aaron blogja

Dell Inspiron 5620 - touchpad javítás

Ma volt kinn az onsite support, a minőség maradt a régi. Pikk-pakk megoldották a problémát, semmiféle Linux-kompatibilitási gond nincs, hibás hardware, ennyi. A RAM bővítés várat még magára, sajnos sikerült inkompatibilis modulokat beletennem elsőre, a 2 TB-os SSD viszont szuperül megy benne (gond nélkül lehet a teljes home-ot rsync-elni az asztali gépről így), nem bánom, hogy saját magam álltam neki a bővítéseknek.

Előzmény: https://hup.hu/node/181686

Dell support és a touchpad

Dell Inspiron 5620 - kifogtam egy szériahibás touchpades modellt (a BIOS-ban sem lehetett vele kattintani már), sok vele a gond általában, tele van vele az internet pl: https://www.reddit.com/r/Dell/comments/10erahl/trackpad_false_inputs_an…, kértem cserét telefonon.

Így néz ki:

We're sorry, one or more parts needed for your service are delayed. We expect them to ship V, máj. 21, 2023. We will call you to schedule your service once the parts are available.

K, máj. 9, 2023 1:02 du.

We’re sorry, one or more parts are delayed. Check back here for updates.

K, máj. 9, 2023 11:15 de.

A technikus a tervek szerint Sze, máj. 10, 2023 8:00 de. és Sze, máj. 10, 2023 6:00 du. között érkezik. Az alkatrészek elérhetősége miatt bekövetkező esetleges ütemezési változásokról tájékoztatni fogjuk Önt. A frissítéseket itt is ellenőrizheti.

Dell Inspiron 5620 első tapasztalatok

Előzmények: https://hup.hu/node/181513

A gép Ubuntuval került átadásra, apt upgrade-en kívül egyelőre mást nem csináltam (várom az extra RAM-ot és SSD-t)

Minden alkatrész jól támogatott, kivéve a touchpad-et... Az eléggé vacakol, hardverhiba vagy Linux-támogatási kérdés, mindjárt hívom a Dellt, néha lehet kattintani, de inkább nem...

A gép elég gyors, SuperTuxKart megy teljes felbontáson, teljes részletességgel. (majd a Docker és az IDE megizzasztja)

Utólag láttam, hogy nincs Ethernet csatlakozó, ezen meglepődtem, de ha itthon ülök, akkor úgyis az asztalit használom, nem fog nagyon hiányozni.

AI és a fejlesztői munka

Az elmúlt pár hónapban egyre inkább felhasználom a munkáhmoz az AI-t, egy rövid összefoglalót írtam négy kis screencast-tal gondolatébresztőnek. Az AutoGPT-t egyelőre csak tesztelem, de azt is be kéne fogni valahogy értelmes munkára :)

S persze hosszútávon ez teljesen átformálja a fejlesztői munkát, igyekszem alkalmazkodni a változásokhoz.

Kommentben egyéb ötleteknek, AutoGPT trükköknek nagyon örülök. A "kihalnak a fejlesztők" rant-et mellőzzük, persze ez benne van a pakliban - diszruptív persze. Köszönöm!

Roborock Q7 Max

Rendeltünk egy robotporszívót, abszolút bevált. A szoftvere kicsit butácska néha, a UX sincs mindig a helyzet magaslatlán a telefonos appnál, de rengeteg időt megspórol, a szőnyegeket is szépen kiporszívózza, a magasabb küszöbökön is átmegy, ha kell, helyezkedik, oldalról fut neki a küszöböknek. Tudom ajánlani. Nálunk elég kritikus lett, hogy a nappalit és az étkezőt naponta kitakarítsuk (kúszó baba alert), ezt inkább outsource-oltuk. Amazonról rendeltem, több bizalmam volt benne, mint egy pár éves magyar Kft-ben, hogy 1 év múlva is tudok érdemben ügyintézni, ha kell.

[OFF] Goodbye RandomCapital, hello IBKR

A Random Capital volt az egyik legjobb brókercég kispályásoknak, akik nem akartak sokat fizetni, de kellett nekik TBSZ. Az Erste felvásárolta a RC-t és most kizsebeli a kisbefektetőket. Egy bizonyos méret felett értelmetlen mozgatni a papírokat, minden marad a helyén, de egy fillért/centet sem utalok be nekik már. Majd ha lejárnak a TBSZ-ek szép sorban, át fogom gondolni. Hosszas mérlegelés után az Interactive Brokersnél kötöttem ki az új pénzek helyének. Miért is?

Tegyük fel, hogy 10 évig építem a portfóliót.

10 év alatt 10 TBSZ számla minimum 500.000 Ft díjat jelent (az állományi díjakról és a sokszoros kötési díjakról nem is beszéltünk, óvatos becslés), a kötésekre mondjuk 200.000 Ft plusz díjat lehet számolni. Ezt egészen biztosan ki kell fizetni, trükközés nincs. Ha 10 évig esnek a tőzsdék, akkor az Erste gazdagabb, én szegényebb leszek. Pont. Ha a tőzsdék szárnyalnak és lesz mondjuk 10MFt tiszta nyereségem, az után majd valamikor kell fizetni 1.5 MFt adót. Addig gombokért veszegetem a részvényeket és tartom.

A pénz időértéke miatt (is) inkább fizetnék később sokat, ha jól megy a szekér. Röviden ennyi. Az Erste online felülete egy nagyságrenddel profibb, mint a Randomé volt, de az IBKR még onnan is egy újabb nagyságrend.

Nulladik óra - IT-Kör

Előzmény: https://hup.hu/node/178948

Két diák jött, Hiena-nak igaza volt legalábbis abban, hogy a marketing nem volt elég jó, az irányokat tekintve lehet vitatkozni, de ez a tanulság. Amúgy a szülőknek szólóan építettem fel mindent, hisz valóban ők kell a pénztárcájukba nyúljanak.

A két gyerek viszont abszolút a célcsoport volt, elkezdtünk írni egy kígyó-játékot, nyilván volt, hogy passzoltam nekik a labdát, hogy innen hogyan tovább, s mindketten egy-egy alkalommal rájöttek a megfejtésre. Mivel nem bro bono csinálom, így sajnos két tanulóval nem vágok neki, na sebaj. Valószínűleg az árazással volt az egyik nagy probléma a marketing hiányosságai mellett (az iskolákba be kellett volna pofátlankodni), úgy alakítottam a díjakat, hogy a felkészülés + az óra minimum hozza azt, mintha leülnék ide a kis irodámba Drupalt fejlesztgetni. Valószínűleg ez volt túlságosan nagyravágyó. A foci-edzés 7e Ft / hó errefelé, úszás 12e Ft / hó, ez 20 e Ft / hó -ra jött volna ki ugye per gyerek. Többen plakátoltunk, jómagam is, többen jöttek oda megnézni, lefotózni a plakátot, két sráccal személyesen is beszéltem, abszolút érdekelte őket, gondolom otthon elmondva az árát, lebeszélték őket.

Amit viszont látok, hogy rettentő élvezetes volt együtt bütykölni velük, ha majd a hideg is kiráz a gondolattól, hogy webet fejlesszek, akkor ez egy nagyszerű irány, de nagyobb kezdeti befektetést (elsősorban időben) igényel, s az elején kisebb bevétel-várakozással lehet csak nekivágni. Ha itt nem hagynám abba, lehet, hogy 1-2 hónap alatt duplázódna a létszám (vagy persze le is morzsolódhatnak...)

Online és offline marketingköltség

Előzmény: https://hup.hu/node/178948

Ahogy marketingelem a szakkörömet, megdöbbentett a költség-különbség az online és offline marketing területén. Google Ads hirdetésekre ~1500 Ft-ot költöttem, 1500 megjelenésből hozott 24 látogatót. Irányítószámokra targetáltam, tehát aki kattintott, jó eséllyel a célpiac volt. Lehetett volna ezt profibban is, több platformon, akkor persze nő a költség, de több klikk is lett volna.

Offline plakátokra költöttem ~23.000 Ft-ot (A3 színes, laminált - 25 darab), kitenni egy csomó idő volt és a konverzióról fogalmam sincs. Valahogy lehet fabrikálni követőkódos URL-t a QR kód mögé, de aki csak látja és simán megjelenik a nulladik alkalmon, arról ugye fogalmam sem lesz.

Nem véletlen egy aranybánya az online marketing, a hirdetőknek is messzemenőleg hatékonyabb: win-win. Ettól még marad az adblock saját használatra, illetve a gigantikusra hízlalt hosts file :)

Új kaland - oktatás

Ősztől (régi-)új kalandba kezdek, programozás-oktatásba.

Nulladik körben családtagokat, ismerősöket, barátokat faggattam az ötletről, sok hasznos tanácsot kaptam, ketten próbáltak vehemensen lebeszélni, hogy jól megszívom, hogy sok a kockázat, de belevágok, apránként marketingelem helyben a dolgot, s ha elérjük a minimum-létszámot, akkor ősztől nekilátok.

Amit ígérhetek, hogy itt a blogon beszámolok majd a fejleményekről, a diákok hozzáállásáról, a lelkes diákok tudásszintjéről, s bármi tanulságról, ami adódik számomra.

Toyota Proace Verso - átvettük

2 km volt az órában, pár deciliter üzemanyag a tankban, birtokba vehettük. A gyereküléseket átpakoltuk a régiből, a telefon gond nélkül összekapcsolódott az autóval, nyugtáztam, hogy normális gumit adnak gyárilag (Michelin), az átvétel kimondottan gyors volt, ~ fél óra. Közszolgálati tanács hasonló cipőben járóknak: vegyetek rá autópálya-matricát rögtön, azokra a szakaszokra, amit sűrűn használtok, nekem sikerült elfelejteni, s hazajönni vele az M1-M7 közös szakaszán.

Toyota Proace Verso Combi RC21 - megrendelve

2022 január 17-én megrendeltük, meglátjuk, hogy mikor lesz belőle szállítás. Az ügyintéző nem kecsegtetett azzal, hogy nyaralni ezzel mehetnénk... :)

Beszámlok majd róla, hogy mikorra sikerült legyártani és átadni. Az ügyintézés gördülékeny volt, a Toyota Mayer a Google Maps-es jó értékelésekre rászolgált. Egyszer mentem oda személyesen, a többi csak emailezgetés.

Most olvasom: Software Engineering at Google

Pár napja kezdtem el olvasni a címbeli könyvet, itt bukkantam rá: https://blog.pragmaticengineer.com/preparing-for-the-systems-design-and…

Egyrészt megerősíti, hogy a munkahelyemen okosan csinálják a dolgokat, másrészt nagyon érdekes tűpontosan megfogalmazva látni azokat a szempontokat, amiket az ember sok év fejlesztés után érez, magától kitalál, némelyiket csinálja is, de összeszedve szerintem remek olvasmány, tudom ajánlani.

HP M15w nyomtató - works for me

Új eszköz van a helyi hálózaton, tökéletesen Linux-kompatibilis, elérhető HTTP-n, nem kell többé USB kábelt dugdosni, nem is értem, hogy miért nem lett előbb hálózati nyomtatóm. No persze azért, mert keveset nyomtatok, de ez így roppant kényelmes. A Fedora repository-ban lévő HP toolokkal be lehetett állítani a WiFi hozzáférést, utána sima hálózati nyomtatóként felismerte minden számítógép.

Drupal - dátum és időkezelés finomhangolása

Az elmúlt pár hónapban volt szerencsém több érdekes Drupalos projekten dolgozni, ahol nem mindennapi követelményekkel találkoztam.

Egyfelől szükség volt arra, hogy egzotikus nyelveken is tökéletesen le legyen fordítva minden: https://www.gizra.com/content/pixel-perfect-dates-intl/ , amit egyszerű string fordításokkal nem lehet elérni.

Másfelől pedig az időzónákat jól kellett tudni kezelni be nem jelentkezett látogatóknak is: https://www.gizra.com/content/anonymous-timezone/

Mindkét problémából kontrib modul lett, amik kompatibilisek a Drupal 9-es kiadásával.

TFT - villódzás

Egy éve kb. vettem egy Samsung U28e590d monitort. Jól is működött, egy furcsaságot kivéve. Bizonyos árnyalatoknál, nagy területű homogén szürkénél például villódzást láttam, a háttérvilágításra gyanakodtam. Próbáltam másik aljzatba dugni, másik laptoppal, még az Androidos TV boxra is rádugtam, de produkálta. El is küldtem (nagy sokára) márkaszervízbe a múlt héten, ők nem találtak semmit, nem tudták reprodukálni.

Bánatomban rákerestem, erre akadtam:

https://en.wikipedia.org/wiki/Frame_rate_control
"FRC is a form of temporal dithering which cycles between different color shades with each new frame to simulate an intermediate shade. This can create a potentially noticeable 30 Hz flicker. FRC tends to be most noticeable in darker tones, while dithering appears to make the individual pixels of the LCD visible.[1] Modern TFT panels (as of 2020) often use FRC to display 30-bit deep color or HDR10 with 24-bit color panels."

Nagyon úgy fest, hogy ez lehet az oka.

A kérdés: mindenféle paneltípusnál kell vele számoljak? Vagy a TN helyett vegyek egy IPS-t és vége a bosszankodásnak? A szócikkből nem túl egyértelmű, mert a régieknél említi a TN-t, de mégis írja, hogy a most gyártottaknál tipikus.

Látáskorrekció - igen vagy nem

Kaptam időpontot vizsgálatra lézeres látáskorrekcióhoz február elejére a legnagyobb hazai cégnél. Van időm, de el kell döntenem, hogy érdemes-e.

Megkérdeztem a céget:

Nyilvános-e a statisztika a kezelések utóéletéről?
Például, hogy mekkora százalékban kell megismételni a kezelést, mekkora százalékban kell utána mégis szemüveget viselni, vagy alakul ki komplikáció?
Feltételezem, hogy kezelés-típusonként eltérőek ezek a számok.

Kíváncsi vagyok, hogy kapok-e választ. Majd kutatok publikációk után, gondolom ezeket egy cég magától sosem árulja el (leendő vevőknek).

Motiváció: hallókészülékkel együtt sokszor macerás a szemüveg, viszont a környezetemben többeknek volt sikeres kezelése.

Kelenföldi timelapse

Épp szabadságon vagyok, s ahogy láttam, nem egyedüli az apukák közül, aki pályaudvarra viszi a gyerek(ek)et :)
Nézelődni most kameraállvánnyal mentünk, nem lett tökéletes, utólag rákeresve sokkal profibbakat is csináltak ugyanitt, de azért bátorkodtam feltölteni:
https://www.youtube.com/watch?v=6gTqQcbQPR8

Van benne Railjet, szóló mozdony, tehervonat, effélék.

Kínai okostelefon, inkább Magyarországról?

Rendeltem március elsején egy Doogee F5-öt a TinyDeal német raktárából. A csomagot ellopták valószínűleg. A magyar posta ügyfélszolgálata készségesen megerősítette, hogy baj van a csomaggal. A TinyDeal húzta az időt, az ügyfélszolgálat hülyének nézett. Lett Paypal Dispute, ott is hülyének nézett a TinyDeal. Lett Paypal claim, 3 hét után visszaadták a pénzt. PureMobile itthoni boltjából vasárnap este megrendeltem, kedd este a kezemben volt, egyelőre tetszik a telefon meg minden, van rá 12 hónap garancia és 14 nap elállás. Drágább volt, persze, de hát az ember azt kapja, amiért fizet. Nem reklámnak szánom, máshonnan is lehet ugye kínai telefont venni itthon, csak gondoltam a TinyDeal-es sztori érdekes lehet másoknak. Nekem finoman szólva nem jött be.

N+1 VoIP próbálkozás?

Hátha nem! Nemrég volt egy hosszú topic a főoldalon (X-es), ahol a cloud fizikai elhelyezkedésének apropóján reklámoztak európai szolgáltatót. Nemrég próbálgattam egy kb. Skype-klónt, amit Hong-Kongban jegyeznek, van privát cset-módja, ami kicsit a böngészők privát tabjához hasonlít, satöbbi. A percdíjai átlagosak, vagy annál kicsit magasabbak, de van pénzvisszatérítés az után, hogy az ember használja. Végülis persze nincsenek csodák, de jópofa, hogy csomó mindenre elhasználható (pl. magyar! segélyszervezeteknek is adható a visszatérítés, amolyan amerikai feeling, de van mit tanulni ezügyben éppenséggel...). Sajnos linuxos kliens nincs, de sok népszerű (telefon)platformra igen, s ígérnek valami SIP-es tunnelt, az jó lesz, ha lehet bármilyen kliensről telefonálni vele. Leteszteltem nemrégiben a fájlküldést, ugye nem open source ez sem, nem nagyon tudni, mi történik a háttérben, de az átviteli sebesség kihasználta az upload-omat. Referral-os linket nem küldök, csak ennyit akartam írni a WowApp-ról ma.