Autóvásárlás itthon

Az ember messze azt gondolná, hogy új autó vásárlás jóval egyszerűbb, kellemesebb etc. mint a használtak közti guberálás. Hát messze nincs így. (Lásd előbbi bejegyzés).Arról, hogy miért gondolja az ember(idióta) egy idő után, hogy új autót akar venni mégis a használt helyett, arról köteteket lehetne, mesélni nem is ez a célja ennek a bejegyzésnek.

Hanem arról, hogy sikeresen kitenyésztődött egy olyan autókereskedői állatfajta itthon, ami még a sarki abc-be se tudna eladni egy kiló szalonnát. 6 márkakereskedésben jártunk tegnap, tessék még pár idézet:

- Ez a szín marha ronda, nincs más színben?
- Ebből adjuk el a legtöbbet!

- Nézze, beszerzési áron adom (papírt lobogtat), csak azért rakok rá plusz 200 Ft-ot, hogy a NAV-nak ne tűnjön fel!

- ... plusz a forgalomba helyezési díj 150 ezer...
- Mit tartalmaz?
- Mindent!
- Tételesen?
- Amit szokott.

- Jónapot kívánok! (állunk)
- Miben segíthetek? (abbahagyja a passziánszt és marad ülve)

- Mit mondott mikorra tervezik a vásárlást?
- Mint mondtam 6 hónapon belül.
- Áhh akkor teljesen feleslegesen dolgoztunk eddig, hiszen hó végén lejár az akció!
- És az nincs benne a 6 hónapon belüli intervallumban?
- Lehet.

- Ez egy teljesen felszerelt modell, minden kiegészítőtt megkapott, amit csak lehet...
- Az a másik miért drágább akkor?
- Mert abban van olyan ami ebben nincs.

És így tovább. 6 kereskedésből 5 helyen mi mentünk oda, eladót keresni, a hatodikban ők jöttek hozzánk, itt már kaptunk üdítőt is.

Hozzászólások

Pörög az újautó piac, 3-6 hónapos várólisták vannak minden népszerű típusra ha nem raktárról veszel valamit, jönnek a vevők maguktól is, nem kell megerőltetnie magát 1 kereskedőnek sem. Szóval nincs itt semmi csodálkoznivaló.
--

Hol történtek ezek? Nagycsaládos autókat nézegetve ahol csak beírtam az adataimat a weboldalon, ott elhívtak a szalonba és tök korrektül megmutogatták a kocsikat. Van amit ki is próbálhattam.

A színnel nekem is volt bajom, senki nem akarta elhinni, hogy tényleg csakis piros autót akarok, a többi szín egyszerűen nem értekel. Ezen bukott el az Opel Combo, abból csak matt piros lett volna. (Kb négyféle metálfényük van, és egyik barnább mint amennyire a másik szürke. Borzalmas.)

A gazdasági ciklus ezen pontján szerintem ez természetes.
Ahogy beindultak az eladások, úgy kellett a közepes, majd a gyenge értékesítőt is megtartani, mint elküldeni.

Ha lesz egy visszaesés, akkor őket küldik el először.

Ami "vicces", hogy nem fogják érteni, hogy miért.

Viszont a maradék értékesítő nagy százaléka már élmény lesz vásárlók szempontjából :)

Nem tudom hogy a fentiek fővárosi tapasztalatok vagy sem, de 3 éve mikor anyámnak keresgéltünk új autót, a vidéki kereskedések sokkal normálisabbak voltak.

Nem most volt, hogy új autót vettem - mára se pénzem, sem a muszáj nem hajt - szóval akkoriban a hitel kihelyezés volt a pénz kereset. Minden autókereskedésben - amiben megfordultam um. komolyabb szándékkal - majd megettek, hogy nem a "kurva jó konstrukciójú" kölcsönnel akarom megvenni az autót, hanem kp-ra. Volt olyan, aki szó szerint hüLYének nevezett, hogy nem akarok 10 év-re, CHF-t, 0% indulóra és biztos - ámbátor változható - kamatozásra felvenni. Általában akkor halkultak el, amikor megemlítettem bizonyos bizonytalansági tényezőket um. a Forint/deviviza viszonylatában és nem azért, mert felfogták volna, hogy a változó kamat bizony változhat is. Egyszerűen a pénzügyi prospektusban ilyen bekezdés nem volt és ez már komoly akadályokat állított... :D

Szóval azon fennakadni, hogy adott eladó mit tud és mit nem... :D

(Ja most ugrott be még: Kinézve a neten, prospektusból, hogy az adott felszereltségbe mi tartozik / mi nem, mentem be immáron megvenni az adott gépest, amikor beültünk és "magyarázta" az eladó mit tud az autó jött rá, hogy ő viszont mit nem tud róla - vicces volt na :D )

Oszt' alkudni sikerult-e?;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Két éve vettem új autót. Nem bántam meg a dolgot, de:

Első S***ki kereskedés a XIV kerületben:
- Jó napot kívánok! Kinéztem magamnak az egyik modellt, szeretném megvenni autóbeszámítással és valamennyi hitellel.
- Nézzük az autót (hibátlan állapotú, 14 éves full extrás Corolla). Hát, mi nem igazán akarunk ezzel foglalkozni, legfeljebb jóval a piaci ár alatt tudnánk adni érte (konkrétan a felét sem).
- De önök éppen azzal reklámozzák az összes modelljüket, hogy bármilyen korú autót beszámítanak és úgy jár még tizenakárhány százalék kedvezmény az új árából.
- Igen, de ez nem vonatkozik a...
- Köszönöm, máshol költöm el a pénzem.
(Nagyon meglepetten néztek.)

Második kereskedésben végül kötöttünk üzletet, mert minden a márkaképviselet oldalán kiírtak szerint működött, jó áron számították be az autómat, ellenben az nem tetszett, hogy a szervizes konkrétan szart bele a munkájába, meg sem nézte rendesen. Azért is szólnom kellett, hogy ne vágja már rá az övcsattra az ajtót.

Harmadik kereskedés szervizébe hordom az autót, már bánom, hogy nem itt vettem. Itt is van ugyan idióta szervízvezető, de a dolgozók úgy általában normálisak, segítőkészek, ő meg kikerülhető, a kollégája pedig kapja a jattot, amikor elégedett vagyok. :)

Szerintem az új autó vásárlásnak nem így kellene mennie. Ha jó helyet akarok találni, ahol nem néznek hülyének, nem koloncként kezelnek, mindenféle márkával vagy típussal foglalkozó fórumokban kell órákig keresgélni, kiről írták a legkevesebb rosszat, hol-mennyi a munkaóradíj, ki mennyi hasznot tesz az alkatrészekre. Utóbbi kifejezetten felülről súrolja a pofátlanság határát egyes helyeken. Csak kíváncsiságból a következő 70 ezres szervizre kértem ajánlatot innen-onnan, volt, ahol 38 ezer forintot mondtak és minden szerepelt az ajánlatban, amit kértem, volt, ahol ennek közel a háromszorosa és visszautasították egyik-másik kérésemet, mert szerintük nem indokolt (pedig csak ellenőrizni kellett volna pl. a fékhatást, lengéscsillapítókat próbapadon).

A haverom autókereskedő. Le tudná írni ennek a másik oldalát is a sok fogyatékossal. Engem személy szerint mindegyik oldal története szórakoztat.

Vettem új autót többször is. Autó árában levő új motort. Mindig komolyan vettek. Lehet, hogy számít a megjelenés is.

--
trey @ gépház

"Lehet, hogy számít a megjelenés is."

Az biztos.

Meséltek nekem egy történetet ahol az ismerősöm elment a kereskedésbe, hogy akkor Ő most vesz új autót. Ezt tette úgy, hogy a munkából indult el, munkásruha ... (mezőgazdaságból él)

A megejelenése alapján nem is nagyon vették komolyan, hiába érdeklődött. Aztán mikor mondta, hogy jó akkor ezt a kocsit elvinné és mutatta a táskát benne a kézpénzzel mindjárt más lett a helyzet :D

Hiába no, Mátyás király is álruhát öltött :D

Fedora 30, Thinkpad x220

Ismerem ezt a sztorit én is. Annak idején farmert (ruházat) árultam jó pár évig. Ott is volt ilyen gumicsizmás. Való igaz, ott hagyott 200 ezret, de a véleményem megvolt róla. Pont annyi tiszteletet kapott, amennyit a szaros, húgyos gumicsizmával és az átható testszagával adott.

--
trey @ gépház

Ezt 2002-ben én is eljátszottam (tisztán, de munkásruhában, mert az üzemben tevékenykedtem). A kereskedés 1 km-re volt tőlem. 3 db VW Bora és egy 1 db VW LT-t akartam rendelni. A VW Leitold tulajdonosa az alkudozásomra annyit üzent az üvegfal mögül, hogy fejezzük be a cigánykodást. Ekkor felálltam és eljöttem. Nem meglepő módon már régóta nem márkakereskedők. A Porsche Buda vevő volt az alkudozásomra, bár oda már normálisan felöltözve mentem, mert ugye én is tanultam az esetből. Amúgy 25%-ot kaptam akkor, amit azóta se semmikor és senkitől, pedig volt, hogy egy másik márkából 15 db autót vettem egyszerre. SZVSZ anno a kereskedő hozzácsaphatott egy flottához vagy valamit tükrözhetett. Év vége volt, az autón ugye "nem" keresnek, de a visszatérítés hozza az árrést amihez volumen kell.

> Év vége volt,

Apropo, ev vegen(december) en is kertem ajanlatot, hogy x millioert mondjanak valamit, lehet bemutato auto, szin se szamit, felszereltseg sem.

Aszem 8 kereskedesnek kuldtem el, egy se valaszolt.

Igazabol a 25%-hoz emelem kalapom.

Utolag nagyon nem banom, hogy vegul nem auto lett.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Családon belül történt, hogy egy (0km-es, új, a telephelyen pihenő, beülhető) autót akartak megvásárolni, de a kereskedés alkalmazottainak leterheltsége miatt hetekig nem történt meg a tranzakció. Értsd, hívták, sms-ezték, emailezték a kereskedést, hogy végre elmehessenek az autóért, ami ott állt a szalon parkolójában :) Átlag heti egy választ kaptak arról, hogy türelmet kérnek. Ez is egy kicsit kemény azért.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead