisebb motorral választottad, pedig az is elvitt volna A-ból B-be ugyanúgy.

De komolyan, egy itteni beszélgetésben autót szerető/használó kollégák körében titokban kéne tartani azt tényt, hogy ez veszett jól megy, vagy egyfajta tabuként kezelni és nem beszélni róla, mert havonta csak kétszer küldjük meg? Ne már...

Azért kérdeztem, mert egyszer nekimentem autóval egy elektromos BMW-nek, ami hirtelen előttem termett, pedig körülnéztem mielőtt kihajtottam az elsőbbségadás kötelező tábla mögül és akkor még sehol sem volt. Aztán mire indultam volna már pont előttem volt és az oldalát kicsit behorpasztottam. Nyílván az én hibám volt, de azóta is bosszant, hogy hogy a francba nem vettem észre? Mindig óvatosan vezetek, soha sem volt még semmi balesetem, ezt leszámítva.

Gondolom i3 volt, azok még a többihez képes is jobban harapnak (bár még mindig nem egy Tesla). Amúgy karbonvázas, szóval ha kapott pl, a küszöb is, akkor vakarhatta utána a fejét a tulaj, mert tuti nem volt egyszerű történet a javítás (mármint időben és macerában, a több meg a biztosító dolga úgyis).

Amúgy egy erősebb robogó is meg tud jelenni ugyanilyen gyorsan, nagyobb motor meg még gyorsabban, anélkül hogy szabályt sértetnének, és az rosszabb lett volna, szóval figyelni kell.

Na, ja azóta még óvatosabb vagyok.

i3 volt. Alig horpadt be, de a biztosítótól kapott papír szerint több mint 1 millió volt a javítás. Gyanítom valami trükközés is lehetett, mert az autót vezető nő férje, akivel intéztem a dolgot, meglepően nyugodt volt. Mellettem folytatott le néhány telefonbeszélgetést arról, hogy hogyan fogják majd intézni az egészet. Cég nevén volt az autó. Ezzel szemben amikor nekünk jött oldalról egy néni és behorpadt mindkét ajtó az egyik oldalt, 80ezer forint kártérítést adott a biztosító. Jó, nem i3, hanem egy régi Renault ;-)

Autótól függ. Az enyém olyan 60-ig virgonc, de addig tényleg az összes ICE autót megszégyenítő módon lehet vele alázni nulláról indulva legyen akármilyen prémium vagy erőgép. A trükk az hogy nulláról van nyomaték és ügyes az elektronika, nem kapar el csak húz mint a mozdony. Utána már más a helyzet, a 0-100 papíron 9 másodperc, de a városban az eleje a fontos hogy pl ki tudjak fordulni kis helyre is anélkül hogy aki elé bejövök lassítania kéne. Esetleg benézett sávnál ha én vagyok elöl a lámpánál nem kérdés hogy be tudok sorolni a jó sávba amint zöld van.

De villanyos berkeken belül az enyém betépett lajhárnak minősül, teslák/porchék 2-3 másodperc alatt 100-on vannak.

Nem versenyzek soha senkivel, csak ha látom hogy üres az út, jól belátható és esetleg van mellettem egy komolyabb autó amiből üvölt a zene és eddig lámpáról lámpára tolta neki mint a hülye akkor szeretem megviccelni a következő lámpáig.

Amúgy 50-60ig tudok rájuk verni, utána már nyilván elkennének a francba, de addigra már ott a következő lámpa.

Igen, tudom, hülye szokás, próbálom magam lenevelni róla és kulturált része lenni a közlekedésnek, de igazából itt néhány dolog van ami miatt picit bevédeném magam:

1. Soha nem megyek 50-60 fölé ilyenkor, szóval semmi száguldás nincs benne, csak gyorsan elérek idáig

2. Csak akkor csinálom ha tényleg adottak a körülmények, nincs semmi veszélyforrás (ismert szakasz, jól belátható út, nincs forgalom, nem esik, sehol egy deka gyalogos vagy másik autós a környéken)

3. Vigyázok a töltésre, csak ha látom hogy tényleg belefér, ez meg elég ritka

 

Igen, alapvetően hülye szokás, de még mielőtt megdobáltok kaviccsal, tegye fel a kezét aki soha nem padlózta még le a kocsiját csak azért mert jólesett neki.

Arra hogy tisztában vagyok vele hogy ez egy hülye szokás és rossz tulajdonság, nem véletlenül nem ez a 99% jellemző közlekedési stílusom hanem az előbújó kisördögös 1%, de még ez is sok és le kell szoknom róla.

Közúton közlekedni kell és nem versenyzőt játszani, arra ott a szimulátor vagy a gokartpálya.

Ebből kifolyólag van értelme bármelyik autónál emlegetni? Mégis emlegetik. A nyomaték és a 0-100 gyorsulást a marketingesek tolják mert ezzel lehet eladni egy autót. Ha évtizedeken keresztül mérőszám volt ICE autókban akkor miért baj ha meg van említve villanynál is? Egy átlagember számára értelmezhető metrika.

Na akkor ezt lehet az autógyártókkal közölni :)

Amúgy ebben egyetértünk, szerintem már rég eljutottunk oda hogy az összes autó bőven overkill kategória és teljesen feleslegesen erős/nyomatékos, ráadásul egyre több az idióta sofőr, a telefonozó sofőr, az autóban is dolgozó bizniszmen akik alá bepakolnak ilyen mértékű feleslegesen sok erőt, ráadásul most hogy divatosak a SUV-ok legalább iszonyat nagy dögökkel csinálják ugyanezt, szóval ha benéznek valamit akkor jóval nagyobb kárt okoznak ezek a közúti tankok.

Amúgy -csak hogy gurítsak egy újabb vitatémát- szerintem a megoldás a plugin hidrogén-hibrid autó egy kb 20-25KWH aksival. Aki tudja töltögetni az 100-150km-ig jól jár, ha meg menni kell pályázni akkor tankolni kell bele hidrogént aztán had menjen kifele a világból. Más kérdés hogy ez kb az anyagi csőd kategória, de egy ideális világban (amiben nem élünk) talán a legjobb végkifejlet lehetne.

Ezen felül pedig az egekbe fel kéne b.ni a személyautók teljesítményadóját. 50 lóig mondjuk nem kell fizetni (visszajönnének a kisautók), 100-ig valami elviselhető, 150-ig már valami combos, afelett meg kvázi luxusadót kéne rátenni ami aránytalanul megemelné a költségeket.

Más kérdés hogy ez kb az anyagi csőd kategória, de egy ideális világban (amiben nem élünk) talán a legjobb végkifejlet lehetne.

Miért ez a legjobb végkifejlet? A legjobb végkifejlet az, ha ülsz a seggeden és nem mész sehova. Ha mégis valahova szeretnél elmenni, akkor oda elmész tömegközlekedéssel a vonatot + kerékpárt preferálva.

Ezen felül pedig az egekbe fel kéne b.ni a személyautók teljesítményadóját. 50 lóig mondjuk nem kell fizetni (visszajönnének a kisautók), 100-ig valami elviselhető, 150-ig már valami combos, afelett meg kvázi luxusadót kéne rátenni ami aránytalanul megemelné a költségeket.

Miért nem az üzemanyagfogyasztást adóztatod meg? Mennyivel jobb az, ha valaki egy 50LE-s kocsival tesz meg 50000km-t egy évben mint aki egy 200LE-sel 10000km-t?

Egy ideális világban szerintem a ökológiai lábnyomot kellene adóztatni, amit egyelőre még mérni is rettenetesen nehéz. De ha véletlenül mégis sikerülne megmérni, beleszámolva a gyártás okozta környezetszennyezést is, akkor nem biztos, hogy a beletankolt üzemanyag típusa lesz a legfontosabb kérdés. Lehet inkább az kap nagyobb hangsúlyt, jó-e az, ha az autó az ideje 95%-át parkolva tölti, esetleg nem lehetne-e jobban kihasználni őket (car-sharing). Hogyan lehetne könnyebben újrahasznosíthatóvá tenni a már elhasznált autókat, esetleg kevesebb anyagot felhasználva legyártani őket? Ebben szerintem az önvezetés tudhat majd segítséget adni, mert ha már biztonságosabb lesz mint az emberi sofőrök (ha egyáltalán lesz ilyen), akkor már olyan erős karosszériára sem lesz szükség.

Autós technológia szempontjából lenne a legjobb végkifejlet. Aztán hogy ezt már utána megosztásra is tudják használni az csak hab a tortán, ha mindezt önvezetéssel akkor az meg a legjobb. Telefonodon bejelölöd hogy hova szeretnél eljutni, hány személlyel, mennyi csomaggal aztán jön a push noti ha ott van a ház előtt. Ez lenne a legjobb, de ez még nagyon messze van.

Amúgy én adom az ülsz a seggeden gondolatot és most a covid miatt hatalmas előrelépés is van a témakörben. Sok cég rájött hogy tök felesleges irodát fenntartani mert HO-ból is kényelmesen lehet dolgozni, aki pedig otthonról melózik megspórolja a bejárásra szánt időt, illetve nem foglalja az utat és a tömegközlekedésen a helyet azok elől akiknek tényleg muszáj bejárniuk.

Anno amikor be kellett járnom dolgozni akkor egy ideig MÁV+Villanyrollerrel jártam. A vonatbérlet akkor volt 25k, ebből 20-at visszakaptam, BKK bérlet pedig nem kellett a roller miatt (150k volt a roller, 2 évig jártam így szóval az is visszajött). Ma ott tartunk hogy ha be kell mennem akkor egy oda-vissza út ~300 forint itthoni töltéssel, cégnél pedig ingyen tudom tölteni. 20 munkanappal számolva ez 6 rugó, szóval konkrétan egy ezressel fizetek többet hogy mávtól és BKK-tól függetlenül járjak be dolgozni. Ha eljutunk oda hogy a tömegközlekedés olyan kényelmes lesz hogy megérje váltani akkor majd váltok, de egy ezres felárért nem fogok télen dideregni, nyáron pedig izzadni a mocskos az állandóan késő vonaton. Ettől függetlenül ezt a gondolatot is csak támogatni tudom, a tömegközlekedés nagyon jó, csak nálunk a minősége a béka hátsója alatt van.

Miért nem az üzemanyagfogyasztást adóztatod meg?

Mert nem tudom. Otthon napelemről tölti az autót, hogy adóztatom? Merültek itt fel a topikban is különböző opciók, de mire ez kiépül és az összes kocsiban kötelező jelleggel jelen lesz az több évtized, nálunk meg még több is.

A beletankolt üzemanyag típusa azért fontos mert amíg egy elektromos autónál áll az a lehetőség hogy megújulóról töltöd, addig egy belsőégésű mindig szennyezni fog természetéből fakadóan. Egyrészt maga a kőolaj felszínre hozása, finomítása, szállítása iszonyatosan durva, másrészt maga a motor se működik hatékonyan, főleg ha hidegen jár, idővel kopnak az alkatrészei, egyre kevésbé lesz tiszta az égés, szóval ahogy telik az idő egyre romlik a helyzet. Egy villanyautó legyártása eleinte komoly lábnyom, de utána már adott a lehetőség (megújuló esetén) hogy tiszta maradjon, minél tovább van használva annál komolyabban fogja előzni az ICE társakat.

Ez a gyorsulás mennyire valós adat?

Nézz meg pár YT videót gyorsulási versenyekről, mondjuk Tesla Model S Plaid x akármi

Elég komoly.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyszer kell betenni. Felrémlik előttem a kép, hogy az elektromos autós az anyósánál ragad, mert nem volt hosszabbító a kocsiban. Szerintem az anyóssal rendelkező emberek számára megfontolandó, hogy a töltéshez szükséges dolgokat redundánsan tartsák az autóban. Életet menthet.

:)

Eszembe sincs mosdatni, röhögök rajta, de szerintem csak simán rá vannak készülve (kábel a csomitartóban) és így élik a villanyautós életüket, hogy bármikor bárhol rá tudjanak tölteni egy kicsit. Nehéz lehet megszokni egy diesel X5 után, hogy ez nem megy el 1200Km-t egy tankkal, de valahogy haza kell érni. Ha lenne mindenhol elég töltő, akkor pont leszarná, hogy ez most 200, 2000 vagy 5000Ft, de nem fog ő alkalmazkodni és töltőt keresgélni, pláne mondjuk gyalogolni 2 utcányit. 

Eleg szar helyzet, hogy igy all a toltoinfra, de amig nem lesz jelentos szamu e-auto forgalomban, addig for profit toltoket sem fognak telepiteni. Reszemrol en otthon toltok, es bizom benne, hogy lesz javulas, es majd talalok nyilvanos toltot az evi 1-2 alkalommal, amikor szuksegem van ra.

Nekem osszesen egy type2 kabel van benne a csomagtarto alatt, ahol amugy a potkerek szokott lenni, de ehhez nem adtak. Az minden oszlophoz jo. Vagy ha DC gyorstolto, akkor az oszlop resze.

Minek is lenne nalam mas? Ha veletlenul menet kozben kellene toltenem, akkor nem random emberekhez kopogtatok be, meg potyakonnektorokat keresek, hanem nyilvanos toltot.

Ez nem a villanyautó hibája hanem a hazai szar töltőinfráé (ami tényleg elég trágya sajnos). Napokban beszéltem egy holland emberkével aki szintén töltött, mesélte hogy hollandiában kb nem találsz olyan parkolót ahol nincs töltési lehetőség. Újakat csak úgy engedik kialakítani, a régieket pedig folyamatosan bővítik.

Sajnos az infra szutyok. Meg lehet oldani de kényelmetlenebb mint megtankolni. De ha tippelnem kéne akkor a benzines/dízel sem úgy kezdődött hogy mindenhol benzinkutak nőttek hirtelen hanem idő volt amíg kiépült.

A villanyautózás meg relatíve friss dolog, ahogy változik majd az autók összetétele akkor nyilván a töltőkből lesz több és a kutak kezdenek majd megfogyatkozni. Érdemes elnézni északi irányba, ott már a top 5-10 eladott autó tisztán villanyos, egyszerűen nem fogja megérni fenntartani ennyi benzinkutat.

Új hsz mert már nem tudom szerkeszteni az előzőt, de eszembe jutott egy hülye analógia. Ha már az informatikában mindent autós példához hasonlítunk akkor én most egy autós példát húznék át informatikaiba:

Villanyautózni ma olyan mint 10 éve linuxozni. Meg kell tanulni hogy alapvetően másképp működik a rendszer, nem mindent úgy kell megcsinálni ahogy windows alatt (tankolás vs töltés). Igen, van hogy szívtál driverekkel (szar a töltőoszlop), volt hogy nem volt meg a megfelelő program (kevés a töltő) vagy iszonyat körülményes volt (lassú töltés ha sietnél), cserébe jóval gyengébb gépen is el tudtad futtatni (alacsonyabb fenntartási költségek).

Ma pont itt tart a villanyautózás. Vannak akik ágálnak hogy nincs adobe meg ms office és hogy ők ezt megszokták már és nem akarnak újat tanulni, pedig megtervezni az utadat és a töltéseket nem egy megugorhatatlan dolog, alapvetően ha okosabb vagy mint egy ötödikes akkor menni fog.

Aztán egy idő után eljutsz oda hogy rájössz hogy ma már minimális kompromisszumokkal az esetek 90%-át le tudod fedni, sőt, alapvetően mindezt jóval hatékonyabban teszed és ahogy rájössz a csínjára már sokkal kényelmesebb is lesz (nem kell benzinkútra járni, otthonról mindig 100% teletankkal indulsz, spórolsz a szervizen, a vezetési élmény is jobb, nem pöfögsz, nem zajongsz, nem fizeted ki a gatyádat kopófogyó alkatrészekre).

És ez napról napra egyre jobb. Ahogy egyre több lesz a villanyautós úgy egyre jobb lesz az infra (jönnek az eddig hiányzó programok és hw támogatás) és végül eljutsz oda hogy darálod a fosszilis windowst mert feleslegessé vált.

Én a kis télen 45 nyáron 70km hatótávommal és évi 10-12 ezer km futásommal évente 2-3x tankolok, szóval egészen biztos vagyok benne hogy ami efelett tud az az emberek jelentős százalékát lefedi.

Persze mindig lesznek olyanok akik hangoztatják hogy adobe és mso nélkül nincs élet, na ők kb azok akik azzal villognak hogy a dízellel egy seggel le tudnak zúzni 1200km-t. Igen, van ilyen de ez egy marginális százalék.

Persze, nyilván nem szó szerint kell érteni, de a lényeg ettől függetlenül szerintem átjött belőle: Új, szokni kell, tanulni kell, aztán eljön a váltópont amikor már úgy érzed hogy jobb.

Az early adopterkedés mindig is költséges hobbi volt, én még anno vettem 128 megás MP3 lejátszót 42 rugóért ilyen 2005-6 magasságában, rá pár évre már promóban ingyen vágták hozzád kb. Illetve számold hozzá hogy most nem csak a villanyautó drága, hanem minden. A sima ICE autók ára is kúszik felfelé elég masszívan.

Én pont ezért maradtam a dual boot megoldásnál (maradva a hülye példámnál), PHEV. Amikor tehetem elektronokkal megyek de van fallback, viszont még ilyen jelképes (mai viszonylatban) szutyok hatótávval is kényelmesen ki tudom hozni, ezen felül nem mindegy hogy 6 literes fogyasztással járok (kb ennyit eszik benyából vegyesbe) vagy oszlopon töltve 3, otthoni töltéssel kevesebb mint 1 liter/100km-re jövök ki. Illetve ezzel is "gyakorolom" hogy milyen lesz majd áttérni full villanyra mert a következő már egészen biztosan az lesz.

Árakról annyit hogy ezt lehet ám ésszel is csinálni. Az ampera vételára 3,2 mihály volt (patikára szakszervizben helyrehúzva még ráment 300 pénz, szóval a vége 3,5), szerintem jó boltot csináltam, főleg hogy az előző 7-8 litert evő astra már igencsak kezdett lelakódott (mégiscsak 20 év felett volt) állapotban lenni és így is elment egy százas híján egy misiért (apám szalonból hozta ki, én voltam a második tulaj, mindketten vigyáztunk rá, szép állapotban volt). Még így a covidos keveset járós évi 10-12k km-el is kényelmesen megtérülős, ha lehetne szabadon járkálni még hamarabb visszajönne, cserébe egy 10 évvel modernebb autóba ültem át, vezetési élményben meg ég és föld.

Mondjuk elsőre én se mertem új tisztán villanyost venni, ezért is kerestem a legjobb kompromisszumot használtban, tapasztalatszerzésnek. Aztán ha eljön az idő akkor a tisztán villanyos már szalonból jön nullkilométerrel.

Az autónak az árt a legjobban ha áll. Nincs kenés, megkeményednek a gumik, besűrűsödnek a folyadékok, stb.

Ha a drága villanyautódat pedig úgy raktad le hogy nem tetted időnként töltőre akkor az bizony egy kurva drága tanulópénz. Töltőn lógva szépen karbantartja az aksit magának és kutya baja nincs. Az ICE ugyanez, belerohad a folyékony dínó.

A sima ICE autók ára is kúszik felfelé elég masszívan. Én pont ezért maradtam a dual boot megoldásnál (maradva a hülye példámnál), PHEV. Amikor tehetem elektronokkal megyek de van fallback,

Én meg ezért vettem mild hibridet. Betettem a kisujjam a villanytémába, de egyelőre ennél többet nem vagyok hajlandó tenni az ügyben. BTW: ha már előhoztad az OS párhuzamot ... Windows szerverből is kb. az aktuális-2 release-t futtatom, mert a munkahely nem az életcélom, szeretnék minél kevesebbet szopni.

A hobbi az más. Hobbiból szívesen kipróbálok bleegind edge dolgokat. Nálam az autózás ugyan hobbi, de annyira azért nem, hogy ezt próbálgassam és én törjem az utat.

ezen felül nem mindegy hogy 6 literes fogyasztással járok

Kb. ennyit hozok ki a mild hibridből ... 6,37 liter / 100 km jelenleg a computer szerint ... És leszarom, hogy mikor, mennyit villanyhajt, mikor rekuperál stb. Csinálja, csak szép csendben, engem hagyjon békén vele.

trey @ gépház

A mild hibrid, fuggetlenul attol, hogy mit reklamoznak rola a gyartok egy kenyszermegoldas, hogy tartani tudjak a kibocsatasi normakat.

A belsoegesu motorbol mar kihoztak, amit lehetett, meg egy darabig megy a kinlodas az ilyen kiegeszito rendszerekkel, aztan szepen lassan ki fognak szorulni a mindennapi szemelygepkocsi hasznalatbol. Mar most is vannak olyan varosreszek Europaban, ahova csak dij elleneben, vagy egyaltalan nem lehet behajtani belsoegesu motoros autokkal, tobb orszagban (es EU szinten is) pedig tervezik, hogy 2025-2030-2035-tol mar csak helyben zero emissziost lehet majd ujonnan forgalomba allitani. Ez a hatarido nekem rovidnek tunik a most gyakorlatilag nem letezo hidrogen cellas technologia es a hozza tartozo infra elterjesztesere, szoval kb. 10 even belul bizony neked is ilyen autod lesz - legfeljebb kicsit nagyobb akkuval es hatotavval. Remelhetoleg addigra lesz hozzajuk eleg tolto a surun lakott teruleteken is.

Teljesen jogos meglátás, kérdés mennyit akarsz tenni/tanulni az autódért. Az enyém is eljár 6 literrel mezei hibridként töltögetés nélkül, de minek bőgessem a motort (komfort) vagy minek pöfögjek (környezet) ha minimális effortot beletéve még komoly pénzeket is tudok rajta fogni.

Ez az ingerküszöb mindenkinél más, aztán majd az idő, a szabályozások és a piac eldönti hogy merre van a valódi megoldás.

Ja, azt nem is mondtam, hogy amíg bejáratós (2000 km), addig nem is nyektettem spórolós fokozatban, jelenleg se nem sport, se nem spórolósban van, hanem "Auto"-n a motorvezérlés. Ha letenném spórolósba, még jobb lehetne véleményem szerint. Elérhető módok:

  • Efficiency - spórolás
  • Comfort - kényelem
  • Auto - mindenből egy kicsi
  • Dynamic - Sport
  • Individual - egyéni, finomhangolható

trey @ gépház

Meg extra kellemeset gyalogtúrázni. Sok szép kilátó épült az utóbbi évtizedben, de a völgyei is szépek. :)
Erről jut eszembe, 2 hónapja adták át a kilátót a Bölcső hegyen, oda is fel kell sétálnom például egy kőhegyi ebéddel összekötve.

Én unalmasabb utakon tolom az autóba a kilométerek többségét. Például egy Budapest-Zalaegerszeg távból a szinte nyíl egyenes (2 x 170 km) autópálya a leguntatóbb, Zala 60 km-es főút szakasza már változatosabb. Szerintem a hibrid ebben nem sokat segítene.

Amig jo, addig jo, de az osszes ilyen hozzapakolt cucc, mint ez a mild hibrid, vagy akar a start-stop rendszer plusz komplexitas, ami megjelenik az eladasi arban, a karbantartasi koltsegekben es a javitasban is. Pl. a mild hibrid rendszer az plusz egy 1kWh koruli akku meg egy dragabb onindito motor, a start-stop meg a rettegett kettostomegut gyilkolja. Szerintem hamar el fogjuk erni azt a pontot, amikor a sima BEV, (esetleg a PHEV) lesz az olcsobb megoldas, az ICE meg marad azoknak, akiknek tenyleg kell a gyakorlatilag vegtelen hatotav es/vagy valamilyen irracionalis okbol ragaszkodnak hozza. Szoval ha erdekel, ha nem, szerintem teged is bele fognak kenyszeriteni, meg azelott, hogy eljon az e-auto kanaan.

Amig jo, addig jo, de az osszes ilyen hozzapakolt cucc, mint ez a mild hibrid, vagy akar a start-stop rendszer plusz komplexitas, ami megjelenik az eladasi arban, a karbantartasi koltsegekben es a javitasban is.

Nem érdekel. Másik autómat 30 ezerrel adtam el 5 évesen. Szerinted?

Pl. a mild hibrid rendszer az plusz egy 1kWh koruli akku meg egy dragabb onindito motor, a start-stop meg a rettegett kettostomegut gyilkolja.

Jellemzően 200 ezernél jelentkező probléma. Az autóm garanciális. Ez a start-stop pedig nem az a start-stop, ami önindítóval működik. Tudom, mert az előző autómban levő önindítós start-stop egy faék ehhez képest. Itt látod a különbséget. Nem rángat ez semmit, olyan finoman áll le menet közben majd indul újra, hogy csak a fordulatszámmérőn látom, hogy éppen áll a motor és vitorlázik (coasing) az autó, azt nem is lehet érezni.

Tehát, továbbra sem érdekel. Tovább? :)

trey @ gépház

"Másik autómat 30 ezerrel adtam el 5 évesen. Szerinted?" Ha a mostanival is ezt tervezed, akkor ez teged valoszinuleg tenyleg nem erint. 

"Tovább?" Nem tetted be a kisujjad sem a villanytemaba. Vettel egy belsoegesu motoros autot, amibe a gyarto beepitett plusz egy rendszert, ami kicsit (10-15℅-ot) javit a fogyasztasan. Habar ennek egyetlen oka, hogy maskepp mar nem engedik neki eladni, pofatlanul kamuzva EV-kent hirdeti, annak ellenere, hogy tisztan elektromos modban egy centit sem hajlando menni. Igen, kornyezetvedelmi szempontbol mindenkepp jobb, es a csillagok optimalis egyuttallasaval lehet, hogy meg penzt is sporolsz vele, bar ebben en ketelkedem. Ha itt is elkezdodik a buntetodijazas meg a kitiltosdi, akkor viszont semmivel sem leszel vele beljebb. Ennyi a velemenyem.

A mild hibrid, fuggetlenul attol, hogy mit reklamoznak rola a gyartok egy kenyszermegoldas, hogy tartani tudjak a kibocsatasi normakat.

+1, és persze a legszebb az egészben, hogy a vásárlóval fizettetik ki, mögé rakva egy olyan PR kampányt, hogy az simán elhiszi hogy kapott valamit a plusz pénzért (azon kívül hogy a gyártót sikerült megfeleltetnie vele az előírásoknak). Ezt egyesek már olyan pofátlanul tolják, hogy kint virít öles betűkkel a honlapjukon, hogy ez bizony olyan elektromos autó, amit nem kell tölteni, nem úgy mint a többit! (a Hondánál láttam azt hiszem).

Jepp, Honda bármelyik mild hibridjénél: "Nem kell csatlakoztatni! A CR-V öntöltő hibrid, így nem kell bajlódnia a töltéssel, sem a töltőállomásoknak alárendelnie az útvonalát – vezetés közben termeli az energiát."

A Vitara a legtöbbet eladott új autó. Én nem látok mást már, mint lágy hibridet:

https://auto.suzuki.hu/vitara

Való igaz, kedvezményes ára a lágy hibridnek:

Vitara 1.4L lágy hibrid 6MT 2WD GL - 5 810 000 Ft (listaár: 6 870 000 Ft)

Konfigurátor szerint nincs más motorja már, csak lágy hibrid.

trey @ gépház

Errol most az jutott eszembe, hogy egyik haveromnak mar tizeneve is ontolto mild hibrid MTZ-je volt, csak akkor meg nem tudta, hogy igy hivjak. Tortent ugyanis, hogy valami adagolo gondja lett, es a leheto legkellemetlenebb helyen, ket falu kozt egy vasuti atjaroban allt meg. Miutan a traktoros rajott, hogy ez bizony nem fog beindulni, oninditozva szepen legurult a sinekrol. Sot, meg arra is maradt kraft a bivaly 12V / 210Ah akksiban, hogy beforduljon a kozeli foldutra, mig odaertem, hogy hazavontassam :)

Pl. hogy mikor, hol, mennyit segít be, mit tesz tönkre, mennyi üzemanyagot spórol stb.

Ahogy látom, egyeseknek ez az új mumus, az új turbó. Régen a turbó meg a kettős tömegű lendkerék volt az, most meg ez. Persze, csak olyanoknak, akik 600 ezer kilométert szerettek volna egy autóval menni.

trey @ gépház

Nem hiszem, hogy zéró karbantartással gondolta. A foszlott kormány vagy a kiült ülés ízlés dolga (én az ülést 200 000-nél is megcsináltattam, egy amúgy nagyon kellemesen kézreálló, megszokott autót ilyen apróságok miatt nem cserélek le), de a felfüggesztés rendben tartása alap kellene legyen, hogy ne járjunk életveszélyes szarokkal.

"mikor, hol, mennyit segít be, mit tesz tönkre, mennyi üzemanyagot spórol stb."

Szerintem sehol nem allitottam ezekkel osszefuggesben valotlansagot. Ez a rendszer tovabbra is arra jo, hogy lassitaskor nem hove konvertalja az auto mozgasi energiajat, hanem elteszi kesobbi hasznositasra. Ahogy fejlodik a technika, nyilvan egyre jobban el lehet rejteni a vezeto elol, hogy a hatterben tortenik valami.

En egyebkent pont ugyanugy nem aggodom ezeknek a meghibasodasa miatt, mint ahogy az akkumulator elhasznalodasa sem aggaszt az BEV-k eseteben. De abban tovabbra is biztos vagyok, hogy nem azert talaltak ki, mert ez a tulajnak jo, hanem mert muszaj volt, es jar annyi tobbletkoltseggel, amennyit a benzinen meg tudsz sporolni vele. De legalabb kornyezetbaratabb, szoval jar neki a pirospont. Csak ne neveznek teljesen felrevezeto modon EV-nek...

Tehát összefoglalva, minimális plusz tömeg (40-45 kg többlettömeg) mellett kapsz egy 10-15 LE-s, 50-60 nm-es rásegítést, ami minden egyes elinduláskor és alacsony sebességről való gyorsításkor segít megmozgatni a kasznit. A BAS 12kW-ot rekuperál. Coasting-gal kb. 10-15%-os üzemanyag spórolást tesz lehetővé.

Ahogy fejlodik a technika, nyilvan egyre jobban el lehet rejteni a vezeto elol, hogy a hatterben tortenik valami.

Semmit sem veszel észre vele egy jó automata váltóval, megfelelő szenzorozottsággal és prediktív motorindítással. Már akkor elindul a motor, amikor vált a lámpa, megmozdul az előtted levő autó stb. Ez nem a jövő, hanem a tegnap. :D

További infók itt:

https://www.seg-automotive.com/48v/mild-hybrid-technology/

trey @ gépház

10 éve ugyanúgy kényelmesen lehetett desktop linuxozni mint ma. Server linuxozni pedig már 20 éve is kényelmesebben lehetett mint kereskedelmi unixozni vagy windows serverrel szopni. 

Sőt 10 éve szvsz még jobb volt desktop linuxozni az akkor Ubuntu default Unity miatt. Akkor még Unity 2D is létezett, ami VNC-vel is normálisan működött. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

10 éve nem volt olyan VPN szoftver amivel be tudtam kapcsolódni egy olyan környezetbe ahol egyáltalán nem is figyeltek oda a linuxra, ma meg OOB működik.

10 éve nem tudtam játszani a játékaimmal, ma ott tartunk hogy linux alatt stabilabb a játékélmény mert a kevesebb háttérfolyamat miatt nincs mikrolag és nem indul újra a gép játék közben mert a rendszer úgy dönt hogy márpedig ő most frissít.

10 éve ha MSO doksit mókoltam li