Microsoft Windows

ssh windowsra

Az a helyzet, hogy windowsról power shellben már többször kapcsolódtam linuxos gépre ssh-n keresztül. De fordítva még sosem csináltam ilyet. Konkrétan ugye rsync-kel szeretnék windows-os gépekről egy linuxos backup szerverre menteni. Béna windows-os kérdéseim: honnan tudom meg a windows-gép felhasználónevét? Mi van akkor, ha ez ékezetes karaktereket használ? Pl. intézményvezető@192.168.x.x Másik kérdésem, hogy lehet-e ssh címet megadni más formában, mint ip? pl. kovácsné@DESKTOP-KV123HT

Köszönöm a segítségeteket!

"A Magyar Országos Közjegyzői Kamara azért preferálja a Windowst, mert

a jelenleg használatos webalkalmazás csak Windows 7/8 (sic!) /10 operációs rendszereken használható az aláíráshoz használt komponens korlátai miatt."

GYIK

"- Ha nyilatkozatot kíván tenni, akkor rendelkezzen minősített elektronikus aláírás létrehozásához alkalmas infrastruktúrával. A rendszer jelenleg a Microsec Zrt., a NetLock Kft, és a NISZ Zrt. által kibocsátott minősített aláírást létrehozó eszközzel készített és időbélyeggel ellátott aláírást tud elfogadni. (Elektronikus aláíró kártya hiányában online nyilatkozat megtételére nincs mód, de a rendszerüzenetek és iratok megtekinthetők.)"

[Megoldva] Dobozos (nem-online) office-t milyet?

Keresek otthonra legális office-t. Leginkább word kell, de excel sem baj ha van. Outlook, Access, Visio nem kell. "Dobozos" legyen, azaz olyan aminek a használati jogát "örökre" megkapom a vásárlással. Nem pedig office365/mikroszoft365-t (vagy hogyan hívják ezen a héten éppen), aminek előfizetési díja van. A dobozos alatt nem ragaszkodom a telepítő dvd-hez, úgy tudom a dobozában ezeknek már nincs is ilyen, csak egy online aktiválható kód egy papírfecnin. De ha felhasználtam a kódot, onnantól az adott gépen megmarad a végtelenségig az office aktiváltan. Gép újra install után is remélem marad az aktivált állapot a papírfecnis kóddal. Ugyanis msft accountot nem akarok használni hozzá, sem azt h. onedrive-ra mentegesse a dokumentumomat. Vagy msft akkount nélkül bukom az áttelepítést másik gépre / ugyanazon gép windows reinstalljakor?

Szigorúan mikroszoft akkount-mentes kell, MS accountot sem a windows loginhoz, sem az office alkalmazásokhoz nem akarok használni, sem regisztrálni.

Office 2010 volt az utolsó még igazi proper offline verzió. A 2013, 2016-hoz már elvileg mind kell valami online account. De ezek már mind end-of-life amúgyis, ergo ilyet nem érdemes megvenni, hacsak nem nyomós indoka van rá az embernek.

Marad Office 2019, 2021. Na, ezeket mennyire baszta el jobban a mikroszoft, különös tekintettel az account-nélküli használatra?

Végül, mint nagyon sokan mostanában, én is olcsón szeretném megvenni. Azaz valamilyen diszkont-licensz árusítós helyről. Arra emlékszem, hogy volt abból nagy pofáraesés, amikor valakik olcsón vettek office365-ös módú office-t. Csak aztán kiderűlt róla, hogy valami amerikai egyetemről kerültek ki a kulcsok, és aki ezekkel regiszrálta a telepítést, annak a dokumentumai onderive-ba úgy mentődtek, hogy annak az amerikai egyetemnek a szervezeti o365 adminja a háttérben hozzáfért az ősszes onedrive-ban tárolt dokumentumok teljes tartalmához. Na ezt nyilván nem szeretném.

Windows Server GUI beállítások

Van valami módszer arra, hogy színekett, ablakkereteket, vagy akár classic windows stílust beállítsam a win szerveren? A 2019 is ilyen hányadék volt már, de ott még valahogy megtaláltam, a 2022-ben sem változott, de itt már nem látok ilyesmi beállításokat (vagy gőzöm sincs hova rakták). De hát ugye server, ahol amúgy se sok minden van, főleg RDP-n keresztül nem.

https://www.imgpaste.net/image/KOxiep

https://www.imgpaste.net/image/KOxHST

Hányok ettől a flat lóf*sztól amúgy is, de hogy semminek nem látszik a széle... Mint valami istenverte grafika hiba vagy GUI bug, ahol elfelejtettek ablakkeretet rajzolni. Ki a bánat szerint jó ez így?

A gépházat is kerülöm ahol lehet, mert többnyire használtatlan, vagy kattingatok mint egy hülye, és egyszerűen nem találom amit keresek. Inkább használom a régi jól bevált, átlátható, működő toolokat ahol csak lehet.

O365 - "bérlő javasolt biztonsági beállítása November 23, 2023 napjáig be lesz kapcsolva"

Kötelezővé fogják tenni a 2faktor auth-ot az O365 -ben?

 

Eddig mindenáron próbáltuk elkerülni, szomorú lennék ha már nem lehetne...

 

A szervezet védelme érdekében mindig azon dolgozunk, hogy javítsuk a Microsoft Cloud Services biztonságát. Ennek részeként engedélyezzük a javasolt biztonsági beállításokat a bérlőben, amely többtényezős hitelesítést is tartalmaz, ami a fiókok feltörésére irányuló identitástámadások több mint 99,9%-át blokkolhatja.

Ha October 26, 2023 és November 23, 2023 között jelentkezik be a fiókjába, egy üzenet jelenik meg, amely megkéri, hogy proaktívan engedélyezze a javasolt biztonsági beállításokat. Ha nem jelentkezett be vagy nem engedélyezte ezt a beállítást az időkeret lejártakor, automatikusan engedélyezzük.

Laptop digitális Windows 10 pro licence kérdések, átmozgatás, licence kiolvasás, típusa, újratelepítés?

Sziasztok!

Adott 2 régebbi Dell Precision laptop, azonos típus is, azonban egyikben erősebb a cpu, a másikban pedig nagyobbak az msata és sata ssdk, ami raid1ben működik. Mindkét gépen legális, hozzá adott Windows 10 pro digitális licence van.

Szeretném az első, erősebb cpus laptopba átrakni a kettő nagyobb adattárolót. Még nem csináltam semmit. Jól sejtem, ha csak simán átraknám a két adattárolót, az elsőből az msata adattárolót meg a másodikba, akkor egyik licence sem működne tovább?

Elméletben az tűnik megoldásnak nekem, ha lementem az első gépről a Windowst mint image file, és a nagyobb msata és sata raid1et bekapcsolva másolom vissza az image fájlt, ami az első gépé, így minden működni fog? 

Ilyen digitálisan aktivált Dell licence esetén hogy tudom kideríteni, hogy ez oem (az alaplaphoz kötött) vagy retail (újrahasználható?). Mi szokott lenni?
Hogy tudom kiolvasni a Win 10 pro licencet a működő Dell laptopból, vagy ez hogy működik? Hallottam olyat, hogy a biosban van valami licence elmentve, amit a telepítő ki tudja olvasni és akkor nem kell beírni. Ha működik mind a 2 laptop, lehetőségem van a működő Windows 10 próból kiolvasni a licencet és újratelepíteni? Az lenne a legegyszerűbb. Hogy próbáljam ki, hogy ne rontsam el a jelenlegi licenceket? Ezek a válaszok sem tették sajnos egyértelművé.

Köszi.

Azóta:

Ez nem volt megoldás nekem, adminként powershell vagy cmd: wmic path SoftwareLicensingService get OA3xOriginalProductKey

Viszont itt találtam valamit:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SoftwareProtectionPlatform és itt a BackupProductKeyDefault.
Ez a program (ShowKeyPlus 1.0.7060) is a fenti regben olvashatót dobja ki. Köszi buccaneers. Asztali gép esetén nem talált bioszban rögzített kódot, azonban a laptop esetén megtalálta az eredeti Windows 8.1 kódot, ami más, mint az aktív digitális licence. 

Az itt talált visual basic script nem azt dobja ki, mint a fenti módon a registryben van. Teljesen mást.

MS SQL Server 2022 licencelés

Sziasztok!

MS SQL Server 2022 licenszeléssel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.

Egy ESXi 7-en futó virtuális Win 2022 szerverre kellene MS SQL Server 2022 Standard-et telepítenem, de fogalmam sincs, milyen licenszre van ehhez szükségem.

A virtuális szerver 6 CPU-val és 64 GB RAM-mal van konfigurálva.

A cél, hogy egy másik virtuális gépen futó MS SQL Server 2008 adatbázisait átmigráljunk.

A 2008-as SQL Server Management Studio Security/Logins részében ~120 login van létrehozva, de ezek egy része már nem él, és egyébként is jóval kevesebben csatlakoznak egy időben a DB-hez.

 

Sajnos nem ismerem eléggé a Microsoft licenszelési eljárásait, így nem tudom, hogy a különböző CAL-okt hogyan értelmezzem, mit vegyek figyelembe, mennyire van szükségem.

Nem akarom a legnagyobb csomagot sem megvetetni, de azt sem szeretném, hogy leadok egy költségvetést, és utólag derüljön ki, hogy nem elég!

 

Ha bármilyen lényeges infót kihagytam volna, kérlek jelezzétek!

 

Köszönöm,
Sanyi

Windows Hello - preferált videókamera

Hello :)

A gépemen Windows Hello-t használok bejelentkezéshez Windows 11-en. Irodában a ThinkVision monitorok fel vannak szerelve Hello kompatibilis webkamerával. Viszont én azt szeretném, ha a gépem integrált, szintén Hello kompatibilis kameráját használná arcfelismerésre. Elvileg a Gépházban van/volt olyan opció, ahol ezt be lehet(ett) állítani, nekem nincs. Van valakinek erre ötlete? Nem is értem, miért vált át másik kamerára. 

Szerk./up: A thinkvision kamerájában van retesz, amit kézzel át tudsz kattintani, de mivel ezt a szoftver nem érzékeli, ezért továbbra is a letakart kamerával akar authentikálni.