Flame

A matematikus kiszámolta: Bukni fog a fidesz!

Fórumok

Szükségesnek látszik a propagandatopiKok növelése, mert mert nagy a veszély, hogy a balliberális kommunisták visszatérnek!!!!44!!!444!!!

 

" Biztosra veszi Orbán Viktor miniszterelnök 2022-es bukását Mérő László matematikus, pszichológus. Azt mondja, az Index beszántása hiba volt, a lap azoknak is hiányzik, akik pont azért hajlandók szavazni a Fideszre, mert nincs diktatúra, hiszen az Index is szabadon működhet. Azt nem érti, hogy a tömegesen felálló stáb miért nem lépett gyorsabban. "

Vegye ki mindenki a részét a munkából, mert óriási a baj!!!444!!!

 

https://hvg.hu/itthon/20200812_Mero_Laszlo_Orban_Viktor_meg_fog_bukni_2…

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, mikor éri el a jelenlegi rendszer a célját?

Fórumok

(a NAT-os topicban merült fel bennem, hogy)

 

Igazából arra kíváncsi lennék, hogy mi a határ, mi az, amikor a fidesz (illetve persze Orbán Viktor) azt mondja, hogy most már megfelelő, elérték, amit szerettek volna és elégedetten hátradől. Feltételezem, hogy a mostani irány "egyenesét" kell meghosszabbítani. (nyilván ez egyszerűsítés és persze ez a hátradőlés is, de próbáljuk meg kitalálni a jövőt (még akkor is, ha "jósolni nehéz, különösen a jövőre vonatkozóan" :-) ) )

 

pl:

 1. az ő pártjukon kívül nem jut be senki a parlamentbe
 2. minden iskolaigazgató, minden polgármester, minden hivatalnok fideszes lesz.
 3. már csak olyan újság lesz, amit a központi propagandát tolja? (pl 444 megszűnik, valaszonline megszűnik)
 4. Amikor csak egyházi iskolák lesznek?
 5. Az iskolákat (alaptól, egyetemi szintig) fideszes delegáltak (párttitkárok?) irányítják
 6. kötelező lesz misékre járni
 7. aki nem fidesz párttag, az nem érvényesülhet (sem állami sem magánkarriert nem csinálhat)
 8. lidl, aldi, media markt, tesco és hasonló üzletek eltűnnek és helyettük magyar tulajdonúak lesznek
 9. a gdp-t előállító cégek 95%-a a NER (javítva, mert eredetileg itt "magyar állampolgárok" volt) tulajdonában lesz
 10. évi 500 milliárdot költünk a kormány által irányított propagandára
 11. más ötlet?

 

természetesen ér pozitívumokat is írni (bár van, akinek a fentiek is pozitívumok :-) )

 

Ha lehet, konkrétumokat, kézzelfogható példákat írjunk

Mobil klíma tapasztalatok

Fórumok

Sziasztok!

A jelenlegi hőség leküzdése érdekében felmerült egy mobil klíma beszerzése. Átlagos szoba/iroda. Kinek milyen tapasztalata van a témában? Melyik mobil klímát érdemes elkerülni, illetve melyik típus vált be?

Minden tanácsot köszönök.

Freund Tamás: ateizmus és evolúció

Fórumok

Az MTA új elnöke pár hete megosztotta - néhol kissé nehezen érthető - gondolatait, többek között a mesterséges intelligenciát is felületesen érintve - az eredeti cikket nem találtam:

"Az ateista elképzelés szerint a tudat az anyagi agy működésének emergens tulajdonsága. Én úgy gondolom, az anyagnak nem lehet olyan emergens tulajdonsága, ami visszahat az őt létrehozó idegsejthálózatra."

... 

"...A fő különbség, hogy ezekből a kis agykérgi oszlopokból az emberi agyban jóval több van, mint egy majom vagy egy macska agyában. ha valaki elhiszi, hogy csak mert ezekből az egységekből jóval többet pakolok egymás mellé, a hálózat generál egy nem anyagi jellegű éntudatot, az élet értelmén lamentáló elmét, akkor azt is el kell hinnie, hogy ha chipekből kapcsolunk össze egyre többet, akkor egyszer eljutunk egy számítógéphez, ami előbb-utóbb szintén kitermel magából egy elmét, ami majd az éterből visszahat és programozza a gépet létrehozó chipek hálózatát.

... 

Az ateisták hite még nagyobb, mint az enyém, mert ők el tudják hinni, hogy az öntudatára ébredt emberi agy az ősrobbanással önmagából, önmagától és önmagáért keletkezett anyagi világ fejlődésének terméke lenne. Én ezt nem tudom elhinni, természettudományos bizonyítékaink pedig egyik álláspontra sincsenek."

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/vilaghiru-magyar-agykutato-dobbene…

"Bevallotta a nantes-i templomszolga, hogy ő gyújtotta fel a székesegyházat"

Fórumok

HVG írta:

A 39 éves ruandai menekült férfit először hétfőn vették őrizetbe, de akkor tagadta, hogy köze lenne a tűzhöz, és eljárás megindítása nélkül szabadon engedték. Majd szombaton is őrizetbe vették, és kihallgatása során bevallotta, hogy ő okozott tüzet három helyen: két orgonánál és az énekszöveg-kivetítő elektronikus táblánál

[...]

A tüzek megsemmisítették az egyik orgonát, amelynek eredeti változatát még a 15. században építették, valamint Hippolyte Flandrin 19. századi francia festőművész egyik alkotását.

Kirúgták az Index főszerkesztőjét

Fórumok

Ki mit vár az új főszerkesztőtől?

Remélhetőleg ezzel vége lesz az Indexen:

 • tarhálásnak
 • rekurzív önsajnáltatásnak
 • egyoldalú tájékoztatásnak (vagy ha úgy tetszik: benyalásnak)
 • olvashatatlanságot súroló helyesírási hibagyűjteményeknek
 • ezeréves cikkek többszöri elsütögetésének
 • szájbarágásoknak
 • a gagyi layeres reklámoknak
 • stb.

"Jól elbántak velünk" megint, az EU megint "jól megmutatta" ki dirigál!

Fórumok

Teringettét! Ez ám a szigor! :D

Mit állít egy klímaszkeptikus

Fórumok

Mivel sokan cinizmussal és gúnnyal illetik azt aki eretnek és nem a fősodorban gondolkodik, megpróbálom összeszedni mit is állít egy klímaszkeptikus. Van akin ez nem fog segíteni, de ha konstruktívnak gondolod magad, nem árthat, ha megismed, mert egy esetleges vitában nem fogsz alapvető hibákat elkövetni, és a lényegre koncentrálhatsz. Először is, a klímaszkeptikus szó értelmetlen, olyan mintha nem hinné el valaki, hogy van klíma ami nonszensz, de mivel a köznyelven ez használatos, nevezzük ennek. De kit is nevezünk így? Nyilván a klímaszkepticizmusnak (hú de szép szó) vannak változatai, de most megpróbálom általánosan és tárgyilagosan csokorba szedni az állításaikat. Nem minden állítás kapcsolódik közvetlenül a klímaváltozáshoz, de a közvetett dolgok is nagy jelentőséggel bírnak.

Mivel klímaszkepticizmus alapja többféle lehet, például alapulhat tudományos eredményeken, de lehet a tudománnyal, vagy a politikai vezetéssel szembeni bizalmatlanság, vagy lehet érdek-alapú, ezért ez nem is egyszerű feladat. Nyilván nem minden pont igaz kivétel nélkül minden szkeptikusra.

Az érdek alapot figyelmen kívül hagyom, és az állításoknál alapul veszem, hogy a klímaszkeptikust a jóindulat vezérli és alapvetően jobbító a szándéka.

Ha kihagytam valamit, akkor szóljatok és bővítem a listát.

1. A klíma változik.

Meglepő lehet, de a klímaszkeptikus nem állítja az ellenkezőjét. A hőmérséklet mérést mindenki meg tudja érteni, és az ebből rajzolt grafikonokat is. Az hogy ennek mi az oka és mi következik belőle ott már jelentősek a véleménykülönbségek.

2. Nem bizonyított, hogy a klímaváltozás legfőbb oka a CO2

Jelenleg a fősodor szerint a klíma melegedését elsősorban a CO2 növekedése okozza. A klímaszkeptikus szerint viszont ezt nem támasztja alá sem megfelelő elmélet, sem megfelelő mérési eredmények. Ez nem keverendő össze a hőmérséklet mérésekkel és klíma változásával. Ennek a pontnak a jelentősége igen nagy, és szinte az összes többi pontnak az alapja.

3. Miskolczi modell

Először nem akartam semmi konkrétumot a pontok közé, de a Miskolczi modell jelentősége akkora, hogy vele kivételt tettem. Ez a klímaszkeptikusok szent Grálja, a CO2 okozta felmelegedésre a legfontosabb, legkomolyabb de nem kizárólagos ellenérve a Miskolczi modell. Erősen megosztó, nincs konszenzus róla. Az MTA (Magyar Tudományos Akadémia) egy évig vizsgálta a modellt és arra jutott, hogy a modell számításiban nincs hiba. Ha nem vagy klímaszkeptikus akkor is behatóan kell tanulmányoznod, különben esélyed sincs egy vitában.

4. A CO2 nem szennyezőanyag

A közvéleménnyel ellentétben a CO2-t nem szennyezőanyagnak tekinti, hanem ez élethez nélkülözhetetlen gáznak. CO2 nélkül nincs élet, szükséges, nem egy méreg és nem bűnös dolog. Ez egy érzelmi megközelítés, nem következik belőle semmi pláne nem a mennyiségével kapcsolatos számítások.

5. Nem az emberi tevékenység okozza a klímaváltozást

A 2-es pont közvetlen következménye, számos további következtetés alapja.

6. A klímaváltozás elleni közdelem súlypontja alapvetően hibás

Mivel vélhetően nem az emberi tevékenység az oka a klíma változásnak, legalábbis nem a CO2, ezért az elérhető erőforrásokat hibásan használjuk fel. Felkészülni kéne a változásra és nem pedig megpróbálni megakadályozni és ellenállni neki, mert az eleve kudarcra van ítélve. Ez nem jelenti a környezetszennyezés elfogadását és nem jelenti a fosszilis energiahordozók feltétlen támogatását.

7. A környezetvédelem alapjaiban elhibázott

A környezetvédelem a klímaszkeptikusnak is fontos. Nem szeretné olajban fürdetni a gyerekét, nem akarja személyesen lapátolni a szenet egy gőzmozdonyba. Ellenben az gondolja, hogy a mostani környezetvédelem tüneti kezelés, hibás és nem holisztikus. Az ember a megjelenése óta bolygóméretű léptékben alakítja át a környezetét. A földműveléssel a növényzetet, állatfajokat pusztítunk ki és más fajok számát növeljük meg, a vízgazdálkodás teljesen megváltoztat országokat. A CO2 ezek közül az egyik, amit kiemelni főellenségnek kinevezni hiba. Valami rejtélyes oknál fogva, senki sem hibáztatja a multicégeket, a társadalmi rendszert ami miatt ide jutottunk, nem vizsgáljuk a túlfogyasztás okát. Sokkal egyszerűbb megnevezni egy mindenki által érhető hibaokot és elkenni az igazi problémát.

8. Politikai és a gazdasági érdekek rátelepedtek a tudományra

A politikai és gazdasági érdekek erősen torzítják, befolyásolják a tudományt. Elég például az IPCC adathamisítási botrányára gondolni, de a „másik oldal” sem fogja vissza magát. A CO2 csökkentésére megoldásnak a CO2 a kvótakereskedelmet kitalálni meg viccnek is rossz. Sajnos ott tartunk, hogy egy tudományos állítást vizsgálni kell érdek oldalról is.

9. Az újságírói etika rég megszűnt

Az objektivitás illúzió, mindenki a saját lelkén, vágyain, érdekin keresztül szűrve át látja a világot, azonban törekedni lehetne rá. A sajtóból rég kiveszett a morál és az etika, a horror-ponó-nyomor háromságát imádja. Nem lehet csodálkozni azon, hogy a kattintásvadászat már-már nevetséges szintre emelkedett. A klíma igen hálás téma, rengeteg kattintást jelent a világvége. A klímával kapcsolatos jóslásokat összeszedjük a sajtóból, be kell, hogy lássuk, hogy már kihaltunk. Most épp ez a divat, volt elfogy az olaj jön a világvége, volt kiírjuk az erdőket és megfulladunk és sorolhatnám. Egy vitában törekedni kell a sajtó torzító hatásának a kiküszöbölésére.