HUP cikkturkáló

Az AI elveszi a munkát, Amazon edition

Van ugye ez az amazonos kiserlet a bolttal, ahova csak besetalsz, leveszed a polcrol az arut, es kisetalsz, az AI pedig a kamerak alapjan kiszamolja, mennyit kell fizetni.

Though it seemed completely automated, Just Walk Out relied on more than 1,000 people in India watching and labeling videos to ensure accurate checkouts. The cashiers were simply moved off-site, and they watched you as you shopped.

https://gizmodo.com/amazon-reportedly-ditches-just-walk-out-grocery-sto…

Basecamp: "Leaving the Cloud: Cloud Computing Isn’t For Everyone"

From the start, companies that offer cloud services have promised simplicity and cost savings. Basecamp has had one foot in the cloud for well over a decade, and HEY has been running there exclusively since it was launched two years ago. We’ve run extensively in both Amazon’s cloud and Google’s cloud, but the savings promised in reduced complexity never materialized. So we’ve left.

The rough math goes like this: We spent $3.2m on cloud in 2022. The cost of rack space and new hardware is a total of $840,000 per year.

Leaving the cloud will save us $7 million over five years.

At a time when so many companies are looking to cut expenses, saving millions through hosting expenses sounds like a better first move than the rounds of layoffs that keep coming.

Apa, kezdodik! Most, hogy a tokekoltseg egy ici-picit magas lett, kezdenek raebredni a cegek, hogy tul draga az olyan kiserletezgetes, hogy "just migrate to this new workload bro, trust me bro, just use our managed k8s cluster bro, then you will save so much" - avagy a libak megdoglottek, de otleteim lennenek meg.

Az en joslatom a kovetkezo ot evre:

  • sokkal jobban kulonvalik az IT mint commodity es az IT mint core tevekenyseg
  • a commodity ki lesz szervezve ugyanugy mint eddig - Exchage Online 4 dollar per fo per ho, aki azt allitja, hogy ennel olcsobban kihozza, ahhoz lennenek kerdeseim :)
  • core tevekenysegekre tobb onprem, de megtobb hibrid cloud - pl. black friday elott belokni plusz nehany node-ot a k8s ala egy public cloudbol szinte ingyen van, az egeszet kivinni viszont mar feleslegesen draga
  • YMMV ha kkv vagy startup vagy, es nincs penz CAPEX-re

"Nem kicsit, hanem jelentősen csökkent az informatikusok iránti igény Magyarországon"

Egy friss IT-munkaerőpiaci felmérés azt bizonyítja, hogy a versenyszférában sokkal kevesebb informatikai pozíciót töltöttek be 2023-ban, mint azt megelőzően, ráadásul ez a negatív trend idei első két hónapban is folytatódott. Bár nálunk nem voltak komoly leépítések, mint Észak-Amerikában, a magyar gazdaság 2023-as megtorpanása az IT-ágazatra is negatív hatással volt. Az egyik vezető programozóiskolánál azonban másként látják: szerintük a visszaeséstől nem kell megijedni, és a szakmailag felkészült junior informatikusok továbbra is találhatnak állást.

Tavaly éves átlagban 15–20 százalékkal, a 2023. januári szintet a decemberivel összehasonlítva pedig 40 százalékkal csökkenhetett az új munkaerő iránti igény a magyarországi információs technológiai (IT) szektorban. A csökkenő tendencia a 2024-es év első hónapjában is folytatódott – derül ki az IT-fejvadászattal, munkaerő-toborzással, valamint szoftverfejlesztéssel foglalkozó Bluebird International Zrt. friss kutatásából.

[...]

A hazai IT-piac csökkenése 2022 júliusától kezdődött, és immár sokkal kevesebb az újonnan betöltendő informatikai pozíció, mint korábban – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait Réfi Balázs, a Bluebird alapítója és nemzetközi terjeszkedésért felelős vezetője.

A visszaesés mögött egyfelől globális trendek begyűrűzése állhat. A koronavírus-járvány idején hatalmas lendületet kapott a digitalizáció fejlesztése, hiszen az online térbe költözött az oktatás, a munka világa és a mindennapi élet jelentős része.

[...]

Link: https://24.hu/fn/gazdasag/2024/03/24/it-informatika-technologia-program…

Adatszivárgás a Magyar Postánál

Komoly adatszivárgás történt a hétvégén a Magyar Postánál, amelynek honlapján tömegesen regisztráltak azok a webáruházakat üzemeltető egyéni vállalkozók, akiknek a kormány 2023 végén kiadott rendelete alapján idén március 28-tól kötelezően biztosítaniuk kell a Posta által nyújtott kézbesítési szolgáltatást is.

A regisztráció március 15-én indult el, másnap azonban többen arról számoltak be, hogy a fiókjukban nemcsak a saját adataikat látják, hanem az összes többi regisztrált emailcímét, nevét és olykor telefonszámát is.

https://telex.hu/techtud/2024/03/18/magyar-posta-csomagkuldes-e-kereske…

Feladja az Apple az elektromos autó projektet - Xiaomi Auto uton van a tömeggyártás felé

Feladja az Apple az elektromos autó projektet

Itt vannak az első hivatalos fotók és adatok a Xiaomi autójáról

Xiaomi Unveils Five Core Automotive Technologies and Debuts Xiaomi SU7, Completing the Human x Car x Home Smart Ecosystem

Nem ez az egyetlen termékkategória amibe beletörik az Apple bicskája, vagy nem is próbálkozik, amíg a Xiaomi jelen van prémium termékeivel. Felmerül a kérdés, mitől értékesebb az Apple mint a Xiaomi? 

Az Apple szekta birkáinak rendszeresen fizetett egyházi tizede a teljes fedezet a különbségre? :) 

Varta Battery maker hacked

Following an attack on its IT systems, Varta had to shut down its production and administration and take it offline.

https://www.csoonline.com/article/1307574/hackers-paralyze-battery-make…

The Varta Group was the target of a cyberattack on parts of its IT systems on the night of Feb. 12, the battery manufacturer has announced. Five production plants and the company’s administration were affected.

“The IT systems and thus also production were proactively shut down temporarily for security reasons and disconnected from the internet,” Varta said in a statement.

This has basically paralyzed almost all of Varta’s operations. The manufacturer has three production sites in Germany — Ellwangen, where it is based; Dischingen, and Nördlingen — as well as further assembly and packaging plants in Romania and Indonesia.