Szem lézerkezelése

 ( trey | 2017. február 20., hétfő - 10:09 )

10 évnyi kontaktlencsézés után úgy döntöttem, hogy ideje belevágni. Már évek óta játszottam a gondolattal, de valahogy mindig volt más dolgom, mindig volt valami fontosabb. Persze az igazság inkább az, hogy tartottam arról, hogy mi van, ha nem sikerül. Az ember nem szeret a szeme világával játszani. Mostanra azonban már oly rég és olyan számban végeznek ilyen lézeres kezeléseket, hogy azt hiszem, bátran vállalhatom én is. A környezetemben egy tucatnál több ember esett át ilyen kezelésen. Van, aki több mint 10 éve és panaszmentes.

Úgyhogy előre, holnap még lesz egy pupillatágításos vizsgálat és ha ott minden OK, akkor kapok egy időpontot a kezelés elvégzésére! \o/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát, lehet, hogy egy hétig nem fogsz ide írogatni. Persze a kezelés típusától is függ.

Igen, PRK kezelésénél hosszabb a pihenési idő. A femto lézeres kezelésnél (én ezt szorgalmazom, majd meglátom, hogy az orvos egyetért-e ezzel) azért rövidebb lehet.

--
trey @ gépház

Nekem PRK volt, mivel ezt javasoltak kuzdosporthoz, etc. 5 nap utan minden ok volt. Addig viszont nemi szuro erzes ido-rol idore elofordult. Szerencsere nem volt fenyerzekenyseg.
FEMTO eseten ott a gyors gyogyulas viszont annak azert vannak veszelyei, de errol ugy is pontos felvilagositast fognak adni.
Foleg, hogy nyilatkoznod is kell majd arrol, hogy minden tajekoztatast megkaptal es tudomasul vettel.
Jomagam itt voltam http://sasszemklinika.hu. 3 eve csinaltattam es teljes mertekben megvagyok az eredmennyel elegedve.

Sok sikert a mutethez!

Jaja, én is hozzájuk megyek. Köszi!

--
trey @ gépház

Nagy kalappal.
Kolleganak tavaly volt, eddig minden rendben. En meg nem szantam ra magam, egyelore...

Thx.

Hát halogattam én is vagy 4-5 évet, de már hova halogassam? Ha még "élvezni" akarom az előnyeit, akkor itt van most az ideje :D

--
trey @ gépház

párom másnap már dolgozott :D azóta szemcsepp , az is már egyre ritkábban ...

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Jaja, a Femto / Intra-Lasik műtét ilyen. Kevesebb a szívás :), viszont kétszer annyiba kerül :( mint a PRK.

--
trey @ gépház

én annak idején úgy voltam vele , h igen, 2x annyiba kerül , de gyerek, háztartás, munka mellet megéri ...

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Én is így vagyok vele. A pénz nem számít, csak egészség legyen ;)

--
trey @ gépház

Az animáció nagyon szép a csillámpónis szemvarázslatról, de amikor megnéz az ember egy valódi műtétet ahogy legyalulják a szemgolyó felső rétegét (és néha elbasszák), akkor eléggé barbárnak érzi az eljárást.

Azt csak a legrégebbi PRK-nál csinálják. Ott a sebész egy késsel (ún. hokikés) szedi le a felső réteget.

Újabban a "No-Touch PRK" fantázianevű beavatkozásnál ezt már lézer végzi.

A Femto / Intra-Lasik pedig azért kerül kurva sokba, mert ott sosem volt kés, csak lézer. Az első lézer a védőlebenyt készíti el, a második a dioptriát "csiszolja" be. Én ez utóbbira megyek.

--
trey @ gépház

Én is ezt olvastam anno több helyen, aztán rákerestem többféle műtétre és rohadtul nem azt láttam, hogy nincs gyalu... Szóval valaki hazudik. Vagy az az orvos, aki azt mondja hogy nincs gyalu, vagy az, aki Femto/Intralasik eljárásnak hívja azt, ami esetleg nem is az. Én nem tudom ki nem mond igazat, de nekem a látottaktól eléggé az volt az érzésem, hogy ezek a műtétek még eléggé függnek attól, hogy az orvos aznap milyen lábbal kelt.

"hogy ezek a műtétek még eléggé függnek attól, hogy az orvos aznap milyen lábbal kelt."

Szerintem amíg emberek műtenek, addig ez így lesz.

Fedora 25, Thinkpad x220

Csak a marketing kommunikáció sok helyen az, hogy ezeket a műtéteket már számítógépek végzik. Ami persze valamennyire igaz, mert a lézert nyilván az vezérli, de még elég sok mindenhez kell továbbra is az ember.

Egy szemvizsgálatnál pl. szépen leveszik a retinamintát, aztán mehet az NSA-hoz. Vagy mi van akkor, ha kékhalált dob a számítógép mütét közben? Brrr...

--
robyboy

Nem kell ehhez szemvizsgálat, a következő iPhone már lehet nem ujjlenyomat alapján fog hitelesíteni, hanem retina alapján... ;)

Lasik-ból van kétféle, aszerint, hogy mivel készítik a védőlebenyt.

Az Intra-LASIKnál (nevezik még Femto-nak is) ezt egy femtosecund lézer végzi el, a sima LASIK-nál sokféle eszközt használnak, a legkorszerűbbek a számítógép által vezérelt mikromotoros megoldások. Ezek vágnak.

Szerintem te kevered a vágást a lebeny felhajtásával:

https://www.youtube.com/watch?v=ZpYlZoJHbHE

Viszont ezt a sima LASIK-et már a legrégebbi lézerklinikán nem alkalmazzák, mert sok volt a szövődménye. Az általam választott klinikán nem alkalmaznak sima LASIK-ot.

A legbiztonságosabb a Femto lézeres. Viszont mint minden műtétnek, nyilván ennek is van kockázata és lehet szövődménye.

--
trey @ gépház

Bennem mindig az merül fel, hogy ha ez ilyen tutiság, akkor miért van annyi szemüveges szemorvos? :)

Erre van magyarázat. Egyrészt, nem mindenkinek a szeme alkalmas a műtétre. Elég komoly és szerteágazó vizsgálatok után döntik el, hogy lehet-e műteni ezzel a módszerrel vagy nem. Ha lehet, akkor tudják-e garantálni az eredményt vagy sem. Drága műtét, a részsiker nem elfogadható általában az emberek számára (ha a műtét után is szemüveget vagy kontaktlencsét kell hordanod állandóan, akkor minek műttetnéd meg). Van olyan klinika, ahol garantálják a javulást. Ha úgy látják, hogy nem tudják garantálni, akkor nem javasolják a műtétet. Ismerek olyan embert, akit lebeszéltek a műtétről.

Illetve vannak egyes szakmák, ahol a gyenge rövidlátás még előnyös is lehet.

--
trey @ gépház

-2 eyeballs

mi lesz így münchennel!

Mi lesz veled, ha ez a bazár itt végleg bezár :D

--
trey @ gépház

heveny alkoholmérgezés a farewell partyból kifolyólag

De legalább tudjuk mi a baj a Linus' many eyeballs law-val: hogy eye surgery szükséges... :D

Mióta nem változott a szemed látásélessége?

Minimum (dokumentáltan) 10 éve.

--
trey @ gépház

Tavaly ősszel terveztem belevágni, de úgy néz picit javult a szemem (-5.5 helyett -5). Nem tudom, hogy ez a tendencia folytatódik, mert így nem lenne szerencsés műteni, mert akkor pár év múlva már pluszos szemüveget hordhatok...
A Femto kezelés egyik hátránya ha jól tudom, hogy nem vagy nehezen ismételhető, de az orvos biztosan tájékoztat a részletekről.

Nem javul, meg nem romlik, hanem változik. Néha ilyen, néha olyan irányba változik. Amikor majd megáll a változás, akkor neki lehet állni a szemműtétnek. Addig ne.

Érdekes, nekem folyamatosan romlott amikor megcsináltattam. Nem volt semmi ellenjavaslat. A műtét óta nem romlott.

Hány éves vagy? Mikor csináltattad a műtétet? Ugyebár a rövid/távollátásnak az a baja, hogy a szemgolyó hosszabb/rövidebb, mint ahogyan a szemlencse görbületéből ez következne. Szemészek elmondása alapján a szemgolyó méretének változása kb. 30 éves kor körül megáll, addig teljesen felesleges műteni, mert változhat még a szemgolyó mérete.

28 voltam akkor (2008), szóval stimmelhet a dolog.

Femto-t is lehet ismételni, csak akkor új lebenyt kell készíteni. A régit a jó visszailleszkedés miatt nem nagyon lehet újra felpreparálni.

--
trey @ gépház

nem is tudom kinek kellene megköszönnöm, hogy nekem jó a szemem. az asszonynál látottak alapján azt látom, hogy szemüveg/lencse komoly teher - de műttetni viszont nem merném. ui a fenti videón a narrátor nem az Imerium Galactica 1 HU narrátota az intróban?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

en csak a smile beavatkozast ajanlom, azert is mert nekem delelott volt a mutetem es este mar autot vezettem + a szemcsepp csak 1-2 hetig kellett a fertozes elkerulese miatt es semmilyen problema nem lepett fel, mig a tobbi modszernel sokkal nagyobb az esely hogy valami gond lesz.

ami a hatrany, hogy legkozelebb csak itt csinalnak es ugye dragabb is, viszont az a csoda amit atelsz utana az megfizethetetlen :-)

videok a beavatkozasrol:
https://youtu.be/L41-CqynUHE
https://youtu.be/9QYWiRgBx9s

Ahogy én látom, ez a FEMTO LASIK egy újabb, fejlettebb fajtája más fantázianéven:

"The superior design and optical precision of the Carl Zeiss Meditec Visumax femtosecond makes it the only femtosecond laser that is accurate enough to perform laser eye surgery through a keyhole incision in the cornea without the need for creating a flap and disruption of the corneal nerves and tearfilm that results from flap creation in the standard LASIK technique."

Ilyenre megyek elvileg. De asszem ez annyiban fejlettebb, hogy nincs lebenykészítés, csak egy vágás, amin keresztül kiszedik a lézerrel leválasztott felesleget.

Cool! :)

--
trey @ gépház

Hát basszus, ennél is írják, hogy minimálisan invazív, de amikor ott kézzel szakítgatják fel, akkor én mindig eldöntöm, hogy ilyenre én nem vállalkozom... :)

Nekem 2008-ban volt. Életem legjobb döntése kb.

PRK? Akkor még az volt elterjedt.

--
trey @ gépház

Igen azt hiszem. A nevére nem emlékszem pontosan, de arra igen, hogy két módszer is volt. Nekem az olcsóbbat és hosszabb idő alatt gyógyulót csinálták, mert a másikat nem lehetett.

rövid és kudarcokkal teli élet?

Olyan kutatás nincs, ahol magát a szemizmokat bizergálják,
és nem egy lencsét hegesztenek fel a szemhéjra?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lencsét szemhájra?!?! Valamit nagyon mellénéztél. Ez a technológia a felesleget és egyenetlenségeket szedi le szaruhártyáról, így állítva be a megfelelő fénytörést.

--
trey @ gépház

Termeszetesen direkt tulzo megfogalmazast hasznaltam. De lenyegeben a szaruhatyadra kerult a szemuveg (az most mindegy, hogy magabol a szaruhartyabol alakitjak ki a lencset).

Igy igazabol olyan, mintha kontaktlencsed lenne, amit sose kell kivenni. De ha romlik az ember szeme vagy javul, akkor rogton szemuveg utan kell nyulni, es az eljarast nem lehet megismetelni.
Raadasul a szaruhartyad serul, igy ha megerolteto munkat vegzel (aka. sportolsz), akkor van kockazata is.

Mig, ha magat a szemizmokat bizergalnak, akkor ezt a beavatkozast meg lehetne uszni.
En sose ertettem kozepiskolas koromban, hogy a szemlencsemozgato izmokat miert nem lehet ugyanugy
edzeni, mint mas izmokat.
Vagy lehet, hogy pont azzal edzuk, hogy allandoan kozelre nezunk (olvasunk), igy arra "all be".
De ez csak ilyen hozzanemertes. Nem lettem szemorvos, nem is olvastam jobban utana (meg nem is tudok ilyen kutatasrol sem).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Sajnos a szemben az izmok nem mozgatják a lencsét, hanem az alakját változtatják*: a lencsefüggesztő rostok húzzák a lencsét kisebb görbületűre a peremén (távoli fókusz), és az izmok ezt ellazítják, amitől a lencse görbülete nagyobb lesz (közelebbi fókusz).

Arról nem is beszélve, hogy sokszor nem is csak a +/- a probléma, hanem valami (pl. pont a szaruhártya) nem forgásszimmetrikus (asztigmatikus).
----
*Pont a szem szerkezete egy jó példa arra, ahol "design"-ról lehet szó, de "intelligent design"-ról tuti nem: ebben a mechanizmusban nem sok tartalék van, az egyik irányban a függesztő rostok rugalmassága (távolra), a másikban a lencse rugalmassága.

2011-ben műtöttek intralasik eljárással, idén januárban voltam utoljára szemészeten, látásom tökéletes (előtte -6,5 dioptriás szemüveg kellett). Néha előjön egy kis szem szárazság, de műkönny megoldja.
--
ne terelj

Kéz és lábtörést!
--
Csaba

Sok sikert!

Èn is gondolkodom rajta egy ideje, bár én még nem hordok szemüveget, viszont asztigmia-m van, és ez is tud zavaró, fárasztó lenni.
Majd írd meg a tapasztalataidat, hogy tanuljunk belöle! Elöre is köszi.

--
robyboy

Én lassan 6 éve csináltattam meg a szemem és azóta is úgy tartom, hogy életem egyik legjobb döntése volt. Szuper érzés, hogy nem kell semmi ahhoz hogy élesen lássak, így kelek, így fekszem, semmi extra macera - szemüveg, vagy kontaktlencse.

Szóval sok sikert hozzá!:)

Nekem van egy ismerősöm akinek nem jött össze ez a lézeres korrekció. Tök vidáman néz ki a szódásüveg szemcsijében, de még örülhet hogy nem foltokat lát csak.


No rainbow, no sugar

Részleteket is tudsz esetleg?

--
trey @ gépház

ne hülyülj már, nézd meg ezt!
http://emblemsbf.com/img/19991.jpg

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az a helyzet, hogy az ember hajlamos azt hinni, hogy bármi változás történik a szervezetében, attól ö még ugyanaz. Lelkileg persze így egészséges, de fizikailag ez már nem igaz. Korrekciós mütétek, protézisek, stb...
Persze az életminöség fenntartásához szükségesek lehetnek, és itt van a kutya elásva. Èn pl. rohadt sokat költöttem már a fogaimra, mert muszáj volt. Enélkül nem dolgoznék ott ahol, stb...

Viszont, amíg nem muszáj, addig semmit! Nekem ez a filozófiám. Ne kísértsük a sorsunkat. Ha már muszáj egy beavatkozás, és úgy sikerül félre, bármilyen okból, sokkal könnyebb elfogadni, és nem azzal küzdeni egy egész, hátralévö életen át, hogy mi lett volna ha...

--
robyboy

ez részben tetszik, ezt részben lopom!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS