Ha részt vennél valami nagy dologban (PHP - C# - VISUAL STUDIO)

Fórumok

Sziasztok!

Programfejlesztőket keresek egy remek szoftver-ötlet megvalósításához
(cloud computing), elsősorban windows és webes környezetben, később
multiplatformra is.

Akit keresek: Legyél lelkes, kitartó, becsületes, együttműködő, kreatív,
szeress megoldani programozási feladatokat, elhárítani a felmerülő
akadályokat! Minél jobb Visual Studio és/vagy C# tudás és/vagy PHP tudás
szükséges!

A szoftver remek lehetőség diplomamunkának, ha elég komolyan veszed és
ha hiszel benne, akkor sok pénzt is hozhat később a számodra!!!

A megoldandó feladatokat szóban skype-on elmondom ha valakit valóban
érdekel a dolog.

Az ötletemben nagyon hiszek és meg is valósítom, már csak az a kérdés,
hogy kivel/kikkel teszem ezt. A projekt átfutási ideje kb fél-másfél év!

Akit érdekel a dolog, keressen bátran!
Zsolt

Hozzászólások

mar csak azt felejtetted ki, hogy mennyit fizetsz ezert!! ;-)

Ha Flamm akkor benne vagyok! :-)
Ki helyett kellene csatért-pitykéért dolgozni?
Erre gondoltál?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

nem az a baj hogy pénzt szeretnél keresni, hanem az, hogy ezt úgy szeretnéd elérni, hogy 0 pénzért dolgoztatsz embereket. De győzz meg arról, hogy akkor az egészből jövő bevétel is egyenlően oszlik el.
Ötleteket gyártani manapság nagyon népszerű, a legtöbb ott bukik el, hogy fizetni kell azért, hogy produktum is legyen belőle.
Közel egy tucat hasonló projectben vettem már részt (ahol egy zseniális ötlet volt), de nem voltak restek megfizetni azt, hogy az ember dolgozik az ő ötletükön. Ennek következtében mindig egy nagy és zseniális csapat gyűlt össze az adott project végrehajtásához.

lehet, de azért ne vicceljünk már;) keletmagyarisztánban élek, programozóként dolgozok, az ember kénytelen ilyenekben részt venni és 0-24-ben dolgozni, mert az alap fizetés élni elég, haladni nem, így azért megeshet, hogy az ember dolgozik egy pár projectben. Én kérek elnézést, hogy nagy projectekben merek/mertem dolgozni és kiröhögöm azokat, akik ezt várják el ingyen:D

Szerintem semmi. Szabad ország, mindenki annyit, és annak dolgozik ingyen, amennyit, és akinek akar. Más kérdés, hogy ki az a gyagya, aki komolyan veszi az "ajánlatodat". Másrészt mennyire lehet komoly az az ötlet, amit ingyenmunkásokkal lehet megvalósítani.
------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

"Másrészt mennyire lehet komoly az az ötlet, amit ingyenmunkásokkal lehet megvalósítani."

Épp ez van a hirdetésben, vazz.
kerestek embert aki dolgozik nektek, megvalósítja az ötleteteket, csak épp rossz helyen van, másrészt meg nem szerepel a hirdetésben a munka ellenértéke, ami még a magyarisztánban megszokott "versenyképes fizetés"-hez képest is karcsú.

Flame-eljük szét ezt a szemetet :)

ps.: most nem teljesen értem, hogy ezt komolyan gondolod vagy csak a zebola szarját pakoltad ide.

Csak nekem jelenik meg 3 peldanyban ?
Ennyire nagy otlet, hogy nem eleg egyszer kirakni ezt a baromsagot ?

Nekem is volt jopar eve egy nagy otletem, a kulonbseg annyi, hogy masnak is eszebejutott hasonlo es meg is csinalta (wuala.com) ...

Nem értem, nekem csak egy példányban van. Igaz van még egy Flame ikere is, hogy ne az eredetit offoljuk szét.
Érdekes módon, a Flame-re van igény az eredetihez még nem szóltak hozzá.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Alapvetően nem tartom rossz dolognak a 0 forintért munkát, ha az aki ezt elvállalja, tényleg tanul belőle valamit. Tehát lesz egy mentora. Más szakmákban is mindenhol így m´űködik, miért lenne az informatika kivétel?

Nekem is van egy saját Java projektem, Spring, Hibernate, JSF dolgokkal. Pénzt ne várj belőle, másfél év múlva se, de tanulni sokat lehet. én is szívesen csinálnám, de már nincs rá idő. Akit viszont érdekel, annak szívesen segítek, és bevezetem a webes Java programozás rejtelmeibe.

A projekt az egy webes adatbányás, dinamikus adatlekérő alkalmazás lesz moduláris felépítéssel. Jelenleg csak az alkalmazás váza van meg, most jönnének a modulok.

Szóval aki tanulna egy kis webes Java-t, az szóljon.

Magam is belevágtam egy hasonló projektbe, és én is programozót keresek, aki nem alkalmazotként venne részt a dologban, hanem azért, mert hisz benne. Tehát egy igazi csapattagot keresek, akivel együtt gondolkodunk, és ha lesz a dologból valami, akkor a sikerben is osztozunk. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a majdani cégben részesedésé lesz az illetőnek. Picit sem szokatlan ez a modell ebben a műfajban.

Egyáltalán nem értem azt a mentalitást, hogy az ilyesmit itt a hupon azonnal kiröhögik, flame topikot nyitnak belőle, és gúnyosan ingyenmunkáról beszélnek.

A világon minden vállalkozás úgy jön létre, hogy 1. ötlet, 2. pár év szívás, úgymond "ingyenmunka" (nem csak a programozónak!!) 3. esetleg, talán, szerencsés esetben siker, és pénz, 4. amennyiben a hármas pont nem teljesül, akkor kuka, és goto 1.

Olyan fejlesztőnek eszébe ne jusson ilyen projektben részt venni, aki jómunkásemberként csinálja amit mondanak neki, utána pedig tartja a markát. Itt önállóságra, kreativitásra, és sok-sok hitre meg kitartásra van szükség. Ez egy másik életforma, ez arról szól, hogy létrehozunk valami újat, és egy picivel jobbá tesszük a világot általa.

Ha nem léteznének olyan programozók, akik tovább látnak az orruknál, akkor vajon hogy jött volna létre a microsoft, a google, vagy bármelyik ilyesmi? Ha az ötlet nem programozótól származik, akkor társat fog keresni maga mellé, aki a fejlesztési munkát fogja vinni. Azt senki ne gondolja, hogy nincs legalább ugyanannyi más természetű feladat egy ilyen projektben. Az "én dolgozom helyettük" felvetés tehát nettó ostobaság.

Kéretik befejezni a gúnyolódást azokon, akik megpróbálnak valamit létrehozni a semmiből. Nincs azzal semmi baj, ha valaki mindenképp az alkalmazotti életforma kiszámítható, biztonságos útján szeretne maradni. Ebben az esetben nem flame topikot kell nyitni, hanem tovább lapozni, mert akkor nem titeket keres az illető.

elmegyek fejlesztőként, egy középszerű/jó ötletet megvalósítani, nem kapok érte pénzt, majd talán egyszer, és akkor sem az alapján, hogy igazábol ki készítette el/ki csinálta az egészet.
Egy jó ötlet <-> nagyon pontos dokumentáció <-> kész produktum között kibaszott nagy különbség van. Akkor inkább köszönöm nem.
Ezt max úgy tudom elképzelni, hogy ismerősökkel/barátokkal etc. állok össze, közösen dolgozunk, közösen találjuk ki az egészet, majd egyenlően osztozunk ha bejön.
De úgy, hogy elmegyek kubikolni, ingyen, ez inkább nevetséges

Attól, hogy legyártod a kódot, attól még nem te végezted el a munkát. A munka egy részét végezted el. Van még emellett az ötlettől a részletes tervig vezető kreatív munka, van még a rendszermérnöki, hosting, és ehhez tartozó egyéb munkák, van marketing, sales, management, már a nulladik perctől, mert alfa teszterekre is szükség van, early adopterekből email adatbázis, mert már az alfa fázisban is kell feedback. Hozzájuk valahogy el kell jutni. A feedback-et fel kell dolgozni, változtatásokat megtervezni, minden egyes teszt fázis után. Partnerkapcsolatok, üzleti modell, befektető keresés, customer development. Arról nem beszélve, hogy az egész startup műfajt meg kell tanulni, az üzleti és a technikai oldaláról is. Ja, és cégalapítás, meg az ehhez tartozó adminisztratív feladatok.

Magyarázd már el nekem a fentiek alapján, hogy milyen alapon sugallod azt, hogy a programozó "csinálta az egészet"?
Ha középszerűnek tartod az ötletet, akkor pedig nyilván ne vállald el. Épp ez a lényeg, hogy ilyenkor olyan embert keresnek, aki lelkesedni tud az ötletért.
A "közösen dolgozunk, közösen találjuk ki" jogos felvetés, és éppen erről beszélek én is. Jelen esetben nem barátokkal állsz össze, de ez nem zárja ki hogy jól megértsétek egymást, anélkül úgysem megy. Az "egyenlően osztozunk" az egyik lehetséges forgatókönyv a sok közül, ez nyilván tárgyalás útján dől el, nézz utána, semmi ördögi nincs benne. Én például azt sem tartom kizártnak, hogy ennél még nagyobb részesedést is kapjon a fejlesztő kolléga, ha tényleg olyan sokat tesz hozzá a projekthez.

Csak magamat tudom ismételni, nem értem hogy akinek nem ilyen a beállítottsága, az miért nem lapoz tovább ahelyett, hogy nevetségesnek nevezné a dolgot.

Igen, de hogy egy projekt túlmutat-e egy szinten, azt csak akkor tudod eldönteni, ha nem zárkózol el azonnal. itt szerintem terjedelmi okokból nem is lehet úgy megnyilvánulni, hogy kiderüljön belőle a projekt komolysága. Főleg ha kérdések helyett flame topic nyílik inkább.
Az egyébként jó mérce, hogy hajlandó-e az ötletről beszélni az illető. Aki nem hajlandó, az valószínűleg borzasztóan tapasztalatlan. :)

"A világon minden vállalkozás úgy jön létre, hogy 1. ötlet, 2. pár év szívás, úgymond "ingyenmunka" (nem csak a programozónak!!) 3. esetleg, talán, szerencsés esetben siker, és pénz, 4. amennyiben a hármas pont nem teljesül, akkor kuka, és goto 1."

Tévedsz. A csóró, amatőrök kezdik így a "vállalkozásaikt, és kb. 99.999%-uknak nem teljesül a 3. pont. A vállalkozások nagyobb része úgy indul, hogy van egy ötlet, az ötletgazda keres tőkéstársat, aki finanszírozza majd a fejlesztést (ha teszik neki), majd vagy sikerül a dolog vagy nem. És ebbe a csoportba nem számítottam bele a családi vállalkozásokat, ami egy kicsit más tészta szvsz.

"vajon hogy jött volna létre a microsoft, a google, vagy bármelyik ilyesmi"
Nézzél utána hány tízezer dollárral kezdték! És kérem azt a topicot, ahol Bill Gates ingyenmunkára keres embereket!

"Kéretik befejezni a gúnyolódást azokon, akik megpróbálnak valamit létrehozni a semmiből. Nincs azzal semmi baj, ha valaki mindenképp az alkalmazotti életforma kiszámítható, biztonságos útján szeretne maradni. Ebben az esetben nem flame topikot kell nyitni, hanem tovább lapozni, mert akkor nem titeket keres az illető."

Fene sem gúnyolódik rajtad, vagy a hozzád hasonlókon! Ez egy fórum, ahol elmondhatja mindenki a véleményét. Te is, én is. Engem nem zavar a véleményed, még, ha nem is értek vele egyet. Úgyhogy ne képzeld magad a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, és ne próbáld szabályozni, mit hova írok!

------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

Ötlethez nem keresel "tőkéstársat", befektetőhöz prototipussal megy az ember, ötlettel dunát lehet rekeszteni. Beszéltél te már befektetővel? A csapat érdekli őket. Hogy az ötlet teljes marhaság-e, az csak a nulladik szűrő. Főleg szoftveres dolgoknál, ahol semmiféle anyag- és eszközköltség nincsen, alapvető elvárás hogy legyen legalább egy alfád, mielőtt elindulsz kunyerálni.
De továbbmegyek, egyáltalán nem is kell nagytőkét bevonni egy online startup-ba. Nyilván a 37signals nevű céget is "csóró amatőrök" indították el, bármit is jelentsen ez a címke. Szerintük ez így működik: http://gettingreal.37signals.com/ch02_Fund_Yourself.php
De te nyilván jobban tudod.

Bill Gates nem keresett embereket ingyenmunkára, ha jól emlékszem a kollégiumi szobatársaival alapította a céget, rajta kívül ők voltak még azok a hülyék, akik ingyen dolgoztak. Aki nem ilyen szerencsés hogy kéznél vannak a hülyék, az máshol keres hülyéket. De te gondolom nem lettél volna olyan hülye hogy egy Bill nevű hülyegyerek projektjébe beszállj. Én is kérném a linket arról hogy hány tízezer dollárral indultak, mert nekem az a gyanúm, hogy sehány.

Az ilyen projektek nagy része egyébként valóban behal. Ez ilyen. Ettől még nem gáz megpróbálni.

A véleményét valóban mindenki elmondhatja, és nekem az a véleményem, hogy jó lenne befejezni a tettrekész emberek fikázását, mert szánalmas. Ettől te még folytathatod, én meg továbbra is szánalmasnak fogom tartani. Nem akar itt szabályozni senki semmit.

"Főleg szoftveres dolgoknál, ahol semmiféle anyag- és eszközköltség nincsen"
Viszont van helyette sokkal drágább humánköltséged és még nem is biztos, hogy az általá előállított kód használható lesz. Ha veszel a piacon 20 kiló vasat, mert kell alapanyagnak, azt később ugyanúgy 20 kiló vasként el tudod adni, még ha szétszabdaltad, akkor is.

Te nem programozókat keresel, hanem vállalkozókat, akik saját szellemi tőkéjükkel ( és nem pénztőkével) belemennek egy közös vállalkozásba. Ez nem ingyenmunka, meg diplomamunka (másfél év...), hanem egy komoly üzleti vállalkozás. Ahhoz, hogy ez valakinek megérje, látnia kell mögötte a biztosítékokat. Csak úgy nem fog senki finanszírozni magának egy másfél éves projektet.

Fontos, hogy nem vagyok azonos az eredeti hirdetés feladójával, csak felbosszantott hogy építő hozzászólások és értelmes kérdések szinte el sem hangzottak, de a cikizős topic az nyomban megnyílott. Amiket fentebb leírtam, az a saját sztorim, a hirdetéshez és a feladójához semmi köze.

Ha kevés az info, és nem dönthető el, hogy a projekt komolyan vehető-e, hogy megvannak-e a kellő "biztosítékok", bármit jelentsen is ez ebben az esetben, akkor talán kérdezni kell, és akkor kiderül. Nem az a normál reakció bármilyen hirdetésre, hogy 1.nem érdekel, tovább lapozol, vagy 2.felhívod és kérdezel ?

Éppen a napokban indított valaki itt egy topikot, ami arról szólt, hogy szívesen gyakorolna programozást valami nagyobb projekt keretében, mert csomó szabadideje van, és értelmesen akarja eltölteni. Akkor most mi is a probléma? Hogy ti nem ilyen élethelyzetben vagytok? Akkor ne jelentkezz, nem neked szól. Mások nevében ne mondj olyat, hogy "nem fog senki.."

Pikánsnak érzem egyébként, hogy a hup egy open source fellegvár, ehhez képest úgy viselkedtek, mintha ördögtől való lenne egy sor kódot is létrehozni anélkül, hogy kilóra megfizetnék.

azert remelem erzed a kulonbseget akozott, hogy X ev tapasztalattal valaki beszall egy ilyen projektbe, meg akozott, hogy valaki "programozast szeretne tanulni"*, es majd jol kodol neked valami szart? :)

egyebkent mikor programozni akartam tanulni, kerestem egy helyet anno, ahol keresnek junior programozot. minimalisan kell erteni hozza, es kapsz fizetest.

*: programozni normalis szinten ugysem lehet megtanulni. olyan, mint a festeszet: vagy erzed, vagy nem. hiaba tanitjak meg a legmenobb algoritmusokat, a reprezentaciokat, hiaba csinalod sokat, egy szint fole nem jut az, aki nem "erzi", szerintem.

Ez most lehet hogy megint ki fogja itt verni a biztosítékot a sok kóder között, de az a helyzet, hogy a kód minősége elsősorban a fejlesztők jókedvét befolyásolja, a vállalkozás sikere sokkal inkább múlik ezer másik dolgon. Ha a szolgáltatás koncepciója elhibázott volt és nem működik, akkor mindegy hogy milyen a kód. Ha működik az ötlet, és tud bevételt termelni, akkor szintén mindegy milyen volt a beta kód. Nyilván sarkítottam erősen, de az alfa-beta szakaszban proof-of-concept kell, nem korlátlanul skálázható kacsalábon forgó kódköltemény. Persze sokkal több szívás van a rossz kóddal később, de én nagyon örülnék neki ha ez lenne a legnagyobb bajom, mert a product-market fit egy sokkal súlyosabb probléma, és a kód minősége csak akkor számít, ha azon már túljutott az ember. szerintem.

Ha sarkitottal, akkor jo. Egy SaaS-jellegu dolognal pl. bar az eletben nem kerul ki a kod a jonep ele, de a kod minosege igenis szamit. Mert persze meg kell talalni a megfelelo szegmenst, piacot, whatever, meg marketing ezerrel, de a jo termek/szolgaltatas az alap. Ez a beugro. Hiaba van jo marketinged, stb. hogy ha kaka a termeked, akkor csak ido kerdese, hogy kibukjon, aztan koveti a szuksegszeru bukas.

A korabban hivatkozott Kawasaki azt allitja, hogy egy forradalmi (curve jumping, paradigm shifting, google optimized, ... = egyszoval ami 1000%-kal jobb, mint a status quo) termek eseten belefer a gyorsan kijovunk a prototipussal, aztan majd a vasarloi visszajelzesek alapjan javitjuk a bug-okat, meg finomitjuk a dolgot. De ha nem ilyen dologrol beszelunk, akkor a gagyi kod (=gagyi termek) hamar a biznisz veget jelenti. IMHO persze, mint mindig...

HF*P portal - politika, flame és offtopic huppereknek szabadon!

A gagyi kód és a gagyi termék nem ugyanaz, éppen erről beszélek. Gyagyi termék az, amit nem tudok rendesen használni arra amire való. Ha a kód ezt a szintet megugorja, akkor a termék a felhasználó szemében nem gagyi. Hogy mennyire elegáns, mennyire skálázható, bővíthető, átlátható és teljesítmény-hatékony a kód, az másik kérdés, erre a részre mondtam azt, hogy beta szakaszban másodlagos.
Marketinggel nyomatni a rossz terméket az épp az az eset, amikor a product-market fit nincs meg, tehát nem kell a termék, de megmagyarázzuk nekik hogy mégiscsak kell. Én arról beszélek hogy olyan terméket kitalálni, ami kell az embereknek, ez a fő probléma, és ezen véreznek el az ilyen próbálkozások, nem azon hogy nem elég elegánsan kódolták le a szuper ötletet.
Meglepődnék ha Kawasaky a kód minőségéről beszélt volna, nem szokott ezzel a részével részletesen foglalkozni a dolognak. Az viszont igaz, hogy a termék maga jó kell hogy legyen, főleg ha már létező piacra lépsz be vele.

Van fogalmad hogy a legtöbb iparágban milyen kezdőtőkével lehet megmoccanni? Ehhez képest szerinted párezerért bérelni egy vps-t, és felhúzni rá egy alfát LAMP alapon (na itt aztán tényleg brutális licencdíjak lesznek), az durva? Utána nőnek a költségek a forgalommal, de addigra már lehet akár bevételed vagy befektetőd is, ha ügyesen csinálod.
Legalábbis én így képzelem, de bevallom ide még nem jutottam el, tehát akár tévedhetek is.

Öööö...
tfh a project összerakásához kell 5 ember (pl. architect, fejlesztő, tesztelő, adatbázisos, rendszergazda) fél évre, ha ezek az emberek csak átlag fél misibe kerülnek havonta (ez kb. 240 nettót jelent, ez még kevés is lehet, ha nem kezdőket akarsz tanítani, hanem inkább haladnál), akkor az 2,5 millió havonta, 6 hónap alatt 15 milla. Plusz 1-2 milla vasra (egy része lehet vps+szilaj net is), plusz ha nem lamp 1-2 milla sw-re (mondjuk egy visual studio, vagy egyéb rad tool), bár ha lamp akkor is lehet, hogy jobb (fizetős) eszközzel annyival jobban haladsz, hogy megéri megvenni.
És ez még csak tech staff, nincs support-od, nincs sales-ed, nincs marketing, nincs ügyvezető, iroda, stb.

Szóval szerintem ennyit a kezdőtőkéről. Nyilván nem 5 milliárd USD, mint az új intel fab építési költsége, de nem is a párezerért bérelni egy vps-t.

Persze lehet azt mondani, hogy akkor álljunk össze és rakjuk össze a szabadidőnkben, de meló és esetleg család mellett lehetetlen úgy haladni, szóval akkor nem fél év, hanem 1-2 év alatt készül el, és addig valszeg más is kijön az ötlettel és letarolja a piacot.

Szerintem ezeket az "összedobok egy weblapot, befut és aztán felveszek jó szakembereket" jellegű project ötletek ideje lejárt. Amit ki lehetett találni azt már kitalálták és meg is csinálták, vagy épp most csinálják. Tehát vagy egy profi terméket adsz ki minél előbb, vagy kb. esélyed sincs a sikerre.

Psszt! Ne mond hangosan, még a végén megtudják a befektetők is! :)

(Azért ezt akkor mondani, amikor minden eddiginél gyorsabban, könnyebben össze lehet rakni mindenféle prototípusokat, framework-ökkel, sablonokkal...nem termékről beszélek, ahogy remélem az egy-programozós csapatok se termékben gondolkodnak először...)

Szerk:
Egyszerűen nem akarok nekiállni példákat keresni neked összedobott-weblapként induló project-ekre, bocs, tényleg nem hiszem, hogy elég lenne ide pár példa.

http://zuzzmoe.com

Az a baj, hogy csak hablatyolsz össze-vissza. Ha vetted volna a fáradtságot, és rákerestél volna a Microsoft történetére, vagy Bill Gates életrajzára (csak a segítség kedvéért egy példa: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates), akkor nem irogatnál badarságokat az ingyen dolgozó kollégiumi szobatársairól. Ha a wikis cikket elolvasod kiderül, hogy már 10 éves kora óta vállalkozott a kis Billy (céget is alapított), és a DOS-t, amivel igazán elindult az üzletük, 50 ezer dollárért vette. Nem ingyen iratta!

A 37signals-szal kapcsolatban azért szeretném tudni melyik tőzsdén jegyzik a részvényeit. Sehol nem találom, de lehet, hogy rosszul keresem.

Na az igazán szánalmas az, amikor valaki vita helyett leszánalmasozza a vitapartnerét.

------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

Valóban tévedtem, pitiánerebb összegre emlékeztem a dos vásárlás kapcsán. Valóban nem kerestem rá Gates történetére, mert irrelevánsnak éreztem a vita lényegét illetően. Viszont elismerem, hogy ebben az esetben kellett a pénz az elején.

Vajon milyen módon igazolja ez azt, hogy minden esetben kell a sok pénz az elején, illetve hogy programozót semmilyen projekthez semmilyen esetben nem lehet találni, és ciki is keresni, ha nem fizeted meg.

Én a magam - más természetű - tudását számtalan projektbe tettem már bele ingyen. Persze nem mindenki hajlamos erre, de ettől még nem kell feltétlenül negatívkodni.

Én tisztelem, ha valaki belevág valamibe. Akkor is, ha sután. Tanul belőle. Csak az nem bukik el soha, aki meg se próbálja. A partvonalról gúnyolódni pedig igenis szánalmas. Nem a személyedet, csak egy konkrét reakciót minősítettem, jöjjön az akárkitől. Ha már hangsúlyoztad, hogy mindenki azt ír, amit akar.

"Egyáltalán nem értem azt a mentalitást, hogy az ilyesmit itt a hupon azonnal kiröhögik, flame topikot nyitnak belőle, és gúnyosan ingyenmunkáról beszélnek."

A hup legtöbb olvasója a magyar rögvalóságon edződött informatikus, aki milligrammra pontosan tudja mennyit ér a szaktudása és az ideje. Ködös ígéretekkel be lehet etetni naiv embereket, de ez nem az a hely. Nem lenne flame ha nem csak a "bullshitduma" és "higgyenbenne" lenne a hirdetésben, hanem konkrétumok. A másik topikban feltettem pár egy project komolyságát igen jól leíró kérdést, de eddig nem kaptam rá választ.

"Ha nem léteznének olyan programozók, akik tovább látnak az orruknál, akkor vajon hogy jött volna létre a microsoft, a google, vagy bármelyik ilyesmi?"

Nos, ez tipikusan úgy történik:
1, A programozónak van egy ötlete amit nekiáll megírni. Nem csinál nagy dolgot, csak épp annyit, hogy működjön. Ha van egy kis pénzmagja, akkor szólhat pár havernak, hogy szálljanak be.
2, Keres valakit aki megszponzorálja (befektetőnek hívják) a már meglévő project fejlesztését. Ez lehet saját maga, anyuci&apuci, vagy akár öt fogorvos. (Extra pont ha valaki tudja, melyik start-upról van szó.)
3, Az így kapott pénzből felvesz programozókat, akik kódolnak mint az állat. Ha jól osztják be a pénzt, lesz teermék, ha nem akkor becsődölnek.
4, Eladják a kész terméket.

"A világon minden vállalkozás úgy jön létre, hogy 1. ötlet, 2. pár év szívás, úgymond "ingyenmunka" (nem csak a programozónak!!) 3. esetleg, talán, szerencsés esetben siker, és pénz, 4. amennyiben a hármas pont nem teljesül, akkor kuka, és goto 1."

Álmaidban. Nincs olyan, hogy ingyenmunka. Hobbi, privát kutatás nasipénzből lehet, de ingyenmunka nincs. Lehet, hogy valaki segít, de ennek ellentételezése van. Vagy forintban, vagy munkában, de ellentételezni kell. Az ígéreteknek nincs súlya.

Vicces dolog, mert hobbizó emberként tucatszámra keresnek meg világmegváltó ötletekkel, amihez csak egy kis segítség és pár milla kell. Ezekből vagy egy tucatot hajtottam el és egyikből sem lett semmi. Miért? Mert ötlet az volt, de az illető arra nem volt hajlandó, hogy maga a legminimálisabbat megtegye az ügy érdekében.
Ha valakinek van ötlete és hisz benne, akkor tesz is érte, és nem áll azzal, hogy "programozót keresek aki magáévá teszi az ötletet és ingyen megcsinálja". Ha nem tud fizetni, akkor fogja meg a könyvet és tanuljon meg programozni. Ennyi. Az összes többi csak bullshit.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"A hup legtöbb olvasója a magyar rögvalóságon edződött informatikus"

Hát én is pontosan itt látom a problémát. A magyar rögvalóság arról szól, hogy nyafogunk hogy szarok a körülmények, de hogy a körülményeken változtatni is lehet, na az már nem része a magyar rögvalóságnak. Itt a hupon is pontosan ez folyik. Aki meg próbálkozik, azt kiröhögjük.

Az ingyenmunkát arra értettem, hogy mire egy vállalkozás profitábilis lesz, addigra elég sokat güriztek már az alapítók, miközben a pénz csak folyik kifelé. Ez, akárhogy is nézzük, nemhogy ingyenmunka, de még rosszabb. Más a helyzet persze az alkalmazottakkal, de éppen erről beszélek, hogy észre kéne venni a különbséget az alkalmazott és a vállalkozó tipusú emberek között, és elfogadni hogy létezik mindkettő, igen, még programozók között is. Akkor is, ha te a másik kategóriába tartozol.

Abban igazad van, hogy sok az ilyen behalt projekt, és aki nem hajlandó maga is tenni érte, az nem érdemli meg hogy beszállj. De hogy tanuljon meg programozni, azért ez elég laza kijelentés, tekintve hogy mennyi mást kell még megtanulni ha sikerre akarja vinni a dolgot. Én most egyébként pont ebben a fázisban vagyok, de attól tartok hogy mire használható tudást fogok felhalmozni, addigra húsz olyan programozót találhattam volna, aki felfogja ezt a koncepciót, és érti hogy mit profitálhat belőle. (mondjuk például startup indítási tapasztalatot, ha mást nem, ami egy teljesen más természetű tudás, mint kódolni. de megint mondom, akit ez nem érdekel, az nyilván ne szálljon be ilyenbe!)

"Más a helyzet persze az alkalmazottakkal, de éppen erről beszélek, hogy észre kéne venni a különbséget az alkalmazott és a vállalkozó tipusú emberek között, és elfogadni hogy létezik mindkettő, igen, még programozók között is. Akkor is, ha te a másik kategóriába tartozol."

Bullshit. Az általad alkalmazott típusú ember pénzért dolgozik, szereti a kiszámíthatóságot, az állandóságot. A vállalkozó típusú ember szintén pénzért dolgozik, hajlandó magasabb kockázatot vállalni, de ezért árat is kér. A különbség a kettő között, hogy egy alkalmazott bármit megcsinál neked, egy vállalkozó, viszont kiszáll a projectből amint túl magassá válik a kockázat. Kérdés, megér-e neked mondjuk 50% részesedést ez vagy sem?

"De hogy tanuljon meg programozni, azért ez elég laza kijelentés, tekintve hogy mennyi mást kell még megtanulni ha sikerre akarja vinni a dolgot. Én most egyébként pont ebben a fázisban vagyok, de attól tartok hogy mire használható tudást fogok felhalmozni, addigra húsz olyan programozót találhattam volna, aki felfogja ezt a koncepciót, és érti hogy mit profitálhat belőle. (mondjuk például startup indítási tapasztalatot, ha mást nem, ami egy teljesen más természetű tudás, mint kódolni. de megint mondom, akit ez nem érdekel, az nyilván ne szálljon be ilyenbe!)"

Miért lenne laza? Csupán elszántság kérdése az egész.
Nem, nem fogsz ilyen programozót találni, mert az ilyen programozó pénzbe kerül.
Start-up indítási tapasztalathoz kockázati tőke kell. Egy sima Bt indítása, is pénz. Van ekkora pénzügyi tartalékod?
Hogyan lesz egy programozónak start-up indítási tapasztalata melletted? Az ő pénzén alapítod a céget? Ki vezetné a céget? Igen necces tapasztalat, amiből arra emlékszik majd, hogy éjt-nappallá téve kódolt, míg el nem fogyott a pénze és akkor eltűnt a partnere...

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Furcsa hogy úgy beszélsz mintha valami személyes rossz tapasztalat lenne mögötte, közben meg a példád mintha életidegen lenne. Ha együtt alapítotok céget valakivel, az nem tud csak úgy eltűnni, legfeljebb akkor, ha nagyon csúnyán hagytad magad átverni a papírozáskor.

"tanuljon meg programozni..."
Nálam a kellő elszántság megvan, gyúrom is a php-t, szerencsére a szükséges gondolkodásmódot már 8 évesen elkezdtem elsajátítani c64-en, a linux, apache, mysql, html is régóta megyeget, elolvasni és felfogni még a php-t is tudom nagyon lassan, de gyanítom hogy ebből én még közösségi webalkalmazást nem fogok egyhamar főzni. :)

Sokféle árnyalata van az eltűnésnek. A "figyelj, nem fog bejönni a business, szüntessük meg a céget"-től kezdve, a tulajdonrész eladásán át, egészen a fizikai eltűnésig.
Az továbbra sem tiszta, hogy a céged miből élné túl az első másfél évet úgy, hogy te is és a programozód is napi 8 órát dolgozik rajta?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A fejlesztési szakasz a publikus bétáig gyakorlatilag nem termel kiadást, se bevételt, tehát cég csak utána kell. üzleti angyalt, befektetőt keresni viszont már előtte is bőven lehet, és egy piackutatás az üzleti modellt is csiszolni tudja, még mielőtt céget alapítanál. Egy kft sem emészt fel embertelen összegeket, tehát amíg a kiadások nem szállnak el, addig el lehet azért vegetálni, főleg ha a tevékenységi körben van valami olyasmi is, amivel nagy eséllyel tudsz némi bevételt generálni a cégnek.
(esetemben ilyen lenne a fotó/videó, oktatás, illetve piackutatással kapcsolatos szolgáltatások)

emellett a hagyományos freemium modell szerint kéne hogy jöjjön a pénz (premium szolgáltatások, hirdetések, on-site pénzforgalmi részesedés) - világos, hogy ehhez egy nagyon komoly kritikus tömeget kell elérni, hogy működjön.

semmiféle garancia nincs arra, hogy egy cég túléli az első másfél évet. az üzleti terv való arra, hogy ezt egy külső ember meg tudja saccolni, de garancia soha nincs rá.

napi 8 órát viszont eleinte nem kell dolgozni rajta, sokan csinálják ezt munka mellett, mert élni is kell valamiből. van egy pont, amikor dönteni kell, de ezen a ponton már talán látszik valamennyire, hogy fog-e működni a dolog, vagy sem.

És a publikus bétáig mit eszik a programozó?
Mennyi idő alatt éred el a freemium életképességéhez a kritikus tömeget? És addig mit eszik a programozó?
Egy project végigviteléhez 100%-os emberek kellenek, nem lehet egy seggel 2 lovat megülni, mert abból csak bukás lesz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ezért k*va nehéz műfaj ez, mert semmit nem lehet előre látni, és így kell élni folyamatosan. A programozó a fizetését eszi. A vállalkozó, aki korábban programozóként dolgozott, az meg erdei bogyót eszik ha kell, vagy megtartja a munkahelyét, és közben befektetőt keres mint az állat. :)
Szerintem. De értem én hogy naivnak tartasz, az is vagyok. Bizonyos dolgokhoz naivnak vagy akár tökhülyének kell lenni, aztán mennyi minden hiányozna az életünkből nonszensznek indult projektek nélkül?

Ez az egész vita arról szól, hogy vagytok ti sokan, akik azt magyarázzák hogy miért lehetetlen ez, miért reménytelen az, miért nem érdemes belevágni, mert úgyse, úgyse. A világ attól fejlődik, hogy vannak akik máshogy gondolják. Benned persze ma már nem merül fel, hogy minden ami körülvesz, anno egy nonszensz projekt volt, amit kiröhögtél volna.

El vagy tájolva. Az egész vita nem egy ötlet megvalósíthatóságáról szól, hanem ahhoz alkalmazott módszerről.
A világ attól fejlődik, hogy emberek saját idejüket, pénzüket és energiájukat fektetik be a saját ötletük megvalósításába és sikerre viszik azt. Általában 1000 ötletből 1 az ami életképes, és a kiötlőjének van elégséges kitartása és háttere, hogy végigvigye azt. És ennek a része az, hogy képes felmérni a megvalósításhoz szükséges erőfeszítések nagyságát. A Wrightéknak volt elég tőkéjük, hogy kitelepüljenek fél évekre Kitty Hawk-ba játszani a repülőjükkel. Lillienthalnak volt elég pénze, hogy egy 30 méteres dombot építettsen. Edisonnak volt elég pénze, hogy mérnököket fogadjon akik izzószálhoz alapanyagokat teszteljenek. Tesla esztergályosokat és szakembereket alkalmazott akik elkészítették neki a turbináját. És sorolhatnám a végtelenségig.
A legtöbb "ötlettel" rendelkező ember erre nem képes és nem is hajlandó. Az ilyen ember mással akarja kikapartatni a gesztenyét és nem érti meg, hogy ennek ára van. Az itt jelenlévők jelentős részének van elég élettapasztalat, hogy saját vagy más példájából tanulva felismerje az ilyen szituációt.
Erről szól a vita.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Amit leírtál abban nagyrészt nincs is köztünk vita, viszont szerintem egy bukott projektben részt venni is tanulságos lehet sokaknak. Nem mindenki akarja megváltani a világot, egy apró projekthez pedig nem mindig kellenek hatalmas erőforrások.

Hogy például nem sikerül nyereséges vállalkozást csinálni egy online szolgáltatásból, az nem jelenti azt, hogy kidobott idő részt venni a létrehozásában. Ha csak párszáz ember használja, akkor is létrejött valami. Akkor értenétek meg amit mondani próbálok, ha el tudnátok kicsit rugaszkodni a mereven pragmatikus nézőponttól, ami egyébként teljesen jogos, de az élet attól szép, hogy önmagukért is vannak dolgok, nem csak a haszonért.

Olyan érzésem van, mintha valami egyenlettel akarnátok kiszámolni a befektetett munka megtérülését, és kifelejtenétek az egyenletből egy csomó kevésbé kézzel fogható dolgot, talán mert nektek nem fontosak ezek, és talán nem is eléggé számszerűsíthetőek. Mert ugye érzésekkel nem lehet jóllakni, nélkülük viszont felesleges.

Magyarázom ezt egy olyan fórumon, ahol már olvastam olyat is, hogy a művészet mint olyan, teljesen haszontalan. Azon érdekes módon senki nem kezdett el gúnyolódni. Nem is értem mit keresek itt.

http://www.youtube.com/watch?v=DSEV6O5JoPI#t=5m38s

(linkelt résztől kezdve 1 perc ami ide vág, de szerintem az egészet érdemes megnézni)

érzem hogy ezzel egy külön offtopic szálat eresztek ki a palackból arról, hogy Will Smith egy tehetségtelen pojáca-e, vagy sem. :) remélem tévedek.

Még annyit, hogy az én fejemben a vállalkozó tipus másmilyen. Amit te leírtál, azt én inkább bankár/bróker tipusnak hívnám. A vállalkozó az nem száll ki, talán még akkor sem mikor már kéne. Az igazi vállalkozó gyermekének tekinti a céget, és a kelleténél is kevésbé törődik a kockázattal. Akkor száll csak ki, ha a gyerek már tényleg halott.

"A vállalkozó az nem száll ki, talán még akkor sem mikor már kéne. Az igazi vállalkozó gyermekének tekinti a céget, és a kelleténél is kevésbé törődik a kockázattal. Akkor száll csak ki, ha a gyerek már tényleg halott."

Az ilyen nem vállakozó típus, hanem balek típus. Millió +1 ilyen cég van az országban, amelyik csak vegetálni képes éveken keresztül és nem szállnak ki, mert reménykednek "majd egyszer" és foggal-körömmel ragaszkodnak egy rossz koncepcióhoz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez az az eset amikor a gyerek halott. aki ezt sem ismeri fel, az tényleg balek. Én arról beszélek, hogy nem fog téged faképnél hagyni, csak mert megijedt a kockázattól. Egyébként az is nézőpont kérdése, hogy mi számít vegetálásnak. Ha ki tudja fizetni az alkalmazottakat, és maga is visz haza annyit hogy jóllakjon a család, közben szereti amit csinál, azt nem nevezném vegetálásnak csak azért mert nem növekszik.

"és érti hogy mit profitálhat belőle. (mondjuk például startup indítási tapasztalatot, ha mást nem, ami egy teljesen más természetű tudás, mint kódolni."

Na ne vicceljünk már, startup indítási tapasztalat, hát épp az nincs neked sem. Nomeg egyébként nagy tapasztalatot lehet abból szerezni, hogy belülről láttam egy startup csődjét.

Valaki valahol írta, hogy ha egy nagy multi vagy, akkor csinálhatod azt, mint a többi multi, és akkor valszeg annyira fogsz nőni, mint a többi multi, annyi profitot fogsz termelni, mint a többi multi, stb.
Viszont startup-ként nem csinálhatod azt, mint a többi startup, mert a startup-ok nagy része, az átlagos startup csődbe megy, pont.

A tapasztalatot nem tőlem kapja, hanem a közös munka során közösen szerezzük meg. Az a csodálatos dolog a tudásban, hogy nem kell elvenni valakitől ahhoz, hogy megszerezd.
Hogy egy becsődölt startupból nem lehet tanulni, ezt pedig gondold át még párszor. Minden tanulási folyamat arról szól, hogy addig hibázol, amíg aztán egyszercsak nem. Borzasztó sokat lehet belőle tanulni. Persze van, aki nem tanul a hibáiból.

A következőkre van szükség ahhoz, hogy egy startup sikeres legyen:
- jó ötlet
- jó szakemberek, akik megvalósítják
- jó management
- tőke
- szerencse

Ha ezek bármelyike hiányzik, a startup csődbe megy.

A fail&retry jellegű tanulás szerintem itt nem igazán működik, mert lehet sokféleképpen jól és rosszul is csinálni, azzal nem vagy előrébb, hogy a többszáz hibalehetőségből egyet ismersz és elkerülsz, már ha ismered, és már ha egyetlen hiba volt a csőd oka (általában nem). Sokkal sikeresebb az, hogy valaki mellett megtanulod, hogy hogyan kell jól csinálni.

Olyan aranyosak vagytok, ahogy azt próbáljátok bizonygatni, hogy márpedig semmi más nem létezik, csak alkalmazotti élet. Nem létezik fejlődés, nincs olyan hogy kisérletezés. A hibákból nem lehet tanulni - ez a kedvencem. Nem létezik olyan ember, aki lelkesedésből vesz részt valamiben. Egyáltalán, csak az létezik, ahogy ti éltek. Fantasztikus mélységei vannak a beszűkülésnek.

Nem ezt mondom. Láthatóan még a halvány körvonala sem fér a fejetekbe annak, amiről beszélek. Ezzel nincs is semmi baj, mert onnan indultunk ki, hogy akinek nem inge, az lapozzon. Problémám csak azzal van, ha mások nevében próbál meg valaki észt osztani, elmagyarázni, hogyan működik a világ, miközben láthatóan önkéntes számüzetésben él a saját kis világában, ahonnan ha a fene fenét eszik sem hajlandó kikukucskálni. Rengeteg erős érvetek van, el is fogadom őket, a baj csak az, hogy ezek csak rátok vonatkoznak, ti pedig egyetemes igazságként adjátok elő őket. Léteznek olyan emberek, akik készek a szabadidejük egy részét olyasmivel tölteni, amiért nem kapnak pénzt. Ezer féle motiváció létezhet erre. Én sem kapok pénzt azért mert hülye projektekbe ölöm az időmet. Ha valami csoda folytán pénzt látnék belőle, abban a pillanatban a társaim is látnának pénzt. Ennyire egyszerű ez. Nem baj ha nem értitek. Csak nehogy azt gondoljátok, hogy bölcsebbek vagytok attól, hogy valamit nem értetek.

A csicskáztatás lényege, hogy más munkájáért cserébe jut az illető haszonhoz, miközben hitegeti, kihasználja a munkát elvégző személyt. Egy fenti project felállásában (tulaj nem tud fizetni, a kóderek szívességből dolgoznak a projecten) a reális az, ha a hozzá nem értő ötlettulajdonos kap 2%-5% részesedést a cégből, a maradék pedig osztódik a core team tagjai közt. Ez nem újdonság, láttam ilyent működni gépészeti területen. Beszéltem olyan emberrel, aki 10-12 cégben 1-2%-os tag, mert vannak hasznosítható ötletei, de nincs elégséges szaktudása a tervezéshez.
Egy fejlesztésnek mindig is vannak erőforrás kockázatai amik csak siker esetén térülnek meg. Azt viszont biztosra lehet venni, hogy siker esetén tuti, hogy a "kisemmizett" ötlettulajdonos lépne le elsőként a know-how-val az első adandó alkalommal. Ezzel minden fejlesztő tisztában van és erre mondják felénk: Jobb ma egy veréb, mint holnap egy lófasz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azt nem látom, hogy mi alapján feltételezed ezt. A tapasztalatod elfogadom, ahogy írod, biztos láttál már ilyent, de amikor "biztosra lehet venni"-t írsz, én tippelést látok. A másik, hogy egy korrekt papírozás mellett nem hiszem, hogy nem lehet csökkenteni a lelépés esélyét.

Látok egy hiányos felvetést topicnyitónak, aminek a lyukait ti szokásos pesszimista módon kitöltöttétek, kérdezés nélkül. Ez így nem problémás egy kicsit? Nem lehet, hogy pont így csúsznak el jó dolgok, az előítéletek miatt?

http://zuzzmoe.com

Az előítéletek mögött tapasztalat áll. Az előítélet feladata, hogy az embert megvédje olyan szituációkban, amikor kevés, nem megfelelő információk alapján kell döntenie. Az előítélet, ami abból született, hogy az ember látja mit és mennyit érnek a jól lepapírozott szerződések (3-5 év bírósági huza-vona ami alatt elavul a technológia), ami mögött tucatszám állnak bebukott projecktek, pályázati pénzt felélő ügyvezetők, stb.

A topicindító hirdetés alatt feltettem 8 kérdést, amire nem kaptam választ. Viszont, utána született egy erősen butthurt és bullshit jellegű bejegyzés a topicindítótól. Ezen bejegyzésben szerepel, "F*ngom nincs hogyan kell egy szoftvert fejleszteni, de itt nem is ez a lényeg." és a "Nyilván az ötletemmel nem fogok és nem is akarok mást gazdagítani (irreálisan), de aki bele mer vágni, az biztos nem fog rosszul kijönni belőle." amiből le lehet szűrni a project indító szakmai hozzáértését és elvárásait. Innen kezdve az előítéletek már csak kipótolják a képet.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Igaz, elismerem, utoljára akkor néztem azt a témát, amikor még nem volt válasz a kérdéseidre. Így bőven más a képlet, tartom, hogy nem szeretem az előítéleteket, de az álláspontod számomra is megalapozott.

Remélem nem voltam sértő, csak épp a napokban rengeteg (lehet, hogy jogosan) berögződött előítélet miatt nem sikerült előre jutnom, kaptam pár elég rossz visszajelzést, tények vizsgálatára nem vetemedő emberektől. Összemosódott a kettő, elnézést érte.

http://zuzzmoe.com

előítélet miatt nem sikerült előre jutnom, kaptam pár elég rossz visszajelzést, tények vizsgálatára nem vetemedő emberektől.

Ezzel egyutt kell elni. Mondom, biztos van 1-2 olyan "alommunkahely" (!= ahol az almokert fizetnek), ahol minden flottul megy, de a tobbsegunk ezt nem tudja mindig kikerulni.

Jon a hamburgerado? - politika, flame és offtopic huppereknek szabadon!

Nem annyira vagyok az "együtt kell élni" ember, mivel láttam, hogy vannak helyek, ahol van élet, mégse mindenki kesereg, ezért nem fogadom el. Értem, hogy mire gondolsz, csak én azt vallom, hogy ha változtatni akarsz, akkor elfogadni-beletörődni-... öngyilkosság. És nem, nem álommunkahelyet keresek, csak olyant, ahol van értelme dolgozni, mert hagyják. Nem nagy kérés, szerintem, csak jelenleg ez nem az a földdarabka, ahol ez egyáltalán elképzelhető.

http://zuzzmoe.com

Szerintem nincs olyan, hogy tokeletes munkahely, ahol soha semmi gond, sem problema nincs (es nem is lesz). Neked kell eldontened, hogy mi az, ami belefer az emberek kozotti tokeletlen viszonyokba, es mi az, amit mar nem vagy hajlando lenyelni. Ha ez utobbi van a jelenlegi helyeden, akkor megfontolando a valtas.

Jon a hamburgerado? - politika, flame és offtopic huppereknek szabadon!

Lelkesedésből azok csinálnak dolgokat, akiknek a tudása még nem elég ahhoz, hogy úgy kamatoztassa, ahogy neki tetszik, hogy ne ő keressen állást, hanem őt keresség meg ajánlatokkal, vagy azok, akiknek van akkora stabil anyagi, megélhetés hátterük, hogy nyugodtan elbaszhatnak éveket az életükből, a családjuk kibírja, ha belebuknak.
Az open-source fejlesztők is vagy szabadidőben, másodállásként csinálják, amit csinálnak, vagy fizetést kapnak érte.

Olyan fejlesztőnek eszébe ne jusson ilyen projektben részt venni, aki jómunkásemberként csinálja amit mondanak neki, utána pedig tartja a markát.

Felre ne erts, nalam #1 a kreativitas, meg hasonlok, de egy alkalmazottnak pontosan az a dolga, hogy azt csinalja, amit mondanak neki. A jol vegzett munka utan pedig havonta tarthatja a markat, mert a munkaert fizetseg jar. Ezen az sem valtoztat sokat, ha egy indulo garazscegrol van szo, ami moge beall egy vc, es penzeli oket, amig el nem jutnak a nagy dobasig, ill. ha nem alkalmazottrol van szo, hanem 3 egyetemistarol, akik megallapodnak a projekt reszleteiben, es aztan nekiallnak csinalni, amiben megegyeztek.

Mondom, mindenkeppen kell, hogy egy indulo dolog eseten (is) higgyen az ember benne. Probald csak elkepzelni azt a beszelgetest, amikor elmeseled az asszonynak, hogy te azert nem keresel penzt, mert te _hiszel_ a projektben! tada.wav... LOL

Felre ne erts, nem gunyolodni akarok, csak ravilagitani arra, hogy ha nem apu-anyu finanszirozza a hetvegi bulikat / lakastorleszto reszletet / whatever, akkor bizony hitbol nehez lesz megelni, es a korgo hasad hamar helyre teszi az 1-2-3-4, goto 1 folyamatabrat...

HF*P portal - politika, flame és offtopic huppereknek szabadon!

Elég sokáig lehet tolni a szekeret munka mellett is, ha elég elszánt az ember. És valóban kell hogy legyen némi tartalék is, mert ez hullámvasút műfaj. Aztán elfogy, és a korgó gyomor helyre teszi a kalandvágyat a fejben, igen. :)
Elvetemültebbeknél meg nem teszi helyre, és megpróbálják még egyszer, és még egyszer. Sok sikeres vállalkozónak van olyan élettörténete, hogy az elsőnél kiröhögték, a másodiknál majd' éhenhalt, a harmadik meg bejött neki.

Azt hiszem, meg mindig nem erted az anyagi vonzatot. Azt senki nem vitatja, hogy a siker utja rogokkel teli. Nem tudom, kinek van nemi tartaleka, ami raadasul eleg ~1,5 evre, es ha nem jott be, akkor belefer meg 1-2-... "goto 1" is.

A munka melletti dolog mar teljesen mas, az mukodhet, mert a napi 8 oras robottal megvan a napi betevo, meg a hitel torlesztes, stb. Csak itt egy masik nehezseg adodik: ki akar (fiatalon) a napi 8 utan a joleso "hat legalabb megprobaltuk" filingert, esetleg pusziert robotolni meg 5-6 orat.

Mondom, ha valakinek se kutyaja, se macskaja, akkor bevallalhatja. De az egy kulon allatfaj, aki robotol 8-17 kozott a melohelyen, hazaer, magara zarja a szoba ajtajat, majd gep elott megeszi a mikrozott vacsit, es kozben ejfelig dolgozik az uj projekten. Ez a felallas (legalabbis) anyagilag nem bukta, de higgy nekem: eljon az ido, amikor visszasirod az igy eltoltott/elveszitett eveket.

Ha pedig baratno/feleseg/csalad/gyerekek/stb. is bejatszik, akkor egy eletmuvesznek kell lenned, hogy mindez beleferjen egy ember eletenek idejebe.

Ezert mondom, hogy a vilagmegvalto otletek (VMO-k) ugy realisak, hogy szerzel hozza toket/befektetot/bankhitelt/whatever (ami fedezi a fizetesed, eszkozoket, rezsit, stb.), es a VMO-t nyomod napi 10-12 oraban.

HF*P portal - politika, flame és offtopic huppereknek szabadon!

"ki akar (fiatalon) a napi 8 utan a joleso "hat legalabb megprobaltuk" filingert, esetleg pusziert robotolni meg 5-6 orat."
Az, aki tudja, hogy alkalmazottként legfeljebb a megélhetést lehet finanszírozni(ha valaki elég jól keres, akkor egész magas szinten), de meggazdagodni csak úgy lehet, ha egy sikeres vállalkozást sikerül beindítani.

Egyébként van az az élethelyzet, amikor napi 2-3 órát, vagy rendszertelenül, de heti 10-20 órát rá tud az ember fordítani egy ilyen projektre, vagy egyetem mellett akár sokkal többet is. Ha 3-4 ember összejön, akkor egy kezdeti bétát össze tudnak hozni ennyi időbefektetéssel is, azzal meg már lehet házalni, hogy adjanak rá zsetont.

de meggazdagodni csak úgy lehet, ha egy sikeres vállalkozást sikerül beindítani.

Miert lenne barkinek is eletcelja a meggazdagodas? Komolyan kerdezem. Mondom, nem vagyok a sikeres vallalkozasok ellen, de ha a zset kergeted, akkor mar az elejen elvetetted az iranyt - imho.

Egyébként van az az élethelyzet, amikor napi 2-3 órát, vagy rendszertelenül, de heti 10-20 órát rá tud az ember fordítani egy ilyen projektre

Nem vitatom, en is csinaltam mar ilyet ;-)

vagy egyetem mellett akár sokkal többet is.

Ja, biztos. Nem emlekszem, mar mi volt a kiindulopont, de aztan elkanyarodtunk arra, hogy 'ha valakit nem apu+anyu finansziroz', akkor bizony nem mukodik az 1-1,5 ev mulva valjunk el egy kossz, haver, legalabb megprobaltuk erzessel. Szoval egy egyetemistat ne vegyunk egy kalap ala azzal, aki mar 5-6 evet lehuzott, es otthon csalad varja...

HF*P portal - politika, flame és offtopic huppereknek szabadon!

Inkább ne menjünk el az olyan közhelyek irányába, hogy a pénz nem boldogít. Sajnos a helyzet akkor is az, hogy az ember életét jelentősen megkönnyíti, ha van elég pénze, és akinek nem célja, hogy ez így legyen, az önmagának az ellensége. Persze lehetnek fontosabb célok, de attól még ne becsüljük le ezt se.

Az egyetemistákkal kapcsolatos részt amiatt írtam, hogy ez szerepel a topicnyitóban: "A szoftver remek lehetőség diplomamunkának, ha elég komolyan veszed és
ha hiszel benne, akkor sok pénzt is hozhat később a számodra!!!"

De egyébként pont arról beszéltem, hogy attól még, hogy annak, aki 5-6 évet lehúzott, és otthon várja a család nincs lehetősége egy ilyet bevállalni, még sokan vannak, akik megtehetik, mert nem kell máshoz alkalmazkodniuk. Ha pedig bejön, akkor lehet, hogy a jövőben, amikor már családja van, több időt tölthet velük, mert nem kell túlóráznia, hogy a lakáshitelt fizetni tudja... Ezért mondták mások, hogy ez egy befektetés a jövőbe.

"vajon hogy jött volna létre a microsoft, a google, vagy bármelyik ilyesmi?"

Bill Gates apja dollármilliókkal tolta a szekeret, mire önhordó lett.
Google évekig az egyetemi kolesz netjét és áramát "lopta". Most próbálnék ilyet egy koliban, rövid úton kibasznának. Ja, ez kutatási téma volt, nem hobbiprojekt.
Oracle: kedvenc Larry-nk (ez az Ellison, nem a Page) beleolvasott Dr. Codd műveibe, majd összebaszott valamit belőle, majd jó drágán (->enterprise grade) eladta. Amit mellékesen a CIA pénzelt. (lásd: Ampex) Most ott tartunk, hogy nem irhatom le, hogy inner join, mert (verziotol fuggoen) vagy nem ismeri fel, vagy az anyaceg programozoi _nem ertik_ (igen, jol olvastad).
IBM: Nehézgépgyár volt, még a 19. században alapították, s lássuk be nehézgépekre mindig szükség van, volt miből szórakozni a lyukkártyás technológiával meg távírókkal...

Ennyi elég?

Akarsz a másik oldalról is?
Yahoo: 94-ben megalapítja két (minő csoda) egyetemi hallgató, de ők nem dolgoznak rajta évekig, hanem a rákövetkező évben már részvényt bocsátanak ki. tipikus dotkomlufi. de ez nem pukkant ki, hanem még mindig döglődik, most épp a microsoft akarta megvenni, majd a microsofttal akarták megvetetni magukat, de már mindenhova kacsingatnak, mert szar az egész ahogy van, de a sok részvényessel nem lehet kibaszni.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Sajnálom, hogy úgy tűnik, hogy én vagyok az egyetlen, aki egyetért veled ebben... De tőlem kapsz egy nagy +1-et.

(nem, én még soha nem kerestem projektre embereket, de tudnék jó sok példát mondani az ismerősi körömből, akik páran összeállva nekiálltak ilyen-olyan projekteknek. Egyébként egy egyetemistának úgyis kell diplomamunkát csinálnia, miért ne csinálhatna akár egy ilyen projektből? Ha tényleg olyan jó ötlet, és be is jön, akkor akár még nagyon jól is járhat...)

ez azert sokmindentol fugg ;)

nekunk van most olyan diplomamunka-otletunk (najo, mar meglevo munkak alapjan), ami nagyon eladhato, es mar van ra kereslet, anelkul, hogy akar egy grammot dolgoztunk volna rajta.
aztan persze kerdes egyaltalan, h megvalosithato-e (nagyon specialis terulet)

Látom mióta tölthető a "The Social Network" néhányan felszívják magukat:-)

Ami akár működhetne is, de nem kis hazánkban, mert itt egészen más a mentalitás. A Magyar ember sajnos nem tud távlatokban és lehetekben gondolkozni, mert nagyon régóta egy rosszléti társadalom tagja és ebbe gyepesedett bele.
Itthon a következő frázisok működnek meglátásom szerint:

- Jobb ma öt forint, mint holnap ezer.
- Napi tizennégy órában gürcölnöm kell, hogy a hiteleimet fizetni tudjam.
- Eszembe se jutna "ingyen" melózni más vagy köz érdekében.
- Dögöljön meg a szomszéd tehene is.
- Húsz év tapasztalattal (véres verítékkel) sikerült összelapátolnom aprópénzt (egy hiteles házat, meg egy hiteles suzukit), nehogymá' ingyen beszálljak ekkora szaktudással valamibe.

Sorolhatnám, és sajnos a szenvedő alanyok még nem is hibásak miatta, hanem a rendszer tette őket ilyenné.

Külföldön ezek a frázisok így hangozhatnak:

- Jól fizet a cégem szépen megélek belőle, de belevágok valamibe, amiből egyszer még valami jó is kisülhet.
- Sok a kitöltetlen szabadidőm.
- Akár csak tapasztalat szerzés céljából is beszállok projektekbe, még ha lóvé nem is lesz belőle.
- Örülök, hogy az országomban jól élnek az emberek, és erre még büszke is vagyok.
- Öt év alatt szép családi házat, és néhány jó autót sikerült összehoznom, a bankban is van egy szép betétem, igazán nem számít a pénz, de keresem a kihívásokat, mert az ember holtig tanul.

........na üssetek!

A dolgok egy részletével egyet értek, másik felével nem. A vicc az, hogy nem kell téged ütni, mert ütöd magad.
| Itthon a következő frázisok működnek meglátásom szerint:
Ez így van, de ez abból jön amit utánna mondtál a következő résznél:
| Külföldön ezek a frázisok így hangozhatnak:
| - Jól fizet a cégem szépen megélek belőle, de belevágok valamibe, amiből egyszer még valami jó is kisülhet.

Megnézném azt a magyar embert, pár szerencsésen kívűl, aki keres annyit, hogy nyugodt szívvel "kisérletezhet" az életével.

nem, attól kevesebb, hogy fizetős helyett nem fizetős extrát vállalsz a napi robot mellé.
Én 1 évig dolgoztam napi 15-20 órákat, a hét minden napján. Kínszenvedés volt az biztos, de sikerült kicsit tornáznom az anyagi helyzetemen. Mindezt egy talán bejön projectért biztos nem vállalnám be. Ettől függetlenűl magyarország egy kilátástalan verem, főleg a keleti régió

nincs mit utni, teljesen jol latod.

5 ev alatt csaladi haz az mondjuk nem annyira realis kint sem. 1.1M CHF egy 3 es fel szobas lakas (130 m^2), es keresel evi ~120-140kt, amibol netto senkinemtudja mennyi lesz pontosan (legalabbis en nem latom at egyelore).

azert mondjuk a felet felre lehet rakni igy is.

Ez így mind külföldön? Pl. Líbia? Szomália? Meg a világ 75%-a amiről soha nem beszél senki, mert rosszabbul élnek mint mi? Vagy a nálunk jobb 25%-ról van szó?

Értem hogy mire gondol, részben egyet is értek, de ez egy végletesen kisarkított, ránk nézve negatívan, mindenki másra nézve viszont pozitívan általánosító, tipikus, "itt minden szar és mindenhol máshol minden jó" vélemény.

A szal ugy indult, hogy tippet adtam a jovore nezve. Asszem ;) Otthonrol mindenki azt hiszi hogy ugyanaz van nyugaton is csak 3x annyi a penz (ld. pl ahogy te is hozzaalltal), es hogy ugyanolyan nehez lakast szerezni mint otthon. Csak eppen 1. nem akar senki sem szerezni 2. sokkal kedvezobbek a hitelek 3. jobb lakast lehet akasztani 4. a jobb korulemenyek miatt jobban fogod elvezni ;)

> Programfejlesztőket keresek egy remek szoftver-ötlet megvalósításához

Ez rögtön egy probléma. Mármint a "remek ötlet". Ha tényleg "remek", akkor már vagy van ilyen; vagy rövid időn belül lesz ilyen. Ha nem tudsz elég tőkét szerezni, akkor nem fog a "remek ötlet" elég gyorsan a piacra kerülni. Mire eljutsz a projekt feléig, addigra már lehalászták előled a fizetőképes keresletet és kezdheted az árversenyt, nulla felhasználói bázissal.

Én inkább a rossz ötletekben hiszek. Egy rossz ötletnek nincs konkurenciája, és a fejlesztése is mehet tőkehiányosan. Sok rossz ötlet fut be, mert amikor piacra kerülnek, kiderül róluk, hogy nem is olyan rossz ötletek.

Szóval inkább egy rossz ötlettel kéne előállnod, abból lehet valami.

Na szerintem ez a topik zárható is.

Minden apró és mégapróbb mazsolácska kinyilatkoztatta magát az élet nagy dolgairól, tovább nincs értelme ragozni.

Csak arra akartam célozni, hogy mi pici apró pontocskák nyilatkoztunk itt világmegváltó ötletekről vagy azok csírájáról pro és kontra. Levetítettük azt saját kis makroszféránkra és örülünk neki hogy sikerült egy helyen kinyilatkoztatásainkat embertársaink egy csoportja elé tárni. Lényegét tekintve zéró eredménnyel zártuk eszmecserénket.

Flame vagy sem, vicc vagy sem: en itt es most szeretnem jelezni, hogy rengeteg szabaidovel rendelkezo wannabe coder "mentort" keres. Az elmult evekben nagyon sok programnyelv megismeresebe kezdtem bele (pl. assembly, C, Java, Python) de segitseg es motivacio hianyaban egyikben sem ertem el semmi komolyat.

Amivel szivesen foglalkoznek az a GNU/Linux adminisztralas Python/IPython alol/alatt, illetve Java/Hibernate/JSF.

Ime az uzlet: en vallalom, hogy a szabaidomben (momentan ugy napi 6 ora korul van, szeptembertol valoszinuleg kevesebb) ingyen es bermentve dolgozom a projecteden, ha az a fent emlitett technologiak valamelyiket hasznalja. Cserebe te vallalod, hogy "telefonos segitseget" nyujtasz, ha valamit nem ertek (Java-ban pl. a Hibernate-nel akadtam el)

"Kockazatok es mellekhatasok tekinteteben": nem vagyok programozo es/vagy rendszergazda, mint emlitettem szeretnek erteni hozza. Az assemblytol a Javaig nagyon sok nyelvbe kezdtem bele, es sosem jutottam egyrol a kettore. Ez reszben a kulso segitseg, reszben a motivacio hianyaval magyarazhato. Szoval, ha valakinek belefer az eletebe, hogy programozo/rendszergazda palantalakat nevelgessen az ne legyen rest: irjon ne'kem itt, vagy az sdfsdfsdf kukaac freemail pont hu cimre.

Es akkor most lehet fikazni :)

Ha megengeded, rosszul volt fogalmazva a nyito topic. imho igy kellet volna:

Van egy (szerintem) baromi jo es piackepes otletem. Megalositasahoz profi es rutinos uzlettarsakat keresek, 2db. senior programozo formajaban (1web, 1desktop). A project mukodese:
- akit erdekel, ir egy mailt, es alair egy NDA-t
- elkuldom az otlet leirasat, uzleti tervet
- ha meg mindig erdekel, bebizonyitod hogy eleg jo vagy (referencia, probamunka)
- ha ezek alapjan megvan a csapat, alapitunk kozosen egy ceget, fel tudok ajanlani fejenkent x% tulajdont (15<=x<=30)
- beletesszuk a cegbe az otletet, es az osszes elkeszitett anyagot (jogok, source-kodok, szerzodesek, etc)
- mind3 dolgozunk qva kemenyen 1 evig, en hozom a uzleti oldalat, partnereket, befektetot, etc, a 2 tars hozza a megvalositast, technologiat.
- ha nyert az otlet > profit, ha nem, tapasztaltabbak lettunk.

Na ezek alapjan nem flameltek volna szet. Ha viszont nem (kb) igy gondolod, akkor viszont megerdemelt volt a flame :-)

akit erdekel, ir egy mailt, es alair egy NDA-t

az 1. LOL azert, mert (ebben a fiktiv szituacioban) farasztod az erdeklodoket, ahelyett, hogy nyiltan megmondanad, mirol van szo. A 2. LOL meg az NDA-ert, ld. bovebben a http://startuplawyer.com/venture-capital/guy-kawasaki-on-ndas cimen talalhato linkeket.

Kawasaki szerint (kiemeles tolem):

Don’t ask any potential investor to sign a nondisclosure agreement (NDA), because asking them to do so will make you look clueless. Venture capitalists and angel investors are often looking at three or four similar deals, so if they sign an NDA from one company and then fund another, they expose themselves to legal action. If you find an investor who is willing to sign an just to hear your idea, you probably don’t want his or her money.

I’ve never heard of a venture capitalist or angel investor ripping off an idea—frankly, few ideas are worth stealing. Even if your idea is worth stealing, the hard part is implementing the idea, not coming up with it. Finally, continuing the dating analogy, you probably won’t get very many dates if the first thing out of your mouth is “Will you sign a prenuptial?”

A tobbi gondolat (noha vitatkozni azert lehetne veluk) meg akar mukodhet is, felteve, hogy az "uzlettarsak" nem pusziert dolgoznanak nalad/veled...

HF*P portal - politika, flame és offtopic huppereknek szabadon!

+1
Ez lenne a normális megközelítés. Csak ez megfekszi a legtöbb ötlettulajdonos gyomrát.
Az NDA résszel vitatkoznék, mert egyszerű ötlet bárkinek az eszébe juthat, ezért a befektető nem fogja aláírni az NDAt. Összetett ötletnél meg felesleges, mert ha másnak eszébe is jut nem biztos, hogy belevág az implementálásába.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem felreertitek, az NDA-t elso lepesben a potencialis fejlesztokkel iratnam ala, sehol nem beszeltem meg befektetorol.

Es igen, csak azert hogy egy (penzugyi) befektetonek tarts egy prezit es meseld el az otletetdet nem iratsz vele ala egy NDA-t, viszont ha erdekli a project, a masodik fazis egy atvilagitas, na ott mar teljesen elfogadott dolog a 2oldalu NDA alairasa.
Mire befektetohoz jut egy project, altalaban mar van egy bemutathato prototipus, ami minimum fel ev versenyelonyt jelent, ami ebben az iparban mar egy orokkevalosag, mutogathatod a projectet.

Nagyszerű, hogy egy szerzői jogvédett dolgot akarsz diplomadolgozatként megíratni másokkal. A szerzői jogi törvény szerint szerint eltérő megállapodás hiányában a mű átadásával a vagyoni jogokat a szerző jogutódjaként a munkáltató szerzi meg, ha a mű elkészítése a szerző munkaviszonyából folyó kötelessége. Így amennyiben nincs megállapodás a munkáltató (az egyetem), a hallgató és te közted, a diplomamunkának az eredménye az az egyetemé szerzői jog szempontjából.

Emberek, nem hiszem el hogy ezen itt meg mindig lehet lovagolni.

Az illeto nyilvanvaloan bebukja a projektet.

Ugyanakkor figyeljuk meg, alapvetoen a medium rossz.

Az en projektjeim sokszor ugy indulnak, hogy irok egy levelet, figyu, van egy ilyen otletem, 3 sor, aki szerint ez erdekes, beszeljunk meg egy idopontot, mondjuk kedd este xy kocsmaba, klubhelyisegbe stb.

Igy indult a jo-hely, igy indult a villanykaron ma de facto standard vik wiki. (utobbibol mondjuk csak az otlet, meg nemi belso marketing az enyem, Bandita implementalta, par ember segitett neki, es SoTi meg SzaMa jaratta csucsra tartalmilag akkortajt)

NDA-val nem szeretek foglalkozni. A kedvencem egy olyan szigoruan bizalmas projektdoksi volt, aminek az elso oldalan - rivaliselemzes - kifejtettek, hogy rajtunk kivul mar mindenkinek van ilyen, lassan nekunk is kene.

Egyetlen dolgot szoktam kikotni, kommersz projektnel projektdoksit, forrast, ceges emailt nem viszel haza, nem fwdolsz. A kocsmaban ugyis arrol dumalsz amirol akarsz, nehany sor tetszoleges NDA-t tor.

Fizu meg alt. szumma projektosszeg osztva aktiv emberek szama, ettol csak nagyon indokolt esetben terunk el, volt hogy valaki 50%ot kapott, a masik 2 velem egyutt harmadolt, azt meg ki szoktam mondani, hogy attol meg hogy nincs idom kodolni projektvezetes kozben, en is dolgozom.

szerintem lehet ezt jstszani, volt hogy bebukott, volt hogy nem. Az ilyen hulye magyar szokas, hogy kuss es menj el multihoz... Mondjuk az otletre NDA irogatas is.