Orosz–ukrán háború #9

Hozzászólások

méé kell erre a szintre lemenni ??

Mert ügyetlenül csomagolok. Ellenben velük, akik a szart is szépen be tudják csomagolni. Meg a bőröndöt.

látom, hogy kicca se hagyja magát.

Valószínűleg sok alacsony, dagadt fószer elé letérdelt, mire eljutott Svájcba. Valakin le kell vezetnie a sérelmeit. Nyilván nem azon a gazdag ipsén fogja, aki most életvitelszerűen térdelteti.

dagonyáztok a mocsokban..

Jah, Svájcban sem lesz kutyából szalonna. Legalábbis a szólás-mondás értelemében nem.

:)

Nem kell magyarazkodnod, ne aggodj. Elfogadunk. Nem te valasztottad a szuleid.

De amugy igy meg ertheto is lenne, ha hithu fideszparti lennel annak minden velejarojaval, hiszen szuleid hithu pedofilok azok alapjan amit eloadsz es valszeg csak azt lattad eddig, mint kovetendo minta.

Szerkesztve: 2023. 04. 18., k – 17:50

Figyelj bolond itt a konc: link

Jo trollkodást! Ha ügyi leszel kapsz kutyakekszet is!

Az ukrán korrupción még van mit dolgozni:

Zsebre vághatták az Ukrajna megsegítésére szánt adományokat

A Dicsőség Ukrajnának, Észtország legnagyobb, Ukrajna megsegítésére összpontosító segélyszervezete ellenőrzést jelentett be, miután ukrán partnereik állítólag elsikkasztották az adományokat.

trey @ gépház

Nagy mennyiségű segélyt oda szállító személy mondta közvetlenül nekem, hogy amit a kamionról leszedve nem adnak közvetlenül ember kezébe az eltűnik. Rendszeresen pl kikerül valamelyik helyi kiskirály boltjának polcaira. Az oda szállított *adomány*. Ami ugye arra lenne, hogy kiosszák: *ingyen*. Élelmiszertől a felnőtt pelenkáig minden.

High stakes for Ukraine as clampdown on corruption comes under scrutiny

Critics argue some cases have highlighted serious issues with the way officials are targeting people

A fierce debate has broken out in Ukraine over allegations that a clampdown on corruption is being used to frame high profile business advocates of state reform, raising wider doubts about Ukraine’s internal political trajectory – and its ability to absorb billions in European reconstruction funds once the war ends.

The concerns have been expressed to the US Department of State and UK Foreign Office, and are shared in part by Ukrainian anti-corruption campaigners.[..]

https://www.theguardian.com/world/2023/apr/18/high-stakes-for-ukraine-a…

Ukraine Has Decimated Its Oligarchs But Now Fears New Ones

Funding reconstruction of cities and the economy when the war eventually ends will hinge on progress rooting out the corruption and post-Soviet kleptocracy that created a billionaire class.

[..]

A failure to more systematically root out graft would endanger that. An IMF staff report in December identified the re-entrenchment of “oligarchic interests” as a high risk to Ukraine’s reform and future external financing. 

Yet oligarchs are as much a symptom as a cause of the poisonous cocktail of corruption and politics that has hobbled growth since Ukraine gained independence from the former Soviet Union in 1991. The worry, for a country hoping to make the transition to European integration from post-Soviet kleptocracy, is that their power revives.[..]

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-04-06/how-to-rebuild-ukrai…

A korrupció elszámoltatásáért felelős saját véleménye:

[..]

Mykola Khavroniuk: In general, I assess this process positively. Without the National Anti-Corruption Bureau (NABU), the Specialized Anti-Corruption Prosecutor’s Office (SAPO), and the High Anti-Corruption Court (HACC), we would have been in a bad situation.

The fact that these three bodies have been created has allowed us to start a real fight against criminal corruption, and there is some success in that.

At least we can say that before HACC was created and started considering corruption cases related to officials, such cases had been piling up in other courts without consideration for months and years.

[..]

https://euromaidanpress.com/2023/04/19/ukraines-anti-corruption-institu…

--

Nincs itt semmi látnivaló mi? =)

Kiev és Varsó megegyezett:

Mykola Solsky, the Ukrainian Agriculture Minister, confirmed that the transit of Ukrainian grain and food products will resume through Poland following an agreement reached in talks with Warsaw.

link

Még mindíg cinkosan maszatalod a kiváltó okokat. Pedig még a kormánypropagandát toló origo is elismerte:

A lengyel kormány felhatalmazta a mezőgazdasági és fejlesztési minisztereket, hogy ideiglenes tilalmat vezessenek be több ukrán élelmiszerre a saját gabonájuk és termékeik értékesítésében nehézségekbe ütköző lengyel gazdák tiltakozásai miatt.

link

Ezután kezdtétek nyomni a "mérgező ukrán szemét" mantrát. Treypapa különösen nagy kedvvel nyomja ezt a hamis narratívát.

A legviccesebb a válaszodban, hogy abszolút alátámasztja amit írtam. Annyi történt, hogy Gipsz Jakab ukrángabona-kereskedőnek sérti az üzleti érdekeit, ezért nem tetszik neki a szlovák kormány "pánikkeltése".

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ezen röhögtem én is. 24.hu "szakértője":

Újraindult az ukrán gabona szállítása Lengyelországba és a Fekete-tengeren is

A Reuters szerint újra elkezdték átvizsgálni a Fekete-tengeri hajókat, amelyek ukrán gabonát szállítanak, így az ENSZ biztosítása mellett elindulhatott a tengeri szállítás is.

Közben Ukrajna megerősítette, hogy ismét szállítanak ukrán gabonát Lengyelországba. A lengyelek Magyarországgal együtt jelentették be, hogy leállítják az ukrán gabona exportját, amihez később a szlovákok is csatlakoztak, de más okkal. A lengyelek és magyarok problémája az volt, hogy az olcsó ukrán gabona árt a helyi termelőknek. Az Európai Bizottság később közölte, hogy ezt nem tehették volna meg.

Az ukrán agrárminiszter Varsóba utazott tárgyalni, és már meg is erősítették, hogy ismét áthaladhat Lengyelországon az ukrán gabona. Ez azért volt sürgős, mert Ukrajna nagy gabonaexportőr, de egyszerre tiltotta ki a területéről az ukrán gabonát a legtöbb szomszédos ország, és állt le a Fekete-tengeri szállítás is.

Persze, Zsóti!

Nem "Legyelországba", hanem Legyelországon keresztül. Leplombált vasúti kocsikon :D :D :D

trey @ gépház

Nem "az EU", konkrétan az Európai Bizottság b@szott ki és nem velünk, hanem a 6 tagállammal ami jelezte a problémáját és a nagy semmit kapta válaszul (valami nevetséges kompenzációs összeg).

Arról meg csendben kussoltak, hogy illegálisan hozzák forgalomba az ukránok az EU belső piacán a terményeiket amik átszállítás céljából lettek beengedve. Ha hozzá akarnak férni az EU belső piacához akkor kössenek kereskedelmi szerződést mint a UK. Persze annak birtokában sem hozhatnak be a jelenleg hatályos törvények szerint GMO-s szart meg EU-ban tiltott vegyszerekkel kezelt gabonát.

Jó lenne elolvasni azt a rendeletet végre! Sok tévképzetet megelőzhetnél.

a nagy semmit kapta válaszul (valami nevetséges kompenzációs összeg)

A nagy semmi és a kompenzációs összeg egy ellentmondás. A "nevetséges" meg nem definitív fogyalom!

Arról meg csendben kussoltak, hogy illegálisan hozzák forgalomba az ukránok az EU belső piacán a terményeiket amik átszállítás céljából lettek beengedve.

Nyilván nem az ukránok, hanem a VÁM és adócsaló kereskedők Mi köze ennek az EU-hoz? Nemezti hatáskör betartatni a jogszabályokat.

Ha hozzá akarnak férni az EU belső piacához akkor kössenek kereskedelmi szerződést mint a UK.

Miért kéne? A VÁM-okat megfizetik aztán kész. Tranzitnál meg nincs VÁM.

Persze annak birtokában sem hozhatnak be a jelenleg hatályos törvények szerint GMO-s szart meg EU-ban tiltott vegyszerekkel kezelt gabonát.

Ezt meg megint a nemzeti hatóságok feladata felügyelni és betartatni. Mi most a probléma?

Elmondom mi volt a probléma: nem mérgezett, az EU előírásainak megfelelő, VÁM kezelt búzát nem akarják látni a piacon, mert a gazdák tiltakoznak. És ez a gabona nem is annyira olcsó, csak hát az aszály miatt a kínálat szűk, ezért az árak magasak. Mert van az a zöldség/termény ár aminél már érdemes elindítani a kamionokat Ukrajnából, Spanyolországból stb... Nincs itt konteó.

Azért azt tegyük hozzá, hogy az ukrán búza minőségben nem felel meg az előírásoknak az EU-ban. Mert eddig nem erre a piacra termeltek. Pár év múlva tuti meg fog felelni, de most nem ez a helyzet. De nem ez a probléma. A probléma az, hogy a nemzeti államok szarul végzik a dolgukat és ez a búza megjelent a piacon. Meg az is probléma hogy sokkal könnyebb az EU-ra mutogatni, mint kompetens kormányként kezelni a helyzetet...

Már megint projektálsz,

és

 Vesémet is lerúgod, ha tovább irkálok,

Csak téged idéztelek, 1 hozzászólásodban. 

Értem én, hogy magadból indulsz ki de ne csodálkozz, ha kiröhögnek.
Amúgy teljességgel leszarom írsz e vagy sem, de bizton számíthatsz rá, hogy a teljesen elszállt és sok esetben alpárian és személyeskedően megírt üzeneteidet a megfelelő hozzászólással látom el, ha a szemem elé kerül.  

Durvul a gabonabotrány: lépett Románia is

Románia ellenőrzi az országon áthaladó ukrán gabonaszállítmányokat, a határátkelőkön pedig minőség-ellenőrzést végez az élelmiszeripari termékeken - számolt be a Reuters a román mezőgazdasági minisztérium közlése alapján.

A mérgező ukrán ocsú, amit a négereknek szántak, nem kell senkinek se ... 🤷‍♂️

trey @ gépház

- Van itt nacionalizmus?

- Nincs, de igény lenne rá!

:D

Természetesen, a nacionalizmus nem ördögtől való. A szlovákok, románok, lengyelek, bolgárok is a saját NEMZETI piacuk védelme érdekében, a saját nemzetük érdekeit más (ukrán) fölé helyezve nacionalistáskodnak.

És ez így van jól.

trey @ gépház

A szlovákok, románok, lengyelek, bolgárok is a saját NEMZETI piacuk védelme érdekében, a saját nemzetük érdekeit más (ukrán) fölé helyezve nacionalistáskodnak.

A rövidtávú politikai popolizmus, nem nemzeti érdek. Ki védi meg az állattartókat, vagy a feldolgozó ipart?

Baromságokat beszélsz, ez nem politikai érdek. Onnan is látszik, hogy nem az, hogy a románok, a szlovákok és a lengyelek az ukránok fasza végén csüngenek.

Ez kizárólag gazdasági érdek és jól példázza, hogy a politikai szolidaritás csak odáig terjed ezen népeknél az ukránokkal szemben, amíg nem kerül nagyon sokba :D Az ukránok helyében erre komolyabban nem alapoznék ... Mert ugyan a lengyel, szlovák és román _kormány_ szívogathatja Zelenszkij cerkáját, de a lengyel, szlovák, román _nép_ ezt csak addig nézi tétlenül, amíg nem fogja a bőrén nagyon érezni. Majd ha fogja, a _kormányukat_ elzavarja a büdös picsába. Szlovákiában már folyamatban ...

trey @ gépház

Neked mindíg igazad van

Látod, most neked is igazad van! ;)

BTW: szerinted a lengyel, szlovákok stb. azért adnak leharcolt "fegyvereket" az orkránoknak, mert nagyon szolidárisak, vagy azért, hogy a használhatatlan, elavult szemetet kitolják az országon kívül és a németektől, amerikaikról korszerű holmira cseréljék? :D

trey @ gépház

Nagyon furcsa ez a tudathasadásos állapototok:

Drága az élelmiszer +40% az élelmiszer infláció-> háborús infláció

vs

Nem kell az olcsó ukrán ocsú, meg tudom fizetni a drága élelmiszert. A kínai fokhagymával semmi bajom!

Kihangsúlyozom te nem magyar élelmiszert veszel a bótban, mert a magyar kereskedő elviszi külföldre a magyar árút, extrahaszonért. Te a hulladékot kapod magas áron. Ha sztéket rendelsz kedvenc éttermedben, biztos lehetsz benne, hogy nem a jóminőségű bikahúst kapod, hanem a leselejtezett tehénből készült akármit. Neked az a búza marad, ami külföldre már nem eladható... Gyakorlatilag elment az uborka termesztés Ukrajnába és azon túlra, mert túl kézimunka igényes a termesztése. A magyar gazda szeret olcsón termelni, és drágán eladni. Most majd nem eszünk uborkát, mert nálunk ugyan lehetne termelni, de senkinek nem akarózik foglalkozni vele. Egyszerűbb kukoricát és gabonát termelni nagy monokultúrális rendszerben, önteni a drága műtrágyát a földbe, aztán sipákolni a kormánynál, hogy védjék meg a magas árakat!

Nem felel meg az EU-s előírásoknak.

Ezt az állítást valahogy alá kéne támasztanod, mielőtt az erőlködéstől besz@rsz.

 

ChatGPT:

Az Európai Unióban érvényes előírásoknak megfelelően az ukrán gabonának meg kell felelnie bizonyos minőségi követelményeknek ahhoz, hogy importálható legyen az EU-ba. Az EU szigorú minőségi előírásokat határoz meg az élelmiszerekre, beleértve a gabonát is. Az EU-ban érvényes előírások között szerepel a gabona szemcsemérete, nedvességtartalma, fehérjetartalma és szennyezőanyag-tartalma, mint például a növényvédőszer-maradványok és a nehézfémek.

Az ukrán gabona minőségének pontos meghatározása azonban attól függ, hogy milyen fajtáról van szó és hogyan termesztették. Az EU-ba exportált ukrán gabonát általában ellenőrzik és tesztelik, hogy bizonyosak lehessenek arról, hogy megfelel az előírásoknak. Ha a gabona nem felel meg az EU előírásainak, akkor az importáló országok elutasíthatják a bevitelt vagy visszaküldhetik azt.

Összességében tehát elmondható, hogy az ukrán gabona megfelelhet az EU előírásainak, de a konkrét minőségi követelmények az adott termék fajtájától és a termesztési körülményektől függenek.

:D

Nem vagy hajlandó használni az agyad?

Segítek: Tudnivalók az ukrán gabonaexportról - Consilium (europa.eu)

Az ukrán búza 35%-a, és az ukrán kukorica 51%-a fejlett országokban talált vevőre! Egyszóval baromság amit állítottok, nevezetesen hogy az ukrán gabona ocsú nem értékesíthető az EU-ban legálisan! Ha meg értékesíthető, akkor fake news-t terjeszt a trey nevű troll, miszerint az "szar ocsú"!

Itt arról van szó, hogy EU-ban már 10 éve betilottak olyan növényvédő szereket, amelyek a velük kezelt növények bizonyítottan károsak az emberre (rákot -, meddőséget okoz, születési rendellenességet stb).

Valamint Ukrajnában nincs olyan szabályozás, vegyszerek nyilvántartási kötelezettség ( pl. permetezési napló), mint az EU-ban.

Vagyis ilyen termelőtöl/országtól (legyen kína, ukrajna, orosz)  vásárolt bármi termény kockázatot jelent az egészségre. Kockázatokat úgy csökkentjük, hogy meg vizsgálunk minden vagon terményt - ha adminisztratív módon nem lehet kizárni a kockázatot.

Ez kérdéseket vet fel:

- ki fogja fizetni a vizsgálatot?

- utólag kimutathatóak-e ezek az anyagok ?

- törvényileg el kell rendelni a kötlező vizsgálatot, amíg nincs iylen törvény import STOP kell -- vizsgálat nélkül jó emberkedésből NEM hozunk be semmit..

 

Ebben a konkrét esetben sokáig volt ukrán raktárban a termény - valószínűleg nem optimális körülmények közt és ezért nagymértékben romlott minősége mikrotoxin stb..

aquila non captat muscas

Csaxólok: Az ukrán gabona jelentős része az EU-ban landolt ezidáig. Sőt csirkehúst, és még sok mindent exportáltak. Valami párhuzamos valóságban éltek?

A mikrotoxin valami becsípődésed? Ne értsd félre, tudom hogy mi az. De ez valami varázsszó nálatok!

én általánosságban beszéltem, hogy milyen eljárás rendnek kellene lennie. 

Nem tudom, hogy ezt betarják-e vagy nem, de sztem TE se tudod...

Itt egy bizalmatlansági válság van - nem bízunk már az EU és intézményeiben (lásd covid vakcina beszerzés).

Az se segítette a bizalmat, hogy azért sírtak, hogy a gabona nem jut el Afrikába közben kiderült, hogy EU-ban landol nagyobb százaléka.

És ezek után nem azzal kezdték, hogy be kell vizsgálni a terményeket és utána szabadon természetesen EU-ban is forgalomba hozhatók, hanem fontosabb volt egyből az import vám eltörlése.

Itt árulkodó a fontossági sorrend EU gondokozás módja: vámok eltörlése és hallgatás az élelmiszer biztonságról..

sajnos én azt látom, hogy az EU-s intézmények NEM az EU-ban élő emberek érdekeit képviselik - pl. lásd migráció, energia politika , katona politika stb..

aquila non captat muscas

álságos a véleményed (meg kamu is), ahogy az EU-nak:

- Több ország felfüggesztette az importot => EU pampog, hogy nincs erre joga egyes tagállomoknak. 

Mindegy, hogy miért:   mert lenyomja a hazait vagy nem tudtak mellékélni növényvédelmi naplót.

Simán lehet olyan törvényt, hozni vagy csak annyit követelni, amit egy hazai termelőtöl kérnek, de az ukrán nem tud teljesíteni:  pl. 5évre visszamenőlegesen mutassa be annak a táblának, hogy milyen növény védőszerrel kezelték és a földet mivel gyomírtózták..

Nagy valószínűséggel lesz olyan növényvédő szer, amit EU-ban 10-20 éve tilos használni.

EU-t simán le lehet győzni a saját bürokratikus szabályaival..

aquila non captat muscas

Hülyeségeket beszélsz, és még kérkedsz is vele.

Ha nem megfelelő valaminek a minősége, akkor nem hozható be! Érted te ezt? A jelenlegi tilalom, viszont mindenre vonatkozik, és ennek az az oka, hogy a gazdák (nyilván nem a gazdák hanem a haverok) kavirnyálnak! És a magyar fogyasztó most megfizeti az Lőlő, Csányi, Leisztinger, Tiborcz extraprofitját.

Ki nem szarja le a románokat, és lenygeleket? Minket Orbán szívat!

Sebaj, itt van újra:

BTW: szerinted a lengyel, szlovákok stb. azért adnak leharcolt "fegyvereket" az orkránoknak, mert nagyon szolidárisak, vagy azért, hogy a használhatatlan, elavult szemetet kitolják az országon kívül és a németektől, amerikaikról korszerű holmira cseréljék? :D

trey @ gépház

B+ offra mégis miért vársz választ!? Amúgy meg a kérdés is provokatív, mert azt sugalja, hogy csak a németektől vesznek fegyvert, pedig a svájciak, franciák, svédek, angolok, koreaiak, izraeliek, kanadaiak, csehek és a japánok is ott vannak a fegyverpiacon!

A kárpátaljai Nagyszőlősről származott az a férfi, akit orosz katonák fejeztek le Bahmutban. Szerhij Pataki (ukrán átírással Potoki) feleségével, hatéves kislányával és másfél éves fiával élt a negyedrészt magyarok lakta, 25 ezres városban. 

Boris Pistorius elfogadhatónak tartja, hogy az ukránok korlátozott támadásokat hajtsanak végre orosz területeken. 

link

Az azért világos, hogy azok a férfiak akik "hősiesen" eljöttek Ukrajnából, nem a mai értelemben vett európai értékrendért hagyták cserben szülőföldjüket. Kérdés, hogy nekünk miért kellenek?  Link

Most mar tenyleg *mindenki* a dedollarization-rol beszel. Hogyan fog majd Amerika szankcionalni allamokat, hogyha lesz egy alternativ nemzetkozi valuta vagy a dollart megkerulve kereskednek az allamok egymas kozott.

 

Most vagy 10 ilyen cikket szedhetnek elo kulonbozo amerikai politikusoktol, de szerintem hogy mennyire beegett a koztudatba, itt van Elon Musk tweetje:

https://twitter.com/elonmusk/status/1650741654066806784

"If you weaponize currency enough times, other countries will stop using it"

 

Ami tiz eve meg osszeeskuveselmelet volt, hogy Irakot azert tamadta meg amerika, mert az olajat dollart megkerulve akarta ertekesiteni, az mara elfogadott valasztasi tema lett amerikai politikusoktol.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

otlet?

Nem vagyok a történetnek szereplője, az ötleteim nem kellenek oda. Talán megszeppentek amikor megtudták, hogy jönnek a rettenetes Armaták megint. Már sokadjára megint.

Másik ötlet, hogy oda szólt Gyurcsány a feleknek, hogy fejezzék be a háborút! Mire azok eldobták a tavaszi hadjáratok terveit.

Nem tudom milyen mentális gimnasztika kell ahhoz, hogy egyáltalán Gyurcsany neve felhozodjon egy nemzetközi konfliktusban. Hallod az egy politikai bohóc, egy paprikajancsi. A fidesz legfőbb szövetségese, konkrétan egy személyben betonozza be a fidesz hatalmon maradását.

 

Azzal tenne a legtöbbet a baloldalnak ha elhuzna a faszba.

 

Mindegy, azzal, hogy felhoztad a nevét a komplett hozzászólásod, de szerintem a topikos mukodesedet is teljesen nullaztad.

Nem tudom, hogy lehetne ezt fokozni tovabb.

 

Komolytalan.  Te is, a hozzaszolasaid is, minden. Es fura mod ezt nem megbantasbol irom, hanem teljesen objektiven.

 

Gyurcsanybazmeg. Pfff....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Most nyugaton az az új infó, hogy az ukránok a Dnyeperen átkelnek és onnan ütnek "kemény" csapásokat = 2 csónakkal bohóckodnak.

A tavaszi ellentámadás 1 hónap múlva indul, mert a nyugati "csodatankok" nem tudnak haladni a sárban. Kíváncsi leszek ezekre a csodatankokra, nehogy most, élesben derüljön ki, hogy a hiper-szuper német tankok egy fabatkát sem érnek :D

trey @ gépház

Nem tudom, hogy azokkal szemben bárki is fogalmazott volna meg háborúmegfordító várakozásokat ... A német csodatankokról ódákat zengtek. Most majd kiderül a vallatásnál, hogy mit érnek. Eddig komolyabb harcban nem nagyon kellett helytállniuk.

Ez egy vicc:

https://en.wikipedia.org/wiki/Leopard_2#Combat_history

trey @ gépház

Azokkal szemben "csak az Atlanti óceán fogja meg őket" várakozásokat támasztottak, ugyebár. Igen, majd kiderül mit érnek a papíron mutatott jellemzők a terepen, voltak már ordas lebőgések. De hátha nem szerepelnek olyan szarul, mint az orosz tankok, amik nem győzik lerepíteni a tornyukat elpusztítva a legénységet... Meg nem tudom az Armaták kiértek-e már, vagy még mindig kalapácsolják a sufniban, hogy a moszkvai parádén való végig gurulásnál többre is képes legyen.

Ez a német hadiipari fikázás meg..., nem tudom tudod-e, hogy a komplett magyar hadiipar (nem nevet) a német hadiipar csecsére van téve, hogy majd az ebből szerzett tudásból leszünk a régió vezető hadiipari országa 2030-ra (nem nevet, mondjuk úgy se hallanám ha nevetnél is, mert a lengyelek, románok, csehek röhögése elnyomja a tiédet...)  

Azzal értek egyet, hogy majd élesben kiderül mit tud a papíron leírtakból.

Ennyi volt a komment. Meg a hype megkérdőjelezése. Annak a hype-nak, aminek jelenleg fogalmam sincs mi az alapja, hiszen (adtam egy linket) kiderült, élesben ezt még nem nagyon tesztelték. Akkor mire a nagy bizakodás?

Ebben az egészséges kétkedésben mi a fikázás? Hmm? Érzékenyen érinti a vágyvezérelt gondolkodásod (bárcsak jók lennének/bárcsak megfordítanák a jelenlegi helyzetet), vagy érzékenyen érinti a nyugat-rajongásd?

trey @ gépház

Főleg úgy, hogy ebben a háborúban olya  gyorsan fejlodnek a fegyverek (mindkét oldalon!), hogy az egy éve hatasos fegyverek teljesen hasznavehetetlenek mostanaban.

Csak egy példa: a török bayraktar dronokrol ódákat zengtek (szo szerint), most pedig olyan beosmero nyilatkozatok vannak  hogy az oroszok a 90+%-at semmisitik meg.

 

Es olyannyira nem tudja a nyugat mitol van, hogy két homlokegyenest különböző nézetet is lehet olvasni:

a) az oroszok EW (electronic warfare) fegyverei ilyen sokat fejlődtek egy év alatt

(amerikaiaknak kb.  nincs is de semmiképp se külön hadosztály)

b) azt feltételezik, hogy törökök átadtak valamiféle megsemmisíto kodot az oroszoknak, kb. admin kód, amivel menetközben lehet hatástalanítani őket.

 

Azt azert lássuk be ez annyira különböző nezet, hogy konkrétan fingjuk sincs hogy mi újság.

 

Van még par ilyen fegyver. Szerintem konkrétan egy darab fegyvernemtol (tank) csodát nem lehet várni. Főleg amikor olyan  bombákat használnak (!) ahol a tank helyen egy kráter lesz csak. Ott mar tok mindegy milyen hipi-szupi tank volt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Úgy gondolom racionális vagyok. Az ország érdeke, hogy Oroszország gyenge legyen, az pedig akkor garantált, ha elvéreznek szépen Ukrajnában. Tehát igen, jó lenne, ha jók lennének a német-brit-amerikai tankok, mert ez az orosz bukás felé vezet. Miért? Ezerszer inkább megküzdök LMBQT ratyikkal, feminista nácikkal, pc bohócokkal, mint a primitív, agresszív, vérengző ruszkikkal. Ha már geopolitikai helyzetünk miatt mindenképpen harcra vagyunk kényszerítve, inkább az ellen harcoljunk, hogy rózsaszín legyen a szabadságszobor, mint hogy a legvidámabb barakk legyünk az orosz buborékban. Abban a helyzetben vagyunk, hogy megválaszthatjuk miért (fideszeseknek: mi ellen) harcolunk. Ez a nyugat vs kelet kérdés jelentősége a mi olvasatunkban (fideszeseknek: mi=Magyarország). Ezért nincs most ideje a nyugat gyengítésének, fikázásának. Majd ha a komoly fenyegetés megszűnik (Oroszország elbukik egy időre), majd vidáman küzdünk a lila hajú hülyeség ellen. Kicsit zagyva, de hátha átmegy mit akarok mondani (kétlem)

Úgy gondolom racionális vagyok. Az ország érdeke, hogy Oroszország gyenge legyen, az pedig akkor garantált, ha elvéreznek szépen Ukrajnában.

De ez nem racionalitás, hanem vágyvezérelt gondolkodás. A racionális én vagyok, aki egészséges fenntartással kezeli a propagandát mindkét oldalról 🤷‍♂️

Azt akartam írni, hogy kicsit zagyva amit írsz, de a végén magad is elismerted. :D

trey @ gépház

sztem Magyarországnak az lenne az érdeke, hogy olcsó energiát vegyen - és nekem is olcsó legyen a benzin, amit a kocsimba tankolok és olcsó legyen az áram.

Azt hogy politikai okok miatt nem veszünk energiát attól aki olcsón adja - az nem RACIONÁLIS.

egy példa: a hitleri németország is vásárolt kopogás csökkentő adalékot a repülökbe USA-tól, pedig háborúban álltak

- EU még nem is áll hivatalosan háborúban az oroszokkal..

aquila non captat muscas

sztem Magyarországnak az lenne az érdeke, hogy olcsó energiát vegyen -

Az árat a kereslet és kínálat határozza meg.

és nekem is olcsó legyen a benzin, amit a kocsimba tankolok és olcsó legyen az áram.

Benzinársapka, rezsicsökkentés az smafu?

Azt hogy politikai okok miatt nem veszünk energiát attól aki olcsón adja - az nem RACIONÁLIS.

De veszünk. Volt annyira kedves az EU hogy a bűnöző Hernádi olcsón vehetné, ha Putylerék olcsón adnák.

EU még nem is áll hivatalosan háborúban az oroszokkal..

Jó de ezt Orbán nem tudja. Szólnod kéne neki is!

Az ország érdeke, hogy Oroszország gyenge legyen, az pedig akkor garantált, ha elvéreznek szépen Ukrajnában.

Persze csak nem mindegy, hogy melyik ország "az ország". Pl az USA-nak és Ukrajnának az az érdeke, hogy Oroszország gyenge legyen. Magyarországnak pl az az érdeke, hogy az USA-Kína-Oroszország kb azonos súlyúak legyenek, egyik se lehessen a világon egyeduralkodó. Az USA csak annyival legyen erősebb, hogy szüksége legyen Európára ne pedig egy gyenge, kézivezérelt gyarmatként kezelje (mint most).

Kína, Oroszország és az USA számára egyaránt az az érdek, hogy Európa ne mint vilgápolitikai tényező(uram bocsá esetenként verseny társ), hanem kizárólag mint az ő(és csak az ő) termékeinek+szolgáltatásinak felvevő ill. termelő piaca: gyarmata legyen.

--

Magyarországnak az az érdeke, hogy a "nagy"-ok egymással versenyezzenek és ebben Európára szükségük legyen: a köztük levő erőviszonyok ne boruljanak meg szélsőségesen semmilyen irányban.

--

Megvalósítás szintjén:

A különbség a kínai és az amerikai működés között az Európai piacon az, hogy a kínaiak az árversenyen keresztül akarnak túlsúlyhoz jutni azzal, hogy nemes egyszerűséggel felvásárolják ami kell: szállítási láncokat, terjesztő cégeket stb. Az amerikaiak pedig politikai irányból: tiltsák ki a versenytársat mert.. ..versenytárs :).

Nagy vonalakban egyet tudok ezzel érteni. Azzal, hogy az orosz természet miatt, nem jó ha egyensúlyban van az USA-val, mert akkor befolyási övezetet akar és abba mi beletartozunk. Amit akar, azt meg fegyverrel és vérrel veszi el... Szóval inkább arra szavazok, hogy a világ pólusai közül hulljon ki az orosz és legyen inkább kínai befolyási övezet, azzal legalább Kína egyensúlyba kerül az USA-val.

Igen erős Európa kellene, csak mikor afelé tenne valaki lépést/javaslatot, akkor vonyítanak a nemzeti harcos kormányok... Jelen állapota, ami a harcos nemzeti kormányok szerint jó ahogy van, vagy már sok is, az arra elég hogy befolyási övezet legyen. Ez tény. Hogyan mozdulhat el innen Európa? Kellene közös külpolitika, közös hadsereg. Ezek a minimumok. Ez sem megy.

Ja. A probléma, hogy addig nem lehet európai önálló külpolitikáról és érdekérvényesítésről beszélni, amíg nem létezik közös európai külpolitika _és_ hadsereg. Azért mert még a francia érdekérvényesítés is gyenge magában (lásd még a franciák kigolyózását az ausztrál fegyverkezésből). A több Európa megteremtése felé látom a kiutat ebből , de semmilyen előrehaladás nincs benne. Voltak jó ötletek, de elsikkadt az egész. Az utolsó érdemi gondolat a szerintem alapjaiban hibás több sebességes Európa koncepció volt. Évtizedek óta ismert probléma Európa gyengesége és nincs benne előrelépés. A szkeptikusok szerint mert az egész EU csak egy utópia, szerintem meg nem szabad feladni, mert az elfogadása annak, hogy befolyási övezet maradunk.

Hadsereg:

Kvázi mini-NATO-t kellene csinálni: ugyanúgy nemzeti haderő felajánlásokkal: csak ugye kvázi azonos célra párhuzamos rendszereket kiépíteni $. A külpolitika teljesen nyilvánvaló okokból nemzeti hatókör: hiszen az EU-n belüli nemzetállamok egymáshoz való viszonya is ebbe tartozik :).

(kül)politika:

Az EU válsága abban keresendő, hogy a bürokraták önállósították magukat és ők a nemzetállamok fölött azoktól függetlenül saját ilyen-olyan célokért küzdenek, ahelyett ami a feladatuk lenne: azon ügyek végigvitele amikben már létező konszenzus van.

Konkrétan külpolitikán belül egységes védelempolitikára lenne szükség:

  1. hogyan védjük meg az EU külső határait.
  2. hogyan kezeljük a belső fenyegetéseket: (terrorizmus, korrupció) stb.

Úgy gondolom nincs szükség nemzeti haderőre. Egy közös "EU Army", ami egyúttal teljesíti is a NATO kötelezettségeit Európa részéről. Add össze, hogy a nemzeti hadseregek összesen milyen létszámot képeznek Európában, egy ~800.000-1.000.000 fős közös hadsereg sokkal hatékonyabb lenne ugyanannyi pénzből, sőt lehet nem is kellene rá annyi pénz, mint most a sok lófasz nemzeti hadseregekre.

Az EU válsága abban van, hogy az EU bürokraták inkompetensek, baromságokkal foglalkoznak, mert a lényeget a nemzetállamok maguknál tartják. Akkor lesz hatékony az EU, ha kompetens kormányzata van. Úgy képzelném el ezt mint a kiegyezés utáni Osztrák-Magyar Monarchiát, közös külpolitika és hadsereg, valamint az ezekhez tartozó pénzügy. Ez lenne az alap, ha önálló Európáról beszélünk. Erre persze jöhetne a közös jog, gazdasági harmónia, stb, amik most is vannak.

nincs szükség nemzeti haderőre

Akkor továbbra sem érted az alapvető problémát.

--

Az EU válsága abban van, hogy az EU bürokraták inkompetensek, baromságokkal foglalkoznak,

Igen.

mert a lényeget a nemzetállamok maguknál tartják.

Nem. Egy csomó fontos feladat van EU hatáskörbe utalva már, azokkal kéne értelmesen érdemben foglalkozni.

Akkor lesz hatékony az EU, ha kompetens kormányzata van.

Az EU-nak nincs "kormányzata". Az EU-nak osztott felelősségű testületei vannak. Akkor működik hatékonyan az EU ha ezek a testületek a nekik az alapszabályokban megszabott feladatukat végzik. A probléma az, hogy 1. ezek egyensúlya megborult (konkrétan az EP zsarolja az EB-t) 2. nem végzik el a nekik kirendelt feladatokat.

Értem. Akkor itt van véleménykülönbség. Gondolom abban egyetértünk, hogy egy önálló Európa volna számunkra optimális (nyilván amin belül megfelelően érvényesülnek az igényeink, nem egy IV. Birodalomról beszélek, vagy Szovjetúnió 2-ről).

Az én véleményem, hogy ha az EU úgy működne ahogy az megvagyon írva jelenleg (te verziód), akkor sem változna az a tény, hogy egy befolyási övezet, képtelen világszinten érvényesíteni az érdekeit. Szerintem, csak akkor lehet önálló és érvényesítheti az érdekeit akár mindenki mástól függetlenül, ha rendelkezik kompetens kormányzattal, amely a közös külpolitikát és védelmi politikát (közös hadsereg) viszi. 

Szerintem, csak akkor lehet önálló és érvényesítheti az érdekeit akár mindenki mástól függetlenül, ha rendelkezik kompetens kormányzattal, amely a közös külpolitikát és védelmi politikát (közös hadsereg) viszi. 

Olyan naiv vagy, mint az a kis fiú, akit még az anyukája betakargat és lekapcsolja neki a villanyt elalvás előtt.

önálló és érvényesítheti az érdekeit - ezt a szót kimondta Macron (ne legyünk ameriak vazallusai) erre Schulz, nem mi nem akarunk önállóak lenni, csak amerika talp nyalogatása a célunk.

ilyen kormányokkal hogy valósítanád meg ?

Ursula már akkor megrendelte LNG-t az USA-tól, amikor még se háború, se szankciók nem voltak. Jövőbe látott ?? 

stb..

aquila non captat muscas

Macron úgy beszélt Kínában ilyeneket, hogy semmi nem áll mögötte, ami a mondandóját kicsit is hitelessé tenné. Gondolom csak belpolitika miatt mondta amúgy is... Pont ezt mondom, hogy előbb le kéne tenni valamit az asztalra, aztán magyarázni a világban. Ha Európáról van szó, mindenki tudja jelenleg, hogy súlytalan bármit is mondanak, vagy legalábbis maximum annyi súlya van, mint az országnak ahonnan jött aki mondja. Azt meg látjuk, hogy mekkora súlya van jelenleg Franciaországnak (Észak-afrika, Ausztrália).

Akkor itt van véleménykülönbség. 

Jól érted. Egy cég hatékonysága sem azon múlik, hogy kicsi vagy multi méretű. Lehet pici és giga céget is szarul meg jól is működtetni.

--

Aki az EU helyett más fajta együttműködést -is- szerente az grundoljon egy új társaságot új feltételek mentén. Ahogyan schengen-i, euro zona stb integráció nélkül is lehet működni, lehet egy új integrációs lépéssel új formációt is csinálni amibe aztán mindenki eldönti, hogy szerente-e rá szerződni avagy nem.

--

egy befolyási övezet

Mindenképpen befolyási övezet, csak az a kérdés, hogy ki(k)nek a befolyása érvényesül leginkább. Szerintem az az optimális, ha mindenhol az ott élőké :).

képtelen világszinten érvényesíteni az érdekeit

Szerintem Európának / EU-nak nem dolga rendet tenni a világ minden táján. A saját érdek képviselete pedig nem határtalan: a régióban legyen képes azt érvényesíteni (pl elhárítani a terror támadásokat kritikus infrastruktúrája ellen). Nem az EU dolga megrendszabályozni Kínát vagy erőszakkal rendet tenni egész Afrikában. Segíteni persze lehet (ha akarják & hagyják)

Csak a kicsi cég sose fog érdekérvényesíteni egy naggyal szemben. Vagy csak úgy mint jelenleg Ukrajna, az meg megint csak nem optimális.

Kicsi a világ, kereskedelmi kapcsolatok, globalizmus. Európa vagy önálló világszinten, vagy alkalmazkodik örökké más pólusokhoz, Európában is.

Na mindegy, ennyit ezekről. A realitás most úgy is csak annyi, hogy kihez alkalmazkodunk...

Csak a kicsi cég sose fog érdekérvényesíteni egy naggyal szemben.

Dehogynem: mivel teljesen más pályán és más feltételek szerint játszanak.

Aki az EU-ból akar USA-t faragni az amolyan "wishről rendelt" eredmény lesz..

--

Kicsi a világ, kereskedelmi kapcsolatok, globalizmus.

Ebben az USA azért nyerő mert jelenleg még ők kontrollálják a haderejükkel a vizeket, de Kína -ezen a téren- is kezd fejlődni, elkezdtek ők is repülőgép hordozókat építeni.

Amúgy pont, hogy a covid és az Ever Given mutattak rá a globalista ellátórendszerek sérülékenységére. Nagy projektek vannak (pl többek között az USA-ban) arra, hogy ezt a kitettséget mérsékeljék..

--

Európa vagy önálló világszinten

Önállóságot én döntési képességre értettem. Totális izolációban a világ többi része nélkül értelemszerűen nem is tudna működni.

alkalmazkodik örökké más pólusokhoz, Európában is.

Más szint, hogy alkalmazkodni kell és más szint az, hogy semmi beleszólásod nincs a folyamatokba: önállóan eldöntheted, hogyan cselekszel. Természetesen annak a döntésednek minden előnyével és hátrányával együtt. Jelenleg viszont nagy úgy tűnik, hogy pl az ukrajnában folyó háború, orosz gáz felhasználás stb. tekintetében sincs lehetőse Európának saját sora felől döntenie.

--

kihez alkalmazkodunk

Ez mindenképpen így van: nem légüres térben létezünk :).

Nem fogok belekezdeni a hosszú felsorolsába, de hozok egy konkrét problémát. Ott a frontex. EU felülgyeletű szerv. Nézd meg mit csináltak vele:

  • aktuálpolitikai céloknak rendelték alá a rendvédelmi szervet
  • akkor kezdték el leginkább vegzálni mikor végezte volna a dolgát
  • mindeközben a megígért eszközöket, forrásokat stb nem adták meg nekik amivel a munkájukat végezhetnék
  • [..]

A Frontex tipikus példája a jelenlegi inkompetens EU-nak. A Frontex valójában egy vicc volt mindig is, közel sem szerv. Pár száz főtől mit vársz, ez egy tipikus tagállami szervek között koordináló iroda, minimális jogkörökkel, mert a tagállamok nem mondtak le a határvédelmi jogkörökről. Holott lehetne egy közös határvédelmi szerv is, közös költségvetéssel, apparátussal. Akkor nem mutogathatnának a belsős elkényelmesedett államok a keletiekre, hogy átjáróház a schengeni határ... 

Ez a legnagyobb problémájuk:

https://www.politico.eu/article/olaf-opens-investigation-on-frontex-for…

https://www.politico.eu/article/europe-migration-frontex-pushbacks-ille…

Akkor nem mutogathatnának a belsős elkényelmesedett államok a keletiekre, hogy átjáróház a schengeni határ... 

Ne hülyéskedj. Pont az a problémájuk vele, hogy időnként végezték volna a munkájukat. Azért próbálták folyamatosan kicsinálni őket mert nem voltak eléggé migránssimogatók. Határvédelmi ügynökségként nekik kellett volna csempészt játszaniuk egyes idióták szerint. 

A világ többi területe benépesült emberekkel és tudással, így a valaha nagy nyugat-európai államok egyre kevesebbet érnek. Apránként kicsúsznak a szálak a kezeik közül, és Európa egy emberlakta kontinenssé válik a sok közül. Az európai országok kényszerítéstől mentes, szabad akaratából létrejövő egységes Európa valószínűleg soha nem lesz. Az ~egységes USA létrejötte nem nélkülözte a véráldozatot. Az ~egységes Kína felé vezető úton is folyt vér, és úgy néz ki, folyni is fog még. Az ~egységes Oroszország szintén vérrel van összetapasztva. Európa miért lenne kivétel?

Olyan sok ember él a világon, hogy bárki pótolható. Madártávlatból nézve az emberi élet sosem volt ilyen olcsó, viszont az egyén szempontjából talán sosem volt ennyire nyilvánvalóan értékes az élet lehetősége. Kérdés, hogy kinek kellene a vérét áldozni az ~egységes Európáért, és lesz-e olyan momentum, erő, amelyik véráldozat nélkül kínálja az élet lehetőségét... És egyáltalán: létezhet-e ~egységes Európa az Oroszországgal való békesség nélkül? Ez a kényszerű szomszédság egy masszív adottság, és mindkét felet gyengíti az egymástól való félelem. Másképpen: ha az európai és orosz emberek nem képesek együtt hasznot húzni ebből a kényszerű egymásrautaltságból, akkor még álmodozás szintjén is vicc, hogy az emberek szabad akaratából való belátása alapján létre lehet hozni egy a világban stabil helyet elfoglaló, önálló, ~egységes Európát.

Magyar szemszögből tovább fokozva a mókát: ha Európának félnie kell Oroszországtól, Kelet-Európa mindig is ütközőzóna marad. Magyarország számára Oroszország nélkül nincs európai biztonság. Számunkra lokális és globális érdek lenne az összeurópai (EU + Oroszország) együttműködés, a nyugat-európaiak és az oroszok számára viszont globális érdek. Európán és Oroszországon kívül a világ minden országának érdeke, hogy Európa és Oroszország ne találjon békés utat egymás felé. Nem tudom, létre fog-e jönni valamiféle egység (nem hiszem), de abban biztos vagyok, hogy a hiánya sok fájdalmat fog szülni. Tulajdonképpen majdnem az egész világ érdekében áll, hogy Kelet-Európa ütközőzóna legyen. Honfoglaló őseink nagy kihívásokat szántak nekünk. :)

:)

Szóval inkább arra szavazok, hogy a világ pólusai közül hulljon ki az orosz és legyen inkább kínai befolyási övezet, azzal legalább Kína egyensúlyba kerül az USA-val.

Teljesen más a dinamikája egy két szereplős és egy három szereplős játéknak. Két szereplős egyszerű: felosztanak két felé: láttuk a hidegháborúban. 

Szóval inkább arra szavazok, hogy a világ pólusai közül hulljon ki az orosz és legyen inkább kínai befolyási övezet, azzal legalább Kína egyensúlyba kerül az USA-val.

Ezeknek az országoknak a berendezkedése gyökeresen eltér egymástól - nekem a legkevésbé sem hiányzik egy USA méretű gazdasággal, poltikai és katonai súllyal rendelkező diktatúra.

Az szerinted mennyiben érdekel, hogy a flamandok, vallonok hogyan oldják fel ezt a kérdést? Valahogy csak sikerül, ha van Belgium, de Magyarországnak nem dolga megoldani sem Belgium problémáját, sem az ír szeparatisták nyűgjeit.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerencsés lenne azért, ha feltűnne, hogy az EU nem gerjesztette hanem tényszerűen megoldotta ezeket a problémákat (ETA, IRA). Ahogy a Székelyföld és egyéb magyar kisebbség helyzetét is jelentősen javította. Meghagyva a lehetőséget, hogy a nemzeti identitásukat szabadon megéljék. Ugyanez történne Kárpátaljával is. (és ezt nem a "gazdasági egység" kívánalom tette lehetővé)

 Ahogy a Székelyföld és egyéb magyar kisebbség helyzetét is jelentősen javította. Meghagyva a lehetőséget, hogy a nemzeti identitásukat szabadon megéljék. Ugyanez történne Kárpátaljával is.

Ne nevettess kidobták a minority safepack-t az ablakon azzal, hogy nincs semmiféle probléma. 

Esetleg kérdezd meg az ukránokat, mennyire érzik szabadnak magukat az EU felé vezető úton. Utána esetleg érdemes lehet pl. szírekkel is beszélgetni a nyugati szabadságról, és arról, hogy az lózung-e, és milyen szintű. Te a világ "jobbik" felén beleszülettél a jólétbe, és kurva elégedett vagy magaddal, miközben ugyanez a rendszer a világ más részein a szabadság nevében országokat, társadalmakat nyomorgat.

:)

Magyarország érdeke egy erős és stabil Oroszország

Fegyvereket küldenél az oroszoknak?

biztosítva a viszonylagos és legalább korlátozott szabadságunkat.

Úgy mint 1991. június 19. előtt volt!?  Kolhozosítás? Kérjük vissza a Moszkva teret, Engels teret, Vöröshadsereg útját?

Fegyvereket senkinek sem küldenék, békepárti vagyok, a békét pedig nem fegyverekkel csinálják.

A szabadságról is hülyeséget beszélsz. Érted a szót? Az a valami, amikor nem mások mondják meg, hogy mi legyen, amikor nem az EU bürokraták akarják ráderőltetni a politikájukat, amikor nem szankcionálnak a különutasságodért, amikor magad döntheted el, milyen legyen az élet. Nem az egyébként lényegtelen, bár valóban szimbolikus közterek átnevezéséről beszéltem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Érdekes a hozzáállásuk. Azzal jönnek, hogy ha a nyugati zsarnokság veszélyeire hívom fel a figyelmet, akkor nyilván a keleti zsarnokságot szeretném, holott a közép- és kelet-európai népek éppen azért szenzitívek erre, mert 1989 előtt volt részük, részünk a keleti zsarnokságból. Tehát látjuk a jeleket, a történéseket, a trendeket, a közbeszéd alakulását, a hatáskörök, a szuverenitás elvonását, az ernyőszervezet ránk telepedését, csak a Központi Pártbizottság elnevezést felváltotta az Európai Bizottság elnevezés. Éppen az 1989 előtti zsarnokság az, ami miatt mi nem szeretnénk a nyugati típusút sem. A nyugat-európai polgár feltétel nélkül bízik a nemzetvesztő kormányában. Kicsit furcsállja, ha a gyerekét megveri egy néger, megerőszakolja egy arab, de hát azt mondja a kormány is, az NGO-k is, hogy ezek elszigetelt esetek, ez így normális, hát akkor biztos tényleg így van jól, csak épp nem volt szerencséje. Valahogy eszébe sem jut, hogy ez így nagyon nem normális, s próbálja a rosszat jónak látni, mert az nem fér bele a világképébe, hogy vele bármi rossz történhet.

Majd, ha a III. világháborúban szétlövik a házát, megsebesül, elveszti a rokonait, talán halványan felmerül benne, hogy rászedték, de ekkor már rég késő lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezzel mi volt a mondandód? Rossz a metrikád. Épp olyan, mint amikor GDP-vel próbálják a közgazdászok magyarázni a boldogságot, és nem értik, hogyan lehetséges, hogy nagyon alacsony GDP-jű országokban kitört ablakú buszokon mosolyogva, énekelve közlekednek boldog emberek.

Oroszországnak van nagy területe, sok nyersanyaga, sok energiája, nem hatékonyan, de létezik technológiája, továbbá létezik fegyvere, és csinos nukleáris arzenálja. Irreleváns, mekkora a GDP-je az USA-hoz képest, ha bármilyen oknál fogva megvan a képessége arra, hogy nemet mondjon az USA-nak, ne tagozódjon be a liberális őrületbe, s ezzel példát mutasson arra, hogy a liberális mainstream által sugallt életformán, társadalomszervezésen kívül is van élet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem világos továbbra sem, mi volt a tartalom abban, hogy Oroszország és az USA nincs egy súlycsoportban. Valóban nincs, ha az országban élő négerek számát nézzük. Vagy milyen szempontból? És ez miben számít? Továbbá, ha valamilyen metrikával mérve nincs egy súlycsoportban, akkor ebből következik-e az, hogy törődjünk bele abba, hogy az USA leigáz, elveszi a szabadságunkat, hatalmat gyakorol felettünk? Merjünk kicsik lenni? Mert ugye arról beszéltem, miért lenne érdek egy stabil, erős Oroszország.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez a helyzet. A NATO nem védelmi szövetség, hanem egy jogi eszköz arra, hogy az USA idegen országban legálisan támaszpontokat hozzon létre, ezzel ellehetetlenítve a politikai elhajlást, továbbá így tud rámászni az orosz határra. Hány magyar katonai támaszpont van az USA-ban a NATO keretein belül? :)

Aztán ott tartunk, hogy a beszédes művésznevű nagykövet beleszól a magyar belpolitikába, mi több, aktív kampányt folytat, továbbá eligazítást tart magyar bíráknak. Ezt mégis hogyan értelmezed? Szerinted Magyarország független, szuverén, szabad állam? Mert én azt gondolom, hogy nem, hanem az USA határozza meg a mozgásterünket, s korlátozza a politikánkat. Továbbá jól látod, vannak amerikai katonák magyarországon. Figyelmedbe ajánlom az R20810 hívójelű Sikorsky Blackhawk harci és az EASY20 hívójelű Chinook szállító amerikai helikoptereket, amelyek az ablakom előtt szálltak el egyszer a lengyel II. János Pál pápa reptérre, aztán ez a páros ment Romániába is. Vélhetően a Blackhawk fedezi a Chinookot, párban mozognak, a harci gép megy néhány perccel előbb.

De azért bátran mondd csak a hülyeségeidet, hogy nincs amerikai csapatmozgás Magyarországon.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az alternatív valóságoddal ellentétben önszántunkból, népszavazás útján vagyunk benne a NATO katonai szövetségi rendszerben. Önként vállaltuk az ebből fakadó kötelezettségeket és élvezzük az előnyeit. A katonai szövetségesünk katonai csapatmozgása nem katonai megszállást jelent, vagy te úgy gondolod hogy 2 db ablakod előtt elrepülő amerikai helikopterrel tartanak megszállva minket? Az amerikaiaknak, vagy más NATO szövetségesünknek, egyébként mennyi katonai bázisa van Magyarországon? Eligazítást tart... Persze, olyan katyvasz van a fejedben hogy az nem igaz... Amerika gyűlöleted miatt bizonyos dolgokat felnagyítasz és plusz neked tetsző tartalommal töltesz fel, bizonyos dolgokat meg nem veszel figyelembe. Alternatív valóságot kreáltál magadnak...

az orosz csodatankok tudnak haladni a sárban?

Az oroszok nem haknizták tele a világ politikai fórumait és a sajtót egy tavaszi offenzíva ígéretével, így jelenleg irreleváns, hogy a tankjaik haladnak-e a sárban. Ellenben a repülőgépeikről ledobott – egyre több – bomba nem akad el a sárban. A csodálatos fajtádnak sikerült elérnie, hogy az oroszok elkezdjenek rendet rakni a soraik között, és háborús időkre jellemző mértékű erőforrásokat csoportosítsanak a hadiipari fejlesztésekre és gyártásra. Ráadásul mindezt a nyugati világra bizalmatlanul néző országok aktív vagy passzív támogatásával, melyek szintén felpörgetik a hadiiparuk.

sikerült már kőkeményen elfoglalni 1 db várost?

Az ukránoknak hány darab várost nem sikerült visszafoglalniuk nyolc év alatt? Mármint úgy értem, a nagyszerű ukránok hány várost nem kívántak visszafoglalni az elmúlt nyolc évben.

:)

Tudod e értelmezni?

A Fennec Eurocopter helikoptereket az Időkép webkamerája rögzítette; ugyanazon a héten, Kijevben készült fotókon ugyanilyen típusú és felségjelű helikopterek láthatók. 

Szerinted ez is kacsa? Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter januárban a Die Weltnek azt nyilatkozta:

szófiai látogatása után a bolgár kormány beleegyezett, hogy „közvetítők” NATO-tagállamokon keresztül fegyvert és lőszert adjanak el Ukrajnának. Az akció során nyitva tartották a légi összeköttetést Lengyelországon, valamint a szárazföldi szállítási útvonalakat Románián és Magyarországon keresztül.

Kérdés az, hogy miért hazudik a zorbán!?

Szerintem jelöld be magadnak lilával az Ukrán-Magyar határszakaszt (ha megtalálod), majd gondold újra a vesszőparipád. (ennyire hülye nem lehetsz, így marad az, hogy neked ez a színvonal valami okból örömet okoz.. ..még trollkodni is ennél értelmesebben szoktak.. )

Nem először fordul elő, hogy a fajtád lehülyéz engem vagy mást ismeretlenül. Betudom ezt neveltetésednek.

Az viszont felettébb furcsa, hogy beidézek valamit, aztán elkezdesz személyeskedni. Aztán kiemelem, aláhúzom, de a személyeskedésen kívűl nem jön öasze más. Ez nálatok komoly probléma, mert ellehetetleníti a zavarmentes kommunikációt.

 a fajtád lehülyéz engem

oké itt a vége. Pont azt írtam le, hogy ennyire hülye nem lehetsz, így direkt trollkodásnak fogom fel részedről. Persze esetleg az is felmerülhet, hogy nem találod meg a saját magad által linkelt térképen az ukrán-magyar határ szakaszt.

Pedig lehet, hogy tényleg ilyen kibaszott hülye. Nem tudom, mi nem világos neki abban, hogy Magyarország a közvetlen fegyverszállítmányokat nem engedi. Itt nincs szó közvetlen szállítmányról (ld. "hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket – válaszolta a Napi.hu-nak a honvédelmi tárca").

Sajnos az Átlátszó is ugyanolyan hígan "független", "objektív" és "sajtó", mint a többi hasonló fos. Jakubovics biztos szívesen hörpint belőle, amikor felszabadul a szája, mert épp nem a gazdáján könnyít. (Lehet, hogy hanyagolhatnám ezeket a kellemetlen megjegyzéseket, de nagy hatással van rám jakubovics minden hamisságot cafatokra metsző éleslátása, feddhetetlen tisztessége és töretlenül sziporkázó humora.)

:)

Pedig lehet, hogy tényleg ilyen kibaszott hülye. 

A fajtádat ezért nem lehet értelmes embernek kezelni.

Jakubovics biztos szívesen hörpint belőle, amikor felszabadul a szája, mert épp nem a gazdáján könnyít. 

Azt már kiderítették, hogy faterod bántalmazott, de rohadtul irrítálja a világot az ostoba buzis fröcsögésed! Légy férfi, nézz szembe a múlttal, és fejlődj! Lehetne neked is heteroszexuális életed, de ahoz változnod kell! Nem mások élnek a te képzeletvilágodban, hanem neked vannak mentális problémáid! 

Vigyázz magadra kedves elmebeteg felebarátom!

Mennyire üdítő, amikor elhagyod a homoszexuális perverziód, és megpróbálsz értelmesen érvelni.

Amikor az a fószer szavakat mond ki, valakit át akar baszn

Az a fószer egy miniszter, aki ha hasonlóra vetemedik, akkor érdekből teszi. Kérdés hol van az érdek? Illetve, hogy miért csak a részletekben füllentene? Annak még lenne értelme, hogyha azt thazudná, hogy nem kapott fegyvereket Bulgáriábol, pedig kapott. De azt hogy nem tudták eljuttatni hozzájuk, mert a köpcös nem hagyta, na annak értelme nem sok...

Nem meglepő, viszont szomorú, hogy téged sikerült.

KI vagyok én, hogy egy magasrangú diplomata engem akar megtéveszteni? Mi érdeke van ebben!?

KI vagyok én, hogy egy magasrangú diplomata engem akar megtéveszteni? Mi érdeke van ebben!?

Van egyáltalán bármi értelme ennek a szálnak vagy tényleg csak trollkodsz? Remélem legalább fizetnek érte.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

tényleg csak trollkodsz

Nem csak én, hanem mindenki! Nézd ez "orosz-ukrán háború" témasorozat egy virtuális dühöngő bolondtól bolondéknak. Már említettem a cím is komolytalan, mert ugye az ukránok játszanak hazai pályán, de bolond szisztematikusan így írja.

Remélem legalább fizetnek érte.

Van itt akinek biztosan fizetnek.

Ez a helikopteres téma?

Nekem az merült csak fel ezzel kapcsolatban, hogy

  1. önmagában egy fegyverzet nélküli helikopter mióta fegyver
  2. ha Magyarországról Szlovákiába ment, majd onnan Lengyelországba, az hogyan értelmezhető annak, hogy mi "fegyvert" (lásd: 1. pont) szállítottunk Ukrajnába
  3. az Ukránok erre gondoltak-e, amikor azt szerették volna, hogy mi is szállítsunk fegyvert / engedjünk át fegyvert. Ha igen, akkor pipa (én nem hiszem)

Ezek fényében viszont, nem értem, hogy mit szeretnél mondani?

trey @ gépház

  1. ha Magyarországról Szlovákiába ment, majd onnan Lengyelországba, az hogyan értelmezhető annak, hogy mi "fegyvert" (lásd: 1. pont) szállítottunk Ukrajnába

Amikor az USA fegyvert szállít az ukránoknak, akkor valójában nem is ők teszik, hanem a lengyelek? Hogy kell téged értelmezni? Akkor most az USA nem proxyizik? :)

Ezek fényében viszont, nem értem, hogy mit szeretnél mondani?

Még mindíg: "Magyarország nem enged át területén Ukrajnának szállított fegyvert" vs "Magyarország átengedte az Ukrajnába szánt fegyverszállítmányt".

Annyira erőlködtök beállítani igaznak a zorbáni propagandagandát, hogy tömény szarszag lengi be HUP környékét is.

Rájuk van írva: határőrzésre

Te magyarázod meg hogy egy fegyverzet nélküli helikopter az fegyver. A fejed lágya. Én is vehetek fegyverzet nélküli tankot bármilyen célra, mert az NEM FEGYVER bazmeg :D

Győrben mehetsz tankkal terepen, magánszemély birtokában van. Ha az fegyver lenne, akkor nem lenne a birtokában.

trey @ gépház

Mesélj milyen véleményen vannak -szerinted- "a dánok"?

A cikkben meglátásom szerint két érdemi információ hangzik el: az egyik egy orosz konvoj és azon belül egy spéci hajó pozíciójára vonatkozik, a másik a rendkívül furcsa és szokatlan dán ill. svéd járőrhajók mozgásáról.

ezt úgy mennyi idő alatt sikerült kitalálniuk ?

vagy a németek szerint ukránok voltak, akik Lengyelországból béreltek hajot ? és a hajó meg is lett sőt robbanószer maradványokat találtak a hajó átvizsgálásakor

Ezt soha nem fogjuk megtudni, hogy ki volt, de minden hónapban lesz egy-egy teória az elkövetőkről..

aquila non captat muscas

jó akkor oroszok voltak - a szankciók miatt robbantották fel:

- nincs rá szükség, mert nem tudnak gázt pumpálni inkább felrobbantották

- vagy azért hogy rákenjék USA -ra és majd mindenki USA-t fogják hibáztatni és a világ közvéleménye amerike ellen fordul 

hírtelen nem tudok több "örős" okot - várom a megfejtést..

aquila non captat muscas

Szerkesztve: 2023. 04. 29., szo – 11:49

Van itt azért ez a szösszenet is: 

A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN OROSZORSZÁG MINTEGY 1,5 BILLIÓ RUBEL ADÓBEVÉTELTŐL ESHET EL A ZSUGORODÓ EXPORT MIATT – MONDTA DMITRIJ GUSZEV, A MEGBÍZHATÓ PARTNER EGYESÜLET FELÜGYELŐBIZOTTSÁGÁNAK ELNÖKHELYETTESE.

https://index.hu/gazdasag/2023/04/28/haboru-ukrajna-oroszorszag-torok-a…

:)

megpróbálták likvidálni Putyint

Hát, így aztán kurva nehéz lesz.

Halálra röhögtem magam, mert valamelyik balfasz úgy képzeli el, hogy Putyin a Kremlben, a felső emeleti irodában üldögél :D

Szerintem a városban sem volt. Kb. olyan, mintha valaki egy szerda hajnalban drónt küldene a Parlamentre, hátha Orbán éppen benne van.

:D :D :D

Kb. a Brian élete jutott eszembe, amikor a csatornarendszeren keresztül mentek merényletre :D :D :D

trey @ gépház

A kérdés még mindíg az, hogy nem tudták likvidálni a drónokat? Annyira hightech a felderítés, a légvédelem, és a hiperszuper fegyverekkel is tele a raktár... Hasonló hibát a magyar légvédelm tud összehozni, amikor pl. Paks felett elhúzott és egészen Horvátországig repült egy orosz vagy ukrán drón.

[..]A kérdés még mindíg az, hogy nem tudták likvidálni a drónokat?[..]

versus

[..]Russia said the drones were disabled using electronic radar assets. Mr Putin's spokesman said he was not in the Kremlin at the time.[..]

[..]Fragments of the drones had fallen on the Kremlin site but no-one had been hurt and there was no damage to buildings, the Kremlin said.[..]

https://www.bbc.com/news/world-europe-65471904

Mégis miből gondolod, hogy "nem tudták likvidálni a drónokat" ? Úgy tűnik az épületet sem sikerült eltalálni..

Nem igazán érdekel ez az aspektusa a dolgoknak. Továbbra is azon röhögök, hogy ezek a botcsinálta "merénylők" milyen hírszerzési adatok alapján dolgoztak, mert állítólag Putyin még csak Moszkvában sem volt, nem hogy a Kremlben :D :D :D

Egyébként, az általad linkelt cikkből:

Két drón célba vette a Kreml épületét. A katonaság és a titkosszolgálat időszerű cselekedeteinek köszönhetően a katonai radarok észlelték az eszközöket, és még időben hatástalanították

trey @ gépház

Szerintem full kamu. Cikk végén, én is erre hajlok: "Vagy pedig a cselekmény mögött az orosz kormányzat állhat, és a célja az lehet, hogy legitimálja a Kreml valamilyen politikai lépését (példának okáért egy újabb sorozási hullám elindítását)."

Politikai vagy katonai (ellen)lépéseket készíthetnek elő, erre két drón PR feláldozása abszolút érthető és racionális lépés.

A másik oldal PR kampánya is dübörög közben: Photoshopolt háborús propaganda Kárpátalján

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

hanem hogy igazolják az előkészítés alatt álló nagyobb csapásokat Ukrajnában.

Mióta szokás ott a vadkeleten ilyen kifinomúlt eszközöket bevetni? Ha meg igen, akkor elég béna akciót sikerült összehozni.

Nem akarok párhuzamot vonni, de a műtrágyabombás Budaházy pár napja szabad, lehet hogy ez már az Ő műve? :D

Mi ebben a kifinomult? Ha így van akkor hergelik a saját embereiket és validálják a közvéleményben az eszkalációt, hát ez aztán valóban nagy újdonság a hadtörténetben...

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Van elmélet arra is, hogy az oroszok robbantották fel a gázvezetéket. Kb annyira megalapozott mint az, amiben az USA vagy Ukrajna az ekövető.

Az idióta posztjaid elsődleges oka, az agyad krónikus oxigénhiányos állapota. Ha mandulád öleléséből kiszabadítanád a testidegen hímtagot, akkor véroxigénszinted is helyreállhatna! Légy bátor, engedd el az idegen brét, és vegyél levegőt is!

„A média stratégiai ágazat és szuverenitási kérdés, mert aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot”

Innen: https://hvg.hu/itthon/20230125_Orban_Balazs_MCC_media_tulajdonviszonyok…

A ketharmad koszonheto a valasztasi rendszer atalakitasanak es a kormanypropaganda hatekonysaganak. 

nincs egy narancsos proletar sem, aki kepes lenne egy elo vitara

Nézd a narancsosok között van aki legalább értelmesen meg tud nyilatkozni pl egy Partizán interjúban. Mondj egyetlen nevet akivel lehetne értelmesen vitatkozniuk. Mert egy újabb agyatlan vagdalkozásnak amit pl a parlamenti "vita" keretében megtekinthetsz időről időre tényleg semmi haszna.

Mondj egy szerinted kívánatos vita felállást aminek lenne értelme. Én nem nagyon tudok ilyet. Akinek szellemi&emberi kvalitása lenne ilyesmihez az épp nincs rászorulva, aki pedig tudna profitálni belőle (pl a jelenlegi ellenzék jelentős többsége) annak képessége nincs hozzá. De kiváncsi vagyok, hogy tudsz-e 1etlen konkrét nevet mondani, aki szerinted képes érdemi vitára.

Miért nem mondasz egyetlen konkrét nevet sem? Komolyan szeretném ha megszűnne a kétharmad vagy akár lenne egy új, jobb kormányunk de sajnos én ellenzéki oldalon nem látom az erre alkalmas személyeket. Kérdeztem már Jakubovicsot, willyt stb. de soha egyetlen aktívan politizáló poltitkust vagy pártot nem neveztek meg, csak a fentihez hasonló mismásolás volt a válasz. Mire jó itt ez a mindennapi acsarkodás ha a nem állsz (álltok) be senki mögé csak dobáljátok a sarat mintha ezzel bármi is jobb lenne? 

Nem veszített el semmit. Nem volt felkészülve a helyzetre. Nézd meg a Medgyesi-Orbán vitát: abban még nem egymás földbedöngölése volt a cél, hanem a vélemények és azok egyezései-különbségei. A mai politikai mocsárért pont az a kommunikációs szardobálás a felelős aminek a lavinája itt indult). Kétségkívül hatékony média kommunikációs panel. Csak értelme nincs.

https://index.hu/belfold/2023/05/07/orban-viktor-demokratikus-koalicio-…

Aha értem, szerinted így van.  Emlékszel a kampányra ami Viktorék toltak? Tudnád idézni a szlogeneket vagy segítsek? Tudod, hogy már akkor listázással próbáltak előnyhöz jutni?

De oké, legyen, nem akarsz vitatkozni 2006-on, megértem. Akkor csak kérdés szintjén: Azóta miért nem vállalkozik ilyenre? Esetleg hozzátéve, olyan médiumnak miért nem hajlandó nyilatkozni ahol az adott médium nem támogatólag kérdez?  (tudom, elmondta, neki ez nem buli, csak ugye, ő nem kiskirály hanem egy szolga)  De oké nem akar, akkor ennyire telik és  csak hátszélben megy?

Ha emberek közé lövetők közül kellene Gyurcsánynak nála értelmesebb embert példaként mondani akkor ott van Horn Gyula. Ő pl ugyancsak képes volt egy vitát lefolytatni és érvelni.

--

Azóta miért nem vállalkozik ilyenre?

Fogalmam sincs:kérdezd meg tőle :). De tippre: nincs rászorulva, elintézte neki Gyurcsány a 2/3-ot, nem kell semmit sem magyaráznia, mivel a szemkilövető ember hatalomban tartja. Ha a Gyurcsány-Dobrev klán le akarná váltani Orbánt egyetlen dolgot kéne csinálnia: elkullogni a politikai színtérről (meg a háttérből is).

--

Kvalitások terén pedig:

https://www.youtube.com/watch?v=u8qfCWCqMfQ

Egy frászt. Ő az MSZ(M)P legalja, akinek nincsenek elvei és bármikor hátbadöf bárkit aki a -meggazdagodása- útjában áll. Sokan az ő felfogásából átültek a fideszbe mikor látták, hogy süllyed a hajó: addig vígan éltek ők is a káosz kormányzásból: ezek kártékony tevékenysége most is jól érzékelhetően látszik.

Na meg is van a mentalitás ami miatt ott tart az ország ahol. GYF galád, OV ugyanezért nem. Még olyan egyszerű problémán sem akar átlátni az értelmesebbje sem, hogy a két ember politikája szinte pont ugyanaz. Pont ugyanannyira flexibilis, és ugyanabból az érából van. Valamint. azt sem veszik észre, hogy Orbán 13 éve hibáztat valakit az ország elrontásával, miközben ő volt hatalmon és már "2012-ben kirángatta az országot a "kátyúból"" <- ezt ők mondják

Szóval Orbánnak GyF csak politikai haszon, GyF pedig Orbán miatt tud még most is politizálni. Kézen fogva szép az élet. 

Tőlem azt gondolsz persze amit akarsz, pláne azt írsz amit akarsz, de azért magadban remélem felismered a hazugságokat amit feléd tolnak.

Engem állandóan felidegesít ez az érvelés, ebből születnek a Mérő László féle durva meglepődések. Tudjuk, a III. birodalomban is agymosott zombi volt mindenki, meg a Szovjetunióban is agymosott zombik voltak nem pedig emberek, homo sapiens sapiens szinten csak olyan lény lehet, aki MINKET támogat. Propaganda propaganda propaganda, mert ugye senki sem képes gondolkodni, csak az aki HELYESEN gondolkodik.

Nem érzitek, hogy ebből a sémából ugyanaz a hozzáállás sugárzik, mint amivel jelenleg épp a Fidesz van vádolva?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Azt téveszted össze, hogy ha van közös az egyik biztosan az a III. Birodalomban, a Szovjetunióban és a mostani Fideszben, hogy az állami ideológia egyedüli üdvözítőnek van meghirdetve. Minden esetben próbálták ezt a teljes társadalomra rákényszeríteni. A módszerek természetesen teljesen mások. Mindegyik esetben az is látható, hogy az opportunisták és a belenyugvók száma jelentős. Eldöntheted, hogy a Fidesszel vagy az opportunistákkal látod a nagyobb problémát

Rendben, te nem írtad. Ugyanakkor pl. az ÉS legújabb számában több cikk is "alattvalózik" meg "vazallusozik", ne tegyünk úgy mintha ezek nem ugyanarra a koncepcióra céloznának.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A 2010-es kétharmad minek volt köszönhető? A regnáló kormány nem bírta megtartani a hatalmát, az akkori kormánymédiaakármi túlsúly ellenére? Nem lehet, hogy nagyon sokan úgy gondolják, nincs bizonyos célokra szükség, így a képviselőikre sem? Hogy vannak, akik a kisebbik rosszat választják?

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Szerintem vagy nem éltél akkor, vagy nem akarsz emlékezni, de abszolút semmi sem volt közel sem az a média túlsúly amit itt említesz. Pl. Az öszödi beszéd a magyar rádióban ment le először, ilyen ma nem történhetne meg, ha Viktor elmondaná a sajátját.
(csak hogy érzékeltessem miről van szó)

Semmilyen konkrét ígéret nem volt, a nyerés az volt, hogy elmondták a másik miért szar. 
Pl. többek közt a gazdaság vagy az egészségügy megmentése (általánosságok) szerepeltek benne. Az egészségügy valódi lerombolása csak azután kezdődött.  

A 2/3-ot az regnáló kormány politikájával szembeni ellenérzés és annak hisztérikus kritikája  (libás) hozta meg, nem a Fidesz ígéretei. 
 

Volt a Fidesznek nagyon fontos ígérete. Például az, hogy nem lesz ingatlanadó. Az IMF hitelek nominálisan ugyan olcsók, de a szabadság az ára, mert a belügyekbe való beavatkozást is megvásárolják, s teszik ezt olyan aljas módon, hogy a megállapodások végrehajtása a kormányra marad, így az emberek nem az IMF-et, hanem a kormányt utálják majd. Ott azért erősen feszegették a vagyon alapú adóztatást. Ugyanakkor Magyarországon nagyon más az ingatlan tulajdonlás modellje, mint Nyugat-Európában. Nyugaton a gazdagoknak van ingatlan tulajdona, az emberek többsége bérli a lakást, de elég magas a jövedelmük ahhoz, hogy a bérleti díjak mellett még élni is tudjanak, illetve a nyugdíjból is megoldható a lakhatás. Ezzel szemben Magyarországon az emberek többsége lakástulajdonos, de nem befektetési céllal, hanem a saját tulajdonában él azért, mert az alacsony bérből nem telne lakásbérlésre, tehát csak a rezsi mellett alig marad valami, amiből él.

Innentől kezdve egészen más az ingatlanadó jelentése Nyugaton, mint nálunk. Nyugaton ez a valóban tehetőseket terheli, akiknek eleve az ingatlanból jön egy csomó bevétel, míg Magyarországon mindenkit, a legszegényebbeket is terhel, aki jogosan igazságtalannak érzi, hogy élete fő művére adót fizessen, amelyet adózott jövedelemből, hitel miatt plusz kamattal terhelve fizetett ki, és nincs forrása az ingatlanadó előteremtésére.

Erre a Fidesz tökéletesen érzett rá, és szerintem ez volt az az üzenet, amit akár még négy évvel később is elsüthetett volna. Az IMF meg sz.rjon sünt. Amúgy az is helyes volt Orbánéktól, hogy a drágább piaci hitelekkel visszavásárolták az ország szuverenitását.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Például az, hogy nem lesz ingatlanadó. 

Hát igen, helyette van bankadó, kereskedelmi adó, egekbe járó forgalmi adó amit a pórnépet szívatja. Valóban nem a vagyon alapján fizetsz ezért ez segíti az osztályok szétszakadását. Azt gondolja az egyszeri ember, hogy ez neki jó, de az egyszeri ember soha nem számol.

Az orbáni gazdaságpolitika a belső kereslet pörgetésére épült (ezért szakadt be mint a sz@r)  és ilyen módon a forgalmi típusú adóztatásból több pénzt remélhet. 

Az IMF hitelek nominálisan ugyan olcsók, de a szabadság az ára, mert a belügyekbe való beavatkozást is megvásárolják

Érzelmekkel nem lehet vitatkozni, ez részedről érzelmi kérdés. 

Valahonnan meg kell oldani a költségvetés finanszírozását. Nekem azért szimpatikusabb a közvetett, cégeken keresztül történő adóztatás, mert a cégeken keresztül egyrészt nem minden esetben lehet tovább hárítani teljes egészében az adóterhet, mert az forgalomcsökkentő hatású lesz, tehát a közbenső cég némileg puhíthat rajta. Másfelől nagyobb a mozgástere a fogyasztónak. Ha munkanélküli valaki, a közvetlen adó által kilátástalan helyzetbe kerülhet, míg a cégeken keresztüli adóztatás esetén el tudja dönteni, hogy elég éhes-e ahhoz, hogy lemondjon a mobiltelefonon történő netezésről például. Megmarad a lakosság szabadsága, szabad mozgástere, s ha fontosabb a zsömle, mint a mobil net, akkor legfeljebb lemond a mobil netről.

Az IMF-fel kapcsolatban ez miért érzelmi kérdés? Az objektív tény, hogy az IMF a hitelért cserébe gazdaságpolitikai ajánlásokat tett, és csak akkor folyósítja a hitelt, ha az ajánlásokat keresztülveri a kormány a népen. Ez nem érzelmi kérdés, hanem objektív valóság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bocs, de a szerintem szó értelme megvan? Egyszerűen nem tudom elképzelni, aki élt akkor és vissza akar emlékezni arra, hogy az ellenzék simán szóhoz jutott, hogy nem volt kézzel vezérelt a közmédia. (itt nem azt mondom nem volt elfogult, konkrétan azt mondom kézzel vezérelt). Ha pedig valaki ezt összemossa azzal baj van.

De ugyanezt csináltad itt is a "szerintemet" lefordítottad arra, hogy én ezt akarom. Nem. Ezt te írtad.

Nem értem, két opciót felsoroltál (nem éltem, valamint nem akarok emlékezni), további lehetőségek nem voltak. Szerintem korlátosak a képességeid, pedig állítólag a képzeletnek semmi sem szabhat határokat.

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

de abszolút semmi sem volt közel sem az a média túlsúly amit itt említesz. Pl. Az öszödi beszéd a magyar rádióban ment le először, ilyen ma nem történhetne meg, ha Viktor elmondaná a sajátját.
(csak hogy érzékeltessem miről van szó)

Aha, akkor e felett elcsúszott a szemed? 

Nem foglalkozom mások dolgaival, van nekünk elég bajunk. És komolyan azt gondolom, hogy ha lenne egy király vagy nevezzük azt bárminek, pl diktátornak, akkor ez a folyamatos politikai kampányt -ami azemúttizenkétévben folyik- végre le lehetne zárni, és valódi kormányzást csinálni. Mert ami eddig történt az csak populizmus, nem több.

Mit értesz kormányzás alatt? Mi hiányzik szerinted? Mert ahhoz képest, hogy állítólag nincs kormányzás, működik az ország. Jó, hát ez nem mindenkinek tetszik. Másoknak meg igen. Gondolom, ez utóbbit nevezed populizmusnak.

Amúgy a popolizmusról hasonló dolgokat gondolok, mint az előítéletről. A popolizmus jó, hiszen a kormánynak az emberek igényét kell kiszolgálnia, nem pedig Annalena Baerbock-i magasságokba emelkedve elnyerni a mandátumot, majd elszakadni a választóktól, deklarálni, hogy nem érdekelnek a választók, majd csinál, amit akar. Ugyan itt off, de az előítélet is jó. Az előítélet egy kollektív tudás, eddig megszerzett tapasztalatok, egy általánosítás, amely az adott helyzetre legvalószínűbb modell alkotását teszi lehetővé, megvédve az embert a várható történésektől. Előítéletesen nem simogatok medvét, pedig lehet, hogy ez a konkrét maci nagyon jófej, de az általános tapasztalat, hogy jó eséllyel szét fog tépni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mit értesz kormányzás alatt?

A mindenkori kormánynak két fontos feladata van, a gazdaság szabályozása, és a méltányos újraelosztás.

Mondok egy példát: fiatalok otthonteremtése, enyhén szólva sem egy sikersztori. A CSOK-os házak/lakások nem olcsók, cserébe szarok. És a saját erőből építkezőknek is jól felhajtották az építőanyagárakat.

Még számtalan rossz példát lehetne írni, ilyen az élelmiszer infláció, az EÜ vagy a közoktatás is.

Gazdaságot szabályozzák, megy is a sírás-rívás, hogy hát hogy képzelik, majd a szent piac szabályozza magát. Szóval ez megvan.

Ami a fiatalok otthonteremtését illeti, nem tudom, mi volna a jó megoldás. Ha támogatják őket, az történik, amit írtál is: nem nekik lesz könnyebb lakáshoz jutni, mert felhajtja az árakat, hanem azoknak lesz lehetetlen, akik nem jutnak támogatáshoz. Lehetne a lakáspiacon is ársapka, de szerintem ez olyan szinten sértené a lakásmaffia érdekeit, hogy robbanna egy-két kézigránát, lennének merényletek.

Abban igazad van, hogy a költségvetést EU-s pénzek nélkül kellett volna tervezni, s ha azok a pénzek jönnek, abból lehet vidámparkot építeni, meg éjszaka a körúton pezsgőzni, de annak a pénznek nem lenne szabad a költségvetés bevételi oldalán megjelennie.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az nem az a nagyságrend, de amúgy egyetértek vele, borzasztó rossz a közlekedési morál. Kiegészíteném azzal, amikor rendre buszmegállóban álló buszt előznek előzni tilos érvényessége mellett, ami azért van, mert a busz előtt ott a kijelölt gyalogátkelőhely. A KRESZ-t sokan olyan nem kötelező érvényű ajánlásnak tekintik, amely kizárólag rendőr jelenléte esetén betartandó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem az előzni tilos alkalmazásakor nincs alsó sebességhatár, így a 0 km/h sebességgel haladó járművet is tilos előzni, tehát kikerülni is tilos. Nem véletlen amúgy, hogy jellemzően azon buszmegállóknál, ahol a busz elejénél, takarásban van a zebra, kirakják az előzni tilos táblát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van, de én úgy emlékszem, hogy az előzni tilos esetén nem kerülhetem ki az előttem lévő járművet. Egyébként mi értelme lenne a buszmegállót megelőzően kihelyezett előzni tilos táblának? Busz megáll, gyalog buszról leszáll, zebrán busz előtt áthalad, miközben buszt kerülő autós gyalogot elcsapja. Épp ezt az esetet hivatott elkerülni ez a tábla szerintem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Várjuk meg a szakértőket, hogy mit mondanak! Csak felébrednek már és megmondják nekünk!

Én úgy emlékszem, hogy álló és lassú járművet ki lehet kerülni. A tömegközlekedésre vonatkozó külön szabályok:

 * A buszt be kell engedni, amikor indulni akar. Hirtelen fékezni nem kell emiatt, de ha simán meg tudunk állni akkor meg kell.

 * A villamossín ha középen van és nincs járdaszigete, akkor az útra szállnak le a gyalogok, és értelemszerűen tilos elhaladni mellette.

 * A buszmegállóban nem szabad megállni.

Így hirtelen nem emlékszem egyéb megkülönböztetésre, ami a városi tömegközlekedésre vonatkozik. A környékünkön van egy kanyar, ahol csakis az éjszakai busznak engedélyezve van a balra kanyarodás, de ez nincs kreszbe foglalva.

Közben módosítottál. Szóval igen, abban igazad van, hogy tolerancia nélkül ez hülyeség. Olyan ez, mint az alkohol esetében a zéró tolerancia, ami szintén hülyeség, mert természetes bomlástermék is lehet alkohol, meg mérési hiba, olyan nincs, hogy végtelen számjegy pontossággal nulla.

Ebben a formában ez így felesleges frusztrációt okoz majd, ami nem jó, mert már így is őrjöngés van az utakon.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért, mert egyesek kedvencei nem jutottak hatalomhoz, néhány politikai párt nem került be a parlamentbe, illetve meg is szűnt, még nem értem, miért kellene királyságot kikiáltani (megjegyzem,  voltak sikeres királyaink, Magyarország államformája is sokáig királyság volt).

Például 2010-ben: volt MDF-SZDSZ együttes, Munkáspárt, Zöld Baloldal, etc.

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Mert a fiatal demokraták, még nem deres halántékú köpcösök?

Persze az sem volt kutya, amikor a ifjú liberálisok átvedlettek véresszájú jobbos autokratákba. Fordultak akkorát, hogy majd hanyatt estek. Aztán amikor keresztényekké váltak, az már csak igazítás volt.

A FIDESZ és a DK is ugyanazoknak a marionett mestereknek a kottájából játszik. Az MHM kérdéses, de pl. a Jobbik is pálfordult.

Nekem egy FIDESZ-DK koalíció ideológiailag elképzelhetőbb, mint a FIDESZ-MHM. A megrendelők ugyanazok, a többi csak sallang és parasztvakítás.

Az MHM kérdéses, de pl. a Jobbik is pálfordult.

Ha az MHM is szélesebb szavazói bázist akarna (mert most is elég gyengécskék, a hurráoptimizmus ellenére is) akkor pálfordulnia kell. Másrészt most Budaházy a maga egyszerű politikai eszközeivel, most sok meglévő szavazójukat is el fogja riasztani, tehát pálfordulnia kell, vagy megmaradnak peremszervezetnek. Ideológilag az MHM a KDNP-vel összeillő. Már ha lehet beszélni bármelyiknél is ideológiáról!?

Rossz a kiindulópontod. Kb. 8-10 %-ról (ahol most a MHM stagnál) pálfordultak (néppártosodás, cukiság kampány) és jutottak 20 % köré. Aztán Vona lelépett (bukott választás, tényleg hitték, hogy sikerülhet), vele kidobták az alapelveket (XX. szászadi vs. XXI. századi pártok) és befeküdtek Gyurcsány alá. Na onnan indult előbb lassan, aztán egyre gyorsabban a lejtő és helló 2 %.

Hát ha Vona nem sértődik be anno, Jakabot lefegyverezi Vona, akkor a Jobbik nem feküdt volna le a DK-nak, és akkor ma a politika 3 szereplős lenne: Fidesz, DK, Jobbik

Ezt érezte meg a MHM is, most megpróbálnak felfejlődni a Jobbik 20%-os szintjére.

Ha a jobbik nem megy ki a bal szélre(olvad be a DK-ba effektíve) talán a szavazóik nem néznek másik párt után

Pont ezt mondtam én is.

Viszont a Jobbik 2x%-os párt volt, a MHM meg alig 4%-os. Vagy elmegy középre, vagy marad 4%-on vagy alatta. De Toroczkayval, Dúróval, Novákkal és most már Budaházyval nem fog néppártosodni sem., 

Toroczkaiéknak jó volna több, de ők csak addig ugrálhatnak, amíg Orbán és Gyurcsány jónak látja azt. :)

De te attól még térdepelsz, és Toroczkai is térdepel, ellentétben pl. velem, aki csak nézi a térdeplőket és a térdepeltetőket.

A Wagner kéreti magát. Mindig köbgyököt vontam Prigozsin szavaiból. Fogalmunk sincs arról, hogy mi zajlik a fronton.

Sokat nem segít az sem, ha NATO propaganda helyett a ruszki hazugságokat olvasod. Holnap majd hipp-hopp békét kötnek, persze esélyed sem lesz megérteni a háttérben zajló folyamatokat, annyit hazudnak.

Olyan ez, mint itthon a napelem és a visszatáplálás. Megtiltotta a kormány, sok Fideszes elmondta miért fontos, ősztől újra lehet, gondolom az indok is meglesz hozzá. Kivonul Prigozsin, majd újra bevonul, jönnek a csecsenek, mennek a csecsenek, majd ismét jönnek. Kadirov szimpi, Kadirov nem szimpi, Kadirov megint szimpi.

Komplett hülyeségekben próbálsz logikát keresni.

Az uj magyar katonai vezetorol mi a velemenyetek? Szeretjuk? Nem szeretjuk? 

Prigozsin szerint visszaszorítják őket, a Kreml szerint nem. Most ki hazudik?

link

Szerkesztve: 2023. 05. 13., szo – 23:51

Brutális gombafelhők Ukrajnában: Ternopilban és Hmelnickijben. Az oroszok hatalmas NATO lőszerraktárakat robbantottak fel.

Kíváncsi vagyok, hogy a brit gyengített urániumot rárobbantották-e a lakosság nyakára?

 

https://t.me/oroszhirek/12434

https://t.me/intelslava/47685

Mármint, hogy az EU engedélyével* jön hozzánk olaj az oroszoktól, illetve NATO-tag vagyunk ez a kretén meg ezek ellenére akart támadást indítani a magyar gazdaság ellen a kőolajvezeték felrobbantásán keresztül?

Hát, merem is remélni, hogy ezeket a kontextusokat is mellékelik, így a svájci nyugalomban is tiszta lesz, hogy ki is ez a Zelenszkij.

(* Megszületett az olajembargó! Magyarország tovább veheti az orosz olajat)

trey @ gépház

Kifejti neked a Telex (haversrácaid) cikke:

A lehallgatásból és egyéb hírszerzési forrásból származó, a Pentagon vezető tisztviselői által nem cáfolt hitelességű jelentésekben arról is írnak, hogy Zelenszkij február közepén egy Julija Szvrydenko miniszterelnök-helyettessel folytatott egyeztetésen azt mondta, hogy fel kéne robbantani a Magyarországra tartó Barátság kőolajvezetéket, és ezzel megsemmisíteni Orbán Viktor érdekeltségébe tartozó, orosz olajra épülő magyar ipar egy részét.

trey @ gépház

>>haversrácaid
XD

Ezzel kapcsolatban titkosszolgálati tisztviselők elismerik, hogy Zelenszkij haragot érez Magyarországgal szemben, ezért értelmetlen, túlzó dühöngés lehetett ez a legszűkebb vezetéssel tartott megbeszélésén.

Vajon ezt a reszt miert nem idezted?

Hol releváns ez? Zelenszkij kire nem haragudott az elmúlt hónapokban? :D :D :D Olyan mint egy idegbajos rendőrkutya. Ugat fűre-fára.

Azért, mert az idegei gatyára mentek, nem ok arra, hogy NATO-ország ellen szőjön támadásokat. De, nem gond, majd a NATO-tagság megszavazásánál remélem visszakapja :D

trey @ gépház

Ó, dehogynem. Az, hogy a tisztviselők ezt - damage control keretében - hogyan próbálják meg tompítani, az lényegtelen. Ennek az embernek az összes nyilatkozata, cselekedete azt támasztja alá, hogy megbízhatatlan. Ha nem lenne a nyugatnak érdeke továbbra is a háborúra biztatni, már rég nem állna szóba vele senki.

trey @ gépház