Flame

Megszűnt a grsecurity ingyenes terjesztése

 ( Oscon | 2017. május 11., csütörtök - 12:01 )

16 év után a kernel szintű biztonság javítását célzó grsecurity 2017. április 27-vel megszüntette az eddig ingyenesen elérhető úgynevezett test patchek elérhetőségét (is).

Ez a grsecurity részét képező, de külön is hozzáférhető PaX-ra is vonatkozik. Az utolsó ingyenes PaX patch a 4.9.24-hez készült.

Pazarlás az elektronikában

 ( hajbazer | 2017. május 2., kedd - 15:25 )

Olvasnivaló fejlődésmániáséknak, szkeptikuséknak.

Cincálnivaló kötekedő mérnök úréknak.

http://countercomplex.blogspot.hu/2011_02_01_archive.html

Megjegyzés: Nem én írtam.

hol van Poliverzum, amikor kéne?

 ( gee | 2017. április 26., szerda - 18:11 )

http://index.hu/tudomany/2017/04/23/a_magyar_nyelv_logikaja_kulfoldon_is_erdekes/

Idézet:
a leírt nyelvek közül a magyarban felel meg a legjobban a hangzó mondatszerkezet a logikai szerkezetnek.

A Linux kernel firmware-ei és a tervezett elavulás

 ( hajbazer | 2017. április 24., hétfő - 14:49 )

Régóta foglalkoztat a téma, hogy vajon miért kell Linuxéknak mindig újra és újra feltalálni a kereket, miért nem inkább a meglévő megoldásokra építkeznek.

Így van ez a kernelhez járó (főleg wifi kártya) firmware-ekkel is, amik nyilván minen betöltéskor feltöltődnek az eszközbe, újra és újra felülírva a korábban benne lévő, eredeti firmware-t.

Kérdés azonban az, hogy ez nem eredményezheti-e végül azt, hogy a firmware tárolására szolgáló memóriahely, a wifi kártyán belül, túllépi aa P/E ciklusait és ez által tönkremegy?

A PWM-pokol

 ( hajbazer | 2017. április 15., szombat - 12:43 )

Nagyjából egyidős a LED háttérvilágítású monitorok és kijelzők megjelenésével az, hogy a gyártók PWM-mel szabályozzák a háttérvilágítás fényerejét. Ezzel még nem is lenne baj, ha a PWM frekvenciája nem lenne a fehér LED-ek utánvilágításához képest alacsony. Mivel az utóbbi tényezőt nagyon kevesen vették figyelembe, a végeredmény több millió eszköz, mely szemeket kifolyatva vibrál, a maximálisnál alacsonyabb fényerőn, egyre inkább (csökkenő kitöltési tényező).

[KERES] Commodore 64, jó állapotú, cloud-ready

 ( hajbazer | 2017. április 14., péntek - 12:39 )

Keresek olyan Commodore 64-et, amitől más szívesen megválna. Lehetőleg olyan floppy-kat is szeretnék mellé venni, amiken van natív Facebook kliens, esetleg tartozik hozzá Facebook Messenger - BBS átalakító. Mindenképpen jó lenne, ha tudnék rajta DOC-ot és DOCX-et és PDF-et legalább olvasni, ehhez is kéne valamilyen program. Bár még csak VBScript-ben programoztam, a hozzá tartozó HUP klienst megírom én BASIC-ben. Ám ha van ilyen, elfogadom ingyen.

A web túltitkosítása

 ( hajbazer | 2017. április 13., csütörtök - 12:12 )

Néhány éve, többek között a Google ráhatásának köszönhetően, tapasztaljuk azt az idealizmust, hogy egyre több weblap vált át teljes titkosításra, ami alatt azt értem, hogy minden egyes elérhető elem SSL csatornán (HTTPS) kell letöltődjön.

Bár a titkos csatornára erőltetett információknak csak elenyésző hányada igényel titkosítást, a legkényelmesebb és a legjobban marketingezhető opció nyilván az, hogy "hát akkor barátaim, titkosítsunk mindent". Az ingyenes tanúsítványszolgáltatókkal (mint a Let's Encrypt) ez pedig egyre inkább felgyorsult.

Frissítés nélkül, biztonságban

 ( hajbazer | 2017. április 11., kedd - 7:38 )

Windows 95, 98, ME, 2000, XP, a mai naptól pedig a Vistával gyarapodott a halállista. A Microsoft mindet kivezette, tekintet nélkül arra, hányan szerették és használták volna továbbra is szívesen az előbb felsorolt operációs rendszereket, bár ez az arány a most hátrahagyott Vistánál nem túl magas. Ettől függetlenül, informatikusok lévén, ott van a választási lehetőségünk, hogy szakértelmünkre, tapasztalatainkra bízzuk megszűnt támogatású rendszerünk további értelmes használatát.

A nagy kérdés tehát, mit tehet az orvos, ha beteg, avagy hogyan maradjunk biztonságban egy, a gyártó által nem támogatott operációs rendszeren?

Trollok tiltása

 ( manfreed | 2017. március 29., szerda - 14:48 )

Felvettettem trey-nek privátban, most nektek is publikusan.

Van itt néhány arc, köztük kiemelten szegecs, aki túlzásba viszi a személyeskedést, szurkálódást, másik bántását. Egy dolog trollkodni hébe hóba, szerintem annak bele kell férnie. De néhány arc bicskanyitogató stílusa szerintem közösségromboló.

Másik példa

Nem fejteném ki bővebben, kérném ki a véleményeteket az ügyben.

vodafone.hu down

 ( nagylzs | 2017. március 26., vasárnap - 21:46 )

Vajon mi lehet a gond

Akciózik egy hárombetűs?

 ( locsemege | 2017. március 22., szerda - 12:48 )

Csak azért kérdem, mert két napja az Indexen elég látványosan, sokszor a címoldalon oroszokat lejáratni próbáló cikkek jelentek meg nagy mennyiségben. Milyen műveletet készítenek elő a közvélemény puhításával?

Környezetvédelmi adó a házhozszállításra

 ( hajbazer | 2017. március 16., csütörtök - 14:41 )

Három napja kapta fel a média azt a kormánytervezetet, ami megadóztatná a webáruházak házhozszállítását.

Mr. és Mrs. Magyar Birka elmennek nagybevásárolni a Teszkóba, mert ott "olcsó" és bár 3x annyi ideig bóklásznak, mint ha egy-egy kisboltba, vagy termelői piacra mennének céltudatosan szelektálni, még így is ezt tartják a vásárlás leghatékonyabb módjának.

Miért "hazudja" oda sok szolgáltató a ddos védelmet?!

 ( raziiii | 2017. március 10., péntek - 16:58 )

Címben a mesteri / akár költői / kérdés, vagy a sávkitömés nem létezik a buta(?) ügyfélkör számára? Vagy csak jól hangzik, a hülye magyar pedig elhiszi, mert oda van írva?
Lásd valaki egyszer jó példával jött, ha van egy portásod és ő mondja meg, hogy ki mehet be és ki nem.. Az tök jó.. De ha a kocsisor az egész utcában dugót okoz, akkor tökmind1 h milyen portásod van :D

Fejtsétek ki a véleményeteket a dologról. :D

Mi az oka a HUP SSL-utálatának?

 ( Breaknet | 2017. március 7., kedd - 16:35 )

Már minden irányból pofozgatják azokat a weboldalakat, amelyek nem használnak alapértelmezetten SSL-t. Pl. a Google tervezte, hogy hátrébb rangsorolja ezeket az oldalakat, nem tudom, hogy ez a terv most hogy áll. Minden böngészőben piros felkiáltójel figyelmeztet a címsorban az SSL-t nem használó oldalakra. Az új Firefoxban meg már egy elég méretes figyelmeztető doboz jelenik meg, ha az ember elkezdi beírni a login adatait egy SSL-t nem használó oldalra (a HUP-nál is ki lehet próbálni).

Miért (ne) erőltessük a növekedést?

 ( hajbazer | 2017. március 4., szombat - 17:53 )

Tegyük fel, hogy holnaptól Windows 98-at szeretnék használni és nem szeretnék beállni a "vegyél kétévente új gépet" sorba. Mondjuk egy Pentium III-ason, mondjuk SSD-ről. SSD-ről pedig azért, mert gyorsabb abból kisebb valószínűséggel kell újabbat venni, mint HDD-ből. A "hogyan rakod rá IDÉ-re" részét ne firtassuk. :P

kriptopornó

 ( esernyofogantyu | 2017. január 23., hétfő - 10:03 )

2o13-ban egy Ladar Levison nevű informatikai szakember történelmi döntést hozott: nem adta ki a titkosítókulcsot, mely ~4oo.ooo ember üzeneteit biztosította.
Inkább megszüntette levelezőszolgáltatást, amit fejlesztett és üzemeltetett.
2o17. január 2o-án beiktatták az Egyesült Államok új elnökét.
Ladar Levison Lavabit nevű szolgáltatása újraindult.

[részletek]

Miért álló videót csinálnak sokan telefonnal?

 ( locsemege | 2017. január 8., vasárnap - 16:26 )

Milyen „jó” is az, amikor piciben lehet nézni egy telefonnal készült YouTube videót, mert az álló, míg a monitor fekvő...

Melyik oprendszer a biztonságosabb?

 ( yoursoft | 2016. december 16., péntek - 10:32 )

Az egyik fiam gépe felszabadul gépcsere miatt (Lenovo T400).
Gondoltam kipróbálnék rajta valami más oprendszert. Eddig win volt rajta.
Elsőre Linuxra gondoltam, hogy a feleségem is tudjon rajta netezni ezért Linux Mintre gondoltam.
Az emlékeimben élt egy cikk, hogy egy víruskereső készítő Linux-ra váltott, mert őszintén bevallotta, hogy reménytelen küzdelem van már a win/víruskereső piacon a malware-k ellen.

Ezt erősítette meg bennem ez a videó is:
https://www.youtube.com/watch?v=xv7kBwEVym0

Legbosszantóbb szoftverek.

 ( mrev | 2016. október 24., hétfő - 14:39 )

Nem hibákra gondolok, mert hibák mindig vannak. Viszont az alábbiak bele vannak tervezve a szoftverbe.

1) A böngészőben behívom a google keresőt, a képernyő közepén megjelenik a szövegmező. Eddig ok. Amikor azonban a szövegmezőbe beírom az első karaktert, az elugrik a szemem elől, a kezem alól, és a bal felső sarokba pozicionálja magát.

Az oktatás tehet az informatikus hiányról

 ( zotya62 | 2016. október 22., szombat - 18:14 )

http://www.origo.hu/techbazis/20161014-eu-code-week-informatika-oktatas-munkaerohiany.html

Mi a véleményetek erről? Az informatikus kizárólag csak programozó? Az IVSZ szerint fontos lenne a középiskolákban programozást tanítani. A felsőoktatásban csak eszközhiány kérdése az egész?

ubuntu.hu??

 ( agostonl | 2016. október 7., péntek - 11:15 )

Az ubuntu.hu-n a Linux Mint Magyar közösség honlapja jön be?
WTF?

otpdirekt down

 ( p.zoltan | 2016. október 5., szerda - 12:38 )

Hello,

lehet tudni valamit arról, hogy miért haldoklik az otpdirekt lassan egy napja? Esetleg valami belsős infó a javításról, stb?

Z

Az a "bizonyos" Apple-ös hülye e-mail

 ( Anonymous | 2016. szeptember 23., péntek - 19:00 )

Nem tudom előkotorni, de volt itt téma arról a bizonyos balfék adatgyüjtő e-mailről amiben az iTunes hozzáférést próbálják megszerezni. Nos ez nálam hetente még beesik a Spam mappába. Nálatok is?

"It's Close, but iPhone 7's Camera Still Can't Top Samsung"

 ( trey | 2016. szeptember 20., kedd - 8:04 )

"The contest between Apple and Samsung has never been closer, but in the end, the Galaxy S7 Edge comes out on top simply because its camera produces photos that are sharper and more well exposed than the iPhone 7's. "

[ It's Close, but iPhone 7's Camera Still Can't Top Samsung ]

Pontatlan Gmail

 ( Chas | 2016. szeptember 9., péntek - 18:21 )

Sziasztok! Ma egy elég érdekes hibába futottunk bele.
Részleteket nem írnék, de a lényeg, hogy egymástól függetlenül két ember is jelezte a hibát.
Adott egy gmail-es e-mail cím, melyben valahol van egy pont mint szeparátor. Kimegy rá egy levél, ezután válaszol egy másik ember akinek karaktereiben ugyanaz a címe, mint amire küldtük a levelet, csak az övében nincs pont (sehol).