Jobb 115%, Bal 120%

 ( trey | 2017. augusztus 29., kedd - 14:01 )

Fél évvel a FEMTO műtét után ma eljött a 6 hónapos kontroll ideje. A megfelelő vizsgálatokat - számítógépes látásélesség, szemnyomás, olvasótábla, réslámpa stb. - elvégezték. Az eredmény: jobb szem: 115%-os, a bal szem: 120%-os. Terápiás teendő nincs, a jelenlegi fénytörési státuszban változás már nem várható. További kontrollra és vizsgálatokra nincs szükség.

\o/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

mi lesz, ha valaki pofon vag?

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

*sarcasm* bal vagy jobb oldalt?
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Semmivel sem kell rá jobban vigyázni már, mint egyébként a szemeidre. Nyilván nem kell kibaszatni a tieidet sem.

--
trey @ gépház

Hm, grat. Nálam valahogy ezeknél a lézeres műtéteknél mindig beugrik a Végsőállomás című film egy jelenete , ahol pont szemműtétre készültek volna ... :))

Amúgy, ezek a %-ok hogyan/mire értendőek ? Mert 115%-os meg 120%os ? Mihez képest? 100%-os normál emberi szemhez képest? Mert akkor ez egy "csodakezelés", ha a 100% természetes szemhez képest javít 15-20% -ot :)

A látásélesség számítására megvannak a módszerek. X fényviszony mellett, Y méterről kell az olvasótáblát leolvasni. Ha az sikerül X méterről, akkor 100%. Ha távolabbról / kisebb alakok is mennek, arányosan nagyobb a szám. Átlag ember átlag látással a 100%.

Laikus leírás itt. Pontosabbak a Google-ben.

--
trey @ gépház

100% a piros csík az olvasótáblán, és ha jól emlékszem, minden sor 5%
A baromi nagy E betű a tetején az (ha jól emlékszem) 50%, és ahogy egyre lejjebb haladsz, egyre magasabb a szám.
A piros csík alatt is van még néhány sor, tehát ha valaki azokat el tudja olvasni, akkor 100% feletti eredménye lesz.

Ez két dologtól függ: a lencse felületének simasága és a görbülete.

A görbület hibáit lehet szemüveggel vagy kontaktlencsével kompenzálni. Ennek a sikerességének van egy felső korlátja, ami az egyéntől függ.
Ismerek egy lányt, szemész orvos egyébként, az ő szeme 80%-ot bír, ha a szemüveg lencsékkel ügyesen megtalálta a legjobb kombinációt.
Nekem pl. a szem műtétem előtt szemüveg nélkül nem tudom, talán 20-40%-ot tudott a szemem (minden homályos volt a hibás görbület miatt). -3-as szemüveggel (és egy kis cilinderes korrekcióval) 110% volt az egyik, 120% a másik.
Elméletileg a lézeres műtét nem csak a görbületen tud javítani, hanem az egyeletlenségeken is, szóval a reklám szerint ha valaki pl. szemüveggel nem látott jobban, mint 80% vagy 100%, akkor számíthat javulásra, és trey-hez hasonló eredményre.
Ha korábban is 100% felett volt a maximum, akkor nem ígérnek javulást.

Köszi az infókat trey és gee! Magam is gondolkoztam már egy ilyen dolgon, de első körben kellene egy full vizsgálat. A jobb szemem az kiskorom óta tompalátó, sztem azzal semmit nem fognak tudni kezdeni. (Anno volt kis kancsalság, sikerült kihúzni + sikerült elbsz.ni is , de inkább ez a jobb szem homály, mint kancsalság :) )

A bal szem az tökéletes volt, csak idővel romlik a jobb szem mellé, ahogy a szemorvos mondta. Bár szemüveggel bal szem is tökjó, anélkül már eléggé necces. Pedig ~6éve még szemüveg nélkül sem volt gond.

Mégegyszer köszi az infokat! :)

Csak azután csinálják meg a műtétet, ha a szemromlás stabilizálódott. Nekem 10 éve nem változott a dioptria, vagyis ez már stabil volt.

A vizsgálat full ingyenes, kurva alapos és szerintem akkor is érdemes lenne megcsináltatnod, ha a műtétet nem végzik el. Olyan műszerekkel is megnézik a szemedet, amik átlag szemorvosnál nincsenek.

--
trey @ gépház

Köszönöm, ezt megfontolom!