Látáskorrekció - igen vagy nem

Kaptam időpontot vizsgálatra lézeres látáskorrekcióhoz február elejére a legnagyobb hazai cégnél. Van időm, de el kell döntenem, hogy érdemes-e.

Megkérdeztem a céget:

Nyilvános-e a statisztika a kezelések utóéletéről?
Például, hogy mekkora százalékban kell megismételni a kezelést, mekkora százalékban kell utána mégis szemüveget viselni, vagy alakul ki komplikáció?
Feltételezem, hogy kezelés-típusonként eltérőek ezek a számok.

Kíváncsi vagyok, hogy kapok-e választ. Majd kutatok publikációk után, gondolom ezeket egy cég magától sosem árulja el (leendő vevőknek).

Motiváció: hallókészülékkel együtt sokszor macerás a szemüveg, viszont a környezetemben többeknek volt sikeres kezelése.

Hozzászólások

Itt minden lényeges infó megvan. Én pont egy éve csináltam Visumax (akkor még nem volt Smile az országban) látásjavítást és nagyon megérte. Előtte nagyjából 4 éve nem változott a dioptriám. Most egy év után sem vettem észre semmi romlást szóval nekem szerencsém volt, sajnos olvastam olyanról akinek visszaromlott (garanciát adnak erre és ingyen javítják ha gond lenne egy éven belül).

Nekem 4 év alatt nem lett rosszabb. A műtét utánihoz képest egy picit változhat, de ez erősen függ, hogy mennyire tartod be az utógondozást. Megfelelő csepegtetés, UV-szűrés.

Minden kellemetlenséget egybevéve, műtött szemmel 100%-osnak tekintem az életminőségem. Kontaktlencsével 80% volt, kizárólag szemüveggel pedig 50%.

trey @ gépház

Minden kellemetlenséget egybevéve, műtött szemmel 100%-osnak tekintem az életminőségem. Kontaktlencsével 80% volt, kizárólag szemüveggel pedig 50%.

Elég érdekes életminőséged lehet ha a szemüveggel csak 50%.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

  • reggel vakon tapogatok, amíg meg nem találom
  • nehéz
  • kipirosodik tőle az orrnyergem
  • bassza a fülem
  • periférikus látás szar benne
  • ha ujjnyomos lesz, szétbasz az ideg
  • mosogatni kell víz alatt a műanyag lencséket, hogy ne karcolódjanak
  • rövidlátóknak apró a szemük a szemüvegen keresztül mint a disznóknak
  • bepárásodik (főleg maszkkal)
  • sportolás körben akadályoz
  • szerelés közben akadályoz
  • napszemüveg kérdés problémás
  • oldalra fekvés közben ha néztem a TV-t, nyom
  • lefekvéskor viselnem kellene, hogy lássam a TV-t
  • pénzbe és időbe kerül rendszeresen újat csináltatni
  • stb.

Nem sorolom tovább, mert minek?

trey @ gépház

  • reggel vakon tapogatok, amíg meg nem találom - Fix helyen van, csukott szemmel, sötétben, hóviharban is megtalálom
  • nehéz - könnyített keret (pl nem teljes keret a lencse körül...stb)
  • kipirosodik tőle az orrnyergem - Rosszul van beállítva a távtartó
  • bassza a fülem - Hogyan?
  • periférikus látás szar benne - Doubt. Ugyanúgy viselkedik az agy hosszú távon mint az orr esetében. Nem látom a keretet.
  • ha ujjnyomos lesz, szétbasz az ideg - Ez részben true, de ki az a barbár, aki ujjal tapogatja a lencséket?
  • mosogatni kell víz alatt a műanyag lencséket, hogy ne karcolódjanak - Fogmosás után rutinszerűen nem probléma
  • rövidlátóknak apró a szemük a szemüvegen keresztül mint a disznóknak - Feltéve hogy szódásszifont kell hordaniuk (5-6 dioptria és felette)
  • bepárásodik (főleg maszkkal) - Szarul van felvéve a maszk. Nem párásodik a szemüvegem maszkban
  • sportolás körben akadályoz - Sose esett még le a fejemről. Én spec úszni is tudok benne
  • szerelés közben akadályoz - Nem akadtam még be egy rackbe se
  • napszemüveg kérdés problémás - UV reaktiv lencse. Télen, nyáron besötétedik.
  • oldalra fekvés közben ha néztem a TV-t, nyom - Erre nincs érvem, nem nézek oldalt fekve TV-t, ha mégis, akkor nem zavar
  • lefekvéskor viselnem kellene, hogy lássam a TV-t - lásdt fentebb
  • pénzbe és időbe kerül rendszeresen újat csináltatni - Ha nem vagy barbár és nem romlik olyan ütemben az ember szeme, akkor 3-5 évig jó egy szemüveg.
  • stb.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Több embert is ismerek aki lazán bármikor csinálhatna látásjavítást mert bőven lenne rá pénze, de nem zavarja egyáltalán a szemüveg vagy a kontaktlencse. Vagy régen viseli és hozzászokott vagy nem szempont egyik kényelmetlenség sem a felsoroltakból.

Én 21 évesen lettem szemüveges, de nagyon ritkán hordtam később már kellett hogy lássak valamit messzire. De sosem tudtam megszokni, meg ha néha valahová elfelejtettem vinni akkor bosszantó volt. Kontaktlencsével meg az volt a bajom, hogy alig több mint fél év alatt volt négy kötőhártya gyulladásom is (lehet nem voltam elég óvatosa tisztításnál vagy ki és betételnél). Egyik gyulladás rohadt kellemetlen volt, ömlött a gennyes könny fél napig a szememből, egészen a közepéig vér vörös volt és teljesen kiszáradt, kb. 4 nap volt mire helyrejött. Ezek után döntöttem a látásjavítás mellett. NEKEM ez bejött de sokan tényleg panasz nélkül elvannak szemüveggel és kontaktlencsével és nekik ez egyáltalán nem valami plusz teher.

subscribe

Bár engem kevésbé zavar a kontaktlencse, mint amennyire fosok egy ilyen műtéttől, szóval valszeg úgysem számít. :D

Nekem 16 éve volt LASIK, mindkét szememen -2.5 -ről.

Kb. 2 éve az egyik romlott 0.5-öt, de az mindig gyengébb volt.

Nekem nagyon megérte.

Az enyém oszt' úgy megváltozott, hogy az első szemüvegem vihettem is vissza össz 10 perc használt után, mert a jobb oldali lencséje nem volt jó. Nem tűnik jól induló ismerkedésnek, azt hiszem már most nagyon utálom az egészet. Épp várok a második próbálkozásra, napokon belül megvan.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

jelen helyzetben a maszkot ügyesen kell viselni, hogy felül minimálisnál is kevesebbet "szeleljen", mert párásodik :-) Ja, és ha van jogsid, akkor elvileg annak az orvosiját is érinti, hogy szemüveget kaptál(!), háklis rendőr belekérdezhet, hogy oké, hogy szemüveg, de miért nincs ez a korlátozás rajta a jogsin.

Ha szemüveged van, akkor mindenképp ügyelj arra, hogy jogsihoz olyan papírt adjon a háziorvos, amin "szemüveggel vagy kontaktlencsével" kitétel szerepel, mert soha nem tudhatod, hogy mikor szeretnél lencsére váltani - viszont vezetni csak akkor vezethetsz kontaktlencsével, ha úgy szerepel a jogsiban...

Én 2008-ban csináltattam meg -4, 4.5-ről, azóta nem romlott vissza. Egyetlen amit észrevettem hogy azóta éjszaka a fények kápráznak, ami elég zavaró, de úgy tudom ez nem általános jelenség.

Ezt nézd meg mindenképp: https://m.facebook.com/groups/186491561753013?group_view_referrer=search

Én itt elég sokat olvastam. Nyilván akinek működött annál nagyon jó és ez a nagy többség (9x%). Viszont olvastam egy-két esetről ami nem. Én is voltam vizsgálaton, lehetne műteni. De úgy voltam vele, hogy ha én leszek a fekete bárány, a pont egy-két eset és nekem basszák el az egy nagy nem és nem vállaltam. Pedig rohadt jó lenne letenni a szemüveget és látni anélkül, napszemüveget tudni hordani kontaktlencse nélkül. 

A korrekciós kezelés a csoportban olvasottak alapján azért sokszor marketing duma. Ha nem lesz elsőre százas akkor sokáig megy a hümmögés, hogy majd beáll, aztán csak kifut az időből a beteg, amíg garis lenne. 

Sokat csinaltak mar, igy jol be tudjak loni a hibaszazalekot is, a kerdes, hogy vallalod, vagy sem.

Tudod 100 mar rohadt jol sikerult es tegyuk fel, hogy 3% a hiba lehetosege, vajh mekkora szerencse kell hozza, hogy epp neked jusson ?

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Tudod 100 mar rohadt jol sikerult es tegyuk fel, hogy 3% a hiba lehetosege, vajh mekkora szerencse kell hozza, hogy epp neked jusson ?

 

Ez azért nem úgy működik, hogy a 101. 102. és 103. páciensnek lesz "szar".....

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

én a Saint Jamesben csináltattam meg, ott akkor ezrelékekről volt szó, amikor rákérdeztem. ha jól emlékszem 10k körüli műtétből volt 10 db körüli parás eset. amúgy -5,5-ről csinaltattam meg 4-5 éve. minden tökéletes azóta is, életem egyik legjobb döntésének tartom.

Szerkesztve: 2021. 01. 14., cs – 07:29

2011-ben intralasik műtét mindkét szemen, előtte -6.5 dioptriás szemüveg.

2019 decemberben voltam utoljára vizsgálaton (teljes, szemnyomás, szemfenék vizsgálat, stb.). Nyers visus mindkét szemen 1.0 (a balon volt némi bizonytalanság a legalsó sornál). Szemszárazság a mai napig, főleg télen jön elő, műkönny segít, nem vészes a dolog. Jobb szemen minimális starburst mellékhatás megvan, közel sem olyan mint a képeken.

Életem egyik legjobb döntése volt a műtét.

 

(Az 1.0 visus 100% látáséllességet jelent.)

ne terelj

Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat. Ha bármi plusz infót kapok, posztolom ide is majd.

Jelentem egyelőre nem kaptam semmilyen választ az emailemre. Ezt küldtem egyébként:

Tisztelt Sasszemklinika!

Szem-kezelésen gondolkodom, foglaltam is időpontot felmérésre, közben elkezdtem felmérni jobban, hogy mit is jelent a kezelés.

Nyilvános-e a statisztika a kezelések utóéletéről?
Például, hogy mekkora százalékban kell megismételni a kezelést, mekkora százalékban kell utána mégis szemüveget viselni, vagy alakul ki komplikáció?
Feltételezem, hogy kezelés-típusonként eltérőek ezek a számok.

Köszönöm!

Üdvözlettel,

 

Azért valami válasz illene. Az időpont miatt egy óra múlva csörgött a telefonom.

A válasz:

Köszönjük érdeklődését!

Újrakezelés 1%-ban  fordul elő. Arról, hogy valakinek szemüveget kell viselnie kezelés után, arról nincs adatunk. Komplikáció évente egy-egy esetben fordul elő, de ez csak azt jelenti, hogy valakinek az egyéni reakciója eltér az átlagostól és nehezebben gyógyul.
 

Egyébként ahogy számoltam, pénzügyileg nem fogja megérni a dolog, de nem is azért csinálom, az csak a marketingmaszlag a honlapon.

Mondjuk legyen a kezelés ~500e Ft, minimum 2 kieső munkanap költségét mindenki ízlés szerint adja hozzá (felmérés, műtét), egy nagyon jó szemüveg legyen 150e Ft (Silhouette keret nélküli), mondjuk az jó 5 évig, akkor 20+ évről beszélünk megtérülésre. Ha pedig nem luxus szemüveggel számolunk, akkor lényegében soha.

nekem pénzügyileg is megérte. biztos én vagyok a béna, de minden éveben vagy kétévente elúszott egy szemüvegem valami vizitúrán, széttörtem sportoláskor, ráfeküdtem részegen stb. az egyetemi évek :D

illetve anno én is a 600k-s kezelést akartam kérni (ki az akinek a látása nem ér meg minden pénzt?), de a klinikán jelezték, hogy a szemem felmérése alapján a 300k-s kezelés alkalmasabb számomra, így ők azt ajánlják orvosi szempontból. ez a hozzáállás elég korrektnek tűnt, meg ha a doki ezt mondja, én mit ellenkezzek :p

amúgy az egyik kollégám ugyanitt vmi drágábbat csináltatott egy éve, és már másnap jött dolgozni. jól látott, nem voltak fájdalmai, szóval műtétje is válogatja, itt sincs mindenképpen (bevétel)kiesés. jellemzően akkor van, ha olyan kezelést választasz, ami után mondjuk egy védőlencsét feltesznek pár napra, hogy a felület sérüléseinek fertőződésének esélyét csökkentsék, illetve a regenerációt segítsék. ezt ugyanis a szemed le akarja "vetni", ezért némileg fáj is (de kibírható), meg a látást is minimálisan gátolja (a könnyezés még inkább).

Hidd el, 3 évnél régebben csináltattam szemüveget, még mindig jó, minden eset más, akkor úgy írom, hogy az én esetemben nem. A tartalékszemüveg mindig az előző szokott lenni. Akinek alapjáraton speciális lencsék kellenek, ott nem kérdés. Aki kontaktlencsét visel, az megint más.