Tudás Fája

 ( magyarver | 2009. május 7., csütörtök - 20:27 )

Sziasztok,

Én az ügyben érdeklődnék, hogy aki nagyobb szinten ismer egy disztribúciót az honnan tanult leginkább. Kevés magyar dokumentáció van de a külföldiek se bőszavúak. Azért teszem fel ezt a kérdést itt, mert leginkább debiant használok.
Elsősorban rendszer ismeretre gondolok, és nem szerverek, szerver szoftverek vagy hálózati ismeretekre hanem pl hogyan épül fel az alapjaitól egy linux. Kernel interface, meg úgy egyáltalán mi kel ahhoz hogy mondjuk debianból disztributáljak valamit. Ha akarnák a livecd-hez egy telepítőt írni mire kellene pl figyelnem, syslinux meg miegymás .. szoval általános ismeretek. Referenciákba is inkább csak arról van leírás, hogyan használjam a disztrót, meg hogyan lehet csomagot készíteni, illetve szerver karbantartás. Tudom, hogy legtöbbet akkor fogok tudni, ha elkezdem szépen a forráskódot olvasgatni a-z-ig.... de néha jól jönne egy kis támogató doksi innen onnan ... mert bizonyos dolgokba már nagyon beleméjedtem, de valahol meg alapvető hiányosságaim vannak ..

Köszi előre is ..

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Érdekes a kérés. Én magamról nem mondanám el hogy nagyon mélyen ismerem a Debian-t,de annyira már igen, hogy sikerült egy livecd-t összerakni mindenféle DebianLive-hoz hasonló livecd építő csoda nélkül. Csak az elején volt nehézkes a dolog. Azt hogy kb hogy épül fel egy linux rendszer, mi a minimum környezet ami kell ahhoz, hogy kapjak 1 parancssort stb... különböző angol doksikból bányásztam ki. Amit olvastam kipróbáltam Virual PC-vel, tanulmányoztam más Live rendszereket (figyelmedbe ajánlom a slax nevű remek kis dristrót, mert tényleg az egyszerűségre törekszik és szerintem egészen átlátható a rendszer), próbáltam saját init ramdisket készíteni és végül sikerült és így szépen lassan össz állt a kép. Megpróbáltam megkeresni azokat a doksikat amiket olvastam és hasznosnak ítéltem de sajnos nem nagyon találtam meg őket egyből.

A forráskód átolvasása szerintem nem feltétlenül célra vezető. Igen sok mindent meg lehet érteni, csak rengeteg idő kell hozzá + nem feltétlenül fogod megérteni, hogy melyik sor mire kell.

Ha van esetleg konkrét kérdésed azt biztosan megtudják válaszolni a hup-on és akár én is szívesen segítek ha tudok. Mert nincs nagyobb öröm a megismerés öröménél :)

----
Ha szeretted a DOS-os játékokat, ezt imádni fogod. livedosgames.com

mélyedtem

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szerintem elso korben a sajat gepeden nezelodj:
'/usr/share/doc/doc-linux-text', vagy '/usr/share/doc/HOWTO' (mindketto ugyanarra linkel, csak nem tudom, mas gepeken is igy van-e, mint az enyemen)

Masodsorban persze - ha mar Debian-rol beszelunk:
http://www.debian.org/ -> Dokumentacio -> Kezikonyvek (ezen belul szerintem a 'Debian referencia' az, amit keresel)

Viszont ha igazan meg akarod ismerni az alapoktol a rendszert, akkor szerintem - bar meg nem olvastam, es nem sokat tudok rola, de - a Linux From Scratch az, ami igazan neked valo.

Amugy hogy hol lehet keresni a tudast...? Google, forumok, de az igazan jo leirasok valszeg az 'eredeti' fejlesztoktol szarmaznak, azaz peldaul a Debian-hoz a debian.org-on talalsz kelloen reszletes leirast.
--
Azt akarom, hogy az emberek ne kenyszerbol tanuljanak, hanem azert, mert tudni akarnak.
Ui.: Kezdo Linux-os vagyok, emberi nyelven valaszoljatok! Koszi! :)

Hello,

Van egy újabb meglehetősen bosszantó problémám..
Billentyűzetkiosztást nemtudom beállítani normálisan.

dpkg-reconfigure locales // ez ugyebár a nyelv beállítása, hu_8tf8-ra állítom és az alapértelmezettnek is .. nemtudom miket érdemes még bejelelöni egyébként ...?

dpkg-reconfigure console-data //ez pedig a billentyűzetkiosztás (mármint konzolon)
minden variácót próbáltam már de nem jó ... ű van az ő helyett meg o jelenik meg. Backsplacenél meg kockákat dobál ...

Valakinek tipp??

Bocsi ezt a bill kiosztás topicba akartam ...
Köszi egyébként az infókat, már tanulmányozok :)

Tudom, szemétparasztul hangzik, de sajnos teljesen igaz, amit anno a 90-es évek közepén az akkori Linux-oktatóm mondott:
Ha tényleg meg akarsz ismerni egy Linuxot, kezd az inittab-bal, nézd meg mit csinál, miket indít, nézd meg azoknak is a konfigjait, és így tovább...

Idokozben rendezgettem a konyvjelzoimet es elokerult egy igen hasznos link:
http://vili.pmmf.hu/jegyzet/linux/
--
Azt akarom, hogy az emberek ne kenyszerbol tanuljanak, hanem azert, mert tudni akarnak.
Ui.: Kezdo Linux-os vagyok, emberi nyelven valaszoljatok! Koszi! :)