treynek úgy látszik igaza lesz - a tanárok reszkethetnek!!

A jövőben nem lesz szükség hús-vér pedagógusokra.

És a jövő ma jött el.

OpenAI ChatGPT-4o segít matematikát tanulni:

A teljes Spring Update itt:

https://openai.com/index/spring-update/

A hozzá tartozó HUP thread itt:

https://hup.hu/node/185174

Hozzászólások

Szívesen meghallgatlak, hogy milyen lehetőségeket látsz arra, hogy az emberek nagy többsége ne haljon éhen egy AGI utáni világban.

A kommunista "mindenki egyenlő! Aki nem dolgozik, az is egyék" dologgal nem értek egyet (kivételes eseteket kivéve).

De nehezen látom azt, hogy az AGI által munkanélkülivé lett emberekkel mi legyen.

Ez pl. egész érdekes olvasmány volt:

https://moores.samaltman.com

Ez inkább Gibsonian, cyberpunk, nem Orwellian, autokrata, szocialista jövőkép.

Valahol Gibson és Huxley között...

Olyan AGI, ami tobb munkat vesz el, mint ahanyat teremt, nem lesz. Ellenkezoleg: a hatekonysag novelese miatt uj uzletagakat eri meg uzemeltetni, mert a kulimunkara nem megy ra a draga munkaido. Ez hosszu tavon tobb munkahelyet jelent, es meg kemenyebben munkaeroket allami szektorbol elszipolyozo maganszektort. Mint eddig minden automatizalasi lepes, kezdve a telefonkozpont fogalmaval anno.

De ha mar annyira aggodsz, hogy nem lehet munkat adni: ha mas nem, a varos ahol elsz: talalsz olyan utcat, amit jo lenne 3x surubben takaritani, katyutlanitani, stb., ha mas nem.

Ha mar Anglia: szepen torvenyben lehetne szabalyozni, hogy pl. egy banknak hany ugyfelenkent hany fizikailag elerheto ugyintezot kell alkalmaznia a chatbotja hibainak mitigatalasara, vissza lehetne vezeti azt, hogy legyen hova besetalni adougyekkel, jogsiuggyel, stb.-vel a la kormanyablak, lehetne 300-400-zal meno vasutakat epiteni, etc.

Majd ha mar tenyleg nem tudnek teruletet mondani, ahova kene tobb ember, mint munkas, terjunk vissza az UBI-ra. Addig maradjunk az 1929-es valsag utan egyszer mar bizonyito kozmunka programnal.

Szerkesztve: 2024. 05. 14., k – 07:39

A kérdés inkább az, hogy merre jártál az elmúlt napokban?! :D

(treynek úgy látszik igaza lesz <- ha annyi 20 ezresem lenne, ahány ember utólag belátta és bevallotta, hogy "te G, tényleg igazad volt!" ... milliárdos lennék :)

trey @ gépház

> A kérdés inkább az, hogy merre jártál az elmúlt napokban?! :D

Eltűnök alig másfél hónapra, aztán rögtön hiányzok :D

Amúgy térdtörés+műtét, meg közben rászoktam az X-re.

X-en nem kommentelek annyit, ide meg nem akartam erős fájdalomcsillapítóval terhelten kommentelni.

Teljesen korrekt.

Mondjuk péntek hajnali 4-kor haza akartak küldeni a sürgősségiről (röntgen és CT után), hogy majd jöjjek vissza egy hét múlva. Mondom oké, de nem hiszem, hogy ilyenkor tudok egy taxit fogni, maradhatok-e reggelig, meg amúgy is egyedül lakom, kicsit nehézkes lesz úgy élni, hogy nem használhatom az egyik lábam. Doki mondta: "várj egy kicsit", majd visszajött 20 perc múlva, és mondta, hogy oké, bent tartanak, és megműtik a térdem amilyen gyorsan csak lehet. Vasárnap reggel már a műtőben voltam. Szerdán már otthon.

Dokik jók voltak, nővérek kedvesek voltak, kaja jó volt (reggeli, ebéd, vacsora, meg elalvás előtt is valami. Kávé vagy tea napi 2-3x). Egy-két öreg ember baromira unatkozott és naponta elkezdett óbégatni vagy egy fél-1 órán keresztül, 3 másodpercenként: "help me! help me!". Semmi bajuk nem volt azon kívül, hogy unatkoztak, és figyelmet akartak maguknak. Noise-Cancelling AirPod FTW!

Amikor elbocsátottak, akkor betegszállítóval hazahoztak. A betegszállítók baromi rendesek és pozitívak voltak. Még azt is megtették nekem, hogy át tettek egy széket a fürdőszobába, hogy legalább le tudjak ülni mosakodni (1 hónapig nem állhattam a jobb lábamra).

Természetesen nem egy 5 csillagos szálloda volt, de meglepően semmivel sem elmaradottabb az itteni ellátás, mint a magyarországi.

Jelenlegi állapotom:

https://youtu.be/dyNnvzn9bOw

de meglepően semmivel sem elmaradottabb az itteni ellátás, mint a magyarországi

Hat, van itt egy reszlet mindjart az elejen, amit nem toled hallok egyedul, es Magyarorszagon legalabb azokkal nem csinaljak meg, aki nem tud labraallni, az angol egeszsegugyben viszont kinos gyakori, meg ha meg is oldja az elso eszkalacios kiserlet:

haza akartak küldeni a sürgősségiről (röntgen és CT után), hogy majd jöjjek vissza egy hét múlva. Mondom oké, de nem hiszem, hogy ilyenkor tudok egy taxit fogni, maradhatok-e reggelig, meg amúgy is egyedül lakom, kicsit nehézkes lesz úgy élni, hogy nem használhatom az egyik lábam

A tobbieketol annyiban ter el a tortenet, hogy oket rontgen elott akartak hazakuldeni. Olyat akar pl., akirol kesobb kiderult, hogy nagyon nem kellett volna olyan gerincserulessel labra allni se.

(Magyarorszagon meg sok sikert CT-hez jutni kozegeszsegugyben a legtobb megyeben, de a sima rontgen rendben szokott lenni)

Pro-con. Ezért szoktam mondani, hogy a szar, az szar mindenhol. És a közegészségügy nem a minőségéről híres sehol se (csak akkor, ha valaki cherry-pickeli a legjobb példákat egy országból).

Volt otthon is részem hasonlóban, ugyanez (bár otthon azért jobb volt a tapasztalatom). Relatív jó ellátás, de nyilvánvalóan nem makulátlan. Közegészségügy. Bepróbálkoznak, aztán vagy hagyod, vagy nem. Érdekes módon nem is az volt a probléma, hogy sokan voltak sürgősségin, mert meglepően kevesen voltak, hanem valószínüleg az, hogy a kórtermek tele voltak.

treynek itt megint igaza van: az ágyak nagy része 70-80+ éves emberekkel volt tele. Én voltam a legfiatalabb, majd' 40 évesen. Szenilis vén emberek öregek otthonából, család eldugja őket a közegészségügy bugyraiba.

Szóval nem az a gond, hogy nem akartak segíteni sürgősségi esetben.

Az volt a baj, hogy a kórtermek tele voltak.

Pénteken tologattak ide-oda, gondolom, mert nem tudtak elhelyezni. Aztán szerdán engem ki is raktak amilyen gyorsan csak lehetett. Gondolom, hogy a következő embert el tudják helyezni.

Magyarorszagon meg sok sikert CT-hez jutni kozegeszsegugyben a legtobb megyeben...

Mondjuk itt a North Manchester General Hospital-ba mentem, (haverok javasolták, hogy inkább oda menjek taxival, hiába messzebb van) szóval nagy kórház. Gondolom, ha valahol biszbaszfalván ért volna a baleset, akkor ugyanúgy problémás lett volna a CT.

A betegszallitos szal is eszembe juttatott ket angliai sztorit is.

Egyikben a labra allni nem tudo sebesultert nem jott ki a mento, mert "nem verzik" igy "nincs eletveszelyben", tomegkozlekedjen be vagy taxizzon be a surgossegire.

Masikban vegul nagy nehezen kijott a mento, a pontos diagnozisra nem emlekszem, de 40 percen at probalt push backelni a diszpecser hogy marpedig erre o nem kuld ki senkit. Technikailag az is olyan eset volt, hogy az illetonek utana aludnia kellett parat a surgossegin.

Magyarorszagon a mentot ha hivod, ismeri a feladatait, es csodalatosan ellatja. A gondok kesobb szoktak kezdodni.

Ja, én is taxiztam :D

Egy járókelő hívta a 999-et az eset után, diszpécser kérdezte, hogy tudok-e járni. Mondom fogalmam sincs, nem próbáltam még, adrenalin dolgozik. Azt javasolták, hogy taxizzak be.

Azért még baromi nehézkesen lebicegtem a pub-ba, ami 50 méterre volt (fél órán keresztül az esőben, mert a jobb lábam állandóan bicsaklott), mert

  1. oda indultam, ha elütnek, akkor is eljutok oda
  2. tudtam, hogy vannak lent haverok, akik tudnak segíteni javaslatokkal

Szóval ja, a mentők itt elég érdekesek.

Mondjuk amikor az egyik haver (60+ éves, parkinzonos) elájult a pubban, és vagy 10-15 percen keresztül ki volt ütve. Mire kiért a mentő, addigra a csávó már kint szívta a cigit a dohányzóban és szidta a többieket, hogy nincs semmi baja, minek hívtak mentőt.

Kb. fél óra, 40 perc volt, mire a mentő ki ért Manchester külső belvárosába, megvizsgálták az embert, aztán visszaengedték a pubba, azzal, hogy nincs semmi baja.

Magyarorszagon a mentot ha hivod, ismeri a feladatait, es csodalatosan ellatja.

Így van!

Mondjuk nem tudom mi történt a

“we send the EU £350 million a week – let's fund our NHS instead”

Brexit propagandával :D

Magyarorszagon a mentot ha hivod, ismeri a feladatait, es csodalatosan ellatja.

https://youtu.be/Ldi-6Lbr7hM

Még mindig kiráz a hideg :D

Itt a UK-ben a mentő bent áll a dugóban, sziréna kikapcsolva, hogy ne zavarja az embereket. Autók nem mozdulnak, mert hiába mentő, de ha utat adnak akár a normál szabályok ellenére is, akkor simán megbüntetik őket.

Otthon a járművezetők nagyon nagy része mindent megtesz, hogy a mentő-rendőr-tűzoltó minél hamarabb odaérjen a céljához.

A mentő nem fél szembemenni a forgalommal, ha épp az a gyorsabb a helyszínre érkezni (ha jól tudom a szabályozás a közelmúltban változott otthon, nem tudom, hogy manapság csinálhatják-e).

Korrepetálásban már jó lehet! Hacsak nem állít biztosan olyat is, ami nem igaz, amire azért jócskán van példa. ;-)

A tanítás azonban ennél jóval több.

Nem az a kérdés, hogy a tanárok lecserélhetők-e automatákra, ez már évtizedek óta igaz lehet, hanem az, hogy ez jó lesz-e a gyerekeknek.

Nem az a kérdés, hogy a tanárok lecserélhetők-e automatákra, ez már évtizedek óta igaz lehet, hanem az, hogy ez jó lesz-e a gyerekeknek.

Az AI valószínűleg nem lesz

  • forradalmi hangulatban
  • nem fog a feje fájni
  • nem lesz bérfeszültségben
  • nem fog irigykedni a kollégájára
  • nem akarja pedofil hajlamait kiélni a diákon
  • pontosan beér a munkahelyére
  • stb.

Biztosan szar lesz a diákoknak. A videót megnézve, már most többet ér a tanárok egy részénél.

trey @ gépház

"Az AI valószínűleg nem lesz

  • forradalmi hangulatban"

Erre nagy tétben azért ne fogadj, már most olvasni pár olyan X-en is kommunikáló "black lives matter" agyilag rozzantat, akik szerint a matematika rasszista, a fehér ember találmánya, idő kérdése, hogy majd mikor fogja az AI ideológia marhaságokkal traktálni a tanulni vágyókat.

Az, hogy az embereknek van szabadnapjuk meg betegállomány, meg stb azok mind ilyen "fiszem-faszom politikai zsarolószervezetek" (gyk. szakszervezetek) vívmányai.

"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Az a kemény az AI-ben, hogy kb. kettő perc alatt le fogja vágni a gyerekről, hogy tudja-e az anyagot vagy nem, ráadásul nem lesz mellébeszélés, mert az érzelmi oldalára nem lehet hatni.

Plusz, úgy levizsgáztat egy osztályt az érettségin, hogy el se fárad (na, engedjük át Feri, aztán menjünk ebédelni|elszívni egy cigit|meginni egy kávét|vár a gyerek|főzni is kéne| stb.). Bizony ...

trey @ gépház

Az a kemény az AI-ben, hogy kb. kettő perc alatt le fogja vágni a gyerekről, hogy tudja-e az anyagot vagy nem

Egyszer majd biztos, most meg kozel sem.

Szorakozasbol feltoltottem neki egy doksit, hogy szedje ki belole a legdurvabb nyelvtani es helyesirasi hibakat. A lista fele olyan szavakat hivatkozott be, amik nem szerepeltek a pdf-ben. Ja, es ez a zsir uj 4o modell, amirol epp az orvendezes szol.

Nagy +1. Gondolom ezeket vityáéknak is elmagyarázták, és azt az 5-10 évet már kibekkelik.