Microsoft Windows

vga driver probléma

Hello,

Adott egy DELL Latitude E6410 notebook, feltelepítek rá egy win10-et, a vga drivert automatikusan feltelepíti a win és amint végzett a beépített kijelző kikapcsol. külső monitorral megy, felbontás optimális lenne. 

külön drivert eddig nem tudtam hozzá vadászni.

ötlet?

Vírusírtó közbeszerzéssel

Sziasztok

Kaspersky helyett kellene egy vírusírtó egy 45 gépes intézménybe. A Kaspersky már nem ajánlott és a dküzrt oldaláról is eltűnt. Tavaly még volt Bitdefender de már az is eltűnt. Most választhatok Eset-et de azzal korábban befürödtünk, hetente kaptam zsarolóvírust és az egész hetem mentések visszatöltögetésével telt. 

Mit ajánlotok helyette, mit használtok amit kosaras termékként használni tudnék?

Hyper-V Windows 10 Home-on is aktiválható, csak töltsem le és futtassam ezt... Egyértelmű átverés, vagy túl paranoid vagyok?

Mivel a Microsoft ingyen kínál Windows virtuális gépet a weboldalak különféle böngészőkkel teszteléséhez, kipróbáltam, mire jutok. Egy Windows 10 Home rendszerem van, elég erős gépen, de a VirtualBoxon elindított, MS Edge-et futtató Windows 10 diavetítést megszégyenítően lassú. Ugyanaz a konfiguráció VMWare Workstation Playerrel már majdnem használható, de hátha lehet fürgébb teljesítményt is elérni.

A neten körbenézve kiderült, hogy ehhez a Hyper-V nevű feature-t kéne aktiválni, amit elvileg tudna a gépem, de úgy tudom, a Windows 10 Home-on ez le van tiltva, hogy ezzel is a Professional megvásárlására ösztönözzenek.

Találtam egy weboldalt, ami azt állítja, mégiscsak engedélyezhető a Hyper-V még Home-on is, amennyiben futtatom a weboldalukról letölthető programot.

Mielőtt megbíznék az önzetlen és még jóságosabb Usman Khursid szavahihetőségében és szakmai tudásában, megkérdezem a tisztelt jelen lévőket, mi a véleményük. Csalás, vagy tényleg van ilyen?

Erről a cikkről és programról van szó: https://www.itechtics.com/enable-hyper-v-windows-10-home/

Eltűnt a bitlocker a partícióról átméretezés után

Sziasztok!

easeUS Parition Masterral át szerettem volna méreteztetni 2db partíciót.

Szépen átírtam hogy mekkorára szeretném a C,E meghajtómat átméretezni elindítottam a folyamatot.

Viszont nekem van egy BitLockeres D meghajtóm is amihez nem nyúltam ebben a folyamatban.

Viszont ahogy újraindult a gép az átméretezés után a  D meghajtóm eltűnt, és bitlocker nélkül maradt (:

Jelenleg Unallocated space-t ír a windows rá...

Valakinek ötlete esetleg hogyan tudnám visszakapni a D meghajtómat? :)

Köszönöm

 

[megoldva] WindowsApps könyvtár hozzáférhetősége

Ritkán telepítek programot az MS Store-ból, de néha 1-2 játékot onnét telepítek, mert Game Pass-al fillérekét lehet játszani sok AAA címmel, amik egyébként elég drágák. 
Ez történt most is, csak annyi csavar lenne a dologban, hogy az onnét telepített játékot szeretném modolni.
A játék, mivel MS Storeból települt, így az D:\WindowsApps könyvtárba került. 

Ebbe a könyvtárba alapból még csak belépni sem enged. 
Ezen viszonylag könnyen segítettem, az alábbi Power Shell paranccsal: 

takeown /f “D:\WindowsApps” /r

Így már beléphetek a WindowsApps könyvtárba, sőt hozhatok is benne létre fájlokat/könyvtárakat.
DE! Az ebben lévő játék könyvtárába nem tudok létrehozni semmit, ergo a modot sem tudom bemásolni.
Hibaüzenet: Error 0x8000FFFF: Catastrophic failure

A Power Shell parancs nem is engedte a játék könyvtárat magamévá tenni, az access denied hibát adott rá. 
A GUI-s jogosultság állító sem enged semmit kezdeni a játék könyvtárával. Hiába vagyok admin, mintha valami nagyobb istenség kellene hozzá! 

Próbáltam WSL-el is hozzáférni, de az Read only filesystem-et mond a játék könyvtárára, de a WindowsApps-ba már azz is tud írni. 

Milyen varázslattal lehetne WindowsApps-on belül lévő könyvtárakat elérhetővé tenni teljes hozzáférésre?
 

(Vicces, hogy a saját rendszeremben így elzárják elölem a dolgokat...)

 

Update:
Próbáltam egy live Ubuntu alól is es itt ért egy kis meglepetés!
Nem is igazi könyvtárak ezek, amikben a játékok vannak. Mintha valami linkek lennének csak. De hova? :S
Lasd screenshot
 

Megoldás:
Jobban utána nézve a dolognak, kiderült, hogy a Game Pass-al letöltött játékok mindenféle furmányos védelem alatt állnak, direkt hogy ne babrája őket senki. 
Ez persze sokaknak nem tetszett, hiszen így nem lehet modolni a játékokat.
És mint most kiderült, van már lehetőség az xbox programot elindítva az ominózus játék beállításainál  áthelyezni a játékot egy másik könyvtárba, ahol már lehet módosítani a fájlokon.
Igaz meghagyja így a WindowsApps könyvtárba is, azaz duplán foglalja a helyet, de én ilyeneken már fent sem akadok ezekután... 
Most 150 Gb-ot foglal a 75 Gb-os játék, de legalább beletudok nyúlni! :D 

Windows 11 kompatibilitás nélkül Windows 11-re migrálni 10-ről? Windows 11 UEFI nélkül?

Sziasztok!

Van nagyon sok cikk, leírás arról, hogy telepíthetsz Windows 11-et olyan gépre, amiben nincsen TPM, nem megfelelő a processzora vagy más miatt nem Windows 11 kompatibilis.

Van például egy 4 magos laptopom, amiben van TPM, de a processzora miatt nem megy át a Windows 11-re frissítős teszten, a Win 10 oké rajta. Biztos nem fogok processzort cserélni a Windows 11 miatt.

A kérdésem az, hogy ha a ezen kívül a többi gépemen 64 bites Windows 10 Pro van (természetesen legális, stb), akkor megéri-e kockáztatni és Windows 11-re frissíteni a fent linkelt trükkökkel?

Mi várható, mi történhet? Előfordulhat az, hogy ha már működik a gépen a Windows 11, de a TPM hiánya, vagy a processzor listán nem szereplése miatt a Microsoft korlátozni fogja a Windows 11-em használatát, ha legális Windows 10-ről frissítettem? Ti milyen esetben térnétek át Windows 11-re Windows 10-ről ilyen trükkel, ha alapból a gép nem megfelelő erre?

Egy ismerősöm azt olvasta valahol, hogy a Microsoft dolgozik rajta, hogy ne lehessen Windows 11-re frissíteni az ilyen régi gépeket, de ami már Windows 11, azt nem fogja korlátozni, ezért is gondolkozom a Windows 11-re frissítésen.

A másik, hogy mernétek UEFI nélkül Windows 11-et használni, ha az a javasolt? Boot manager és multi boot miatt kényelmesebb lenne UEFI nélkül. Windows 10 működik UEFI nélkül is teljes értékűen.

Köszi.

Aladdin E-token, AD, külsős gép, másik token login

Sziasztok!

Adott egy céges hálózat, Windows Operációs rendszerrel, Active Directory-ba léptett gépekkel, ez az alap általános felállás.

Na most van egy pár darab gépünk, amit kihelyezünk külső helyszínre, ahol egy sima publikus interneten keresztül Aladdin E-tokennel, és Cisco AnyConnect segítségével elérheti az ember a belső hálózatot.

Ez úgy működik, hogy bent még a céges hálózaton belép az ember a gépbe, a profilja létrejön, gondolom "gyorsítótárazza" (nem ismerem a pontos szakkifejezést) a profilját, így ha kimegy a géppel a külső helyszínre, akkor a korábban megadott belépési adataival bejelentkezik, majd csatlakozik az AnyConnect-el a VPN-re.

Tök jól működik minden, egy a gond, ha esetleg valaki más akarja használni ezt a gépet, hiába van ott egy másik token, hiába van jogosultsága a hálózat eléréséhez a másik embernek, mivel a VPN csak a belépett profil után csatlakozik (nyilván a VPN jelszó megadását követően) a hálózatra, ezért nem tudja lekérni az AD-ból az ember adatait.

Ez régen úgy volt megoldva, hogy a külsős gépen volt egy alap jelszó, amit ismertünk, oda beléptünk, és már lehetett is csatlakozni a VPN-re.

Aztán kitalálták, hogy csak AD-ba beléptetett gépeket lehet használni, ezért áll most fenn a fenti probléma.

Van esetleg megoldási javaslat erre a problémára azon kívül, hogy kiszedjük AD-ból a gépeket?