Hevi blogja

Guláta

Guláta.

Itt a legjobb pillanat arra, hogy visszahozzunk valamit a rég elveszett tradíciókból.

Ezenfelül bizonyos esetekben a hozzászólásokat megeheti a Guláta, aki nem más, mint a szanalmas.hu virtuális kondamestere. Mivel az oldalon teljes körű szólásszabadság van, de az alapvető etiketteknek nem megfelelő – sértő, bántó, obszcén stb. – tartalmú kommenteket eltünteti a látogatók elől, amiket természetesen az erősebb idegzetű olvasók láthatóvá tehetnek a posztok alatti kapcsolóval.

Van egy forgatókönyv-író haverom, aki melót keres, avagy "...az egész AI kamu, semmire nem jó, ki fog pukkadni a lufija..." 3/x

És hát mondta, hogy elküldte ide, meg elküldte oda, de vissza se jeleztek.

Szóval megkérdeztem, hogy miért nem csinál valami bemutatófilmet/trailert AI-jal? Valószínüleg manapság még eléggé az elején vagyunk ahhoz, hogy ez meghökkentő legyen. Főleg, ha a végeredmény jó.

Ezért a hétvége folyamán gyűjtöttem az AI videókat és ma kipróbáltam a Minimax-ot Claude-dal, hogy megnézzem, mit is lehet vele kezdeni.

👻 Az eredmény engem is megdöbbentett 👻

Pro tip hosszú futásidejű scriptek "fülleltartására" macOS-en

Demonstráció: https://www.youtube.com/watch?v=fAHT0uDNu4k

Ha van egy sokáig tartó scripted, amit nem szeretnél folyamatosan szemmel tartani, de azért jó lenne, ha a haladásról, vagy hibáról azonnal értesülnél, akkor macOS-en van egy OOTB megoldás.

Belekezdtem a régóta halogatott projectembe - a Cursor AI Code Editor segítségével

Gondolom sokan tudjátok, hogy szeretek a szavak etimológiájával foglalkozni. Ez egy (számomra) érdekes elfoglaltság, és remélem, hogy talán egy picit sikerül előremozdítanom ezt a területet. Eddig a szavak eredetét a wiktionary.org-on kutattam, és elég jól használható, de egy valami nagyon hiányzik.

A vizualizáció.

A szavak eredete tökéletes, ha az ember gráfokkal akar foglalkozni.

És én szeretem nem csak a szavak eredetét, hanem a gráfokat is.

De ebben a postban nem erről, hanem az AI-segített programozásról szeretnék inkább írni.

Hibernált dátumok és nyáridő

Egy pár hete, a kódbázisban történő kutatgatás, debugolás közben lettem figyelmes arra, hogy valami nem stimmel.

Az alapfelállás:

  • MySQL adatbázis
    • A minket érdeklő dátum Date-ként van tárolva
    • Dockerben fut
    • MySQL-ben lekérdezve SYSTEM timezone-t használ
  • Java alkalmazás
    • A dátum LocalDate-ként van tárolva
    • Ezekből (mivel több is van belőlük) YearWeek konverziót hajtunk végre: a dátum az év melyik hetére esik
    • Ezeket egy Set-ben tároljuk, mert nem számítunk (és nem is szabad hogy legyen) duplikátum(ra)

Az AI/LLM valami félelmetesen jó; De elveszítjük-e ezzel az emberi társalgás, kollektív gondolkodás képességét?

Ma egy X posztot látva ("Európa legyen nukleáris energia mentes") eszembe jutott (már azon túl, hogy ez valószínüleg valamelyik nagyhatalom propagandája), hogy ha annyira félünk a sugárzástól, balesetektől, akkor miért építjük az atomerőműveket felszín felett, miért nem inkább az alapkőzetbe. A talajba nyilvánvalóan nem lehet: ha valami elromlik, akkor beszennyezi a talajt, míg az alapkőzetbe ágyazott erőmű gyakorlatilag önmaga sírja. Ha be kell temetni, akkor csak rá kell hordani egy rahedli betont.

A Cognition AI bejelentette az első AI szoftvermérnököt

Hát, ez gyorsan megvolt.

Két héttel az Nvidia vezérének véleménye után, miszerint a gyerekeknek nem muszáj programozást tanulniuk (átlag hupu tagadásban: "hát olyan nincs, hogy a programozót az AI helyettesítse", "ez egy vicc, hahaha"), és 4 nappal a Microsoft bejelentése után, miszerint a kódok 40%-át AI írja (átlag hupu tagadásban: "hát olyan nincs, hogy a programozót az AI helyettesítse", "ez egy vicc, hahaha"), tegnap a Cognition Labs bejelentette Devint, az első AI szoftver mérnököt.