Mivel nem találtam ilyen topikot, azonban nyilván nem én vagyok az egyetlen, akinek ilyen gépe van, arra gondoltam nyitok neki egy topikot, ahol kérdések, válaszok sztorik jöhetnek mehetnek.Hirizmájsztori:
2007 őszén vadul laptopot akartam venni, de az összes szimpatkius IBM és DELL gépet nagynak/nehéznek vagy drágának találtam bár örültem, hogy elvileg menne linux kompatibilitás nem lesz gond. Ekkor került elő az Asus az EeePC-vel, ami egyből megtetszett, bár túl kicsinek találtam a képernyőjét. Első körben arra gondoltam, hogy egy 9" körüli képernyő már megfelelne. Eleinte nagyon rá voltam kattanva a SSD meghajtókra is, és közben tűkön ülve vártam, hogy végre lokalizált Eee is kapható legyen. Aztán tavaszra meg kiderült, hogy ki fog jönni az Intel az Atom procival. Közben el kezdték árulni a lokalizált Celeron procis Eee-ket, de az már nem érdekelt. Persze a halálba frusztrált, hogy ennyire messzire vagyunk bizonyos fejlett piacoktól, és hónapok telnek el mire hozzá lehet jutni a friss és lokalizált verzióhoz. Na mindegy. Szerettem volna olyan gépet venni ami linuxos, ám a várva várt Acer aspire one nekem végül annyira nem jött be. Aztán amikor elmentem megnézni 10"-os gépeket, már biztos is lettem benne, hogy csak ez jöhet szóba. Úgy szeptember közepén egyszer csak rájöttem, hogy már régen lehet kapni azt a gépet amit keresek és igazán nem tudom mit szarakodok még ezzel az egésszel?!
Úgyhogy: kocsiba be, ablakot le, könyököt ki... Szépen elvitorláztam és megvettem a gépem.
Immáron csaknem két hete használok egy MSI WIND-et, fehér, 120GB-os (ez volt raktáron fehérben). A windows kb három percet működött rajta amíg rátekintéssel meggyőződtem róla, hogy a gép működik. Ubuntu fel. Egy kicsit kellet vele ötölni hatolni, de munka mellett amikor volt egy kis szabad időm a vonatkozó msiwind.net wiki segítségével szépen összehegesztettem mindent. Eleinte idegenkedtem a gondolattól, ám mégis kipróbáltam az Ubuntu Netbook Remix-et és néhány nap használat után ráéreztem az előnyére. Azóta is elégedetten használom. Otthon tökéletes netező masina, melóban pedig a desktop gépem tökéletes kiegészítője. Könnyű és kicsi, de azért még használható méretű. Levlezni, netezni, táblázatozni, szövegszerkesztésre tökéletes. A sebességre semmilyen panaszom nincsen a fenti felhasználásoknál, pedig a desktop gépem egy Core2 Duo 8200-es 2GB-os gép. Ez meg a kis Atom procival 1GB-al prímán működik. Ez egyébként kellemes csalódás volt számomra.
Az energiakezeléssel még nem vagyok teljesen képben, ez még hátra van. Alapvetően jól működik a suspend és hibernate is, de néha a fényerő beállítás mintha 'elfelejtené magát'. Szóval itt még fogok kicsit piszkálódni, de a napi használatot ez nem befolyásolja.
A gépet otthon egy SE P990-essel használom együtt a gépet, bluetooth 3G modemként. Az irodában és egyéb helyeken meg van LAN vagy wifi.
A fentiekből gondolom kiderül, hogy teljes értékű a használhatóságot teikntve a Wind linuxal használva is, én mindenkit bátorítanék a kipróbálásra.
A beállításokhoz főként a fentebb már megadott msiwind.net-es wiki használtam alapból illetve annak bővítését az Ubuntu 8.04 Tweaks-t is melegen ajánlom, ha Ubuntut akar valaki használni.
A bluetooth modemezés beállításához itt vannak hasznos info-k
Lehetnek gondok a suspend és hibernate funkciókkal, ez esetben ebben a fórumban érdemes körülnézni
Indulásnak ennyi jutott eszembe.
Egy kérdés vagy kérés: ha valaki látott valahol 6 cellás aksit az legyen olyan jó és szóljon. Kéne. In the wild a 120GB-os hdd-vel nekem két órát tud a cucc életben maradni. Négy óra zseniális lenne.
--- Edit ---
Ezt kifelejtettem:
A webcam beüzemeléséhez innen el lehet indulni, ha nem menne out-of-the-box