HUP cikkturkáló

OTP SmartBank kivezetés

https://www.otpbank.hu/portal/hu/OTPSmartBank/Kivezetes

Ha már márciustól nem lesz a régi, gondoltam regisztrálok és kipróbálom az újat.

Nem tetszik. Sem a kinézete (világos hátterén fehér szarok), sem a felépítése, az elérhető funkciók száma pedig kevesebb. Az új funkciók közül a kedvencem a rezsikimutatás, ahol minden  az egyéb szolgáltató alatt van. Bontás sehol. 

De legalább most már fizetős is lesz az eddig ingyenes és jó mobilapplikáció. 

"Ezek most a legmegbízhatóbb autómárkák, a Tesla eredménye óriási meglepetés"

Az idén is elkészítette szokásos megbízhatósági felmérését az amerikai Consumer Reports fogyasztóvédelmi magazin. A Consumer Reports 2021-es megbízhatósági felmérése több mint 300 ezer autó adatai alapján készült el, a kérdőíveket a lap olvasói töltötték ki.

  • az első helyen ezúttal a Lexus végzett, a Lexus 100-ból (76) pontot ért el, ezzel egyetlen pontot vert a Mazdára
  • a harmadik helyen a (71) pontos Toyota
  • a negyediken a hat helyet előrelépő Infiniti (69)
  • az ötödiken a Buick (66) végzett
  • Porsche 13.
  • Audi (47) mindössze a 15.
  • a BMW (45) a 17
  • Volvo 20.
  • a Mercedes (34) pedig a 23. helyen végzett

De még ezeknél is problémásabbak a Tesla modelljei:

az elektromosautó-gyártó a felmérésben szereplő 28 márka közül az utolsó előtti lett 25 ponttal,

csak a 18 pontos Lincolnt tudta maga mögé utasítani:

Tesla, with four models in the survey, is unchanged at second from last. While Tesla’s Model 3 has average reliability, the Model Y still has body hardware issues with the tailgate and door alignment, paint defects, and multiple other problems. The Model X and Model S both have body hardware, climate system, and in-car electronics problems.

Linkek:

"Befejeződött a nyomozás egy kriptovalutával trükköző férfi ügyében"

Egy rendszerhibát kihasználva több mint 50 millió Ft kárt okozott egy dunakeszi férfi.

[...]

Mindezekkel Sz. Norbert Attila a kriptovaluta nyilvántartására szolgáló információs rendszeren olyan műveleteket végzett, amikkel a rendszer működését befolyásolta, és ezzel jogosulatlanul, az egyenlege sokszorosának megfelelő mennyiségű olyan kriptovalutát hozott létre, melyek a közbenjárása nélkül nem jöhettek volna létre. A 27 éves férfi ezzel a módszerrel 53 389 329 forint kárt okozott a kriptovaluta-tőzsde üzemeltetőjének.

Link: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugy…

"Tönkrement a Tesla applikációja, nem tudták kinyitni autójukat a tulajok"

Tönkrement a Tesla applikációja, nem tudták kinyitni kocsijukat a tulajok

Több száz Tesla-tulaj találta magát abban a kellemetlen helyzetben magyar idő szerint pénteken késő este, hogy nem tudta kinyitni autóját az erre a célra szolgáló telefonos applikációval.

Több programozási nyelvet érintő sebezhetőség, észrevétlenül csempészhető vele vírus a forrásokba

A módszer lényege, hogy az Unicode szabvány egy speciális képességét használja ki, ami lehetőséget ad arra, hogy a szóban forgó formátumú szövegekben karakterek a megjelenítettől eltérő sorrendben szerepeljenek. Ennek nyomán speciálisan összeállított szekvenciákkal olyan forrásfájlok alakíthatók ki, amik egy kódszerkesztőben megjelenítve teljesen másnak tüntetik fel a program forrását, mint amilyen tartalmúnak azt valójában a fordítóprogram látja.

https://prog.hu/hirek/5855/minden-programozasi-nyelvet-erinto-sebezheto…

Eredeti publikáció:

https://www.trojansource.codes/trojan-source.pdf

"Szintet lépett az őrület: az Apple 25 eurós törlőronggyal rukkolt ki"

Amire azonban pár napja vetemedett a márka, az már a lehúzás minősített esete: piacra dobta új törlőrongyát – tessék megkapaszkodni – 19 dollárért. A webshop Európában 25 euróért, nálunk nyolcezer forintért kínálja a mikroszálas törlőkendőt, és a méregdrága cuccot viszik, mint a cukrot.

Link:

Kínában a Dűnét letolta a csúcsról a Csata a Changjin-tónál

https://variety.com/2021/film/news/dune-china-opening-day-box-office-12…

Letolta mozikban a első helyről Denis Villeneuve Dűnéjét egy kínai háborús film, a Csata a Changjin-tónál.

Az utóbbit még nem láttam, az előbbit igen. David Lynch Dűne filmjével összevetve nem vagyok teljesen megelégedve. Ez utóbbi egyébként nagy bukás volt a kasszáknál 1984-ben. Denis Villeneuve kijavította a Lynch film sok hibáját, például a túlzásba vitt voice-over alkalmazását, ami ugyan a korban nem volt szokatlan megoldás, de a sci-fi világban nem talált helyet magának. Vagy Lynch Dűnéjének néhol túl színpadias jeleneteit, ami szintén kissé idegenek a sci-fi filmes világtól. Technikailag természetesen teljesen mások a mai lehetőségek. A 80-as évek sci-fi látvány színvonalat ugyan hozta a Lynch Dűne film is, viszont sci-fi-ben kevésbé jártas Lynch kicsit tovább nyújtózkodott mint amit az akkori filmes technológiák lehetővé tettek. Ezzel együtt eléggé egyedi képi világot sikerült megalkotnia, amit az utókor többre értékelt mint a bemutató évének mozis közönsége. Talán pont azért, mert az eredeti Dűne projekt szellemének megfelelően valami teljesen mást akart Lynch filmvászonra vinni mint az akkori Űrodüsszeia-Alien-Star Wars filmek által kitaposott sci-fi stílus. Villeneuve Dűnéjének látványvilága szvsz túl puritán. Hiányoznak belőle azok a Lynch-féle weird látványelemek, mint a Guild Navigátorok az extrém megjelenésükkel, le se írom mire emlékeztető szájukkal :) Vagy a Sardaukar harcosok szintén szokatlan kinézete, illetve a Giedi Prime minden szeglete. A Villeneuve Dűne filmzenéje nem rossz de nincs benne semmi különleges. Az eredetileg zenész Lynch ebben is egyedit alkotott és bár a 1984-es Dűne negyot bukott de a zenéjéről elismerően írtak már akkor is. A legnagyobb hiányosság Villeneuve filmjében számomra a hangok. A fordítógépbe beszélő Guild jeleneteinek hangjai, a dobolók mély basszusa stb. Otthon elég jó hangtechnika kell a Lynch film hangjainak visszaadásához. Egy dolgot viszont mindenképp jól csinált Villeneuve, tanulva Lynch hibáiból nem zsúfolta egyetlen filmbe a könyvet. Nem utálom Villeneuve Dűne filmjét, főleg nem tartom katasztrófának mint a másik nagy filmre(sorozatra) vitt sci-fi klasszikus Alapítványt, de semmi rendkívülit sem találok benne. A sci-fi filmeket mostanában kedvelő "messziről jött emberek" a kínaiak sem rajonganak érte. 

Egy érdekesség, hogy jóval Lynch Dűne filmje előtt készíteni akartak egy nagy szabású Dűne filmet, főleg európai művészek hollywoodi pénzből. Salvador Dali lett volna a császár és látványon is dolgozott volna, itt tűnt fel a későbbi Alien filmekkel híressé vált H.R. Giger. A film költségvetése még mai szemmel is csillagászai összeg lett volna. Ebből a projektből végül nem lett film, viszont a közös előkészítő munka később olyan filmeket inspirált mint az Alien, a Star Wars vagy a Blade Runner. Az el nem készült "európai" Dűne filmről pár éve készült egy dokumentumfilm: Jodorowsky's Dune

Zárásként egy vicces Youtube videó a két Dűne film trailerét hasonlítja össze: https://www.youtube.com/watch?v=CcZPZGq3Zy8

"Államilag támogatott hackertámadásra figyelmeztetett több magyar újságírót a Google"

"„Van rá esély, hogy ez egy téves riasztás, de úgy gondoljuk, hogy kormány által támogatott támadókat észleltünk, akik megpróbálták ellopni a jelszavát. Ez a Gmail-felhasználók kevesebb mint 0,1%-ával fordul elő. Nem fedhetjük fel, hogy mi adta a tippet, mert a támadók tudomásul veszik és megváltoztatják a taktikájukat, de ha valamikor sikerrel járnak, hozzáférhetnek az adataihoz vagy más lépéseket tehetnek a fiókját használva” – áll a figyelmeztetésben."

https://telex.hu/belfold/2021/10/07/allamilag-tamogatott-hackertamadasr…

--

"Megerősítette a Google az államilag támogatott hackertámadásra figyelmeztető üzenetek hitelességét és óvintézkedéseket javasol a célszemélyek számára"

https://media1.hu/2021/10/07/megerositette-a-google-az-allamilag-tamoga…