Orosz–ukrán háború #11

Hozzászólások

:)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te is kíváncsi vagy az ukrán vezetés újabb bölcsességeire? Jakubovics történelemhamisításaira? Tassadar szép papírba csomagolt sunyi suttyóságaira? Csab legújabb összeesküvés-elméleteire? Trey ízléstelen emoji-túladagolására? Kicca vihogva koptatott térdeire? NevemTeve bármilyen kontextusba Fideszt csempészni képes bűvészmutatványaira? A nyugati kommunista tigrincs magasröptű meglátásaira a keleti dolgokról? S arra, hogy willy végre megtalálja-e az oxigéncsapot? Ha igen, jó helyen jársz.

:)

subscribe

Ezt a formát kevéssé értékelte volna?

Спасибо

Rákérdeztem. Nem foglalkozik vele. Szerintem pontosan tudja, hogy ez nem az emberek háborúja. Attól még sem egy nyelvre, sem orosz emberekre nem kell haragudnia.

trey @ gépház

Az ukrajnai a különleges katonai művelet során világossá vált, hogy sok mindenből – precíziós irányítású lőszerekből, kommunikációs eszközökből, repülőgépekből, drónokból és így tovább – hiány van

A megoldás a fegyvergyártás felpörgetésében látja Putyin, elmondása alapján a háború kezdete óta majdnem megháromszorozták a csataterekre szánt fegyverek gyártását.

link

A magyar haderő már hosszú ideje nem rendelkezik rakéta-sorozatvetővel. A legutóbbi ilyen eszközünk még a szovjet gyártmányú BM-21 Grad volt, de azokat már rég leselejtezték. Mindeközben a HIMARS-ok az ukrajnai háborúban komoly érdemeket szereztek, és emiatt világszerte megnőtt az igény erre a fegyvertípusra. 

Jó tudni, hogy vehetünk valami kínai szart most már.

Lehet, emlékeim nem túl pontosak ezügyben. A lényegen nem változtat: NATO tagállam vett orosz haditechnikát. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Legalább eredeti :-) . Viccet félre téve... tizenegynéhány éve kapta meg Kína az orosz űr- és hadiipar alapjait. Az alapján amit az űrtechnikában ebből idáig elértek, lehet rácsodálkoznánk az újabb fejlesztésű haditechnikájukra. A korábbi fejlesztéseiket tényleg hanyagolni kell.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Végső fázisába lép az Északi Áramlat robbantásával kapcsolatos nyomozás

Végső fázisába lép az Északi Áramlat robbantásával kapcsolatos nyomozás egy svéd ügyész szerint – írja a CNN.

Mats Ljungqvist reméli, hogy ősszel már állást tudnak foglalni a vádirattal kapcsolatban hozott döntésről.

Az ügyész elmondta, hogy a gázvezetékeken használt robbanóanyag különleges összetétellel rendelkezett, amelyből biztos következtetéseket lehet levonni az elkövetőről. 

Mint megírtuk, sajtóértesülések szerint a CIA hónapokkal az Északi Áramlatot ért támadás előtt figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne robbantsa fel a gázvezetéket.

Az ügyben Svédország, Dánia és Németország közös vizsgálatot indított, de egyelőre nem sikerült tisztázni, ki állhatott a robbantások mögött. A három ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) címzett levélben ugyanakkor közölte, hogy a károk „szabotázs okozta erőteljes robbanások” következtében keletkeztek.

Kíváncsi leszek, hogy kiderül-e valaha, valami ... és kiderülhet-e egyáltalán, ha úgy adódik, hogy Ukrajna hazudott a nemzetközi színtéren ismét, nem csak az ellenségeinek, hanem szövetségeseinek is ... 

trey @ gépház

Az oroszok pedig egy olyan fegyvert vetnek be aktívan a zaporizzsjai frontszakaszon, amit eddig kiterjedten nem használtak Ukrajnában: „Nagyon csúf meglepetéseket okoz a Zemljegyelijének nevezett, rakéta-sorozatvetőre alapuló távolsági aknatelepítő rendszer. A neve nagyjából annyit tesz, hogy »földművelés«, szóval ilyen értelemben kellően cinikus elnevezés: a rendszer nagy távolságból tud aknamezőket telepíteni akár gyalogság, akár harckocsik ellen” – mondja a szakértő.

„Jellemzően az látszik, hogy amint az oroszok észlelnek egy ukrán támadást, ezekkel a Zemljegyelije-rendszerekkel gyakorlatilag az útjukba telepítik az aknamezőt annyira hirtelen, hogy ezt nincs idő felderíteni”

– mondta Rácz András. Hozzátette, hogy ha az ukrán előrenyomulás ráfut egy ilyen aknamezőre, akkor megáll, amire az oroszok tüzérségi támadással, sőt, néhol helikopterekkel válaszolnak. „Itt igazolódik az, amit sokan mondtunk az elején: nem szabad lebecsülni az erővonalak és az orosz hadsereg erejét, mert védelemben ez a haderő még mindig nagyon erős.”

Link: https://telex.hu/kulfold/2023/06/16/racz-andras-ukran-ellentamadas-elem…

trey @ gépház

Látjuk a környezetünkben, hogy sokan nézegetik az ukrajnai híreket: megindult az ukrán támadás, hol vannak már a bátorító sikerek? Mint amikor valaki nekiáll „fogyózni”: már kétszer ettem salátát pörkölt helyett, és még mindig nincs kockahasam? Nem, ez nem így működik, egyik esetben sem.

Mi persze most Ukrajnára koncentrálunk. A kiváló Tom Cooper (Sarcastosaurus) elemzését (link első kommentben) egészítjük ki a saját meglátásainkkal.

Innen: https://www.facebook.com/kardblog/posts/pfbid06xAZ1Lfd5WdorvPorH9UJ96MY…

Folytatas: Az "ukrán kártyák"

a Lancet-ZALA ennél több: 40 kilométerre tud kb. 12 kilós terhet precízen célba juttatni.

A Lancet újabb változatának 12 kg a teljes tömege. Abból 3 kg a hasznos teher.

És Ukrajna mellett szól a frontlegénység motivációja és talán a kiképzése is. A második világháborús besorolás szerint alakulataik krémje „támadásra korlátozás nélkül alkalmas”, a nagy rész „támadásra korlátozottan alkalmas” és „védelemre korlátozás nélkül alkalmas”. Az orosz oldalon is talán van még néhány elit egység, a zöm azonban „védelemre korlátozottan alkalmas”

A végére csak nem bírta megállni, hogy ne tegyen be egy pofátlan hazugságot. Persze megértem, hogy a valósággal való szembenézés helyett inkább a lelkesítést választotta.

:)

A kormányközeli médiában egész kis gárda alakult ki. Ezek között vannak régi motorosok, mint pl. Nógrádi György, ún. kutatók mint pl. Somkúti Bálint, öreg katonák mint Resperger ezredes meg ilyen Castel szerű polihisztorok. Közös bennük, hogy valahogy mindig úgy kanyarodik ki a véleményük, hogy az oroszoknak van valamiféle Terve, amely majd valahogy valamilyen eredményre vezet. Kevésbé finoman fogalmazva, ezek az emberek csomagolják világoskék, Törpapa ízű vattacukorba azt, hogy az oroszok másfél év alatt sem érték el a három napra kitűzött céljaikat, majd ezen feldühödve népirtásokat követnek el, és terrorizálják a civil lakosságot.

...

alapismeret+háttérismeret+forráskritika=megalapozott vélemény (nem tény!)

Ezt a megalapozott véleményt kell aztán megszorozni a vélemény alkotójába vetett bizalommal, hogy megkapjuk a hír/vélemény fogyasztójának elméjében lecsapódó tartalmat.

A kormánymédia elemzőit ebbe a képletbe behelyettesítve azt látjuk, hogy valamelyik alapelem mindegyiknél hiányzik. Némelyiküknél több is.

Innen: https://www.facebook.com/dmagyarmuzsa/posts/pfbid0AWFAMmrLumJvBcNMrWhTT…

/asit

Finoman megjegyezném, hogy az ukránok 1,5 éve állnak a világ 2. legerősebb hadserege ellen, ezalatt stratégiai váltásra kényszerítve többször is az agresszort, többször átvéve a kezdeményezést és a megszállt területek jelentős részét visszavették. Lehet az ukránokat utálni, de ez a teljesítmény megsüvegelendő, kb. a Magyar Királyság ellenállása az oszmán nyomásnak, azzal mérhető egy lapon.

Jól mondod a török példát. A törökök nem velünk, hanem a Habsburgokkal háborúztak. Oszmán-Habsburg proxy háború volt, ahol a magyarok feladata az volt, hogy megdögöljenek.

A török könyvek mindmáig arról írnak, hogy ha Dózsa György győzött volna és királlyá választják, minden másként alakulhatott volna. Ők rokon népnek tartanak minket. Lásd orosz-ukrán párhuzam.

Az ukránok pontosan ugyanazt a baromságot csinálják most, amit mi is tettünk 1526-ban. Ostoba ideológia miatt kiirtják önmagukat.

Magyar török háborúk: 1521-1699-ig

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar%E2%80%93t%C3%B6r%C3%B6k_h%C3%A1bor…

Dózsa György halála 1514:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6rgy_D%C3%B3zsa

 

Mátyás király (1443-1490) milyen családból jött? Nem Hunyadi János volt az apja, aki egy román főnemes volt? Mi köze volt a királyi házakhoz?

Én csinálom az alteros történelmet, mi?

Az 1526-ban vívott mohácsi csatát követő kettős királyválasztás után az ország területe két részre szakadt. Az oszmán hadsereg 1541augusztus 29-én birtokba vette Budát. Ezzel az ország három részre szakadt: a Habsburgok uralta királyi Magyarországra, a Szapolyai országrészéből kialakuló Erdélyi Fejedelemségre, valamint a török hódoltságra.

 

1526 volt Mohács, utána 1541-ig, 15 éven át szarakodtak a törökök, hogy na akkor most mi legyen? Az ország 3 részre szakadásával a Habsburg résszel háborúzott a török. Vajon Erdéllyel miért nem? Talán elég lett volna simán adót fizetnünk?

Mert? Az egész XVII. század arról szólt, hogy jobban utáltuk a Habsburgokat, mint a törököket.

Thököly szerinted mivel volt elfoglalva? És Zrínyi Ilona? Nekem nagyon úgy tűnik, hogy főleg az osztrákokat irtották.

 

Két pogány közt egy hazáért, erről szólt a XVI.-XVII. század. A proxy háborúról, amelyben megdöglöttünk.

Az egész magyar történelem eleink küzdelméről szól az ország szabadságáért, erre te mondasz egy laza ilyet: talán jobb lett volna hűbérese lenni egy idegen (oszmán) birodalomnak... Abban a korban simán levágtak volna érte.

Az meg aranyos, hogy fogalmad nincs a társadalmi, nemzeti öntudat fejlődéséről és összemosod a késői nemzeti alapokon szerveződő országgokkal. Az adott korban a Magyar Királyság függetlenségért harcolni nem volt egyenlő a magyar nemzet szabadságával, nem is volt akkor még magyar nemzet, legalábbis a mai definíciók szerint. Mindegy, toljad csak a hülyeségeid teljes magabiztossággal. 

Háát, inkább ezek a lilahajú pöttyedt kretének, mint a barbár öldöklő "katonák".

De akkor téged jobban aggaszt, hogy a netflix sorozatban buzi négerek a hősök, mint hogy a szomszédban bombázzák a városakat, meg gyerekeket rabolnak el, hogy "megvédjék őket a háború borzalmaitól", amit persze ők indítottak?

 a segitsegnyujtasra szant keszletek

Nem nagyon szokták vörös keresztekkel felcímkézni a lőszer készleteket. Ugyanabból adtak amit egy esetleges támadás esetén felhasználnának. Van egy minimum tárolási szint (néhány napnyi adag), elvileg az alá nem lehet menni, de erre is volt már példa.

Pedig de, szoktak

Mutass már valami hivatkozást arról, hogy a lőszereket "segitsegnyujtasra szant" célra külön rendszerezik. Lehetőleg valami logisztikustól :).

ugyhogy butasag feltetelezni egy vedelmi szovetsegrol egy ilyen volumenu hianyt. 

Úgy érted a NATO főtitkár hivatalos közleményben hazudik?

https://www.reuters.com/world/europe/germany-only-has-20000-high-explos…

ugyhogy butasag feltetelezni egy vedelmi szovetsegrol egy ilyen volumenu hianyt. 

/asit

Kérlek magyarázd meg a hivatalos NATO közlemény és az általad megfogalmazottak közötti logikai ellentmondást.

Pedig de, szoktak: mindennek van szavatossagi ideje, es altalaban ez alapjan is rendszereznek. Amugy a NATO megkovetel egyfajta rendelkezesre allast anyag tekinteteben (mennyiseg es minoseg), ugyhogy butasag feltetelezni egy vedelmi szovetsegrol egy ilyen volumenu hianyt. 

+

Our weapons and ammunition stocks are depleted and need to be replenished, not just in Germany, but in many countries across NATO. 

https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_216080.htm?selectedLocale=en

Magyarázd meg. Ne kerülgesd, meg vihogj: értelmesen magyarázd meg. Biztosan van rá magyarázatod és képes vagy egy csekély értelművel mint én meg is értetni, hisz egyérelműen kinyilatkoztattál valamit, majd meg is erősítetted. Figyelemmel várom a magyarázatod.

Nem egybitesen állok a kérdéshez, elég egyértelműen fogalmazott a NATO főtitkár, Te pedig vele ellentétesen. Kértelek, hogy oldd fel az ellentmondást. Erre te kerülgeted a témát és nem vagy hajlandó választ adni. Egyáltalán nem egyértlemű, hogy szerinted, hogyan oldható fel az ellentmondás. Komolyan érdekel, ha van rá magyarázatod. (ha -szerinted- egyérelmű akkor jelzem, hogy nem adom a hülyét, hanem tényleg nem értem.)

Az ellentmondas benned abban van

Nem bennem van az ellentmondás, hanem a tőled idézett és a NATO főtitkártól idézett mondatok tartlama között.

Fentebb leirtam mar minden mondandomat.

?? Fentebb leírtál egy állítást aminek ellent mond a NATO főtitkár állítása. Magyarázat sehol sem szerepelt ezek ellentétére. Ha esetleg valahol mégis, kérlek idézd (lehetőleg további magyarázattal).

Ha jól értem, az ukránok foglalták el Oroszország egy részét. Az ukrán gazdaság és hadiipar relatíve jó állapotban van, és Putyin turnézza végig a világot "ingyenes" katonai eszközökért és a lakosság számára szükséges dolgokért kuncsorogva. Tavaly február óta Oroszországot hagyta el menekültként a lakosság legalább negyede. Stb.

:)

Japán hétfőn megállapodott Ukrajnával egy olyan kapcsolattartó rendszer létrehozásáról, amellyel bekapcsolódik a háborúban károkat szenvedett területek újjáépítésébe. Vatanabe Hiromicsi japán újjáépítési miniszter és Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes szándéknyilatkozatot írt a témáról szándéknyilatkozatot írtak alá Tokióban.

Japánok elviszik előlünk az üzletet, ha sokáig durcimurcizunk még az ukránokkal. :D

Még szerencse, hogy néztem a kormányinfót, mert ha a Telex firkálmányából kéne tájékozódnom, akkor bajban lennék.

Gulyás az ukrán hadifoglyokról: nincs értesítési kötelezettségünk

Elmondása szerint a miniszter azt követően értesült az Oroszországból hozzánk küldött tizenegy ukrán hadifoglyról, amikor azok már megérkeztek, ahogy a külügy is csak ezt követően értesítette az ukrán felet, azt azonban megismételte, hogy nem volt a kormánynak értesítési kötelezettsége, mert ezek az emberek már nem voltak hadifoglyok, „megtörtént a szabadításuk”, ők döntöttek úgy ezután, hogy Magyarországra akarnak jönni.

trey @ gépház

Nem beszélnek arról, hogy volt-e kettős állampolgárságuk a katonáknak, mert Ukrajnával szemben ez titok.

Simán elképzelhető, hogy magyar állampolgárokat küldtek az oroszok haza.

 

Abban az esetben, ha kettős állampolgárokról van szó, Ukrajnának végképp nincs abba beleszólása, hogy a saját állampolgárainkkal mit csinálunk.

Az oroszok mindent megpróbálnak, de közben rajtuk röhög az egész világ. Most pl. egy múzeumi takot pakoltak meg 6t TNT-vel, majd egyenesbe rakták, és elindították az ukránok felé. Azt ukránok persze leszedték a matuzsálemet, de ők is elképedtek, hogy mekkorát szólt a robbanás: https://youtu.be/Meu4uATSMAU

Nem akarok én ebbe nagyon belefolyni, de azért ez se hangzik túl bíztatóan:

A NATO fegyver- és lőszerraktárai kiürültek, így azokat a lehető leghamarabb újra kell tölteni – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Berlinben, a Német Ipar Napja gazdasági konferencián a TASZSZ szerint.

„Erősebb hadiiparra van szükségünk, amelynek képviselői ma itt összegyűltek. Fegyver- és lőszerkészleteink kiürültek, és nemcsak Németországban, hanem számos NATO-országban is fel kell tölteni őket” – fogalmazott.

https://mandiner.hu/cikk/20230619_nato_orosz_ukran_haboru_fegyverek_jen…

Joe Biden nem könnyíti meg Ukrajna NATO-csatlakozását

Joe Biden elnök kijelentette, kormánya nem „könnyíti meg” Ukrajna NATO-csatlakozását, és hozzátette, hogy a háború által sújtott országnak ugyanazoknak az előírásoknak kell megfelelniük, mint a többi tagállamnak.

A Politico információi szerint egy philadelphiai beszélgetésen az Ukrajna NATO-csatlakozásához vezető út megkönnyítéséről kérdezték – valószínűleg a tagsági cselekvési tervre (MAP) hivatkozva, amely Ukrajna csatlakozásának egyik fő akadálya – Biden pedig azt mondta:

Ugyanazoknak a normáknak kell megfelelniük. Tehát nem könnyítjük meg a dolgukat.

A MAP szerint a tagjelölt országoknak katonai és demokratikus reformokat kell végrehajtaniuk, mielőtt fontolóra vennék a NATO-tagságot. Múlt héten Biden tisztviselői azt mondták, az elnök nyitott arra, hogy eltekintsen ettől a követelménytől Ukrajna esetében.

Biden hozzátette, hogy az Egyesült Államok sokat tett azért, hogy Ukrajna képes legyen a katonai koordinációra.

Volt egy tiszta pillanata .... 

trey @ gépház

Ukrajna nem kap meghívást a NATO-ba a vilniusi csúcson

Ukrajna nem kap hivatalos meghívást a NATO-ba a szövetség júliusi vilniusi csúcstalálkozóján – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Berlinben.

Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után, kettejük tájékoztatóján Stoltenberg kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szövetség a vilniusi találkozó előkészítésének során, és magán az értekezleten sem készül hivatalosan meghívni tagjai közé Ukrajnát. Kiemelte, hogy az észak-atlanti szövetség egyelőre arra összpontosít, hogy az orosz támadással szemben védekező Ukrajnának legyen lehetősége fennmaradni Európában független, demokratikus államként, a NATO-tagságtól függetlenül.

Ugyanakkor „a NATO kapui nyitva állnak a belépni szándékozó országok előtt, és a tagok száma természetesen emelkedhet” – fűzte hozzá Stoltenberg.

Úgy látszik, hogy kicsit visszafognak az érintettek, miután kicsit túltolódott náluk az utóbbi időben a kommunikációs kerékpár ... ^

trey @ gépház

 hogy az orosz támadással szemben védekező Ukrajnának legyen lehetősége fennmaradni Európában független, demokratikus államként, a NATO-tagságtól függetlenül.

ezt  mondatot lehetne elemezni, ízlelgetni...

 

Hogy kerül amerikai lőszer az oroszokhoz ?

A Valerian céget az ukrajnai orosz invázió előestéjén alapította: 7500 eurós kezdőtőkével Gasper Heybal, aki korábban az amerikai Voodoo Tactical katonai felszereléseket gyártó cégnél dolgozott. A Valerian a honlapon azt írja: „Célunk, hogy felszereljük önt a küldetésére, bármi legyen is az, és bárhová is megy”.

Teljes cikk: Politico

...

Európai Unióból is érkeznek töltények. A Politico cikke szerint a Promtekhnologiya október óta négy kérelmet nyújtott be 460 ezer darab „Orsis vadásztölténynek” nevezett szállítmányra vonatkozóan

Oroszoknál nagyon pörög a vadászat, hogy 460ezer darab vadásztöltény kell - Orsis méretre/súlyra pont az amerikai nagy hatótávolságú (mesterlövész) tölténynek fele meg - biztos távolról akarnak medvére vadászni...

For Whites Only meeting room!

Svédek szerint oroszok meg akarják támadni Gotland szigetet.

Tudom, tudom bájerzsóti megmondja: "oroszok nem fognak támadni"

Most akkor mi van a "várva várt" nagy ellentámadással? Taktikai nyugalomba helyezték magukat? 🙄

trey @ gépház

Az oroszok 23%-kal több hadifoglyot ejtettek, mint az ukránok. Ez ugye objektív, a számokból kiderül.

Háborús elemzők durva közelítéssel azt szokták mondani, hogy a hadifoglyok száma egyenesen arányos a halottak számával.

 

Az ukránok ez esetben 23%-kal több halottat produkáltak, mint az oroszok. Értelemszerűen vannak limitációi a képletnek, de sokmindent elárul.

Ez ugye objektív, a számokból kiderül.

Tények?

Az ukránok ez esetben 23%-kal több halottat produkáltak, mint az oroszok. Értelemszerűen vannak limitációi a képletnek, de sokmindent elárul.

Jó de, akkor miért nem foglalták még Ukrajnát? Miért kell hátrálniuk, ha ennyire hatékonyak?

Amúgy "Dr. Genya" is a fidesz kedvenc propagandistája is úgy érvel, hogy nincsennek csodafegyverek, és mind a két oldalon azonos nehézségek, és azonos veszteségeknek kell lennie: https://youtu.be/u3rxx7VxXWw

nem értem miről beszélsz:

Nem vagyok tehát boldog, de mit lehet tenni. Az ügynökségtől megvették a képet, azt csinálnak vele, amit akarnak

 

Megvették, fizették érte 25EUR-t  "zsebbenyúltak" - szerintem kártyával fizették..

For Whites Only meeting room!

a Reuters magyarországi irodájának sales managere azt mondta, az ügynökség képeit alapvetően hír kontextusban lehet felhasználni, ha ettől eltérő (például hirdetési) céllal használnának fel egy képet, akkor minden esetben szükséges beszerezni a képet készítő fotós joglemondó nyilatkozatát a publikálás előtt. Ez a magyar kormány hirdetése esetében nem történt meg, Palicsnakot legalábbis senki nem kereste meg ezzel kapcsolatban. Az üggyel kapcsolatban a lap kérdéseket küldött a Kormányzati Tájékoztatási Központnak.

ez nem mosopór reklám volt - hanem illustráció vagyis az esemény bemutatása - vagyis TÉNYKÖZLÉS másnéven hírszolgáltatás

nem történt eltérő célú felhasználás - de elég idióták, 444-ben, hogy ezt _is_ ki akarják csavarni.

For Whites Only meeting room!

ha már zujságírás:

a.) a 444-ben 2 soros mosdató cikk is van - nem igaz hogy kitiltották angliábal sorost 

mi van?? írt a tartó tiszt nekik ?

b.) Hableány katasztrófa:

a Viking vétkes hajónak ukrán volt a kapitánya - most már nem merik leírni ??

For Whites Only meeting room!

"Szóval azt mondod hogy a magyar lakosságnak van ráhatása az ukrán háborúra, tehát érdemes milliárdokat elkúrni propagandára reklámokra?"

Valami nagyon fontos lehet nálunk, mert nemrég a sajtó hírek szerint az USA is itt hírdetett, hogy mikor lesz vége a háborúnak.

Fact check: 

a masodik vilaghaboru utan is tobbsegeben ukran katonak voltak itt

Hamis. A szovjet tipusú katonai rendszerekben, távoli vidékekről vezényeltek katonákat az egyes állomáshelyekre, főleg azért, hogy ne legyen semmiféle rokonai kapcsolata a helyi lakossággal. A Magyar Hadsereg is így működött, pl. szerencsi srácok mentek Lentibe, és soproni srácok meg Záhonyba. Ide hozzánk főleg kaukázusi származású szovjet katonákat hozott a Vörös Hadsereg.

Es a szovjet kormany volt kommunista, nem az orosz.

Hamis. A szovjet mintájú államszerveztében nem volt kormány. Az állam szerveződés alapja a tanácsrendszer. Magyarországon pl. szovjet mintára egy un. kollektív államfői intézményt hoztak létre, Elnöki Tanács elnevezéssel. A tanácsok felett álltak a minisztériumok, élükön a miniszterekkel. A minisztereket az állampárt delegálta. Létezett még az Országgyűlés, aminek hatáskörét az Elnöki Tanács teljesen át tudta venni. Tehát ha nem volt szovjet mintájú államszervezeteknek kormánya, akkor nem is lehetett kommunista az.

A szovjet tipusú katonai rendszerekben, távoli vidékekről vezényeltek katonákat az egyes állomáshelyekre, főleg azért, hogy ne legyen semmiféle rokonai kapcsolata a helyi lakossággal.

Errol a csehek is tudnak? Nem hamis. A masik sem hamis. 

A szovjet mintájú államszerveztében nem volt kormány.

De volt.

Ezeket is rosszul tudod es fact checknek hazudod.

Ugye tudod, hogy hülyeséget beszélsz!? Nevezd meg a szovjet kormány tagjait! Vagy a kádári Magyarország kormányát! Ha nem megy, akkor ne beszélj fére! A félrebeszélés nagymestere trey. Ne próbálj a nyomába érni, mert nem fog menni! :D

kormany fogalmat sem ismered

Félelmetes, hogy mennyire nem vagy tisztában a közelműlt történéseivel.

Magyarországon nem volt kormány, a végrehajtó hatamom a minisztertanács volt. Volt 4 évre választott parlament. Jelölteket a Hazafias Népfront állított. Egészen 1970-ig kizárólagos monopóliuma volt képviselő jeltöket állítani. Ennek volt elnöke pl. Mikola István is a fidesz oszlopos tagja. Mivel a parlamentet évente 2 alkalommal hívták össze, a parlament feladatait az Elnöki Tanács látta el. A Minisztertanács elnökét és a minisztereket az Elnöki Tanács nevezte ki. A minisztertanács elnöke volt a mai kormányfőnek megfelelő pozició. A Minisztertanácsban ültg még az Országos Tervtanács elnöke is. Ezt a államszervezetet a Szovjetunióról másolták le.

de tolod a kamu hazudozos alternativ "fact" checked

Nem, ez a valóság, Te tolod a légbőlkapott marhaságot!

Jó, jó, jól felmondtad az Úttörő Kisokos megfelelő szócikkét a Kommunista Államszervezetről, de...

A minisztertanács elnöke volt a mai kormányfőnek megfelelő pozició.

...nekünk, halandóknak mi közünk van ahhoz, hogy ti, komcsik, hogy hívjátok a kormányfőtöket...?

...nekünk, halandóknak mi közünk van ahhoz, hogy ti, komcsik, hogy hívjátok a kormányfőtöket...?

Meghajlok éles elméd, és szellemi nagyságod előtt. Azért mert képtelen vagy 3-4 poszton keresztül vezető szálat értelmezni, és felfogni, még a tények tények maradnak: a szovjet rendszerű államszervezeteknek nem volt a klasszikus értelembe vett kormányuk. A hatalmat a Szovjetunióból irányított kommunista párt gyakorolta. És a locsemege és a hasonszőrű konteósoknak egyben válasz is, hogy ez e legfőbb alapvető eltérés a szovjetunió és az európaiunió, illetve csak egy közös van bennük az a 4 betűs szócska...

a komcsi időkben. Pontosan azt csinálják.

Nem. A kommunisták erőszakkal és terrorral kerültek hatalomra és azzal is tartották meg amíg az a kezükben volt.

A mai magyar miniszterelnököt legitim szabad választásokon megválasztották az ország szavazásra jogosult polgárai.

A párt döntései jutnak érvényre, a párt elnöke határoz.

Nem a párt döntései jutnak érvényre, a kormányzat döntései jutnak érvényre. A kormányzat összetétele pedig a választásokon dől el. Ha a MASZOP és az SZDSZ nem 0-zák le magukat, ma nem lenne ilyen túlsúly egyik párt irányába sem: és pl nem ülnének ott exMSZP-s és exSZDSZ-es képviselők és még sokkal nagyobb számban a párt háttér emberei, támogatói a jelenlegi kormánypártban és holdudvarában. Még ha az "igazságbeszéd" és a Lukashenko-val azonos módszerek után távozik a delikvens azzal is egy másik előjelű hivatkozási alapot teremt: van amit nem lehet megcsinálni egy ország miniszterelnökeként. De jöttek a kommunista beidegződések '56 50éves évfordulóját valamiért a békés demonstrációt lövetéssel kellett megünnepelni. 

--

Ha a Fidesz-t DK-ra cseréled még ez előzőnél is központosítottabb és egyszemélyi vezetőre felépítő formációt látsz.

--

 A parlament díszlet.

Neked lehet: mások számára az országgyűlésnek igen fontos szerepe és feladata lenne. Azok számára akiknek amúgy cirkuszi sátor helyett meg munkahely kéne legyen.. ..azt üzenném, hogy fogják fel ugyanolyan munkahelyként mint mások: ahova be kell járni, amíg jelen vagy a kollégákkal normális hangnemben kell a munkaköri leírásnak megfelelően a kitűzött célokért együtt dolgozni.

Ebben is a minőségi váltást Ferenc elvtárs hozta: korábban a showműsor mellett a tényleges munkában nem szabotálták egymást a pártok delegáltjai. Ők kezdték el a totális háborút: ahol valaki felelősséggel rendelkezett ott a konkrét ügyeket ignorálva kizárólag a pártérdeknek megfelelően kellett szabotálni az érdemi munkát. Na ez a kommunista működés. Sikerült ezt meghonosítani.

..

Lehet sírni-ríni, hogy mi és hogyan van a jelenben: de ha felelősöket keresel, hogy mi miért és hogyan alakult akkor az nem működik, hogy a jelenből vetítesz vissza mindent az utolsó látható emberekre húzva úgy általában a vizes lepedőt. Ugyanaz a helyzet mint az általad dicső győzelemként linkelt videóval ahol szerintetek egy miniszterelnökjelölti vitán Gyurcsány "felmosta a padlót" Orbánnal, szerintem pedig eltéritette és kiüresítette a vitát: személyeskedéssé alacsonyította. Ami kommunikációs szempontból biztosan nagy nyereség volt, csak tartalmi szinten kiherélte és okafogyottá tette az eseményt. Ugyanez áll a parlamenti "vita"-ra. Ugyanazokat a blődségeket lehet hallani időről-időre: a biztosított lehetőségeket és kereteket ugyanúgy a személyeskedésre, gyalázkodásra, vádaskodásra használják semmi érdemi ügy, álláspont stb. megfogalmazása (ok tisztelet az 1-1 tűnek a széna kazalban). És sorolhatnám. 

Attól "díszlet", hogy a bohóc(ok) annak használják a showműsorukhoz: saját magukat, a helyszínt, a feladatukat stb. el kéne kezdeniük komolyan venni. A hibakeresést meg mindenki fordítsa saját magára: változtatni triviálisan könnyen úgyis saját magadon tudsz.

 

Attól, hogy baromságokat próbálsz beleerőltetni egy hosszú szövegbe:

pl (hint a kormány a végrehajtó hatalom része):

Nem a párt döntései jutnak érvényre, a kormányzat döntései jutnak érvényre. 

ami épp terminológiailag is baromság:

 A kormányzat összetétele pedig a választásokon dől el.

Vagy:

 Neked lehet: mások számára az országgyűlésnek igen fontos szerepe és feladata lenne. 

Ja tudom, azokra gondolsz akik 3 éve rendeleti úton kormányoznak és egy éjszaka alatt bármiféle egyeztetés nélkül szórják a rendelteket amiről parlamenti döntésnek kellene lenni tele jogi hibákkal. 

Biztos igazad lenne, csak nem találok olyan nézőpontot ahonnan forgatva én így tudnám látni. Pedig tényleg megpróbáltam. Az érzelmeid nem igazán izgatnak erről. Csak a tények, azok pedig vannak és te is ismered őket, az hogy nem ismered az alapfogalmakat és a választási rendszert (azon az alapon amit írtál és kiemeltem) az teljesen mellékes.

[..]akik 3 éve rendeleti úton kormányoznak[..] bármiféle egyeztetés nélkül szórják a rendelteket[..]

Mi tette ezt számukra lehetővé?

 Az érzelmeid nem igazán izgatnak erről.

Szerencsére nem is kerültek szóba, így nincs mit izgulnod :)

baromság

Tessék a szabadeurópa megfogalmazásában:

Magyarországon nem az államfő bízza meg a miniszterelnököt a kormányalakítással, hanem többségi szavazással az Országgyűlés, méghozzá rögtön az alakuló ülésen. A rendszerváltástól ez praktikus gyakorlatként rögzült, 2012-től viszont már az Alaptörvény rendelkezik így. Az alkotmány nem írja elő pontosan, hogy a köztársasági elnöknek kit kell felterjesztenie, de ez a politikus eddig minden esetben a győztes párt jelöltje volt. Szükség esetén előzetes egyeztetéseket kell tartani a bejutási küszöböt átlépő pártok és képviselőcsoportjaik vezetőivel, különösképpen szoros eredmény vagy koalíciós kényszer esetén. De az utóbbi három választásnál ez a Fidesz–KDNP kétharmados győzelmeinek fényében nem volt elengedhetetlen, így például 2018-ban Áder János csak a kormányfőt fogadta.

Ha a képviselőtestület nem választja meg a javasolt személyt, akkor a köztársasági elnök tizenöt napon belül új javaslatot tesz. Az Országgyűlést az Alaptörvényben meghatározott esetekben, például sikertelen kormányalakítás esetén az államfő feloszlathatja. Erre azonban még nem volt példa 1990 óta. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon legfeljebb négy héttel az alakuló ülést és a kormányalakítási megbízást követően már általában leteheti az esküt az új kormány.

https://www.szabadeuropa.hu/a/mik-a-kovetkezo-lepesek-az-uj-kormany-meg…

Nem tagadom, talalkoztam ezzel a jelenseggel en is.

Ettol meg lehet az elmult 30 ev orosz kormanyait es rendszereit inkabb kapitalistanak, mint kommunistanak gondolni, sot, ez kozel is all a valosaghoz. Annyira kapitalista, hogy mar majdnem feudalis. Oroszoknal a feudalizmus es a kommunizmus ket veglete letezik, mast nem tudnak valahogy elfogadni es megismerni.

Szerkesztve: 2023. 06. 20., k – 19:04

ukránok, olyanok mint a cigányok lehazudják az eget is és állandóan lopáson jár az eszük vagy kunyerálnak:

- Óuu tekintetes naccságos úr csak pár darab F16-os vadászgépet tessenek már adni, meg abból Leopád 2-es bűl maradt még ? Amit múltkor kaptunk megdöglött.

Nagyon hamar purcannak ezek, hogy a devla egye meg őket.

Ha nem adsz nekik, akkor ezt mondják:

- Hogy nyűvedjéé meg, fel is robbantom a gázcsövedet, hogy bele gebedjen a gazdaságod...

For Whites Only meeting room!

Szijjártó Péter külügyminiszter kedd délután reagált a Kuleba által elmondottakra, és tagadta, hogy a magyar kormánynak bármi köze lenne az ügyhöz.

Most vagy valóban Semjén közreműködésével történt és így ő már nem része a magyar kormánynak - ami üdvözlendő..vagy a magyar egyházak önhatalmúlag szálithatnak hadifoglyokat Magyarországra.

Orosz Ortodox Egyház számolt be arról, hogy június 8-án "egyházközi együttműködés keretében" és a magyar fél kérésére egy csoport kárpátaljai származású ukrán hadifoglyot átszállították Magyarországra. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, aki az oroszokkal kötött megállapodásokat felügyelte, megerősítette ezt az információt.

Ez sem a 2. idézetet mondja:

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Orosz Ortodox Egyház június 9-én közölte, hogy tizenegy olyan katonát szállítottak Magyarországra, akiket Oroszország fogott el, és Ukrajna oldalán harcoltak. Ezt Semjén Zsolt meg is erősítette, kifejtve, hogy tizenegy kárpátaljai születésű hadifoglyot szállítottak Magyarországra. Gulyás Gergely a hétfői kormányinfón arról beszélt, hogy ők valójában nem is minősülnek hadifogolynak, mert Oroszországban kiszabadították mindannyiukat az egyházközi együttműködés keretében és utána jöttek Magyarországra.

Ez sem teljesen az ami a 2. bekezdésben idézett:
 

On June 8, 2023, with a blessing of His Holiness Patriarch Kirill of Moscow and All Russia and through the mediation of the Russian Orthodox Church as part of inter-church cooperation, at the request of the Hungarian side, a group of Ukrainian war prisoners of Transcarpathian background, who participated in active service, was transferred to Hungary.

Participating in this action conditioned by Christian humanity were Metropolitan Anthony of Volokolamsk, chairman of the Moscow Patriarchate Department for External Church Relations, and Archpriest Nikolay Balashov, an adviser to the Patriarch of Moscow and All Russia.

Source: Oleh Kotenko, Ukrainian Commissioner for Missing Persons, on Telegram

Details: Kotenko reported that thanks to the coordinated work of his team, 11 defenders of Ukraine, who had been held as prisoners of war by the aggressor country and then released, appeared to be in Hungary.

Quote: "The names of our heroes and their route to Hungary have been established, and their relatives and the relevant law enforcement agencies have been notified.

It should be noted that until now, there was no information at all about 7 out of 11 of our citizens whose place of detention had been found out."

Innen: https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/06/16/7407110/

Nem. Csak nem sikerült egy magyar oldalt összehozni azzal a témával, hogy Semjén Zsolt hivatalosan közbenjárt, hogy orosz hadifoglyokat adjanak át a Magyar kormánynak megőrzésre.

Nekem inkább egy olyan kép kezd kirajzolódni amely szerint átadtak nekünk oroszoknál még hadifoglyokat, akik nálunk már nem hadifoglyok.
Ezért is van az, hogy a 11-ből 4-en már jelentkeztek az ukrán hatóságoknál. 7-en valószínűleg inkább nem mennének vissza a frontra. Nincs kedvük külföldi érdekekért meghalni. A másik 4 ember, hogy mit gondol a halálról, vagy tart pl. inkább a családtagjai zaklatásától és azért jelentkezett nem tudni.
Semjén Zsolt továbbra is kérdéses, hogy milyen szerepet játszott ebben az ügyben. Könnyen lehet, hogy pl. a magyar Vöröstkeresztnek adták át a magyarokat, de már nem mint hadifoglyok és valóban önszántukból akartak ide jönni.

Az megint kérdésessé teszi a dolgot, hogy nem lehet ám csak úgy idejönni. Hacsak nem kettős állampolgárok (ami viszont valószínű).

Szerkesztve: 2023. 06. 21., sze – 12:20

-

Szerkesztve: 2023. 06. 21., sze – 22:53

Fact check:

Magyarország azzal fenyegette meg a világot, hogy meg fogja vétózni a következő orosz szakciós csomagot, ha az OTP az ukránok listáján marad. 

Szijjártó Péter:

vétó lesz, ha Kijev nem vonja vissza az OTP listázását

Igaz

Kijevben megmondták, Magyarország miben bűnös

Igaz

A görög cégeket ideiglenesen levették, az OTP maradt az ukrán feketelistán (nepszava.hu)

Igaz

Magyarország megszavazta a 11. szankciós csomagot

Igaz

Ez a sztori olyan mint a békemisszió, ami háborúba torkollott. trey papa ma ezen fog behugyozni... :D :D :D

Inkabb meredeknek tartom, hogy csak a cimeket szoktad elolvasni, de azert bealltal onjelolt fact checkernek:

https://hup.hu/comment/2925115#comment-2925115

Meg fact checken kihozol konkluziv igaz/hamisra olyan allitast, aminek vagy valoszinusege van es <0.95, vagy nem minden allitasa igaz / nem minden allitasa hamis, sot, olyat is fact checkelsz hogy valaki szerint a nepunk hibas. Mondott olyat az lehet teny, de hogy pont ugy lennenk hibasak, ahogy ok mondjak? Az mar nezopont kerdese.

Roviden: buta es muveletlen vagy es meg hazudsz is.

Ja, ilyen az, amikor janukovics nagy mellénnyel belefut megint. A linkedről:

FRISSÍTÉS: 

Az OTP Bank ügyében megfogalmazott magyar aggodalmakról szó lesz az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácsülésén is. Erről egy magas rangú uniós diplomata beszélt az Euronews megkeresésére. Forrásunk azt mondta, ahogy eddig is, párbeszéd útján próbálják rendezni a kérdést, ez azt jelenti, hogy az ukrán féllel is kommunikálnak majd a kérdésről. Hozzátette, nem az OTP az egyetlen uniós cég, amely felkerült az ukránok háborús listájára, azonban az első olyan eset ez, amely miatt egy tagállam panaszt emelt. Ugyanakkor fontos lesz annak a tisztázása, hogy az ukrán kormány az egész OTP Bank csoportot feltette a háború nemzetközi támogatóinak a listájára, vagy pedig csak az OTP oroszországi leányvállalatáról van szó.

Tehát, az történhetett a színfalak mögött, hogy EU-s kuncsorgására elengedte (ideiglenesen) a magyar kormány a vétót, mert ígéretet kaphatott arra magas EU szinten, hogy kivizsgálják az OTP-problémát. Nehogy a vége az legyen, hogy az EU végül egy EU-n kívüli ország (Ukrajna) érdekei helyett egy EU-tagország (Magyarország) érdekeit képviselje ám, VÉLETLENÜL :D :D :D

Eleve szégyen itt az EU hozzáállása, az lett volna a minimum, hogy már rég magyarázatot KÖVETEL az ukrán kormánytól az OTP ügyében.

trey @ gépház

Nem értelek. Egyrészt, nem neked írtam, szóval hacsak nem te vagy janukovics, akkor nem értem az "adjonisten"-t. Másrészről meg tényekkel (az általa hivatkozott oldalról való idézet) válaszoltam. Mi nem tetszik? Hmm?

Hogy janukovics cinikus kommentjére ment vissza az adjonisten? :D :D :D

trey @ gépház

Semmi közöm nincs hozzá, hogy mennyit és hogyan dolgozol ahhoz még kevésbé, hogy ezt hogyan honorálják neked. Az is egy dolog, te hogy értékeled a saját munkádat, és távol álljon tőlem, hogy ezt elvitassam (pláne, hogy nem érdekel). 

Én mindösszesen arra kívántam rávilágítani, hogy a főnökeid akkor tudnak neked fizetni, ha  kliensek fizetnek. Ez az utóbbi 10 évben nem jelentett gondot. Ezt nem biztos, hogy jövőre vonatkozóan is okos dolog kivetíteni. De majd értékeled később.

Azt akartam írni, hogy Viktor csak szerencsés volt a világgazdasági folyamattokkal, de elfecsérelt 10 évet és kiárusította a jövőnket. Ez persze nem csak én mondom, még Matolcsy is a fejéhez vágta. Akivel eléggé egy tálból cseresznyéznek.

Nem akarok hülyeségen vitatkozni, minek? Mit számítana. Tök mindegy mit érnék, szerintem csak szimplán nem tudod/akarod értelmezni, hogy szar a példa. A kedvemért valamelyik disztribútorodat (magyarországi tudod) mert mégis csak informatika szerűséggel foglalkozol felhívnád és megkérdeznéd a forgalom visszaesésről?

Eredeti fogalmazás:

nagyobb nyomor és csőd van

Az érvelésed:

látni fogod 

Nem, nincs nagyobb nyomor és csőd. Valótlanságot állítottál, vagy ahogyan ezt magyarul mondják, hazudtál. Az meg nem igazán érdekel, mit olvasol ki az üveggömbödből a jövőre nézvést. Az a fantáziád szüleménye, semmi köze ahhoz, mi van jelenleg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyelőre magasak a kamatlábak, ez óriási terheket jelent az államkasszának, nagyon magas az infláció, nagymértékben csökken a belső fogyasztás és stagnáló gazdaságot várnak idén.
Ha sikerül olcsón tőkéhez jutnia az országnak akkor nem lesz jelentős recesszió a következő időszakban.
De az is benne a pakliban hogy a következő éveket recesszió közeli vagy az alatti állapotban fogjuk élni.
Ebben az esetben nőni fog a munknélküliség.
Szóval, nem vagyunk rózsás helyzetben és nem jók a kilátások.

> Szóval, nem vagyunk rózsás helyzetben és nem jók a kilátások.

 

Ha nem tűnt volna fel, marha jó helyzetben vagyunk. Ha szegény lennék, nem építenék minden nap új akkumulátorgyárat.

Sajnos nem vagyunk még annyira szegények, hogy az állami ökörségek leálljanak. Úgy tűnik, rengeteg baromságra telik még a kormányzatnak.

A rest és ostoba értelmiség miatt lett olyan kormányunk, amilyen. Ha összedől a gazdaságpolitika, és abba Orbán és csapata esetleg belebukik, akkor ugyanaz a rest és ostoba értelmiség fog új vezetőket adni, amelyik Orbánt és társait adta, és amelyik nem volt képes őket versenyben legyőzni. Persze csoda is történhet. Bár nem hiszem, hogy kiveszitek a farkakat a szátokból.

:)

A rest és ostoba értelmiség miatt lett olyan kormányunk, amilyen.

A bűnbakképzés a pszichológiai háttere a sztereotípiáknál felbukkanó eltolás mechanizmusa, mikor ellenségesség vagy a harag érzését a valódi forrásai helyett valami más tárgyra vetítjük rá.

A bűnbakképzés gyakori jelenség, amikor két hátrányos helyzetű csoport verseng egymással bizonyos gazdasági előnyökért.

Azok például, akik közvetlen rasszista támadásokat intéznek bizonyos etnikai kisebbségek ellen, gyakran hasonló gazdasági helyzetben vannak, mint a célpontjaik.

Off: segítek: az a fő kérdés, hogy miben látod az állam szerepét/feladatát a pénzügyekben. Ha azt vallod, hogy az államnak pénzt kell átcsatornáznia a csóróktól a gazdagokhoz, akkor derék konzervatív jobboldali hazafi vagy, de ha fordítva, akkor nemhogy te magad, de még az őseid is liberálbolsevik meleg európaiak vagytok, fúj.

"Ha azt vallod, hogy az államnak pénzt kell átcsatornáznia a csóróktól a gazdagokhoz, akkor derék konzervatív jobboldali hazafi vagy ..."

Szerintem a jobboldal nem átcsatornázná az állami pénzeket, hanem otthagyná. A baloldal meg a gazdagoktól beszedettet csatornázza át a csórókhoz.

pl:

lineáris adórendszer - jobboldali
progresszív adórendszer - baloldali
degresszív adórendszer - ez lenne a csóroktól átcsatornázós a gazdagokhoz

A degresszív szélső értéke a feudalizmus amikor a csóró jobbágyok adóznak az adómentes nemeseknek. A progresszív szélső értéke meg kommunizmus, amikor mindenkitől elveszünk mident és azt egyenlően/igazságosan* visszaosztjuk. A lineáris szélső értéke, meg amikor az állam csak a legszükségesebbre szedi be a legkisebb adót, minden mást meg mindenki magának oldja meg.

* vagy egyenlőnek/igazságosnak mondott elv alapján

> Szerintem a jobboldal nem átcsatornázná az állami pénzeket, hanem otthagyná.

Ez a rész azért nem egészen vonatkozik pl. a 27 százalékos áfára, amit a csórók is fizetnek, amiből az állam pl. támogatja a jómóduak lakásépítését (pontosabban mondva, az építőipart).

"Ez a rész azért nem egészen vonatkozik pl. a 27 százalékos áfára, amit a csórók is fizetnek ..."

Pont illeszkedik rá, mert 27% csórónak és 27% gazdagnak is. Baloldali ÁFA akkor volna, ha valami fix összegig vissza lehetne igényelni, így aki keveset költ annak alacsonyabb. Az átcsatornázós meg akkor lenne, ha maximálva lenne az ÁFA így aki nagyon sokat költ egy pont után már nem fizetne.

"... az állam pl. támogatja a jómóduak lakásépítését (pontosabban mondva, az építőipart)."

Egyrészt (tudtommal) gyerekek után jár. Másrészt, igen, ez nem egy minimalista állam felfogású hozzáállás, mint ahogy írtam a jobboldal szélsőértékét.

Ennél azért finomodott a megfogalmazásod: gazdagok -> jómóduak.

A gazdagok alatt* azt szokták érteni, akinek nincs (vagy nem szorul rá), hogy munkából jövedelme legyen. A jómódúakba, meg nagyjából középosztálytól mindenki bele tartozik. Azok is akiknek dolgozni kell ezért.

* Bár néha tévesen csak havi jövedelem szinthez kötik, hogy az a gazdag aki pl. 1m felett keres. Csak nagyon nem mindegy, hogy az az 1m másodállással együtt jön ki egy albérletben lakva, vagy egy tucat lakás után beszedett albérleti díjból. Ráadásul egy kisnyugdíjasnak lehet alacsony jövedele, miközben 100 milliós lakásban lakik (pl.: mert időközben felkapott lett a környék).

Kevered a szezont a fazonnal, a mostani kormányzat egy eredendően neoliberális gazdaságpolitikájú csapat, amilyen rendszer előszeretettel bármelyik "régi vágású" konzervatív (hagyományos értékeket előre helyező és a magánvagyon alapján és társadalmi státusz megkülönböztetéseket elismerő) vagy szociális (társadalmi egyenlőtlenségre érzékeny, változásra jobban hajló) politikai erő szívesen a zászlajára tűz. Így volt ez Medgyessynél, Gyurcsánynál, Bajnainál ahogy megelőzően Orbánnál és most is Orbánnál. Mind ugyanaz.

lineáris adórendszer - jobboldali
progresszív adórendszer - baloldali
degresszív adórendszer - ez lenne a csóroktól átcsatornázós a gazdagokhoz

Ezt hibásan nevezed jobboldalinak/baloldalinak, van progresszív adórendszer olyan országban is ahol még a baloldal is jobbra van a tradicionális értelemben, meg olyan is van ahol pont fordítva. Ne keverd a gazdaságpolitikát ide.

Ne hagyjátok már magatokat megvezetni a kormánypropagandával légyszi, néha a Kádár kormánynál is komcsibb a mostani.

"Kevered a szezont a fazonnal, a mostani kormányzat egy eredendően neoliberális ... néha a Kádár kormánynál is komcsibb a mostani."

Szerintem rossz a kiindulási pont. Azt kellene megbeszélni, hogy mi a jobb/bal majd ha ez megvan, akkor lehetne a következő lépés, hogy a hazai kormányzat ehhez képest hol helyezkedik el.

A jobb/bal felosztás nem magyar specifikus, szerintem, így nem a hazai állapotból kellene kiindulni.

 

Ha hibás az adórendszerre adott példám, akkor mi lenne szerinted a jobb és bal jellemzője (bármely országban)?

Az, hogy te eltűröd az emberek ideológiai alapon történő krimianalizálását és vonzódsz a diktatúrákhoz, az nem jelenti azt, hogy valaha létezett kommunizmus a világon. 
Amikor kommunizmusról beszélünk akkor kb. annyit kell elképzelned, hogy a NER szót kicseréled kommunizmusra. A komcsi megnevezés a rendszer viselkedésére vonatkozik. Ne gyere nekem azzal, hogy egyelőre még senkit nem visz el a fekete autó, mert az egy állapot csak. A személyi kultusz, az különböző politikai hozzáállás elnyomása, a külső problémák okolása belső gondok megoldása helyett (begyűrűzött szó ha még emlékszel), valamint az egypártrendszerre törekvés megvan, épp a tervgazdálkodás alapjait látjuk lerakni. 

Így van, szerintem sem létezett kommunizmus a világon, tehát már ezért is rezeg a léc a megfogalmazásodban. De legalább valamiben egyetértünk.

Ami pedig a NER tulajdonságait illeti, ez mind nagyon jó, csak ugye én nem azt mondtam, hogy a NER-ben nem figyelhetők meg efféle jelek - mert nyilván arra számítottál, hogy eszeveszett tagadásban török ki -, hanem az alábbit kérdeztem:

Mi a bajod a kommunizmussal?

Olyannyira figyelmen kívül hagyod, mit írok, hogy nem a hozzászólásomra reagáltál, hanem arra, amit szerinted válaszolnom kellett volna, arra, amit vártál, bár nem azt írtam. :D

Tehát még egyszer. Nem vitattam, és nem is támasztottam alá azokat, amit a NER-rel kapcsolatban gondolsz. Az a te világod, semmi közöm hozzá. Azt mondtam, hogy jó, menjünk bele a játékba, tegyük fel, hogy a NER-nek vannak kommunista ismérvei.

Az én kérdésem ezek után az, hogy ha ez így is van - bár ezt nem vizsgáltuk alaposan -, akkor ez miért baj szerinted?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

azt akarja láttatni az emberekkel, hogy ő tudja a megoldást

Tekintve, hogy az a dolga, hogy ha tudja, ha nem, legalább elképzelése, víziója legyen, s az a minimum, hogy ezt törekedjen megvalósítani, szemben a balliberális igazodós, behódolós politikával. Ja, úgy könnyű, hogy hagyjuk, hogy mások mondják meg, mit tegyünk saját érdekeink ellenében, s a vezetésünk ezt még végre is hajtaná.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tekintve, hogy az a dolga, hogy ha tudja, ha nem, legalább elképzelése, víziója legyen, s az a minimum, hogy ezt törekedjen megvalósítani, szemben a balliberális igazodós, behódolós politikával. 

De szart se tud. Milyen eredményt ért el a pofázásával? Hogy rohadt drágán kapunk gázt? Ez az ember pofázik csak. Ami a dolga. Mert politikus. Szart se ért semmihez. Nem is azt kérem számon rajta, hogy nem ért valamihez, hanem azt, hogy azt mutatja, ő tudja a megoldás, közben lósz*rt se tud. (ahogy az bizonyítva van folyamatosan) 

Gáz esetében mondtam, hogy szerintem is jobb az a konstrukció, amikor be van lőve egy közepes átalány, s ha a világpiaci drágább, akkor olcsóbban kapjuk, ha a világpiaci olcsóbb, akkor meg drágábban. Azért, mert ez elsimítja a csúcsokat, amelyekbe megreccsenne a gazdaság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amúgy Te érted miről van szó!? Azt mondták, hogy vétóznak, és mégis megszavazták!? Már 11 alkalommal baszták át az embereket! Pedig volt nemzeti konzultáció, millárdos szankció ellenes kampány, és még rengeteg Prüsszelezés! És kiderül, hogy hazudtak! Nem először, és sjanos nem utoljára!

Inkább az zavar, hogy hazudnak.

A kúttörvénynél a nép bemutatta a középső ujját a kormánynak, mert senki sem regisztrált.

Legalább 5 éve nyomták ezt a baromságot, ezek után a visszavonásos sztorit sikernek adják elő, pedig az ő fejüket verték bele a klotyóba.

 

Most is erről van szó: a NATO Orbán fejét belehelyezte abba a bizonyos mellékhelységbe, mi meg a sikersztorit hallgatjuk róla.

 

Nem a realitással van a gond, hanem a kommunikációval.

 

https://propeller.hu/itthon/3934034-megszavazta-radikalis-modositast-or…

Szerdán a tagállamok elfogadták az Oroszország elleni 11. szankciós csomagot, amihez a magyar kormány is hozzájárult. Az új szankciós határozat még nem nyilvános, de a Válasz Online brüsszeli forrásoktól úgy értesült, hogy a magyar kormánynak sikerült egy újabb felmentést kiharcolnia magának.

A szövegbe bekerült, hogy a 3-as metró orosz szerelvényeinek karbantartását a Metrovagonmas orosz vállalat továbbra is elvégezheti és ehhez nagy értékű eszközöket exportálhat Magyarországra.

Innen:https://www.facebook.com/valaszonline/posts/pfbid0BPo2DcHUJDCeHXrCvvmts…

Ugy tunik az orosz biznisz meg az OTP-nel is fontosabb.

A magyar kormány felszólítja Ukrajnát, hogy adja vissza a kárpátaljai magyaroknak a tőlük elvett jogokat – mondta Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára.

A Külügyminisztérium a kárpátaljai magyarok jogfosztásáról tartott sajtótájékoztatót csütörtökön, az államtitkár ott beszélt erről. A magyar kormány felszólítja az ukrán parlamentet, kormányt és Ukrajna elnökét, hogy fejezzék be a magyar kisebbség jogfosztását, és a Velencei Bizottság ajánlásának megfelelően adják vissza azokat a jogokat, amelyekkel a magyar közösség korábban rendelkezett – fogalmazott Menczer Tamás az MTI szerint.

[...]

Ideje lenne egy olyan problémával is foglalkoznia Brüsszelnek, ami rendkívül súlyos és valódi kisebbségvédelmi kérdés – mondta Menczer Tamás. Az államtitkár kitért az ukrán oktatási törvény, a nyelvtörvény és a kisebbségi törvény közelmúltban elfogadott módosítására is, és rámutatott: jól láthatóan egymásra épülő, átgondolt intézkedésekről van szó, amelyek teljes mértékben ellentétesek a kétoldalú szerződésekkel, nemzetközi szerződésekkel és minden európai értékkel.

[...]

Link: https://index.hu/kulfold/2023/06/22/karpatalja-kisebbseg-jogsertes-menc…

trey @ gépház

Ukrajnának véget kell vetnie a nepotizmusnak és a korrupciónak – mondta Ukrajna egyik szövetségese

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán közölte: Ukrajna csak akkor csatlakozhat az EU-hoz, ha teljesít bizonyos feltételeket.

A tárcavezető egy londoni konferencián beszélve úgy fogalmazott: Ukrajnának véget kell vetni az utóbbi 30 évet jellemző nepotizmusnak és korrupciónak, ha az EU tagjává akar válni.

[...]

 🙄

trey @ gépház

Egyebkent ha a hosszu tavon beragadt front nyugatibb felebol EU tagallam valna, mondjuk Ukrajna neven, 10 evvel a csatlakozasuk utan meglepodnel, mennyi mindenben hasonloak az erdekeik, mint a magyaroknak az EU-n belul, es mennyiszer mellettunk szavaznanak hosszutavon.

Ugyanazon rendszerszintu intezkedesekrol van rossz tapasztalatuk, amibol a rossz tapasztalat nyugatabbra pont hianyzik, es V4-kent kevesek voltunk ellene.

Peldaul a keleti tagallamok sokkal jobban ertik, milyen az, amikor korlatozzak a szolasszabadsagot. Es a salatatorvenyeken is jobban atlat a keleti tagorszagok lakossaga.

Szerkesztve: 2023. 06. 22., cs – 15:51

Rossz hírt közölt Ukrajna szempontjából a német kancellár

A német kancellár hosszú távú biztonságot ígér Ukrajnának. Olaf Scholz német kancellár hosszú távú biztonsági garanciákat ígért Ukrajnának, de elutasította Kijev álmait a NATO-szövetséghez való csatlakozásról.

trey @ gépház

Micsoda? Hogy megbeszéljük az orosz-ukrán háború napi történéseit objektíven? :D

Egyébként az - ha örömmel nem is, de megnyugvással mindenképp tölt el -, hogy a német kancellár, azon túl, hogy a köznépnek/ukránoknak tesz populista kijelentéseket, amikor kell, azért a valóság talaján marad, és nem eszkalálja a helyzetet azzal, hogy egy háborúban álló országot valóban a NATO tagjává akar tenni.

Ezek a "NATO tagok lesztek" bohóckodások pont az olyanoknak szólnak, mint te, akik ezt várják el, ezért szavaznak úgy, ahogy. De, amikor nem bohócoknak kell nyilatkozni, akkor azért látszik a mérsékeltség ... és ez így van jól.

trey @ gépház

Mindig is zavart, pont azért kezdtem itt belefolyni a politikai mocsokba, mert eleinte túl egyoldalú volt. Biztosan emlékszel még sj-re, akinek minden mondata és még az aláírása is O1G volt ... Hát, muszáj volt balanszírozni .... mert a kérés nem segített, hogy fejezze be 🙄

trey @ gépház

Mert itt vagytok helyette ti ... ne csináld az ártatlant, nem egyedül hordom itt ezt össze. Kevered az akciót a reakcióval!

Fos = neked nem tetsző, világképedbe nem illeszkedő

És mos megnézem, jött-e komment tőletek a Karácsony témához, vagy elsunnyogtátok ... 🤣

trey @ gépház

Most akkor ezt értelmezzem úgy, ahogy kell? A trollkodásnak? Nincs ezzel semmi baj ... a helyén kezelem :D

Egyébként, pontosan értem, hogy miért kellemetlen, hogy itt nem Facebook nyuggerekkel kell harcolnotok. Azokat könnyen leépítitek ... sajnos itt gondolkodó emberek vannak, akikkel szemben nagyon össze kellene szedni a gondolatokat a "majd jól hiteltelenítem" elképzelés reményében :D :D :D

Én nem fogom megkönnyíteni a dolgotokat! Dolgozzatok meg a pénzért és a hatalomért!

Majd ha sikerül nyernetek, én leszek az első, aki gratulál :D

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 06. 23., p – 15:41

Nem váltják le a korrupcióval gyanúsított ukrán katonai elöljárót

Az Ukrajinszka Pravda újságírói derítették ki, hogy Jevhen Boriszov, Odessza mozgósításért felelős katonai vezetője egy luxusvillával rendelkezik Spanyolországban, amelyet nem tudni, hogy miként vásárolhatott meg a fizetéséből. A lap most azt írja: ennek ellenére Boriszovot nem váltják le.

A Pravda korábban egy videóban mutatta be azt a villát. A lap szerint Boriszov az épület mellett több autóval is rendelkezik Spanyolországban, ezek összértékét 4 milló euróra becslik (kb 1,5 milliárd forint). 

🙄

trey @ gépház

Az ukrán propaganda a halálhírét költötte, bejelentkezett élő adásban:

Élő adásban jelentkezett be az orosz hadiblogger, miután a halálhírét terjesztették

Egy brutális harctéri videó nyomán – amelyen egy tucatnyi orosz katona lemészárlása látható közvetlen közelről – elterjedt a hír, hogy meghalhatott az egyik legismertebb orosz hadiblogger, a WarGonzo néven ismert Szemjon Pegov. A blogger azonban most egy orosz tévéműsorban élőben jelentkezett be, cáfolva a hírt.

[....]

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 06. 23., p – 19:53

Ausztria nem hajlandó 1,6 milliárd euróval több pénzt befizetni az EU-nak

Ausztria elutasítja az Európai Bizottság kérését és nem hajlandó még több pénzt küldeni az EU-nak

– szögezte le Karl Nehammer osztrák kancellár az Ö1 osztrák műsorszolgáltatónak adott péntek reggeli interjújában.

[...]

Az összeg – mely a bizottság szerint az Ukrajnát, a bevándorlást és a gazdasági versenyt érintő ügyvitelt könnyítené meg – Ausztriának 1,6 milliárd euró többletkiadást jelentene.

Sállálálálálálá sállálállálllálá sállálállálálálá álállállállálálálá 

Azt hiszem, hogy kezdenek beinteni előbb-utóbb másik is ...  Sállálálálálálá sállálállálllálá sállálállálálálá álállállállálálálá 

trey @ gépház

Valahol megértem, hogy a semleges Ausztria nem akarja az amerikaiak proxyháborúját finanszírozni. Helyes. Viszont a migrációs érvüket nem értem. Ők mondtak el minket mindennek, hogy hogyan kezeljük a migrációt. Most meg, érdekes módon, egyre jobban közelednek a mi álláspontunkhoz ... egy elnézéskérés azért elfért volna ... 

trey @ gépház

Keringenek arról mendemondák, hogy a román megoldás fegyveres, amelyet nem vertek nagy dobra, mert nyilván óriási botrány lett volna belőle, viszont a migránsok és embercsempészek között híre ment, hogy arrafelé komolyan veszik a határörizetet, nem lehet csak úgy agresszíven átmenni.

Persze nem tudom, igaz-e.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Yevgeny Prigozhin:

The council of commanders of PMC Wagner has made a decision – the evil that the military leadership of the country brings must be stopped,

link

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) felszólította a Wagner-harcosokat, hogy ne vegyenek részt Prigozsin „igazságmenetén” – jelentette az Interfax.

Felszólítjuk a katonákat, hogy ne kövessenek el helyrehozhatatlan hibát, ne alkalmazzanak semmilyen erőszakot az orosz nép ellen, ne hajtsák végre Prigozsin bűnös és áruló parancsát, és tegyenek lépéseket az őrizetbe vételére

Telex: TASZSZ: Moszkvában fokozzák a biztonsági intézkedéseket

Gyors lesz majd az összeomlás ha belülről és kívűlről is támadják a "macit".

Prigozsiny ellen elfogató parancsot adtak ki, Putyin hazaárulónak nevezte őt. Nem éppen barátságos a viszonyuk. A tét most Prigozsin vagy Putyin éli e túl a következő napokat. Egy biztos bármi is történik a 'maci' robbanni fog.

Itt az ideje felvenni a NATO-nak a kapcsolatot Lukasenkával, most lesz majd egy időablak  amikor Lukasenko menekülne az oroszok öleléséből.

Egy biztos

 Megint ez a jövőbe látó képesség, jól üzemelő üveggömb, szegényes fantázia. El tudok képzelni olyan lehetőséget, hogy megrendezett az egész. Nem azt állítom, hogy ez a valószínű, csak nem kicsit beképzeltség a jövő történéseivel összefüggésben azt írni, hogy biztos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Filozófiai síkról érdemes a realitásba visszatérni kicsit. Csak gondold végig, mi történhet? A hadsereg nem áll át 100%-ban, és kitör egy polgárháború, miközben az  ukránok támadásba lépnek, Kína a régen áhított szibériai területekre bevonul...

Másik eshetőség hogy a hadsereg átáll, vagy megtagadja a parancsot a Wagner megtámadására. Prigozsin eljut Moszkvába, és belpolitikai válság alakul ki. Kína nevető 3. félként elveszi Szibéria őt megillető részeit, Ukrajna  visszaveszi területeit, esetleg még biztonsági zónát alakít ki orosz területeken. Belorusz meg magára marad atomtölteteivel...

Szemben veled, nekem nincs üveggömböm.

Az ember képes leszimulálni lehetséges rövidtávú végkifejleteket. A magyarok többségének ez nehezen megy, azt aláírom. Ezért is sikerült a történelem során sokszor a rossz oldalra sodródnunk... Mert csak figyeltük az eseményeket és nem volt kész stratégiánk egyes helyzetek elkerülésére. Gyanítom jelenleg sincs. :D

Tekintve, hogy a „jó” és „rossz” fogalmáról is igen eltérő elképzeléseink vannak, már az axiómarendszerünk is más, ezért nem látom erről való vitának értelmét, mert nyilvánvalóan nem lenne köztünk egyetértés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak egy kérdés: Fel vagyunk e készülve Magyarországon egy a közelben bekövetkező nukleáris katasztrófa vagy támadás esetére? Szerintem nem. De pl. Svájcban pl. mindenkit elláttak jódtablettával, katasztrófa terveket készítettek, és kioktatták a hatóságok embereit egy ilyen eshetőségre. Kíváncsi lennék, hogy mi miért ülünk "stratégiai" nyugalmunkban?

De te vettél már? Milliomos úr? Hozattál jódtablettát külföldről? Nem hozta meg a posta?

Aztán mit kezdenek a jódtablettával? Mint a szűzleány a kalmopirinnel, amit fogamzásgátlóként adtak neki?

Tudod hogy azt hogyan kell használni:

- Kalmopirint a térdei közé szorítja és ingatja a fejét, hogy "nem, nem" :D :D :D

Svájci óvóhelyeket meg reméljük, hogy nem a Klicskó ellenőrizte ... Ott biztos nem hallottak róla, hogy hadban állnak.

NATO országként mi a NATO egységes álláspontja? Mit kellene csinálni? Stollenberger úrnak mi a terve, azok után, hogy egy nem NATO országgal voltal elfoglalva cirka másfél éve?

🙄 🤔

trey @ gépház

Elolvastad azt a cikket, vagy csak a címéig jutottál? Javaslom olvasd végig :D Kb. annyit ér a jódtablettád, mint vámpír ellen a fokhagymafüzér. Szarul beszedve többet árt, mint használ. Érdemes lenne kiosztani, hogy a holnap a hülyéket tömeges mérgezéssel kelljen kezelni ... Hogy a románok milyen pótcselekvéseket csinálnak, az ki a faszt érdekel?

trey @ gépház

Két munkahelyen dolgozom, két helyről adózom.

Emellett diverzifikált befektetéseim vannak, aminek egy lába az állampapír.

Amikor te magánnyugdíj pénztárba, befektetési alapba, biztosításba fasz tudja mibe fektetsz, akkor szerinted mibe fektetsz: elárulom :D egy részét ... dobpergés ... állampapírba

Fogalom nélküli lúzer :D

trey @ gépház

Amikor te magánnyugdíj pénztárba, befektetési alapba, biztosításba fasz tudja mibe fektetsz, akkor szerinted mibe fektetsz: elárulom

Nem fektetetek hasonlóban, mert én szegény munkás ember vagyok, bérből és fizetésből élek. Nincs időm, és pénzem olyan huncutságokban spekulálni, mint az állampapír. Az én befektetéseim értékteremtő, és értékálló dolgokba mennek. Pl. a gyerekeim oktatása, ingatlan vásárlás, termőföld.

Ugye, van olyan, hogy kauzalitás. Digitális oszcilloszkóppal meg tudjuk csinálni, hogy trigger előtti eseményt lássunk, de ott valójában folyamatosan veszünk mintát, bufferelünk, s amikor jön a trigger, az előzmények már RAM-ban vannak. Szóval az sem időutazás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

off

Azt értem, hogy 'a' egy pointer, de milyen típusú változóra mutat? Illetve, ha NULL, akkor ebből a *a-ból baj lesz. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kellett volna fogadnunk egy tábla Milka csokiban! :D Fiatal koromban olykor én is tettem magabiztos, heves állításokat, amelyeket megbántam. Tanultam a hibáimból, s tudom, mindenben érdemes óvatosan fogalmazni. Még szakmai kérdésekben is lehetnek egyszerűnek tűnő problémák, amelyek kellő közelségből és alapossággal vizsgálva cseppet sem azok. Így van ez a közéleti kérdésekkel is néha.

Jegyzem meg, szervizelésre szorul a jövőbe látó üveggömböd. Garancia van még rá? :D

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Érdekes, ahogy a helyzetet látod. Nyugati elemzők egy része szerint pont Putyin az, akinek a személye megakadályozza a puskaporos hordó robbanását. Az a kérdés, hogy ha az ilyen Progizsin-félék (vagy bábjuk) kerülnek hatalomra, az nem egy rosszabb forgatókönyv. Ennek az élete a háború. Nehogy az legyen ám, hogy a mérsékelt Putyin után kaptok a nyakatokba egy véresszájút, amelyiknek viszket majd az ujja a gombon!

Amerikában is tartanak egy ilyen forgatókönyvtől.

Az lenne a legnagyobb plot twist, ha éppen az amerikaiak segítenének Putyinnak hatalmon maradni, stabilizálandó a helyzetet :D :D :D

Igazából, ha valakinek a fejében megfogan egy olyan gondolat, hogy ő majd Prigozsinnak szurkol, az tulajdonképpen a majdnem biztos destabilizációnak szurkol. Én ezt nem tenném. Mármint, ha valaki tényleg háborúellenes :D

trey @ gépház

Szerintem nem véletlen, hogy az orosz hadügyminisztérium fukar módon bánt a fegyverekkel való ellátással. Putyin nem ostoba, számolt ezzel a lehetőséggel, és az nem jó, ha túl sok fegyverrel rendelkeznek azok, akik lojális katonákból bármikor ellenségekké válhatnak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Már megint a vágyvezérelt véleményed. Nem az számít, hogy mit szeretnél hinni, hanem az hogy mi van most. És a helyzet az, hogy egy katonai hadoszlop halad Moszkva felé, ellenállás nélkül. Kérdés hogy a Kreml biztonsági őre fognak e ellenállni!?

Szerkesztve: 2023. 06. 24., szo – 15:55

Putyin elhagyta Moszkvát a hírek szerint.

Szombat délután, moszkvai idő szerint 14.16-kor az orosz elnök hírhedt Il–96-os gépe felszállt Moszkvából – derül ki a FlightRadar adataiból. 

Sehol sem olvastam, hogy megerősítették volna. Mármint, hogy a gépen volt és pont azon a gépén. Te?

Hallottál már olyanról, hogy felszáll egy gép, közben pedig nem megy sehova / tök másik úton menekítik ki?

Honnan tudod, hogy a gépen volt? Hogy nem-e valamelyik dublőre?

Na ugye ...

trey @ gépház

Pont ugyanolyan jellegű elnöki gép, mint az amerikaiaknál a két erősen testreszabott 747-es: valószínűleg az oroszoknál sem 1db van belőle. Ezek felszállása kifele is jelzés értékű. Azt pedig, hogy ki(k) utaz(ik/nak) rajta nem szokás kommentálni :)

Telegramos források szerint már moszkvai régióban járnak Prigozsinyék.

A kétségbeesést jellemzi, hogy az oroszok amnesztiát hirdettek a regyveres wagner katonáknak.

Szerkesztve: 2023. 06. 24., szo – 18:17

Két aggasztó dolog Prigozsin szempontjából:

  • Putyin beszélt Erdogannal, aki segítséget ajánlott a helyzet rendezésére (jelentsen ez bármit is); ha Putyin maga mögött tudja a parlamentet, akkor ez Prigozsin szempontjából sok jót nem ígér, kérdés Putyin kér-e segítséget
  • Kadirov hátba támadhatja Prigozsint; nem biztos, hogy az, hogy engedik minél hosszabb úton haladni a konvojt, nem szándékos; széthúzzák Prigozsin erőit, így egyszerűbb velük elbánni, mintha az egész banda egy helyen beásná magát

trey @ gépház

Remélem amúgy prigozsin elbukik, mert ez őrült szerintem, nála talán még Putyin is jobb... De, az orosz parlamentnek nincs jelentősége, kb. mint a magyarnak, gomb nyomó biorobotok vannak ott önálló gondolat nélkül. Az elitet máshol kell keresni. Másik meg, bár ez fixme, de prigozsin nem foglal el területet, csak megy előre, nem húzódnak szét az erői, nincs hátországa. Ez lehet előny is meg hátrány is. Kadirov meg egy bohóc, nincs akkora ereje mint Prigozsinnak, amúgy is kivár szerintem amíg lehet, ha úgy látja simán kikiáltja Csecsenföld függetlenségét. Kurva nagy káosz lehet Oroszországban kurva gyorsan, pedig milyen erős, stabil vezetőnek tűnt Putyin.

Én meg kizártnak tartom, hogy Putyin nem készült fel egy lehetséges puccsra. Főleg azután, hogy mióta megy az üzengetés Prigozsinnal. Szerintem szándékosan engedik őket, el tudod képzelni, hogy nincs egy vadászgép Oroszországban, ami ne tudna odabaszni egy haladó konvojnak? Meg sem próbálják. Ez az orosz népnek szól, hogy beszarjanak, hogy "lám-lám jönnek ellenünk"" és még jobban Putyinra támaszkodjanak.

Mást nem tudok elképzelni. Ha nem ez, hanem tényleg meglepték Putyint és nem számított erre, akkor a jelenlegi katonai vezetés tényleg egy ostoba fasz, illetve a titkosszolgálat sem tudom mit csinált az elmúlt hónapokban. Kétlem.

Prigozsin zsoldos hadserege valószínűleg eladta magát az ukránoknak, megegyeztek, hogy zavart keltenek, hogy az ukránoknak könnyebb dolga legyen. Ha így van, az az orosz állampolgárságú Wagner-zsoldosok részéról tényleg hazaárulás.

Érdekes, hogy eddig Prigozsinnak nem volt baja az oroszok háborújával. Abban sem vagyok biztos, hogy a Wagner élén még Prigozsin a főnök, lehet, hogy már rég kés van a torkán és az emberei irányítanak. Ha nem, akkor csak szimpla bolond, elég sok mindent tett fel egy lapra.

trey @ gépház

Hát különös az biztos amit látunk. Bár szerintem az egyértelmű hogy a katonai vezetés meg a titkosszolgálatok szarok tényleg. Ez ami ott zajlik akkora égés, akkora blama, hogy kizártnak tartom hogy tervezett az elit részéről. Ráadásul kockázatos is, mert van elégedetlenség a háborúval meg az élettel kapcsolatban, mi van ha Prigozsin oldalára állnak, vagy legalábbis nem fordulnak ellene. Plusz bár őrültnek gondolom Prigozsint, az viszont kurva okos hogy nem Putyint támadja, hanem a katonai elitet. Nem is tudom mi lenne ha ez átvenné az irányítást, remélem elbukik.

 

Szerk. Kizártnak tartom hogy lepaktalt az ukránokkal, utóbbi időben ami eredmény van a fronton az javarészt wagneres. Plusz nem a háború ellen van, hanem a béna hadsereg vezetése ellen, sokkal intenzívebben nyomná az ukrán háborút, ezért rinyal hónapok óta.

Voltak már pletykák arról, hogy titokban az ukránokkal egyeztetett:

Prigozsin tagadja, hogy alkut ajánlott volna az ukránoknak

[...]

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsapat vezetője nonszensznek nevezte azokat az amerikai értesüléseket, hogy felajánlotta az ukrán kormánynak, elárulja az orosz csapatok helyzetét cserébe azért, hogy Ukrajna kivonja katonáit abból a térségből, ahol a Wagner emberei vannak. 

[...]

 Nem zörög a haraszt ... Eleve nem kéne tagadni, meg hogy merülne ilyen fel? :D Én ennek semmit sem hiszek el. Szerintem nem 100-as.

trey @ gépház

szerintem az egyértelmű hogy a katonai vezetés meg a titkosszolgálatok szarok tényleg

Két dolog lehetséges:

  • a fajtád által kéjesen szopottak valamiért azt akarják, hogy Oroszország létezzen, de nektek azt mondják, hogy Oroszországnak nem szabadna létezni
  • hiába a felszopottjaitoké a legerősebb gazdaság, ipar, hadsereg és minden a világon, Oroszországot egyelőre nem tudták felbomlasztani, mert szar az orosz katonai vezetés meg a titkosszolgálatok

:)

Sejtettem, hogy blöff. Ezzel Prigozsinnak vége, nyitott szemmel aludjon, mert nincs sok neki hátra.

Esetleg még egy lehetséges forgatókönyv: Putyin nem tudta hogyan félretenni a jelenlegi katonai vezetést, így Prigozsinnal összehozták ezt a színjátékot. Így végül mindkettő elérte a célját: Prigozsin elérte, hogy ki legyenek baszva, Putyinnak meg megvan a magyarázat, hogy miért teszi őket lapátra.

trey @ gépház

Hát nem tudom. Pont arról szól az egész hogy Putyin gyenge. Nem tudta kibekiteni az embereit, az egyik több ezer kilométert masirozik Moszkva felé állig fegyverben minimális ellenállással találkozva. Kadirov indul meg rosztov felé a Wagner ellen. Végül Lukasenka állítja le Prigozsint. Hol is van ebben a történetben az erős Putyin? Ez a legremisztőbb az egészben, mi a faszom káosz kupleraj van már náluk?

És ez egy aktívan szomszédjával haboruzó atomhatalom... 

Nem azt mondtam, hogy erős vagy sem, hanem azt, hogy nem hiszem el, hogy egy puskalövés nélkül megadta volna magát úgy, hogy teljes támogatottsága van (kutya nem állt Prigozsin mellé), Belorusz mögötte, Erdogan mögötte, a nyugat beszart, moccanni sem mer ...

Lehet, hogy pont ezért nem kellett lőnie. Mert valójában ezt mind maga mögött tudta. Folyamatosan derültek ki.

Prigozsin meg arra számított, hogy majd sorra jelentik be, hogy melléállnak? Melléfogott? Tulajdonképpen, így akár az is kijöhet, hogy ez Putyin próbája volt és kiállta.

trey @ gépház

Nyilván nem lett volna meg amit akar puskalövés nélkül, ja. De félelmetes és sokat mondó ami történt, ez nem egy mesteri terv volt. Ez kurva gáz Putyinra nézve, még a végén kiderül hogy bábu. Kíváncsi vagyok mi lesz az utóélete az egésznek. Az biztos hogy Oroszország nem olyan erős és stabil mint amilyennek bárki hitte. Nyilván nem is olyan gyenge mint amilyennek bárki remélné, de most határozottan nem mutatja nagyhatalmi arcát.

Legnagyobb égés ez Prigozsinnak, aki azt hitte, hogy a békemenet közben majd csatlakoznak hozzá, de egy kóbor kutya nem sok, annyi nem csatlakozott. Ezzel - ha voltak olyan pipaálmai, hogy - majd ő átveszi Putyin helyét, az lement a WC-n.

Illetve, ez egy üzenet a nyugatnak is: Putyin köszöni szépen, megvan és mögötte az egész ország. Bukta.

Továbbá: ha ez nem egy Putyin tudtával megrendezett színjáték volt (nem zárom ki), akkor Prigozsin nem csak otthon vágta el magát, hanem a zsoldosai előtt is. Mehet vissza a menzára darás tésztát főzni ...

trey @ gépház

Prigozsin őrült, ezt mondom az elejétől. Tisztán látszik fél éve minden nyilatkozatából, ebből a oroszországi vonulásából is. Örülök hogy így lett vége.

De:

  1. Soha nem beszélt Putyin ellen #fixme
  2. Ez üzenet a világnak, hogy Putyin gyenge, kurvára nincs mögötte az ország, másnak kellett megoldani a szituációt. Ráadásul ez problémásabb helyzet a világnak, mint ha Putyin erős lenne.
  3. Nem értem ebből a helyzetből hogyan tudjátok azt kihozni, hogy Putyin erős, az ország mögötte. Jelenleg ez ugyanolyan vágyálom kategória, minthogy Putyint megmérgezik, vagy hogy az ukránok kiverik az oroszokat az országukból.

Tippeim: 

  1. A katonai vezetésben jelentős személycserék lesznek, mert előállt egy ilyen helyzet, mert majd Moszkváig tudott menni Prigozsin. Kurva nagy bajok vannak katonai vezetés szintjén, ebben lehet igaza van Prigozsinnak.
  2. Prigozsin eltűnik, vagy meghal, mert ezt az arcvesztést nem fogja eltűrni az orosz elit, amit okozott.

Majd meglátjuk hogy öregszenek :)

Ezek belügyek. Lényegtelen momentumok.

A lényeg: szerinted az ukránok/NATO whatever elégedetten hajtotta álomra a fejét? Vagy többet vártak ettől? A NATO tagok bekulázott nyilatkozatai (akik egyébként szintén belügynek minősítették a dolgot) azt sugározták a polgárok felé, hogy mennyire urai a helyzetnek, mennyire felkészültek egy ilyenre?

Persze, az amerikaiak _utólag_ már okoskodtak, hogy ők tudták ... tudták a faszt tudták ... meglepett ez mindenkit.

Ez tré mindenkinek. Mármint minden hatalomnak. A maguk választói előtt.

Kíváncsi leszek, hogy ezt az ukrán háborút meddig hajlandóak majd a választók finanszírozni, mert előbb-utóbb feltűnnek majd a politikai színtéren olyan erők, amik a háborúellenességet akarják meglovagolni.

Az emberek már érzik a bőrükön a háború költségeit Németországtól kezdve, Ausztrián át az Egyesült Királyságig. Nem fogják ezt a végtelenségig nézni.

trey @ gépház

Na ezt a csavart meg végképp nem értem amit előadsz, miért próbálsz egy orosz "polgárháborús", "katonai lázadás" szerű szitúációból azt kihozni hogy ez NATO, amerikai blama, de az orosz erőt mutatja. WTF

Akinek van egy kis esze az mindenki be volt szarva mi lesz az oroszoknál, egy háborúban álló atomhatalomról, a BT állandó tagjáról van szó. Senkinek nem mindegy mik történnek ott, de te mit vártál volna a nyugat helyében mit tegyenek? Putyin csak pislogott, de Bidennek pl mit kellett vona tenni? Bombázni Prigozsin hadoszlopát Oroszországban, vagy partra szállni Szentpéterváron? Miről beszélsz te egyáltalán?

Azt természetesen értem, hogy miért nem érted, ismerve a beállítottságod ...

de te mit vártál volna a nyugat helyében mit tegyenek?

Mondjuk azt, hogy úgy látszana, hogy bármit is sejtettek volna ebből, a választópolgáraik felé pedig megnyugtató kommunikációt :D

Jól van, nyugodj meg. Ez sem hozta el Putyin végét, ahogy számítottátok. Értem, hogy keserű a pirula, de le kell nyelni.

trey @ gépház

Hö? Mire is számítottam, linkelnéd mire gondolsz? Beállítottságom milyen, profiloznál ha megkérlek? Vagy az a baj hogy nem osztom egy az egyben a hivatalos orosz narratívát és nem azt látom, hogy Putyin milyen erősen kézben tartja a dolgokat XD

Az a baj, hogy a nyugat nem látta előre, hogy egy hadúr elindul Moszkvába rendet rakás szándékkal? Hogyan kellett volna nyugtatni az állampolgáraikat? Zsebkendőt osztogatnak a Putyin fanoknak, xanax-ot a Putyin hatereknek?