Debian GNU/Linux

HP Compaq nc6220 WiFi anomália

Fórumok

Sziasztok!

Ismét van egy kis gondom... Adott a tárgyban írt régi laptop, 1 GB rammal, Debian Busterrel de tökéletesen üzemel.

Nemrég cserélte a T-Home a Routert, egy Sagamcomra ami alig bírt kettő hetet és megadta magát. Hoztak helyette egy Kaon CG3000 Routert, és itt kezdődtek a problémák.

Ha nagy nehezen csatlakozik wifi-re, van, hogy egy perc múlva, van, hogy három perc múlva a kapcsolatot eldobja és a jelszót kéri. Ilyenkor enter és megy egy darabig. A Sagemcommal ilyen nem volt.

Próbáltam a routerben matatni, de sok beállítás nincs benne. Van esetleg valakinek ötlete, hogy merre induljak el?

Notebook etherent lan csatlakozás

Fórumok

Valamiről biztos lemaradtam.
Van egy kicsit öreg HP Elitebook 8440p notebookom.
A windows 10 mellé feltelpítettem dual boot -tal egy Debian 10 -et. Működik, megjegyzi az utolsó betöltött op rendszert.

Szokásomhoz híven minimalista módban, azaz a telepítővel csak a parancssoros alapot rakom fel a többit kézzel adagolom a már működő rendszerre.
Eljutottam a wifi -ig.  Otthoni rendszeremre felpiszkáltam. Megpróbálom megfogalmazni a kérdést.

Van e megoldás arra, hgy felismerje ha ethernet van és ugyanaz a router akkor ne is próbáljon wifi -t, illetve ha megszakad az ethernet kapcsolat akkor próbálja meg a wifi -t?

Ráadásul, régen a parancssorban, ha bedugtad a kábelt (vagy lehúztad) akkor jelezte, hogy megszakadt a kapcsolat, csak úgy "beledurrantott" a konzolba ahol éppen álltál. Most semmi.
Gondolom a wifi sem fog jelezni semmit. Ráadásul a wpasupplicant -al is kézileg indítom be a wifi -t "ifup wlo1" nem túl ember barát. Nem tudom mi lesz, ha mondjuk egy másik helyen kell csatlakoznom, akkor még az interface és a wpasupplicant.conf -ot is szerkeszteni kell?

Később tervezem a xfce telepítését, de parancssorból is szeretnék valami "ügyesebb" beállítási mechanizmust.

Mi ezekre a megoldás? Lehet ezt "automatizálni"?

Debian + Win10 multiboot

Fórumok

Sziasztok!

Bármikor amikor a win10 elindul azonnal felülírja az általam preferált boot prioritást (debian grub). Hogyan lehet lebeszélni a win10-et erről? A grub a debiant és a win10-et is tudja indítani, ami ugye a win10 boot loaderéről nem mondható el.

köszi!

UNIFI controller VPS-en

Fórumok

Szia!

VPS-re (DEBIAN10) átköltöztetném a Unifi controller sw-t. RPI-n, lokális hálózaton ment már.
Kimentettem a konfigot, majd VPS-en be; be is ment - bár a UAC AP LR-t (egyetlen) nem találja meg.
Teljesen belezavarodtam, a controller IP-nél a VPS címét adjam meg? Mindenhol azt olvasom, hogy percek
alatt megvan, és megy...
Portok átirányítva a routeren.
Ezt csináltam: https://community.ui.com/questions/UniFi-Installation-Scripts-or-UniFi-Easy-Update-Script-or-UniFi-Lets-Encrypt-or-Ubuntu-16-04-18-04-/ccbc7530-dd61-40a7-82ec-22b17f027776

Köszi,

R.

Clonezilla galádságok

Fórumok

Ha valaki ismeri, (szívott már vele! :) ) ezt a programot..., segíthetne. -  Valamikor régebbi verziójával is mentettem rendszert, most a stabil 2.6.7.28-assal tetem egy Debian 10-es rendszert "jégre" és majdnem szó szerint.  -  NTFS-re került, de végén a "check" funkció visszajelezte, hogy az image rendben van. Úgy gondoltam, hogy szépen lementette. (Xorg-Gnome frissítést e nélkül nem kezdtem volna el.) A mentést a visszatöltéshez, most már ext4-re is áttettem, de azzal sem jutottam előrébb. Először az alkönyvtárból nem akart tudni dolgozni, - bár Ő engedte abba menteni, - de a "gyökérbe" téve sem ment később.

(Lefutott a Debian-frissítés, de persze a Display Manager nem indult el. Utána néztem a log-oknak, és végig csináltam egy csomó ajánlott javítási metódust, de mint ált. "lenni szokott", a függőségek végül kivégezték az egész rendszert. (főbűnösök az udev, dbus, systemd, és tartozékaik.) A személyes adatokat külön mentettem, úgy, hogy nagy vész nincs, legfeljebb új verziót telepítek és beállítom ismét.)

Szeretnék még kísérletezni vele, és ezen okból visszamennék a "kályhámhoz". De nem tudok, mert az átkozott Clonezilla nem tud visszatöltési opciót felajánlani. Biztosan én vagyok a hülye valamiképp, csak ez segítségetek nélkül biztosan nem fog kiderülni. :( - Bármilyen módon is nyomulok végig, csak a "save disk" módig jutok. Nem igaz, hogy nem tudok egy "restore" módig eljutni... Egyszerűen el sem jutok az "image path" lehetőségig. (Egyébként miért ilyen eszméletlenül rossz, félreérthető a használati metódusa és a segítségképpen feliratozott szöveg? - "Partimage" szoftvert használja és annak idején sokszor dolgoztam vele, de nem emlékszem ilyen kínlódásra, a visszatöltéseknél sem. (Az elmúlt 2 évtizedben számtalan rendszer-image készítő back-up volt használatban a kezeim alatt, de zömmel kezes bárányok visszatöltéseknél is, miért ilyen nehéz ezzel a "zillával"?)

Debian kernel iio driverek

Fórumok

Sajnos ezek a driverek nincsenek beforgatva.
A "régi" technológia az volt, hogy letöltöttem a kernel forrást, legeneráltam a konfigurációt, "fejbe vágtam" a  /boot könyvtárban található konfigurációval, módosítottam amit kell és újra forgattam. Ha szerencsém van (mint gyanítom) ezekkel a driverekkel ki tudom egészíteni a modulokat és nem kell újra forgatni hacsak valami szignifikánsabb kernel update nincs. Ha nincs szerencsém kernel update -kor újra kell forgatnom.

Van valami okosabb technológia?

Tárhely kapacitás hiba

Fórumok

Sziasztok!

Egy olyan gondom lenne, hogy van egy debian 10 kiszolgáló (egy szoftveres raid1), de sajnos frissítés után a / partíció 100%-on áll. A df -i 3%-ot mutat, a df -h meg 100%-ot. A du összesítésre meg mindössze 50Gb-ot, amikor a lemez 100Gb-os. A raid státusza is rendben van...

Van valami ötletetek, hogy mit kellene tennem?

Előre is köszönök minden ötletet!

Nvidia 9100M G probléma Debian 10

Fórumok

Sziasztok!

 

Adott egy MSI MS-1672 laptop. https://www.msi.com/Laptop/VR630/Specification

Öregecske, de nagyon jól működik, viszont a Windows-hoz gyenge már.

Telepítettem egy Debian 10-et, de vibrál a kijelző. Elvileg egy Nvidia 9100M G driver kellene hozzá, de egyszerűen nem boldogulok a driverrel.

Három oldal leírását követtem lépésről-lépésre, de nincs eredmény.

Ezekkel az oldalakkal próbálkoztam:

https://packages.debian.org/sid/amd64/nvidia-legacy-340xx-driver/downlo…

https://debian.pkgs.org/10/debian-nonfree-amd64/nvidia-legacy-340xx-dri…

https://linuxx.info/installing-nvidia-driver-in-debian-10/

Valaki esetleg tudna segíteni?

Előre is köszönöm!