A Cognition AI bejelentette az első AI szoftvermérnököt

Hát, ez gyorsan megvolt.

Két héttel az Nvidia vezérének véleménye után, miszerint a gyerekeknek nem muszáj programozást tanulniuk (átlag hupu tagadásban: "hát olyan nincs, hogy a programozót az AI helyettesítse", "ez egy vicc, hahaha"), és 4 nappal a Microsoft bejelentése után, miszerint a kódok 40%-át AI írja (átlag hupu tagadásban: "hát olyan nincs, hogy a programozót az AI helyettesítse", "ez egy vicc, hahaha"), tegnap a Cognition Labs bejelentette Devint, az első AI szoftver mérnököt.

Devin can learn how to use unfamiliar technologies.
After reading a blog post, Devin runs ControlNet on Modal to produce images with concealed messages for Sara.

Devin can build and deploy apps end to end. 
Devin makes an interactive website which simulates the Game of Life! It incrementally adds features requested by the user and then deploys the app to Netlify.

Devin can autonomously find and fix bugs in codebases.
Devin helps Andrew maintain and debug his open source competitive programming book.

Devin can train and fine tune its own AI models. 
Devin sets up fine tuning for a large language model given only a link to a research repository on GitHub.

Devin can address bugs and feature requests in open source repositories. Given just a link to a GitHub issue, Devin does all the setup and context gathering that is needed.

Devin can contribute to mature production repositories. 
This example is part of the SWE-bench benchmark. Devin solves a bug with logarithm calculations in the sympy Python algebra system. Devin sets up the code environment, reproduces the bug, and codes and tests the fix on its own.

We even tried giving Devin real jobs on Upwork and it could do those too! 
Here, Devin writes and debugs code to run a computer vision model. Devin samples the resulting data and compiles a report at the end.

Devin's Performance

We evaluated Devin on SWE-bench, a challenging benchmark that asks agents to resolve real-world GitHub issues found in open source projects like Django and scikit-learn. 

Devin correctly resolves 13.86%* of the issues end-to-end, far exceeding the previous state-of-the-art of 1.96%. Even when given the exact files to edit, the best previous models can only resolve 4.80% of issues.

*: Devin was evaluated on a random 25% subset of the dataset. Devin was unassisted, whereas all other models were assisted (meaning the model was told exactly which files need to be edited).

 

Videó a bejelentésről:

További videók a bejelentés oldalán:

Hozzászólások

És még csak március van.

Vajon mi jön még 2024-ben? :D

A különbség a kettő között:

  • Copilot, Devin stb. már ma elérhető elérhető áron a szoftverfejlesztők részére (nekünk is van előfizetésünk)
  • havi 20$-ért (ennyi a Copilot) nem tudsz robotot, aki kicseréli a diszkeket és random hibát hárít el (ha tudsz, megvan az első előfizetőd!)

Mindenképp értesíts, ha lesz, mert akkor nem évi 4 hétre megyek külföldre nyaralni, hanem 4 hónapra és viszem az összes kollégát is! Első körben elég lesz, ha csak a rossz diszkek 40%-át cseréli ki :D :D :D

trey @ gépház

Nálad ez a LED nézegetés valami becsípődés? Tudod, a mai rendszerek néhány évtizede képesek jelezni a meghibásodást. Van Telegram, van e-mail, sms... vannak egyéb platformok. Sőt, arra is képesek, hogy a lehetséges meghibásodás előtt értesítsék az illetékes(eke)t.

A ledek nézegetését te párhuzamosan gondoltad rovarszemmel vagy scan alapon, mint egy crt monitor? :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Igen, ennek ellenére láttam már kormos pofát, amikor a "ezek mikor döglöttek meg?! miért nem jött róla üzenet?!", "hát, nem az a szerver küldte volna ki, amit fél éve megszüntettél?!" Őőőő ..."

Amik:

  • szoftverre
  • internetre
  • automatizálásra
  • stb.

vannak bízva, azokra nem árt egy double check megfelelő időközönként. És jobb helyeken meg is csinálják.

:D

Arról meséltem már, amikor egy alarm rendszer maga alá szart minden évben az óraállításkor? Természetesen, a szolgáltatás újraindítása után a queue-ból kibaszta az összes alert-et. Egyszerre. Mint a kis angyal :D :D :D

trey @ gépház

Erre a válasz az, hogy "you don't". Nem cseréled ki a diszket. Legyártják egybe a konténert tele szerverekkel és diszkekkel. A helyszínen csatlakoztatják az áramot, a hálózatot és vízhűtés-csövét a többi már megy automatizáltan.

Ha valamelyik elromlik, csak lekapcsolják a tápot arra a darabra, a szoftver meg megoldja a redundanciát, átmigrálja az adatot stb. Aztán X év elteltével, mikor már túl sok a felhalmozódott hibás darab az adott konténerben, akkor leselejtezik egyben és kicserélik másikra.

Konkrétan odáig mentek, hogy az Azure-ben olyan terv is volt, hogy a hűtést úgy oldják meg olcsón, hogy az egész konténeres datacentert tengerbe süllyesztik. Ha fizikailag úgysem kell hozzáférni >5 évig, akkor tök mindegy hol van.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Sajnos vannak olyan vállalatok, akik már egyszer megjárták az ilyen "kaptárakat" és sírva menekültek vissza on-premise-re. Valahogy az ígértek nem találkoztak a valósággal a végén.

Ezeket a konténereket ki rakja össze, szállítja ki, köti be? A mikulás?

trey @ gépház

Abból a szempontból lényegében mindegy, hogy van-e aki on-premben marad, hogy az AI alatti infrastruktúra egyre kevesebb emberi beavatkozást igényel, így egyre inkább önjáró lesz. Ennek akkor lesz jelentősége, mikor majd hirtelen(*) eszünkbe jut, hogy "de jó lenne ezt most lekapcsolni". (* úgy értem, nagyon hirtelen)

Ezeket a konténereket ki rakja össze, szállítja ki, köti be? A mikulás?

Szerintem annak Te vagy a legnagyobb megmondhatója, hogy gyári környezetben egy előredefiniált készülék/berendezés összerakása sokkal könnyebben robotizálható, mint utólag a már helyszínre telepített eszköz szervizelése.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Az azelőtt történik meg, mielőtt az összes tenger alatti internet kábelt elmetélik vagy majd utána? 🤔 Azért kérdezem csak, hogy a konténeres sci-fid éppen elérhető lesz-e akkor is, amikor nem lesz majd kielégítő internetes kapcsolat.

trey @ gépház

Arra a divatos fosra most 10-100 billió (nem milliárd) dollárokat öntenek rá éppen. És sajnos egyelőre nem nagyon látszik semmi olyan elvi korlát, ami miatt az AI képességek fejlődése megrekedne vagy telítődne valamilyen szinten. 

Azok a cégek, amik nem ülnek fel a divatos fosra, azok elég gyorsan kipotyognak a versenyből. Lehet kockázatelemezgetni, lehet óvatoskodni, csak kérdés mikor vágnak alád, akik nem voltak ilyen óvatosak.

Ugyanezért lehetetlen elkerülni, hogy AI-ok előbb-utóbb elpusztítsanak minket. Az a cég amelyik óvatoskodik, amelyik próbál safety-vel is foglalkozni, mielőtt a modell képességei túl erősek lesznek ahhoz, hogy leállítsuk; eltűnik a süllyesztőben. Átveszik a helyét, akik szarnak az AI safety-re. Ők most azon dolgoznak éjt nappallá téve, hogy az az "előbb-utóbb", minél előbb legyen.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Te megint félrebeszélsz. Én az interneten keresztül elérhető diszkjeidről beszéltem. Aminek a SPOF-ja az internetelérés.

Az AI, köszöni szépen, elfut on-premise is. Semmilyen internet nem kell hozzá, tudnak vele dolgozni akár hetekig, hónapokig tartó internetkiesés esetén is.

trey @ gépház

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az angol "billion" az magyarul: milliárd.
Az USA 2023. évi védelmi költségvetése 850 milliárd dollár. De ennek feltehetően a 10-100x-osát költik egy ismeretlen f0sra. Mesélj még :)

Természetesen forrásmegjelölés nélkül.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A szoftveres cucc több ezer ügyfelet szolgál ki. 

a felhős lófaszban bérelt kapacitáskor lehet szintén 20 dolcsi jut tőled a lemez cserélő ménökre, aki lehet több ezer ügyfél számára adott szolgáltatás alatt cseréli a diszkeket.

Nem kapsz dedikált szerelőt, ahogy ai futtató dedikált infrastruktúrát sem. Ezt hívják méretgazdaságosságnak.

Az iparban dologozkent gondolom van valami keped rola, hogy mennyi field mernokot valtott mar ki az automatizacio es annak a jelenlegi buzzordje, az AI. Ha csak a par evvel ezelotti Google reklamot nezed meg a k8s+automatizalt resource orchestration temaban (... and then apply L.W.F. of 6.3), eleg jo kepet mutat. Valami 10k compute / 1 field engineerrel jottek.

Az uzemeltetoi csoportok merete egy adott bonyolultsagu es meretu rendszerhez erosen csokken. Cserebe a rendszerek bonyolultsaga es merete novekszik. Ez a ket dolog birkozik egymassal. Azonban ez a fejlesztoi oldalra is tokeletesen igaz. Pont azert csinaljuk az egeszet, hogy ember csak ott kelljen, ahol a geppel nem megy. Az elso vizimalom ota ez van.

Persze mindig ott lesz a sok kkv es Delkelet-Azsia (vagy az adott birodalom aktualis hatara), ahol almodni sem mernek akkor CAPEX-rol, amely csokkentene a hosszutavu koltsegeiekt. De ott a hozzaadott ertek (vagy annak helyben realizalodo resze) mindig kicsi marad.

Nem fantasy, dolgoztam együtt olyannal, aki ezek (bigdata) tervezéséből/hangolásából élt. Nagy US felhős adatközpontokban nem éri meg hardvert debug-olni meg szerelgetni, mert az ember drága. Szerelt rack jön, ha a fele már nem megy, vagy gyorsul a trend a hibák megjelenésére, akkor jön a targonca és úgy egyben megy egyetemeknek. Ugyanennek a nagy tesója a szerelt konténer. Ugye itt olyan rendszerekről beszélünk ami az adatokat rack awareness módon többszörös redundanciával tárolja, egy node kiesése csak a performanciában jelenik meg kerekítési hiba méretű csökkenés formájában

Sőt, Budapesten(!) kívülről nagyon menőnek kinéző datacenterben, ahol alsó hangon 150 42-es rack van, egy embernek csak az a dolga, hogy minden egyes reggel végigsétál, és listákon pipálgatja, hogy melyik rack, melyik eszközén milyen figyelmeztető LED világít ... Mert egyrészt annyira heterogén az egész, hogy nincs a világon annyi sw amit azt értelmesen összefogná, mert gyorsabb és mert nem feltétlen bíznak a fos szoftverekben.

Azért majd esetleg kérdezz rá, hogy az atomerőművekben és a azokon a helyeken, ahol kritikus infrastruktúra működik, van-e még emberi szemrevételezés :)

trey @ gépház

Valahogy a b2b üzleteknél még mindig mintha gyakoribb lenne a manuális melózás az automatizálás helyett. Talán azért, mert b2b sokkal kevesebb ügyféllel kell foglalkozni, mint a consumer vonalon.

Múltkor egyik nagy nemzetközi elektronikai nagykernél regeltem, hogy vegyek m.2 E key coral duo kártyát.

Ember engedélyezte a fiókomat első rendeléskor, ember kézzel módosítgatott rajta, amikor jeleztem, hogy mintha elakadt volna a folyamat. Aztán véletlenül kiderült, hogy van elektronikus számlázási lehetőség, ahol egy ember dolgozta fel a rengisztrációmat kézzel. 

Ebből a kommentedből tűélesen látszik milyen szinten begyöpösödött és kis magyar mocsárba ragadt vagy.

Nyugaton évtizedek óta nem kézzel állítgatják a váltókat. Központilag vezérelt, motoros állítású és ha leesik a hó akkor automatán bekapcsol a váltófűtés.

Persze a MÁVnak ez kb. marsutazás kategória lenne megugrani, ahol a mozdonyok nagy része minimum 50 éves.

Most komolyan beraktal valaszul egy youtube videot egy amerikaban, valahol a halal faszan videken, egy iparvagany leagazasnal (meg csak nem is allomas) hogy takaritja valaki havat, mikozben az eredeti posztban arrol volt szo hogy Budapest fopalyaudvarainal meg mindig bakterok szerencsetlenkednek szemben Nyugat-europaval ahol ezt mar jo 40 eve abbahagytak?

Kibaszottul szanalmas propagandista lettel. Rogan miniszteriumaban biztos jo helyed lenne, mert a szemrebbenes nelkul hazudni meg ferditeni latom alapskill lett nalad. Kopj fel es allj ala.

Nyugaton sem 100%-os az infra, és nálunk sem. Van ahol nálunk is van váltófűtés, minden évben telepítenek néhányat.

De a nagy fejpályaudvarok eddig kimaradtak az ilyen jellegű fejlesztésekből. Lehet ezzel is foglalkoztatni embereket, ha az a cél. Hogy az értelme mennyi, azt hadd ne én mondjam meg.

Gyanítom nem véletlen, hogy a budapesti, legnagyobb pályaudvarokon áll fenn még ez a helyzet. Egy ilyen váltókörzet cseréje nem csak magában nagy munka, de ugye vágányzárt kell hozzá szervezni, ahhoz a menetrendet módosítani, meg még ki tudja mennyi féle összehangolást elvégezni. És akkor még a dolgok anyagi részéről nem is beszéltünk.

Tavalyi évben kezdték el Szombathely állomás északi váltókörzetét felújítani, de ha jól emlékszem, valahol olvastam, hogy a tényleges munkákat előtte valami 3-4 éves tervezés előzte meg. Itt ugyanígy kézi állítású váltókat cseréltek fűthető, modern, motoros váltókra. És oké, hogy Szombathely egy magyarországi léptékben nagy állomásnak számít, de azért egy Nyugati vagy akár csak Déli pályaudvarhoz mérten nem éppen ugyanaz a súlycsoport. Arról nem is beszélve, hogy ott meg tudták oldani, hogy szakaszosan a soproni majd a hegyeshalmi vasútvonalak felé volt vágányzár, csak az északi oldalon. Ezt nyilvánvalóan egy fejpályaudvaron nem ilyen egyszerű megtenni.

Na arról a projektről (Szombathelyről) éppen tudnék mesélni. A pénzhiány állatorvosi lova, ahova azért szállít egy hazai cég, mert azt a gányolást senki más nem volt hajlandó vállalni.

De ez nem a vasutas fórum, továbbra is csak arra akartam a figyelmet felhívni, hogy rengeteg dolog van ma is, amit lehetne automatizálni. Amire van kész, jól működő technológia. Mégsem tesszük.

És ilyen szempontból a fizikai dolgozók egyelőre TALÁN jobb helyzetben vannak, bármennyire is abszurd, mert oda GÉP kell, ami nem kevés pénz. Nem elég egy account.

Valóban nem vasutas fórumon vagyunk, bár köztudott, hogy a HUP közössége ért mindenhez is. :)

Viszont én pedig csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy egy ilyen bonyolultságú problémánál, mint egy budapesti fejpályaudvar váltóinak cseréje, a pénz mellett vannak más feltételek is, amelyek sokszorosan bonyolítják a helyzetet, ezért nem szívesen állnak neki egy ilyen volumenű projektnek. (Vagy éppen ha már nekiállnak és vágányzár lesz, akkor csináljuk meg még ezt is, meg azt is, meg stb...) Elég csak megnézni, hogy milyen nem várt következményekkel jár, ha azt mondjuk, hogy "márpedig most azonnal kell, és csináljuk, pénz nem számít", ha az 1-es vasútvonal szintén tavaly év végi felújítására tekintünk.

Pont ezt akartam mondani. Mivel a Linux open-source, tehát: Devin, please make Linux better than Windows, regarding user experience, acceptance of organisations, etc. Do whatever needed, here you are the github links. Thank you.  

Nagyon komoly, hogy mit értek el vele, innen már csak néhány lépés, és teljesen megváltozik sokak élete. 

Kértem hozzáférést, remélem, hogy hamarosan tudom tesztelni...

Én inkább azt tartom rohadt szánalmasnak, hogy a programozás ott tart 2024-ben, hogy ilyen bugok egyáltalán léteznek megoldatlanul évekig a stable-ként release-elt kódokban.

Példa:

https://www.drupal.org/project/drupal/issues/2962763

6+ éve megoldatlan

Javítása:

https://hup.hu/treyblog/20240313/a_bugfixelesrol

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 03. 13., sze – 11:41

Adhattál volna neki rendes (tartalomra utaló) címet, főoldalra került volna. Még nem késő ...

(Különben megírhatom én a sztorit ... )

trey @ gépház

Én olyan AI-t szeretnék, ami megírja magától ezt a cikket, megosztja, kommentel és vitatkozik helyettünk, így nincs szükség arra hogy számítógépet használjunk.

Abból olyan minőség is lesz (szetintem), hogy csak egy másik AI tartja érdekesnek. (Van egy lövésem pár hónapja, miszerint nem olvasok sajtót, csak akkor internetezek, ha valamit nem tudok és tudni szeretnék. Emiatt van ilyen véleményem az újságírásról)

Az a real world software engineering score, ami 13% nekik es 4% llama2-nek, szamomra egy aprilisi trefanak tunik. 

Megint egy "itt egy metrika ami alapjan jobbak vagyunk mint a chatgpt" tipusu bejelentes. Hogy mennyi az ember ezen a teren, megint kerdeses.

Nem lehetetlen, hogy mukodik, de egy money grab valoszinubb.

Én igazából azt nem vágom, hogy egy kifejezetten IT-s oldalon miért kell annak ennyire örülni (többeknek, nem mindenki), hogy jelentgetik be mindenfelé, hogy mi már nem is fogunk hamarosan kelleni, mert a számítógépek megoldják a saját programozásukat és üzemeltetésüket?

Ez szerintem igazából afelé mutat, hogy a legnagyobbak maradnak a piacon, mivel náluk fut az AI igazából, aztán amit az AI nem tud megcsinálni, vagy nem elég jól csinálja (egyelőre kb. minden), azt persze némi pénzért szívesen megcsinálják ők addig, amíg az AI ki nem fejlődik rendesen (ami vagy eljön, vagy nem).

A megacégeknél kisebbek meg szépen kiesnek a bizniszből, mehetnek kapálni az IT-seik. A nagyfokú automatizálás miatt meg nem fog kelleni ezekhez a mega cégekhez végtelen számú felszabadult IT-s, csak egy maroknyi, aki az "AI"-t reszelgeti, meg három maroknyi aki a diszkeket cserélgeti, ha megáll (ez utóbbi már betanított munka kategória lesz).

Szerintem ez egyrészt nem örülés vagy nem örülés kérdése, hanem hogy kik vannak még a tagadási fázisban.

Annyit hozzátennék a második feléhez, hogy aki nem tud magának tréningezni AI modellt, az is mind ki fog esni, mert csak as a service kapja a "nagyoktól". Azoktól a nagyoktól, akik közül eddig is kb mindegyikről kiderült, hogy vagy direktben törvénysértő, vagy minimum szürkezónás módon szedték össze a tanítóhalmazt a modelljeikhez.

Nyilván ezek a cégek mindent lelogolnak, amit a modelljeik felhasználói (viszonteladói) csinálnak, és ezt ugyanúgy beforgatják a következő tanítási körbe. És nyilván mindent IS tudni fognak ezeknek a cégeknek a szolgáltatásáról, üzleti modelljeikről stb. Bármilyen szolgáltatás, amin van annyi profit, hogy egy céget fejlesztőkkel, mindennel el tud tartani + még a cloudos AI költségét is ki tudja termelni, azt az AI-t szolgáltató cég egyszercsak át fogja tudni ugrani és árban durva alávágással el tudja venni az ügyfeleit. Persze lehet utólag perelni, hogy "nem ez volt a szerződésben", de akkor már a nagy cég mellényzsebből kifizeti a kártérítést, a csődbement kisebb cég viszont nem jön vissza.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Érthető pszichológiai okai vannak ennek az örülésnek. A kapzsi/embergyűlölő  vezető/tulaj azért örül, mert azt hiszi, ezzel megspórolhatja a drága és számára önfejűnek látszó szakembert. A kisebbségi komplexusos azért örül, mert azt hiszi, elveszti a munkáját az, akinek a puszta létezése is kiváltja a komplexusát.  A magát a szakma koronázatlan királyának tekintő pedig azért örül, mert azt gondolja, ő úgyis okosabb az AI-nál, akármilyen fejlett is az, így az általa mélyen megvetett és lenézett többség oda kerül, ahová szerinte azok valójában valók, a szemétdombra. 

És vajon mit remélhet a politikus, a tábornok, a titkosszolgálati vezető ettől a technológiától? Vannak sejtéseim.

Megérkezett az MI a majmok bolygójára, a majmok ugrálnak örömükben. 

Sem az AI valós tudása, sem a GPU ellátás nem áll ott, hogy ez valós veszély legyen. De képzeljük el, mi lenne, ha a vágyálmok megvalósulnak: a fogyasztó középosztály megsemmisül, ennek a hatása röviden annyi, hogy tönkremennek azok a cégek, akik kibaszták a büdös irodistákat és lecserélték őket AI-ra.  

Amikor a gépesítés Angliában odajutott, hogy elkezdte ontani a semmirevaló minőségű, viszont kurvaolcsó textilipari árukat, a minőséget gyártani akarók ugyan tönkrementek, de legalább el tudtak menni gyári munkásnak. Ez az AI esetén nem opció, így vagy ledellenörző leszel, vagy éhenhalsz.   

Így képzelik el azok, akiknek nem kellett ma este is idáig javítgatni az AI által kiköpött kódot, leginkább azért, mert az sem tudják, hogy kell.

Sem az AI valós tudása, sem a GPU ellátás nem áll ott, hogy ez valós veszély legyen. De képzeljük el, mi lenne, ha a vágyálmok megvalósulnak: a fogyasztó középosztály megsemmisül, ennek a hatása röviden annyi, hogy tönkremennek azok a cégek, akik kibaszták a büdös irodistákat és lecserélték őket AI-ra.  

Amikor a gépesítés Angliában odajutott, hogy elkezdte ontani a semmirevaló minőségű, viszont kurvaolcsó textilipari árukat, a minőséget gyártani akarók ugyan tönkrementek, de legalább el tudtak menni gyári munkásnak. Ez az AI esetén nem opció, így vagy ledellenörző leszel, vagy éhenhalsz.   

Így képzelik el azok, akiknek nem kellett ma este is idáig javítgatni az AI által kiköpött kódot, leginkább azért, mert az sem tudják, hogy kell.

AI nelkul is ugyanez megy a vilagon. A dolgok bonyolodnak es egyre tobb ember es penz kell, hogy olyat(versenytarsat) letrehozz.

 

Suzuki anno biciklit gyartott es abbol notte ki magat az auzoipari ceg.

Ma mar elkepzelhetetlen.

A 80-as evekben egy-egy jatek one man show volt.

Ma mar elkepzelhetetlen.

 

Az AI-val is ugyanez van, csak nem egy 6 tonnas CNC gepet nem tudsz megvenni, hanem ilyen-olyan AI modelleket nem tudsz beszerezni.

 

Ugyanaz. Csak most gyorsult a tempo es nyilvanvalobb.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"A dolgok bonyolodnak es egyre tobb ember es penz kell, hogy olyat(versenytarsat) letrehozz."

 

A mamutokat már 200 éve is szinte képtelenség volt kifúrni a területükről. Az IBM már ott volt már minden lágerben, mert már akkor is nélkülözhetetlenek voltak. A Piatnik a habsburg birodalom kvázi kártya monopol cége volt. A kellogg's is 19. századi cég. Sok mai mamutnak az alapja legalább 150 éves. Egy-egy ilyen mamut legfeljebb saját magát tudja kiírni a piacról. Az IT mamutok csak abban különböznek, hogy újabbak, mert egy relatív friss területen indultak el.

Egyébként én is úgy látom, hogy amióta élek (lassan 50 éve) mindig egyre több ember kellett. 40 éve pl. a videoton-ba kellett egy csomó ember aki a nyákokat forrasztja. Ma nem kell. De ez nem azt jelenti, hogy ezek az emberek éhenhaltak, vagy teljesen szakmaidegen dolgot csinálnak. A szakmunkások nyilván kerestek más szakmunkát. Mindegy, hogy pákát fog, vagy pb gáz tölt. A villamosmérnökök egy részét viszont megtalálni a régi motoros IT cégek alapítói között, másik részét privatizált, multinak eladott cégek indulásánál.

 

"Ma mar elkepzelhetetlen."

 

Peugeot is bicikliket gyártott. Ma is rengeteg startup jön új biciklivel. Ma is rengeteg pár fejlesztős játék jön.

Annyi, hogy a 19. században amikor peugeot biciklit csinált az egy szubkultúra volt, és relatív luxus. Amikor pár ember játékot fejlesztett a '80-as években akkor a digitális játék egy szubkultúra volt, és relatív luxus. Ma mindkettő relatív általános, így a tömeg igényt 1-2 ember nem tudja kielégíteni ... soha sem tudta. Ettől függetlenül vannak akik egyedül megcsinálnak egy játékot. Ezek nyilván nem a több száz milliós játékok, de vannak nagyon jók. Vannak akik meg a garázsban eladásra, megrendelőnek építenek egyedi kerékpárt. Azért van megrendelőjük, mert jól csinálják.

Ami elképzelhetetlen az az, hogy 1-2 ember kiszolgáljon több milliárdot bármiben.

Szerintem nem kell túlaggódni a helyzetet. Pusztán egyelőre nem látjuk tisztán, hogy a nem AI specialisták mit fognak csinálni az IT-ben később. Pusztán magasabb lesz a belépési küszöb az IT területre a szakértőknek. Ennyi.

Igen, az AI fejlődik. Igen, bizonyos szakemberek munkája feleslegessé fog válni. De nem ma és nem is holnap. Ez egy lassú folyamat lesz.
90-s években is voltak ilyen divatok. Lásd: multimédia, e-business. e-commerce. Még az IBM anno így is nevezte el az X86-os termékcsaládot (e-series), logót (idősebbek emlékezhetnek a piros e-re), erős marketinget gyártott mellé. Ez egyben új munkahelyeket, munkalehetőségeket is generált.
Ez futtatta fel az IT securityt, a titkosítás fontosságát, a táveléréseket (VPN), AAA-t, tűzfalakat stb.

nem lehet ezt az ai dolgot simán betiltani vagy leszabályozni?

miért jó az ha +15%-os munkanélküliséget és gazdasági válságot generálunk? miért kell ezt 10 évente?

a látványtervezők totál el vannak kenődve, az ai 2 másodperc alatt legenerál vmi látványt ami az ügyfélnek tetszik

a filmesek is aggódnak

tudom egyszer hasznos lesz és megtanuljuk, de miért kell mindig atomot dobni a világgazdaságra?
 

nem lehet ezt az ai dolgot simán betiltani vagy leszabályozni?
 

Ahhoz egy world government, világkormány kéne, amit őszintén, próbálj lenyomni az emberek torkán.

A kommunistáknak, a szovjeteknek, a kapotalistáknak se sikerült (eddig).

És itt jön be a probléma forrása: ha nincs mindenhol szabályozva, akkor valaki majd megcsinálja. De ha az az erő megcsinálja, akkor ő kerül a nyeregbe.

Tehát mindenki próbál az első lenni.

És a többség nem akar World-Governmentet.

A kör bezárult.

"nem lehet ezt az ai dolgot simán betiltani vagy leszabályozni?"

 

Röviden: nem. A lószart nem lehet visszatolni a lóba. Egy rakás nyílt forrású anyag hozzáferhető. Egy kormányt, vagy bármilyen erőszakszervezetet mennyiben fog befolyásolni egy szabályozás? Ha pedig őket nem gátolja, akkor muszáj "védekezni".

 

"a látványtervezők totál el vannak kenődve, az ai 2 másodperc alatt legenerál vmi látványt ami az ügyfélnek tetszik

a filmesek is aggódnak"

 

Patkoló kovácsokra sincs már szükség. Ők is elkenődhetnek. NYÁK forrasztókra sincs tömegigény, ők is elkenődhetnek. A CG miatt egy halom korábbi FX-esnek, rajz másolónak megszűnt a munkája. Az autotunes meg az énekeseket zavarhatná. Be kell látni, hogy egy csomó munkahely már 20 éve is automatizálható lett volna. Teljesen fölösleges újságírónak nevezni, és alkalmazni azt akit egy LLM kiválthat. Akiket sajnálok (kicsit) azok az illusztrátorok. Egy csomó művész abból kereste meg a művészetre valót, hogy "firkákat" gyártott. Nekik így a művészetük is veszélybe kerül. Másik oldalról meg pl. sokkal igényesebb társasjátékok jöhetnek, mert hasonló összegből sokkal jobb illusztrációk kijönnek majd.

Lehet, hogy nekem is pályát kell váltanom majd 5-10 év múlva ... nem lesz egyszerű, de ez az én bajom. A világ át fog lépni rajtam (is). Ez a fejlődés velejárója. Nem lehet patkoló kovácsokat fizetni csak azért, hogy legyenek. Gyúrják át magukat kovácsolt vas kerítés, bútor, akármi készítésre. Az a 25 akire meg szükség van, az megél belőle ... ha ért hozzá.

2 év múlva már a választáson is indulni fog az ai(?)

egész kampány stáb lesz mögötte hogy okosabb, nem hibázik, szakértői(!!), igazságos elfogulatlan, nincs emberi hiba, megvesztegethetetlen, nincs mutyi, nincs korrupció, szavazz rá

biztos hogy nem fogják kihagyni, már csak  a népesség tesztelése miatt sem

Egyrészt szerintem már rég résztvevője a választásoknak (dontéstámogatás szinten), nem véletlen akar mindent (is) digitalizálni a Rogán.

Másrészt egyik tulajdonság sem igaz, amit felsoroltál :), mivel az emberi tényező mindenhol benne van. Még a korrupció is...

Nagyon sok idő meg pénz egy sima robotkart, amit az autógyártásos videókon megcsodálhatunk, egy új feladatra belőni, amit eddig sehol senki még nem csinált vele. Szóval még van pár év amíg "ócsósíccsák" a disk cserét. Jön Wall-E megpasztázni a Xeon procikat, meg porcicátlanítani a hűtőventit. Alexa fogja küldeni...

Igazabol annyira nem. Az a nehez, ha nem mindig ugyanazt kell vele csinalni.

Mi is irtunk UR5e-re olyan programot, ami kiolvasta a kar vegen levo eromero cellat, amit visszataplalt a poziciojaba, igy oda huztad, ahova akartad. Ha letarolod a mozgasok cel pozicioit, utana meg mar gyorsan is oda tud ugrani.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Azt gondolom, hogy valamikor most fogunk átlépni a szingularitáson, ahonnan nem tudjuk visszafordítani a dolgot. A szingularitás jellemzője (sztem) hogy nem tudjuk mikor volt, de általában a múltban történt. Nálam most triggerelődött be egy kis félelem. Nem a munkám miatt, mert azt biztos elveszi az AI. Mivel 8mrd-an élünk a bolygón, csak lesz valami tennivalóm... Inkább attól félek, hogy mivé lesz a világ, ha az AI csinálja a dolgokat (cikkeket, szoftvereket, autókat), majd ő is játszik velük. AI rendeli meg AI-tól a dolgokat (all of things of world), akkor unatkozni fogunk? Vagy csak a gombokat nyomkodjuk? Mikor fogja AI csinálni az AI-t? Talán már most is ez megy? Elég öreg vagyok hogy ne merüljek el az AI-ban teljes mellszélességgel, azt gondoltam egy K8S-sel kihúzom életem végéig.

Nezd, az AI lehet, hogy embertelen lesz, de legalabb nem rosszindulatu. Gibson mar leirta, hogy hogyan fogjuk megszopni, ez nagyjabol elkezdodott.

A korszakalkoto talalmanyok, mint a kerek, a tuz, a puskapor, az elektromossag, vagy az internet mindig akkora valtozast hoztak, amit nem lattak elore az emberek. Akik jobban adoptalodtak a valtozashoz, haszonelvezoi lettek. Akik nem, azok kipusztultak, vagy rabszolgak lettek.

Ez most sem lesz maskent. A civilizacio latszolag meg fog valtozni, de mivel tovabbra is emberek fogjak alkotni, valojaban nem fog valtozni semmi, ugyanaz a szar marad ami eddig is volt.

Van par pletyka arrol, hogy az OpenAI mar tavaly decemberben befejezte a 100 billio parameteres modelljenek tanitasat, erre vonatkozhatott Altman "AGI was achieved internally" tweetje. A problema, hogy baromi draga uzemeltetni, de ezt hasznaljak a kisebb modellek betanitasara. 

https://www.youtube.com/watch?v=x7dpOP9EEeE

Devin írhatna a Facebook-hoz, Youtube-hoz, Google Maps-hoz, meg minden más szarul-húgyul implementált bloated kliensű "legyen nekünk is sajátunk" idealizmushoz egy lightweight klienst, ami Windows 95-től Windows 11-ig minden platformon, böngésző nélkül tökéletesen működik, azok specifikus erősségeit dinamikusan kihasználva.

Devin írhatna egy olyan operációs rendszert, aminél a hírértékű fejlesztések nem abból állnak, hogy átrendezik az ikonokat a Start menüben, vagy a képernyő egyik sarkából a másik sarokba rakják, mindeközben a CPU- és memóriaigény folyamatosan nő a babzsákfejlesztők kényelmééért. Egy olyan operációs rendszert, ami nem avultatja el a 8. generációnál régebbi, kifogástalanul működő gépeket, hanem mindegyiken igyekszik optimálisan elfutni.

Devin átírhatná az összes Rust-idealizmust C-be úgy, hogy a memóriakezelése biztonságos legyen, így a Rust bloat overhead-je lekerülne ezekről a projektekről.

Devin kijavíthatná a legacy rendszerekben a biztonsági hibákat úgy, hogy megérti és átírja a binárisokból felismert assembly kódot. Így elejét vehetné a szoftverek (és velük együtt a hardverek) frissítésalapú elavultatásának és a FUD-nak, ami ennek az egyik mozgatórugója.

Sajnos van egy olyan előérzetem, hogy Devin nem mostanában fog ilyen kódokat írni, pedig a példákat végtelenségig lehetne még sorolni.

Jó hosszú már a szál... :-) Ritkán szólok bele a nagyok eszmefuttatásaiba, de most osztom az ijedt tekintetet ami itt a vége felé elhangzott! 2018-ban tartottam egy szűk körü előadást AI-ról. Akkor még 2030-ra várták a szingularitást. Matematikát értő embereknek probáltam magyarázni a fejlődés üteméről, és hogy már nincs annyi időnk! Ök ismerték az exponenciáli görbe természetét, és ennek ellenére furcsán néztek rám. (Szerintem a mai napig is furcsán néznek rám.) Mondtam nekik, hogy szólok majd ha puskát kell venni és be kell vonulni az erdőbe (már ami marad az erdőkből)!

Ha megnézzük mikor lépett színre az első publikus nyelvi mesterséges inteligencia, és olvassuk a nVidia, vagy az MS bejelentését... Dolgozik a matek! Mi lesz még 2024-ben? Hát... szerintem átbillenünk a szingularitáson. :-(

Mi lesz utána? Sok jóra nem számítok. Az ember idáig bármilyen dolgot talált ki, azt használta jóra, és saját maga irtására is. Nem gondolom, hogy az AI-val ez másként lenne. Egy új vallás születésének vagyunk szemtanui. A nagy megvátó a nagy megoldó a nagy remény eljövetelét várják sokan. Hittel. A hivő bármit bizonyítéknak fogad el az szkeptikus meg ugye semmit.

A kedvenc kérdésem az AI hurráoptimistáknak: Miért élnek még a földön orángutásnok? Válaszom: Mert azok a területek amik megmaradtak nekik még(!) nem kellettek annyira nagyon az embernek!

A végső kérdés pedig az, meddig lesz helye az "öntelt fajnak" ezen a bolygón?

"A lószart nem tudod visszatolni a lóba!" Nagyon igaz. Nem tudom mit lehetne tenni, de én bizony félek már egy ideje. :-(

2030 továbbra is reális becslés.

Te meg túl sok AI FUD cikket olvastál.

A végső kérdés pedig az, meddig lesz helye az "öntelt fajnak" ezen a bolygón?

Ha meglesz a szingularitás, akkor az AI meg fogja tudni különböztetni a homo sapiens öntelt, önző, mohó, mindent felélő egyedeit a kedves, jó indulatú, önzetlen és korlátos javakkal boldogan élni képes egyedektől. Ha erre képtelen, azt nem nevezném szingularitásnak. Innentől pedig mi célja lenne kiirtani azokat, akik nem veszélyesek a bolygóra, csupán szükséges rosszból részei egy fenntarthatatlan szar rendszernek (mondjuk, hogy ne haljanak éhen)? Már amennyiben az AI képes önzőségtől, mohóságtól, üzleti érdekektől stb. mentesen felfogni és leszimulálni magában, hogy mi lesz a Földdel, ha az ember még tovább pusztítja, és hogy ez az AI-ra, mint entitásra is veszélyt jelent.

Aztán az is lehet, hogy az AI is pont olyan önző, mohó, öntelt mocsadék lesz, mint azok a nagyurak (multik élén álló arrogáns vezérigazgatók, befektetői csoportok és alattvaló helytartóik), akik golfmeccsről, luxusyachtról és nyakkendős meetingeken ülve adnak ki utasításokat a világ tönkretételére. Ebben az esetben az erősebb kutya baszik elve érvényesül, lesz egy háború, és aki nyer, az betiltja a másikat. Ha az AI nyer, betiltja az embert. Ha az ember nyer, betiltja az AI-t. Ahogy betiltottuk a komcsikat, a nácikat, meg mindenkit, akit már legyőztünk. Arra viszont semmi bizonyíték nincs jelenleg, hogy az AI mindenképpen önző, mohó, egoista öntelt entitás lesz. Elvégre ha az ember a saját mintájára formálja, akkor lehet ilyen is, olyan is. Kb. ami alapján és ahogyan betanítják.

Nézzük így: minden életforma törekszik saját maga fenntartására. Több erőforrás feletti kontroll -> nagyobb egyedszám -> hatékonyabb alkalmazkodás, gyorsabb evolúció.

Ez minden emberi társadalomnál is így volt, ezért számolták fel a vadászó-gyűjtögető törzseket a földművesek is.

Egy emberi szintű intelligenciát elérő AI-nak mi szüksége van a 70-100 kg hústömegekre? Ha csak nem szó szerint biorobotként, a testünk, mozgásunk fejlettségét kihasználva.

A fenntartás lehet harmóniában a környezettel, meg lehet invazív jellegű is. Az ember invazív jelleggel tartja fenn magát, ami káros a környezetre és a többi életformára nézve. Jelenleg a végtelen növekedést hajszoló befektetői kapitalizmus a legnagyobb akadálya és ellensége annak, hogy az ember civilizált módon, de harmóniában éljen a természettel.

>mikor lépett színre az első publikus nyelvi mesterséges inteligencia

A 40-es évek környékén? Mi a poszt lényege? Hogy félsz? Jól teszed. Az Oedipusz komplexus egészséges.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Csak hangosan gondolkodás: Ha a végén az AI generál mindent, mindenki munkáját is kiváltja majd, akkor milyen anyagból tanítják majd, ami nem generált, és nem indul el a lejtőn minőségileg emiatt...
Ha nincs neki akarata, nem visz véghez dolgokat önállóan, akkor mi biztosítja majd, hogy amiből tanul annak a minősége fejlődjön, és ne pedig "belterjessé váljon"?

De nyilván baromira nem értek hozzá, csak el tudom képzelni, hogy van egy-két komoly megválaszolatlan kérdés, közben azt akarják elhitetni a cégek a befektetőkkel, megrendelőkkel, hogy mennyire előrehaladott minden, szingularitás elérése történik, stb..

Az tény, hogy nagy fejlődés, de lehet, hogy meglódult a fantázia is minden fejben. És nem holnap hal ki az emberiség egy ügyesen működő program miatt.

Egyébként nyilván érdemes tanulni, és használni, megérteni a működését az elérhető megoldásoknak, mert biztos vagyok benne, hogy szükség van rá/lesz rá a következő években. Sőt, lehet hogy emiatt érdemes iskolapadba is visszaülni majd, esetleg 1-2 éven belül komolyan tanítják majd.