Microsoft sued

 ( mraacz | 2019. július 25., csütörtök - 8:07 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Maga tényleg elhitte, hogy húszezer dollárba kerül egy kalapács, és harmincezerbe egy rohadt vécédeszka?

a linkelt cikket nem tudom megnyitni, de ha a Microsoft korrupció miatti büntetéséről szól, akkor a héten cikkezett róla az Index

-----
"hagyományosan szűkebb komfortzónával rendelkezem"

Ráadásul ez nem per (sued), hanem hatósági büntetés.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Plusz mar reg megirta kb minden epkezlab tech forum is.

A mesét ismertük, de név szerint melyik tech fórumon olvastad, hogy kik a korrumpált állami tisztviselők? Komoly hely lehetett.

Nem kell hozza tul sokaig kutakodni. Az MS-tol a botranyban erintett es kirugott vezetok ma mind allamigazgatasi hivataloknal dolgoznak. Na most gondolhatod, hogy ezek utan nem fogsz talalni semmilyen "lazito" tartalmat sehol. Sot az ugyeszseg buncselekmeny hianyaban megszuntette az eljarast igy nincs kirol korrumpalt tartalommal kapcsolatosan cikket irni...

Sztem nem érted te sem, miről van szó, vigasztaljon, hogy nem vagy egyedül. Az hogy ha valakit kirúgnak valahol és valahol máshol munkát talál, az nem szokott sokmillió dollárjába kerülni egy munkáltatónak Amerikában. Azért mert valaki sokmilliós hasznot csinált valahol, az meg különösen nem. És még azért sem, mert a világ egyik legnagyobb cége rávett egy kormányt nowhereland közepén valahol, hogy opensource cuccok helyett Microsoftot használjon.

Ami neked és nekem nyilvánvaló, annak a való világban nulla a jogi relevanciája, nem ér huszonmillió dollárt, sajnos, ebben biztos lehetsz. Itt valamit bizonyítottak, amiről nem tudunk. Vagy a Microsoft elismert valamit, amire egyébként nem volt senkinek bizonyítéka. Miért tette? Nem szégyellem, de én sem értem.

Ahogyan te sem.

Mit nem értünk pontosan? A Microsoftnál volt egy belső vizsgálat, ami kiderítette hogy a magyar cégük elég érdekes üzletpolitikát alkalmazott kormányzati megrendelések esetén: a nyomottnál is nyomottab áron eladtak irgalmatlan mennyiségű licencet viszonteladóknak, azok meg brutál marzzsal, kiskereskedelmi árnál jóval drágábban továbbadták azt az államnak (azt hazudták a viszonteladók ugye hogy azért kell az olcsóság mert a szegény államnak nincs több pénze, pedig ugye mégis volt). A belső vizsgálat eredménye képpen az összes érintett magyarországi MS vezért megérdemelten kirúgták a vérbe, de sebaj, egyből valami csiribiri pozíció várt rájuk a (z ezek szerint vélelmezhetően az extra profitból korrumpált) LJ minisztériumánál vagy valami baráti cégnél. Az érintett partnercégeket az MS elzavarta, de mit ad isten az egyik romjain (Humansoft) felépült a közbeszerzésben meglepően erős 4iG. Egyet nem értünk csak: hogy lehet hogy nálunk az ügyészség nem indított nyomozást, mikor kb. 16000% valószínűséggel brutál nagyságú korrupcióra utaló bizonyítékok (MS belső vizsgálat eredménye ugye, ami után ők ajánlották fel hogy befizetnének gyorsan 24m USD-t az amerikai költségvetésbe) állnak rendelkezésre?

Sztem az nem okvetlenül baj, ha a jog nem valószinűségek alapján működik. És abban is bizonytalan vagyok, hogy önmagában az, ha valamit olcsón vesznek és drágán adnak el, az büntetendő. A Microsoft tisztségviselői ügyében sztem van polgári jogi felelősség, büntetőjogiról nem tudunk. A Microsoft ügyében feltehetően nem is volt jelentősége annak, hogy a hasznot név szerint ki vitte el. Csak úgy kérdezem, akkor mi van, ha a közvetítő vállalkozás leadózta és kifizette osztalékként a brutál hasznát? Név szerint ki és hogyan, mikor döntött az open-source koncepció helyett Microsoft termékek beszerzéséről? Milyen szakember, hol, miért döntött erről? Nagyjából ezer dolog van, amit nem értünk, de megkérdezhető és utánajárható lenne - ha lenne nálunk erre igény. Igény úgy tűnik nem erre van, hanem arra, hogy a figyelem csak korlátozottan forduljon erre az ügyre. Összekacsintva, "persze mi tudjuk, hogy megy ez" színvonalon.

"És abban is bizonytalan vagyok, hogy önmagában az, ha valamit olcsón vesznek és drágán adnak el, az büntetendő"

Probalj meg behozni 1000-es tetelben uj iPhoneokat es a szamla szoljon 1 HUF-rol aztan adjad elfele akar csak bolti aron. Kivancsi vagyok ,hogy melyik torveny alapjan fogjak raketasebesseggel szetkurni a segged vagy ulsz annyit mint varju az agon...

A példád nem jó. Itt a közvetítő teljesen legálisan vette meg csökkentett áron a termékeket a Microsofttól és semmilyen amerikai, EU-s vagy magyar törvény nem tiltja, hogy a kapott kedvezményes terméket hatalmas haszonnal adja tovább. A hasznát leadózza, a tulajdonosok meg legálisan kiveszik pl. osztalékként. Akinek nem tetszik, mert ez szerinte korrupció, az nagyjából kinyalhatja a közvetítő cég tulajdonosainak seggét, persze csak ha előtte hasra fekszenek neki ehhez a művelethez.

Nehéz elképzelni, hogy nem így tették, bár konkrétan én sem tudom, hogy mi történt. Ezer oldal után sem tudunk semmit arról, hogy mi történt, csak a nyál folyik mindenütt.

Nem hinnem. Nagy eselyt latok arra ,hogy megsertettek a kozbeszerzesi szabalyozast hiszen ok maguk is tisztaban voltak vele ,hogy a termek elerheto kedvezobb aron. A ceg siman csalt a kozbeszerzesben + megvesztegetett, a masik oldalrol a hutlen kezeles is biztosan megallna. Az megint egy masik kerdes ,hogy valakinek ez a nyomozas nem erdeke es akkor meg finoman fogalmaztam :D

Pontosan melyik közbeszerzési szabály írja elő, hogy a nyertes pályázó mennyit kereshet egy közbeszerzés során? Miről beszélsz? Nyilván minden normális ember igazságérzetét sérti, ha közpénz elköltése során utólag kiderül, hogy a termék olcsóbban is megszerezhető lett volna, de az időgép az a jogban sajnos nem működik, csak a fantáziában.

Te is minden évben töltöttél ki antikorrupciós oktatást és tesztet, ugye? Mert tudnod kéne, hogy de, amerikai szabályozás tiltja ezt.

-

Ha jól értem, nem per, de nem is büntetés, hanem egy peren kívüli (vagy per előtti) egyezség, amit a felek olyankor szoktak kötni, amikor az alperes pervesztessége bizonyos, csak a mérték kérdéses. Ezek szerint a korrupció bizonyított, ami nálunk elvileg csak tettenérés vagy valami más nagyon direkt és nagyon nyilvánvaló módon lenne bizonyítható. Nem ismerem az amerikai jogszabályokat, de itt úgy tűnik, hogy a Microsoft beismert valamit, amit ha nem ismer be, talán soha nem lett volna büntethető. Miért tette? Nyilván csak azért, mert bizonyított volt a korrupció. Nem gyanu, nem esetleg, hanem tény.

Persze az érintett Microsoft alkalmazottak kirúgása után sem nagyon lehetett már tagadni, hogy valami huncutság történt. Ha jól tudom, a kirúgottak perlik is a volt munkáltatójukat.

Érdekes lenne megtudni, hogy mik a bizonyítékok és kik azok név szerint, akiket a vizsgálat szerint korrumpáltak. Ez végre egy olyan eset lehetne, ahol fel van göngyölítve a folyamat. Sztem joggal feltételezhetjük, hogy azért Amerikában sem fizetnek ki 28 millió dollárt csak úgy fingra.

Az Elios ügyben sem lett volna kb. semmi dolga az ügyészségnek, készen megkaptak kb. minden iratot az OLAF-tól, aztán hogy-hogy nem.

Kb ennyire ert hozza az, aki arrol okoskodik, hogy Trump "ketszer csodbement" (2 cege a 20-bol fel lett szamolva, maradek 18 koszoni jol van)

Na így már kezd a dolog kicsit életszerűbbé válni. Néhány ügyes szakember a Microsoft Magyarországnál állami segítséggel jó nagy pénzt nyúlt le az anyavállalatról. Mivel a közbeszerzés publikus, kiderült, hogy mennyit fizetett az állam, a Microsoft központjánál pedig kidőlt a liszt, mert a valódi vételár nem tükrözte a Microsoft vezető tisztségviselői által a központból kikunyerált árengedményt.

Kíváncsi vagyok, közzé teszik-e, hogy a pénz végül kinek a zsebébe vándorolt. Úgy tűnik, az egyezségben nem ez volt a fő vonal, maga a tény, hogy a pénz eltűnt, elegendő volt a peren kívüli egyezséghez. De a legfőbb bűnösök sztem azok, akik az állam részéről a korábbi open-source koncepciót elvetve Microsoft termékek beszerzése mellett döntöttek. Ezek nevét is ki kellene szerkeszteni a HVG-be. Utána talpig nehéz vasban bezárni mind pl. Kufstein magas várába.

Nagy-nagy publicitás kellene ennek az ügynek. Változatlanul kifejezetten visszafogottnak érzem a tálalást.

Tök igazad van, de nálunk valahogy az ilyen ügyekre nincs megfelelő hangerejű / mérhető közfelháborodás. Állandóan azt hallom hogy "azok is loptak, ezek is lopnak". / vomits in mouth

Sztem is erről van szó. Plusz még arról, hogy lehet, az "üzlet" még ezek után is megérte a Microsoftnak - "nem kell ezt tovább turbózni, gyerekek". A vizsgálat lezárult, kérjük felejtse el.

A probléma nem az, hogy az MS termékek mellet döntöttek - az akár lehet szakmailag megalapozott, ezen lehet vitatkozni. A pofátlan korrupció viszont vitathatatlan: A közbeszerzés kiírása előtt a magyar MS már tudta, hogy mennyi pénzből akarnak licencet venni. Engedményt kunyeráltak ki az anyacégtől majd teljes áron adták a licencet annyiért amennyi pénz arra volt. A különbözet eltűnt - nyilván jutott a magyar MS főnököknek és annak is, aki előre megmondta, hogy mennyi pénzük van a projektre, így egyszerre sikerült lopni a MS-től és az adófizetőktől. Az utóbbi azért, mert ahelyett, hogy tisztességesen közbeszereznek versenyeztetnek és emiatt olcsóbban kapják a licencet a kedvezmény amit az MS a vevőnek azaz az államnak szánt, azaz közpénz magán zsebekbe vándorolt.

Az, hogy a "különbözet eltűnt", mese habbal. Az eszi meg, aki ilyesmiben hinni akar - vállalati környezetben ez egy ekkora üzletnél nem olyan kézenfekvő.

A probléma egyértelműen az, hogy az MS termék megvásárlása alátámaszthatatlan. Semmilyen érveléssel nem védhető. De senki, még a korrupcióban legszilárdabban hívők sem merik ezt szóvá tenni.

Ha Szerinted az MS termék megvásárlása alátámaszthatatlan, már csak az a kínzó kérdés marad, hogy Te miért vásároltad meg... ;)

Üdv,
Marci

Csak nem egy kinai egyetem levelezos hallgatoja lett a kollega? :)

Nem kell lehetsz eu-s is. En office kulcs miatt vettem egyet (a hozza tartozo onedrive az egy nemet EDU tagja nyilvan azt nem hasznalom de nem is erdekes)

Szerintem par rendszergazdanak ez rettenetes jo fizetes kiegeszito :D

Nekem a 15+ éves magyar egyetemi email fiókommal is engedne itt (https://www.microsoft.com/hu-hu/education/students). :D

Csalafinta kérdés, majdnem megfogtál most. Sztem más magyarázatra számítasz, mint ami a valóság.

Kíváncsi vagyok, hogy mi a lóf@sz ez. Milyen szolgáltatása hiányos, mi nem érhető el benne, mitől olcsó, átverés-e, ha nem, akkor mit tud, hogy működik, mennyire használható, mennyiben más mint a "szokásos" Office a W7-en, mi lehet a célja. Hátha rájövök, hogy a korábbi gazdádat, ezt a rablóbandát, miért támogatja annyi szerencsétlen mazochista. Ezért felhúztam a homokozóban egy 600 Ft-ért megvásárolt jogtiszta W10-et és raktam rá 875 Ft-ért egy szintén jogtiszta "örökös" Office365" licenszet.

A teszthez ennyi elég, most szisztematikusan végigmegyek ezen a szaron, hogy mi van benne, hátha rájövök sok baromállat miért költ ilyesmire tízezreket. Semmi éles használat, csak tesztfájlok, semmi reverse-engineering, a UI-t és a szolgáltatásait tesztelem. Gyanítom, az első ezer éven belül végére érek ennek a projektnek, naponta 24 órával közelítünk a lezáráshoz. Kiinduló koncepcióm szerint teljes röhej az egész helyzet, ahogy a Microsoft bekamuztat millió majmot, akik hajlandók fizetni ezért a kalap szarért. WoT players and Steam users excepted.

(Annyit még elárulok, bár nem hiszem, hogy érdekel, hogy éles környezetnek Debian klienst használok, a szervereinken proxmox fut zfs-en, a szokásos szerver szolgáltatásokat ClearOS Community version nyújtja minden felhasználónak kb. 10 éve hibátlanul és van az izmos kis barebone kliensemen egy Virtualboxban egy jogtiszta XP-n egy szintén jogtiszta Excel 2010, ami nálunk a láthatárig az egyetlen Microsoft termék, ami valami pénzt ért akkor, amikor megvettem - na ezt nem bántam meg, de az XP ára akkor is húzós volt).

Köszönöm a magyarázatra szánt időt, engem tán meg is győznél, de saját magadon nem tudsz kifogni. Mint mondtad: "Semmilyen érveléssel nem védhető." :)

Üdv,
Marci

Nekem nem világos az sem, hogy miről kellene meggyőzzelek. De most rohanok, ha megengeded folytatom a tesztelést. Most éppen be vagyok jelentkezve a géppel valahova a neten. Kíváncsi vagyok, milyen célból kínálja azt az opciót, hogy lógjak a Microsoft szerverén vele.

Szerinted ezt a szart ingyen adták valakinek, aki eladta nekem használt szoftverként? Nyilván korrupció van mögötte. Nem fizettem érte túl sokat?

Nekem nem világos az sem, hogy miről kellene meggyőzzelek. De most rohanok, ha megengeded folytatom a tesztelést. Most éppen be vagyok jelentkezve a géppel valahova a neten. Kíváncsi vagyok, milyen célból kínálja azt az opciót, hogy lógjak a Microsoft szerverén vele.

Szerinted ezt a szart ingyen adták valakinek, aki eladta nekem használt szoftverként? Nyilván korrupció van mögötte. Nem fizettem érte túl sokat?

Beszédes csend.

Üdv,
Marci