Lopott árammal töltik elektromos autóikat egy pláza garázsában (Magyarország)

Egy pláza garázsában, egyszerű konnektorról töltik elektromos autóikat élelmes sofőrök. A gond nemcsak az, hogy lopják az áramot, hanem az is, hogy komoly veszélynek teszik ki a saját és mások járműveit is. Azokat a csatlakozókat ugyanis nem gyorstöltésre fejlesztették ki, ezért a manőver rendkívül tűzveszélyes

[...]

Egy ügyvéd szerint a potyázók könnyen a rendőrségen találhatják magukat. „Ügyvédként nem javaslom az autósoknak, hogy bármilyen konnektort arra jogosulatlanul használjanak, hiszen akár büntetőjogi felelősség is felmerülhet a vonatkozásukban” – mondta Böröczky Kornélia ügyvéd.

Link: https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/01/05/veszelyes-jatekot-uznek-akik-lopott-arammal-toltik-e-autojukat/

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 05., sze – 15:23

Ezek nem élelmes sofőrök, hanem olcsójánosok. Elektromos autóra futja, töltést meg lopjuk hozzá?

trey @ gépház

autóra futja, de a gazolajat a céges autóból lopjuk? :)

vicces időket élünk, kiderült már hogy FIAT pénzeket nem lehetett bűncselekményekre használni, bezzeg a crypto! üzemanyagot lopni nem lehet, ellenben áramot igen. vicces. 

miert csinalsz úgy mintha ez valami újkeletű dolog lenne? hol a faszomba éltél eddig ? :D valami kibaszott rózsaszín teletabbi alom világba ?

Egyik pláza sem tett feljelentést emiatt. Hint: a plázás górék töltik az autóikat és persze, hogy nem akarnak erről lemondani. 

Tudnék mesélni magyar üzletláncok webshopjairól, ahol csodálatos módon éjjel 3 körül csak 10 percre 90% 95%-ra áraznak le nagy drága tévéket, notebookokat, mobilokat. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Másik, hogy megveszi a trendi elektromost, majd rájön hogy a panel előtt nincs töltőfej. Az autós meg nem fog 1 km-t gyalogolni a töltőfejtől a lakásáig és amikor csipog a telefonja, akkor meg vissza.
Persze vásárláskor még nem volt ennyi esze.

Mosolygok, amikor látom a panel 3. emeletéről kilógatott barkácsboltos hosszabbítót, amin megy a delej az ablak alá beparkolt autóhoz. Az még viccesebb, hogy mindezt egy általa rendszeresített földúton közelíti meg.
Mondjuk egyik barátom meg odáig vitte a témát, hogy az épület egyébként alulméretezett felszállóvezetékének túlterhelését okozta ezzel a lakásából fixen vételezett többlet árammal.

Lesz még gond az elektromos autókkal.

Mosolygok, amikor látom a panel 3. emeletéről kilógatott barkácsboltos hosszabbítót, amin megy a delej az ablak alá beparkolt autóhoz. Az még viccesebb, hogy mindezt egy általa rendszeresített földúton közelíti meg.
Mondjuk egyik barátom meg odáig vitte a témát, hogy az épület egyébként alulméretezett felszállóvezetékének túlterhelését okozta ezzel a lakásából fixen vételezett többlet árammal.

Én ilyenekkel csak viccelni szoktam, nem hittem, hogy ez valóság ... Képet! :D :D :D

trey @ gépház

Budapesten ezt az Örs Vezér tere környékén láttam egyik panelnél, amikor rendszeresen jártam arra. A klasszikus narancssárga hosszabbító. :)
De itt egy másik: https://www.vezess.hu/vezetunk/2017/04/23/na-igy-toltenek-elektromos-au…

Más, de ide kapcsolódik: németeknél nagyon erőltették a hibridet az autógyárak, mert mennyire környezetbarát (zöldbírság elkerülése a gyár részéről), hiszen az első 100 km-ben a felét villannyal teszi meg. Erre az első 100 km-re van a fogyasztási katalógusadat is.
Ez az elmélet. Viszont az ADAC (?) kimutatta, hogy nem tölti a legtöbb német hibrid tulajdonos, mert macerás a töltése, nincs a háza előtt töltő. Így valójában nem környezetbarátabb, sőt.

De, még mindig környezetbarátabb a 20 éves füstös lerúgott dízel kotláknál, mert rekuperál és elinduláskor, valamint gyorsításkor használja a fékezéskor egyébként kárbeveszendő energiát. Lényegében ugyanezt csinálják az új lágy hibridek, a fogyasztáson is meglátszik (városban kb. 1L mínusz) és nem drágította észrevehetően a jármű árát. Ellenben vannak pozitív hozadékai is mert elég a gyújtást ráadni és már tolja a meleget, nem kell járatni az autót alapjáraton órákig. Svájcban pl. ezért azonnali headshot jár, csak nálunk általános dolog. Lámpánál nem pöfogsz a gyalogosok képébe, mert szerintem mindegyik start-stopos de ha mégsem, akkor is ott az a tulajdonsága, hogy gyorsításnál kihasználja a villanymotor adta lehetőségeket. hol gyorsítasz? Zebra után, kereszteződések után, lámpák után. Kik szívják be a mocskot amit gyorsításkor eregetünk? Mindenki, aki az utcán a járművek környezetében tartózkodik. Ezen felül kevesebb fékport is ereget a környezetébe. Szóval de, van előnye még így is akármilyen hibridnek is. A Honda gyártott egy rakás hibridet, ami nem is plug-in. A priusból is van egy csomó olyan, de a hyundai is gyártott pl. az ioniq-ból is sima hibridet, plug-int és elektromosat. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ja, csak a plug-in hybridben jóval nagyobb kapacitású akksi van mint a hagyományos, nem plug-in hybridekben. Amit ha nem töltesz, akkor csak sima hibrid üzemmódban cipel magával egy kihasználatlanul nagy kapacitású nehéz akkut.

"Everything fails, all the time."

Ne ülj fel a barom "környezetbarátabb" dumának. Csak azért, mert nem az energiaelőállítás forrásánál szagolod, még ugyanúgy meg kell termelni az energiát a villanyautóhoz. Azt a hányadot, amit a megújuló források biztosítanak, az ellenállások és a tárolási veszteségek bőven elviszik. Avagy megmarad a fosszilis és az atomenergia. Mind a kettő környezetbarát, igaz?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Van amelyikben nincs is gyárilag mert olyan régi. Gondolj bele ez milyen jó akkor amikor motorral követek egy ilyet. Fel kéne jelenteni testi sértésért. Ebben az országban is csak papíron vannak a törvények. Svájcban meg ausztriában az ilyenért fejbe is lőnének.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Angliában álltam egyszer a McDonald's Drive Through-ban egy szakadt fehér furgon mögött, ami annyira büdösen füstölt, hogy az első perc után leállítottam a ventilátort ami a levegőt behúzta kintről, plusz több, mint egy autó hosszt hagytam mögötte. Amikor megkaptam az ennivalót, ahogy kikanyarodtam az útra, kinyitottam mind a 6 ablakot és úgy mentem pár pedcig 50-nel, hogy átöblítse a friss(ebb) levegő az autót.

Persze nem tudom, hogy pontosan mi miatt volt olyan büdös, de nagyon durva volt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Van amelyikben nincs is gyárilag mert olyan régi. Gondolj bele ez milyen jó akkor amikor motorral követek egy ilyet. Fel kéne jelenteni testi sértésért. Ebben az országban is csak papíron vannak a törvények. Svájcban meg ausztriában az ilyenért fejbe is lőnének.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

"Azt a hányadot, amit a megújuló források biztosítanak, az ellenállások és a tárolási veszteségek bőven elviszik."

Ezt ala tudnad tamasztani valamivel? Az EU-s energiamixek tobbsegevel joval kisebb a kilometerenkenti CO2 kibocsatas egy BEV eseteben, ezert is tudja ledolgozni az akku gyartasanal keletkezo tobbletet. A tobbi szennyezo anyagrol mar nem is beszelve.

Leírták lentebb a lényeget, de még annyival kiegészíteném, hogy az energiamixből itthon bőven 20%-ot az atomenergia ad (ez gyakorlatilag elég tisztának tekinthető, bár nem 100%-os), van valamennyi víz, ha süt nap akkor már bőven 10% feletti nap (ebben a házak tetején lévő nincs, az inkább fogyasztás csökkenés stagnálásként jelenik meg), és persze vannak gázmotorok, meg még a mátrai erőmű. Minimum 30-40% tiszta forrásból érkezik, és a maradéknál pedig iszonyat durva füstgáz szűrés van, és a nagy gázmotorok egész más hatékonysággal mennek.

A másik eset, hogy nagyon sokan töltenek otthon villanyautó a háztetőről, és ha effektív napsütésben teszik, akkor pláne tisztán tudják tölteni.

A harmadik történet, hogy az elektromos autók 70-80%-os hatásfokkal üzemelnek, és nem a 30% körüli belsőégésűvel.

"az energiamixből itthon bőven 20%-ot az atomenergia ad "

Az botrány lenne. Inkább 50% lesz az, ennyit ad paks.

Amúgy teljesen igazad van, nem is kérdés, hogy sokkal-sokkal tisztább az EV. De még, ha nem volna, akkor is megérné, mert a szennyezés helye nem az emberektől fél méterre történik és sokkal jobban szűrik és ezt a szűrést sokkal jobban ellenőrzik az erőműveknél.

A teljes hazai eromuvi termeles szuk 5GW, ennek a kb 40%-a paks.

A teljes hazai fogyasztas egy kevesbe hideg vasarnapon amikor meg nem egnek a lampak 6,8GW. Munkanapon es nyaron siman 7,5GW.

Ezek teljesen publikus adatok a mavir oldalan: https://www.mavir.hu/web/mavir/ver-forgalmi-adatok-aggregalt-adatok

A bo 20%-ot a fentiel fenyeben irtam es azert pakson  is vannak karbantartasok amikor epp kisebb a kimeno teljesitmeny. Rogton elorebocsatom, hogy meg a 25% is benne van a bo 20%-ban szerintem.

Azert kulon hamut szorok a fejemre, mert nem a milliwattra pontos erteket irtam, hanem csak ugy emlekezetbol ment.

Szoval a paks2 projekt sem veletlen, plane annak a fenyeben, hogy a zoldites a villamos energia igeny novekedeset jelenti.

2020-ban a hazai elektromos energia termeles kb. 34TWh volt, ebbol kb. 16TWh szarmazott nuklearis forrasbol, ami kizarasos alapon Paks. A trukk az, hogy te egy bizonyos idopillanatot neztel meg egy napon, Paks viszont alaperomu, szoval normal esetben nem sokat valtozik a teljesitmenye. Igy aztan ejszaka, amikor kevesebb az igeny joval nagyobb aranyban van ott a termelesben.

Az import megoszlasat nem tudom.

Na ezt nem néztem. Így mégjobb, mert attól is függ, hogy mikor töltesz. :)

Találtam egy ilyet: https://www.mavir.hu/web/mavir/brutto-energia-eves

Ha jól értem, és itt tényleg nem teljes világos a történet nekem, akkor 48TWh volt az éves 2021-es bruttó energia, ebből bő 10TWh (talán 12) volt import, és a maradék 36 TWh termelés itthon. A 48TWh-nak a kerek harmada paks.

"Mondjuk egyik barátom meg odáig vitte a témát, hogy az épület egyébként alulméretezett felszállóvezetékének túlterhelését okozta ezzel a lakásából fixen vételezett többlet árammal."

Ilyen allatnak nem kellene leteznie, ott vagy a villanyszerelo rontott el valamit, vagy amugy is volt egy meghibasodas, ami veletlenul pont az auto toltesekor elesedett, vagy valami buheralas volt a sztoriban. Sima dugaljbol 6-16A kozott szoktak tolteni az EVSE-k, ekkora terhelest hetkoznapi fogyasztokkal is barmikor lehet hosszabb idotartamra produkalni.

Házhálózat az 50 évvel ezelőtti terhelésre volt méretezve. Tudod, időnként egy Rakéta porszívó de egyébként semmi.
Azóta nincs fejlesztve, csak a lakások átlagos fogyasztása nőtt meg + erre jön rá egy vagy több 10 órás folyamatos autótöltéssel való fix terhelőáram emelés.

Akarmire is volt meretezve, biztositani csak kellett volna, hogy ne lehessen a vezetekeket tulterhelni. Ennek idealis esetben legfeljebb annyiban szabadna jelentkeznie, hogy a fogyasztonal lecsattog a kismegszakito.

Egyebkent az auto toltesevel boven osszemerheto terheles egy elektromos vizmelegito, egy villanytuzhely vagy egy hosugarzo, amiket jellemzoen szinten hosszabb ideig szokas uzemeltetni. Ezek barmelyike pont ugyanakkora veszelyt jelent a haz halozatara, mint egy autotolto.

Szerinted tényleg végponti elvi maxterhelésre méretezik a gerinchálózatokat (áramhálózat gerinc, internethálózat gerinc, vízvezeték gerinc, csatorna gerinc)?
Ebben az esetben tényleg nem lenne semmi gond, ha az egész utca ráakasztaná 17 órakor a villanyautóját a konnektorra.

Hát ezaz. Az elektromos autó töltése viszont nem a sok lakással statisztikailag számolható, hanem tartós többletterhelést ad a hálózatnak.
Lesznek még ebből problémák, ahogy terjedni fognak hazánkban is az elektromos autók.

Szerencsere eleg lassan terjednek, lesz ido meglepni a szukseges boviteseket, esetleg okositani a toltesi rendszert. Ettol fuggetlenul meg mindig igaz, ahonnan indultunk: ha egy epuletben valakinek az egy darab autojatol egett le az elektromos halozat, ott mar korabban is baj volt.

Csináltak erre egy kisérletet a közelmúltban. Egy lakótömbben adtak a lakóknak ingyenes elektromos autó használatot a teszt idejére. Mivel a lakók a kezdeti teljes feltöltés után már mindig csak az aznap kiautózott töltést pótolták vissza éjszakánként, így - bár a lakótömb energiafogyasztása nőtt valamelyest - de semmi drámai dolog nem történt. Az infrastruktúrát fejleszteni kell, de nem úgy kell elképzelni az elektromobilitást, hogy állandóan mindenki egyszerre 0-ról 100%-ra tölt.

Sőt, összességében az elektromobilitás még támogathatja is az infrastruktúrát, mert jelentős kapacitást visz be az amúgy kapacitásszegény rendszerbe. Lásd V2X-es, olcsón töltődő, drága áram mellett pedig visszatápláló EV-k. Ha lesz a lakosságnál az EV járműpark miatt egy hatalmas tárolókapacitás, azzal az időszakosan nem eleget termelő megújulókat ki lehet símítani, dinamikusan változó árazással.

:wq

Amit mondasz, az igaz, hogy az elektromos autó töltése nem volt benne a méretezésben. De a következménye a régi tervezés esetén sem szabadna, hogy az legyen, hogy a vezeték terhelődik túl. A biztosítót akkor is úgy kellett méretezni, hogy azt az áramot a vezeték tartósan elbírja, így csak a annak szabadott volna leolvadnia. Ha a vezeték terhelődött túl, akkor ott volt valami hibás kötés, meglazult csavar, vagy elöregedett kapcsoló. Nem véletlen persze, hogy fejlődött a kötések típusa, a csavar alól pl. a régi alumínium vezetékek szép lassan ki tudtak folyni. A régi kapcsolók felett is eljárt az idő, a ház főkapcsolója (Ganz) szüleim házában is elkezdett melegedni, szerencsére időben észrevették.

Azt persze nem mondom, hogy gond nem lesz belőle: egyrészt van egy csomó eleve nem szabványos vagy elöregedett hálózatú ház, illetve az sem egy öröm, ha folyton levág a bizti.

Igazad van! Meg ehhez adódik hozzá a mostani trend. Panelben ez eddigi gáz főzőlapot, elektromosra (indukciós, kerámia lapos) cserélik. Aki elég gyors még tudja bővíteni a lakáshoz tartozó mérőórát...

Lassan mindent elektromosan szeretnénk megoldani, a hálózatfejlesztés viszont nem megoldott, hasonló a helyzet az elektromos autókkal. Autó van, infrastruktúra nincs, ha lenne is, az éjszakai többlet terhelést (mindenki tölt) nem lesz egyszerű kigazdálkodni.

"az éjszakai többlet terhelést (mindenki tölt) nem lesz egyszerű kigazdálkodni."

Ha megnezed a MAVIR honlapjan a rendszerterhelesi adatokat, akkor latszik, hogy a reggeli es a delutani csucshoz kepest az ejszakai lenyegesen alacsonyabb, oda meg pont beferne par auto toltese. A gond inkabb az, hogy valoszinuleg mindenki delutan akar majd tolteni, hazaerkezeskor, hogy kesobb mar ne kelljen vele foglalkozni, meg reggel elomelegiteni. Ezek megoldhato problemak lennenek, csak kerdes, hogy akarat lesz-e ra.

A gond inkabb az, hogy valoszinuleg mindenki delutan akar majd tolteni, hazaerkezeskor, hogy kesobb mar ne kelljen vele foglalkozni, meg reggel elomelegiteni.

Én azt tervezem, hogy amikor elektromos autóm lesz, kérek a szolgáltatótól "éjszakai áramot". Nálunk ezt Economy 7-nek hívják (napi 7 órán keresztül ad áramot azon az órán át, olcsóbban). Magyarországon azt hiszem, vezérelt áram a neve.

Megjövök, feldugom az autót, a töltés meg majd valamikor este / éjszaka megindul, amikor a rendszer terhelése kiadja.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Elolvastam a cikket, és ez megütötte a szemem:

A vezérelt hálózat azonban csak akkor érheti el a célját, ha a távolról kapcsolt fogyasztó tényleg bekapcsol akkor, amikor többlet van a hálózaton, és leáll, amikor ez az állapot megszűnik. Emiatt a vezérelt áramról csak fixen bekötött fogyasztók üzemeltethetők, lekapcsolható, leválasztható (konnektorból kihúzható) eszközök nem.

Nem igazán értem a logikáját. Attól, hogy fixre be van kötve egy vízmelegítő vagy egy hőtárolós fűtőtest, attól még nem fognak ezek feltétlenül bekapcsolni csak azért, mert kap áramot. Pl. az előző lakásomban éjszakai áramra kötött hőtárolós fűtőtestek voltak, de nem csak márciustól novemberig tartottam ezeket állandóan kikapcsolva, de mondjuk ha télen elutaztam valahová pár napra, akkor is simán lekapcsoltam.

Ahogy a bojlert is kikapcsoltam, bár egy hét után hazatérve még mindig fürdésre teljesen alkalmas meleg víz volt benne, szóval ha nem kapcsoltam volna ki, akkor is valószínű a 9 órából (mert ott Economy 9 volt), esetleg fűtött volna 30 percet aztán a hőmérsékletet elérve kikapcsolta volna magát.

Szóval hiába van állandóra bekötve, nem számíthat arra a hálózat, hogy a fogyasztóim parancsszóra majd maxon fogyasztanak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem ez a szabaly inkabb azert lett kitalalva, hogy ne ugyeskedjen a fogyaszto azzal, hogy "nappalirol" jaratja a cuccait, aztan ahogy megjon az "ejszakai" atdugja, mert ebben a formaban nincs ertelme a dolognak. A fixen bekotott eszkozok valoban nem mindig jarnak vegig max teljesitmenyen, de altalaban, ha tenyleg hasznalatban vannak, sokaig. A futes kiesese a futesi idoszakon kivul tervezheto (es a csucsidoben jelentkezo fogyasztasbeli kulonbseg miatt lehet, hogy elonyos is), a vizmelegitoknel meg az a par ember, aki kikapcsolja vagy nem hasznal melegvizet eltunik az atlagban.

Az auto toltesenel szerintem ez kenyelmi okokbol nem lenne jellemzo, mert a tobbsegnek boven megfelelne, hogy valamikor ejszaka kapott egy kis toltest, felesleges lenne azzal szorakozni, hogy hazaerkezeskor feldugja normal tarifara, aztan at a vezereltre. Csak szabalyozas kerdese.

felesleges lenne azzal szorakozni, hogy hazaerkezeskor feldugja normal tarifara, aztan at a vezereltre.

Arról nem is beszélve, hogy egy fali dobozt simán be lehet konnektor nélkül egy kábellel közvetlenül bekötni, és akkor nem tudja a user átdugni.

Persze a sima 230V-ba dugható töltőkábellel továbbra is lehet tölteni az autót, csak éppen a fali doboznál mondjuk 2-4-szer lassabban

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem az ötlet az, hogy ha mindennap fürdesz, mosogatsz, akkor az egy fix hőmennyiség, amit a bojler megtermel a villanyból. Azt akarják ők megmondani, hogy ez mikor történik. Az belefér, hogy lecsavarod, ha elutazol egy hétre, de az nem, hogy amikor éppen kell meleg víz, akkor megnézed, hogy van-e éjszakai áram, és ha van, akkor arra kapcsolsz egy átfolyós bojlert, ha nincs, akkor meg a nappalira. Elvileg a villanyautó töltése, ha nagyjából ugyanannyit mész minden nap, és nem töltögeted máshol is, nagyon hasonló a bojler esetéhez. A kérdés csak az, hogy ez mennyire erős feltételezés, és mekkora és milyen gyakori eltéréseket akar az áramszolgáltató megengedni.

Azzal nincs is bajom, hogy ne lehessen nappalira is rákötni, ha ez a szolgáltatónak gondot okoz.

ha mindennap fürdesz, mosogatsz, akkor az egy fix hőmennyiség

Hát, azért ez se igazán fix. Az év nagy részében a napkollektorok felmelegítik a vizet annyira, hogy nem kell ráfűtenem. De még az sem igaz, hogy ezek szerint mondjuk májusban sose használom a bojlert, mert ha van 3 borús / esős nap, vagy ugyan hét ágra süt a nap, de épp nálunk alszik mondjuk 6-8 vendég, akik szintén fürdenek naponta minimum kétszer, akkor elfogy a nap által melegített víz, és rá kell durrantani a fűtéssel.

Az belefér, hogy lecsavarod, ha elutazol egy hétre, de az nem, hogy amikor éppen kell meleg víz, akkor megnézed, hogy van-e éjszakai áram, és ha van, akkor arra kapcsolsz egy átfolyós bojlert, ha nincs, akkor meg a nappalira.

Egyébként miért nem fér bele? Ha van egy éjszakai áramról működő fűtőtestem, de nappal fázom és egy kis fűtőszálas ventilátort bekapcsolok, az belefér. Ugye? Miben más ez attól, mintha a fűtőtestet kapcsolnám ilyenkor a nappali áramra? (A ventilátor úgy van méretezve, hogy a biztosíték által engedélyezett áramerősségnél egy kicsivel vesz fel kevesebbet, kb. 3kW a teljesítménye). Az éjszakai áramról működő radiátorban 3kW-os a fűtő rész.

Egyébként konkrétan az előző lakásom elektromos fűtése úgy volt megoldva, hogy két kapcsoló volt az elektromos radiátoron. Az első az az éjszakai áramot kapcsolta és állandóan be volt kapcsolva (fűtési szezonban), a másik a nappali áramot, és ritkán kellett használnom. Egy fűtőtest, a két kapcsoló a vezérlőpanelen egymás mellett szépen. (Nem Magyarországon, Angliában). 

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Itthon az atkapcsolhato futotested szerintem nem lenne  szabalyos.

"Miben más ez attól, mintha a fűtőtestet kapcsolnám ilyenkor a nappali áramra?" Szerzodeskoteskor vallalod, hogy nem teszed. Mindig vannak ilyen kiveteles esetek, de a tobbseg a hotarolos villanykalyhat ugy hasznalja, hogy a futobetet akkor fut, amikor a szolgaltato gondolja, es meg igy is van benne elegendo ho, hogy ne kelljen melle kiegeszito futes. Ha napkozben jaratod nappali aramrol, akkor esetleg nem hul vissza, mire a szolgaltato be szeretne kapcsolni.

Ebben teljesen igazad van. Amire itt gondoltam az az, hogy a tásasház hálózata mennyire bírja majd, hogy ha hazaérkezéskor/este tölteni kezdesz. Miközben az autód tölt te az indukciós lapon melegítesz egy kis ételt, majd a fürdőben bekapcsolod az infrapanelt hogy kellemes meleg legyen, vagy bekapcsolod a klímát hogy hideg legyen.  Ugye a szükséges energia jórészét gáz formában szerezték be a ház tervezésekor, legalabbis a régebbi ingatlanoknál, klímáról meg még szó sem volt.

"Az autós meg nem fog 1 km-t gyalogolni a töltőfejtől"

Nekem van egy M365 villanyroller a csomagtartóban ha esetleg messze lenne a töltő a végcéltól :) Volt már hogy benyaltam hogy a célhoz közeli töltő foglalt volt, 3km-re volt csak szabad. Jól jött.

Nekem az a több mint 40 évnyi megfigyelésem, hogy nagyon sok ember mindent, de szó szerint mindent ellop, amit csak tud. Annyira zsigeri, hogy szerintem a legtöbben már észre sem veszik, hogy azt nem kéne, mert az nem az övék, nem senkié, ez nem a "találtam az utcán" esete, hanem nettó lopás amit csinál. Ha van rá szüksége, ha nincs.

Az áram is ugyan ilyen. Aki így tölt, az szentül meg van róla győződve, hogy mennyire okos, mennyire életre való, hogy a többiek milyen hülyék, hogy egy ilyen lehetőséget nem használnak ki...

Az így spórolt összeg nagyságrendjéről meg az jut eszembe, hogy ez ugyan olyan, mint mikor bemondják, hogy szerdától 3 Ft-tal emelkedik az üzemanyag ára, és előző nap (szigorúan az emelés előtt, nem napokkal korábban) órákig tartó sorok kígyóznak a kutakon, hogy megspórolják azt az autónként nagyjából 150 Ft-ot (3 Ft x 50 liter).

Van, hogy én is megetetem a sorok között a gyerekkel (vagy inkább megitatom ha elhúzódott a bent tartózkodás) de nem spórolok vele semmit, max egy fél óra hisztit, mert a pénztárnál az üres dobozt ugyanúgy le lehet húzni mint a telit. Ilyen apró szarságok miatt pedig nem fogom a pár hónapos gyereket terrorizálni mert multiék profitja előrébb való mint bármi más a világon. Addig úgysem megyek ki, míg ki nem fizettem. Ha meg mégis, hát hágjanak meg azért a 150 Ft-ért. Komolyan magasról letojom. Nekem a lelki békém fontosabb az ilyen megfelelési kényszernél és balfasz feszengéseknél. Örüljön az a multi, hogy egyáltalán beteszem oda a lábeam, mert amúgy bőven van másik amiből lehet választani. Szerencsére egyébként soha sehol nem szóltak egy árva szót sem akkor, ha épp a gyerek kezéből vettem ki valamit a kasszánál, majd adták vissza azt leolvasás után. Sőt, eddigi emlékeim szerint mosolyogtak is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

+1, bár gondolom itt nem erről az esetről van szó, hanem amikor rendszeresen "elfelejtik" magukkal vinni a csokispapírt a pénztárhoz. :)

Egyébként nálunk a tescoban már hightech a gyerekétkeztetés, mert a mobiloddal beolvasod, aztán mehet a gyereknek, kifelé a pénztárnál már csak 1 db QR kódot kell szkennelni az appból, fel sem kell pakolni a szalagra.

Bizony, jó dolog ez. Két böszme szatyorba el tudod intézni a havi bevásárlást, ami már a bevásárlókocsiban van. Utána csak át kell emelni a csomagtartóba, mindenféle b@szkodás nélkül. Nem kell sorban állni a szalag mellett, nem kell kivárni, míg egyesével lecsipogja szegény pénztáros, nem kell mindent kipakolni és még egyszer vissza. Jobb ez így mindenkinek. Egy hátránya van, ha sokat csipogsz és törölsz is, akkor kaphatsz néha szúrópróba szerű ellenőrzést, ahol találomra lecsippantanak ők is öt tételt. Aztán win-win-go.

Elég gyakran látni is, teljesen nyugodtan csinálják (gyerekesre rászólni senki sem mer). Teljesen megdöbbentem, amikor láttam, hogy Svájcban is nyugodtan etetik a gyereket a Migros-ban. Aztán szépen kisimították a kaja papírját, és berakták a bevásárlókocsiba. (Őszintén bevallom, nem egészen értem, miért nem lehet kibírni azt a 15-20 percet kaja nélkül, amíg bevásárolsz. Amikor már akkora a gyerek, hogy nem cumisüvegből eteted, nem is biztos, hogy az össze-vissza, megszokott rutin nélküli etetés jó neki. Szülőknek persze kényelmes.)

Őszintén bevallom, nem egészen értem, miért nem lehet kibírni azt a 15-20 percet

Van egy olyan újdonsült szülői attitűd egyes szülőknél, miszerint minden körülötted és a kölköd körül forog. Főleg első gyerekes édesanyák szoktak ebbe a bűvkörbe beleesni. Ez a képzetük már a fogantatás pillanatától végigkíséri őket. Amikor ebben a epizódban vannak, akkor azt hiszik, hogy övék a világ, nekik mindent lehet, főleg ha a gyerekükről van szó.

trey @ gépház

"miért nem lehet kibírni azt a 15-20 percet"

Mert mondjuk 2 éves.

Mi is voltunk párszor így. Nem azért mert én vagy a gyerek vagyunk a világ közepe -senki nem gondolta így nálunk- de egy 2 éves gyereknek még nem lehet mindent elmagyarázni, és ha valami épp bekattan, akkor az be van kattanva. Onnantól 2 út van: vagy abban a 15-20 percben az egész bolt hallgatja hogy sír -rosszabb esetben valami komolyabb hiszti (nálunk szerencsére ilyen sosem volt, de másnál láttam földön fetrengve kiabáló gyereket)-, vagy adsz neki valamit, ami leköti. Egy kis kaja mindig beválik, a gyerekek ösztönlények. Ha rutinosan rákészültél, akkor előveszed amit vittél magaddal (keksz, akármi), ha elfelejtettél rákészülni, akkor rögtönzöl és kap pl egy fél friss kiflit. Így nyugi lesz, nem zavarsz senkit és be is tudod fejezni a vásárlást. Ha ilyen volt, akkor a pénztárnál jeleztem, hogy bocs, de 1 kifli elkopott út közben. Senki nem akart meglincselni érte. 

 

Foleg covid idejen. Ahelyett hogy az apuka elugrana gyorsan bevasarolni egyedul, meg a 80+-os nagymamat is elviszik (a sok kolok mellett).

Mi egyszeruen megoldottuk a boltban hisztizes temat (meg a covid elotti idokben). Megmondtam a gyereknek, hogy nem viszem el a boltba ha ott nyafog/hisztizni fog. Inkabb kibirta hiszti nelkul csak johessen.

"dac-/hisztikorszak idejen mar boven ertette a gyerek a beszedet"

Ennyi erővel egy 2 éves gyereknek elég lenne annyit mondani, hogy ne sírj, ésakkor nem sírna, mert érti a beszédet :D De egyszerű lett volna így :)
Az hogy érti a beszédet nem jelenti, hogy teljesen meg is érti, hogy mit/hogy kellene csinálnia, azt meg pláne nem jelenti, hogy az érzelmeit is tudja kezelni. 

"Nem kell a kölköt bevásárlásra hordani, mindenkinek jobb."

Ezt egyrészt nem mindig lehet megoldani, másrészt normális ember nem egy koloncként tekint a gyerekére. Az a gáz, amikor a 10+ éves gyerek nem tud viselkedni/megszólalni (köszönés, stb, csak néz mint a bamba), pont azért, mert mindig csak zavaró tényezőként kezelték.

Nem kéne, de van aki másképp nem tudja megoldani.

Feleségemnek nincs jogdíja, a csecsemőt meg nem lehet egyedül otthon hagyni. Van amit egyedül nem tudok megvenni. 0-tól 3 éves korig csecsemőről beszélünk aki leginkább eszik, iszik, kakil, pisil. Ha szomjas vagy éhes akkor sírni fog mert másképp nem igazán tud jelezni. Ha ez épp a boltban van és ott akar megenni/inni valamit akkor megkapja. Majd ha nagyobb lesz, nem fogja. Nyilván ez is ésszerű határokon belül mozog tehát egy üveg bort akkor sem kapna meg ha épp az tetszene. Játék soron volt már hiszti. Hagytam hogy nézelődjön, fáradjon és utána eljöttünk. Sírás volt de utána kapott egy valamit amitől megnyugodott. A gyereknek egyszerű igényei vannak. Legfőképp foglalkozni kell vele. Van amikor egy dobozzal vagy egy golyóval, szivaccsal fél napokat eljátszik. Nem kell tőle mindent megtagadni mert torz lesz a személyisége, ha nagyon terrorizálva van és soha nem kap meg semmi amit ő akar + nem is foglalkoznak vele csak kapja a halom bazárt akkor depressziós lesz. Soha nem adtam mindent a gyereknek főleg nem azonnal de amennyire lehet, hagyom szabadon élni, megismerni a világot. A shoppingolás pont nem a prioritások közé tartozik. Ráér később megtanulni hogy is van ez. Ha például a függönyt cibálja, rá szólok. Mindent a helyére visszatesz, összetakarít maga után, megkérdezi a legtöbb dolgot, megköszöni. Tud köszönni, civilizált, illemtudó sőt, számolni is tud. Ő még nem tudja mi az a pénz (tudja, hogy létezik) és nem tud különbséget tenni tárgyak között az értékük szerint. Ilyen az, aki másfél éve jött erre a világra. Van még ideje bőven tanulni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Jobb esetben. Attól, hogy rohangál és jár a szája még csecsemő egészen a 36. hónapig. Sok-sok idegi és biológiai esemény játszódik le bennük eddig a korig. Ott kezd el változni ez, majd következőre a serdülő korban. Ezt tanítják is nemcsak a kisujjamból vettem.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Apa, anya, kölkök. Ez volt a kiinduló pont. Ez bandázás. Aztán bemennek az élelmiszerboltba 2 kifliért meg egy doboz mackósajtért. Mert, ha már ott vannak a plázában egész nap bandázni (olcsó hétvégi program nagycsaládosoknak, addig sem kell fűteni/hűteni otthon, meg a kölköket nevelni, róják az üzleteket, feltúrnak mindent, venni csak nagy ritkán vesznek valamit), akkor csak megéheznek ... Tényleg azt akarod mondani, hogy ez nem létező tevékenység? 2 közeli hozzátartozóm dolgozik kereskedelemben, egyik a győri Árkádban ...

trey @ gépház

Biztos van ilyen de nem nálunk. Ha lehet rendelek amit lehet. Az más ha valaki ennyire nem tud mit kezdeni magával. Boltba is csak akkor megyünk együtt amikor mindenféle speciális dolog kell a kajákba vagy ha valakinek ajándék kell, stb. Fogorvoshoz, magán dokihoz is "bandázunk" mert ismétlem: arra a másfél órára nincs hova tenni a gyereket. Egyébként sokkal szívesebben játszom vele vagy kirándulunk. Nagyon nem szeretem ezeket a plázás, árkados korzós helyeket. Nyomasztó. Ott az a sok ember de lényegében nem történik semmi. A gyerek is unatkozik ott. Jellemzően ha lehet akkor úgy néz ki a dolog, hogy amíg anyuka bent van addig mi kint sétálunk, játszunk esetleg játszótéren és/vagy az autóban. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Akkor nem rólad beszéltem. Ez egy létező jelenség. Jómagam is lehúztam a kereskedelemben egy fél évtizedet '94 és '99 közt. Akkor ez még nem volt ennyire elterjedt, mert nem voltak bevásárlóközpontok. Amióta a plázák és árkádok megjelentek, egyesek rákaptak arra, hogy ott nevelik a kölkeiket. Értem, hogy nem tudja elvinni, de van gyerekmegőrző, van lehetőség arra, hogy az élelmiszerboltba ne öten menjenek be egy családból, csak fusson be az apa vagy az anya egy kifliért a gyereknek.

A boltban gyerekzabáltatás pedig amellett, hogy szürke zóna, COVID idején kurva meggondolatlan dolog. Meg amúgy is. Ne ott. Otthon. BTW: a plázákban vannak éttermek. Miért nem ott eteti a kölkét?

A tolvaj majszolókról meg, akiknek eszük árában sincs kifizetni, amit megettek ... pont illenek ebbe a topikba a plázában autót töltők mellé.

trey @ gépház

Valószínűleg létező jelenség. Én egy kiflit meg tudok venni egyedül is :D Mi csak akkor megyünk együtt ha nagyon muszáj. Sajnos itt nincsen semmilyen megőrző de szerintem még pici is a gyerek hozzá. A covid miatt pláne nem szeretem oda vinni ilyen helyre. Be szoktam kenni a bevásárló kocsi markolatát fertőtlenítővel hogy a gyerek ne nyalogassa mert az keserű. Ez nálunk havonta, másfél havonta egy alkalom. Ha elmegy oviba vagy bölcsibe akkor valószínűleg nullához fog konvergálni az esetek száma, bár oda megint a covid miatt nem szívesen viszem szóval ördögi kör ez. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nálunk, ahogy alább írtam ez gyakran úgy zajlott, hogy anya bement vásárolni, én meg a gyerekekkel a közeli játszótérre mentem, vagy egyszerűen csak elmentem a környéken sétálni velük.
Telefon hasznos volt, mert amikor anya végzett, rám csörgött és a megbeszélt helyen találkoztunk, az autóba való bepakolásnál már tudtam segíteni. Egyúttal a napi séta egy része is megvolt a gyerekekkel.

Nálam anno kapott kiflicsücsköt és a csonkított rokkantigazolványos kiflit telibe számoltattam.

Volt olyan is, egyik lányom nem akart továbbjönni velem, siettünk időre egy szórakoztatóközpontból és otthagyott valamilyen filléres vacakot. Elmagyaráztam neki, hogy időre megyünk és ez ottmaradt, kap másikat, de neki az kell és követelőzés és leült egy padra. Szépen elköszöntem tőle, hogy mi megyünk, a kisfiammal továbbmentünk és elbújtam egy oszlop mögé, hogy mit reagál. Utána pislogott nagyokat hol vagyunk, keresett minket, aztán szó nélkül jött, amint meglátott minket megint.

PS: A földön fetrengős gyereknél van értelme az abortusztablettának meg a sokkolónak. Szülői nevelés csúcsa az ilyen ivadék.

most mi a halalrol beszelsz amugy? mit faj neked hogy megeszi bent ha kifizeti? nincs lopas, nincs semmi.

en is siman odaadnam a gyereket ha igy lenne. az hogy te nem, ez van. ettol ne gondold hogy valami magaslovon ulsz, mert tevedsz.

azt, amit lent eloadtal, hogy oda jarnak bandazni, a plazazas utan az szepen mutatja miket vetitesz kifele. hianyzott gyerekkorodban hogy plazazz? meselj!

szamomra termeszetes az, hogy ha mondjuk elmentunk kirandulni, akkor utana meglepo modon csaladilag megyunk be a boltba. ez azert messze van a "bandazastol". ugyhogy abszolut magamra ismertem, persze.

en nem hagyom a boltban a gyereket enni, viszont ha valaki kifizeti (es en feltetelezem, hogy kifizeti, te meg feltetelezed, hogy nem...), akkor nem latok vele problemat. egy 2 eves gyereknek nem magyarazod meg, hogy varjon meg 20 percet mert te a majorannat keresed a fuszerek kozott es meg kell csirke a holnap levesbe.

az, hogy letezik olyan szelete a tarsadalomnak aki bemegy, megeszi, majd az ures csomagolast eldobja mashova, az szomoru, viszont e miatt ne iteljuk mar el azokat, akik nem igy tesznek.

Az a baj, hogy a kajalas pillanataban meg nem tudod eldonteni, hogy ki fogja fizetni, vagy "elfelejtkezik" rola. Nem hiszem, hogy ennek az lenne a megoldasa, hogy ilyenkor odaallitanak folejuk egy biztonsagi ort, aki a kasszaig kiseri a csaladot, es meggyozodik arrol, hogy valoban fizetnek. Ezert a tiszta megoldas az, hogy amit meg nem fizettel ki, ezert nem a te tulajdonod, azt nem kajalod meg.

Engem amugy nem zavar kulonosebben, de en kerulendo az esetleges felreerteseket inkabb nem csinalnam. Egy idoben volt egy laptopom, amire csipogtak a boltok kapui. Egyszer kipakoltattak miatta a taskamat, hiaba mondtam, hogy mi a helyzet. Kellemetlenul ereztem magam, nem akarom ismetelni a szituaciot.

Arrol nem is beszelve, hogy mennyire nem higienikus a kozeg, foleg igy covid idejen.

Beleteszik a gyereket a bevasarlokocsiba, aki vegigfogdossa (es/vagy vegignyalja) a fogojat, amit aznap mar x ember vegigfogdosott es rakohogott. Majd kezebe nyomjak a kiflit/stanglit, hogy betomjek a szajat. Az ilyen 2-3 evesek pedig nem a tisztan evesrol hiresek, hullajtjak a morzsat/csokidarabokat vegig a bolton.

Fogzó gyerek, folyik a nyála stb. Nem kell rá maszk. Felnőttre kell.

Értelmes ember nem viszi a beteg gyereket boltba a covid szezon közepén.

Ha meg tudja tenni, hogy COVID közepén nem viszi, onnan már csak akarás kérdése lenne, hogy egyáltalán nem viszi. 

trey @ gépház

"onnan már csak akarás kérdése lenne, hogy egyáltalán nem viszi. "

De vinni akarja. Miért ne vinné, ha akarja? A gyerek semmilyen problémát nem okoz. Innentől GOTO 10. 

Btw kurva sok felnőtt is nyugodtan otthon maradhatna inkább, kezdve mondjuk azokkal -ha már vásárlás-, akik a boltban nem tudnak közlekedni a bevásárlókocsival, és amikor valamiért megállnak, akkor 10-ből 10-szer keresztbe állítják a kocsit, hogy mások tuti ne férjenek el :D Meg akik megállnak kocsival a bejárat előtt. Meg kézzel fogdozzák a pékárut. Lehetne sorolni. A hétköznapi bosszúságaim 99%-át felnőttek okozzák.

Ezt írtad:

"Ha meg tudja tenni, hogy COVID közepén nem viszi, onnan már csak akarás kérdése lenne, hogy egyáltalán nem viszi. "

A mondatodat úgy értelmezem, hogy szerinted ha valaki covid alatt meg tudja oldani, hogy nem viszi a gyereket boltba, akkor máskor is -tehát covidon kívül, úgy általában- meg tudja oldani: csak akarás kérdése. Erre reagáltam.

Vagy csak a beteg gyerekre gondoltál? Az jogos! Ha lehet, a beteg gyereket ne vigye senki boltba. De a beteg felnőtt se menjen boltba/közösségbe.

Ha viszont nem csak beteg gyerekre gondoltál, hanem általánosságban, akkor tényleg GOTO 10, lehet elölről kezdeni. Mert akkor ezekszerint azzal mégsincs semmi bajod, ha egészséges ember egészséges gyerekkel megy bevásárolni (covid szezonon kívül - csak hogy kicsit leszűkítsük a belekötés lehetőségét)? Mert ugye miért ne tehetné meg, ha így látja jónak? Mert néhány házmesternek nem tetszik? Szerintem a házmesterek ne menjenek boltba.

Az a baj, hogy a kajalas pillanataban meg nem tudod eldonteni, hogy ki fogja fizetni, vagy "elfelejtkezik" rola.

Erre megoldás lehet, hogy nem foglalkozol vele. Miért érdekes nekem ez egyáltalán, mint egyszeri vásárló? Majd foglalkozik vele az áruház tulajdonosa, vagy akinek ezért az áruház tulajdonosa fizetést ad.

Egyszer kipakoltattak miatta a taskamat, hiaba mondtam, hogy mi a helyzet. Kellemetlenul ereztem magam, nem akarom ismetelni a szituaciot.

Imho ez ugyanaz a logika mint a fenti, csak fordítva. Ne foglalkozz vele, hogy a sok suttyó vásárló miket gondol rólad, úgysem találkozol velük soha többé. :)

"Erre megoldás lehet, hogy nem foglalkozol vele."

Engem nem is erdekel, csak az alkalmazottak es a biztonsagi szolgalat szempontjabol kenyes helyzet. Ha raszol az illetore, lehet, hogy balhet csap, ha hagyja, hogy lopjanak azbuzletbol, akkor meg lehet, hogy lecseszik. Sot, vannak olyan helyek, ahol vonjak az alkalmazottak penzebol a leltarhianyt.

"Ne foglalkozz vele, hogy a sok suttyó vásárló miket gondol rólad"

Bar nem tartom az osszeset suttyonak :), nem szoktam. Inkabb az volt a baj, hogy feltartottak, meg utana negyed oran keresztul rendezgettem a turazsakot, mire minden ujra belefert.

Fentebb említette valaki, hogy a bolt statisztikája az (persze lehet, hogy nem nálad Svájcban), hogy amit bent megzabálnak, az többnyire el van lopva. Akkor a statisztikának megfelelő valószínűséggel igaza van abban, hogy ha bent evést lát, akkor lopást gyanít. A világ meg már csak ilyen, hogy van ahol nem szabad bizonyos dolgokat csinálni (fürdőkádban hajat szárítani, benzinkútnál dohányozni, repcsin mobilozni és bombás vicceket mesélni, boltban legelni).

szamomra termeszetes az, hogy ha mondjuk elmentunk kirandulni, akkor utana meglepo modon csaladilag megyunk be a boltba. ez azert messze van a "bandazastol". ugyhogy abszolut magamra ismertem, persze.

Hiába magyarázkodsz, Trey szerint az a bandázás, ha együtt van a család. Szóval már a kirándulás is bandázás. Szégyelhetnéd magad :-D

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem értelek. Lehet egyetérteni azzal, amit mondok, lehet nem egyetérteni, de azt állítani, hogy azért, mert én mondom, miközben ez nem az én véleményem kizárólag, hanem számtalan más emberé is ... erre mit lehet mondani? Itt szerinted mi a bagoly mondja verébnek? Komolyan érdekel.

trey @ gépház

Lehet, hogy azt kellett volna mondanom, hogy más szemében a szálkát is észreveszi, a maga szemében a gerendát sem.

Leírtad a véleményedet. Én személy szerint ostobaságnak tartom, ezért viccet csinálok belőle: ráteszek egy lapáttal.

Te erre leírod, hogy ostobaság, amit írtam.

Igen. Valóban az. Mindkettő.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Most megint vegletek kozott ugralunk.

Nyilvan van kulonbseg akozott, ha kirandulas utan hazamenet beugranak egy gyors bevasarlasra egy boltba, es akozott, hogy az egesz napot supermarketekben/plazakban kruzolnak, ahol szetturjak a cuccot (ruhakat probalnak, amit vegul csak nem vesznek meg), lelegelik a gyumolcsos pultot (meg kell gyozodni mindenkepp arrol, hogy a szolo edes-e, van-e magja), felzabaljak a turorudikat/sajtos stanglikat.

Ugyanigy van kulonbseg ateren, hogy ha egy szabadon hagyott konnektorba bedugsz 5 percre egy mobiltoltot (senkit nem erdekel), vagy azzal probalod telitolni a kocsit (tenyleg nem arra valok a konnektorok, ha nincs felcimkezve, hogy az arra valo).

+1 mi soha semmit sem adtunk a gyereknek enni üzletekben, pedig kiskorától jött velünk mindenféle boltba. Be sem vittünk ennivalót neki. Vagy evett előtte vagy utána. Ezért nem értem azok álláspontját akik azzal védekeznek, hogy "legalább senkinek sem kellett hallgatni ahogy bömböl". Akkor az a gyerek rosszul van nevelve.

Sajnos de. Épp az a lényeg, hogy a kereteket gyerekkorban fekteted le nekik, és alakulnak a dolgok. Amit nem fizettünk ki, az nem a miénk, nem esszük, meg majszoljuk el félig a kiflit, hanem kassza után majd már tényleg saját belátás szerint lehet. Érdekes módon nálunk ebből nem, vagy minimálisan volt bármi, azt 20-30 percet amíg körbejártunk egy nagyobb boltot (és meg is találtuk ami kell) valahogy kibírták.

Nem, halistennek nem. És igen, ezeket gyerekkorban kell megtanulni, én sem tartom jónak ezt csinálni, de attól még ha egyszer-egyszer csinálod, mert pl beakadt a kétévesnek valami, vagy elbasztad az időt, attól egyrészt nem leszel bűnöző (igen, egy egészséges társadalomban ezek beleférenek), másrészt egyáltalán nem evidens, hogy nevezett két éves ezután mindig követelni fogja. Az én tapasztalatom az, hogy többnyire vagy egyáltalán nem, vagy a következő egy-két alkalommal teljesen normálisan elmagyarázható a dolog. Biztos van olyan gyerek, akivel utána nagyon nehéz ez, de messze nem mind ilyen (illetve nyilván segít, ha ismered a gyereked, és fel tudod mérni a várható reakciót) 

A csucs talan az, amikor hipermarketen belul igy aruljak a grillcsirket, es az ehesen vasarlo csalad igy vesz ott egy grillcsirket, es megeszi bent a huszadat. Es osszevesznek a boren.

De ha Nyugatabbra jossz, talalsz olyat, aki a csontjait is szetdobalja a folyoson. Otthon pont azert veszik meg igy, mert nincs pofajuk ures turorudis zacskot lehuzatni a penztarossal, meg bemondani, hogy 10 sos kiflit usson be a 8 helyet, mert "kettot mar megettem".

Hát, a videóban lévő GLC hibridre ez igaz is lehet, mert az még az NEDC szerinti oltári kamu eredmény alapján is csak 45 km-t tud elmenni tisztán villannyal, ergo csupán 10 kWh körüli akku lehet benne. Az sima 3.6 kW-os fali aljzatról kb. 3-4 óra alatt feltölthető.

Amit a plázákban a falon látsz konnektort, nagy eséllyel nem tud 3,6 kW-ot, mivel 10 vagy 16 amperes kismegszakítón lóg. De nem is ez a baj velük, hanem hogy nem arra vannak tervezve, hogy 4-5 órán át 10 vagy 16 amper csorogjon belőlük. Lehet, hogy az első használatot kibírja, de pár alkalom után elkezd olvadni, deformálódni a műanyag, és jó esetben zárlattal lecsapja az automatát, rosszabb esetben elfüstöl. Láttam már olyat, hogy a jóképességű nem bírta kirángatni a dugeszt a konnektorból, mert úgy összeolvadt.

Azért ez nem mindenkinél van így. Igen, a spórolás fontos rész, de padlóztál már le villanyverdát? Ha még nem akkor próbáld ki (ésszel) ;)

Ezen felül a csend ami nekem iszonyatos plusz. Konkrétan most amikor feltettem a téligumit azóta b.ssza a fülemet a surrogása, jövőre már esedékes lesz az új garnitúra, ott már kimondottan odafigyelek erre is. 1st world problems :)

Szélmalomharcot vívsz, mindenki tudja, hogy az EV tulaj ismérvei a következők:

- Hidegben szigorúan kabátban vezet, maximum 90-el.

- Melegben nincs kabát, de természetesen marad a 90, a klíma miatt olykor 70.

- 0%-al ér haza állandóan, az estéje abból áll, hogy töltőoszlopot keres vagy fantás hosszabbítót lógat ki, hogy reggelre meglegyen a 100%.

- Nyomaték és gyorsulás csak a videókban van, a 150km körüli hatótávból egy ilyen után 40-50km lesz, így valós körülmények között senki nem vezet dinamikusan ezekkel, mert nem tud.

- Egész nap aggódik rajta, hogy vajon hazaér e.

- Ha nem egy súttyó fillérbaszó (a többsége az, de van pár kivétel), akkor pedig DC villámtöltőt használ, ehhez alsó hangon 100km-eket utazik, 30-60 percet vár a sorára, és ha netán működik a töltő (ritka az ilyen), akkor kb. 10-15 liter/100km a konvertált fogyasztása, ezért fizet (természetesen minden nap, 0%-ról 100%-ra, éves szinten milliókat).

- Az akkuja tönkremegy pár év alatt, ezért sokkal jobban szennyezi a környezetet mikor kidobja, valamint 5-7 millióért rakat bele újat. Vagy amikor erre ráébred (időben kellett volna tájékozódni haló!), akkor kamerák előtt felrobbantja inkább, true story!

- Minden más is tönkremegy, a legkisebb tétel amit fizet, az 1.5 millió, mert senki nem tudja javítani ezeket, és a márkaszerviz komplett részegységeket cserél.

- Nem az a kérdés hogy az autó kigyullad e, hanem hogy mikor! Ilyenkor komplett társasházakat ránt a pokolba, gyerekekkel, nőkkel,  öregekkel.

De szerencsére még van lehetőségünk bőven normális, nem dodzsem autókat venni, és nevethetünk ezen az egészen. Komolyan én azon gondolkodom, hogy ha kicsit korrigálnak az árak, akkor veszek 2-3db szívó benzinest, és elrakom őket valahova, hogy még a gyerekemnek se kelljen a fentieket átélnie.

En is ismerem ezeket a sztereotipiakat.

Az 5-7 millios aksicsere ugy igaz, ahogy van. Meg kihagytad azokat, akik egyetlen (nem masodik) autonak veszik a 120km hatotavu elektromost es azzal mennek 1000km-rel arrebb nyaralni. Na azok tenyleg beszopjak altalaban.

De az aksis es a nagyritkan mukodo toltos keresos sztereotipia kivetelevel faszsag, vagy statisztikailag elhanyagolhato ritka esemeny az osszes pont.

Egyetértek. Azt amúgy kihagytam, hogy ezek a 2 évesen legatyásodott akkumulátorok nem hasznosíthatóak olyan formában, hogy megveszi valaki az autót beárazva az aktuális hatótávval, ami az ő használati szokásaihoz még bőven jó. Aztán a sor végén 15 év múlva bekerül egy off-grid napelem inverter alá.... Szép lenne, de mese habbal. Ezeknek az értékük nulla, és jellemzően iskolák, óvodák környékén szórják szét őket.

Nehezebb olyan vevot talalni, akinek "jo a csokkent hatotavu aksi", mint olyat, akinek "megfelel az euro 4 benzin 10L / 100km fogyasztassal".

Persze ettol meg a lo tuloldala: az ovoda/bolcsode melle elhajigalt hasznalt aksi is egy szalmabab. :)

Ugyanakkor amíg ez a "mentse meg más" az emberiség szemlélete, addig változás nem lesz.
Mindössze a pazarlásról kell leszoknunk. Ésszel kell élnünk. Ahova elég egy (akár elektromos) bringa, oda minek mozgatunk a 100 kilós testünkért további 1200 kilós felesleges tömeget?
Valójában semmivel sem előnyösebb, mégis a lustaság azt diktálja, hogy oda is autóval menjünk, ahova elég egy kis tömegű (akár elektromos) bringát előkapni és időben sem veszítünk vele.

Igen.
Akár a gyaloglást, akár a rollerezést, bringázást (elektromost is), akár a jó tömegközlekedés igénybevételét nézed, mind környezetkímélőbb.
Az autónál már csak a repülő a környezetszennyezőbb.

Ahova ezeknek a könnyű eszközöknek az igénybevétele nem jár nagyobb macerával, érdemes ilyen eszközöket is igénybe vennünk autó helyett úticélunk elérésére.
És tényleg nem az üzemanyag ár a valódi probléma, hanem a kibányászott és CO2-ként légtérbe juttatott szén, gáz, benzin. A villanyautóhoz is Európa legtöbb országában plusz szenes erőművek kellenek jelenleg, bármennyire próbálják mixként zöldíteni.

Az áruszállítás ésszerűsítése a másik problémás pont. Innen visszük a disznót nyugatra, nyugatról hozzuk a szeletelt sonkát keletre, stb.
Ha csak a kamionkilométerek 1/3-a megspórolható lenne, netán vasúti konténerszállítással kiváltható. Borzasztó pazarlóan élünk, főleg amíg a pénz fontosabb az utódainknak hagyott bolygónál.

Az áruszállítás ésszerűsítése a másik problémás pont. Innen visszük a disznót nyugatra, nyugatról hozzuk a szeletelt sonkát keletre, stb.
Ha csak a kamionkilométerek 1/3-a megspórolható lenne, netán vasúti konténerszállítással kiváltható.

Ha megéri a disznót nyugatra vinni, a sonkát pedig vissza, akkor az azt jelenti számomra, hogy vagy túl olcsó az üzemanyag, vagy valami rejtélyes oknál fogva sokkal hatékonyabb Németországban disznót vágni. Valahonnan az rémlik, hogy kb 1.6EUR/km áron lehet kamiont mozgatni. Tegyük fel, hogy egy kamionra felfér 40 disznó, ami 200kg tömegű, ebből a hús legyen 150kg. Ez 2x1000km-rel számolva 200Ft-tal drágítja a disznóhús kilóját. Ennyi tartalék szerintem nincs a disznóhús árában. Nyilván torzít a számítás, mert visszafelé sűrűbben lehet rakni az árut, cserébe hűteni kell.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy szerintem az ár az egyik legjobb metrika, csak nem feltétlenül van minden jól árazva. Ugyanis ha túl drága lesz a szállítás, akkor majd felhúznak ide is egy húsüzemet, de a jelenlegi üzemanyag árak mellett olcsóbb, vagy ha jobban tetszik környezet kimélőbb egy húsüzemet tartani Németországban. De azt se gondolja senki, hogy a húsüzem felhúzása itt nem jár extra környezetterheléssel. Az EU gyakran tökön szúrja magát a környezetvédelemmel, mert az outsource-olásra ösztönöz, ellehetetleníti az európai autógyártókat, stb, de legalább próbálkoznak a rendbetételével.

Pár hete vettem épületfát itt a csömöri fatelepen.
Kérlek szépen az ukrán fenyőt elviszik Ausztriába majd onnan hozzák a szőrös deszkát(!) a csömöri fatelepre.
A fatelep azért veszi Ausztriából a szőrös deszkát mert Mo-on nincs normális minőséget előállítani képes fatelep.
Lambériáról, egyebekről nem is beszélve.

Mondta az ember h próbálták a magyart, de nagyon szar volt. 

A magyar könnyűipar fejlesztésnek ée az európai környezetvédelemnek szerintem nagyobb csődje ennél nemigen van.
Ja és bemész obiba, bauhausba, mindenhol osztrák lécet kapsz.

Gábriel Ákos

Nekünk pont van egy fűrészüzemünk - igaz, épületfával alapban nem foglalkozunk, legfeljebb bérfűrészelés formájában.
Az áru jelentős részét (félkész termék) Franciaországba viszik tőlünk, hazai piacra nagyjából semmit - szinte csak az alkalmanként bérfűrészelt cuccot, de az hányadban viszonylag kicsi.

Kerestünk korábban hazai partnereket, de ezek a kapcsolatok gyakran volatilisnek bizonyultak. Ennek vélt és valós okait sokáig lehetne sorolni.

 

Ukrajna kevésbé támogatná a fatermelőt ha csak Magyarországra exporttálna vagy mire gondolsz? Vagy esetleg az osztrák állam támogatja jobban az exportot mint a magyar? Az adó/vám nyilván torzíthatja a dolgokat, de az EU-n belül vám nincs, az iparűzési adó pedig tudtommal itthon az egyik legalacsonyabb.

Most éppen a finom sonkára gondolok, amely a szálindító téma volt.

Egyébként az is elgondolkoztató, hogy a németek például sok disznót exportálnak Kínába. Kínából pedig jön sokminden. A hajóval való szállítás pénzügyileg gazdaságosnak mondható, Kínával a kereskedés pénzügyileg nagyon jó. Viszont a sok tengeri teherhajó már a bolygónk kimutatható CO2 terheléséért felel, egyúttal bolygónk bányászható erőforrásának elpazarlásához ez is hozzájárul.

Uniós szinten a tengeri szállításból eredő kibocsátás 48%-kal nőtt 1990 és 2008 között. 2015-ben a közlekedési ágazatból származó teljes uniós üvegház hatású gáz-kibocsátás 13%-a a tengeri szállítási ágazatból származott.

Amíg a pénz vezérli a világunkat és nem az ökológiai lábnyom csökkentés ... nem nélkülözés hanem a pazarlás felszámolása által. Tényleg véges a bolygónk erőforrása, mit hagyunk a dédunokáinkra és az utánuk következőkre?

- az elektromos autót átállítani más "üzemanyagra" (mindet, egyszerre!) meg lehet tenni
- az elektromos autó által okozott (szekunder) szennyezést központilag lehet csökkenteni
- az elektromos autó az öregedéssel nem szennyez jobban
- az elektromos autó sokkal egyszerűbb, kevesebb alkatrész kell hozzá. Nem kell bele olaj sem.
- az elektromos autó hidegen sem ereget más összetételt mint melegen
- az elektromos autóval "ki lehet pucolni" egy zsúfolt belváros levegőjét

Környezetvédelmi szempontból szerintem van benne ráció.
Viszont egyre inkább azt gondolom mégis a hidrogénes cucc lesz az igazán jó.
 

Gábriel Ákos

Modern uzemanyagcellas auto korabban volt, mint akkumulatoros, valamiert megsem terjedt el kulonosebben, amikor megjelentek az elso hasznalhato BEV-k, rovid ido alatt lekoroztek oket.

Ennek szerintem tobb oka is van: meg a nyilvanos toltoknel is ritkabb az infra, Europaban boven vannak olyan foltok, ahol nincs az autod hatotavjan belul toltoallomas, es itt meg az sincs, hogy vesz eseten bedugod egy konnektorba. Masreszt a hidrogen egyelore tobbnyire szurke, szenhidrogenekbol allitjak elo, ami CO2 szempontbol nem elonyos, csak a helyi emisszion javit, a zold hidrogen pedig nagyon draga es nagyon rossz hatasfokkal allithato elo majd alakithato vissza elektromos energiava, az akkumulatorok ebben sokkal jobbak. Harmadreszt nem csak megvenni, de uzemeltetni is dragabb jelenleg egy hidrogencellas autot, mint egy benzinest.

Ettol fuggetlenul ugy gondolom, hogy nehany evtizeden belul kifejlodik, elterjed, de ennek szerintem elofeltetele az olcso energia, amibol olcso hidrogent lehet csinalni. Akkor is elobb a teherfuvarozasban es a nagy tavolsagra jaro jarmuvekben fog nagyobb szamban megjelenni, nem a szemelyautokban.

"Modern uzemanyagcellas auto korabban volt, mint akkumulatoros, valamiert megsem terjedt el kulonosebben"

Ha ugyanannyit szantak volna a hidrogencellas autos marketingjere, mint a litiumos oriasaksisokra, legalabb ennyire elterjedt volna.

De a hidrogencella nem oldotta meg az autoipar egyik legnagyobb problemajat: a hasznaltauto piac nepszerusegenek csokkenteset. Igy nem erte meg a marketingjebe szazadannyi penzt sem olni, mint a Tesla vagy a Leaf kategoriajara. Az utobbi behozza az arat, amikor par ev vagy 100-200k km utan rajon a user, hogy szart se er a kocsija tobbmillios aksicsere nelkul.

"Ha ugyanannyit szantak volna a hidrogencellas autos marketingjere, mint a litiumos oriasaksisokra, legalabb ennyire elterjedt volna."

Arrol vannak szamaid, hogy melyikre mennyit? Ha mar ennyire hatarozottan allitod...

"a hidrogencella nem oldotta meg az autoipar egyik legnagyobb problemajat: a hasznaltauto piac nepszerusegenek csokkenteset"

Ez megint netto osszeeskuves-elmelet. Nem lehet, hogy a hidrogencellas auto azert nem fogyott, mert nem kellett senkinek?  Ha igazad van, miert nem tolta a GM annak idejen minden erejevel az EV1-et?

Ha nem hozok szamokat, akkor a Tesla meg a Nissan 0-t koltott a Model 3 meg a Leaf marketingjere? A Toyota meg szarrahirdette a Mirait?

Ne legyel mar ennyire gondolkodasra keptelen, es ne kerjel mar nyilvanvalo dolgokra bizonyitekot!

Az okot valid modon vitatod, bar a "netto osszeeskuveselmelet" szohasznalat szerintem kicsit eros, messze nincs ez annyira elrugaszkodva a valosagtol, mint a legtobb tervezett elavulasos elmelet.

"akkor megis mi a vernek fejlesztettek le?"

Hozzak arra is szamokat, hogy hany szazalekban szokott a kutatasi-fejlesztesi szakaszban ismeretlen lenni a kesobb terjesztesre szant marketingkoltseg, vagy kitalalod magadtol, hogy hogy tortenhetett?

Biztos vagyok benne, hogy lattal mar olyat, hogy egy kutatocsoport dolgozott valamin, es hirtelen kiderult, hogy van annal profitosabb megoldas, ezert azt mar nem terjesztettek annyira.

De ha megse lattal ilyet, errol akkor se lesz idom szamokat hozni. :P

"egy kutatocsoport dolgozott valamin, es hirtelen kiderult, hogy van annal profitosabb megoldas"

Az ironia az, hogy a valosagban pontosan ez tortent, de te azt allitod, hogy azert nem lett belole sikeres termek, mert nem eleg hatekonyan csokkenti a jarmuvek elettartamat. Marpedig ez nem menet kozben derul ki, ezt elore lehetett latni.

"akkor se lesz idom szamokat hozni"

Amikor elfogytak az ervek, akkor hirtelen olyan fontos ember lettel, hogy mar nincs kedved szajkaratezni. Classic.

"te azt allitod, hogy azert nem lett belole sikeres termek, mert nem eleg hatekonyan csokkenti a jarmuvek elettartamat"

Nem. Azt allitom, hogy a jol mukodo technologia akkor kerult fiokba, amikor priorizaltak a marketingkoltsegeket. Elotte csak szimplan jonak tunt. Csak volt olyan, ami a fo szam tekinteteben (uj autok eladasanak varhato erteke) jobbnak bizonyult vegeredmenyben. Akkor kerult az egyebkent technikailag teljesen mukodokepes alternativa egy olyan halmazba, hogy nem koltottek a marketingjere, hiaba mukodott.

"Amikor elfogytak az ervek"

Nem fogytak el, de olyanokra nincs idom, hogy olyan szamokat keresgessek csak a te kedvedert, amik legtobbszor csak "uzleti titok" cimszo alatt leteznek.

A hidrogén nem lesz szerintem sem személyautóban a közeljövőben elterjedt. Az ipar és az áruszálltás fogja felhasználni (még egy jó ideig - hiszen nem lesz elég zöld hidrogén). Legalábbis a nagy ipari szereplők akik a zöld hidrogénre tesznek azok így gondolják. Példa: https://www.power-technology.com/news/shell-hydro-hydrogen/ és https://www.hydro.com/en-HU/energy/hydrogen/

Modern uzemanyagcellas auto korabban volt, mint akkumulatoros...

Hááát én úgy tudtam, hogy már Henry Ford idejében (1800-as évek vége, 1900-as évek eleje) is volt akkus autó. Legalábbis én úgy emlékszek, hogy például a felesége valami olyannal furikázott, mert a belsőégésű akkoriban még macerásabb volt.

A gumidarabok pont úgy leválnak az abroncsáról, az abroncsát ugyanúgy fel kell majd dolgozni, ha lerúgta, a fékpor pont úgy a levegőbe kerül, az üzemeltetéséhez most beszéltük meg, hogy kell szén, gáz, kőolaj, atomenergia stb. stb. stb.

Az elektromos autózás az autózás zöldre festése. De nem zöld. A mezítláb gyaloglás. Az a zöld.

trey @ gépház

Nem kell hiper-szuper Euro7, hanem ha szokást változtatunk és megfelezzük az eddigi autóhasználatot, már tettünk a környezetért.
Tehát maradhat az Euro4 fele annyi kilométerrel, de mellé vegyél (eletromos) bringát, stb. és ami úticélt azzal kényelmesen elérhetsz, arra ne a kocsit vedd elő.

Persze ebben az irányban nyilván nem fog kampányolni az autóipar, csak abban az irányban, hogy vegyél új autót, mert az zöldebb.

Azt kihagytad hogy mindezt egy huszonéves lepukkant TDI-ből írják amivel naponta megjárják a koppenhága-peking távolságot egy seggel 6 literes átlaggal és természetesen zéró javítási költséggel :)

Amúgy jót röhögtem, köszi :D

Attól függ, hogy hőszivattyús e, illetve hogy mennyire hideg van kint. Ha már csak tartani kell a hőfokot (M1-en ragadás esetén ugye ez a szitu, hiszen nem ott parkoltál), akkor fagypont környékén a cekászos fűtés fogyasztása 1kW kb., a hősszivattyús 200-300W, ebbe beletartozik az akku temperálása is, de mivel előtte mozgott az autó, ráadásul autópálya tempóval, így erre elég sok óráig nem lesz szükség.

Szóval ha feltételezzük, hogy majd 130-al fogsz menni az esemény után, akkor (a hideg és a 130 miatt legyen mondjuk 25kWh/100km a fogyasztás) előtte minden óra állással kb. 4-6km hatótávot fűtesz el, feltételezve, hogy más rendszert nem használsz, tehát a hifi/multimedia, világítás, stb.. nem fogyaszt, és vacsorát sem készítesz a hátsó üléssornál levő 230V-os inverteres aljzaton (bár lássuk be, hogy erre a fenti számok esetén azért bőven van lehetőséged, ha akarod).

Találtam olyan tesztet amúgy, ahol egy régebbi Teslaval (nem hőszivattyús) 85kWh akkupakkal tesztelték ezt -7 fokban. 100%-os töltéssel indítva a fűtést, 72 óra után 20%-on volt még.

Déli határokon vannak néha 8-10 órás várakozások is. Az akár 60 km, ami azért elég jelentős. De nálunk szerencsére kevésbé jellemző hófúvás is produkál 6 órás kényszerparkolásokat. 

Autópályás áramszedő lesz a vége ha nem lesz technológiai ugrás az akkuknál :-D

“Az ellenség keze betette a lábát”

Nem hinném, hogy nagyobb szarban lennél vele mint egy belsőégésűvel. Ha a tulaj nem volt teljesen hülye, akkor értelmezhető töltéssel ment fel a pályára, azaz 60km nem fog számítani neki, ennyi puffert mindig hagy az ember hosszabb útra, főleg ha határt is át kell lépni (eleve maga az autópálya és a határátlépés is predesztinálja azt, hogy valamilyen "long range" EV-ről van szó, nem 100km-et tudó régi városi ingázós autóról).

Az ADAC szerint a belső égésűek hidegben, álló helyzetben 2 liter körül fogyasztanak átlagosan, azaz 10 órás várakozási idővel a tanknak valamivel kevesebb mint a fele elfogy. Illetve bennem még él egy olyan mondás, ami szerint nem tesz jót az autónak a helyben járatás ilyen hosszú ideig. Nem tudom ez a mai modern motoroknál mennyire igaz, minden esetre abban biztos vagyok, hogy kopás tekintetében sokkal drágább mulatság ezt játszani, mint egy EV-vel.

Szóval ha megint át kell ülni márciusban másik autóba, akkor én lehet hogy egy EV-t választanék, csendesebb is :)

A 2 litert én is sokallom. A Honda Jazz-em kapcsán kérdeztem egyszer a szakit, 0.6-0.7 liter körüli értéket mondott. Szerintem még klímával se menne 1.5 liter fölé. Ha lesz időm, akkor megkeresem majd az OBD adapteremet és megnézem.

Hát nem tudom, az OBD szerint már 80+ fokos volt a hűtés (coolant). Aznap még nem volt elindítva és a pár perc az esetemben kb. 5 percet jelent, nem mértem pontosan.

Az olaj (0W20) hőmérsékletét passzolom, azt sajnos nem találtam meg a listázott paraméterek között.

Pedig a kenéshez az olajnak kell melegnek lennie.

A legtöbb autónkban nincs olajhőmérő, abban, amiben van, viszont látszik, hogy a hűtővízhez képest sokkal tovább tart, amíg a 0 fok körüli hőmérsékletről úgy 40-50 fok körüli hőmérsékletet elér (és persze ilyenkor még nem üzemmeleg, csak már nem dermedt).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem. A motor vagy 0W20-hoz van tervezve, vagy 15W40-hez, így egy csípős reggelen egy 0W20-as és egy 15W40-es motorban is előáll a megfelelő kenés a tervezett időn belül. Arról nem is beszélve, hogy a két motor nem egy kor terméke, nem egyforma követelmények alapján tervezték őket, nem ugyanolyan minőségű anyagokat és felületkezeléseket használtak bennük. A két olaj motorolajként összehasonlíthatatlan, mert semennyire nem csereszabatosak egymással.

:)

"A motor vagy 0W20-hoz van tervezve, vagy 15W40-hez, így egy csípős reggelen egy 0W20-as és egy 15W40-es motorban is előáll a megfelelő kenés a tervezett időn belül."

Azért ez nem ilyen eccerű.

Eleve nem lehet egy olajra tervezni (az inkább ajánlás), pont azért, mert hogy az adott olaj jó-e, az a környezettől (vagy akár terheléstől) is függ. Japán és koreai autók könyvében szokás megadni a gyári ajánlás mellett tól-ig intervallumokat, pl azt mondják, hogy adott szabványon belül maradva de éghajlat (hőmérséklet tartomány) függően 0w30-tól 10w40-ig bármit bele tehetsz. Pl a kanári szigeteken -örök tavasz- jó az 10w40 (sosem kell -20 fokban indítani), Svédországban meg jobb ha 0w30 van benne, mert a 10w-s bele fog dermedni az olajteknőbe a reggeli -30 fokban.

A motornak az ideális állapot az üzemmeleg olaj, üzemmeleg viszkozitással (ezt adja meg ugye a második szám). Minden más állapot szuboptimális, vagy szélsőséges esetben egyenesen rossz. Ha egy motornak meg van adva melegoldali 40-es viszkozitás követelmény, akkor az a kérdés, hogy ezt milyen hamar éri el (addig gyakorlatilag nem ideális a kenése). Minél előbb, annál jobb, ez pedig attól függ, hogy milyen hideg van és milyen az olaj hideg oldali viszkozitása(xW). Ha -20 fokban mézzé sűrűsödik a 10wX-es olaj, akkor sokkal lassabban fogja elérni az optimális állapotot (méz sűrű állagot nem tud keringtetni a rendszer), mintha mondjuk eleve hígabb, 0wX-es lenne benne. 

 

Nem csak japán és korai autókhoz adják így meg, pl. a 3-as Golfnál is van ilyen táblázat, de egy jobb fajta (VW 500 000) 10W40-et adnak meg, ha a külső hőmérséklet -20 °C és +35 °C között van. Azért olyan helyen, ahol kemény mínuszok vannak, én váltanék a szintén megengedett 5W40-re (vagy, ha tudja a megfelelő VW 500 000 előírást, akkor 0W40-re).

Azért ez nem olyan bonyolult.

A motor nem egy olajra van tervezve, de nem is 0W20-15W40 tartományra. Az állítás kb. az volt, hogy a 0W20 azért jobb a 15W40-nél, mert alacsonyabb hőmérsékleten jobban folyik/ken. Ezzel szemben egy Kanári-szigeteken 15W40-es olajjal optimálisan működő motort Svédországban a 0W20-as olaj tönkretenné, függetlenül attól, hogy a téli indítás első két pillanatában jobb lenne a kenés. Ezért értelmetlen az összehasonlítás, és ezért nem jobb a 0W20 a 15W40-nél. Az meg a másik, hogy a 0W20 és a 15W40 olajok összetétele is különbözik, ezért általánosságban szintén nem csereszabatosak. Kb. mintha műszerolajat hasonlítanánk kenőzsírhoz: alig van átfedés a konkrét felhasználási helyeik között.

:)

"Ezzel szemben egy Kanári-szigeteken 15W40-es olajjal optimálisan működő motort Svédországban a 0W20-as olaj tönkretenné"
Jó, a 0w20 túlzás (mert a meleg oldal is nagyon híg), de pl 0w30 a 15w40 helyett bőven oké lenne.
Egyébként használat függő. A 0w20-asnak is van olyan állapota (ha pl nincs rendesen átmelegedve) amikor pont olyan, mintha 40-es lenne. Tehát pl állandó mínuszokban, és mondjuk relatíve rövid utakra használva nem biztos, hogy a 20-as rossz lenne ebben az elképzelt szituban. A 40-50 fokra felmelegedett 20-as olaj nem biztos, hogy hígabb, mint a rendesen 80 fokra felmelegedett 40-es olaj.

"függetlenül attól, hogy a téli indítás első két pillanatában jobb lenne a kenés."
Ez a pár pillanat sem igaz. -20 fok vagy méghidegebb indulásnál a 15w meg sem mozdul neked percekig, nemhogy eljusson a legkisebb kenési pontokra is. Csekk disz, tök jó videó, kicsit retró, de valódi motoron is mutatják, hogy mikor jelenik meg az olaj pl a vezérműtengelynél. Vastagabb olajjal percekig "szárazon" fut a motor, mert egyszerűen a sűrű cuccot nem képes a rendszer mindenhol átpumpálni, de ha át is jut végre, akkor sem biztos ,hogy megfelelően ken, ahhoz el kéne érnie a megfelelő (üzemi) viszkozitást.

"Az meg a másik, hogy a 0W20 és a 15W40 olajok összetétele is különbözik"
Ezért írtam, hogy azonos szabványon belül. Az összetételt és egyéb kritériumokat a szabvány adja meg. Elvileg azonos szabványból lehet 0w30-as meg 10w40-es is.

Ha egy motorba a gyártó 15W40-et ír elő -20°C esetén, akkor az a motor úgy van tervezve, hogy jól működjön -20°C-on az előírt 15W40-es olajjal. Ugyanez a motor károsodni fog 0W20/0W30-as olajjal -20°C-on (és magasabb hőmérsékleten is). Olyan meg nincs, hogy ugyanazon motornál a gyártó 15W40-et _vagy_ 0W30-at ír elő -20°C-ra. Továbbra is értelmetlen az összehasonlítás.

:)

Nem érted. Egy motor üzemi hőmérsékletre van tervezve. Kibír sokmindent, de az az ideális állapot (a kenésnek is) és az a cél, hogy azt minél előbb elérje. Ha Xw40-es olaj az előírás, akkor azt jelenti, hogy üzemi hőmérsékleten 40-es viszkozitás kell neki (ez sem kőbe vésett, de most a meleg oldalt hagyjuk). A hideg oldali x meg lehet 0w is (hidegebb éghajlaton), de lehet 15w is (melegebb éghajlaton, mert ott pl eleve mindig +20 fokról -környezeti hőmérséklet- kell felmelegednie és "felhígulnia" az olajnak az üzemi állapotra). 

Ha a hideg oldali viszkozitás minél alacsonyabb, azzal azt éred el, hogy hidegben is közelebb van az olaj viszkozitása az ideális üzemi állapothoz és így indítás után hamarabb éri el azt. Nem kell annyit melegednie.

Hülye példa: mintha adott (előírás) közel víz hígságú mézet szeretnél csinálni a vajaskenyérre csurgatáshoz és melegíted a rezsón. Nem mindegy, hogy tömbbé cukrosodott mézet kezdesz melegíteni (15w olaj -20 fokban) és már az elején (hidegben beindított motor) azzal próbálod perceken keresztül kenegetni a kenyeret (nem fog menni), vagy pedig eleve kicsit sűrű de azért szépen folyós állapotból indulsz ki (0w olaj szintén -20 fokban). 80 fokra melegítve már mindegyik jó lesz (eléri a kívánt 40es viszkozitást), mindegy miből indultál ki, de a cukrosodott méztömbnek (hidegen sűrűbb 15w olaj) sokkal több idő lesz elérni ezt az ideális állapotot és az elején extrémebb esetben ráadásul alkalmatlan a kenegetésre. Ennél jobban nem tudom elmagyarázni :) 

Btw nekem ez van a szervizkönyvben, mindamellett, hogy 0w30 az előírás:
https://i.imgur.com/BsbVDs8.png

Családban egy CR-V-nek meg nincs konkrét előírása sehol a könyvében, csak ez a táblázat:
https://i.imgur.com/Iqjof1Z.png

0w20-tól 10w40-ig bármi a megfelelő az adott szabvánnyal: válaszd ki te (vagy a szerviz), hogy a te éghajlatodon mi az ideális.

A motor nem egy olajra van tervezve, de nem is 0W20-15W40 tartományra.

A Honda Jazz-em 2006-os, a kézikönyve letölthető, 278. oldalon van egy diagram, mely szerint bármilyen (0W20 - 15W40) motorolajat tehetsz bele, figyelembe véve, hogy ha -20 Celsius fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, akkor csak 0W(20,30,40) vagy 5W(30,40) ajánlott. Illetve szerepel egy csillagos megjegyzés, miszerint a 0W20 csak az európai modellekbe önthető.

Az ADAC szerint a belső égésűek hidegben, álló helyzetben 2 liter körül fogyasztanak átlagosan

Mennyire megbízható ez az adat?

Az én autóm hidegen kb. 1,1 l/h-t ír, erre az első ablak fűtés rátesz még kb. 0,2l/h-t, amíg megy.

Ha már bemelegedett akkor álló helyzetben várakozva (mondjuk pirosnál), azt látom, hogy 0,5 és 0,7 l/h között ír valamit jellemzően. Az látható, hogy ha a ventilátor maxon megy, akkor akár 2 tizeddel is magasabb tud lenni a kijelzett fogyasztás. (Kikapcsolom, lemegy, bekapcsolom, felkúszik).

Szóval ennek alapján én arra számítottam volna, hogy ha elakadunk egy hófúvásban, akkor alapjáraton ketyegő motorral, a ventilátort lassan vagy közepesen járatva (az automata magától nem szokta maxra tenni) mondjuk 0,7l/h-nál nem lesz magasabb a fogyasztásom.

De akkor az ADAC szerint kb. háromszor ennyire kell számítanom.

Tankoláskor visszaszámolva az autó által számolt átlagfogyasztás jellemzően csak pár tizeddel szokott eltérni az általam számolttól, de mondjuk simán lehet, hogy az üresjáratban teljesen rosszul mér, csak az a kevés rossz mérési eredmény nem okoz túl nagy különbséget.

Illetve bennem még él egy olyan mondás, ami szerint nem tesz jót az autónak a helyben járatás ilyen hosszú ideig.

Ha a kenés megfelelő (vagyis alapjáraton van elegendő olajnyomás), akkor nem lenne szabad, hogy gondot okozzon.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

ami szerint nem tesz jót az autónak a helyben járatás ilyen hosszú ideig.

A tulajnak sem tesz jót az, hogy -5C-ban ücsörög a fűtetlen autóban az út szélén... az lehet, hogy az autónak nem tesz jót - de 8-12 óra járatás nem is szabadnak, hogy számottevően csökkentsen a várható futásidőn...

IRL tapasztalatokhoz tettem egy kis google keresést (hogy ne csak az én egyéni tapasztalatomat osszam meg), és az alapján írtam amit írtam. Nagy erőfeszítés amúgy nem kell hozzá, az autó is mutatja minden kis szar rendszerről tételesen, hogy aktuálisan mennyit fogyaszt, innét az IRL adat.

Illetve elnagyoltan ugyan, de használhatod a képzelőerőd is: gondolom láttál már/használtál már ilyen ventilátoros kis 1kW-s hősugárzót egy szobában, innét nem nehéz hozzáképzelni, hogy egy autó méretű térben, megfelelően becsövezve képes benne szinten tartani a meleget, még a sok üvegfelület és a kinti 0 fok, vagy az alatti hőmérséklet ellenére is. Szerintem mérések meg dokumentációk nélkül, csak ezt átgondolva is hihető a dolog, főleg hogy ha még azt is hozzáveszed hogy minimum egy ember ül a kocsiban, aki szintén ad le hőt. Innét meg elég egyszerű a képlet az akku kapacitásának ismeretében. Ja és ez ugye nem is hőszivattyú, hanem cekász.

Érdekes, hogy a te tapasztalataid nem esnek egybe mondjuk egy ismerősömével, aki rendelkezett elektromos autóval, aztán el is adta. Persze, találhatsz olyan elektromos autót, amiből ezeket az értékeket kiszeded, de azon nem a lelakott 5-10 éves technikák lesznek, amiből itthon nagy számban fut.

trey @ gépház

Nem vagyok gondolatolvasó, pl. eszembe se jutott hogy te olyan 10 éves autó kapcsán tetted fel a kérdést amik árulni se lett volna szabad, és megint az a B merci a viszonyítási alap, amit a gyártója is igyekszik letagadni. Persze, elhiszem hogy az egy fos volt ebben is, de ezt már megbeszéltük. Illetve eleve mi a francért menne valaki egy ilyen autóval pályára? Hol/mikor láttál 10 éves EV-t autópályán? Kivéve mondjuk egy Model S-t, ami akkor is és most is alkalmas volt erre. Ha ezt kivéve van is ilyen, nem egy mindennapos jelenségről van szó, én pl. még nem láttam ilyet. Az a pár darab autó újonnan is alig tudott 100-120km-et, mára suliba hordják velük a gyerekeket meg dolgozni járnak 20-30km-es körön belül, nem autópályán (de új korukban sem volt ez nagyon másképpen).

Egyébként ha tényleg érdekel, akkor eressz meg egy keresést az YT-n, külön "sport" ez, többféle típussal többen is teszteltek, hogy meddig bír fűteni álló helyzetben, mindenhol napok jönnek ki. Az sem véletlen, hogy a gyártók is ráéreztek erre, és több példányban van már "camp" mode, amikor kapsz fűtést, meg pár dolgot amire szükség van, de az autó rendszereinek a jelentős része sleep-ben van (mintha nem lenne rajta a "gyújtás"), így még több napra ki lehet tolni a használatot fűtéssel.

A dolog független ettől, max régi (6+ éves) autó esetén tudsz találni kivételt, elbaszott megvalósítás/szoftver miatt. Nem vagyok két lábon járó adatbázis, nincs információm minden gyártó minden modelljéről, de általánosan igaz amit írtam. A worst case a fűtőszálas megoldás, a hőszivattyút hagyjuk is, az mindig jobb lesz. Ez a technológia pedig 100+ éves, mindegyikben ugyanúgy működik, és a tér mérete és jellege is ugyanaz. Erre írtam, hogy 1kW-al ki lehet fűteni fagypont környékén, pontosabban szinten tartani benne a meleget. Ezt igazolja saját tapasztalat is, meg az a sok ráérő ember akik próbálgatják ezt, és videót csinálnak belőle és/vagy írnak róla. Ha citálsz egy példát egy olyan régebbi autóról, amiben valami szar szoftver, fűtésvezérlés, vagy egyéb elbaszott megoldások + mini akkumulátor miatt az idle fogyasztás ilyenkor mondjuk 3kW, és ez esetben mondjuk 10 órát bír csak fűteni álló helyzetben 2-3 nap helyett, hát én simán elhiszem neked, biztosan van ilyen is, de nem gondolnám hogy ezzel nagyon találkoznál 5-6 évesnél fiatalabb autó esetén.

Amúgy az ismerősöd csinált ilyen tesztet az övével, és pár óra alatt lemerült, vagy mi volt a gond? Nem csak arról van szó, hogy beleült a totál hideg autóba, a felfűtés/leolvasztás miatt jelentősen megnőtt a fogyasztása, ami az átlagot is jócskán megtolta az útvonalra vetítve, majd ebből extrapolálta, hogy ha most meg kellene állni az M1-esen, akkor fél órán belül fagyhalál lenne?

ha most meg kellene állni az M1-esen, akkor fél órán belül fagyhalál lenne?

Ilyenről szó sem volt.

Arra gondoltam, hogy elindulok Budapestről mondjuk Győrbe haza az M1-en télen, beragadok egy hóesés/baleset whatever miatt, ott rostokolok órákat, közben mennek az elektromos fogyasztók, hogy ne unatkozzak (rádió), meg ne fagyjak (fűtés/klíma), hogy kilássak (hátsó ablak fűtés), ablaktörlő (hogy előre kilássak), vészvillogó (hogy lássanak), a mobiltelefon töltése, az egész autó elektromos rendszere (mit tudom én, akku fűtő kör stb. mik vannak). Majd elhárul az akadály és még haza akarok érni mondjuk 80-90 kilométer távolságra.

Milyen autóval induljak ennek neki, hogy ne kelljen a végén egy trailerrel hazavitetnem magam?

trey @ gépház

Ha teljesen megallt a forgalom es ott kell allnod sokat es napokig nem mozdulnal, akkor egy fullra feltoltott model3-ban telen 50 orara eleg az aktiv futes + stb. Nagyobb autoval meg vmennyivel tobbre.

Ha lassan de biztosan mesz, akkor meg a fogyasztas kevesebb lesz, mint ha 130km/h val mennel haza. Tehat a dugok meg jot is tesznek a fogyasztasnak altalaban :)

Ott a KIA e-niro, amiben 1.75kW a hoszivattyu teljesitmenye es 40 vagy 64 kWh az akkuja. Ebbol a teljesitmenybol teljes kapacitason nyomathatod a futest folyamatosan, amire egy valos szituacioban nem lesz szukseg, mert ha egyszer felmelegedett a kabin, kisebb teljesitmennyel is melegen lehet tartani.

Vagy ott a PSA barmelyik e-CMP-s autoja, 50kWh-s akkuval, ami szinten hoszivattyuval fut, ha mozog a jarmu, akkor a motor es az akkupakk hulladekhojet hasznositva, igy meg az alacsony kornyezeti homerseklet sem feltetlenul vagja agyon a hatasfokot.

Egyebkent kitalaltal egy olyan esetet, amivel egy ember elete soran lehet, hogy talalkozik 2-3 alkalommal, es csak olyan megoldast fogadsz el jonak, ami ebben a helyzetben is tokeletes kenyelmet biztosit neked. Szvsz ez nem realis elvaras. Miert kellene hazaig kibirnia? Ha mar ilyen szerencsetlenul jartal, hat megallsz valahol tolteni. Benzines autonal nem fordulhat talan elo, hogy majdnem ures tankkal hajtasz fel az autopalyara, mert tudod, hogy 15km-en belul van egy kut, aztan a dugoban ragadva nem lesz eleg a folyamatos komfortos futesre?

Mindegy is, en nem akarlak meggyozni, de erre hivatkozva azt mondani, hogy marpedig ez egy szar technologia kicsit eros.

Egyebkent kitalaltal egy olyan esetet, amivel egy ember elete soran lehet, hogy talalkozik 2-3 alkalommal

Szakmai ártalom, hogy én a legrosszabb forgatókönyvre készülök mindig. Ebből kifolyólag, ritkán is ér kellemetlen meglepetés. Te mire készülnél IT üzemeltetőként?

Benzines autonal nem fordulhat talan elo, hogy majdnem ures tankkal hajtasz fel az autopalyara, mert tudod, hogy 15km-en belul van egy kut, aztan a dugoban ragadva nem lesz eleg a folyamatos komfortos futesre?

Nálam? Biztosan nem. :D

trey @ gépház

"Te mire készülnél IT üzemeltetőként?"

Attol fugg. En azt is meg szoktam nezni, hogy a legrosszabb esetre valo felkeszules a varhato kar ismereteben nem jar-e aranytalanul magas koltseggel, munkaval vagy lemondassal, es elkepzelheto, hogy ugy dontok, hogy nem erdekel, majd ha bekovetkezett, megoldom.

Egyebkent en is tudok ilyet. Megvannak meg azok a kepsorok, amikor az USA-ban kifliszacsiba tankoltak a nepek a benyat, meg az UK-ban orakon at hosszu sorok kigyoztak a benzinkutak elott csak azert, hogy a hatul levokkel kozoljek, hogy bocsi sracok, de nincs tobb nafta? Bezzeg az elektromos autot akkor is fel lehetett tolteni!!!44 Es ha aram sincs, akkor ugyse ad a kut se benzint!!!444

Felreertes ne essek, nem ez a tenyleges velemenyem :)

Nem teljesen értelek. Az előbb te fikáztad le a villanyautósokat, mert beraktak egy hosszabbítót a kocsijukba. Bezzeg a te autódban se vontatókötél, se üzemanyagkanna sincs. De azért a biztonság kedvéért teletankkal mész fel a sztrádára, nehogy baj legyen.

Miért baj az, ha valaki a váratlan esetekre máshogy készül?

Az én autómban van üzemanyagkanna, vontatókötél, bikakábel és még hólánc is. Biztos csicska vagyok, azonban nem járok folyton a benzinkútra.

Teletankkal megyek fel, mert egy hófúvás esetén nem tud megközelíteni a road assistance sem.

Minek hordanék ilyen szolgáltatás mellett vontatókötelet, meg bikakábelt? Meg minek hordanék az utastérben büdös kannákat, amikor az üa. helye a tankban van? 🤣😂

 Az elmúlt fél évben 4-szer voltam benzinkúton autóval.

Te hányszor?

trey @ gépház

Meg minek hordanék az utastérben büdös kannákat, amikor az üa. helye a tankban van?

Mondjuk ha nem öntöd mellé akkor nem lesz büdös a kanna.

Minek hordanék ilyen szolgáltatás mellett vontatókötelet, meg bikakábelt?

Tehát akkor te vagy a király, mert neked van road assistance-od, akinek nincs az nyilván félember. (Bár nem értem mi a truváj ebben, autómentót mindenki tud hívni. De inkább nevezzük road assistance-nak, az felvágósabb.) Aki pedig másképp gondolkozik, mert pótkereket, emelőt rak be a kocsijába és gyorsabban elhárítja az egyszerű hibákat mint hogy kijöjjön az assistance és megcsinálják ők, az nyilvánvalóan hülye.

Te hányszor?

Augusztus 29-e óta 4x. Azelőtt nyaralni voltam.

Én új autót veszek, ahhoz jár, ha nem fillérbaszóskodom a szervizzel. Pótkerekem nekem is van, azt fogom felrakatni a road assistance-szal (a rendes neve egyébként a VW csoportnál Mobilitás Garancia, ha már így firtatod és nem autómentő), amikor kiért. Egész Európában érvényes, még mielőtt ...

az egyszerű hibákat mint hogy kijöjjön az assistance és megcsinálják ők, az nyilvánvalóan hülye.

Ilyet senki sem mondott, te kezdtél el hepciáskodni, amikor kiröhögtem, hogy mik nincsenek egy villanyautó hátuljában. BTW: villanyautóhoz hatványozottan lenne road assistance-om, tekintve, hogy ha a villanyautó lemerül, ahhoz nem hozatsz 5 liter benzint, aztán mész tovább ... 

trey @ gépház

Nem hepciáskodtam, csak megint feltűnt az általad (nem először) alkalmazott kettős mérce. Ha más próbál a te megfogalmazásod szerint "IT üzemeltető" lenni és valamilyen eshetőségre megpróbál felkészülni, azt kineveted. Ellenben neked ugyanúgy megvannak a saját nünükéid.

Így már egyszerűbb: maga a fűtés és a felsorolt dolgok a 130km/h-s haladás fogyasztásának kb. a tizedét fogják produkálni álló helyzetben. Az autó életkorától függetlenül nagyon nagyon felkerekítve és fölé lőve direkt, ez 2kW-t jelent kb. álló helyzetben, nulla fokban.

Magára az útra kell 30kWh-nyi akku (120km táv, 130km/h-val, 25kWh/100km-el számolva, és ezt is fölé lőttem azért, hogy a régiek is beleférjenek). Szóval egy kicsinek számító 40kWh-s akkupakkal állhatsz uszkve 5 órát. Hőszivattyús fűtéssel (a régiekben is lehet, csak ritkább)  8-9-et.

Ez erősen worst case, vélhetően ennél csak jobb lesz a helyzet a gyakorlatban. Hogy melyik autóban van ekkora vagy nagyobb akku, használt vagy új, hány éves, hőszivattyús vagy sem, mennyibe kerül, stb... arra meg had ne írják listákat, a fentiek alapján lehet keresgélni. Nyilván ez se a 10 éves 24kWh-s Leaf, vagy i3,  vagy az elbaszott B Merci terepe, de azok nem is erre valók.

Hogy legyen egy nagyon egyéni példa is: 39kWh-s E-Niroval lazán mentem 210km-re karácsony előtt (70km pálya, 50km autóút, a maradék főtút), -5 fokban. 100%-ról indulva érkezéskor 45km hatótávot mondott még, a hozzá tartozó kapacitással 5-7 órát tudtam volna rostokolni valahol fűtéssel, ha beszoptam volna. De tudom, ez új, meg drága (bár a technológia 4-5 éves benne, mert az első Konára épül).

Oké, csak beidézted tőlem a "worst case" kijelentést, ami nagyon nem arra vonatkozott hogy 120km -et kell menni télen. Ennél kicsivel megyek csak kevesebbet naponta BEV-el pályán, 40 fokban meg -20 ban is, ha éppen nincs covid. Bebaszna ha worst case lenne neki :)

Jo, de akkor ennyi erovel hasonlitgathatnank a kocka LADA-hoz is az osszes tobbit. Egy mai elektromos autonal ez mar nem lesz athidalhatatlan problema.

Mint minden mas teruleten, itt is erdemes fenntartasokkal kezelni a csalodott emberek velemenyet, alapveto emberi tulajdonsag, hogy ha valamivel valaki elegedetlen, felnagyitva adja elo a hibakat.

Mikor nézegettem Treynek ezeket a teszteket (szinte mindenre lehet találni, nem csak Teslara), akkor a legtöbben ott rontották el, hogy nem ült az autóban senki. Pedig rohadt sokat számít. Mondjuk ezek a számok így is szépek, de a valós körülmények között (ül benne legalább egy ember), még szebbek.

Azért hosszabb téli utakkor a hófúvásra benzines autóval menve sem úgy szoktam készülni, hogy majd járatom a motort, hogy meleg legyen a kocsiban, hanem megfelelő számú, -20 °C-ra kalibrált hálózsákkal. Annak nem az a timeoutja, amikor kifogy a benzin, hanem amikor szomjan halsz benne.

Annak nem az a timeoutja, amikor kifogy a benzin, hanem amikor szomjan halsz benne.

Harminc centi hóban? :D Ennyi volt legutóbb az M1-en, amikor megállt az élet. Elég Bear Grylls-t néztem ahhoz, hogy havat olvasszak :D Aki 30 centi hóban szomjan döglik, az meg is érdemli :D

trey @ gépház

Teljesen. Eleve nagyobb a villanymotor nyomatéka, és a teljes tartományban rendelkezésre áll, nincs várakozás a turbóra, nem kell bemelegednie, nem kell X fordulatszámot elérnie Y sebességben hogy tudja a katalógusadatot, stb... Átlag elektromos autóval is földöntúli élmény tud ez lenni, amelyiknél nincs direkt visszafogva (Tesla és társai), az meg egyenesen ijesztő. Nyilván vannak különféle menetmódok mindegyikben, de alap eco/cruise/basic/akármi módban is tudnak okozni meglepetéseket annak, aki nem egy 200++ lóerős belsőégésűvel szocializálódott.

A speciben amúgy mindenhol 0-100-as adatok vannak, és ha megnézel egy olcsóbb példányt, akkor nem fogsz semmi mellbevágót látni a, 8-11 másodperceket fog írni. Viszont ezek is letépik a fejed úgy 50-70-ig, felette meg egy közepesen erős turbó nélküli ice érzetét hozzák. Tesla/Audi/Merci/BMW/stb.. -nél meg 2.x - 4 sec a 0-100, és 100-on túl is indokolatlan értékeket produkálnak.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy nem kellene ilyen teljesítményt adni az átlag söfőrök kezébe, ezzel teljesen egyet tudok érteni. Szerintem ez sokkal nagyobb probléma lehet, mint a biztoshogykigyulladó akkumulátor.

Szerintem ez a része pont nem számít. Igazából ez egy plusz azoknak, akiknek van agyuk, és szeretnek néha sportosan vezetni. Az hogy ezt alkalomszerűen és biztonságosan megcsinálják, nem fog a gumi élettartamán csökkenteni számottevően. Az általam eddig próbált autókra írtam ugyan, hogy még eco módban is fejletépősek, de ehhez le is kell padlózni őket. Normálisan használva semmivel sem tesznek rosszabbat a guminak mint egy átlag 1.2 literes akármi.

Viszont ennek ellenére én örülnék neki, ha korlátoznák ezt, vagy az átlag autókat lehúznák a mostani átlag belsőégésűek szintjére szoftveresen, egyszerűen nem való az emberek kezébe ez a dolog. Ez szerintem meg is fog történni, mert tényleg oda hangoljak szoftveresen ahova akarják, csak most még a mézesmadzag része, hogy lepadlózva beküld egy gyomrost az autó.

Azért a szökőévente egyszer megcsinálom sűrűséget ne keverjük a rendszeres idiótizmussal.

De, hát minden elektromos autós előhozza ezt, mintha ez lenne a mindennapos használat ... Ha nem ez a tipikus használat, hogy a nagy nyomaték minden gyorsításkor ki van maxolva, akkor minek van mindig idecitálva? 

Ha már F1, két kör alatt több gumitörmelék esik le ott mint nekem egész életemben fog kb emiatt.

Az F1 azért volt említve, mert ott rohadtul vigyáznak a gumira, kerülik a szarrá fékezést, ügyelnek a megfelelő kigyorsításra (nem húznak csíkot az aszfaltra optimális esetben), mégis elkopik a gumi. Nem kell ahhoz csíkot húzni, hogy az jobban kopjon mint értelmes használatban.

trey @ gépház

De, hát minden elektromos autós előhozza ezt, mintha ez lenne a mindennapos használat ... Ha nem ez a tipikus használat, hogy a nagy nyomaték minden gyorsításkor ki van maxolva, akkor minek van mindig idecitálva? 

A néha jól jön vs mindennapos használat között lényeges különbség van. Ennyi erőből minek csinálunk 30 lónál erősebb autókat? A-ból B-be elvisz, pályán tartja a 130-at, minek kell több? 0-100 gyorsulás évtizedek óta mérőszám amikor a villanyautó még sehol nem volt a hétköznapokban. Ez egy olyan tulajdonság ami vonzó és el lehet vele adni az autókat, ugyanakkor rohadtul nem fog jót tenni a hatótávnak, de ez nem csak villanyautóra igaz hanem bármelyikre, ha kened neki akkor zabálni fog, a mozgáshoz energia kell, a fizikát nem lehet megb.ni.

Annyi hogy a villanyhajtás hatékonyabb és mindig rendelkezésre áll a nyomaték, nem kell kinyomni a szemét hogy meglendüljön és ez nagyon sokszor kényelmes és hasznos, pontosan ahogyan bele tudsz kerülni necces helyzetekbe ugyanúgy ki is tud húzni belőle ha látod hogy közelgő baj van és gyorsan kell elugrani mert mondjuk valaki épp irányítását vesztette és feléd tart, vagy akár a már említett úgy tudsz kifordulni a főútra hogy a mögötted lévőnek ne kelljen fékeznie, kevésbé töröd meg a forgalom ritmusát.

F1-es példa pedig azért sántít mert ott azért egész más nagyságrendben van a nyomaték és fékhatás mint egy utcai autónál, illetve a pirelli direkt meg lett kérve hogy olyan gumiszerkezetet csináljon ami kopik hogy kerékcserék miatt izgalmas legyen a verseny.

Annyi hogy a villanyhajtás hatékonyabb és mindig rendelkezésre áll a nyomaték, nem kell kinyomni a szemét hogy meglendüljön és ez nagyon sokszor kényelmes és hasznos, pontosan ahogyan bele tudsz kerülni necces helyzetekbe ugyanúgy ki is tud húzni belőle ha látod hogy közelgő baj van és gyorsan kell elugrani mert mondjuk valaki épp irányítását vesztette és feléd tart, vagy akár a már említett úgy tudsz kifordulni a főútra hogy a mögötted lévőnek ne kelljen fékeznie, kevésbé töröd meg a forgalom ritmusát.

Ehhez nem kell 2022-ben villanyautó. 

F1-es példa pedig azért sántít mert ott azért egész más nagyságrendben van a nyomaték és fékhatás mint egy utcai autónál, illetve a pirelli direkt meg lett kérve hogy olyan gumiszerkezetet csináljon ami kopik hogy kerékcserék miatt izgalmas legyen a verseny.

Az arra volt példa - mondom még egyszer -, hogy gumi nem csak csíkhúzásnál kopik.

trey @ gépház

Jaj hagyjuk már ezt az autóversenyzés idekeverését. A pályán a gumik egy simán vett kanyarban is kopnak mégpedig az oldalgyorsulás miatt. A gumi kanyarban is csúszik tulajdonképpen.
Ha megfigyeled a páyán eleve van egy gumiréteg amit "odakoptattak". Na az eleve sokkal jobban tapad mint a pálya aszfaltja, közútról nem is beszélve.

Közúton közlekedni így nem tudsz mert akkor folyton ütköznél.Közúton 99.9% gördül a gumi.

Egy normál gumit pályán azért nem tudsz elkoptatni egy nap alatt mert előbb leesel a pályáról. Azért van a semi-slick, az való oda. Az minden mást kinyír az autón cserébe :)

Gábriel Ákos

Ah, szerintem értjük egymást. A nagy nyomaték jó dolog.
Persze van olyan autós aki folyton nyomja (és emiatt negyedannyit megy el egy gumival mint te).
Ebből a szempontból mindegy is hogy villany vagy másmilyen autó. 

És van a többség aki párszor kipróbálja aztán megy normálisan az esetek 99%-ban és csak nagy néha használja ki.

Gábriel Ákos

Nézd, ha valaki az előnyeit szeretné vázolni, akkor abban benne van ez is, mert szinte mindegyik tudja. Nem azért mert rengeteg pénzért meg tudod venni pluszban, hanem mert a hajtás a jellemzőiből adódóan ilyen mindegyik. Te sem 1db érvet hoztál fel az autód mellett gondolom amikor megvásároltad, és a listának van olyan elemei biztosan amit ritkán használsz, mégis jó érzéssel tölt el hogy tudja, örülsz neki. Illetve gondolom nem az elérhető legkisebb motorral választottad, pedig az is elvitt volna A-ból B-be ugyanúgy.

De komolyan, egy itteni beszélgetésben autót szerető/használó kollégák körében titokban kéne tartani azt tényt, hogy ez veszett jól megy, vagy egyfajta tabuként kezelni és nem beszélni róla, mert havonta csak kétszer küldjük meg? Ne már...

Azért kérdeztem, mert egyszer nekimentem autóval egy elektromos BMW-nek, ami hirtelen előttem termett, pedig körülnéztem mielőtt kihajtottam az elsőbbségadás kötelező tábla mögül és akkor még sehol sem volt. Aztán mire indultam volna már pont előttem volt és az oldalát kicsit behorpasztottam. Nyílván az én hibám volt, de azóta is bosszant, hogy hogy a francba nem vettem észre? Mindig óvatosan vezetek, soha sem volt még semmi balesetem, ezt leszámítva.

Gondolom i3 volt, azok még a többihez képes is jobban harapnak (bár még mindig nem egy Tesla). Amúgy karbonvázas, szóval ha kapott pl, a küszöb is, akkor vakarhatta utána a fejét a tulaj, mert tuti nem volt egyszerű történet a javítás (mármint időben és macerában, a több meg a biztosító dolga úgyis).

Amúgy egy erősebb robogó is meg tud jelenni ugyanilyen gyorsan, nagyobb motor meg még gyorsabban, anélkül hogy szabályt sértetnének, és az rosszabb lett volna, szóval figyelni kell.

Na, ja azóta még óvatosabb vagyok.

i3 volt. Alig horpadt be, de a biztosítótól kapott papír szerint több mint 1 millió volt a javítás. Gyanítom valami trükközés is lehetett, mert az autót vezető nő férje, akivel intéztem a dolgot, meglepően nyugodt volt. Mellettem folytatott le néhány telefonbeszélgetést arról, hogy hogyan fogják majd intézni az egészet. Cég nevén volt az autó. Ezzel szemben amikor nekünk jött oldalról egy néni és behorpadt mindkét ajtó az egyik oldalt, 80ezer forint kártérítést adott a biztosító. Jó, nem i3, hanem egy régi Renault ;-)

Autótól függ. Az enyém olyan 60-ig virgonc, de addig tényleg az összes ICE autót megszégyenítő módon lehet vele alázni nulláról indulva legyen akármilyen prémium vagy erőgép. A trükk az hogy nulláról van nyomaték és ügyes az elektronika, nem kapar el csak húz mint a mozdony. Utána már más a helyzet, a 0-100 papíron 9 másodperc, de a városban az eleje a fontos hogy pl ki tudjak fordulni kis helyre is anélkül hogy aki elé bejövök lassítania kéne. Esetleg benézett sávnál ha én vagyok elöl a lámpánál nem kérdés hogy be tudok sorolni a jó sávba amint zöld van.

De villanyos berkeken belül az enyém betépett lajhárnak minősül, teslák/porchék 2-3 másodperc alatt 100-on vannak.

Nem versenyzek soha senkivel, csak ha látom hogy üres az út, jól belátható és esetleg van mellettem egy komolyabb autó amiből üvölt a zene és eddig lámpáról lámpára tolta neki mint a hülye akkor szeretem megviccelni a következő lámpáig.

Amúgy 50-60ig tudok rájuk verni, utána már nyilván elkennének a francba, de addigra már ott a következő lámpa.

Igen, tudom, hülye szokás, próbálom magam lenevelni róla és kulturált része lenni a közlekedésnek, de igazából itt néhány dolog van ami miatt picit bevédeném magam:

1. Soha nem megyek 50-60 fölé ilyenkor, szóval semmi száguldás nincs benne, csak gyorsan elérek idáig

2. Csak akkor csinálom ha tényleg adottak a körülmények, nincs semmi veszélyforrás (ismert szakasz, jól belátható út, nincs forgalom, nem esik, sehol egy deka gyalogos vagy másik autós a környéken)

3. Vigyázok a töltésre, csak ha látom hogy tényleg belefér, ez meg elég ritka

 

Igen, alapvetően hülye szokás, de még mielőtt megdobáltok kaviccsal, tegye fel a kezét aki soha nem padlózta még le a kocsiját csak azért mert jólesett neki.

Arra hogy tisztában vagyok vele hogy ez egy hülye szokás és rossz tulajdonság, nem véletlenül nem ez a 99% jellemző közlekedési stílusom hanem az előbújó kisördögös 1%, de még ez is sok és le kell szoknom róla.

Közúton közlekedni kell és nem versenyzőt játszani, arra ott a szimulátor vagy a gokartpálya.

Ebből kifolyólag van értelme bármelyik autónál emlegetni? Mégis emlegetik. A nyomaték és a 0-100 gyorsulást a marketingesek tolják mert ezzel lehet eladni egy autót. Ha évtizedeken keresztül mérőszám volt ICE autókban akkor miért baj ha meg van említve villanynál is? Egy átlagember számára értelmezhető metrika.

Na akkor ezt lehet az autógyártókkal közölni :)

Amúgy ebben egyetértünk, szerintem már rég eljutottunk oda hogy az összes autó bőven overkill kategória és teljesen feleslegesen erős/nyomatékos, ráadásul egyre több az idióta sofőr, a telefonozó sofőr, az autóban is dolgozó bizniszmen akik alá bepakolnak ilyen mértékű feleslegesen sok erőt, ráadásul most hogy divatosak a SUV-ok legalább iszonyat nagy dögökkel csinálják ugyanezt, szóval ha benéznek valamit akkor jóval nagyobb kárt okoznak ezek a közúti tankok.

Amúgy -csak hogy gurítsak egy újabb vitatémát- szerintem a megoldás a plugin hidrogén-hibrid autó egy kb 20-25KWH aksival. Aki tudja töltögetni az 100-150km-ig jól jár, ha meg menni kell pályázni akkor tankolni kell bele hidrogént aztán had menjen kifele a világból. Más kérdés hogy ez kb az anyagi csőd kategória, de egy ideális világban (amiben nem élünk) talán a legjobb végkifejlet lehetne.

Ezen felül pedig az egekbe fel kéne b.ni a személyautók teljesítményadóját. 50 lóig mondjuk nem kell fizetni (visszajönnének a kisautók), 100-ig valami elviselhető, 150-ig már valami combos, afelett meg kvázi luxusadót kéne rátenni ami aránytalanul megemelné a költségeket.

Más kérdés hogy ez kb az anyagi csőd kategória, de egy ideális világban (amiben nem élünk) talán a legjobb végkifejlet lehetne.

Miért ez a legjobb végkifejlet? A legjobb végkifejlet az, ha ülsz a seggeden és nem mész sehova. Ha mégis valahova szeretnél elmenni, akkor oda elmész tömegközlekedéssel a vonatot + kerékpárt preferálva.

Ezen felül pedig az egekbe fel kéne b.ni a személyautók teljesítményadóját. 50 lóig mondjuk nem kell fizetni (visszajönnének a kisautók), 100-ig valami elviselhető, 150-ig már valami combos, afelett meg kvázi luxusadót kéne rátenni ami aránytalanul megemelné a költségeket.

Miért nem az üzemanyagfogyasztást adóztatod meg? Mennyivel jobb az, ha valaki egy 50LE-s kocsival tesz meg 50000km-t egy évben mint aki egy 200LE-sel 10000km-t?

Egy ideális világban szerintem a ökológiai lábnyomot kellene adóztatni, amit egyelőre még mérni is rettenetesen nehéz. De ha véletlenül mégis sikerülne megmérni, beleszámolva a gyártás okozta környezetszennyezést is, akkor nem biztos, hogy a beletankolt üzemanyag típusa lesz a legfontosabb kérdés. Lehet inkább az kap nagyobb hangsúlyt, jó-e az, ha az autó az ideje 95%-át parkolva tölti, esetleg nem lehetne-e jobban kihasználni őket (car-sharing). Hogyan lehetne könnyebben újrahasznosíthatóvá tenni a már elhasznált autókat, esetleg kevesebb anyagot felhasználva legyártani őket? Ebben szerintem az önvezetés tudhat majd segítséget adni, mert ha már biztonságosabb lesz mint az emberi sofőrök (ha egyáltalán lesz ilyen), akkor már olyan erős karosszériára sem lesz szükség.

Autós technológia szempontjából lenne a legjobb végkifejlet. Aztán hogy ezt már utána megosztásra is tudják használni az csak hab a tortán, ha mindezt önvezetéssel akkor az meg a legjobb. Telefonodon bejelölöd hogy hova szeretnél eljutni, hány személlyel, mennyi csomaggal aztán jön a push noti ha ott van a ház előtt. Ez lenne a legjobb, de ez még nagyon messze van.

Amúgy én adom az ülsz a seggeden gondolatot és most a covid miatt hatalmas előrelépés is van a témakörben. Sok cég rájött hogy tök felesleges irodát fenntartani mert HO-ból is kényelmesen lehet dolgozni, aki pedig otthonról melózik megspórolja a bejárásra szánt időt, illetve nem foglalja az utat és a tömegközlekedésen a helyet azok elől akiknek tényleg muszáj bejárniuk.

Anno amikor be kellett járnom dolgozni akkor egy ideig MÁV+Villanyrollerrel jártam. A vonatbérlet akkor volt 25k, ebből 20-at visszakaptam, BKK bérlet pedig nem kellett a roller miatt (150k volt a roller, 2 évig jártam így szóval az is visszajött). Ma ott tartunk hogy ha be kell mennem akkor egy oda-vissza út ~300 forint itthoni töltéssel, cégnél pedig ingyen tudom tölteni. 20 munkanappal számolva ez 6 rugó, szóval konkrétan egy ezressel fizetek többet hogy mávtól és BKK-tól függetlenül járjak be dolgozni. Ha eljutunk oda hogy a tömegközlekedés olyan kényelmes lesz hogy megérje váltani akkor majd váltok, de egy ezres felárért nem fogok télen dideregni, nyáron pedig izzadni a mocskos az állandóan késő vonaton. Ettől függetlenül ezt a gondolatot is csak támogatni tudom, a tömegközlekedés nagyon jó, csak nálunk a minősége a béka hátsója alatt van.

Miért nem az üzemanyagfogyasztást adóztatod meg?

Mert nem tudom. Otthon napelemről tölti az autót, hogy adóztatom? Merültek itt fel a topikban is különböző opciók, de mire ez kiépül és az összes kocsiban kötelező jelleggel jelen lesz az több évtized, nálunk meg még több is.

A beletankolt üzemanyag típusa azért fontos mert amíg egy elektromos autónál áll az a lehetőség hogy megújulóról töltöd, addig egy belsőégésű mindig szennyezni fog természetéből fakadóan. Egyrészt maga a kőolaj felszínre hozása, finomítása, szállítása iszonyatosan durva, másrészt maga a motor se működik hatékonyan, főleg ha hidegen jár, idővel kopnak az alkatrészei, egyre kevésbé lesz tiszta az égés, szóval ahogy telik az idő egyre romlik a helyzet. Egy villanyautó legyártása eleinte komoly lábnyom, de utána már adott a lehetőség (megújuló esetén) hogy tiszta maradjon, minél tovább van használva annál komolyabban fogja előzni az ICE társakat.

Ez a gyorsulás mennyire valós adat?

Nézz meg pár YT videót gyorsulási versenyekről, mondjuk Tesla Model S Plaid x akármi

Elég komoly.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyszer kell betenni. Felrémlik előttem a kép, hogy az elektromos autós az anyósánál ragad, mert nem volt hosszabbító a kocsiban. Szerintem az anyóssal rendelkező emberek számára megfontolandó, hogy a töltéshez szükséges dolgokat redundánsan tartsák az autóban. Életet menthet.

:)

Eszembe sincs mosdatni, röhögök rajta, de szerintem csak simán rá vannak készülve (kábel a csomitartóban) és így élik a villanyautós életüket, hogy bármikor bárhol rá tudjanak tölteni egy kicsit. Nehéz lehet megszokni egy diesel X5 után, hogy ez nem megy el 1200Km-t egy tankkal, de valahogy haza kell érni. Ha lenne mindenhol elég töltő, akkor pont leszarná, hogy ez most 200, 2000 vagy 5000Ft, de nem fog ő alkalmazkodni és töltőt keresgélni, pláne mondjuk gyalogolni 2 utcányit. 

Eleg szar helyzet, hogy igy all a toltoinfra, de amig nem lesz jelentos szamu e-auto forgalomban, addig for profit toltoket sem fognak telepiteni. Reszemrol en otthon toltok, es bizom benne, hogy lesz javulas, es majd talalok nyilvanos toltot az evi 1-2 alkalommal, amikor szuksegem van ra.

Nekem osszesen egy type2 kabel van benne a csomagtarto alatt, ahol amugy a potkerek szokott lenni, de ehhez nem adtak. Az minden oszlophoz jo. Vagy ha DC gyorstolto, akkor az oszlop resze.

Minek is lenne nalam mas? Ha veletlenul menet kozben kellene toltenem, akkor nem random emberekhez kopogtatok be, meg potyakonnektorokat keresek, hanem nyilvanos toltot.

Ez nem a villanyautó hibája hanem a hazai szar töltőinfráé (ami tényleg elég trágya sajnos). Napokban beszéltem egy holland emberkével aki szintén töltött, mesélte hogy hollandiában kb nem találsz olyan parkolót ahol nincs töltési lehetőség. Újakat csak úgy engedik kialakítani, a régieket pedig folyamatosan bővítik.

Sajnos az infra szutyok. Meg lehet oldani de kényelmetlenebb mint megtankolni. De ha tippelnem kéne akkor a benzines/dízel sem úgy kezdődött hogy mindenhol benzinkutak nőttek hirtelen hanem idő volt amíg kiépült.

A villanyautózás meg relatíve friss dolog, ahogy változik majd az autók összetétele akkor nyilván a töltőkből lesz több és a kutak kezdenek majd megfogyatkozni. Érdemes elnézni északi irányba, ott már a top 5-10 eladott autó tisztán villanyos, egyszerűen nem fogja megérni fenntartani ennyi benzinkutat.

Új hsz mert már nem tudom szerkeszteni az előzőt, de eszembe jutott egy hülye analógia. Ha már az informatikában mindent autós példához hasonlítunk akkor én most egy autós példát húznék át informatikaiba:

Villanyautózni ma olyan mint 10 éve linuxozni. Meg kell tanulni hogy alapvetően másképp működik a rendszer, nem mindent úgy kell megcsinálni ahogy windows alatt (tankolás vs töltés). Igen, van hogy szívtál driverekkel (szar a töltőoszlop), volt hogy nem volt meg a megfelelő program (kevés a töltő) vagy iszonyat körülményes volt (lassú töltés ha sietnél), cserébe jóval gyengébb gépen is el tudtad futtatni (alacsonyabb fenntartási költségek).

Ma pont itt tart a villanyautózás. Vannak akik ágálnak hogy nincs adobe meg ms office és hogy ők ezt megszokták már és nem akarnak újat tanulni, pedig megtervezni az utadat és a töltéseket nem egy megugorhatatlan dolog, alapvetően ha okosabb vagy mint egy ötödikes akkor menni fog.

Aztán egy idő után eljutsz oda hogy rájössz hogy ma már minimális kompromisszumokkal az esetek 90%-át le tudod fedni, sőt, alapvetően mindezt jóval hatékonyabban teszed és ahogy rájössz a csínjára már sokkal kényelmesebb is lesz (nem kell benzinkútra járni, otthonról mindig 100% teletankkal indulsz, spórolsz a szervizen, a vezetési élmény is jobb, nem pöfögsz, nem zajongsz, nem fizeted ki a gatyádat kopófogyó alkatrészekre).

És ez napról napra egyre jobb. Ahogy egyre több lesz a villanyautós úgy egyre jobb lesz az infra (jönnek az eddig hiányzó programok és hw támogatás) és végül eljutsz oda hogy darálod a fosszilis windowst mert feleslegessé vált.

Én a kis télen 45 nyáron 70km hatótávommal és évi 10-12 ezer km futásommal évente 2-3x tankolok, szóval egészen biztos vagyok benne hogy ami efelett tud az az emberek jelentős százalékát lefedi.

Persze mindig lesznek olyanok akik hangoztatják hogy adobe és mso nélkül nincs élet, na ők kb azok akik azzal villognak hogy a dízellel egy seggel le tudnak zúzni 1200km-t. Igen, van ilyen de ez egy marginális százalék.

Persze, nyilván nem szó szerint kell érteni, de a lényeg ettől függetlenül szerintem átjött belőle: Új, szokni kell, tanulni kell, aztán eljön a váltópont amikor már úgy érzed hogy jobb.

Az early adopterkedés mindig is költséges hobbi volt, én még anno vettem 128 megás MP3 lejátszót 42 rugóért ilyen 2005-6 magasságában, rá pár évre már promóban ingyen vágták hozzád kb. Illetve számold hozzá hogy most nem csak a villanyautó drága, hanem minden. A sima ICE autók ára is kúszik felfelé elég masszívan.

Én pont ezért maradtam a dual boot megoldásnál (maradva a hülye példámnál), PHEV. Amikor tehetem elektronokkal megyek de van fallback, viszont még ilyen jelképes (mai viszonylatban) szutyok hatótávval is kényelmesen ki tudom hozni, ezen felül nem mindegy hogy 6 literes fogyasztással járok (kb ennyit eszik benyából vegyesbe) vagy oszlopon töltve 3, otthoni töltéssel kevesebb mint 1 liter/100km-re jövök ki. Illetve ezzel is "gyakorolom" hogy milyen lesz majd áttérni full villanyra mert a következő már egészen biztosan az lesz.

Árakról annyit hogy ezt lehet ám ésszel is csinálni. Az ampera vételára 3,2 mihály volt (patikára szakszervizben helyrehúzva még ráment 300 pénz, szóval a vége 3,5), szerintem jó boltot csináltam, főleg hogy az előző 7-8 litert evő astra már igencsak kezdett lelakódott (mégiscsak 20 év felett volt) állapotban lenni és így is elment egy százas híján egy misiért (apám szalonból hozta ki, én voltam a második tulaj, mindketten vigyáztunk rá, szép állapotban volt). Még így a covidos keveset járós évi 10-12k km-el is kényelmesen megtérülős, ha lehetne szabadon járkálni még hamarabb visszajönne, cserébe egy 10 évvel modernebb autóba ültem át, vezetési élményben meg ég és föld.

Mondjuk elsőre én se mertem új tisztán villanyost venni, ezért is kerestem a legjobb kompromisszumot használtban, tapasztalatszerzésnek. Aztán ha eljön az idő akkor a tisztán villanyos már szalonból jön nullkilométerrel.

Az autónak az árt a legjobban ha áll. Nincs kenés, megkeményednek a gumik, besűrűsödnek a folyadékok, stb.

Ha a drága villanyautódat pedig úgy raktad le hogy nem tetted időnként töltőre akkor az bizony egy kurva drága tanulópénz. Töltőn lógva szépen karbantartja az aksit magának és kutya baja nincs. Az ICE ugyanez, belerohad a folyékony dínó.

A sima ICE autók ára is kúszik felfelé elég masszívan. Én pont ezért maradtam a dual boot megoldásnál (maradva a hülye példámnál), PHEV. Amikor tehetem elektronokkal megyek de van fallback,

Én meg ezért vettem mild hibridet. Betettem a kisujjam a villanytémába, de egyelőre ennél többet nem vagyok hajlandó tenni az ügyben. BTW: ha már előhoztad az OS párhuzamot ... Windows szerverből is kb. az aktuális-2 release-t futtatom, mert a munkahely nem az életcélom, szeretnék minél kevesebbet szopni.

A hobbi az más. Hobbiból szívesen kipróbálok bleegind edge dolgokat. Nálam az autózás ugyan hobbi, de annyira azért nem, hogy ezt próbálgassam és én törjem az utat.

ezen felül nem mindegy hogy 6 literes fogyasztással járok

Kb. ennyit hozok ki a mild hibridből ... 6,37 liter / 100 km jelenleg a computer szerint ... És leszarom, hogy mikor, mennyit villanyhajt, mikor rekuperál stb. Csinálja, csak szép csendben, engem hagyjon békén vele.

trey @ gépház

A mild hibrid, fuggetlenul attol, hogy mit reklamoznak rola a gyartok egy kenyszermegoldas, hogy tartani tudjak a kibocsatasi normakat.

A belsoegesu motorbol mar kihoztak, amit lehetett, meg egy darabig megy a kinlodas az ilyen kiegeszito rendszerekkel, aztan szepen lassan ki fognak szorulni a mindennapi szemelygepkocsi hasznalatbol. Mar most is vannak olyan varosreszek Europaban, ahova csak dij elleneben, vagy egyaltalan nem lehet behajtani belsoegesu motoros autokkal, tobb orszagban (es EU szinten is) pedig tervezik, hogy 2025-2030-2035-tol mar csak helyben zero emissziost lehet majd ujonnan forgalomba allitani. Ez a hatarido nekem rovidnek tunik a most gyakorlatilag nem letezo hidrogen cellas technologia es a hozza tartozo infra elterjesztesere, szoval kb. 10 even belul bizony neked is ilyen autod lesz - legfeljebb kicsit nagyobb akkuval es hatotavval. Remelhetoleg addigra lesz hozzajuk eleg tolto a surun lakott teruleteken is.

Teljesen jogos meglátás, kérdés mennyit akarsz tenni/tanulni az autódért. Az enyém is eljár 6 literrel mezei hibridként töltögetés nélkül, de minek bőgessem a motort (komfort) vagy minek pöfögjek (környezet) ha minimális effortot beletéve még komoly pénzeket is tudok rajta fogni.

Ez az ingerküszöb mindenkinél más, aztán majd az idő, a szabályozások és a piac eldönti hogy merre van a valódi megoldás.

Ja, azt nem is mondtam, hogy amíg bejáratós (2000 km), addig nem is nyektettem spórolós fokozatban, jelenleg se nem sport, se nem spórolósban van, hanem "Auto"-n a motorvezérlés. Ha letenném spórolósba, még jobb lehetne véleményem szerint. Elérhető módok:

  • Efficiency - spórolás
  • Comfort - kényelem
  • Auto - mindenből egy kicsi
  • Dynamic - Sport
  • Individual - egyéni, finomhangolható

trey @ gépház

Meg extra kellemeset gyalogtúrázni. Sok szép kilátó épült az utóbbi évtizedben, de a völgyei is szépek. :)
Erről jut eszembe, 2 hónapja adták át a kilátót a Bölcső hegyen, oda is fel kell sétálnom például egy kőhegyi ebéddel összekötve.

Én unalmasabb utakon tolom az autóba a kilométerek többségét. Például egy Budapest-Zalaegerszeg távból a szinte nyíl egyenes (2 x 170 km) autópálya a leguntatóbb, Zala 60 km-es főút szakasza már változatosabb. Szerintem a hibrid ebben nem sokat segítene.

Amig jo, addig jo, de az osszes ilyen hozzapakolt cucc, mint ez a mild hibrid, vagy akar a start-stop rendszer plusz komplexitas, ami megjelenik az eladasi arban, a karbantartasi koltsegekben es a javitasban is. Pl. a mild hibrid rendszer az plusz egy 1kWh koruli akku meg egy dragabb onindito motor, a start-stop meg a rettegett kettostomegut gyilkolja. Szerintem hamar el fogjuk erni azt a pontot, amikor a sima BEV, (esetleg a PHEV) lesz az olcsobb megoldas, az ICE meg marad azoknak, akiknek tenyleg kell a gyakorlatilag vegtelen hatotav es/vagy valamilyen irracionalis okbol ragaszkodnak hozza. Szoval ha erdekel, ha nem, szerintem teged is bele fognak kenyszeriteni, meg azelott, hogy eljon az e-auto kanaan.

Amig jo, addig jo, de az osszes ilyen hozzapakolt cucc, mint ez a mild hibrid, vagy akar a start-stop rendszer plusz komplexitas, ami megjelenik az eladasi arban, a karbantartasi koltsegekben es a javitasban is.

Nem érdekel. Másik autómat 30 ezerrel adtam el 5 évesen. Szerinted?

Pl. a mild hibrid rendszer az plusz egy 1kWh koruli akku meg egy dragabb onindito motor, a start-stop meg a rettegett kettostomegut gyilkolja.

Jellemzően 200 ezernél jelentkező probléma. Az autóm garanciális. Ez a start-stop pedig nem az a start-stop, ami önindítóval működik. Tudom, mert az előző autómban levő önindítós start-stop egy faék ehhez képest. Itt látod a különbséget. Nem rángat ez semmit, olyan finoman áll le menet közben majd indul újra, hogy csak a fordulatszámmérőn látom, hogy éppen áll a motor és vitorlázik (coasing) az autó, azt nem is lehet érezni.

Tehát, továbbra sem érdekel. Tovább? :)

trey @ gépház

"Másik autómat 30 ezerrel adtam el 5 évesen. Szerinted?" Ha a mostanival is ezt tervezed, akkor ez teged valoszinuleg tenyleg nem erint. 

"Tovább?" Nem tetted be a kisujjad sem a villanytemaba. Vettel egy belsoegesu motoros autot, amibe a gyarto beepitett plusz egy rendszert, ami kicsit (10-15℅-ot) javit a fogyasztasan. Habar ennek egyetlen oka, hogy maskepp mar nem engedik neki eladni, pofatlanul kamuzva EV-kent hirdeti, annak ellenere, hogy tisztan elektromos modban egy centit sem hajlando menni. Igen, kornyezetvedelmi szempontbol mindenkepp jobb, es a csillagok optimalis egyuttallasaval lehet, hogy meg penzt is sporolsz vele, bar ebben en ketelkedem. Ha itt is elkezdodik a buntetodijazas meg a kitiltosdi, akkor viszont semmivel sem leszel vele beljebb. Ennyi a velemenyem.

A mild hibrid, fuggetlenul attol, hogy mit reklamoznak rola a gyartok egy kenyszermegoldas, hogy tartani tudjak a kibocsatasi normakat.

+1, és persze a legszebb az egészben, hogy a vásárlóval fizettetik ki, mögé rakva egy olyan PR kampányt, hogy az simán elhiszi hogy kapott valamit a plusz pénzért (azon kívül hogy a gyártót sikerült megfeleltetnie vele az előírásoknak). Ezt egyesek már olyan pofátlanul tolják, hogy kint virít öles betűkkel a honlapjukon, hogy ez bizony olyan elektromos autó, amit nem kell tölteni, nem úgy mint a többit! (a Hondánál láttam azt hiszem).

Jepp, Honda bármelyik mild hibridjénél: "Nem kell csatlakoztatni! A CR-V öntöltő hibrid, így nem kell bajlódnia a töltéssel, sem a töltőállomásoknak alárendelnie az útvonalát – vezetés közben termeli az energiát."

A Vitara a legtöbbet eladott új autó. Én nem látok mást már, mint lágy hibridet:

https://auto.suzuki.hu/vitara

Való igaz, kedvezményes ára a lágy hibridnek:

Vitara 1.4L lágy hibrid 6MT 2WD GL - 5 810 000 Ft (listaár: 6 870 000 Ft)

Konfigurátor szerint nincs más motorja már, csak lágy hibrid.

trey @ gépház

Errol most az jutott eszembe, hogy egyik haveromnak mar tizeneve is ontolto mild hibrid MTZ-je volt, csak akkor meg nem tudta, hogy igy hivjak. Tortent ugyanis, hogy valami adagolo gondja lett, es a leheto legkellemetlenebb helyen, ket falu kozt egy vasuti atjaroban allt meg. Miutan a traktoros rajott, hogy ez bizony nem fog beindulni, oninditozva szepen legurult a sinekrol. Sot, meg arra is maradt kraft a bivaly 12V / 210Ah akksiban, hogy beforduljon a kozeli foldutra, mig odaertem, hogy hazavontassam :)

Pl. hogy mikor, hol, mennyit segít be, mit tesz tönkre, mennyi üzemanyagot spórol stb.

Ahogy látom, egyeseknek ez az új mumus, az új turbó. Régen a turbó meg a kettős tömegű lendkerék volt az, most meg ez. Persze, csak olyanoknak, akik 600 ezer kilométert szerettek volna egy autóval menni.

trey @ gépház

Nem hiszem, hogy zéró karbantartással gondolta. A foszlott kormány vagy a kiült ülés ízlés dolga (én az ülést 200 000-nél is megcsináltattam, egy amúgy nagyon kellemesen kézreálló, megszokott autót ilyen apróságok miatt nem cserélek le), de a felfüggesztés rendben tartása alap kellene legyen, hogy ne járjunk életveszélyes szarokkal.

"mikor, hol, mennyit segít be, mit tesz tönkre, mennyi üzemanyagot spórol stb."

Szerintem sehol nem allitottam ezekkel osszefuggesben valotlansagot. Ez a rendszer tovabbra is arra jo, hogy lassitaskor nem hove konvertalja az auto mozgasi energiajat, hanem elteszi kesobbi hasznositasra. Ahogy fejlodik a technika, nyilvan egyre jobban el lehet rejteni a vezeto elol, hogy a hatterben tortenik valami.

En egyebkent pont ugyanugy nem aggodom ezeknek a meghibasodasa miatt, mint ahogy az akkumulator elhasznalodasa sem aggaszt az BEV-k eseteben. De abban tovabbra is biztos vagyok, hogy nem azert talaltak ki, mert ez a tulajnak jo, hanem mert muszaj volt, es jar annyi tobbletkoltseggel, amennyit a benzinen meg tudsz sporolni vele. De legalabb kornyezetbaratabb, szoval jar neki a pirospont. Csak ne neveznek teljesen felrevezeto modon EV-nek...

Tehát összefoglalva, minimális plusz tömeg (40-45 kg többlettömeg) mellett kapsz egy 10-15 LE-s, 50-60 nm-es rásegítést, ami minden egyes elinduláskor és alacsony sebességről való gyorsításkor segít megmozgatni a kasznit. A BAS 12kW-ot rekuperál. Coasting-gal kb. 10-15%-os üzemanyag spórolást tesz lehetővé.

Ahogy fejlodik a technika, nyilvan egyre jobban el lehet rejteni a vezeto elol, hogy a hatterben tortenik valami.

Semmit sem veszel észre vele egy jó automata váltóval, megfelelő szenzorozottsággal és prediktív motorindítással. Már akkor elindul a motor, amikor vált a lámpa, megmozdul az előtted levő autó stb. Ez nem a jövő, hanem a tegnap. :D

További infók itt:

https://www.seg-automotive.com/48v/mild-hybrid-technology/

trey @ gépház

10 éve ugyanúgy kényelmesen lehetett desktop linuxozni mint ma. Server linuxozni pedig már 20 éve is kényelmesebben lehetett mint kereskedelmi unixozni vagy windows serverrel szopni. 

Sőt 10 éve szvsz még jobb volt desktop linuxozni az akkor Ubuntu default Unity miatt. Akkor még Unity 2D is létezett, ami VNC-vel is normálisan működött. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

10 éve nem volt olyan VPN szoftver amivel be tudtam kapcsolódni egy olyan környezetbe ahol egyáltalán nem is figyeltek oda a linuxra, ma meg OOB működik.

10 éve nem tudtam játszani a játékaimmal, ma ott tartunk hogy linux alatt stabilabb a játékélmény mert a kevesebb háttérfolyamat miatt nincs mikrolag és nem indul újra a gép játék közben mert a rendszer úgy dönt hogy márpedig ő most frissít.

10 éve ha MSO doksit mókoltam libre/openoffice-al akkor nyígtak a másik oldalon hogy szétesik, ma egy szót sem szólnak, én meg örülök hogy a berögződött és tanult felületen csinálom a dolgaimat és nem keringek az MSO féle ribi-ribbonon.

10 éve maximum workaroundok voltak, ma már van hivatalos teams, discord, bluejeans és pöccre működő exchange integráció, sőt, ma már snap formátumban van iCloud is.

 

Rengeteg dolog változott azóta határozottan pozitív irányba.

"10 éve nem volt olyan VPN szoftver amivel be tudtam kapcsolódni egy olyan környezetbe ahol egyáltalán nem is figyeltek oda a linuxra, ma meg OOB működik."

Sok enterspájz megoldás például Sophos valójában OpenVPN, erre írnak valami easy gui-t, ami nélkül is megoldható a VPN kapcsolat. Volt olyan vpn amihez nem lehetett Linuxszal kapcsolódni? 

"10 éve nem tudtam játszani a játékaimmal, ma ott tartunk hogy linux alatt stabilabb a játékélmény mert a kevesebb háttérfolyamat miatt nincs mikrolag és nem indul újra a gép játék közben mert a rendszer úgy dönt hogy márpedig ő most frissít."

Ez jogos! Gaming Linuxszon sokat fejlődött, Valve támogatásának köszönhetően. Annyira nem érdekelt a játék, ezért nem volt probléma a hiánya Linuxszon, de ez személyfüggő.

"10 éve ha MSO doksit mókoltam libre/openoffice-al akkor nyígtak a másik oldalon hogy szétesik, ma egy szót sem szólnak, én meg örülök hogy a berögződött és tanult felületen csinálom a dolgaimat és nem keringek az MSO féle ribi-ribbonon."

Ma már 99.99% a MsOffice és LibreOffice közötti kompatibilitás? 

Én 10 éve és azóta is Google Docs-ot használok. Fájlok helyett linkeket küldök. Így 100% a tökéletesen azonos megjelenés mindkét oldalon. Szerintem a doc és excel fájlok küldése rossz szokás. Malware veszélyen talán már túljutottunk, de még akkor is ha mindekét oldalon Ms Office van, így is előfordulnak dokumentum-megjelenítési hibák. 

"10 éve maximum workaroundok voltak, ma már van hivatalos teams, discord, bluejeans és pöccre működő exchange integráció, sőt, ma már snap formátumban van iCloud is."

10 éve még nem voltak lezárva az egyébként open protokollok is mint ma. Elég jó esernyő-kommunikátor programok voltak Linuxra, amik több protokollt is beszéltek. Csak a Skype szívózott ezen akkoriban. Ma meg van natív protokoll Linuxra is, ez így igaz. De ahány IM platform annyi kliens ami szvsz elég zavaró. Az a vége, hogy leszarom a ritkábban használtakat és azokon egy hét a válaszidőm. 

Konkrétan magára a Unity desktopra értettem, hogy szerintem sokkal jobb és szebb is volt 10 éve mint ma az a skinnelt Gnome3 utánérzet ami helyette van. Ma talán a Cinnamon a legnormálisabb, de az nekem túl windowsos. 

Amit nagyon sajnálok még, hogy a Canonical feladta az Ubuntu for Android projektjét. Ma több Ubuntu lenne mint Windows az Android mobilok hatalmas száma miatt. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

VPN: Nekem volt olyan hogy próbáltam anno csatlakozni és azt dobta vissza hibaüzenetnek hogy unauthorized client, szóval gyanítom hogy volt.

MSO: Nem tudom hány % a kompatibilitás jelenleg, de régen volt miatta hiszti, ma már nincs. Google Docs jó dolog és én is használom privát célra, de céges cuccokat nem tennék rá, hacsak nem kimondottan céges google docs-ról van szó és ezt kérik. Illetve nekem a google docs nagyon buta. Alap dolgokra jó, de néhány ritkább függvény alatt már csak kamillázik hogy mizu van.

A protokolokban sajnos igazad van. Még anno én is MSN-eztem kopete/gaim(pidgin) alatt, skype is eleinte szépen bemászott alá, aztán elkezdett macerás lenni. Nagyon kényelmes volt egy kliens alól msn/google talk/fb messenger/skype-ot kezelni, imádtam. Ugyanezt kéne ma telefonok alá is, nagyoknak leboltolni egy közös protokolt és betenni a default üzenetkezelő app alá.

Unity amúgy még él ma is, átvette a közösség, szóval ha szeretnéd go for it :) Sőt, nemrég volt egy ilyen cikk, egy átolvasást megérhet:

https://www.omgubuntu.co.uk/2022/01/make-gnome-shell-look-like-unity-de…

Ubuntu for droid szerintem halott ötlet volt, még egy akkora játékos mint az MS is befürdött a mobilpiacra betörésben, hozzájuk képest pedig a canonical (főleg akkor) labdába se rúghatott volna. És azok kulcsrakész telefonok voltak nem is rossz vassal, de még ott is hiányoztak a népszerű appok és emiatt ment is a levesbe.

Nem fogy ki semennyivel kiszámíthatatlanabbul, mint egy belső égésű autó üzemanyaga. Sőt, szerintem annál még pontosabban is jelzi. Én pl. egy deci dízelt sem hordok magammal ilyen okból, hanem (tele) tankolok, mikor alacsony már a szint. Ezen felül benzinkút közvetlen szomszédságába sem költöztem és nem szegődten dolgozni sem ilyen helyre a tankolási kényelem okán, így "kitérőt" kell tennem ehhez a tankoláshoz. A villanykocsival miért is nehezebb pont ugyan ezt megtenni?

Ez akárhogy magyarázzuk, sima lopás.

A rokkant kartya idot sporol, nem penzt. Mas.

Aki gazdag, annak az ido a legertekesebb.

Amiota nincs gondom a penzzel, az idommel kapcsolatban vagyok "szarrago". Az enyemet senki nem oszthatja be, csak nehany velem egyet nem erto forumtroll. :)

A szlovak rendszam viszont az itt definialthoz hasonlo szarragas (penz tekinteteben), es egy jo erv a tobbkulcsos jovedelemado ellen. :)

Az elmult 3 hetben 5 esetben tobb mint 10 perc gyalogra sikerult megallnom ahhoz kepest, ahol az egyebkent szabad mozgasserult parkolo lett volna. Tobb parkolohazat is el kellett hagynom, mert csak a mozgasserult parkolo volt szabad, mint az 20 perc bolyongas utan kiderult.

Persze ettol meg nem leszek akkora fereg, hogy kamu rokkant kartyat szerzek okosba. De tagadni azt, hogy azzal idot lehet sporolni - hat az elegge valosagtagadas kategoria.

Phord egy kommenttel ezelott: "mert parkolóházban leparkolni annyival több idő. hagyjukmár."

Phord most: "senki nem tagadja"

Erzek egy eros onellentmondast.

Ezenfelul felcsaphatnal egy Magyar Ertelmezo Keziszotarat, es megnezhetned a "megertes" es az "egyutterzes" kozti kulonbsegeket. Olyat sose allitottam, hogy "egyutterzek" veluk, csak olyat, hogy a gondolatmenetukben van logika (~= megertem). Ha erted egy sorozatgyilkos logikajat akkor egyutterzel vele? Vagy csak szimplan tudod ki lesz a kovetkezo?

vártam ezt. kibontom: meggyőztél, hogy hamarabb lehet leparkolni, ha csalsz. remélem sikerült feloldanom az ellentmondást. köszi, szótár nélkül is ismerem az említett szavak jelentése közti különbséget, és ezen a színvonalon nincs értelme a további vitának. azzal, hogy van logika abban, hogy csalással előnyhöz jutsz (mások rovására), pont semmit nem mondtál, ez kb. a csalás definíciója. nem világos, mit is akartál mondani a kommentjeiddel.

"nem világos, mit is akartál mondani a kommentjeiddel"

Mindossze annyit, hogy a szlovak rendszam illett az olcsojanos hasonlatba, de a rokkantkartya mas kategoria. Az nem "netto penzsporolas", mint amire reagaltad az elso kommentedet. Az "mas tipusu szemetseg", amolyan "being entitled bitch".

De most komolyan ... kollégám mondja, hogy az egyik Spar mélygarázsában van töltőfej, tudna rendesen tölteni. De nem .... valamelyik szarevő (erre tényleg nem tudok mást mondani) észrevette, hogy van konnektor. Nem tud odaparkolni, viszi magával a 10-20 méteres hosszabbítót és úgy lopja az áramot.

Lakossági konnektorról mennyi idő alatt tölt bele értelmes mennyiséget? Ennyire trógerek az emberek komolyan? Majomra volt, banánra nincs?

trey @ gépház

Csak pletykaként hallottam, de Párizsban ennek nagy hagyománya van, hogy a töltőkről "leszedik" az autókat. 😧

Nem kis bosszúságot okozva a tulajnak. Persze, hogy ez lehetséges egyáltalán azt nem tudom, de mindig van mivel bosszantani a polgárt.

A legtöbb autóból nem tudod kihúzni a kábelt töltés alatt. Lehet, hogy a franciák nem gondoltak erre. Ha lezárod a járművet és otthagyod, ugyanúgy reteszeli a töltőt is, mint a belsőégésűek egy része pl. a betöltőnyílást.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Előtte szóljanak, mert azt megnézem ahogy a 400V-os hűtött DC kábelt letépi. Eleve nem hinném, hogy van ember aki képes lenne eltépni még egy átlag 3x1,5 hosszabbítót sem. Ha meg el akarja vágni akkor készítem a popcornt. Előtte azért egy végrendelet nem árt :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Kicsit elvesztem. Most nem arról van szó, hogy van egy rohadt hosszabbító, és azt kell kihúzni a publikus konnektorból ezzel keresztbetenni a nem-kedves nem-tervezett áramvételezőnek?

Ami meg a kábeltépést illeti, én anno ismertem egy rádiós törzsőrmestert, akinek az volt a kedves bevett szokása, hogy honvédségi gyakorlatokon valami furcsa - nekem spécinek tűnő - hajtogatás után tépte a hiradósok lóbél kábelét. Azért nem a tyúkbél kábelt, mert az a mi csapatunk volt, íly módon magunkat járatta volna le, nem pedig a konkurenciát. (A két elnevezés pedig meglepő módon a kábel vastagságára utal.)

A letaposás országában egy újabb példa, hogy a luxiautót sikerült megvenni, de tölteni még a lidl-ig sem megy el ingyen. Azt hiszem 2,5-3kW egy ilyen normál fali aljzatos töltő, hát nem fél perc mire felrántja az akksit 90%-ra... Ez még normál esetben is csak vész esetire jó, nem üzemszerűre. Villanyautóhoz otthon is illik meglépni a 7-11kW-os fali töltőt. (Az olcsóságát árnyalja, hogy ehhez sokszor kellhet bővítést kérni az áramszolgáltatótól, ha még nem volt, illetve a kiépítés díja sem egyszerű. Ugyanakkor ha sikerül családi házon napelemmel kombinálni, akkor tényleg lehet zölden autókázni.)

Szerintem itt inkább pont azt a típust szemlélheted meg, aki 5 forintosért nagyot fékez az utcán felveszi továbbmegy, az autó beköltségelve valahová, a töltés is bőven beleférne, dehát az ingyen mégiscsak jobb. 

Kb ez az a típus amitől 3 perc alatt felmegy a vérnyomásom, tele van az ország vele. 

Is, de ugyanez a mentalitás az, amelyik észnélkül előz a buszsávban, (mert az ingyendelejjel ő aztán nyomhatja), meg amelyik odavágja valahova az autóját és aszitte leparkolt. Az hogy féligmeddig tilosban, meg két helyen áll, az nemhogy nem zavarja, de fel sem tűnik neki. Hiszen ennek a típusnak minden jár, mindenhez hozzáfér, "oldjuk már meg".... aha.

Romániában, Konstancán decemberben égett ki egy teljes, tömbház földszintjén levő parkoló, ~35 személygépkocsival. Igaz, az automatikus oltórendszer nem működött, de elnézve az autók oltásakor használt vízmennyiséget nem tudom boldogult e volna.

Nyílt tér volt, tűzfalak nélkül, gyerekek indították a tüzet.

https://www.youtube.com/watch?v=xLUF8Y8wdM4

szoval magyarra leforditva az elelmes ugyved arra keri a tobbieket hogy ne ott toltsek, mert igy elveszik tole a helyet/konnektort. ertem.

Azokat a csatlakozókat ugyanis nem gyorstöltésre fejlesztették ki, ezért a manőver rendkívül tűzveszélyes

Ezt nem értem. Ezek sima, egyszerű csatlakozók, amibe otthon a tévét is beledugom, nem? Ha igen:

  1. hogy jön ide a gyorstöltés?
  2. saját tulajdonú áramból nem veszélyes ugyanez, csak ha lopott?

A magyarazat egyszeruen annyi, hogy a cikk iroja nem ert hozza.

Egyebkent nekem is van olyan EVSE-m, amit 32A-es ipari dugaljba lehet bedugni, es be is lehet ennyire allitani a toltoaramot. Hogy ne csak ilyenbol tudjam hasznalni, csinaltam hozza egy adaptert, amivel normal haztartasi dugaljba is csatlakoztathato. Errol tudom, hogy ilyenkor nem szabad 16A fole allitani (de inkabb 10, biztos ami biztos), de ha nem tudnam is, meg azelott oldania kellene a dugalj elotti kismegszakitonak, hogy barmi baj tortenne.

Nem egészen értem, hogy miért baj az, ha 32A-re állítod a töltő áramot, de csak 16A-es konnektorba dugod be. Majd lebasz a kismegszakító, de tűz ettől még nem lesz.

Az már lehet probléma, ha a hosszabbítód nem erre az áramerősségre van méretezve, de ennek sem kéne problémának lennie. Egyik ismerősöm tesztelt egy teslát, és valami fos hosszabbítóba dugta be. A kocsi észlelte, hogy szar a hosszabbító, és visszavette a töltőáramot. Nem egy nagy trükk, nézi a feszültségesést az autó töltésvezérlője, és ha jelentősen lecsökkent (mert kicsi a vezeték keresztmetszete, melegszik a vezeték, stb) akkor csökkenti a töltőáramot.

"Majd lebasz a kismegszakító"

Na pont ezert baj, mert akkor nekem meg lemerult allapotban marad az autom.

Ebben kicsit egyebkent paranoid is vagyok, ki tudja, hogy a dugaljak elott ki, mit, hogyan szerelt. Lehet, hogy 16A helyett pl. 25A-es kismegszakito van az aramkor elott. Lattam mar ilyet.

Mondjuk otthon megnézném (ha nem tudnám), hogy a vezeték vastagságának megfelelő biztosító van-e. Ahhoz már nagyon kókler villanyszerelő kell, hogy a konnektortól elinduljon egy vastagabb vezeték, aztán valahol legyen benne egy vékonyabb, és a végén mégis a vastagabbhoz előírt megszakító legyen.

Ket peldat tudok hirtelen hozni. Sokan vezetekelnek ugy, hogy 2.5-es indul az elosztobol, es a koteseknel valtanak 1.5-re, az elejere pedig 10A-es, esetleg 13A-es megszakito kerul. Ez igy nem szabvanyos, mert keresztmetszetet valtani elvileg csak biztositoberendezesen keresztul lehetne, de a gyakorlatban letezik. Telik az ido, gyakran csapkod a megszakito, kiscsalad kihiv egy masik szerelo. Az az elosztoban meglatja a 2.5-es vezeteket es felrakja a 16-os megszakitot, majd tavozik. Ebben az esetben egyebkent meg nem kellene leegnie a vezeteknek, de rossz csillagallas mellett (meleg kornyezet, sok vezetek egyutt) elofordulhat.

A masik, amit egy kollegamnal lattam: 3x16A betapja volt, de nala is gyakran lement a szolgaltatoi kismegszakito, ezert bovittetett 3x25-re. Az egykori szerelo viszont a Guman tabla alatt 2.5-es aluval vezetekelte ossze a haz aramkoreinek a kismegszakitoit, egymas utan tobbet, sorban. Na itt le is olvadt a szigeteles nemelyikrol, zarlatot okozva.

Mi értelme ennek a vezetékezésnek? A 2.5-es drágább, és nehezebb behúzni, cserébe a eredmény rosszabb. Hülyének is megéri, csak a többieknek nem. (Mondjuk még nem láttam olyat, hogy a 1.5-es vezeték 16A-től elégett volna, hacsak nem egy rossz kötésnél, de persze akkor sem szabványos.) (Egyébként én azt mondtam, hogy a konnektornál nézném meg a vezetéket, és utána, hogy mi védi. A végére vastagabb madzagot tenni még annyi értelme sincs, hogy elmenjen, ha két különböző konnektorba dugsz be egy-egy 8 A-es fogyasztót.)

A másodikat értem, a bővítés előtt meg kellett volna nézni, hogy mire küldöd rá. Ha a rendszer szabványos volt, akkor csak a tábláig lehetett olyan vezetékezés, ami az új rendszert nem bírja el (mert a utána levő vezetékek nem változtak, sem a védelmük).

Mi értelme ennek a vezetékezésnek? A 2.5-es drágább, és nehezebb behúzni, cserébe a eredmény rosszabb.

Nézd meg a 1.5-es és a 2.5-es rézvezeték ellenállását. A kisebb keresztmetszetnek nagyobb a méterenkénti ellenállása, ami egyfelől nagyobb feszültségesést fog eredményezni, másfelől jobban fogsz "fűteni" a vékonyabb kábellel nagyobb teljesítménynél (pl. 2kW hősugárzó).

Az viszont igaz, hogy ez veszélyes, mert egy kismegszakítócsere esetén, ha nincs "helyismereted", akkor a 2.5-et látva bátran felrakod a nagyobbat, holott biztosított részen esetleg van 1.5-es szakasz is.

Ezt szerintem ki tudod mérni, ha tudod a vezeték hosszát. Így állnék neki:

  1. Bedugnék egy elosztót a konnektorba, lehetőleg minél rövidebb vezetékkel.
  2. Az egyik lyukába a multimétert, a másik lyukába pedig egy nagy teljesítményű fogyasztót dugnék. Ideális esetben valami rezisztív terhelést, aminek nem változik a teljesítmény felvétele.
  3. Mérnék egy feszültséget a fogyasztó kikapcsolt állapotában, illetve akkor is, ha be van kapcsolva.
  4. Ha be van kapcsolva, akkor ugye folyik áram a vezetéken, a vezeték sorba van kötve a fogyasztóval, így a multiméteren feszültségesést kellene mérned.
  5. Leméred a fogyasztód ellenállását is, ebből meg tud határozni a vezeték ellenállását.
  6. Mivel ismered a vezeték hosszát, ki lehet számolni, hogy az adott keresztmetszetű, adott hosszú, adott anyagból készült vezetéknek mekkorának kellene lennie az ellenállásának. Ha nagyobb ellenállást mérsz mint amekkorát számítottál, akkor van valahol egy vékonyabb vezeték darab, szarul meghúzott csavar, stb.

Elvileg az is működhet, hogy ha jól emlékszem a jelenlegi szabvány szerint 1.5% feszültség eshet a lámpákig, 2.5% eshet a konnektorig. Tehát ha mondjuk 10A-es kismegszakítód van, 10A terhelést dugsz be, akkor ha több feszültség esik mint 2.5%, akkor nem felel meg az előírásnak.

Nem mindenki ert am a villanyszereleshez, meg szerintem par gyakorlati problema is van a modszereddel: a halozati feszultseg viszonylag gyorsan ingadozik, akar 2-3℅-ot is, a nagy teljesitmenyu rezisztiv fogyasztoknak hidegen mas az ellenallasa, mint melegen (hosugarzoban meg lehet motor is, ami DC ellenallasra egeszen mast mutat, mint a reaktanciaja lesz), es a vezetek hosszat is ritkan tudod viszonylag pontosan megmerni.

Viszont van muszer, amivel tobbek kozott hurokellenallast is lehet merni, az esetleg arulkodhat. Hazi korulmenyek kozott meg a hagyomanyos izzo, ha kicsi terheles mellett is sokat valtozik a fenyereje.

a halozati feszultseg viszonylag gyorsan ingadozik, akar 2-3℅-ot is

Ezt több méréssel ki lehet küszöbölni.

a nagy teljesitmenyu rezisztiv fogyasztoknak hidegen mas az ellenallasa, mint melegen

Ezek az eszközök nem hűlnek ki azonnal, tehát meg lehet csinálni azt is, hogy felfűti az ember őket, kikapcsolja, mér egy terheletlen feszültséget, majd újra bekapcsolja. Ha már beállt az ellenállása az eszköznek, akkor az az 5mp szünet nem kellene, hogy számítson.

es a vezetek hosszat is ritkan tudod viszonylag pontosan megmerni

Ez valóban probléma, ezért írtam, hogy meg lehet úgy is közelíteni, hogy a feszültségesésnek 2.5% alatt kell lennie a konnektornál. Ha afeletti, akkor nem szabályos.

Nyilván nem ez a legszofisztikáltabb mérés, de szerintem nem annyira gané.

Az nem megoldás, ha hosszú mérővezetékkel (azon már áram nem folyik, lehet vékony) a vezetéken eső feszültséget mérem? Vagy egyszerűség kedvéért akár a nulla és a földvezeték között, azok elvileg össze vannak kötve a becsatlakozási ponton (PEN vezető). Az utóbbi módszer esetén addig persze le kell kapcsolni a házban a többi fogyasztót, ami társasházban problémás lehet.

Szerkesztve: 2022. 01. 05., sze – 16:50

Ez csak akkor tűzveszélyes, ha

  • a fali dugalj nincs megfelelően biztosítva (a schuko aljzatnak a típusától és a kábelezésétől függően, hosszútávon is bírnia kellene a 10 vagy 16 ampert)
  • az EVSE-t (amit a köznép "töltőnek" hív) nem közvetlenül dugják a fali dugaljba, hanem mindenféle lengő hosszabbítókon keresztül.

A legtöbb ilyen schuko-ban végződő EVSE ugyanis 10 amperre, némelyik 13 amperre limitálja az áramerősséget, és ráadásul hővédelem is van a csatlakozóiban.

Eszembe nem jutna, hogy ez illegális lenne.

Különben miért lenne konnektor a parkolóhely mellett?

Főleg, hogy a parkolásért általában fizetni is kell egy ilyen helyen. Azt gondolná az ember, hogy a parkolóhely mellett elhelyezett aljzat használata bele van építve a parkoló használati díjába/grátisz, hogy több vevőt csalogassanak be az üzletekbe.

Itt én nem a sofőrt, hanem a felelőtlen ingatlan-fenntartót okolnám, mert nem jelölte meg a tűzveszélyes aljzatokat és nem zárta le őket átlag ember által elérhetetlenül.

Eddig még egy feljelentés sem érkezett...
Nos, óránként max 3.6kWh-t tudnak ellopni. Ez még napi 6 óra és100Ft/kWh díjjal számolva sem éri az ingerküszöböt ezek szerint (~2000Ft naponta)
szerintem az volna a megoldás, ha a takarító (egyéb személyzet) akinek kell onnan az áram, vmi proxy kártyával érintéssel 1-2 órára be tudja kapcsolni magának a pontot - így legalább a veszély lenne kiküszöbölve...

Jah ... De nem tehet rola, hogy szegenyseg van! :D

De a video alapjan ugy tunik a "karosult" sem igazan tesz semmit, annyira leszarjak, hogy meg a lelkiismeretere sem probal hatni az embernek.

Legalabb venenenek valami key-es (baba) konnektorvedot, de csak rinyalnak. Szvsz ugy tunik ez csak valami szerencsetlent erdekel az M1-nel.

Szerkesztve: 2022. 01. 05., sze – 18:12

Ez Magyarország. Itt amit lehet azt lopják. És bőven nem csak a romák. Részeg csapos pálinka esete "minek fizessek azért amit ingyen is megkaphatok?"

Az másik ország, közvetlen mellettünk, mert még be is vallották https://index.hu/kulfold/2021/12/18/romania-vasile-dincu-uzemanyaglopas…

Magyarországon az 5-ös béemvé a divat 1000 Ft-ért tankolva egy szobakonyhás ház kertjében :)

De az innováció itt sem áll meg, Lesz még ilyen háznak a kertjében egy villanyoszlopról  lógó obi hosszabbító ami elektromos béemvét fog tölteni :)

Szerkesztve: 2022. 01. 05., sze – 18:17

Az van, hogy a vezetékhez kell méretezni a kismegszakítót valamint rendszeresen felülvizsgáltatni.
Így a tűzveszély csak akkor állhat fent, ha a rácsatlakozott eszközzel van gond.

ps.: A videón látható dolgot nem tartom lopásnak. Az anyagi része csekély. Leginkább azok csinálhatják, akiknek minden km.re szükségük van.

Amúgy értelme kb nulla. Hiszem olyan 5kw-ot vehet fel óránként max a 230V-ről ez a megoldás. Ekkor 4 óra töltés 100km hatótáv.

Fali konnektorból jellemzően 10 amperrel (= 2,3 kW), esetleg 13-16 amperrel (3,0 - 3,6 kW) lehet tölteni. Ez óránként kb. 15 km hatótávot jelent. Az ilyen töltési lehetőség úgynevezett desztinációs töltés, ami arra való, hogy amikor az autó úgyis hosszú ideig áll (pl. egész éjszaka otthon, vagy napközben 8-9 órát a munkahelyen), addig a napi használat során tipikusan elhasznált töltést vissza lehessen pótolni. (Egy átlag városi júzer naponta 20-30km-t, egy elővárosból ingázó 30-60km-t megy) Ezt néhány óra alatt kényelmesen vissza lehet tölteni ilyen lassú, desztinációs töltővel.

A "bemegyek a plázába új cipőért" időtartama alatt (max. 1-2 óra) fölösleges ilyen módon tölteni, kivéve persze, ha épp nagyon van centizve a hatótávod.

Otthoni, lakossági rezsicsökkentett árammal kb. 40 Ft/kWh, céges konnektorból kb. 60 Ft/kWh.

Ha az autód mondjuk 15kWh-t fogyaszt 100 kilométeren, akkor az otthoni töltés esetén 600 Ft, így az "üzemanyagköltséged" kb. 1,25 literes benzin/dízelfogyasztásnak felel meg. Céges konnektor esetén ez kb. 1,9 literes fogyasztásnak felel meg.

A nyilvános, utcai/parkolóházi töltőkön jellemzően 100-120 Ft körül adnak egy kWh-t, tehát szorozd meg az előbbi számokat kettővel-hárommal.

Igaz, azok gyorsabb töltők: nem egy fázison 10 amperrel (2,3kW) vagy 16 amperrel (3,6kW) töltenek, hanem (autótól függően) jellemzően 1 fázison 32 amperrel (7,2kW), vagy 3 fázison 16 amperrel (11kW)

Ha az autód mondjuk 15kWh-t fogyaszt 100 kilométeren, akkor az otthoni töltés esetén 600 Ft, így az "üzemanyagköltséged" kb. 1,25 literes benzin/dízelfogyasztásnak felel meg. Céges konnektor esetén ez kb. 1,9 literes fogyasztásnak felel meg.

A nyilvános, utcai/parkolóházi töltőkön jellemzően 100-120 Ft körül adnak egy kWh-t, tehát szorozd meg az előbbi számokat kettővel-hárommal.

Mondjuk ha még jövedéki adó is lenne az autóba rakott áramon, akkor a villany tankolás és a benzin tankolás között már nem lenne akkora különbség. Sőt, nyilvános töltőn már talán most is drágább, ha úgy van ahogy mondod. Az otthoni tankolás még oké, de nem félek attól, hogy előbb-utóbb az otthoni autótöltés is jövedéki adó köteles lesz.

előbb-utóbb az otthoni autótöltés is jövedéki adó köteles lesz

Jah, amint képesek lesznek szétválogatni, hogy melyik elektron ment az autómba, melyik pedig a turmixgépembe! :)

A hosszútávú terv több évtized múlva pedig úgyis a szolgáltatótól független, szigetüzemű működés lesz. (lakossági kiserőmű megújulóból + puffer akkupakk)

Jah, amint képesek lesznek szétválogatni, hogy melyik elektron ment az autómba, melyik pedig a turmixgépembe! :)

Ha megnézed a trendeket, akkor előbb a végsebesség lesz limitálva, utána majd jön a személyautókba is a tachográf. Persze mind ez csak azért, mert sok a baleset a sok gyorshajtó miatt. Ha meg már ott a tachográf, akkor km alapon is lehet jövedéki adót szedni, nem kell az elektronokat szétválogatni. Ezt egyébként a műszaki vizsgán rögzített km állás alapján is lehetne számlázni, de az viszonylag könnyen hamisítható, ezért kell majd a tachográf. Csak nem hiszed azt, hogy az állam lemondana a jövedéki adóról mert már mindenki elektromossal közlekedik.

Akkor az Egyesült Államokban töredék adóból tartanak fenn többszörös méretű úthálózatot? 
Pont Amerikában volt ez már 8 éve téma, de lényegesebb kisebb léptékű adóból tartják fent a többszörös méretű úthálózatukat:

https://www.automotor.hu/hirek/altalanos-lehet-a-takarekos-autok-kulona…

Magyarországon évek óta bevezetett, minden útra vonatkozó km alapú teherautók útdíja megoldja most is a magyar utak karbantartásának a költségeit. Ez így helyes mert az utak amortizációját nagyrészt a teherautók okozzák és nem a személyautók. Bringásoknak meg egyáltalán nem kell útdíjat fizetni! :-)

Egyébként 20%  KKKSZ, azaz  Kőolaj és Kőolajtermék Készletező Szövetség díja is benne van az üzemanyagárban. Ennél valamivel több mint másfélszer nagyobb a jövedéki adó. Szóval a KKKSZ díj is egy jelentős tétel, amire csak olaj alapú üzemanyagoknál van szükség. Persze ha villanyáramra áll át majd az összes autó és a teherautók is, akkor szükség lehet majd Paks3 és Paks4 díjakra :-) Valahol meg kell termelni a közlekedés extra áramigényét ami nem kevés ha minden jármű áramra állna át. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Jogi szabályozás kérdése, mit tehetsz és mit nem. Lásd például:
   - vezérelt ("éjszakai") áram nem direktben megy a villanybojlerbe, hanem másra is.
   - H tarifa nem direktben megy a fűtő inverterre, hanem másra is.
   - netán magát a fő fogyasztásmérőt kerülöd meg

Lebukásig nincs probléma, utána viszont megrángatnak
   https://birosag.hu/hirek/kategoria/magazin/meroorak-manipulalasa-akar-s…
Ha jövedéki adó megkerülése is érintett a dologban (gépjármű "üzemanyag" jövedéki adó elcsalása):
   https://rtk.uni-nke.hu/document/rtk-uni-nke-hu/7_jovedeki_torvenysertes…

Egy dolgot viszont nem veszel figyelembe: ha az autó oldalon van a mérés, akkor meg lehet sarcolni azokat is, akik saját napelemről töltik az autójukat. A mögöttes gondolat nyilván az lenne, hogy te ugyan előállíthatod "nulla" forintért az elektromos áramodat a tetőn, bele is rakhatod a kocsidba, de az az autó mégiscsak rendszámos, és a közúthálózatot fogja koptatni, foglalni a parkolókat, stb. Nem mintha a jövedéki adót bármilyen módon visszaforgatnák a közlekedésbe, de akkor is számít fog az állam arra a pénzre.

Nem nekem kell figyelembe venni, hanem a hatályos jogszabályt kell betartani.
Ha az általad vázoltak bármelyikét mondja ki, akkor azt kell betartani. Azon a ponton és úgy kell mérni, ahol és ahogy előírják. Akár logikus, akár nem.

Jelenleg szerencsére az otthoni töltés jövedéki adó mentes, egyszerűen dugd be a konnektorba vagy a napelemes cuccodra.

Eleink azt tanították, hogy azt elég könnyű számon tartani, mi a tied. ami nem a tied, ahhoz pedig nem nyúlsz...

Az utcára kihajló gyümölcsfa terménye szabad préda, azért a plázaparkoló más történet...

Az 5kW az 3.6kWh lesz egy óra alatt, de ebből rendszer csinálni azért na...

Az utcára kihajló gyümölcsfa terménye szabad préda, azért a plázaparkoló más történet...
 

Pont ugyanaz. Illetve a gyümölcsfáról könnyen el lehet dönteni, hogy köz-, vagy magánterületen áll-e, viszont a parkolóban kihelyezett, szabadon elérhető és használható aljzat az ráutaló magatartás.

A plazaparkolo nem maganterulet? Ha en nyitva hagyom a kaput otthon, akkor mindenki vihet mindent, amit az udvaron talal?

Nem szeretem az efele alnaivitast, ha neked a tulaj nem ad explicit engedelyt a toltesre, akkor ahhoz nincs jogod. Pont.

A plazas, bevasarlokozpontos toltok is csak korlatozott idore szoktak ingyenesek lenni: felteszed a kocsit, tolt 20-30 percet, majd leall. A konnektorban nincs limit.

A plazaparkolo nem maganterulet?

Ugyanannyira magánterület, mint az összehugyozott vécé egy emelettel fentebb. Hivatalosan nem szabadna lehugyozni más tulajdonát, de mégis megtörténik. :)

felteszed a kocsit, tolt 20-30 percet, majd leall. A konnektorban nincs limit.

Melyik ad le több áramot? A kijelölt töltő 20-30 perc alatt, vagy a konnektor a teljes vásárlás ideje alatt? (A plázaparkoló ugye fizetős, tehát feltételezhetjük, hogy nem tölti napokon keresztül a kocsit.)

Attol fugg, ha a gyorstoltorol 30 percen keresztul kapsz 7.4kW-ot, akkor az 3.7kWh. Ha az EVSE 10A-t ad, akkor az 2.3kW, igy kicsivel tobb mint 1.5 ora utan mar a konnektor. Ritkan jarok plazazni, olyankor letudom az osszes ruha es cipobeszerzest a kovetkezo egy evre, ezert altalaban ennel joval tovabb vagyok benn.

WC ide vagy oda, en tovabbra is azt mondom, hogy ha kinn van egy dedikalt auto tolto, akkor igen, az azert van, hogy odaallj melle es vegyel belole annyi energiat, amennyit ad. Egy random dugalj viszont nem ez, valoszinuleg mar a plaza felhuzasakor is ott volt, es azert nem gondolt senki a vedelmere, mert akkor meg nem is almodott rola, hogy majd egyszer emberek tomegesen olyan cuccokkal fognak szaladgalni az epuletben, amik kepesek 2+ kW teljesitmenyt lenyelni. Ha erre nem kaptal kifejezetten engedelyt, akkor pofatlansag.

Abban viszont nem hiszek, hogy ebbol komolyabb jogi problema kerekedhet, hiszen mar egy alkalomnal is nehez bizonyitani, hogy mennyi aramot vettel ki, es parszaz forinttal amugy sem foglalkozik senki.

igy kicsivel tobb mint 1.5 ora utan mar a konnektor.

Akkor határeset, bár 1.5 óránál már az is játszik, hogy a legtöbb pláza max 2 órányi parkolást ad ingyen, vagy addig sem. Tudom, nem arra van beszedve a pénz, hogy tölts, de akkor sem látom a jelentős gazdasági károkozást. :)

valoszinuleg mar a plaza felhuzasakor is ott volt, es azert nem gondolt senki a vedelmere

Én nem vagyok villanyszerelő, de laikusként ha egy dugalj hozzáférhető bárki jöttmentnek, akik _bármit_ beledughatnak, amit nem szégyellnek, ott azért EV-k nélkül is érdemes felkészülni a lehetőségekre. :)

Az elvet egyébként értem, csak valszeg ezzel nem lehet kezdeni semmit. A hatóság nem fog párszáz forintos "lopásokat" felkutatni, illetve ilyen összegnél még a konnektorra sem nagyon éri meg lakatot szerelni.

Gergov Mérnök Úr zsibvásárt rendez a kertjében, aminek a bejáratához kirak egy kézfertőtlenítőt a koronavírusra való tekintettel. Aztán, amikor túl sokan, túl sokszor kezdik használni, akkor kiakad, hogy az alkohol gyúlékony™, meg tűzveszélyes™, meg amúgy is szárítja a bőrt. Persze, csak ha milliárdosok filléres nyöszörgését kell alátámasztani hülye példákkal és szarabbnál szarabb hasonlatokkal.

A tuzveszely nyilvan a "clickbait" resze a sztorinak, de ettol meg nem lesz jobb a peldad. Javitsuk meg: rendezek egy kertipartit, amin a resztvevok a szandekomnak megfeleloen esznek, isznak a kirakott cuccokbol, meg hasznaljak a kezfertotlenitomet. Az egyik bemegy a hazba hugyozni, es kifele jovet zsebretesz a polcomrol egy konyvet, majd amikor eszreveszem, azzal vedekezik, hogy de hat miert hagytam felugyelet nelkul, meg miert nem zartam el egy szekrenyben.

Majd ha a konnektor alatt lesz egy felirat, hogy vasarlok szamara igenybe veheto autot tolteni, akkor lehet. Addig ez lopas, meg ha a multinak elenyeszo tetelrol is van szo.

Nem megjavítottad, hanem elrontottad a példát.

A parkolóhelyek mellé kihelyezett konnektorok minimum ráutaló magatartást jelentenek arra vonatkozóan, hogy az rendeltetésének megfelelően használható, tetszőleges 230V-os hálózati fogyasztó rácsatlakoztatásával, például villanyautó töltőjével. Ami nem fogyaszt sokkal többet mondjuk egy ipari takarítógépnél. Pláne úgy, hogy fentebb hozzászólók arra is láttak példát, hogy a személyzet, illetve a főnökök szokták ezeket használni, akár elektromosautó-töltésre. Ahogy a kertipartidon kihelyezett kézfertőtlenítőre is tekinthetsz úgy, hogy csak magadnak tetted oda, de mindenki más meg tekinthet rá úgy, hogy nekik tetted oda.

Ha nem szeretnék, hogy használják, akkor zárják le, vagy lássák el felirattal. A fent látható sírdogálás és média általi riogatás csak nevetségessé teszi az egészet. Mert még mindig ott tartunk, hogy milliárdos bevételű plázák sírdogálnak néhány kipottyant forint miatt.

Mire is kell rájönnöm? Hogy a hájas seggem már kényelmetlenül érzi magát, ha a Jakuzziban eggyel kevesebb a buborék, mint tegnap?

Akiket te most ingyenélőknek™ nevezel, azok sokszorta annyi profitot generálnak ezeknek plázáknak, mint amennyit az egy-két órás parkolásuk alatt elfogyasztanak villanyáramot.

Egyébként, ha rajtam múlna, még támogatnám is annyival a villanyautózást, hogy leszarnám az ilyen ingyenélőket™. Az értelemesebbek is így tesznek és saját maguk építenek ki töltőállomást.

Semmi gond. Nyugodtan plázabuziskodj tovább. Én annyit kívánok, hogy egyszer rájöjj, hogy az általad is képviselt, szélsőséges profitprotektor mentalitás az, ami önzővé, egocentrikussá és fenntarthatatlanná tette ezt a világot.

Ja, ahogyan az utazas alatt elerheto Wi-Fi hasznalatara se. Vagy lehet, hogy megis jelent meg ezekrol valahol tajekoztato, kozlemeny?

https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/egyutt-teljes-ic-cs…

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mavcso…

Nem, de egy parkolóházban, ha nincs egy aljzatra kiírva, hogy mire/kiknek/stb. használható, akkor nem használom automatice. Semmire, nem hogy autó töltésre. Pláne akkor, ha mellette ott a hivatalos töltőfej. Teljesen más a reptér, ahol egyértelmű, hogy miért vannak azok ott.

BTW: szabályok el nem olvasása, nem ismerete stb. nem mentesít.

trey @ gépház

Ha azt nem számítod, hogy azt írja mindenhol, hogy erre a célra használható.

Laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló aljzatokat és USB-töltőket szerelnek be az ülések mellé.

https://www.mavcsoport.hu/mav-start/elkeszult-elso-kivul-belul-felujito…

Szerkesztve: 2022. 01. 05., sze – 19:08

Azokat a csatlakozókat ugyanis nem gyorstöltésre fejlesztették ki, ezért a manőver rendkívül tűzveszélyes

Nettó plázasajnáltató FUD riogatás. A konnektor mögött kell legyen egy megszakító, ami ezt megakadályozza, túlterhelés esetén. Ennyi erővel minden terhelt egyfázisú konnektor tűzveszélyes™ abban a plázában. Gyorstöltést emlegetni az egyfázisú csatlakozás mellett pedig kissé nevetséges. Mindegy, azért egy tapsot megérdemel a Hirado.hu munkatársainak extraszánalmas, riogatással való eltántorítási kísérlete.

Egyébként meg nem sírdogálni kéne a milliárdos bevételű plázáknak, hanem felbaszarintani a tetőre pár tucat napelem panelt és ingyen töltést biztosítani az elektromos autóval érkezőknek. Kecske és káposzta esete, piaci versenyelőny. Akinek van pénze villanyautóra, annak van pénze plázázni és miért ne ott plázázna, ahol egyúttal az autóját is feltöltheti.
 

Az átlagoshoz képest is sok hülye láttán szerettem volna kicsit észt osztani de:

>ctrl + f 
>kismegsz
>1/6 

megelőztek :(

Nekem valahogy az nem klappol ezzel az egésszel, hogy egy sima konnektorból hogy fogja "gyorstölteni"? Jó esetben 16A-t bír el, 2-3kW-tal lehet tölteni - nálam ez a lassú töltés kategória. Amúgy persze fillér*ás.

Rossz a link a végén.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Mi a kozos a legyekben es az elektromos autok tulajdonosaiban?

Szerkesztve: 2022. 01. 05., sze – 22:41

Meg sem lepődök... Régebben sokat jártam plázába, bár sose volt a kedvenc helyem, de mozi+kaja kombó miatt megérte. Az utóbbi években viszont szinte egyáltalán nem voltam. A minap összejött egy mozis nap az asszonnyal végre. Szomorúan konstatáltuk, hogy egy kicsit megváltozott a közeg: óbégatás, kilós aranyláncok, böszme prémium autók. Sejtésem szerint ugyanez a réteg játsza ezt a töltős játékot is. Kifelé jövet az előttem levő Merci kupé (zsír új persze) bömböl mint az állat, mintha néha fennakadna a gázpedál. Aztán meglett az oka: a büdös parasztja a haverja után araszolt (persze a kuplungot meg a gázt kezelni képtelen volt normálisan, azért bömbölt az autó), hogy át tudjanak csúszni a sorompón az 1db parkolókártyájukkal. Nos, nem sikerült. Utána meg ordítottak a sorompóhoz kirakott távbeszélőn, meg lett fenyegetve rákkal meg mindenféle egyébbel az őr teljes családja, ha nem engedi ki őket. Ott szívtunk miattuk vagy 15 percet. Ez az Aréna volt amúgy, nem tudom máshol mi a helyzet, de az kurvaélet hogy én oda többet be nem teszem a lábam.

A panelból kilógatós témához: nem hinném hogy ettől tartani kell. Lovat is láttunk már erkélyen meg disznóölést a játszótéren, ez is ilyen. Szánalmas, vicces, felhábórító, cikk van róla, beszélünk róla, linkeljük. A nagy számok törvénye alapján vannak és lesznek ilyenek, de nem egy tömeges jelenségről van szó. A rendszer magában hordozza természetesen módon a szükséges korlátokat (árazás, kényelmetlen használat lakótelepi tárolás esetén), csak a kitartó idióták vágnak bele mégis, őket meg fotózzák/megosztják, ahogy a majmokat is az állatkertben.

Szerkesztve: 2022. 01. 05., sze – 23:35

Én egy budapesti teremgarázsban béreltem helyet, ahol kértem az üzemeltetetőt, hogy szereljen fel "fizetős" töltőt amiről pénzért töltenék. Most az utcán parkolok ingyen. Azt gondoltam, hogy felraknak 1-2 töltőt, akkor majd becsalogatnak pár utcán ingyen parkoló autót, de nem ez a logika győzött.

Meg tudom erősíteni, hogy az USA-ban sem más a helyzet. Ugyanolyan ingyenélők töltögetnek fillér*szó módon; amikor pedig megszűnik a lehetőség, tovább állnak. A management sem különb, semmivel sem.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Az embereket nem lehet megváltoztatni egy csapásra még saját érdekükben sem.
Komolyabb változáshoz 20-30-40 évig kell a társadalomnak viszonylag konzisztensen egy felé menni.

Ennek az országnak nagy baja, hogy a kommunizmus után nem sikerült elég sokáig a piacgazdaság felé menni, visszafordultunk a megszokott feudál-kommunista világba elég hamar.

Gábriel Ákos

Ennek az országnak nagy baja, hogy a kommunizmus után nem sikerült elég sokáig a piacgazdaság felé menni, visszafordultunk a megszokott feudál-kommunista világba elég hamar.
 

Szóval szerinted ennek az országnak az a baja, hogy nem árusította ki a feri sikeresen a nemzeti vagyont a tőkeerős nyugati cégeknek (=="piacgazdaság"), hanem ehelyett a magyar cégek/emberek feltőkésítése folyik (=="feudál-kommunista")?

Mész te a tudod hova, te f...!

Amerikában nem volt feudál-kommunizmus, aztán mégis ilyenek. Konkrétan mondjuk egy ingatlanos is foglalta az ingyen töltőt, de úgy, hogy lehetőleg ne tudjon más tölteni (the land of the free). Szerintem inkább a homo sapiens szinten keresendők az okok. Egyébként haladnak a feudál-kommunizmus irányában a Lenini úton: vajon nekik sikerülni fog (and the home of the brave)?

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A dolognak csupán a technikai részét nézve:

- az autós töltő egy fázisból nem fog 16A-nél többet kihúzni (3kW)
- tűzveszélyességi szempontból itt nem a konnektor a szűk keresztmetszet, hanem a hosszabbító (a 3000 forintos kínai sárga az obiból)
- ha veszel (csinálsz) egy normális hosszabbítót érvéghüvelyezve meg minden akkor tök nyugodtan tölthetsz ilyenről
- ha bármennyire is para akkor a töltő áramát lehet korlátozni, 10A-el el kell menjen míg a világ és két nap

A pitiánerség az más kérdés.

Gábriel Ákos

Bennem is egyből az vetődött fel, hogy a 3kW az nem gyorstöltés. Csak akkor tűzveszélyes, ha rossz anyaghasználattal építették ki.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Erről hirtelen a panelekben lévő "közös" konnektor ugrott be elsőre.. Votlak akik onnan "vételezték" az áramot a lakásba :)

Bár mondjuk a mi panelünkben ezek a "közös" konnektorok pont ezért lettek teljesen kikötve.

:D hirado.hu mint információforrás

LOL
a link, amit a domainnévnél nem is érdemes tovább olvasni ...

:wq

Nalunk a tarsashaz teremgarazsszintjen nincs kiepitett konnektor. A magan tarolokban sincs, csak kozoskoltsegbol fizetett vilagitas van.

Megis egyik PHEV kocsibol log egy hosszabbito, ami bemegy az egyik kozeli taroloba. Gondolom a mennyezeti vilagitasbol lehet kinyerve a delej. Csuda hogy nem csapja le a biztit, hiszen vilagitasra miert tennenek 10/16A-osat.

Bar az is lehet, hogy sajat almerot letesitett a tarolojaban, bar nem hinnem. Nem kerdeztem ra a tulajnal.

Felgöngyölítési módszer: amikor megy a mosógép a pincében és lekapcsolják a közös áramot, arra kell figyelni, hogy melyik lakó csörtet le káromkodva a pincébe.

Egy másik társasházban gépkocsibeállónként kiépített töltők vannak - kulcsra zárható. Beköltözési időszakban parasztja odaállt és rádugta egy lakónak a töltőjére, mert észrevette, hogy nincs bezárva.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Kérnémszépen az része a vasúti szolgáltatásnak, de ott sem mindegyik, mert esetleg ráírják, hogy nem használható csak valami ipari valamire. Ami bent van az ülésed alatt, mellett, az neked van, hogy gyere vonattal. Másrészt a vonaton legfeljebb a mozgássérült részlegen tudnád a fiat500-asodat tölteni, ha felfér még.

Ezt ne keverd azért össze. Azt sem gondolom extrém problémának, hogy ha a közös áramból valamilyen extra ok miatt nagyritkán mondjuk a morzsaporszívót picit töltöd, vagy az autóakksit ellenőrzöd (hogy van-e értelme vele tovább foglalkozni...). Arra viszont, hogy üzemszerűen 10-15kWh-t felszippantson a pluginhidbrided nem az a megoldás szerintem. Egy társasház valszin rögzíti a házirendjében, hogy mit és hogyan lehet. Rémlik olyan eset (youtube videjó alapon), hogy a társasház külön mérővel lehetőséget adott töltésre, persze a kiépítést (vezeték és konnektor csere a szükséges helyeken, plusz a mérő) az igénylő fizeti.

Szabalytalan vetelezes a becsuletes neve.

Mert magánterület. Jellemzően egy adott célra nyitják meg. Ha bemész nyilvános a WC-be,akkor elkérik a 100ft-ot, és ott a ráutaló magatartással (ő hírdeti, hogy wc van, te meg bemész és fizetsz, esetleg csak bemész) létrejövő szerződés célja a retyó használat. Például a tekercset nem viheted el, mert ki van rakva, hanem hogy stílszerű legyek, szükség szerint használható.

Szerkesztve: 2022. 01. 06., cs – 18:32

Istenem ezt a szanalmas netto panikkelto faszsag hirt. Tipikus hirado.hu szinvonal. Aztmondja ezek a csatlakozok nem erre lettek kifejlesztve. Akkor vajon mire?  Fali konnektornak rendes szabvanyos kiepitesben birnia kell 16A-t. Punktum.

Ha ez tuzveszelyes akkor azert nem az auto a felelos hanem az epulet elektromos halozata.

A lassu toltok altalaban 10A-esek. Ha emiatt valami kigyullad akkor az rohadtul nem a toltes hibaja. Plane ugy hogy semmifele hosszabbitot nem lattam a kepeken csak a gyari toltojeit az autoknak.

Es ha legkozelebb valami epitomunkasok a parkoloban beledugnak egy nagyobb flexet es amiatt gyullad ki, az meg a flex hibaja lesz?

Hagyjuk mar ezt.

Itt az lett volna a tuti hír hogy a plázában lopott árammal töltő autósnak ellopták a töltőkábelét :)

A hír és a tálalása szánalmasabb mint a töltegetők.

A PHEV-nek az lenne a lényege, hogy minél többen járjon villannyal. A plázázóink úgy látszik környezet tudatosak és túltesznek a német PHEV tulajokon is :)

A pláza helyében még talán reklámoznám is a lehetőséget, hiszen itt egy fogyasztói igényről van szó! Persze előtte lehet le kéne cserélni a konnektorokat pl ilyenre: https://legrand.hu/termekek/auto-tolto/greenup-jarmutolto-lakossagi - a Green'up nem túl drága. A plázában parkoló töltögető PHEV nem tud sok áramot felvenni, ellenben ha lecserélnék a csatlakozót és kiirnák, hogy szabad tölteni lehet nőne a plázalátogató lojalitása a pláza felé. Akár marketing költségvetésből is mehetne. A töltést nyugodtan lehetne ingyen adni, hiszen nagyon lassan nagyon keveset vesznek fel, ezt fedezheti a költés a plázában.

 

Ebben az esetben valósznűleg a töltögető parkoló/vásárló is és a pláza is jól járna. Szomorúan olvasom, hogy ehelyett itt a fórumban sok helyen arról van szó, hogyan kéne szabályozni, büntetni, adóztatni az állampolgárt a szokásos villanyautós bashing-on felül. (Miközben ez nem is villanyautós, hanem inkább PHEV-es probléma.)

"magantulajdonbuzi"

Egy nyilvános parkoló, a közforgalom részére megnyitott területnek minősül, ami ott van a kifizetett díj ellenében használható ha az nincs külön megtíltva. Tehát ha beengedték, akkor bármit használhat, liftet, mozgólépcsőt, lépcsőt, ha ki van nyitva a toalett akkor még kezet is moshat, és a világítást is felkapcsolhatja. Ez ugyan olyan, mint amikor pampog a majom szomszéd, hogy Julinéni minden nap elvisz 3 vödör vizet az utcai csapból megöntözni a virágait.

Az átlagos benzinégető paraszt irígysége agresszívitásba fordul át a zöldrendszámos autós közelében. Magam is tapasztalom, hogy mindenki le akar győzni az "utcai" versenypályán, kivéve a másik zöldrendszámos SUV, mert azt nem idegesíti a zöldrendszám. Minden benzinégető utálja a bicikliseket, motorosokat, a BKV buszokat, mert azok bemehetnek a buszsávba és haladhatnak, míg ő a dugóban szív. Sőt a fajtatársát is utálja a benzinégető, mert létezésével zavarja kényelmes, gyors közlekedését.

Azert azt erzed, hogy a ketto nem ugyanaz a nagysagrend, ugye?

Egyebkent is, a kutas kompresszor a vasarloknak van kiteve, a random konnektor az aruhaz parkolojaban meg nem. Valaki mar belinkelt ide egy plaza hazirendet, amiben le van irva, hogy tilos barmit barhova bedugni - kiveve e-auto toltooszlopok.

Azert azt erzed, hogy a ketto nem ugyanaz a nagysagrend, ugye?

Akkor most mégis a nagyságrend a kérdés? :)

a kutas kompresszor a vasarloknak van kiteve

Van az utcánk végén egy benzinkút, rendszeresen álltam meg ott kocsival vásárlás nélkül nyomást ellenőrizni, de sokszor biciklivel is. Ez lopás?

Valaki mar belinkelt ide egy plaza hazirendet, amiben le van irva, hogy tilos barmit barhova bedugni - kiveve e-auto toltooszlopok.

Az egy tiszta eset, akkor. A többi még nem. 

"Akkor most mégis a nagyságrend a kérdés? :)"

Igazad van, valoban nem. A lopas az lopas. Ugyanakkor fenntartom, hogy a kompresszor vasarloi hasznalatra van szanva, a parkoloban a konnektor meg nem. A kompresszort azert telepitettek, hogy a kutra erkezok felfujhassak a kerekuket is, a konnektort meg azert, hogy a parkoloban vegzett fenntartasi munkakhoz legyen aram. Ahol azt akarjak, hogy autot tolts, oda telepitettek autotoltot. Ha megnezed, szinte mindig tartozik hozza valami csavar is: idokorlat van, appal kell inditani a toltest, esetleg egyenesen fizetos. Higyan illeszkedik ebbe a kepbe a korlatlanul, ingyen hasznalhato dugalj?

"Van az utcánk végén egy benzinkút, rendszeresen álltam meg ott kocsival vásárlás nélkül nyomást ellenőrizni, de sokszor biciklivel is. Ez lopás?" Nem. Mert azt azert tettek oda, hogy hasznald. Ha megkered, szerintem meg a kutas is odamegy segiteni. Es legyszi' ne kezdjetek, hogy de hat a konnektorrol honnan kellene tudni, hogy az nem nektek van odateve... Jozan paraszti esz, ez a default, ahol ettol eltero a helyzet, ott kiirjak, tajekoztatnak.

Szerintem meg ugyanaz a nagysagrend, mert a plázában sokkal több forgalmat generál a zöld SUV-os, a biciklis a benzinkútnál.

Nemrég beszólt a MOL kúton dolgozó melós -amikor megálltam a MOL Plugee-nál tölteni ~20 percre, és az esőben és beültünk egy üres asztalhoz-, hogy a töltő nem tartozik hozzájuk, ha nem veszünk semmit akkor húzzunk ki mert fizető vendégeknek van fenntartva az asztal...

Az szintén a benzinkút szolgáltatása, hogy ingyen van a kompresszoros levegő. Abban a reményben, hogy esetleg veszel náluk mégvalamit. Másrészt ha gondjuk lenne, akkor a kutas srácok tudják jelezni, hogy lesszives nem itt fújni. Elég sokat bringáztam, de egyetlen benzinkútnál sem problémáztak egy sima bringás kerékfújáson, sőt.

Egy plaza parkolója magánterület, ahova a vásárlási céllal érkezőket várják alapvetően. Mivel magánterület, ezért a tulajdonos által hozott házirend a mérvadó. Azt egyébként nem tudom hogy gondolja valaki, hogy egy random idegen magánterületen egy random konnektora felcuppant csak úgy egy 3kW körüli elektromos fogyasztót.

En is magantulajdonbuzi vagyok egesz addig, amig maganszemely magantulajdonarol beszelunk. A jogi szemely mar egy masik tortenet, annak van, hogy a felelossegrevonasa is elmarad, es ugyvedekre is sokkal tobb penze van, mint a maganszemelyeknek, de meg lobbira is, hogy ok mondjak meg, mi legyen a torveny, ha az jo a varhato profitjuknak.

Hacsak nincs benne a parkolási feltételekben a dugalj használata is. Erre nem tudott itt senki sem válaszolni, hogy miért vannak azok a dugaljak ott és mik a használati feltételeik. Én sem használnám azelőtt mielőtt meggyőződnék róla, hogy engedélyezett-e. Vannak helyek ahol kiírják p.: https://csabacenter.hu/altalanos-szabalyzat

Ez tiszta:

12. Külön engedély nélkül tilos a Házban található dugaljak használata. Kivételt képez az elektromos autók töltésére szolgáló dugaljak.

Mi a helyzet akkor ha az adott intézmény házirendje nem szabályozza ezt a kérdést?

u.i.:

Elektromos autósoknak eddig sem volt olyan nagyon rossz a plázás helyzete (Budapesten): https://e-cars.hu/2018/05/10/budapesti-plaza-korkep-e-autos-szemmel-hol… (ez majdnem 4 éves cikk azóta lehet, hogy javult a helyzet). A hír felütése, hogy az elektromos autósok lopják az áramot innentől: 1. nem elektromos autósok, 2. nem is biztos, hogy lopják az áramot

Ha nincs explicit ráírva a konnektorra, hogy az használható elektromos autó töltésre, akkor nem használható arra. Főleg, ha van megfelelően kialakított töltő a parkolóban. Ha nem használható arra, de mégis használod, akkor akárhogyan csűröd-csavarod, loptad az áramot.

nem elektromos autósok

Nem bizony. Fatüzeléses autók ezek, amiket konnektorba dugtak töltési céllal. Maszatolsz.

trey @ gépház

A cikkben az ügyvéd sem azt mondja, hogy lopják. Figyeld a feltételes módot. Lehet, hogy lopják de ennyi információból ez nem állapítható meg. Még azt sem tudta leírni a cikk, hogy a házirendet megsértették-e. Nem sok pláza házirendben láttam ennek a szabályozását egy gyors keresés után. A mai világban technikailag minden nyilvános konnektor telefontöltő, laptop töltő vagy akár autó töltő is lehet.

Ezek plug-in hybrid autók amik elektromosan is tudnak közlekedni és benzinnel is. Ezeket elektromos autózni nem túl pontos tájékoztatás.

Erkölcsi korlát az, hogy jobb családban úgy nevelik az embert, hogy addig nem nyúl más tulajdonához (más tulajdona = nem a te tulajdonod), amíg arra explicit engedélyt nem kért vagy adtak. A jogi pedig az, hogy a szabályok (törvények) nem ismerete nem mentesít. Ennyit arról, hogy maszatolsz a nem tudták, nincs még szabályozva stb. Ha a konnektorra rá van írva, hogy "elektromos autók töltésére ingyen használható", az egy egyértelmű helyzet. Ha elveszel valamimből, anélkül, hogy arra neked engedélyt adtam volna, az lopás. Ha az ÁSZF-ben nincs leírva, hogy te azt használhatod, az nem jelenti azt, hogy használhatod. Ezekre szokott benne lenni a "nem szabályzott kérdésekben a PTK bla. bla. bla. az irányadó".

Ezek plug-in hybrid autók amik elektromosan is tudnak közlekedni és benzinnel is. Ezeket elektromos autózni nem túl pontos tájékoztatás.

Mi pontosan tudjuk mi az. A laikus pedig nem. A tájékoztatásnak érdemes figyelembe vennie a célközönség szakmai hozzáértését. A konnektoros töltést legegyszerűbben azzal lehet magyarázni egy autó esetén, hogy elektromos. Arra a részére, amelyet a konnektoros töltést érint, teljes mértékben igaz is ez.

trey @ gépház

Ez a cikk csak FUD az elektromos autókkal/autósokkal szemben. Főleg, hogy a "károsultak" még válaszra sem méltatták. (FUD pattern: non issue-t felfújni) Akár az is lehet, hogy dolgozók töltenek így a ház jóváhagyásával, hogy ne foglalják a vásárlóknak fenntartott helyet. Ez nem derül ki. Ha vásárlók akkor meg igénybe veszik a parkolási szolgáltatást (még lehet fizettek is). A tiszta megoldás, ha már a parkolóhelyhez raktak konnektort, hogy megtiltják a használatát a vásárlókak, lehetőleg felirattal a konnektoron vagy fizikai lezárással. (A házirendben szabályozás is kellene a jelölés mellé.) Ezt szabályozni a házirenben meg feliratozni nem egy nagy munka. Amíg nem voltak tölthető autók ez nem volt probléma, de mint a példa mutatja ebből lehetnek félreértések amiket könnyen gyorsan lehet orvosolni. Mondok példát. A parkolóban a liftre sincs kiírva, hogy használható-e vagy nem. Mégis használják. Azokat a lifteket jelölik amiket nem szeretnék hogy a vásárlók használják. Ahogy tiltással jelölik a parkolóhelyeket is ahova nem szabad parkolni. Ahogy a parkolóban táblákkal jelzik merre lehet menni és tiltó táblák vannak amerre nem szerték hogy menjen az autós.

 

A laikus a tölthető hibrid kifejezést ismeri, főleg amióta sok hibridet azzal reklámoznak, hogy nem kell tölteni. Technikailag teljesen jó megoldás lehet konnektorról tölteni. Gyorstöltésnek nevezni mondjuk megint csak mutatja a cikk írójának a hozzá(nem)értését.

Akkor elárulom: a dugalj a takarítóknak és egyéb üzemeltetési/szerviz célokra van. Szerintem ki is kellene írni, akinek ez eddig nem lett volna nyivánvaló.

dugalj a takarítóknak és egyéb üzemeltetési/szerviz célokra van

Nagy király vagy, de jogilag nem ez a helyzet. Ami nincs tiltva, azt szabad. Ha nem szabadna, akkor fizikailag el kellene keríteni a csatlakozót, és kiírni a tutit.

Abból kell kiindulni, hogy a nyilvános helyeken csatlakozók elé RCCB-t kell telepíteni. Az autótöltőt a B vagy Si tipusú RCCB viseli el. Műszakilag biztonságos a töltő használata ha a védelem nem kapcsol le. Amivel a riporter példározik, hogy bezzeg fehérváron azért égett le az autó, mert töltötték... hatalmas baromság.

Kérdés, hogy miként vágták össze az anyagot? Nem lennék meglepve, ha nem is azt kérdezték volna tőle, amire bevágták a választ. Gondolom az OTSZ ide vonatkozó rendelkezéseit sem ismeri, Ő csak arra hagyatkozhat amit mond neki egy "Szakértő".

Szerkesztve: 2022. 01. 07., p – 20:38

Dupla

Szerkesztve: 2022. 01. 08., szo – 10:26

Véleményem szerint rövid időn belül az olcsó E-autózás (legalábbis azoknak akik gyors töltőn szeretnének tölteni) egy big fucking disappointment lesz. Vannak helyek, ahol az áram már a 80 cent/kWh is elérte és ez csak felfelé fog menni. Ilyen árak mellett, ha nem laksz olyan helyen, hogy 220 V-ról éjszaka tölteni tudd az autódat, az egész csak egy ráfizetés.

60 cent-el számolva egy ID3 100 km-en 11,58 eurónak megfelelő áramot fogyaszt (19,3 kWh/100 km), ehhez képest a csalódízeles 2.0 TDI-s Octáviám, aminek a fedélzeti számítógép szerint 5,5 l/100 km a fogyasztása 1,65 euró/liter üzemanyagárral számolva 9,075 euróval megelégszik.

Most ha még hozzávesszük, hogy jelen pillanatban az áram 30%-a még mindig szénégetésből keletkezik, plusz az akkuk előállítására kibocsájtott CO2 mennyiségét és erre még rátesszük az afrikai gyerekmunkát is ahonnan az e-autóhoz nélkülözhetetlen kobalt nagy része származik nem is olyan rózsás a helyzet.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Csak egy lufi az egész. A Teslát még hagyjuk, ők legalább csináltak ezt-azt, de vannak olyan gyártók akik még egyetlen autót sem gyártottak (az online áruházukban trikót árulnak), de a részvényeik értéke már meghaladja egy hagyományos, több 10 év tapasztalattal rendelkező cégét.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

 nagyon sok pénz van már a villanyautózásban

"sikerre ítélt projekt"? nos van benne valami. A vw csoporton keresztül marha erős érdek az, hogy a nyakukba varrt dízel botrány(igen minden gyártóról kiderült, hogy figyelték a tesztpadot :), őket nem macerálta senki) után felmutathassanak valami politikai terméket amiben akkor ők jók és ettől várják a megmenekülést. Az amerikaiaknak az fájt, hogy otthon is kiszorította volna őket a vw; nem hagyták.

De szerintem mindenkinek jót tenne, ha a mostani agyatlan erőszakos aktivista nyomulás helyett reálisan állna hozzá mindenki a témához.

Jelenleg eleg magas az aram piaci ara, nyilvan nem fogjak olcsobban adni. Remelhetoleg hamarosan normalizalodik a helyzet.

Ezt a kobaltbanyaszatos temat magyarazza mar meg valamelyikotok, aki szeret erre hivatkozni: ha tudjuk, hogy van az ellatasi lancban par szazalek ilyen forrasbol szarmazo kobalt, arra mi a megoldas? Azt mondjuk a Kongonak, hogy b*sszatok meg a kobaltotokat, es kinyirunk egy iparagat, ami emberek szazezreinek ad munkat es jelentos bevetelt termel egy orszagnak, vagy megszuntetjuk a problemat azzal, hogy csak olyan termelotol vasarolunk, akik vallaljak, hogy nem dolgoztatnak gyerekeket. Utobbit mar tobb akkut gyarto ceg is meglepte.

Tovabba erdekelne, hogy mi a velemenyed az egyeb elektronikai eszkozokben levo NMC akkumulatorokbol. Ugye ha ez a nehany ℅ "veres" kobalt beszennyezi az egesz akkumulatort, akkor tulajdonkeppen lenyegtelen, hogy abszolutertekben mennyi van benne, nem? Lehet akkor laptopot, mobiltelefont vasarolbi, vagy az is sulyos etikai kerdeseket vet fel?

ha tudjuk, hogy van az ellatasi lancban par szazalek ilyen forrasbol szarmazo kobalt, arra mi a megoldas?

A Tesla két irányba mozdul. Nem tudom, hogy van-e a kettőn kívül még más lehetőség.

1) Mivel a gond az, hogy Kongóban kalasnyikovos hadurak kb. rabszolgasorban tartott gyerekekkel bányászatják a kobaltot az átlagos kobaltbányában, a Tesla vásárolt egy bányát, ahol rendesen megfizetett (a helyi körülményeknek megfelelően persze) felnőttek a saját akaratukból bányásznak. Így a Tesla azt tudja mondani, hogy az ő akkujában nincs vér-kobalt, csak etikus kobalt van.

2) A Tesla (és bizonyára mások is, csak azokról nem olvastam) fejleszt kobaltmentes akkumulátor technológiát. Most így nem emlékszem, hogy hol járnak ezzel.

szerk: hopp, rossz helyre ment. Persze Gergov egyel feljebbi hozzászólására próbáltam válaszolni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ott járnak, hogy a CATL-től vásárolják az LFP akkukat és a standard range modellekben (legalábbis a Shangahi-ban gyártottakban) már az van. Tesla dokumentáció: https://www.tesla.com/ownersmanual/model3/en_jo/GUID-7FE78D73-0A17-47C4…) A CATL amúgy erősen fejleszti a nátrium ion akkut is: https://www.catl.com/en/news/665.html. Lítiumot meg akár európában is lehet bányászni csak ugye eddig nem volt ekkora kereslet. Két jó példa. Lítiium geothermális vízből: https://cornishlithium.com/ (ez elvileg UK BEV lítium igényének 30%-ét képes lesz ellátni) a másik jó példa Németország: https://www.portfolio.hu/global/20210509/oriasi-kincsre-bukkant-nemetor… + mépg a csehek is: https://www.greencarcongress.com/2021/07/20210729-cez.html Kevésbé jó példa: https://hu.euronews.com/2022/01/08/utakat-torlaszolva-tiltakoztak-szerb… Bónuszként meg az újrahasznosítás: https://northvolt.com/products/revolt/ és https://www.hydro.com/en/media/news/2020/hydro-and-northvolt-launch-joi…https://hydrovolt.com/

Jelenleg eleg magas az aram piaci ara, nyilvan nem fogjak olcsobban adni. Remelhetoleg hamarosan normalizalodik a helyzet.

Jelen pillanatban az áramon nincs még semmi adó, ha elterjednek az e-autók és a hagyományosok száma csökkenni kezd akkor majd lesz adó a töltőáramra is. Tehát az áram ára nem csökkenni, hanem nőni fog.

ha tudjuk, hogy van az ellatasi lancban par szazalek ilyen forrasbol szarmazo kobalt, arra mi a megoldas

Pár százalék? A kobalttartalékok 60%-a Kongóban van. Megoldás: befektetés és ellenőrzés, ez megint csak árnövekedést eredményez. Sajnos ez a része Grétát és a többi sötétzöldet nem érdekli. Per pill éppen az atomenergiával vannak elfoglalva. Sajnos ma ott állunk, hogy a politikusok jobban tudják mint a tudósok.

Én még nem temetem a belső égésű motorokat, ha lassan is, de úgy néz ki, hogy még lesz euro 7-es dízel. Ha jól tudom ez itt egy kísérleti berendezés szintetikus üzemanyag előállítására, ami tavaly már termelt jó pár litert. Lesz még az áram olyan drága, hogy megérje ezzel is foglalkozni.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

"A kobalttartalékok 60%-a Kongóban van."

Es szerinted az osszes Kongobol szarmazo kobaltot gyerekek banyasszak? Segitek, nem. 2020-as adatokat talaltam. Ebben az evben a vilag termelesenek kb. 70℅-at, 100 000 tonnat adott az orszag. Ebbol kb. 7000t volt "amator" banyaszat eredmenye. Azt sem mind gyermekek banyasztak. A resztvevok szerint Kina vette meg a java reszet, masnak nem nagyon kell.

"az áram ára nem csökkenni, hanem nőni fog" Az meg attol is fugg, hogy mibol termelik majd a jovoben.

A gyerekektől eltekintve, a pénz, ami Kongónak befolyik az exportált kobaltból hol landol? Lesz belőle valami fejlesztés vagy valamelyik diktátor vásárol magának pl. egy Maybach-et vagy Patek Philippe karórát?

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

A banyaszat java reszet nagyvallalatok vegzik (egyebkent tobbnyire mas femek banyaszatanak mellektermekekent), ezek kozul az ot legnagyobb kulfoldi vagy allami tulajdonu. Fene tudja, hogy mennyi kerul belole helyi hadurakhoz, de gyanitom, hogy nem sok.

Van meg valami hasonlo, erzelmi reakcio kivaltasat celzo felinformaciod?

Helyedben nem lennék annyira optimista. Csak ha Magyarországot vesszük figyelembe, hogy itt minden, amiből pénzt lehet csinálni 4-5, a nagy vezérhez hű, ember neve körül forog, akkor egy afrikai országban a dolgok biztosan nem ideális körülmények között működnek. Gondolom a nagyvállalatok oroszlánrésze kínai kézben van, amelyeket, egyezzünk meg, kevésbé érdekelnek olyan szavak mint munkavédelem meg környezet. Én már csak ilyen vagyok, mindenütt az ördögöt látom...

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Minek tippelgetsz, ha egy egesz internet all a rendelkezesedre, ahonnan informaciokat lehet szerezni? A legnagyobb erintett ceg, a termeles kozel negyedet ado Glencore angol-svajci tulajdonu. Egyebkent tenyleg nagyon kozel vannak mogottuk a Kinaiak.

"Csak ha Magyarországot vesszük figyelembe," Ha itthon is szar, akkor nem lehet, hogy a vilag nagy reszen szar, es megsem csak Kongoban szazszor szarabb, mint mashol? Itt mar csak ismetelni tudom magam: a kobalttermeles legalis, szabalyozott, fair resze szazezreknek ad megelhetest. Azert, mert egy par szazalekot gyermekek, modern rabszolgak adnak, es a bevetel rossz celokat szolgal, tenyleg teljesen le kellene mondani egy olyan nyersanyag termelesenek 70℅-arol, ami a kozeljovoben amugy is hianycikk lesz? Nem lenne jobb azt mondani, hogy akkor csak igazolt forrasbol vasarolunk? Igen, ennek is megvannak a gyengei, mert lehet hamis dokumentaciot gyartani, meg mindig lesz olyan vasarlo, akit a hasznan kivul semmi mas nem erdekel, de ez akkor is meglenne, ha kisebb lenne a kereslet.

angol-svajci tulajdonu

Ez aztán a garancia! Mármint arra, hogy a gyarmattartó kékvérűek stiklijei a tradicionálisan diszkrét bűnsegédek készségeivel megsegítve rejtve maradnak a nagyvilág szeme elől.

Itt mar csak ismetelni tudom magam

Erős a gyanúm, hogy nem kellene.

a kobalttermeles legalis, szabalyozott, fair resze szazezreknek ad megelhetest

A lepapírozott dél-amerikai fakivágások szintén.

Nem lenne jobb azt mondani, hogy akkor csak igazolt forrasbol vasarolunk?

Mondani jó nyugati szokás. A vásárlók, szavazópolgárok átbaszására kitalált kamu plecsnikkel Amazonast lehetne rekeszteni: ilyen-olyan fair gazdálkodásból származó bio lófasz, tisztességesen előállított kakaó, angyalok által gondozott erdőkből a jó isten által kitermelt fa stb.

:)

"Ez aztán a garancia!"

Nem az, csak ugye eloszor az volt a baj, hogy a helyiek biztos hadurak, utana meg az, hogy hat ha nem helyiek, akkor biztos kinaiak. Ha mar a svajciak sem jok, akkor megis kinek a kezeben legyen?

"A vásárlók, szavazópolgárok átbaszására kitalált kamu plecsnikkel nla bla bla..." Van jobb otleted? Ne tartsd magadban. 

A frusztraciomat az ertelmetlen okoskodasod miatt.

Van egy problema, aminek van egy probalkozas a megoldasara. Nem mondom, hogy tokeletes, mert tenyleg igaz, hogy igeny eseten kijatszhato, de azert osszessegeben pozitiv iranyba valtoztat a korabbi allapoton. Erre te kotekedsz, hogy de ez akkor is szar, mert tuti mindenkit atbasznak. Bizonyitek ugyan nincs ra, de te aztan tudod, hogy biztosan ugy van.

Kerdeztem, hogy szerinted mi lenne a megoldas, hogyan kellene jobban csinalni, erre persze mar nem jott valasz, csak kicsit atfogalmazva mormogtal meg valamit az atbaszasrol.

Kevered a megoldást és az elfedést. Megpróbálok egy apró információval hozzájárulni a szemed felnyílásához: a nyugati autógyártók nem az isten háta mögött baszták át tudatosan a hatóságokat és az embereket, hanem nyugatiként nyugaton baszták át a nyugatiakat, a nyugatiak szeme előtt.

:)

Ilyen árak mellett, ha nem laksz olyan helyen, hogy 220 V-ról éjszaka tölteni tudd az autódat, az egész csak egy ráfizetés.

Szerintem ennek érdemes nekifutni újra, mert úgy látom, még mindig félre van értve az egész: az e-autózás régebben is, és jelenleg is azoknak szól, akik tudják otthon tölteni, nincs olyan e-autó tulaj szerintem, aki villámtöltőre tervezte a vásárlást, egyszerűen árban már évek óta nem éri meg (nem most lett annyi, hogy ne érje meg, és igen, teljesen jól látod, hogy egyre drágul), másrészt ezek a töltők ritkák, az nem életszerű, hogy valaki ilyenekhez járkál heti többször, nagy kerülőkkel, sok időt belerakva. Ezek arra hivatottak, hogy amikor alkalomszerűen nagyot mész, és nem éred el a desztinációs töltőt (hotel konnektora, nagyi kültéri konnektora, stb...), akkor lehet őket használni, és teljesen mindegy hogy mennyibe kerülnek, mert az évnek ez a kb. 2-5-10 napja minimálisat fog rontani az töltési ár átlagán.

Tehát az a réteg, amit sok laikus emleget, hogy na most jól megnézheti magát, 120Ft/perc a töltés a Mol Plugeen, meg a többin... egyszerűen soha nem is létezett, csak valamiért logikusnak gondolják a témában kevésbé jártas emberek hogy van/volt ilyen, mert hát töltő/töltő, biztos van aki csak ilyet használ. Marhára nem így van.

Ami esetleg létezik, az a Teslás, a lifetime ingyenes superchargerrel (ha jár az autójához), ÉS közel lakik egy superchargerhez. De ha azt a pár taxist kiveszem, akkor lehet egy kezemen meg tudom számolni hogy mennyi ilyen van itthon.

Annyit tennék hozzá, hogy a taxitársaságoknak lehet kedvezményes töltője, illetve kedvezményes megállapodásuk töltős cégekkel. Az otthon töltés nagyon igaz, pláne ha napelemmel meg van támogatva  történet, hiszen ott a szaldó elszámolással tényleg akár (bár ez valszin nehéz) hozható a teljes villany.

Az biztos, hogy adott esetben néhány fizetős töltés befigyel, de az esetek jelentős részében ott lesz az otthoni töltés.

Igen, a mai vásárlók többnyire családi ház + napelem kombinációhoz veszik az autót, vagy utána szereltetnek fel napelemet. Persze ezt is érdemes átgondolni, mert a szaldó napjai meg vannak számlálva, szóval olyan életvitel és/vagy autó kell hozzá (mármint a napelemes töltéshez), amit vagy elég hétvégén tölteni nappal, vagy hét közben 1-2 alkalommal meg tudja valaki oldani szintén termelési időben (home office napokon pl.).

Illetve ezen kívül teremgarázs + mért saját konnektor, vagy lakópark kültéri beállója szintén mért konnektorral/AC töltőoszloppal/dobozzal ami jellemző. Mindenki más aki BEV-et vásárol, kb. 1 hónapon belül rá fog jönni hogy baromira rossz ötlet volt. Manapság meg talán van már mindenki környékén annyi információ, akár ismerőstől, akár 1db google keresésétől, hogy aki annyira hülye, az időben értesül róla, hogy nem oké a terv. Ezen az utcai fizetős AC gyorstöltés, vagy DC villámtöltés ára kb. semmit nem befolyásol sem most, sem a múltban.

200-400km-t töltesz bele alkalmanként, szóval hacsak nincs valami állandó hosszú ingázás, vagy országjárás (erre mondjuk a dízel a nyerő jelenleg, akárhogyan is hörögnek a sötétzöldek), akkor nem fogod naponta tölteni. A szaldó elszámolás, legalábbis szerintem, és elvileg, azoknál maradni fog, akiknek már olyan a szerződése. Egyébként mivel 60-80%-ban ingyen tölt az illető, akkor sincs semmi, hogy ha néha az lidl ingyenes töltőn delejez, vagy ha neadjisten egy sima utcai töltőn. Ha átszámolod 100km-enkénti költségre, akkor még így is igen vicces lesz még egy jó dízelhez képest is.

Elektromos autónál azt sem szabad elfelejteni, hogy a minimális fék kopás, olajcsere hiány, és hasonló dolgok szintén hoznak az áron, bár nyilván ezek csak lassacskán.

200-400km-t töltesz bele alkalmanként

Nem! Ilyen esetleg akkor van, ha egész héten nem tölti valaki, és hétvégére időzít 1db nagy töltést, de ez ritka. Az autó rendelkezésre állása miatt nem éri meg 100% -> 1-5% -> 100% módon üzemeltetni a mindennapi használatban (ha alkalmilag nagy távot mész vele, az persze más szitu). Általában úgy működik a dolog a legtöbb embernél, hogy hazaérkezéskor rádugja (már ha eszébe jut, erre nem kell különösebben figyelnie egy 200-300km-et tudó autónál, főleg ha az éves átlagos 10-15k km futásról beszélünk). Ezekben az esetekben még bőven lefekvés előtt vissza van töltve az aznapi futás, még az autóhoz gyárilag kapott konnektoros kis teljesítményű EVSE-vel is. Ha ezt átvariálja valaki úgy, hogy heti kétszer töltsön a napeleme termelési idejében, akkor ez az idő duplázódik, vagy triplázódik (3 óra helyett 6-9 óra), erre jó lehet két home office nap, és/vagy a hétvége. És így sem lesz soha 50% alatt az akku, tehát az autó bármikor rendelkezésre áll ad-hoc utakra is, és a bruttó elszámoláshoz is jól passzol.

Szaldó moratórium azért kérdőjeles... Rendeletben egyelőre annyi van, hogy 2024 után bizonyos műszaki feltételekkel lehet benne maradni (ez is csak annyi, hogy ne legyen teljesítménybővítés). De hogy ez mennyi idő, az sehol nincs definiálva, lehet 1 nap, lehet 10 év, senki nem tudja. Szerintem pont azért nem definiálták, hogy az aktuális energiatermelési/piaci viszonyokhoz tudják igazítani majd, viszont ahogy a helyzet kinéz, én nem várnék ettől sok időt.

Beállsz a garázsba, ott a töltőfej vége 1 méterre az autón levő csatlakozótól, bedugod, ennyi. Egy olyan plusz mozdulat, ami az ajtó becsukásával egyenértékő energiabefektetést és figyelmet igényel kb. A többi nem a te dolgod, napelem esetén is intézik az automatizmusok, hogy csak termelési időben töltsön (már ha akarod, és hajlandó vagy erre szánni úgy 100-150eFt-t), vagy csak X%-ra. A másik oldalon meg ott a benzinkútra járás, sorban állással, fizetéssel, meg mindennel ami ezzel jár. Abba se halt még bele senki, vagy nem esett le az aranygyűrű az ujjáról, nem azt mondom, csak ha már a "bonyolultságról", vagy "teherről" beszélünk, akkor említsük meg ezt is, egyből látható, hogy nem összemérhető a kettő, még úgy sem, ha csak ritkán jársz tankolni.

Egy csatlakozó bedugását? :) Ezer ilyen dolgot csinálunk naponta, mégsem automatizáljuk. Idegesítő lehet, ha úgy kerül be egy ilyen az életünkbe, hogy nem kompenzál kellőképpen. De a telefonnál is megszoktuk a töltögetést, cserébe bárhol használhatjuk, meg lehet rajta internetezni. Az autónál is vállalható egy csatlakozó bedugása egy héten kétszer-háromszor, vagy akár minden nap. Ez meg azt adja cserébe, hogy nem kell benzinkútra járni. Szerintem egész jó deal.

Be túlozzunk, ahhoz, hogy becsukjam az ajtót, nem kell beállni egy garázsba minden egyes alkalommal, hogy töltsek, nem kell kábelt leakasztani, nem kell feldugni, nem kell leakasztani stb.

Azt csak remélni tudom, hogy nem enged az autó addig elindulni, amíg érzékeli, hogy kábel van rádugva (akár töltés nélküli is, mert valaki itt időzítőről beszélt), mert érdekes lenne húzni maga után a kölöncöt, ha elfelejtette a napi mozdulatot és nem húzta le az autóról a töltőt :D

trey @ gépház

Ez a gyakorlatban nalam ugy mukodik, hogy kifele jovet feldugom az auton levo csatlakozotol kb. 1m tavolsagra a falra rogzitett toltokabelt, ami igy az auto bal oldalan elallja az utam. Mivel az auto orra kozvetlenul a falnal van, a vezetooldali ajton nem tudok ugy beszallni, hogy elotte ne kellene atlepnem a kabelt, szoval eleg nehez lenne elfelejteni. Meg ha meg is tortenik, az ugyanolyan user error, mint a benzinkutrol elvinni a pisztolyt. Nem?

Szerintem boven kenyelmesebb heti 1-2 alkalommal toltot dugni, mint elmenni a normal utvonalaimhoz kepest kerulovel elerheto benzinkutra, tankolni a pisztolyt markolaszva (mert a rogzitot bnak megjavitani), sorban allni, fizetni. De belatom, hogy ha valakinek nincs sajat garazsa, ott azert kicsit bonyolultabb a helyzet.

elmenni a normal utvonalaimhoz kepest kerulovel elerheto benzinkutra, tankolni a pisztolyt markolaszva

Nekem ez pont útba esik. Illetve, te most egy, az autózáshoz 100 éve szervesen hozzátartozó valamit akarsz átállítani egy másik tevékenységre. Az autósoknak a tankolás egy olyan életük részét képező valami, amit nem kell most 0-ról megtanulni. Összekötik autómosással, bevásárlással stb. a kúton, vagyis nem biztos, hogy extra kitérő. Időben is ... hol kell kúton fél órákat várni, ahogy valaki itt említette? Én 5 percnél többet nem töltök kúton. Ha guminyomást ellenőrzök, akkor legyen 10 perc. De ebbe még egy kávé is lehet belefér.

trey @ gépház

Nekem ez inkább 2-3 havi. Persze, van, aki havonta kétszer-háromszor tankol, de az meg leginkább munkaidőben történik, nem privát használat, nem keverendő a privát idő a kifizetett munkaidővel.

Ha valaki munkaidőben tankol, azt nehogy már felszámítsuk extra időnek :D

trey @ gépház

A mindenit, meg kell tanulni legalabb 3 uj mozdulatot. Teljes keptelenseg! :) Szerintem egy mobilcsere vagy egy uj Windows verzio lenyegesen nagyobb sokk, megis tul lehet elni.

A nyilvanos toltozes mas teszta, az tenyleg nekem, IT-snak is macera volt elsore.

A benzinkutat tobbnyire en is le szoktam tudni 10 percen belul, altalaban 1-2 auto van elottem. Ha egyik sofor sem taplo es megy be ugy kavezni, hogy az oszlop mellett hagyja az autot, akkor gyorsan megvan. De ebbol az idobol akkor is kijon vagy 100 toltodugdosas. A guminyomasra meg van otthon kompresszorom.

Valójában: még nem tudjuk

Ő nem tudja, de elmondom, hogy nem indul el ha benne van a kábel. Sőt onnan tudja az autó hogy töltenie kell, hogy benne van a kábel, és van benne áram is.

A töltés indulásának min. 2 feltétele van:

- legyen bedugva a csatlakozó az autó oldalán

- legyen áram a csatlakozóban

 

Az autó elindulásának sokkal több feltétele van, de egy ezek közül 1 hogy ne legyen bedugva semmi a csatlakozóba.

Mielőtt felmerülne a kérdés egyesekben, az ajtózár reteszeli a csatlakozót is, tehát nem lehet csak úgy lehúzni a kábelt a csatiról. És az hogy a kábelt beraktad e csomiba, azt nem ellenőrzi semmi.

Feljebb pedig linkeltem egy videót, amin arról beszél a fószer 8 percben, hogy mekkora szerencse, hogy ezek ellenére a felesége nem tépte ki az autóból a töltőaljzatot. Mert lehet olyan szerencsétlen együttállása a dolgoknak, hogy jobb, ha nem felejted el kihúzni.

De, tényleg szuper, hogy jelez, ha be van dugva. Azért csak óvatosan a lejtős utakon, garázsfeljárókon!

trey @ gépház

Bedugott csatlakozoval ACC modban lehet csak feleleszteni. A kezifeket ki tudom engedni, de a "valtot" P allasbol nem lehet kivenni, igy az elso kerekek mechanikusan rogzitve maradnak, nem tud lejten sem elgurulni.

A videoban szereplo auto egy rossz design. Hardvert venni tudni kell, vagy mi.

Az enyém is ilyen (mármint nem a szar design) :) Három dolgot figyel: be van e dugva a csatlakozó (mechanikus szenzor a töltőcsatlakozóban), töltőajtó nyitva van e (mechanikus szenzor az ajtóretesznél), van e áram a csatlakozóban. Ha ezek közül bármelyik adott, akkor nem lehet P-ből kivenni a váltót menetkapcsolót. Egyébként jobban végiggondolva át tudnám verni: kitámasztom egy téglával, N-ben hagyom, bedugom a töltőt, kirúgom a téglát. Ekkor szerintem elgurulna :)

"kitámasztom egy téglával, N-ben hagyom, bedugom a töltőt, kirúgom a téglát. Ekkor szerintem elgurulna :)"

Akkor vedd tudomasul, hogy ez egy szar auto, amiben meg egy ilyen alapveto biztonsagi funkciot sem sikerult megvalositani!!! Meddig tartott volna megoldani, hogy a tolto csatlakozo fedelet csak akkor lehessen nyitni, ha P allasban van? He?

A videoban szereplo auto egy rossz design. Hardvert venni tudni kell, vagy mi.

Bízzunk benne, hogy 10 év múlva már minden ilyen betegséget kinő és kidolgoz magából a platform. Arra leszek kíváncsi, hogy 10 év múlva pont arról beszélgetünk-e még, hogy ez az autózás hosszútávú jövője, vagy más :)

trey @ gépház

Szvsz ez tovabbra is elsosorban user error, abbol is a nagyobb fajta, de valoban ki lehetne vedeni. Raadasul nem is e-auto specifikus. Nem tudom, hogy a benzinesekben milyen vedelmek vannak erre, de jo par video kering a neten, amin valaki pisztolyt vontat.

En az elektromotorban nagyjabol biztos vagyok, csak az a kerdes, hogy mi lesz az energiaforrasa: ugyanez a gagyi Li-Ion, valami fejlettebb akku technologia (mar nem tudom ki, de valamelyik gyarto 2025-re igeri a szilard elektrolitos akkuval szerelt autok sorozatgyartasat), akarmilyen, nem feltetlen hidrogen uzemanyagcella, esetleg valami teljesen mas...

Mert megteheti. Mert nem mindenki az úton tölti az életét. Mert hobbicélokra használja.

Millió oka lehet. Mert, hol van az megírva, hogy autót csak az vehet, aki abban él?

BTW: a garázsomban sem szeretnék naponta átesni a töltőkábeleken. Melyik balfasz tette az autó végébe a töltőcsatlakozót? Általában orral előre állunk be a garázsba.

Egyedül a Reanultnak jutott ez eszébe?

trey @ gépház

Általában orral előre állunk be a garázsba.

Embere válogatja, én speckó mindenhova seggel állok be, legyen az garázs vagy parkoló. Lehet valami kattanás, de ez a default. Magamnak azzal "magyarázom meg" hogy így egyszerűbb elindulni, ha akárhova sietősen kell rajtolni akkor az legyen meg gyorsan, amikor meg valahova odaérek akkor meg már "ráérek". Mondjuk ennek hatására már tolatva bárhova be tudom tenni az autót pillanatok alatt. Plusz érdekesség hogy hiába van park kamera, akkor is tükörből tolatok, valahogy természetellenes a kijelzőt nézni, nincs meg a biztonságérzetem hogy nem látom az autó határait. Ja és parkolóradar pittyegésétől a falra tudok mászni, amikor az autó már pánikol akkor még bőven van hely.

Írjunk ki rá egy szavazást hogy ki hogy parkol, orral, seggel, kamerával vagy tükörből :D

Szerintem tök más a parkoló és a garázs. Garázsba nem tolatok. Minden máshova általában igen. Miért tolatnék? Már csak azért sem, mert ha valami ok miatt bele kéne néznem a motortérbe, a szemközti falon van lámpa, a seggénél nincs. A szemközti falon vannak a konnektorok, ha bedugok valamit a konnektorba, akkor nem esek át rajta, valamit, ha ki kell pakolni a csomagtartóból, akkor nem kell elcipelni mindent az ajtóig.

trey @ gépház

En azert orral szoktam beallni, mert mind megallaskor, mind indulaskor tobbnyire pakolom a csomagtartot. Es pontosan ezert jobb is, hogy a hatuljan van a tolto csatlakozo. A garazs elejeben polcsor van, amire eleg kozel ra kell allnom, hogy becsukodjon az ajto, a francnak lenne kedve bujkalni a szuk resben toltot dugdosni. Igy viszont hozzaferheto, kenyelmes.

Ahány ember, annyi szokás, és ez igaz a töltőnyílások elhelyezésére is a gyártóknál. Gyakorlatilag bármelyik verzióból lehet találni jó autót, szinte minden árkategóriában. Az enyémnek pl. az orrán van, és zavarna ha hátul lenne, de ha az lenne számomra praktikusabb, akkor égényelhettem volna olyat, aminek hátul van a csatlakozója, és ugyanezeket tudja/ugyanúgy tetszik/ugyanúgy belefért volna a keretbe.

Nem egyszerűbb aszerint beállni, hogy hova állsz be, és miért? Út melletti parkolóba jobb tolatva: látni fogod, hogy jönnek-e, amikor ki akarsz jönni. Bolt parkolójában, ha oda kell tolni a kosarat, mert nehezet veszel, jobb orral. A garázsba autóval jobb orral, mert nem lesz büdös az egész garázs, dodzsemmel meg jobb aszerint, hogy hol kell bedugni.

A cég, ahol most dolgozom, a rendes működése során is nagy hangsúlyt helyez a biztonságra (pl. a heti meetingek során egy állandó rész az, hogy ha sérülés történt, akkor azt valaki elmondja, hogy mi volt, mi volt az oka, van-e valami azonnali dolog, amit meg kell változtatni az új információ fényében, stb).

Ez persze érthető, mert olyan iparban dolgoznak, ahol veszélyes szituációk előfordulnak rendszeresen, sérülések még így is előfordulnak, bár haláleset évek óta nem volt.

Viszont ez annyira jelen van a cégnél, hogy már talán egy kicsit túlzás is.

Nemrég a lockdown óta először bementem az irodába, megindultam a lépcsőn, erre rámszólt a kollégám, hogy hát nem úgy van az, tessék a bal oldalon menni, a bal kézzel folyamatosan kapaszkodva és komótosan. Ahogy a többiek. És ahogy a biztonsági útmutató írja.

Na ennél a cégnél pl. az is ki van adva, hogy kizárólag tolatva szabad beállni a parkolóhelyekre, hogy kifelé igyekezvén az ember jobban lássa a gyalogosokat és a forgalmat, ergo biztonságosabb legyen az egész.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

(pl. a heti meetingek során egy állandó rész az, hogy ha sérülés történt, akkor azt valaki elmondja, hogy mi volt, mi volt az oka, van-e valami azonnali dolog, amit meg kell változtatni az új információ fényében, stb

Top down kommunikáció: nemrégiban a HSE dián találtuk: szerszámos kocsit csak tolni, mert húzta egy melós, és beverte a sarkát.

Nemrég a lockdown óta először bementem az irodába, megindultam a lépcsőn, erre rámszólt a kollégám, hogy hát nem úgy van az, tessék a bal oldalon menni, a bal kézzel folyamatosan kapaszkodva és komótosan. Ahogy a többiek. És ahogy a biztonsági útmutató írja.

A gyögyösi P&G-ben megyek a lépcsőn le, jön szembe 2 munkás, kapaszkodnak a korlátba mindketten -ami csak egy oldalon van-. Mondja az első: 3 gyerekem van, így is alig élünk meg fizetésemből, én ezt a korlátot el nem engedem hogy kikerüljelek, mert kell ez a munka.

kapaszkodnak a korlátba mindketten -ami csak egy oldalon van-.

Ha előírás a korlátba kapaszkodás, akkor azért az elég gáz, hogy csak az egyik oldalon van korlát.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Teljesen az, de Trey-nel ez is a villanyauto hibaja :D

En se alltam mar be vagy 10 eve orral elore sehova, gyulolok indulaskor tolatgatassal kezdeni.

Raadasul plug-in hybridem is volt 3 evig, soha nem estunk at a toltkabelen (a gyerekek sem), es mivel ugy alakitottam ki a helyet hogy a toltocsatlakozotol 50 centire volt felakasztva a falon a kabel, igy belefert kiszallas utan az a 2 mozdulat es 10 masodperc amig bedugtam. Akar naponta 3x is. Nemtudom hogy birtuk ki :))) Meg jo hogy nem valt el a felesegem :)))

Sot mivel elektromos/plugin-hybrid autobol nem letezik kezivaltos, igy egyiket sem lehet kivenni P-bol ha be van dugva a toltobe.

Mert felnyitom a csomagtartót és szedem ki a cuccokat: a garázsból egyik ajtón keresztül 4 lépés a konyha, másik ajtón keresztül 2 lépés a kamra. Hidegben, sötétben, esőben jobb, mint oldalazni az autó mellett a holmival, vagy megkerülni a kívül a fél házat.

Plusz tükörből tolatva 3-5 centi távolságra rá tudom tenni az oldalfalra a böhöm kombit, így van esély közlekedni mellette a másik oldalon.

Én pl ezért.

Kicsit olyan szaga van a dolognak, mintha elore eldontotted volna, hogy marpedig ez szar, es probalod igazolni, hogy miert.

Pl. benzinkutra menni nem plusz teher, mert ugyis mesz bevasarolni is, de egy toltocsatlakozot otthon a garazsban bedugni igen. Az e-auto szar, ha egy specialis esetben esetleg elgurul toltes kozben, a benzinessel nem baj, ha leteped a toltotomlot. Kitalalsz egy olyan helyzetet, ami 10-20 evente talan egyszer elofordul, es ha ezt nem ugy oldja meg az e-auto, hogy kozben a teljes kenyelmed is biztositja, akkor szar. Stb...

Ne erts felre, eszkozt a feladathoz kell valasztani. Ha havonta egyszer levezetsz egy nap 600 km-t, vagy csak egyszeruen parazol, hogy kifutsz a hatotavbol, akkor neked mar nem jo az e-auto. Ezernyi valid ervet lehet hozni, de te mar ilyen aprosagokkal kotekedsz, hogy igazold, hogy akinek amugy megfelel, valojaban annak is szar, csak nem latja. Minek?

Minek beszélgetünk és mondom el a véleményem? Minek olvasod, ha nem érdekel? :D

Az előbb megindokoltad, hogy azért jó, ha hátul van a töltő az autódon, mert ugyan nem logikus a legtöbb embernek, meg áteshetsz rajta, de neked úgy kényelmes. Én meg leírtam, hogy én miért nem döntöttem mellette és felsoroltam 100 személyes preferenciát.

Neked megfelel? Szuper. Én nem akartalak meggyőzni semmiről. Azt teszel, amit akarsz. Megfordítva, pont ugyanaz. Vettél egy elektromos autót és most megpróbálod igazolni, hogy jól döntöttél. Nem?

trey @ gépház

A kulonbseg az, hogy en elsosorban azt kozlom, hogy nekem miert jo az elektromos, nem azt bizonygatom, hogy miert szar a benzines. Utobbi negativ tulajdonsagait csak azzal a cellal hoztam elo, hogy parba allitsam az elektromos allitolag dealbreaker hianyossagaival.

Amugy miert nem logikus a hatul levo tolto? Ki az a tobbi ember, akinek nem az?

nem azt bizonygatom, hogy miert szar a benzines.

Ó, dehogynem! Linkeljem, hogy hol találod a mild hibrid ócsárlásod, vagy megtalálod magad is? :D

Amugy miert nem logikus a hatul levo tolto? Ki az a tobbi ember, akinek nem az?

Leírtam. Beállsz orral, általában a garázs hátsó falán az autó orránál vannak konnektorok. Ha ott dugod be, nem esel át a kábelen minden egyes ajtónyitáskor, autómegkerüléskor.

trey @ gépház

Keresd, mert en nem emlekszem ra, hogy ocsaroltam volna a mild hibrid technologiat. Nem irtam, hogy szar lenne, vagy azt, hogy ilyen autot venni hulyeseg. Sot, valahol meg azt is megjegyeztem, hogy a rendszer onmagaban addig jo, amig jol mukodik, es osszessegeben csokkenti az auto fogyasztasat, ezert hasznos. Elegedetlenul csak azt allapitottam meg, hogy gagyi reklamfogas a gyartok reszerol, hogy az ilyen rendszerrel szerelt jarmuveket elektromos jarmukent (MHEV) reklamozzak, es ugy allitjak be, mintha ez egy vilagmegvalto technologia lenne, holott egy fekezesi energia visszanyero, es ebbol hajtas rasegito rendszerrol van szo. Ezt tovabbra is fenntartom.

"Beállsz orral, általában a garázs hátsó falán az autó orránál vannak konnektorok."

Igen, neked lehet, hogy igy logikus, mert nalad pont igy van. Masnak meg lehet, hogy nem. Pl. nekem a bejarat mellett, rogton balra van konnektor. Vagy masik pelda: 

"the majority of the cars they sell are to left hand drive markets, and when a driver of a left hand drive car pulls into the garage they usually leave more room to the right side of the vehicle, so as to make sure they don't hit anything on that side as they pull in. So they concluded the placement of the EVSE would be best on the right side wall of the garage, where the customer can easily plug in. Also, by placing the charge port there, the customer would be able to walk back around the car and into the house without the cable being in their way."

Ez egy olyan temakor, amirol mindenki mast gondol. Van toltoport bal hatul, jobb hatul, vezeto ajto elott, orrban, hatso lokhariton, attol fuggoen, hogy melyik gyarto melyik hasznalati modot tartja leginkabb valoszinunek. Nekem pont jo bal hatul, ahol van, mert veletlenul pont ott volt a garazsban az elosztom. Az autoba pedig nem akarok bedugott toltokabellel beszallni.

Keresd, mert en nem emlekszem ra, hogy ocsaroltam volna a mild hibrid technologiat. Nem irtam, hogy szar lenne, vagy azt, hogy ilyen autot venni hulyeseg. Sot, valahol meg azt is megjegyeztem, hogy a rendszer onmagaban addig jo, amig jol mukodik, es osszessegeben csokkenti az auto fogyasztasat, ezert hasznos. Elegedetlenul csak azt allapitottam meg, hogy gagyi reklamfogas a gyartok reszerol, hogy az ilyen rendszerrel szerelt jarmuveket elektromos jarmukent (MHEV) reklamozzak, es ugy allitjak be, mintha ez egy vilagmegvalto technologia lenne, holott egy fekezesi energia visszanyero, es ebbol hajtas rasegito rendszerrol van szo. Ezt tovabbra is fenntartom.

Vicces, ahogy az elején még próbálod menteni, de a végére azért kisütöd, hogy szar.

Masnak meg lehet, hogy nem. Pl. nekem a bejarat mellett, rogton balra van konnektor.

Tök jó lehet mindig kerülgetni. 

Az autoba pedig nem akarok bedugott toltokabellel beszallni.

Se elmenni mellette, se kivenni valamit belőle azon az oldalon ... 

trey @ gépház

Tenyleg nem ertem, hogy ebbol hogy vontad le azt a kovetkeztetest, hogy szar. Jo az arra, amire van, csak ettol nem lesz az auto EV. De amugy is, mit erdekel ez teged? Elvegre nem volt az autod kivalasztasanal szempont

"Tök jó lehet mindig kerülgetni. "

Mit, az ures konnektort? Vagy a fal sikjabol 10-15 centit kilogo EVSE-t? 

"Se elmenni mellette, se kivenni valamit belőle azon az oldalon ... "

Az auto nem raktar. Amit hozok benne, azt mar kiszallaskor kiveszem. Sot, tobbnyire a csomagtartoba pakolok, ami a kabel mogott van. De ha veletlenul oda kell mennem, akkor is a foldon fekszik a kabel, egy kuszobot nehezebb atlepni... Hetente 1-2 alkalommal. Engem ez a legkisebb mertekben sem zavar, sajnalom.

Erősen túlzol minden ilyen esetben.

Ne csatlakoztasd zoé mellé: Egy parkolóval odébb állsz meg ha látod. Szinte tragédia.

Este felrakni töltőre: 10 másodperc se az életedből.

Kocsiba vinni kábeleket: Elég egyetlen kábel amivel oszlopról tudod tölteni.

"Belerohad" az elektron: Félévente egyszer elmész és rádugod egy oszlopra amíg bevásárolsz pl.

Roller a csomagtartóban: Opció, nem kötelező, főleg ha előtte megtervezted az utadat, én is simán tudnék benzinnel menni ajtótól ajtóig csak nem akarok. Sőt, sokszor ez a kényelmes megoldás mert töltőig el tudok jutni kényelmesen, utána meg a dugóban araszolnék csak, a rollerrel még időt is nyerek.

Hosszabbító a kocsiban: Ez is opció, egyáltalán nem szükséges, kb egyenértékű a bikakábel hordással. Lehet hogy egyszer szükség lesz rá de 99% felesleges, ha kell akkor meg max veszel egyet.

Otthoni töltőt kocsiba rakni: Én konkrétan évente egyszer szedem le a falról, amikor tudom hogy megyek a telekre nyaralni. Falról leveszem, összetekerni fél perc, ülés alá bedobni plusz egy tétel amikor amúgy is telepakolom a kocsit cuccokkal.

Illetve nem számolod bele hogy a te szokásod az hogy keveset jársz az autóval és relatíve hamar eladod: Így nyilván nem fogja visszahozni az árát, de új autót venni soha nem volt jó befektetés értékvesztés szempontjából (kivétel talán most amikor kvázi nem lehet újat kapni). Ezen felül nem számolod bele a benzinkútra járásokat, a szervizköltségeket, a sokkal több hibaforrás lehetőségét. Tudom, te leszarod, de a te mentalitásod nem a többség.

 

Amúgy mit írtál még fel a listádra?

 az e-autózás régebben is, és jelenleg is azoknak szól, akik tudják otthon tölteni

Igen, otthonról tölteni még olcsó, de vajon meddig lesz az? Ha vidéken laksz vagy kertes házban akkor okés, befizetsz egy 22kW-os wallboxra (ami már magában nem egy olcsó mulatság) és örvendesz. De mi lesz a lakótelepeken, belvárosban élőkkel? Nem hiszem, hogy minden parkolóhely mellé konnektort fognak szerelni, hogy az utca úgy nézzen ki mint régen, mikor parkolóórákat használtak. Eddig is voltak a neten videók hülyegyerekekről akik összebúnyóztak egy parkolóhelyért, mi lesz vajon ezután, mikor 2-3 töltő van 100 autóra? Per pill egy e-autó csak a gazdagok játékszere, de pár éve így volt ez az okostelefonokkal is.

A hagyományos üzemanyagból befolyt adókiesést valamiből majd pótolni kell, ezért kötve hiszem hogy az otthoni autótöltésre használt áram megmenekül az adóteher alól. Csak ki kell várni míg eléggé elterjednek. Ha az autózásra használt áram is annyi adót fog majd tartalmazni, mint a hagyományos, akkor valószínűleg már nem fogja megérni a villanyautó. Ez esetben a konnektorról való lassú töltés marad az egyedüli lehetőség az olcsó autózásra.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Nem hiszem, hogy minden parkolóhely mellé konnektort fognak szerelni, hogy az utca úgy nézzen ki mint régen, mikor parkolóórákat használtak.

Ez könnyen változhat. Talán már írtam is, de kb két hete beszéltem egy holland emberkével egy töltőnél, ő mondta hogy hollandiában már csak úgy engedélyeznek új parkoló létrehozást hogy kb minden helyen lehessen tölteni, illetve a régieknél is építik ki. Nem kerestem utána, de meglepődnék ha kamuzott volna (miért tenné?). Ha a járműpark indokolttá teszi akkor simán lehetséges.

Amúgy a konnektoros töltés is teljesen működőképes, főleg most hogy sokan HO-ból dolgoznak, illetve munkahelyeken is épülnek ki a töltők, nálunk is 3 éve volt kettő darab töltő, most minden második hely mögött van csatlakozó. Munkatársam is úgy vett BEV-et hogy panelban lakik és melóhelyen meg publikus AC-n töltögeti pedig tud az autója DC-t is.

Még lenne az induktív töltés is, ennek már sok platformban meg is van a helye, lehet majd opcióként az autóba konfigurálni. Talán ez megoldás lenne az utcai parkolás esetében, de ne felejtsük el, honnan indult ez a szál: olcsóbb mint a hagyományos nem lesz. Mindennek, amit nem otthon töltesz, külön ára van és drága.

A másik disznóság meg az lesz, mikor a parkolóhelyeket töltőállomással szerelik fel, hogy hagyományos autó oda nem parkolhat többé. Az év elejétől a németeknél is változtak a büntetések, 100 euró ha ráparkolok egy ilyen helyre hagyományos autóval. Nagy igyekezetükben ezt a parkolót is átalakították, a 3 emeletből egy komplett fel lett szerelve töltőállomással. Jelen pillanatban ez a rész üresen áll csak 10-20 e-autó lézeng ott. Az emberek meg kezdtek minden lyukban és az utca szélén parkolni, mert nincs hova letenni az autót.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Otthonra a 22kW fölösleges, minek? A 7-11kW-os fali töltővel egy fél nap alatt még nagyobb akksis autót is koppra lehet tölteni, de azt mondják az okosok hogy csak 80-90% közé szokás általában tölteni, hogy az akksira vigyázzanak. Másrészt a 22kW-nál a 3x32A-ed igencsak megrángatja szerény számításaim szerint.

de azt mondják az okosok hogy csak 80-90% közé szokás általában tölteni

Én úgy tudom hogy ezt már intézi magának az autó, azaz sosem meríti magát csutkára és sosem tolja fel 80% fölé magát annak ellenére hogy azt írja hogy teljesen feltöltve. Legalábbis az enyém így működik, más autóknál érdemes utánaolvasni specifikációban.

Igen, már jönnek a "kivehető" teljesítménnyel, de ettől függetlenül van aki erre a 80-90%-ra rá van kattanva.

Szerk: Otthonra a 22kW fölösleges, minek? A 7-11kW-os fali töltővel egy fél nap alatt még nagyobb akksis autót is koppra lehet tölteni, de azt mondják az okosok hogy csak 80-90% közé szokás általában tölteni, hogy az akksira vigyázzanak. Másrészt a 22kW-nál a 3x32A-ed igencsak megrángatja szerény számításaim szerint.

Hasonló lesz a helyzet a sűrű töltéssel, mert nem az lesz a cél,hogy valaki leparkol, és páfffff 150kW-tal (a megfelelő amperrel) olvassza akornyéken a havat. Azt el tudom képzelni, hogy mondjuk okosan tudják a töltőáramkörök és mondjuk 22kW a maxium, de ha már 3-an töltötök, akkor csak 7-7kW-ot ad (ha 3 tőltőnként van 1-1 fullos betáp).

Ennél a töltési módnál, ha valahol sokáig parkolsz, akkor teljesen sima, hogy lassan töltenek. Ez jó az akksidnak, és jó az elektromos hálózatnak is. Sőt! A vezérelt áram mintájára a töltést is tudják vezérelni, szóval ebben van potenciál, nem csak probléma.

Azt el tudom képzelni, hogy mondjuk okosan tudják a töltőáramkörök és mondjuk 22kW a maxium, de ha már 3-an töltötök, akkor csak 7-7kW-ot ad (ha 3 tőltőnként van 1-1 fullos betáp).

Ez jelenleg is így működik az utcai töltőknél, ezért is alakult ki az a szokás hogy ha a lehetőség adott akkor nem ugyanarra az oszlopra teszed az autódat mert megszívatod magadat és a másik autót is. Kis felvételnél ez nem gond, de pl egy zoé tud 22kw-ot is felvenni utcai AC-ról, ha mellé beállsz akkor kapásból felezed az övét. Ugyanez áll a tesla töltőire, ott is ugyanez a sztori csak a számok nagyobbak.

Amúgy a DC gyorstöltést úgy kell kezelni mint az autópálya melletti benzinkutakat. Drága de ha para van rendelkezésre áll, annyit kell belecsorgatni hogy a célodig elérj és ott szépen feltedd lassabb töltőre amíg intézed a dolgodat/otthon vagy.

En egyszer lemertem, kiszamoltam a sajatomnal, a benne levo cellak nevleges kapacitasanak kb. 90℅-at mutatja elerhetonek. Ez nyilvan szet van osztva a teteje es az alja kozott, illetve nem tudom, hogy amikor mar 0 toltottseget mutat, mennyit hajlando meg menni - sosem meritettem addig.

azt mondják az okosok hogy csak 80-90% közé szokás általában tölteni

Az LiFePO4 máshogy működik, mint a LiNiMnCoO2. A cellafeszültségét (3,2V+/-0,05V) között kell tartani, és hőmérsékletét kisütéskor 60°C, töltéskor 45°C alatt kell tartani. Cella szintű védelem és rendszer szintű energia menedzsmentet tartalmaz akumulátor telep. Az akkumulátor telep minden "külső" paramétere a gyártó által "beprogramozott" felügyeleti rendszertől függ. Arra nincs ráhataása a felhasználóknak, az elektronika melyik cellát milyen szintre tölti fel, amikor beállítod a 80%-os teljes kapacitást.

Másrészt a 22kW-nál a 3x32A-ed igencsak megrángatja szerény számításaim szerint.

Ha van helyi tároló kapacitás a HMKE-be beépítve, akkor a közcélú hálózatról csak részben kell, vagy nem is kell energiát vételezni.

Ez esetben a konnektorról való lassú töltés marad az egyedüli lehetőség az olcsó autózásra.

Loop.

Arról szólt az előző commentem, hogy ez már évek óta így van. Az elején pár évig ment ez a pulbikus ingyenes töltés, de akinek volt annyi esze, az gyorsan rájött már akkor is, hogy ez csak promó. DC töltésnél meg volt egyáltalán valaha ilyen? Kivéve esetleg 1-2 töltő átadás utáni publikus tesztjét néhány hónapig? Annyira nem követtem ezt akkor, mert nem voltam érintett. Szóva újra, és utoljára: BEV-et az vett és vesz, akinek van kertes háza, teremgarázsa, vagy nyitott beállója, saját, mért konnektorral. Ez így volt eddig is, és ezután is így lesz. A DC vagy bármilyen publikus gyors és villámtöltés alkalmi használatra való, tökmind1 mennyibe kerül, meg milyen adó van rajta. Ha évente pár alkalommal elmész pihenni valahova, te sem az ottani szobaárak alapján fogod tervezni az életed, és felszorozni 365-el 1 éjszaka árát. A 22kW-s wallbox otthonra pedig a legtöbb embernek totál felesleges.

Hogy mi lesz azokkal akik panelben laknak, nincs garázsuk, beállójuk, és akarnak elektromos autót? Halvány lila gőzőm sincs! És ezzel szerintem sokan vannak még így, köztük olyanok is, akinek ennek a kitalálása feladata lenne.

A LiFePO4 fajlagos kapacitása 175mAh/g, míg a LiNiMnCoO2 fajlagos kapacitása 100mAh/g. Töltő és kisütőáramaik 1C/25C, valamint 1C/2C. Élettartam mindkettőnél 2000 ciklus.

Kongói kobaltot a LiCoO2 akkumulátorokba kerülnek bele, amik 143mAh/g kapacitással, és 1C/1C töltő- és kisütő árammal, 500-1000 ciklust bírnak ki. Ezeket főleg elektronikai eszközökben használják.

Az egy tévhit hogy az elektromos autókba kobalt nélkülözhetetlen. Lítium kell bele, ami Argentína, Bolivia, Chille, Kína, USA, Kanada területén 7-10 millió tonna kibányászható mennyiségekben, valamint a tenegrvízben 250milliárd tonna 0,14-0,25ppm koncentrációban fordul elő.

Az e-mobilitás lehet hogy nem a jövőt, de a belsőégésű motorral szerelt autók korszakának végét jelenti.