aaron blogja

Toyota Proace Verso - átvettük

2 km volt az órában, pár deciliter üzemanyag a tankban, birtokba vehettük. A gyereküléseket átpakoltuk a régiből, a telefon gond nélkül összekapcsolódott az autóval, nyugtáztam, hogy normális gumit adnak gyárilag (Michelin), az átvétel kimondottan gyors volt, ~ fél óra. Közszolgálati tanács hasonló cipőben járóknak: vegyetek rá autópálya-matricát rögtön, azokra a szakaszokra, amit sűrűn használtok, nekem sikerült elfelejteni, s hazajönni vele az M1-M7 közös szakaszán.

Toyota Proace Verso Combi RC21 - megrendelve

2022 január 17-én megrendeltük, meglátjuk, hogy mikor lesz belőle szállítás. Az ügyintéző nem kecsegtetett azzal, hogy nyaralni ezzel mehetnénk... :)

Beszámlok majd róla, hogy mikorra sikerült legyártani és átadni. Az ügyintézés gördülékeny volt, a Toyota Mayer a Google Maps-es jó értékelésekre rászolgált. Egyszer mentem oda személyesen, a többi csak emailezgetés.

Most olvasom: Software Engineering at Google

Pár napja kezdtem el olvasni a címbeli könyvet, itt bukkantam rá: https://blog.pragmaticengineer.com/preparing-for-the-systems-design-and…

Egyrészt megerősíti, hogy a munkahelyemen okosan csinálják a dolgokat, másrészt nagyon érdekes tűpontosan megfogalmazva látni azokat a szempontokat, amiket az ember sok év fejlesztés után érez, magától kitalál, némelyiket csinálja is, de összeszedve szerintem remek olvasmány, tudom ajánlani.

HP M15w nyomtató - works for me

Új eszköz van a helyi hálózaton, tökéletesen Linux-kompatibilis, elérhető HTTP-n, nem kell többé USB kábelt dugdosni, nem is értem, hogy miért nem lett előbb hálózati nyomtatóm. No persze azért, mert keveset nyomtatok, de ez így roppant kényelmes. A Fedora repository-ban lévő HP toolokkal be lehetett állítani a WiFi hozzáférést, utána sima hálózati nyomtatóként felismerte minden számítógép.

Drupal - dátum és időkezelés finomhangolása

Az elmúlt pár hónapban volt szerencsém több érdekes Drupalos projekten dolgozni, ahol nem mindennapi követelményekkel találkoztam.

Egyfelől szükség volt arra, hogy egzotikus nyelveken is tökéletesen le legyen fordítva minden: https://www.gizra.com/content/pixel-perfect-dates-intl/ , amit egyszerű string fordításokkal nem lehet elérni.

Másfelől pedig az időzónákat jól kellett tudni kezelni be nem jelentkezett látogatóknak is: https://www.gizra.com/content/anonymous-timezone/

Mindkét problémából kontrib modul lett, amik kompatibilisek a Drupal 9-es kiadásával.

TFT - villódzás

Egy éve kb. vettem egy Samsung U28e590d monitort. Jól is működött, egy furcsaságot kivéve. Bizonyos árnyalatoknál, nagy területű homogén szürkénél például villódzást láttam, a háttérvilágításra gyanakodtam. Próbáltam másik aljzatba dugni, másik laptoppal, még az Androidos TV boxra is rádugtam, de produkálta. El is küldtem (nagy sokára) márkaszervízbe a múlt héten, ők nem találtak semmit, nem tudták reprodukálni.

Bánatomban rákerestem, erre akadtam:

https://en.wikipedia.org/wiki/Frame_rate_control
"FRC is a form of temporal dithering which cycles between different color shades with each new frame to simulate an intermediate shade. This can create a potentially noticeable 30 Hz flicker. FRC tends to be most noticeable in darker tones, while dithering appears to make the individual pixels of the LCD visible.[1] Modern TFT panels (as of 2020) often use FRC to display 30-bit deep color or HDR10 with 24-bit color panels."

Nagyon úgy fest, hogy ez lehet az oka.

A kérdés: mindenféle paneltípusnál kell vele számoljak? Vagy a TN helyett vegyek egy IPS-t és vége a bosszankodásnak? A szócikkből nem túl egyértelmű, mert a régieknél említi a TN-t, de mégis írja, hogy a most gyártottaknál tipikus.

Látáskorrekció - igen vagy nem

Kaptam időpontot vizsgálatra lézeres látáskorrekcióhoz február elejére a legnagyobb hazai cégnél. Van időm, de el kell döntenem, hogy érdemes-e.

Megkérdeztem a céget:

Nyilvános-e a statisztika a kezelések utóéletéről?
Például, hogy mekkora százalékban kell megismételni a kezelést, mekkora százalékban kell utána mégis szemüveget viselni, vagy alakul ki komplikáció?
Feltételezem, hogy kezelés-típusonként eltérőek ezek a számok.

Kíváncsi vagyok, hogy kapok-e választ. Majd kutatok publikációk után, gondolom ezeket egy cég magától sosem árulja el (leendő vevőknek).

Motiváció: hallókészülékkel együtt sokszor macerás a szemüveg, viszont a környezetemben többeknek volt sikeres kezelése.

Kelenföldi timelapse

Épp szabadságon vagyok, s ahogy láttam, nem egyedüli az apukák közül, aki pályaudvarra viszi a gyerek(ek)et :)
Nézelődni most kameraállvánnyal mentünk, nem lett tökéletes, utólag rákeresve sokkal profibbakat is csináltak ugyanitt, de azért bátorkodtam feltölteni:
https://www.youtube.com/watch?v=6gTqQcbQPR8

Van benne Railjet, szóló mozdony, tehervonat, effélék.

Kínai okostelefon, inkább Magyarországról?

Rendeltem március elsején egy Doogee F5-öt a TinyDeal német raktárából. A csomagot ellopták valószínűleg. A magyar posta ügyfélszolgálata készségesen megerősítette, hogy baj van a csomaggal. A TinyDeal húzta az időt, az ügyfélszolgálat hülyének nézett. Lett Paypal Dispute, ott is hülyének nézett a TinyDeal. Lett Paypal claim, 3 hét után visszaadták a pénzt. PureMobile itthoni boltjából vasárnap este megrendeltem, kedd este a kezemben volt, egyelőre tetszik a telefon meg minden, van rá 12 hónap garancia és 14 nap elállás. Drágább volt, persze, de hát az ember azt kapja, amiért fizet. Nem reklámnak szánom, máshonnan is lehet ugye kínai telefont venni itthon, csak gondoltam a TinyDeal-es sztori érdekes lehet másoknak. Nekem finoman szólva nem jött be.

N+1 VoIP próbálkozás?

Hátha nem! Nemrég volt egy hosszú topic a főoldalon (X-es), ahol a cloud fizikai elhelyezkedésének apropóján reklámoztak európai szolgáltatót. Nemrég próbálgattam egy kb. Skype-klónt, amit Hong-Kongban jegyeznek, van privát cset-módja, ami kicsit a böngészők privát tabjához hasonlít, satöbbi. A percdíjai átlagosak, vagy annál kicsit magasabbak, de van pénzvisszatérítés az után, hogy az ember használja. Végülis persze nincsenek csodák, de jópofa, hogy csomó mindenre elhasználható (pl. magyar! segélyszervezeteknek is adható a visszatérítés, amolyan amerikai feeling, de van mit tanulni ezügyben éppenséggel...). Sajnos linuxos kliens nincs, de sok népszerű (telefon)platformra igen, s ígérnek valami SIP-es tunnelt, az jó lesz, ha lehet bármilyen kliensről telefonálni vele. Leteszteltem nemrégiben a fájlküldést, ugye nem open source ez sem, nem nagyon tudni, mi történik a háttérben, de az átviteli sebesség kihasználta az upload-omat. Referral-os linket nem küldök, csak ennyit akartam írni a WowApp-ról ma.

Nem felhőben hosztolt minimalista fotóalbum

Időnként szoktam megosztani rokonsággal, barátokkal képeket, de ezeket nem kívánom a felhőbe tölteni, ha kicsit is személyesebb témájúak. Paranoid? Picit az, de nem kívánok privacy policy-k túrásával foglalkozni (meg a diff-eléssel, ha változik), szóval megoldom magam. Tegnap délután hirtelen felindulásból csináltam egy ilyet: https://github.com/AronNovak/PHPGalleriaIO
Teljesen minimalista, csak az van benne, ami nekem kell, hogy lehessen böngészni N képet valami nem kőkorinak kinéző felületen. Ja meg a HTTP auth, ha már egy kis privacy.

Philadelphia video - ffmpeg + deshake

Lassan végetér a kiküldetés itt Philadelphiában, készült egy kis video a város hangulatáról egy ContourRoam sisakkamerával. Egyrészt a video itt található:
https://youtu.be/T-vlYDsJ3uI

Másrészt meg találtam egy jó kis deshake plugint, így készült a végleges anyag:

ffmpeg -i Philly-Market-Inside-Out.mov -i i.mp3 -map 0:0 -map 1:0 -acodec copy -vf vidstabtransform=smoothing=25:input="mytransforms.trf",rotate=-0.21:ow=1100:oh=500:c=none -strict -2 -qscale:v 2 out_stabilized.mp4

Bővebben lásd a http://public.hronopik.de/vid.stab/ oldalt, még így is maradtak benne döccenők, de mondjuk úgy, hogy zongorázni lehet a különbséget a feldolgozatlan anyaghoz képest.

Gadget halláshoz

Na jó, tulajdonképpen hallókészülékről van szó, de egy ilyen portálon a gadget szó legalább valamennyire kiemeli az off-topikságból. Tehát nemrég új hallókészüléket vásároltam, ennek apropóján egy blogbejegyzésben összefoglaltam, hogy mik a tapasztalataim. Érdemes lehet elolvasni annak, aki új darab beszerzése előtt áll. Bár egy gyártóról van csak szó, gyanítom, hogy valamennyire általános érvényűek a megállapítások. Itt olvashatod.

Nyereményjáték - szabályok?

Indítottam pár hete egy oldalt, a bankítélet.com címre hallgat. Egy Drupal alapú oldalról van szó, technikailag nem különösebben érdekes. Nem ragozom, hogy miről szól az oldal, akit érdekel, nézze meg. Viszont ennek kapcsán rájöttem, hogy az emberek nem motiváltak eléggé, hogy megfogalmazzák a saját véleményüket. Ha valaki csinált ilyet már, akkor esetleg tudja: milyen jogi szabályozás van arra, hogy egy weblapon nyereményjátékot indítson az ember? Mondjuk az "első 100 beküldő között 10 izébigyót sorsolunk ki" jellegű mondat milyen következményekkel járhat? Lefogadom, hogy csak úgy, mindenféle bürokratikus hülyeség nélkül ezt nem lehet megtenni, bár ne lenne igazam :)

RSS függőség

Indítottam egy oldalt curerssaddiction.com címmel. Ez a dolog csak félig komoly ám. :) Itt meg tudod adni azokat a hírcsatorna URL-eket, amiket olvasni szoktál és kapsz cserébe egyetlen ATOM csatornát (nem az ATOM a lényeg, nem RSS-ről ATOM-ra nevel át...). A megadott csatornákat naponta kétszer letölti és visszaad belőle összesen 10 véletlen hírt. Diggelhető: http://digg.com/software/Web_service_to_cope_with_RSS_addiction
Ez amolyan diétás adag. Aztán ha úgy látod, akkor ki tudod cserélni a hírcsatornáidat erre az egyre és kevesebb hír fog naponta zavarni a munkában, de mégsem kell lemondanod teljesen a syndicated news élvezetéről.
Ha téged személyesen nem is érdekel, nagy hülyeségnek találod, attól még bármilyen marketinget szívesen veszek, akár twitteren, akár blogon, egyszóval bárhol. Az iFart-nál azért csak hasznosabb, nem? :)

Grúzia

A blogbejegyzéseken végig nézve azt hiszem off-topik nem létezik. Lehet Magyarországon grúz bort venni? Én próbáltam utánanézni (google, naná), de sikertelenül. Aki otthon van ilyen témában, annak lehet, hogy sima ügy. A hozzászólásokban szívesen veszem, ha írtok üzletneveket. Vagy éppen ha valakinek lapul otthon a szekrényben, el lehetne boltolni :) Azért ne olyan borokra gondoljatok, amiért vagyonokat fizetnek.
Az off-topik érzet csökkentése érdekében egy kis telekom témát is felvetek. Milyen furcsa, hogy míg grúz mobilszámot 8 ft / percért tudok hívni, bármely magyar szolgáltatót ennél csak jóval többért lehet. Nyilván az első tarifa az VoIP, no de akkor is.

Vodafone Mail - Linux és Firefox

A Vodafone Mail webes email kliensében az ellenőrző javascript kód eléggé érdekesen működik. Tiltott karakternek minősíti a csatolásra szánt fájlnévben a / jelet. Viszont a fájlnévhez az elérési út kerül. Csak azért bloggolok róla, hogy vigyázzatok, milyen könnyű platformfüggő javascript kódot csinálni (vagy ennyire összecsapták a webes felületet). teljes blogbejegyzés.
Mint a hozzászólásban leírtam, az ügyfélszolgálat végülis korrektül járt el, az első válaszlevelem után azonnal felhívtak telefonon és tájékoztattak. Azt persze nem lehet tudni, hogy mikorra javítják ki.

Linksys SPA-901 - nem fogadott hívások

Ha valaki a címben említett SIP telefont használja akkor esetleg hasznát veheti annak a kis programnak, amit pár napja ütöttem össze. A program leellenőrzi a program indítása után beérkezett, nem fogadott hívásokat. Ha van új szám, akkor feldob egy ablakot az új nem fogadott hívások listájával, különben a program nem csinál semmit. Bővebben itt.