Notebook, laptop, mobiltelefon ...

Powersaving?!?

Eleg kis akkuja van a notebookomnak, ezert minden perc illetve minden mW szamit :P na meg hat itt a nyar, jol jon az ha nehany fokkal huvosebb a gep. Feltelepitettem a szukseges segedprogramokat(cpufreqd, stb), mondjuk mukodik is a freq-scaling, 1.2 Ghz tol 2.0 ig (habar le lehet huzni 800 Mhz ra is, csak ahhoz mar az FSB-t is kell csokkenteni). Kovetkezo lepesben gondoltam powertopban ranezek, mi tortenik, es meglepodtem:
Wakeups-from-idle per second : 560.4 - utana olvasva a neten, hamar belattam, hogy ez rengeteg.
Ebbol: 44.4% (309.6) : Rescheduling interrupts

Talalkozott mar valaki hasonlo problemaval?

CPU:Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7300 @ 2.00GHz
uname -a: Linux Benjamin-laptop 2.6.24-1-amd64 #1 SMP Sat May 10 09:28:10 UTC 2008 x86_64 GNU/Linux

házi laptopszerviz

Üdv!

Már lejárt a garancia a laptopomról, de vannak vele kisebb gondok, amiket egy fél óra alatt meg lehetne oldani. Kis karbantartásról lenne szó, csak ahogy néztem, a laptop egy kicsit furmányosabb szerkezet, mint a sima asztali gép. Két gondom van:

1.) Ami az "égetőbb" gond, hogy a processzrorm egyre kevesebb hőt tud leadni, ezért egyre forróbb a gép. Lassan nem tudok vele dolgozni, mert szó szerint égeti a kezemet. A CPU és a GPU hűtőrendszere össze van kötve, és nem tudom lecsavarozni, mert a csavarokat fogja egy-egy rugó. Próbáljam erővel leszedni, vagy van valami trükkje?

2.) Vettem új HDD-t, és a régiről nem tudom leszedni a keretet. A csavarok piszkosul be vannak szorítva, vagy beragasztva. Ha gyengébb csavarhúzóval próbálom, akkor a csavar szétszedi a csavarhúzót, ha erősebbel, akkor meg csak szétforgácsolja a csavar tetejét. Leütni lehetne a csavar tetejét, vagy szétfúrni, de egy HDD esetén nem tudom, mennyire lenne értelme. Esetleg itt nincs valami "trükk"? :)

"Lowend" notebook vásárlás

Nagyjából végigolvastam a többi laptopos témát, de mindenhol a drágább (>170 000 Ft) típusokról esik szó, ezért bátorkodtam új témát nyitni egy olcsóbb (<120-140 000 Ft) témakörben.
Legfeljebb lehurrognak páran :)

Szóval én szeptembertől gyakorlati félévre megyek egy céghez (ahol nem fognak túlfizetni - értsd minimálbér alatt) és a megfelelő munkavégzéshez erősen ajánlott lenne számomra egy laptop. Viszont diákként a költségvetésem igencsak szűkös.

Ezért kíváncsi lennék a ti véleményetekre, az olcsóbb kategóriás gépek teljesítményével, fizikai teherbírásával, 4-6 cellás akkumulátorral az üzemidővel kapcsolatos tapasztalataitokra. Mire érdemes figyelni?

Igazából eddig két jelöltem van:

• MSI VR601X-269HU Celeron Dual-Core T1400 processzorral, kitűnő felszereltséggel, 2GB RAM-mal 2 év garanciával, de a billentyűzete néhány helyen nyomoré furcsa, ami valószínűleg kényelmetlenné teszi.
  • Dell Inspiron 1525 Celeron M540 processzorral, szintén jó felszereltséggel, 3 év garanciával, de csak 512 RAM-mal, tehát (gondolom felárért) bővíttetni kell. Erről a sorozatról olvastam jókat, de azt a drágább Core2Duo-s változatokról írták, nem tudom levetíthetőek-e a "kistestvérére" is.

A többi témában olvasottakból kiindulva nem vennék Acert vagy FuSi-t. ASUS, Dell, MSI márkákban gondolkodom egyelőre. Bár az ASUS-nak ebben a kategóriában puritán a felszereltsége a másik kettőhöz képest.

A leendő notebookkal kapcsolatos követelményeim:

• Elvégzendő feladatok:
    1. MS Navision fejlesztés - jórészt programozási feladatok
    2. Windows XP-t kell használnom elsődlegesen
    3. Office használata
    4. böngészés
  • Utazás: alapvetően nem otthoni gép lesz, ki kell mennem ügyfélhez, munkahelyre cipelni
  • Linux-kompatibilitás: szükséges, de nem elengedhetetlen feltétel. Itthoni egyéb feladatokra - pl. családtagok kiengedése internetre :D - linuxot szeretnék alkalmazni.
  • Szükséges hardverkövetelmények:
    1. legalább 1GB RAM
    2. csak Intel platform lehet
    3. Celeron M5xx vagy T1400/Pentium Dual-Core/CoreDuo processzor
    4. bluetooth - telefon miatt
  • Árazás: lehetőleg < 120-130 000 Ft

Várnék még tapasztalatokat az internetes/valódi áruházakkal kapcsolatban. Előre is köszönöm a válaszokat.

Asus eee pc (etc.) részletre?

Üdvözlet mindenkinek,
Úgy adódott, hogy sürgősen vásárolnom kéne egy eee-t vagy valami hasonló subnotebookot, de most nem tudok rá kiadni annyit amennyibe kerül. Ezért kéne részletre, semmi hitel ilyesmi, egy boltot keresek ahol lehet 0%os thm-el részletre megvenni. Sehol nem találtam ilyet.
Amire kell: java ill. php fejlesztés, net, msg progik, eee pc erre jó, de hátha tudtok alternatívát.
Amiért subnotebook kell: sokat fogok utazni mostanában, nagy méret nem jöhet szóba, nagy súly sem, viszonylag erős aksi kell.
Tehát eee :) xp/linux teljesen mind1

Valami boltot ismer itt valaki, ahol lehet részletre?

Előre is köszönöm a válaszokat

ps: wifi is jó, de mobilinternet kényelmesebb lenne, viszont mindhárom remek szolgáltatónknál elég érdekes a külföldi tarifa. Erre valami megoldás?
Csak pár hónapra kell mobilnet, hűségnyilatkozat nélkül kezdőakcióval lenne a legjobb, de szerintem esélytelen :D

pinusnegra

Notebook, nekem

Bocsi a semmitmondó címért, de ennek ellenére jól tükrözi a téma témáját (lol).
Szeretnék venni notebook-ot/laptop-ot. Alapvetően három probléma van:

1. célspecifikáció

1. ár: max. bruttó 180.000 Ft
  2. garancia: minimum 2 év, ha alapból 1 év van, akkor az árba beleértendő a bővítés
  3. teljesen Intel rendszer, tehát:
  4. Core Duo, vagy Core 2 Duo proci
  5. 1 vagy 2 GB ram
  6. >100 GB vinyó
  7. Intel X3100 grafikus vezérlő, tehát se ati, se nvidia, se sis, se egyéb csoda (nem játékra kell)
  8. DVD író, bár ez manapság alap
  9. lehetőség szerint Intel wlan (Atheros semmiképp, Broadcom-ról tapasztalat?)
  10. teljes linux kompatibilitás
  11. op. rsz. nem szükséges
  12. 15,4"-es kijelző
  13. 2 óra üzemidő mondjuk bekapcsolt wlan-nal (persze, tudom hogy ez eléggé relatív, de mégis)
  14. esetleg S-Video kimenet, bluetooth is jöhet, de egyik sem létfontosságú

2. márka: itt inkább a gondolataimat, internetről összeszedett infókat írom le, kérem az illetéseket, erősítsenek vagy cáfoljanak meg nyugodtan!

1. Acer: jó árban vannak, de anyagminőségileg nem nyerők (ezt tapasztaltam is)
  2. Asus: jó a 2 év garancia
  3. Dell: a 1525ös modell szexi, ráadásul ez az ubuntus nóti, de fórumokon azt olvastam, hogy a vinyó 1 hónapon belül szétmegy, néha felújított cserealkatrészeket küldenek, szóval gyenge a szervíz, ezt meg tudja valaki erősíteni? (amúgy a szervíz szó rövid, vagy hosszú i-vel írandó?)
  4. Fu-Si: na erről nagyon sokan mondják, hogy gyenge minőségű
  5. HP: fogalmam sincs, szimpatikusnak tűnik, de kb. ennyi
  6. Lenovo (IBM): az N200-as széria nem éri el a Thinkpad minőségét állítólag, viszont a Thinkpad lényegesen drágább, ennek ellenére szimpatikus, mert az ős régi thinkpad-unk máig üzemelne, ha nem ment volna szét a tápegysége
  7. Toshiba: itt is jó, hogy több modellnél is 2 év garancia van

3. hol vegyek?

1. itt, Szegeden nem akarok Bp-Szeged "adót" fizetni
  2. neten: usanotebook.hu, notebook.hu, laptop.hu (tapasztalat ezekkel kapcsolatban?)
  3. ez a legproblémásabb: eBay-ről? Erről érdekelnének vélemények tapasztalatok, mert így távolról, ekkora összegért meg kell gondolni a vásárlást. Szabad-e bízni a "New, sealed in box" kijelentésekben, mit lehet tenni, ha mégsem az, amikor megérkezik? Ilyesmi.

Az 1. pont annyira nem is lényeges talán, inkább a konkrét vélemények érdekelnének a leírtakról.
Esszé vége.

stereo BT headset - szemüvegeseknek

Hali!

Szeretnék szert tenni egy bluetoothos stereo headsetre (A2DP). Tudnátok-e eddigi tapasztalataitokkal segíteni, hogy ne az ablakon dobjam ki a pénzem? Első és legfontosabb, hogy szemüveges vagyok, és sajnos a csomagoláson mosolygó emberek droidface-éből nem derül ki, hogy vajon tudom-e fájdalom és maradandó károsodás nélkül viselni.

Ez volna a featurelistem:

• szemüveg-kompatibilitás (kényelmes viselet, egyszerű le- és felvétel)
  • SonyEricsson P1i-vel és a Linuxos laptopommal szeretném használni
  • A 600W-os _BT_S_HEADSETEM_VAN LED kizáró ok, egyébként sem világítótorony a kobakom.
  • stabil kapcsolat
  • legalább gyári SonyEricsson headset minőségű hangzás
  • normális hangerősség
  • alapfunkciókhoz (pause, hívásfogadás, hangerő) nyomógombok

Nokia BH 601-el szemezgetek, de a szemüvegességtől óva intettek több reviewban is.

Toshiba notebook - Te vennél ilyet?

Helló!

Az egyik ismerősöm kinézett magának egy notebook-ot a Photo Hall-ban:

Toshiba Satellite L300-144
15,4" kijelző
Intel Centrino T2370 (1,73GHz)
2 Gb RAM
200 Gb HDD
DVD író
WLAN, 3xUSB, webcam
Intel GMA X3100 VGA
Windows Vista

159.900,- HUF

A Toshiba márkát nem ismerem. Mi a véleményetek róla?

laptop/notebook/milyet

Sziasztok
Egy laptop/notebook beszerzésén töröm a fejem, ebben kérem a tanácsotokat.
Nekem Jávás fejlesztésekhez, audio és video manupulálásához van az új gépre szükségem, mindez szigorúan linux alapokon :)
Az tehát adott, hogy minél erősebb vas kell, sok rammal, de a merevlemez kapacitása számomra lényegtelen.
Arra vagyok kíváncsi, hogy a jelenlegi laptop-tulajdonosok milyen gépet vennének most, hogy a többiek milyet ajánlanak, úgy, hogy mindez linux-kompatibilis legyen.
Válaszaitokat várom,
zp

EDIT: igen, így utólag végiggondolva a vga is fontos számomra, és lehetőleg ablakos operációs rendszer nélkül érdekel.

EDIT: igazatok van, a paramétereket is le kellett volna írnom.. eddig biztos:

• új gép
  • sok ram
  • hdd-n lehet spórolni
  • hurcolnám
  • linux kompatibilis, videokártya is.

Asus EeePC memória bővités - vicc?

Ma reggel arra ébredtem, hogy ellenálhatatlan vágyat érzek az ASUS EeePC-m RAM-jának 1GB-ra történő bővítésére. :)
Mivel a régi desktop notimban volt fölös 1GB, így gondoltam kicserélem az erdeti 512MB-os modult erre. Ekkor ért a meglepetés. A lábkiosztás passzol, de a kis kivágás máshol van a szabvány Kingston RAM-on és az ASUS által a gépbe pakolt RAM-on. Most én vagyok a hülye (értsd: hiányosak az ismereteim a RAM-ok terén) vagy az ASUS szúrt ki a jóemberekkel?!
Bocsánat a kép rossz minőségéért!

Miért Core2 Duo van a legtöbb megvásárolható Notebook-ban?

Üdv,

Nézegetem a neten a Notebook-okat, vennem kell egyet munkára. Viszont nem igen találok AMD alapú cuccokat. Mindenhol az Intel Core2 Duo-t árulják.

Szerintetek jobb az Intel hosszútávon notebook-ba? (jobb a teljesítmény/melegedés rátája, olcsóbb vajon? élettartama stb.)

Mik a tapasztalatotok? Nem használtam még Intel Core2-t, viszont régebben bármit vettem, mindig az AMD-t találtam ár/teljesítményben jobbnak (kivéve a Pentium Dual core-t, mert az egy időben nagyon olcsó volt pl. AMD X2-eshez képest).

Gondoltam jó lenne erről is egy topic, mivel sok "melyik notebook" téma van már, de ott inkább a gyártó alapján születtek vélemények.

Köszi.